potrawy na ciepło przyjęcie

Monika Jankowska-Kapica

Książki kulinarne na czerwiec

Książki kulinarne na czerwiec

Jakie kuchenne lektury wziąć pod uwagę, gdy lato tuż tuż? Polecamy m.in. "Terapię sokową" (na bazie świeżych warzyw i owoców), dwie książki z potrawami na grilla, nowe przepisy Diany Henry, a do poczytania - parakulinarne felietony Doroty Masłowskiej.

Kurczak pieczony - idealny na piknik!

Chrupiące, złociste udka lub skrzydełka z kurczaka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe, jak i prowiant na piknik. Chcesz je zabrać na wynos? Jako uzupełnienie piknikowego menu zabierz sałatkę oraz świeżą bagietkę lub sałatkę makaronową (najlepiej z grubszego makaronu).

Jak Aleksa Karolinski spełniła marzenie Marty Gessler

Reżyserce udało się utrwalić na taśmie intymny świat kuchni swojej babci. W filmie "Oma & Bella" dwie charyzmatyczne kobiety po osiemdziesiątce - babcia Oma i jej przyjaciółka Bella - celebrują życie przez gotowanie. Odtwarzają smaki z dzieciństwa: "Jemy tylko żydowskie potrawy. Nowocześni ludzie jedzą wszystko. My nie"

Gorące jak ser

Gorące jak ser

towarzyskie. Jada się je zazwyczaj w większym gronie, a integracji sprzyja wspólny garnek (caquelon), w którym maczane są grzanki. Będąc na przyjęciu, na którym serwowane jest fondue, musimy jednak uważać, by nie popełnić gafy. Przy stole obowiązuje specjalna etykieta. Za niegrzeczne uznaje się wkładanie do

Kurczak i warzywa - zgrany duet

Kurczak i warzywa - zgrany duet

, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na talerzach rozłożyć sałatę, na nią rozłożyć pomidory, pieczarki, ser, mięso. Polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym. Autor: eksperymentalnie.com Takie roladki to świetny pomysł na przekąskę na przyjęcie. Zamiast kurczaka możesz wykorzystać również tuńczyka z

Wszystko, co warto wiedzieć o patelniach przed zakupem. Cz.1

Wszystko, co warto wiedzieć o patelniach przed zakupem. Cz.1

Zacznijmy od pewnych wyznaczników, które powinniśmy określić przed zakupem. Należą do nich: 1. Rodzaj kuchenki, której używamy w domu2. Częstotliwość użytkowania patelni3. Do jakich potraw używamy patelni4. Rodzaj powłoki patelni pod względem - funkcjonalność, trwałość, kolorystyka i estetyka5

Kamis Grill Mates - zapanuj nad ogniem i przygotuj znajomym konkretne dania z grilla!

Kamis Grill Mates - zapanuj nad ogniem i przygotuj znajomym konkretne dania z grilla!

odpowiedniki - kratę. Dziś oba określenia wykorzystuje się w odniesieniu do węglowego i elektrycznego rusztu, jak i do nazwy samego przyjęcia, podczas którego podawane są pieczone na nim potrawy . W Polsce pikniki, ogniska i biesiady na wolnym powietrzu mają swoją wielowiekową tradycje, a przepisy były i są

Jajka na śniadanie na 9 sposobów

Jajka na śniadanie na 9 sposobów

szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Obierz ziemniaki i jajka, pokrój je w kostkę. Cebulę posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem, przypraw solą i pieprzem. Wstaw na 20 minut do lodówki. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Takie jajka możesz podać zarówno na śniadanie, jak i jako przekąskę na przyjęciu

Grilluj ze smakiem - nie tylko mięso

Grilluj ze smakiem - nie tylko mięso

Wraz z nadejściem cieplejszych i dłuższych dni rozpoczynamy sezon grillowy. Przyjęcie "pod chmurką" to doskonały, a przy tym  smaczny pomysł na spędzanie wolnego czasu w gronie bliskich i znajomych. Choć najczęściej na ruszcie goszczą kiełbasy, kaszanki i karkówki, mięso to nie

Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Jeśli masz ochotę na eksperyment, zamiast fasolki po bretońsku, możesz przygotować kiełbasę z soczewicą. Przed dodaniem do potrawy soczewicę warto

Ryba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!

Ryba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!

Szybki do zrobienia dip z łososiem świetnie sprawdzi się na przyjęciu ze szwedzkim stołem. W sam raz do nabierania na grzanki z kromek bagietki, krążki z pumpernikla, krakersy lub chipsy. Zobacz również przepis na ptysie z łososiowym musem . Szwedzki dip z wędzonego łososia 250 g wędzonego

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Dawniej można było liczyć na kuchenne dziewki do pomocy. Dziś samodzielnie szykujemy przyjęcie z dwunastodaniowym menu, chociaż jednocześnie chodzimy do pracy, zajmujemy się dziećmi, szykujemy prezenty i sprzątamy dom na święta. Wydanie kolacji wigilijnej wymaga ekwilibrystyki organizacyjnej i

Wielkanoc w Pizie. Kły, czaszki i kanibalizm

Wielkanoc w Pizie. Kły, czaszki i kanibalizm

otrzymuję nazwy potraw typowych dla całej północnej Toskanii. Fiorentinę i tagliatę, czyli wołowe befsztyki, jednym tchem wymieniają właściciele La Tana - gospody na Via di San Frediano, w centrum miasta i w pobliżu Wieży, w której z uczestnikami sesji jemy kolację. Dodają jeszcze panzanellę i

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

. THK Duża pomarańczowa patelnia Ceramic w okazje.info Włoską wersją hiszpańskiej tortilli jest frittata. To dobry sposób na wykorzystanie resztek warzyw, które zostały po przyjęciu, np. napoczętej puszki kukurydzy, której część wykorzystaliśmy do sałatki czy też słoiczka oliwek, itp

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

chrupiące ciasteczka będą doskonałą przekąską, np. na przyjęciu. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do nich odrobinę świeżo zmielonego pieprzu - nada im aromatu. Ciasteczka z sera brie 250 g sera brie 200 g miękkiego masła 1 jajko 100 g orzechów laskowych lub włoskich 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do

Dookoła kanapki

Dookoła kanapki

. Szwedzki tort kanapkowy smörgastarta to propozycja na prawdziwe piknikowe przyjęcie. Warstwy ułożonego na sobie jasnego chleba przełożonego kremowym nadzieniem - lekkim śmietankowym serkiem, majonezem lub pasztetem z wątróbki. Jako dodatków najczęściej używa się plastrów wędliny, sera, oliwek lub

Przyjmij gości wytwornie

Przyjmij gości wytwornie

przyjęcie, które będzie i eleganckie, i zaskakujące. Postaw na sposób podania potraw, aranżację stołu i nastrój. Najzwyczajniejszy w świecie bigos stanie się wytworny, jeśli każdy z gości dostanie go w podgrzanej salaterce, ozdobionej listkami świeżej mięty. Schabowy? Oczywiście, ale w towarzystwie

Przekąski na imprezę

ją o dowolnej porze dnia, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie należy mylić hiszpańskiej tortilli z meksykańską. Dla Hiszpanów tortilla to nie okrągły placek stosowany jako pieczywo i baza do innych potraw, a swego rodzaju omlet ziemniaczany. Nie jest to może szczyt kulinarnego wyrafinowania, ale

Smaki Katalonii

Smaki Katalonii

wszystko do ostatniego kawałeczka, zachwalając każdą potrawę oraz pomysł na takie przyjęcie. Co prawda przygotowanie zajęło mi dużo więcej czasu niż Rosanie (jednak jest we mnie jeszcze dużo z matki Polki), musiałam przecież sama wszystko przygotować i wypróbować przepisy, ale miałam przy tym

Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

cytryny. Gałązki rukoli umyj i osusz. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz wiórki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.   Na przyjęciu nie powinno zabraknąć pierwszego dania podanego na ciepło. Oto łatwa do przygotowania, ale bardzo wykwintna zupa krem ze szparagów. Urzeka smakiem i

Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne

Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne

. Gotuje się w domu. W tygodniu eksperymenty, a w Szabat na stół wjeżdżają tradycyjne potrawy. Nie zaczyna się bez chały i wina lub soku winogronowego. Przystawki rybne, jajeczne i bakłażany. Króluje jednak czulent. Ponieważ tego dnia nie można wykonywać żadnej pracy, nawet podnieść pokrywki garnka

Sześciopak na plaży Cz. III - czy sięgać po suplementy?

Sześciopak na plaży Cz. III - czy sięgać po suplementy?

preparatu błonnikowego pozwala z jednej strony na zmniejszenie uczucia głodu i apetytu na słodkie, a z drugiej mogą posłużyć do skomponowanie szybkiego, awaryjnego posiłku w momencie, w którym nie jest możliwe zjedzenie potrawy zaplanowanej w jadłospisie. Preparaty białkowe i błonnikowe można łączyć np. z

Co jadał Ernest Hemingway? Co smakowało człowiekowi o tak bogatym życiorysie. Mamy jego ulubione przepisy

Co jadał Ernest Hemingway? Co smakowało człowiekowi o tak bogatym życiorysie. Mamy jego ulubione przepisy

". Gregorio, prawdziwy kubański twardziel z cygarem przyklejonym do ust, był również kulinarnym mistrzem, który pomagał Hemingwayowi odkrywać kubańską kuchnię. Często przygotowywał cudowne potrawy ze złowionych ryb jeszcze na pokładzie Pilar. Ryby, krewetki, homary, "moros y cristianos"

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

delikatny ser ricotta zawinięte w aromatyczną szynkę parmeńską staną się elegancką i smakowitą przekąską - idealna na przyjęcie! Roladki z szynki parmeńskiej z glazurowaną gruszką, rukolą i serem ricotta 20 plastrów szynki parmeńskiej 3 gruszki marynowane w occie 250 g sera ricotta 50 g suszonych

Pieczarki ze smakiem

przyjęciu czy grillu. Więcej przepisów na inne pyszności z ciasta francuskiego (zarówno na słono, jak i słodko) znajdziesz także w naszej bazie. Ciasto francuskie z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz ew

Sos serowy - nie tylko do makaronu

składniki do smaku. Rada: Stygnąc sos gęstnieje. Możesz go podać np. w naczyniu do fondue lub podgrzać przed podaniem (w rondelku lub kuchence mikrofalowej). Źródło: Ugotuj.to Na bardziej oficjalne przyjęcia polecamy natomiast sos czosnkowo-serowy z nutą orzechów włoskich i świeżej bazylii. Jeśli nie masz

Kuchnia warszawska

znakomitości z całej Polski i Europy. Oprócz dworskiej świty, kupców i artystów do Warszawy ciągnęli biegli w sztuce międzynarodowi kucharze. Choć początkowo nadawali oni jedynie nowy wyraz staropolskim potrawom, to z czasem coraz śmielej wprowadzali zagraniczne nowości na królewskie stoły. Do końca XVI wieku

Kinga Rusin w "Gali" - wywiad i sesja

kreatywność. A ja lubię być kreatywna, tak w życiu jak i w kuchni. Ostatnio z Mediolanu przywiozłam ręcznie robioną czarną pastę z atramentem ośmiornicy. Dodałam do tego pomidory na ciepło i domowe pesto. Dzieci były zachwycone. Lubię zapraszać gości, ale przyjęcia na kilkanaście osób przygotowuję często w

Dlaczego lubimy alkohol

rozwiązywać konflikty. Około 10 tys. lat temu, skupieni w osadach, zaczęliśmy więc poddawać fermentacji zboże i produkować pierwsze napoje alkoholowe. Najstarsze naczynia do przechowywania alkoholu odkryto w Chinach - mają około 7 tys. lat. Podfermentowane potrawy były bardziej odżywcze - bogate choćby w

Robert Trzópek i restauracja Tamka 43 zapraszają na jesienny obiad

. Warszawski biznesmen spróbował potraw Trzópka w gdańskiej restauracji Filharmonia i zachwycił się tak bardzo, że z miejsca zaprosił go do współpracy. Mistrz nie od razu się zgodził, ale w końcu wspólny projekt ruszył: we wrześniu 2010 r. elegancki lokal w stołecznym Pałacu Ostrogskich przyjął pierwszych

"A rano zrobię jajecznicę" (nie każdy to potrafi!)

i rozmieszać jajko dopiero wtedy, kiedy białko będzie prawie całkiem ścięte. Czy jajko należy czymś "rozcieńczyć"? Niektórzy (głównie zwolennicy mieszania surowych jajek w miseczce) polecają dolanie do jajek mleka lub śmietany (około jednej łyżeczki na jajko) - dzięki temu potrawa jest

Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

(przygotowanie farszu - około 25 minut, przygotowanie jajek do podania: 10 min) Potrzebne są pieczarki oraz sól i pieprz (plus odrobina oliwy do smażenia). Jedna trudna sprawa przy tej pysznej potrawie: jaja ugotowane na twardo należy pokroić w połówki jeszcze w skorupkach. Następnie wyjąć połówki jajek z owych

Kogo zaprosilibyście do wigilijnego stołu?

konkurs, tym bardziej ze tegoroczny budżet na literaturę dawno przekroczony Monia Wbrew wszystkim i wszystkiemu. Samotność Wigilia. Stół przykryty obrusem, którego biel konkuruje ze śnieżną pierzyną otulającą świat. Na stole tradycyjnie 12 potraw (na pewno każda z bohaterek "Energii kobiet"

Kogo zaprosilibyście do wigilijnego stołu? [KONKURS]

. Na stole tradycyjnie 12 potraw (na pewno każda z bohaterek "Energii kobiet" znalazłaby coś dla siebie), których aromat miesza się z leśnym zapachem choinki. Wokół czuje się ciepło, mimo iż w kominku jeszcze nie zapłonął ogień. Przy stole zasiadają: na honorowym miejscu, jak zwykle, Radość

Złote wrota Burgundii

serwować jako aperitif, można łączyć z lekkimi sałatami - zawsze na początku przyjęcia. My posłuchaliśmy francuskich kucharzy i połączyliśmy je z kluseczkami quenelles.(Dla 2 osób)250 ml wody, 50 g masła, szczypta soli, 200 g mąki (typ 550), 3 jajka, 100 g zmiksowanego mięsa łososia lub innej

Wszystkiego najlepszego...

wszystkie potrawy - przesłaniała nam całkowicie sens tych świąt. Przecież my się spotykamy wokół tego stołu PO COŚ. Z jakiejś okazji. Nie przypadkiem. W samym środku tej najdłuższej nocy roku mamy okazję, by na spokojnie pobyć razem ze sobą, przypomnieć sobie, że siebie lubimy, że jesteśmy dla siebie ważni

Co naprawdę jadł pan Zagłoba

książki kucharskiej "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego wydanej w Krakowie w 1682 roku - na rok przed odsieczą wiedeńską. Da się to zjeść? - W 2010 roku dzięki odwadze dyrektora muzeum w Wilanowie i pomocy jednej z wilanowskich restauracji urządziliśmy degustację potraw opisanych

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

kombinacje są jak najbardziej wskazane. Oddzielną grupę stanowią ptysie smażone, m.in. zeppole i beignets . Z ciasta ptysiowego można też przygotować potrawy wytrawne, np. gougéres i ziemniaki dauphine . I jeśli zapytacie, jak sprawnie zjeść ptysia albo eklerkę w eleganckiej restauracji, mogę dać

Dać ciału dojść do głosu

jednocześnie uczy, jakie formy wyrażania tych emocji są nie do przyjęcia. To ważne, żeby pokazać, jak można sobie radzić z emocjami. Jeśli nie umiemy różnicować emocji, to oznacza, że rodzice nie umieli o nich rozmawiać? Niekoniecznie. Często ludzie, którzy mają trudne doświadczenia, ratują się takim

Mięso i jego oblicza

kalorii potrzebnych nam na dobę (540kcal). A to przecież nie jedyny nasz mięsny posiłek... Mięsne same korzyści Potrawy mięsne są nam tak samo potrzebne do życia jak inne np. warzywne. To żadne odkrycie. Pozostają jednak znacznie dłużej w naszym układzie trawiennym, dlatego lepiej nie zjadać ich tuż przed

Zdjęcie od Nasierowskiej

były czarno-białe, a stół jest barwny, zawsze podstawowym elementem jest światło. W ciemniejszym pokoju nakrywam stół jasnym obrusem, a mniej oświetlony jego kraj ozdabiam jaskrawszym elementem. Potrawy też dobieram kolorystycznie. - Zachwyciłam się plackiem ziemniaczanym, ułożyłam na nim befsztyk

Koszerne kontra trefne

brązowe. Przewracamy raz. Odsączamy na papierowym ręczniku. Najczęściej serwujemy zimne, ale są pyszne również na ciepło. Tekst: Olga Badowska, stylizacja: Kinga A. Kłosińska, zdjęcia: Marcin Kiełbiewski (potrawy), Adam Golec, Adam Kozak, Mieczysław Michalak, Waldek Sosnowski, Shutterstock

Ryż

potraw ryżowych, nawet jeżeli są z dodatkami warzyw czy orzechów. Przepis na sześć osób. Khir - ryż na słodko Ugotowanie khiru wymaga wiele cierpliwości i uwagi, jednak rezultat jest tego wart. W moim domu khir należy do ulubionych przysmaków i zdobył przydomek "słodyczy królewskiej". Podaję

Klątwa córki generała. Monika Jaruzelska o ojcu, matce i o tym, dlaczego chciała zmienić nazwisko

przyjęcia, zapach papierosów. Ale jak już mama wzięła się do przygotowań, to znakomicie gotowała. Wszyscy w domu lubiliśmy jej potrawy z grzybów. Piekła fantastyczny tort orzechowy i robiła wspaniałe konfitury z poziomek. Najmniej lubiła zupy. DZIADKOWIE Dziadków nie znałam, bo zmarli na długo przed moim

Bez pierniczków, ale blisko

świąteczną kolację? Ale to nie będzie zgodne z tradycją. Nie będzie, ale będzie rodzinnie, blisko. Nie dla każdego to jest do przyjęcia. Jeśli kobieta jest zmęczona i nie ma siły na przygotowania, może zapytać męża i dzieci, co wolą - żeby było spokojniej niż rok temu, mniej ciśnienia w związku ze

Jak przetrwać zimę... i nie przytyć

. Przekłada się to na dodatkowe 350-400 g tłuszczu. Pół biedy, gdyby chodziło tylko o Boże Narodzenie. Jednak zaraz potem nadchodzi przyjęcie noworoczne, które jest tylko wstępem do czasu karnawałowych imprez, kiedy niemal co tydzień na stole pojawiają się koreczki z serem żółtym i owoce morza. Przed tyciem

Szybkie dania na przyjęcie

. Każdą kromkę smarujemy musztardą i majonezem (lub obkładamy piklami). Na to kładziemy jajko sadzone, boczek, liść umytej i osuszonej sałaty, żółty ser oraz plasterek pomidora. Przykrywamy drugim tostem, lekko przyciskamy i kroimy po przekątnej na pół. Najlepiej smakują na ciepło. BLT to

Jajka faszerowane na wielkanocny stół

: Okazje.info Osobom, które chciałyby wypróbować mniej klasyczny przepis, polecamy jajka z farszem z awokado. Jeśli lubisz pikantne potrawy, do pasty możesz dodać również nieco sosu tabasco. Jajka faszerowane pastą z awokado 7 jajek ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki

Dama w koszyku

ryki dzikich zwierząt. Zaprzyjaźniają się z młodym hinduskim małżeństwem wysokiej kasty, szybko uczą się miejscowych zwyczajów: jedzą 'przedziwne potrawy' palcami (tylko prawej ręki!) wprost z bananowego liścia, wiedzą, że kiedy się zjadło do syta należy czknąć, jest to grzeczność przyjęta w całej Azji

Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio

serkiem i łososiem będzie hitem każdego przyjęcia. Pamiętaj, aby szpinak do niej był dobrze wysmażony. Jeśli zostanie w nim sporo wody, rolada może się nie udać. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem 300 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego 3 jajka ok. 100-150 g wędzonego łososia w plastrach 200 g

Ciasta i ciasteczka. Sekrety pieczenia cz. 2

Nowoczesne piekarnikiUmówmy się: nie wyobrażamy już sobie bez nich pieczenia ciast. Współczesne piekarniki nie tylko pieką, grillują, zapiekają, podgrzewają i utrzymują potrawy w cieple. One nas również... rozpieszczają. Nie trzeba ich pracowicie czyścić, bo oczyszczają się same, pyrolitycznie

Sfrustrowane panie domu

. Przestaje jeść - najpierw tylko mięso (by nie sprawiać bólu zwierzętom), potem kolejne potrawy stają jej w gardle. Zmagając się ze swoim lękiem przed pozbawioną perspektyw na rozwój przyszłością, Marian piecze dla narzeczonego ciasto w kształcie kobiety. Niech ją pożre.Na diagnozę wpadł mąż A., ten, który

Proste i niedrogie dania z rybą

natki. Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno. Autor: Maria Szkop Rybno-serowa pasta to doskonała propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. Oprócz cebuli możesz doprawić ją również innymi ulubionymi dodatkami czy przyprawami, np. czosnkiem, słodką lub ostrą papryką w proszku czy ziołami. Pasta

Alice Munro: Wolne rodniki

była miła i wdzięczna za pamięć. Wyznała, że strasznie się nudzi, a w dodatku barek jest zamknięty, więc na kawę musi chodzić do budynku nauk przyrodniczych, a tam do kawy dodają kwas solny. Cha, cha. No więc zrobiłyśmy sobie małe przyjęcie. - Nie znoszę rabarbaru - powiedział. - Ze mną by ci się nie

Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

gorącym bulionem. Na wierzchu kładziemy pokrojone w plasterki mięso. Potrawę podajemy z cząstkami limonki, skropioną sosem rybnym. Składniki 1,5 kg filetów z  łososia ze skórą oliwa sól 1 ząbek  czosnku 3 łyżki ziarnistej musztardy 2 łyżki łagodnego  miodu 1/2

Katarzyna Wasilewska

i czasem zabierał mnie ze sobą. Raz nawet nocowaliśmy w nowym hotelu Forum. Przyjaciel ojca, marynarz, przywoził mamie zagraniczne magazyny z modą. Szybko przelatywałam strony z modelkami. Najważniejsze było na samym końcu - zdjęcia potraw. Z nich dowiedziałam się, jak wygląda ananas. Zapamiętałam

Potrawy na przyjęcia latem - Zaskocz gości i weź udział w konkursie!

wybrać, aby pasowało wszystkim gościom, było lekkie i nieprzeciętne?  Kucharz, Grzegorz Łapanowski przygotował trzy przykładowe menu na przyjęcie w gronie znajomych. Każdy z przepisów wymaga  trochę doświadczenia, więc jeśli znasz podstawy gotowania, masz sporo czasu, fantazji i odrobinę

Carson McCullers. Kobieta - myśliwy

przyjęciu Annemarie odprowadziła mnie do drzwi, powiedziała "dziękuję, mein liebling" i pocałowała. Był to pierwszy i ostatni raz, kiedyśmy podały sobie usta - pisała McCullers. Schwarzenbach była w tym czasie zajęta uwodzeniem Eriki Mann i choć chętnie wychodziła z Carson na drinka, nie

Ken Bugul. Dwudziesta ósma żona marabuta

kropel na ziemię dla przodków, nie zje bułki, nie pokruszywszy odrobiny na podłogę. Także ministrowie i ambasadorzy dzielą się ze zmarłymi szampanem na przyjęciach dyplomatycznych. Trzy dni temu w Beninie znajomy opowiadał mi o pewnej stypie. Rodzina nie wiedziała, jak podzielić majątek zmarłego

W Styrii żyje się powoli. Prosta kuchnia austriacka

hodowanych w ich gospodarstwie na wolnym powietrzu świń. Na moje przyjęcie przygotowali dwie wielkie deski - jedną pokrytą cienkimi plasterkami szynki gotowanej, drugą - surowej, dojrzewającej (Rohschinken), która moim zdaniem wytrzymuje konkurencję i z prosciutto di Parma i z jamon ibérico. Moje

Jeżycjada, czyli świat według Musierowicz

odstaje od łyżki" - mówi autorka "Łasucha literackiego", książeczki, w której na prośbę czytelniczek zebrała przepisy na ulubione potrawy bohaterów "Jeżycjady": rosołek z kartkowej wołowiny mamy Borejko, murzynek Gabrysi, kapuśniaczki Idy i oczywiście szare kluseczki ze skwarkami

W Styrii żyje się powoli

hodowanych w ich gospodarstwie na wolnym powietrzu świń. Na moje przyjęcie przygotowali dwie wielkie deski - jedną pokrytą cienkimi plasterkami szynki gotowanej, drugą - surowej, dojrzewającej (Rohschinken), która moim zdaniem wytrzymuje konkurencję i z prosciutto di Parma i z jamon ibérico. Moje

Placek owsiany, jajecznica, zielony koktajl. Jak wyglądają śniadania trenerów?

, wcześniej spryskanej sprejem beztłuszczowym. Placuszki świetnie smakują na ciepło, jak i zimno, to świetne śniadanie, ale możesz też zabrać je ze sobą do pracy czy w podróż. Śniadanie daje energię, siłę i jest szybkie i proste! Białka są pełnowartościowe, a węglowodany złożone. To pyszny i zdrowy

Chlebie nasz powszedni...

zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Na podłodze rozstawiamy koszyki do formowania bochenków, wysypujemy je mąką i układamy w nich ciasto, aby przyjęło ich formę. Z ciasta wychodzi zwykle 10-12 bochenków. Na końcu wyskrobujemy dzieżę i z resztek ciasta formujemy ostatni, mały bochenek, tzw