przystawki

Magazyn Kuchnia

Lekkie przystawki na przyjęcie. Kuchnia Chorwacji

Lekkie przystawki na przyjęcie. Kuchnia Chorwacji

Jednym z atutów chorwackiej kuchni jest jej różnorodność, która przejawia się między innymi w bogactwie przystawek. Oto kilka przepisów którymi zauroczysz gości

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

Można by zacząć tak: żył sobie włoski mistrz, który wszystko malował na czerwono... Albo: bogata hrabina na diecie... Albo: pewien właściciel baru bardzo lubił malarstwo szkoły weneckiej... Ale miało być o przystawce z wołowiny. I będzie

Blogerzy polecają: przepisy na przekąski

Uratują każdą imprezę i przyjęcie. Smakowite przekąski w wykonaniu naszych blogerów >>

Kwiaty cukinii z ricottą i pieczonym czosnkiem

Kwiaty cukinii z ricottą i pieczonym czosnkiem

Ugotuj.to na Święta: przystawka z piersi kaczki

Ugotuj.to na Święta: przystawka z piersi kaczki

Kaczka pieczona z jabłkami albo kaczka w pomarańczach to eleganckie danie na świąteczny obiad. Szef Adam Michalski prezentuje dwa sposoby na podanie pieczonej piersi kaczki - jako przystawkę oraz w sałatce.PRZYSTAWKA Z PIERSI Z KACZKI BARBERYJSKIEJ Składniki:2 piersi kaczki barberyjskiej, ze skórą

Sekret udanego przyjęcia

Sekret udanego przyjęcia

Co zatem zrobić by dobrze wypaść nawet jeśli nie znamy osobistych preferencji kulinarnych zaproszonych gości? Jak zawsze sprawdza się zasada szwedzkiego stołu . Każdy wybiera to co lubi, w dowolnych ilościach. Na początku imprezy największym powodzeniem zazwyczaj cieszą się małe przystawki czyli

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

Tabule i jagnięcina. Jak kuchnia libańska podbija świat

kuchnia to nie tylko mozaika etniczna, ale i klimatyczna: Liban wybrzeży Morza Śródziemnego nieco inne uprawia owoce i jarzyny niż te, które rosną na stokach gór Libanu i Antylibanu, jeszcze inne dojrzewają w oddzielającej oba pasma żyznej dolinie Bekaa. Dumą kuchni libańskiej są meze, czyli przystawki

Do pracy by się szło!

Do pracy by się szło!

, pisały o mnie prawie wszystkie gazety. "Polak został królem kuchni portugalskiej!" - takie były tytuły. Jak mi się udało wygrać konkurs? Poza przystawkami i głównym daniem typowo portugalskim na deser zaserwowałem ponczową babę, taką, jaką piekła moja mama. Staram się wplatać do swoich potraw

Przekąski przed telewizor

Przekąski przed telewizor

dla 10 osób   Składniki 10 filecików  anchois 200 g 2 małe szalotki (posiekane) 1/3 szklanki dobrej oliwy pumpernikiel (pokrojony na kawałki) 1  pomidor   Sposób przygotowania Wszystkie składniki (oprócz pumpernikla i pomidora) miksujemy na gładką pastę

Inna definicja seksu

Inna definicja seksu

inaczej - gra wstępna. A jej "ukoronowaniem" ma być genitalny stosunek kończący się wytryskiem w pochwie kobiety. A przecież to "ukoronowanie" to prokreacyjna wizja seksu! Dlaczego wszystko, co jest przed tym, ma być traktowane jako przystawka?Anatomia swoje, naukowcy swojePrzez lata

Carpaccio na przystawkę

Carpaccio na przystawkę

cukiniasok z 1 cytryny2 razy więcej oliwy z pierwszego tłoczenia, niż wycisnęliśmy soku z cytrynyczarny pieprz z młynkapęczek koperku50-75 g wędzonego łososiaDo przybrania: koperekCukinię kroimy ukośnie w jak najcieńsze plastry. Mieszamy sok z cytryny z oliwą. Dodajemy pieprz i zalewamy cukinię. Mie

Numer 1/09

Numer 1/09

W styczniowym Poradniku Domowym:- Książka kulinarna z przepisami na pasty, zapiekanki i sałatki z makaronu, a także różnego rodzaju domowe kluski- Horoskop 2009 z przepowiedniami na nowy rok- Cienie do powiek dla blondynki lub brunetki - aż 48 kolorów!ModaTrendy: WelurCygańska balladaPodwójne życie

3 przepisy ze śliwką kalifornijską do wypróbowania w tym tygodniu

3 przepisy ze śliwką kalifornijską do wypróbowania w tym tygodniu

Składniki Pieczywo - bagietka, ciabatta lub kajzerka 160 g  śliwek kalifornijskich 40 ml wody Duże  jabłko Kawałek czekolady i garść dekoracji  czekoladowych Łyżka  miodu (opcjonalnie)   Sposób przygotowania Pokrój pieczywo na ok. 2 cm kromki i upiecz z obu s

Snobistyczny przewodnik po metropoliach

Snobistyczny przewodnik po metropoliach

restauracjach. Renesans przeżywa sushi, Masa to miejsce w którym za spotkanie przy kilku daniach i przystawkach trzeba wydać kilka tysięcy dolarów. Ceny w takich restauracjach są zadziwiające, a ich popularność nie słabnie, stolik w takim miejscu rezerwuje się nawet z miesięcznym wyprzedzeniem. Gdzie warto

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Zielone czy solone?Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz sporo tłuszczu. W sklepach można kupić te ryby w wielu gatunkach, przygotowane na różne sposoby:- świeże, zwane też zielonymi;- solone, np. matiasy (najtłustsze i najdelikatniejsze, wyławiane u wschod

Czekając na dziecko

Czekając na dziecko

się poziom hormonów w określonych dniach cyklu oraz ustala, czy ma owulację i kiedy. Oprócz badania ginekologicznego potrzebne jest USG przezpochwowe. Specjalista może także zlecić badanie dopplerowskie (rodzaj USG wykonywanego po założeniu specjalnej przystawki do głowicy tradycyjnego aparatu) naczyń

Bekon - przystawka czy deser?

Bekon - przystawka czy deser?

Chodzi o cienkie plasterki bekonu , które piecze się (20 minut w 200 stopniach) lub smaży na chrupko na patelni. Po odsączeniu z tłuszczu smaruje się je stopioną czekoladą - w tym momencie można toto jeszcze obtoczyć w pistacjach, grubej soli morskiej czy migdałach - i czeka, aż polewa zas

Wegetariańska kolacja dla dwojga

Wegetariańska kolacja dla dwojga

Menuprzystawka: oscypek z patelni z harissą i tunezyjską sałatkądanie główne: tażin z kaszą gryczanądeser: koktajl z arbuza i fetywino do przystawki i dania głównego: czerwone półwytrawne, np. włoskie chianti.Tażin z kaszą gryczanąTażin:seler korzeniowy średniej wielkości15-20 dag szpinaku

Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

(dla 4 osób)   Składniki 1/2 opakowania gotowego kruchego ciasta (najlepiej słodkiego) 8 małych ostrych kiełbasek (węgierskie gyulai, chorizo itp.) 4 suszone pomidory 1 żółtko 4 ogórki małosolne lub korniszony 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy kilka listków baz

Szybkie dania na przyjęcie

Szybkie dania na przyjęcie

(dla 4 osób)   Składniki 200 g blanszowanych migdałów 2 łyżki oliwy sól 300 g zielonych  oliwek 1 mały pęczek  oregano   Sposób przygotowania Na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i podgrzewamy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią. Wlewamy oliwę

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

bajgle z pastą curry i bazyliową 7/60błyskawiczna przystawka na ciepło z sera camembert 5/13 boczek pieczony 4/52carpaccio z gęsi marynowanej z sałatką z rzepy 4/30carpaccio z parmezanem 2/28carpaccio ze świeżego łososia 1/55ceviche z ryby i krewetek - surowa ryba marynowana z krewetkami w sosie z

Przyjmij gości wytwornie

Przyjmij gości wytwornie

, a nie napełni żołądków. Do tego rytuał polewania pieczywa oliwą i oprószania ziołami wprowadza niezwykły nastrój. Aby było jeszcze ciekawiej, oliwę możesz wcześniej zmiksować w blenderze ze szczypiorkiem lub miętą, a potem przetrzeć przez sito. Nabierze nietypowego zielonego koloru.Bez przystawek

Zimowe przetwory

Zimowe przetwory

przyprawy, mocno zakręcamy słoik i wstrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Przechowujemy w lodówce. Aby figi zmiękły i się "przegryzły" potrzebują przynajmniej tygodnia. Doskonałe jako przystawka, dodatek do mięs, a drobno pokrojone - jako składnik sałatek. Składniki 25 limonek

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

(dla 4-6 osób) Składniki 15-20 średniej wielkości liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 200 g wędzonej kiełbasy 100 g wędzonego boczku sól, pieprz szczypiorek do związania  Sposób przygotowaniaCebulę siekamy i podsmażamy na maśle. Kiełbasę i boczek miksujemy (gd

Menu dnia pełne atrakcji

Bruschetta ( czyt. brusketta) to włoska przystawka, która w Polsce zyskała popularność dopiero niedawno. W odróżnieniu od innych popularnych dań "włoskich" - jest daniem bardzo często spożywanym w słonecznej Italii. Pachnie słońcem i przyprawami. To również jedno z ukochanych dań każdej

Przepisy żeńskie - męskie

Że niby mamy żeńskie jedzenie: mokre, zimne, lekkie, dojrzałe, i to męskie: suche, gorące, twarde i wolno dojrzewające? W to wierzą plemiona Oceanii... Nie ma co bawić się w podziały, przewrotnie zabawmy się podziałami!Składniki 4-6 gruszek kula mozzarelli ok. 10 dag wędzonej, pokrojonej&n

Świąteczne mięsiwa

Wśród przystawek króluje pasztet - pięknie wypieczony, lekko wilgotny, aromatyczny - prawdziwa duma gospodyni. Ten przepis to połączenie tradycji i nowoczesności - dodatek orzechów nie tylko wzbogaca smak, ale też sprawia, że gładka konsystencja pasztetu staje się bardziej wyrazista i ciekawsza

Menu dnia dookoła Włoch

Tradycyjny włoski posiłek rozpoczyna się zwykle od antipasto , czyli przystawki. W tej roli występuje często pieczywo, na przykład w formie bruschetty - grzanki, podawanej zazwyczaj z pomidorami i bazylią. Bruschetta z groszkiem, mozzarellą i listkami mięty 80 g świeżego groszku 4 listki mięty

Przepisy na grzyby

Przygotuj:Świeży sandacz lub sum (ok.1,5 kg),30 dag kurek,duża cebula,4 łyżki masła,2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego,1-2 łyżki białego wina lub wody,mąka do panierowania,pieprz, sólSposób przyrządzania:Rybę sprawić, starannie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i

Helena Rizzo, najlepsza kucharka na świecie. Z wybiegu do garów

manioku podawanego z żółtym sosem tucupi, mlekiem kokosowym i oliwą z białymi truflami. Wymarzona kolacja? "Na przystawkę ceviche z orzechami nerkowca, potem policzek wołowy z puree z dodatkiem taioby [rodzaj bulw, które rosną w Ameryce Południowej] i szpikiem, a na deser imbirowe ciasto francuskie

Placki ziemniaczane

Przygotuj1 kg dużych ziemniakówduże jajodużą cebulę1-2 łyżki mąkiłyżkę majerankusólpieprzolej do smażenia.Będą ci też potrzebne:ostry nóż do obierania ziemniaków2 duże miski lub salaterkiostra tarka o drobnych oczkach lub malakser albo elektryczna maszynka do mielenia mięsa z wkładką do tarcia ziemn

Menu dnia z sycącą zapiekanką

Świeżego kalafiora można kupić przez cały rok, dlatego jest to dobre rozwiązanie na te momenty w roku, kiedy pomidory i ogórki nie są zbyt smaczne. Sałatka z kalafiora Składniki: 1 mały kalafior 1 duże winne jabłko 1 pęczek dymki 100 g twardego koziego sera (lub prawdziwego oscypka owczego) sól piep

Robot kuchenny Kenwood Cooking Chef skraca czas gotowania

Kenwood Cookin Chef pomoże w kuchni Robot Kenwood Chef to nie tylko sama maszyna wyposażona w końcówki mieszające (takie jak np. mieszadło K, hak do ciasta, trzepaczka, mieszadło elastyczne i uniwersalne). Każda z nich to baza, do której można podłączyć całą gamę opcjonalnych przystawek

Kanapeczki w wersji mini

Smak pasty, którą przełożysz kanapki, jak również dodatki możesz zmieniać do woli. Wypróbuj np. pastę z dodatkiem tuńczyka i kiełki cebulowe. Minikanapki z pastą jogurtowo-ziołową i pestkami dyni 200 g twarożku łyżka jogurtu naturalnego łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanej bazylii

Naprawdę proste dania

porcja dla 4 osób 120 g makaronu (muszelki, kokardki lub inny) 2 łyżki żurawiny 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 520 g ugotowanych udek z kurczaka (bez kości i skóry) 100 g mieszanki sałat Makaron ugotuj al dente. Wystudzonego kurczaka pokrój, wymieszaj z wystudzonym makaronem i

Terrina warzywna

Składniki:250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej500 g marchwi500 g ziemniaków500 g beszamelu (przepis znajdziesz tutaj)4 jaja50 g startego sera typu parmezanoliwagałka muszkatołowasólpieprzpesto bazyliowe jako dodatek Krok 1 Marchew i ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój w słupki o przekroju

Wytrawne babeczki

Tak przygotowane babeczki możesz podawać na przykład na plastrach pomidora lub grillowanej cukinii. Ładnie prezentują się udekorowane gęstym sosem pomidorowym. 3 ziemniaki 2 cebule oliwa 3 cukinie (ok. 600 g) sól pieprz majeranek 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka tartej bułki + bułka do wy

Menu dnia po grecku

Wszelkie sosy i pasty (na przykład z bakłażana czy ikry) są w Grecji bardzo popularną przystawką. Zazwyczaj podaje się je z chlebem pita oraz kieliszkiem wina. Chrupiące warzywa z tzatzikami dużo świeżych, umytych i obranych warzyw: marchewki, rzodkiewki, kalarepki, kolorowe papryki, cukinie

Zielone brokuły

1 spory brokuł 1 puszka (ok. 220 g) ciecierzycy 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki posiekanej ostrej papryczki chili 1/4 szklanki (4 łyżki) oliwy sól 1 opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowa

Obiad bożonarodzeniowy a'la Mikołaj Rey

dodatkowo takie, które nie są bardzo drogie. W Święta powinno liczyć się przede wszystkim serce włożone w gotowanie, a nie zasobność portfela - podkreśla kucharz. Przystawka: Prowansalskie warzywa faszerowane Składniki: 3 średnie cukinie 3 bakłażany 3 cebule 3 duże pomidory 3 ząbki czosnku oliwa

Po cygańsku

Dlaczego lubimy sałatki? Przede wszystkim dlatego, że można je łatwo przygotować, są lekkie, różnorodne, a przede wszystkim smaczne. Wystarczy ulubiony rodzaj sałaty połączyć ze świeżymi warzywami i dressingiem, by móc cieszyć się ich pysznym smakiem. Zwolennicy ostrej kuchni z pewnością chętnie ur

Kuchnia włoska

100 g zielonych oliwek (z pestkami lub bez) 100 g czarnych oliwek (z pestkami lub bez) 2 małe ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku 1/2 ostrej papryczki kilka pasków skórki cytrynowej (tzw. zestów) 5 łyżek (60 ml) soku z cytryn 1 i 1/4 szklanki (ok. 315 ml) oliwy z pierwszego tłoc

Mezedes - greckie przystawki

Po upalnym dniu nad Morzem Egejskim cudownie jest usiąść w ocienionej tawernie i, czując zapach bryzy, rozkoszować się lenistwem, chłodem i myślą o tym, co zaraz pojawi się na stolePojawi się na pewno szklanka ouzo, anyżówki, która rozbieli się, jeśli rozcieńczymy ją wodą, albo kieliszek retsiny - z

Włoskie menu dnia

Pesto alla genovese to włoski sos przygotowywany z liści bazylii, orzeszków pinii, parmezanu i oliwy. Pesto podawaj jako dodatek do antipasti - wędlin, grzanek czy kawałków foccaci. A gdy nie masz czasu na gotowanie, przygotuj spaghetti z pesto - wystarczy wymieszać świeżo ugotowany, gorący makaron

Impreza sylwestrowa z bakaliami

Trufle z białej czekolady z migdałami Składniki: 250 g białej czekolady 1/4 szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie) 1/4 szklanki cukru pudru 1/4szklanki migdałów Bakalland 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland Przygotowanie: Czekoladę łamiemy na kosteczki i umi

Czas na obiad

2 roztarte ząbki czosnkulistki z 4 gałązek tymiankusólpieprz4 łyżki oliwy2 łyżki cytryny4 filety z piersi kurczakaCzosnek ucieramy z tymiankiem, solą i pieprzem, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Filety z kurczaka wkładamy do marynaty, zostawiamy na minimum godzinę. Smażymy mięso na patelni teflonowej

Przekąski na imprezę: bakalie na dwa sposoby

Trufle z białej czekolady z migdałami trufle bakalland Składniki: . 250 g białej czekolady . 1/4 szklanki śmietanki kremówki . 1 łyżka jasnego rumu (opcjonalnie) . 1/4 szklanki cukru pudru . 1/4szklanki migdałów Bakalland . 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland Przygotowanie: Czeko

Menu dnia inspirowane smakami Maroka

Hummus to pasta z ciecierzycy, którą można podawać jako dodatek do słonych przekąsek czy grzanek oraz warzyw pokrojonych w słupki (np. papryki, marchewki). Zamiast pasty tahini, możesz wykorzystać około 2-3 łyżeczek sezamu. Aby nadać hummusowi smaku, zmiksuj go np. z suszonymi pomidorami albo papryk

Może śledzika?

1 kg świeżych śledzi 1/4 kg filetu z dorsza oliwa do smażenia 1 średnia cebula szczypta przyprawy korzennej sól, pieprz 1/2 kg pomarańczy 1 jajko Sprawiamy śledzie: czyścimy i usuwamy kręgosłup wraz z ośćmi ? najlepiej palcami, wtedy nie uszkodzimy mięsa. Dorsza mielemy wraz z posiekaną, przesmażoną

Tiropitakia - greckie pierożki serowe

Składniki: 500 g ciasta francuskiego2 jajka1/2 kostki (100 g) masła1 opakowanie (200 g) sera feta100 g sera koziego2 ząbki czosnku1/3 pęczka tymiankusólpieprz Krok 1 Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Krok 2 Jajka ubijaj powoli mikserem,

Karnawałowe menu

1 litr bulionu wołowego 1-2 suszone grzyby 1 kg czerwonych buraków 250 ml kwasu buraczanego 1 cebula 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku suszony majeranek sól pieprz Cebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem z cebulą w bulionie. Odcedź i zachowaj wywar. Buraki umyj i ugotuj w

Placki warzywne z orzechami

Składniki:600 g ziemniaków300 g marchewki150 g posiekanych orzechów laskowych 2 żółtka1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszkiolej do smażenia przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprzSposób przygotowaniaZiemniaki i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciś

Jak śliwki w kompot

do jadłospisu śliwkowe specjalności. A jest ich co niemiara. Najbardziej tradycyjna to pewnie kasza ze śliwkami, jaglana albo jęczmienna. Niby nic, trochę kaszy, trochę śliwek, a po prostu pycha.Potraw z europejsko-szydłowską śliwką widzę mnóstwo. Na przystawkę można ją zawinąć w boczek, już nie

Dolma - gołąbki w liściach winogron

Składniki: słoik kiszonych liści winogronszklanka surowego ryżupęczek dymkipęczek pietruszkiświeża miętaświeża kolendra1 mała cebula3 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszkisólpieprz5 łyżek oliwy Krok 1 Ryż umyj, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz. Krok 2 Cebulę, dymkę,

Addio szparagi

Kruche ciasto: szklanka mąki pół kostki (100 g) schłodzonego masła 2-3 łyżki lodowatej wody sól Wierzch: 120-150 g szparagów 100 g wędzonego łososia w plasterkach 300 g gęstego jogurtu 2 jajka łyżka posiekanego koperku pieprz Zagniatamy ciasto, wkładamy je na godzinę do lodówki Następnie wylepiamy n

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

. Układając na potrzeby książki różne menu, chciałem je wypróbować. Książka jest pomyślana tak, że wszystko można ugotować, np. "obiad kryminalny". Na przystawkę proponuję makaron z fasolą ze "Śmierci i sądu" Donny Leon, na obiad flaki z Porto z "Zaginionej głowy Damascena Monteira

Ciepłe sałatki na obiad

Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź te książki » Sałatka z kurczakiem, awokado i kaszą kuskus Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (500 g) 300 g kaszki kuskus (lub bulghur) 1 duże, dojrzałe awokado 1 cebula, drobno posiekana 4 łyżki oliwy sok z cytryny, oliwa z oliwek só

10 przepisów na dania z tofu

przystawkę z sosem chilli. Tofu naturalne - 170 g Tofu pomidorowe - 170 g Tofu ziołowe - 170g Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > dane dostarcza:

Walentynki kulinarnie. Książka kucharska uwodzicieli

Nikt wcześniej nie napisał książki kucharskiej tak podszytej erotyzmem. Częściej pojawiały się poradniki podpowiadające, jak opiekować się mężem (czytaj: jak mu służyć), takie jak "Cook Book for Men and Women Who Cook for Men" (Książka kucharska dla mężczyzn oraz kobiet, które dla nich got

Przekąski: wejście w dobrym stylu

Rolki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli 2 gruszki (najlepiej odmiany Williams, średniodojrzałe) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pęczek rukoli 16 plasterków szynki parmeńskiej 30 g parmezanu startego na grube wiórki Gruszki umyj, osusz (nie musisz obierać), przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Ka

Na twarożek mam ochotę

(dla 2 osób)   Składniki 200 g miękkiego białego  twarogu 4 łyżki naturalnego  jogurtu 4 rzodkiewki 2 łyżki  kaparów 1 pęczek szczypiorku sól,  pieprz   Sposób przygotowania Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zale

Przepisy z ziemniakami

Składniki 50 dag liści  szpinaku 40 dag  ziemniaków o zwięzłym miąższu sól, pieprz 1  cebula 2 łyżki masła 1 mały pęczek koperku 2 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub  śmietany tortowej (36-proc.) 1 łyżka musztardy masło do formy 1 filet z łos

Pak choi z ryżem i tofu z domowym teriyaki

Pak choi z ryżem i tofu z domowym teriyaki Sos teriyaki: łyżeczka skrobi kukurydzianej łyżka cukru muscavado 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego łyżeczka oleju sezamowego łyżeczka suszonej cebuli ząbek czosnki łyżeczka utartego imbiru łyżeczka octu ryżowego 1/2 szklanki wody Tofu: kostk

Pomysł na niedzielny obiad

Przepis dla 4 osób Czas przygotowania 20 min 16 przegrzebków (małże św. Jakuba) 200 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka tymianek chilli w proszku 1 limonka sól pieprz Przegrzebki przesmaż na grillu lub na patelni grillowej, po pół minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem. W kąpiel

Tarty słone i słodkie

ciasto: 200 g mąki pszennej 10 g drożdży piwnych 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pudru farsz: 1 cukinia 1 cebula 1 bakłażan 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 g tartego parmezanu 2 jajka 150 ml gęstej śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki tymianku oliwa

7 przepisów dla amatorów krewetek

(dla 2-3 osób)   Składniki 2 pomarańcze 200 g krewetek sok z 1 cytryny 1/2 pęczka mięty 100 g sera feta oliwa pieprz   Sposób przygotowania Pomarańcze obieramy i filetujemy, usuwając błonkę z każdej cząstki. Mieszamy krewetki z kawałkami pomar

Euro 2012: Przekąski kibica

Składniki 30 dag wędliny (polędwica, szynka) 1 opakowanie chleba pełnoziarnistego (najlepiej okrągłe kromki) 20 plasterków żółtego sera masło  Do przybrania: pomidorki koktajlowe ogórek gałązki rozmarynu  Sposób przygotowaniaForemką do pierników wytnij z wędliny i sera (i jeśli

Przekąski w wielkim mieście

Składniki: Na klopsiki: 0.5 kg mielonego mięsa z indyka 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej 1 kromka bułki pszennej, namoczona w mleku 1 duże jajo sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 4 łyżki musztardy dijońskiej 4 łyżki majonezu sól, pieprz, sok z cytryny - do smaku

Kuchnia włoska - nie tylko pizza i pasta

Włoszech makaron to pierwsze danie. Polacy przychodzą do restauracji i często najedzą się makaronem, traktują go jako danie główne. A kolejność jest taka: przystawki, makaron, a potem drugie danie - mięsa, sałata lub warzywa, na koniec desery i kawa. W Il Caminetto jest dużo klientów, którzy przychodzą

Obiad świąteczny: Od sałatki do ciasteczek

(dla 6 osób)300 g drobnych liści szpinaku150 g fety2 łyżki posiekanych czarnych oliwek1 ząbek czosnku1 łyżka orzechów włoskich1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynusólpieprz15 listków radicchiogałązki szczypiorku do przewiązaniaSzpinak blanszujemy przez minutę we wrzątku i siekamy. Dodajemy pokru

Smażone kwiaty cukinii

Składniki: 20 kwiatów cukinii (mogą też być takie z małą cukinia na końcu) 250 g serka ricotta 5 filecików anchois garść świeżych listków bazylii 300 g mąki pszennejok. 500 ml wody gazowanej sól pieprz 1 l oleju do smażenia Krok 1W miseczce wymieszaj ser, pokrojone anchois i posiekaną bazylię. Dopra

Obiad w godzinę

10 minutSkładniki 2 1/4 szklanki bulionu z kurczaka 30 dag kuskusu 1 pęczek dymki 1 opakowanie koktajlowych pomidorków 1 pęczek bazylii 1/3 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Sposób przygotowaniaPrzygotowanie obiadu zacznij

Wegetariańskie inspiracje

Składniki: 150 g polenty mleko (tyle, by była odpowiednia konsystencja polenty) 1 jajko orzechy włoskie mielone oliwa do smażenia 200 ml śmietany 36 proc. ser pleśniowy (np. gorgonzola) według upodobania brukselka suszone pomidory w zalewie sól, pieprz   Ugotuj polentę (sypiąc porcjami kaszę na

Wędzi mi się

Zupa krem z pietruszki, gruszki i jabłka, z wędzonym trewalem (dla 4-6 osób) 3-4 łyżki oliwy 2 szalotki 3 małe pietruszki 1 ziemniak 1 gruszka 1/2 jabłka 2 szklanki wody sól pieprz 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 szklanka śmietany 12% 1 szklanka mleka odtłuszczoneg

Cztery razy cukinia

Proponujemy przygotować cukinię na cztery sposoby, tak by w pełni wykorzystać jej potencjał. Wrzucić do słoja, zapiec, upiec i smakować.Marynowana cukinia z oregano5 małych cukinii pokrojonych w drobną kostkę wraz ze skórką2/3 szklanki cukru3/4 szklanki oleju ryzowego1/4 szklanki białego octu winneg

Wine & Food Noble Night 2015

restauracji prezentuje "creme de la creme" swojego menu podczas jesiennej gali finałowej. Do tej pory każda z restauracji przygotowywała na żywo po trzy potrawy konkursowe: przystawkę, danie główne i deser. W tym roku organizatorzy zdecydowali się odświeżyć formułę: szefowie kuchni będą mieli za

Menu dnia z sałatką i tostami

Propozycja przystawki dla fanów nowalijek - kolorowa sałatka z rzodkiewkami, radicchio i dymką. Zobacz przepis na sałatkę z rzodkiewkami i radicchio . Caverswall Harlech Serwis LUBIANA Serwis Obiadowy LUMINARC SERWIS OBIADOWY Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >

Robot kuchenny Kenwood z serii Chef

Robot Kenwood Chef to nie tylko sama maszyna wyposażona w końcówki mieszające. Każda z nich to baza do której można podłączyć całą gamę opcjonalnych przystawek, czyniąc z robota np. sokowirówkę, maszynkę do mielenia, malakser do cięcia lub tarcia, blender, maszynkę do lodów, młynek, sito czy

Wariacje na temat bruschetty

Parmie. Wyróżnia się charakterystycznym łagodnym smakiem. Najlepiej przed położeniem jej na grzankach pokroić ją w paski, inaczej będzie się ciągnąć. Joseph Joseph Deska do przystawek M-COLLECTION Deska do podawania przystawek NUOVA DESKA DO SERÓW Z 4 NOŻAMI Porównaj ceny >

Menu dnia z pastą z oliwek i warzywną potrawką

Tapenada to pasta z drobno posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych. Podawaj ją z grzankami z bagietki lub ciabatty. To znakomita przekąska do lampki białego wina lub przystawka przed daniem głównym. Zobacz przepis na: Tapenada - pasta z oliwek Lubisz oliwki? Zobacz nasz przepis na oliwki

Kolacje Kina Kulinarnego. Transatlantyk

karmelowym i kruszonką z chleba kukurydzianego.   Kolacja Kuby Korczaka do filmu Final Recipe Giny Kim 1. Przystawka - Boczek z młodej świni złotnickiej sous vide pod karmelem z trawą cytrynową + chips z puree z pieczonej pietruszki z dodatkiem marynowanego imbiru + ogórek. 2. Pierwsze Danie

Menu dnia z falafelami i greckimi przysmakami

palcami. Na talerzu ułóż sałatę, na niej warzywa, oliwki i ser. W słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Podawaj od razu, najlepiej z białym pieczywem. Te chrupiące, malutkie kotleciki z ciecierzycy są popularnym daniem kuchni arabskiej. Możesz je podawać jako przystawkę lub jako danie główne

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

Pomysł na przystawkę przed daniem głównym lub przekąskę do podania na imprezie. Do przygotowania nadzienia do pomidorów użyliśmy koziego twarożku, kaparów i orzeszków piniowych. Te ostatnie możesz zastąpić np. orzechami włoskimi, delikatnie zrumienionymi na patelni i grubo posiekanymi. Zobacz

Menu dnia z egzotycznym risotto

Tartaletki to nadzwyczajnie łatwa do przygotowania przystawka. Kruche ciasto nie może się nie udać, a ciasteczka z farszem o harmonizujących smakach sera pleśniowego i orzechów na maślanym spodzie można schrupać ze smakiem również przy lampce białego wina. Zobacz przepis na orzechowe tarteletki

Restauracja Mercato - najlepsza na biznesowy lunch!

! Ekipa tej restauracji (z szefem kuchni Adamem Woźniakiem na czele) zdystansowała pozostałych uczestników konkursu, zdobywając pierwsze miejsce w kategoriach Przystawka i Danie Główne oraz nagrodę profesjonalnego jury. A łatwo nie było - każda restauracja musiała przygotować degustacyjne porcje dla

Menu dnia z pyszną zapiekanką

Ten gęsty sos na bazie jogurtu jest popularnym daniem kuchni greckiej. Podawaj go do grillowanych lub pieczonych mięs lub warzyw pokrojonych w słupki oraz krakersów - jako przystawkę. Zobacz przepis na Tzatziki Łatwe do przygotowania danie na obiad lub kolację. Poza sezonem, zamiast świeżych

Majówka z Aruaną

kategorii (Przystawka, Danie główne, Deser). I - last but not least - szefem kuchni jest tu Witek Iwański, laureat pierwszej edycji konkursu Kucharz - Odkrycie Roku naszego miesięcznika. Od maja Witek Iwański wprowadza w Aruanie nowe majowe menu. Będzie w nim min. dorsz z czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi

Czas na grilla Po chrzanowsku!

doskonała alternatywa dla tradycyjnych kiełbasek. Świetnie sprawdzą się, jako przystawka albo przekąska przed daniem głównym, bo ze względu na swój rozmiar upieką się na grillu szybciej niż tradycyjne produkty. Podobnie jak zwykłą kiełbasę wystarczy wrzucić je na ruszt i już za kilka minut cieszyć się

Blendery marki BRAUN

przystawek: 600ml pojemnik z miarką umożliwiający zblendowanie zup i sosów; malakser "4 w 1" (z nożem, tarczami do plasterkowania i ścierania oraz końcówką do wyrabiania ciasta) a także trzepaczkę ze stali nierdzewnej umożliwiającej otrzymanie idealnej masy na lekkie suflety. Inne blendery z serii

Rukola na 4 sposoby

sokiem z cytryny. Na plastrach szynki układamy gruszki, gałązki rukoli oraz płatki parmezanu. Zwijamy w ruloniki. Przed podaniem rukoli oderwijcie zbyt długie łodyżki. Creative Tops TALERZ NA PRZYSTAWKI PORCELANOWY PÓŁMISEK TALERZ NA PRZYSTAWKI Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny

Menu dnia z cytrynowym kurczakiem

Podawaj jako przystawkę lub z pieczywem, jako lekki posiłek. Sałatka z rukolą, kozim serem i winogronami Składniki: 250 g rukoli (1 opakowanie) 12 owoców ciemnych winogron (mała kiść, ok. 2/3 szklanki) 12 owoców jasnych winogron (mała kiść, ok. 2/3 szklanki) 75 g sera koziego ("roladki"

Imprezowe sałatki

przepis na sałatkę z pieczarkami Creative Tops TALERZ NA PRZYSTAWKI TALERZ NA PRZYSTAWKI Villeroy & Boch - French TALERZ Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Sałatka z ryżem, jabłkiem i orzechami Składniki: 250 g ryżu basmati 1

Poczuj zapach, smak i różnicę! Poznaj Tradycyjne Jadło!

/100g Szynka Gospodarza Tradycyjne Jadło to naturalny przysmak z pysznym tłuszczykiem, wędzony i pieczony, który można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania wykwintnych kanapek, aromatycznych przystawek oraz wszystkich innych potraw, jakie tylko podpowie nam wyobraźnia. Cena

Konkurs wielkanocny

Aby wziąć udział w konkursie należy na adres konkurs_palcelizac@gazeta.pl przesłać zgłoszenie zawierające:Poprawne odpowiedzi na trzy pytania konkursowe, przepis na wielkanocną przystawkę z jajkami w roli głównej oraz dane kontaktowe (imię, nazwisko, adres korespondencyjny, adres e-mail nr telefonu

Babskie włoskie gotowanie z okazji Dnia Kobiet

Warsztaty odbędą się 8 marca o godz. 18.00 w CookUp przy ul. Racławickiej 99 (Fort Mokotów). Spotkanie rozpocznie się od kieliszka musującego wina prosecco. Na przystawkę uczestniczki przygotują krem z porów, na pierwsze danie -  risotto z krewetkami i szafranem, na drugie - makaron z

Znamy laureatów konkursu kulinarnego "Zgotuj Sobie Sukces"

wieprzowej i kaszy perłowej. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu 6 porcji dania głównego oraz przystawki w zaledwie 1,5 godziny. Potrawy były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze pod przewodnictwem Kurta Schellera. Jednocześnie popisy młodych talentów

Menu dnia

Nim będzie gotowa do podania, feta musi się marynować w ziołowej zalewie przez kilka dni. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, do zalewy dodaj jedną papryczkę chili. Tak przygotowany ser feta podawaj jako przystawkę, razem z oliwkami, suszonymi pomidorami oraz małymi grzankami lub kawałkami chleba pita