zimne przystawki na stół

aw

Majówka z Aruaną

Majówka z Aruaną

Każdy smakosz, który zamierza spędzić majowy weekend nad Jeziorem Zegrzyńskim niedaleko Warszawy, powinien w porze obiadowej zahaczyć o Serock, a konkretnie - o wspaniałą restaurację Aruana mieszczącą się w hotelu Narvil Conference & Spa.

Wielkanocny smak tradycji z produktami marki WINIARY!

Święta Wielkanocne to czas pełen mazurków, piaskowych bab, malowanych jajek i zwiastunów zbliżającej się wiosny. Te wyjątkowe chwile pragniemy spędzić z bliskimi już podczas przygotowań. Wspólne dekorowanie święconki, malowanie pisanek, sadzenie rzeżuchy sprawi wiele frajdy nie tylko najmłodszym! Rodzinne spotkania podczas Wielkanocy to także wspaniała okazja aby razem usiąść przy stole zastawionym ulubionymi potrawami. Dzięki produktom marki WINIARY możemy w krótkim czasie przygotować pyszne dania i przekąski, które zaskoczą wyjątkowym smakiem naszych gości!

Tylko u nas! Zwycięskie menu Top Chefa

Sebastian Olma jest zwycięzcą II edycji Top Chefa. Zobaczcie jakimi potrawami zdobył uznanie jury. My nie tylko widzieliśmy, ale też spróbowaliśmy. Wyszło świetnie!

Odkąd zniknęły obrusy

Odkąd zniknęły obrusy

będzie odpowiadało duchowi czasu. Natura, luz, aczkolwiek, jak mówisz, dekoracje z zacięciem nowoczesnym, półartystycznym. Ale jemy na nieprzykrytym stole. Dotykamy prawdziwego drewna, koniec z nadmiernymi ceregielami. To nie jest głupie. Pomyśl, jak reagują ludzie, którzy widzą przez witrynę pięknie

Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

Gravlax to fińska przekąska przygotowywana ze świeżego filetu z łososia, peklowanego w soli, cukrze i koperku (czasem z dodatkiem alkoholu). Doskonale nada się jako przystawka, np. serwowany na chlebowych krążkach, jak również dodatek do sushi czy jajecznicy. Gravlax czyli łosoś doskonały 650 g

Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron

Gotuj światowo i oszczędzaj. Pomysły z różnych stron

soczewicy octem. Na stole dodatkowo postawić ocet, oliwę i kilka czarnych oliwek. Autor: Agnieszka Kręglicka Klasycznie do francuskiej zupy cebulowej dodaje się nieco białego wina, a grzanki, z którymi podawana jest zupa - posypuje serem gruyere. W wersji ekonomicznej, możesz pominąć dodatek wina, a

Kobieto! Dzięki temu poradnikowi twój mężczyzna nigdy cię nie porzuci

Kobieto! Dzięki temu poradnikowi twój mężczyzna nigdy cię nie porzuci

! Pamiętaj, że w środowisku naturalnym to samiec jest zawsze silniej umaszczony i to on się puszy. Bądź apetyczną przystawką. Ale nie nazbyt apetyczną. - Nigdy, ale to nigdy nie baw się lepiej niż on na imprezie, niezależnie od tego, czy jesteście na niej razem, czy przyszłaś sama (skandal!). - Bądź seksowną

O wędzeniu gawędzą Marek Bieńczyk i Tadeusz Pióro.

O wędzeniu gawędzą Marek Bieńczyk i Tadeusz Pióro.

na suchej patelni ziarnem sezamu i podajemy. Tutaj widzimy wino białe dojrzałe, paroletnie, z odpowiednią wagą - jak wytrawny tokajski furmint Krakó 2011 Pendits (ok. 80 zł). Borniak Przystawka do zimne... Drewienka do wędzenia Hickory Marpol Wędzarnia ogrodowa z

Świąteczne mięsiwa

Świąteczne mięsiwa

masła i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie wystudzić, dołożyć roztarty widelcem pasztet, wsypać natkę, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu

Mała wielka uczta - książka autorów Kotlet.tv

Mała wielka uczta - książka autorów Kotlet.tv

W książce  - podobnie jak na blogu - znajdziecie sprawdzone przepisy na proste i smaczne dania obiadowe, przystawki, przekąski, desery... Bez wymyślnych, trudno dostępnych składników i długich receptur. Mała wielka uczta Ten lekko kwaskowaty sernik to absolutny hit

Kulinarna podróż po Japonii oddziałuje na wszystkie zmysły

Kulinarna podróż po Japonii oddziałuje na wszystkie zmysły

oddziałują na zmysły. Wiosną i latem używa się porcelany w zimnej tonacji (często schłodzonej w wodzie tuż przed postawieniem na stole). W zimie barwy mają rozgrzewać. Do tego chropowatość talerza ma współgrać ze skórką ogórka albo kontrastować z gładkim omletem. Jedzenie nie wypełnia talerza po brzegi

Menu na prywatkę w stylu lat 60'

Menu na prywatkę w stylu lat 60'

, z pewnością jest trudniejsze niż zabijanie wigilijnego karpia... Dla dzisiejszych perfekcyjnych pań domu, to chyba za dużo. Dlatego zimne nóżki są potrawą na wyginięciu!   Koniecznie sprawdź przepis na zimne nóżki po warszawsku Najbardziej standardową (w powszechnej ocenie) przystawką, którą

Karp milicki, zwany królewskim

Karp milicki, zwany królewskim

hodowlany. Cystersi zarybili stawy ciepłolubnymi karpiami, które wymagają szybko ogrzewającej się płytkiej wody - a właśnie takie są milickie stawy. Karp w średniowieczu miał wielkie wzięcie: ówczesne religijne społeczeństwo pościło przez ponad sto dni w roku i ryba na stole była wielce pożądana, wręcz

Czosnek na zdrowie

Czosnek na zdrowie

miękisz. Cebulę i posiekany czosnek zeszklij na oleju. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż kostkę bulionową. Przypraw solą i wegetą. Dodaj kilka łyżek miękiszu chleba, wbij jajka. Zupę od razu zmiksuj, aby jajka się nie ścięły. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Tą apetyczną przystawką nawet początkujący

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Przepisy z miłości na Dzień Matki

Przepisy z miłości na Dzień Matki

, wariacje na temat. Danie jest wtedy jak wiersz, ma w sobie lekkość i przekaz dla drugiego człowieka. Chcę z mamą spędzić jak najwięcej czasu przy stole, wyeliminować bieganinę i cieszyć się sobą nawzajem. Jako przystawkę podam grillowane warzywa, bo mama bardzo je lubi. Daniem głównym będzie pieczona

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

owocom. "Kiedy mi smutno, sięgam do misy na kuchennym stole, obieram zwykle lekko pomarszczoną skórę, siekam miąższ, doprawiam cynamonem i cukrem i robię szarlotkę. Albo drążę je w środku, wypełniam koglem-moglem i zapiekam. Kiedy jestem głodna i potrzebuję jedzenia, które mnie zaspokoi, kupuję

Książki kucharskie

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

towarzyskie, które przecież najlepiej buduje się przy stole, nie uwiędły. Co zrobić!? Nie mamy wyjścia. Urządzamy przyjęcie! Na takim PRL-owskim przyjęciu dopracowane musi być wszystko: od spraw serwetkowych po tematy do rozmowy. Jak zrobić prywatkę, znów uczy nas Irena Gumowska, PRL-owska Marta Gessler, w

Redakcja Kuchni zaprasza na obiad

Redakcja Kuchni zaprasza na obiad

Inka: Nie pamiętam, skąd mam przepis, ale to nieważne - bardzo często zapraszając gości, podaję im na przystawkę właśnie te?suflety. Udają się zawsze, zawsze smakują, a?poza tym - można zjeść miseczkę. Czyli nie ma zmywania. Bardzo ekologiczne danie. (dla 6 osób; po 2 na porcję)   Kubeczki z

Domowy obiad w Paryżu

Domowy obiad w Paryżu

posiłkach w wiejskiej rezydencji w departamencie Indre - neorenesansowym rodzinnym château z XIX wieku. Oficjalne obiady wydawane są w jadalni dla ponad 20 osób. Mniej oficjalne - często na tarasie, w formie bufetu z zimnymi mięsami i rybami, serami, sałatami i owocami. Tradycyjnym letnim deserem

Belgia bez brukselki

Belgia bez brukselki

delikatesów. Owoce morza, owszem, jada się z wielką przyjemnością, ale raczej od święta, szczególnie zaś na Nowy Rok. Wówczas nawet supermarkety sprzedają gotowe już półmiski rozmaitych skorupiaków, zaś restauracje obowiązkowo serwują na przystawkę ostrygi. Mało który Belg ma dzisiaj czas na realizację

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

, fantastycznie przyrumienioną na brzegach, przykrytą zaledwie kilkoma dodatkami. Pomyślcie tylko: małże, chilli i pietruszka. Albo: pomidory, mozzarella i klopsiki. Na przystawkę polecam zestaw wędlin (m.in. bresaola, lardo, soppressata), na zakończenie - domową nalewkę sosnową. Potem już tylko przechadzka po

Gorąca kuchnia na zimne dni

gronie posiłki, tradycyjnie przy niskich stołach, to bardzo ważne wydarzenie w codziennym rytmie dnia. Kuchnia arabska powstała pod wpływem dwóch światów: afrykańskiego i śródziemnomorskiego. Nałożone na siebie smaki i kulinarne temperamenty stworzyły mieszaninę, która jest dziś jedną z

Liban - gastronomiczne mocarstwo

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Talerz pachnący tradycją

? Oto nasz świąteczny przewodnik po tradycyjnych świątecznych potrawach. Nie tylko dla początkujących gospodyń domowych. Niezastąpiona przekąska - śledź Nie ma chyba polskiego domu, w którym nie znaleźlibyśmy wśród zimnych przystawek tej szacownej, poczciwej, sprawdzonej na wielu okazjach ryby. Podawana

Warzywa na osłodę

Burak. Takie proste warzywo, niezbyt piękne, nie zjemy go na surowo, w sklepach często omijamy szerokim łukiem, bo co z niego zrobić: barszczyk, sałatkę? Na naszych stołach najczęściej gości w tych dwóch tradycyjnych odsłonach. W słodkiej oprawie traktowany z podejrzliwością i rezerwą. Czy aby na

Mamma Mia! na Święta i Sylwestra

do pieczenia. Przygotuj delikatną mieszankę przypraw, łącząc w miseczce sól, pieprz, łagodną paprykę i oregano. Krewetki obrane ze skorupek owiń zimnym makaronem spaghetti i umieść w lodówce na około 30 minut. Żółte papryki podduś w rondelku podlewając wodą bez użycia tłuszczu do momentu, w którym

Kuchnia rodzaju męskiego

gorącej wewnętrznej ściany pieca. Po kilku chwilach lawasz jest upieczony. Składa się go jak lniany obrus i wykłada na stół. Biesiadnicy urywają po kawałeczku, smarują madzunem, gęstym naturalnym jogurtem, i przekładają ziołami. Deserowy talerzyk zieleniny, na którym piętrzą się nana (mięta), kinza

Koszerne kontra trefne

to. Gotuje się w domu. W tygodniu eksperymenty, a w Szabat na stół wjeżdżają tradycyjne potrawy. Nie zaczyna się bez chały i wina lub soku winogronowego. Przystawki rybne, jajeczne i bakłażany. Króluje jednak czulent. Ponieważ tego dnia nie można wykonywać żadnej pracy, nawet podnieść pokrywki garnka

Przekąski na jeden kęs

Alessi Taca Ettore Sottsass na przystawki Alessi Taca na przekąski Alessi Taca owalna na przekąski Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Tę przekąskę trzeba przygotować wcześniej, więc jeśli chcesz ją podać na ostatki, weź się do pracy już teraz

Walentynki kulinarnie. Książka kucharska uwodzicieli

towarowym, bibliotece, nawet na spotkaniu akcjonariuszy. Podaje bardzo konkretne rady, jak zwabić "ofiarę" do domu, jak przygotować stół, zaplanować menu, co podać, a czego nie: "Kapusta może i nie brzmi sexy, ale mężczyzna o niemieckich korzeniach, przywiązany do wspomnień o kotlecie

Wielki sekret taratora

znakomitym remedium na kaca. Dzięki moim bułgarskim przewodnikom poznałam też drugie, równie dobre oblicze taratora - sneżankę, która jest bardziej gęstą, zawiesistą wersją zupy, czymś między sałatką a twarożkiem, podawaną najczęściej na przystawkę. Jednak hitem sezonu pozostanie dla mnie zupa z pokrzyw

Obiad na raty

na 20 średnich tartaletek Ciasto: 200 g mąki 200 g masła 2 jajka sól Farsz: 1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych 2 małe cukinie 2 duże pory 2 łyżeczki masła 3 jajka 250 ml śmietany 12% 2 łyżki mąki sól pieprz 150 g parmezanu Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię

Feta na 9 sposobów

do 210 st. C i piecz około 20 minut. Autor: Aneta Kosiba Złocista tarta z farszem z czerwonej cebuli zarówno doskonale smakuje, jak i prezentuje się na stole. Oprócz fety możesz posypać ją miękkim serkiem kozim. Tarta z czerwoną cebulą i fetą 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule obrane i

Halina Graffi, gaździna, właścicielka parmeńskiej restauracji w Murzasichlu

lody z wisienką, do głowy przychodzą mu wypróbowane pomysły przodków. Wtedy właśnie z pomocą przychodził przystojny włoski kelner. Gasił emocje litrowymi kuflami zimnego paulanera i przystawkami 'na koszt firmy'. Zakochali się w sobie natychmiast. Po pracy biegli z butelką wina nad jezioro Lugano. To

12 dań na świąteczny stół

Śledź siekany Składniki: 50 dag filetów śledziowych (matiasów) 2-3 średnie cebule 4 jajka 4 łyżki dobrej oliwy 1 łyżka octu winnego 2 łyżki cukru Filety zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut (wody powinno być dużo, śledzie nie mogą być odkryte). Potem przełóż na sitko, aby odciekły

Chłodno, chłodniej, chłodnik

Jest prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba go gotować. Na stole pojawia się więc bardzo szybko, a przecież gdy jest gorąco nikt nie lubi spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Można przygotować go z warzyw - najlepiej smakuje wiosną i latem, gdy możemy użyć świeżych składników. Równie dobrze możemy

Od kuchni i od frontu, rzecz o skargach i wnioskach

znalezionymi w internecie - tłumaczy. Dariusz Struciński, szef kuchni hotelu Anders w Starych Jabłonkach, podsumowuje: - Dania przygotowuje się dla klientów i oni mają prawo głośno wyrazić swoją opinię na ich temat. Oczywiście zdarza się, że gdy przy stole siedzą cztery osoby, trzy będą zachwycone propozycją

Mezedes - greckie przystawki

- zimnego białego wina o charakterystycznym smaku żywicy sosnowej. Stary grecki zwyczaj (sięgający jeszcze czasów antycznych, kiedy prawo zabraniało picia alkoholu na pusty żołądek) nakazuje podać drobne przekąski, stawiane na środ- ku stołu tak, by każdy mógł po nie sięgnąć. Teraz mezedes zamawia się z