pęczak

Magazyn Kuchnia

Ulubieniec hipsterów - pęczak

Ulubieniec hipsterów - pęczak

Pęczak ma same zalety - jest tani jak barszcz, spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych i świetnie pasuje do gulaszu

Pęczak nie pęka

Ukazało się wznowienie kulinarnej biblii Neli Rubinstein. Nie ma w niej kolorowych zdjęć, tylko skromne rysunki. Dla mnie najważniejsze są przepisy. Na przykład na stary, dobry krupnik

Marzniesz? Wybierz kaszę pęczak

Pęczak ma same zalety - jest bardzo tani, spośród kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych i dobrze rozgrzewa

Pęczak z kiełbasą i szalotką, rozgrzewające danie na mroźne dni

Pęczak z kiełbasą i szalotką, rozgrzewające danie na mroźne dni

Dla zdrowia: błonnik na talerzu

Dla zdrowia: błonnik na talerzu

sałatka błonnikowa z kapusty, fasoli i pęczaku1 szklanka czerwonej fasoli, 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku, brązowego ryżu lub kaszy gryczanej, 1/4 główki czerwonej kapusty, garść włoskich orzechów, oliwa, sól, pieprz, miód, balsamico, posiekana natka pietruszki lub kolendryFasolę i pęczak ugotować

Inne oblicze kaszy, czyli zapiekanka z pęczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta [NASZ PRZEPIS]

Inne oblicze kaszy, czyli zapiekanka z pęczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta [NASZ PRZEPIS]

smażymy na patelni razem z drugą połową cebuli. Suszone pomidory kroimy w paseczki, natkę pietruszki siekamy. Ser feta kruszymy lub kroimy w kostkę. W misce mieszamy ugotowany pęczak z pieczarkami, pomidorami, pietruszką i twarogiem. Dodajemy 2-3 łyżki oleju od suszonych pomidorów, śmietanę, doprawiamy

Kuchnia Świata

Kuchnia Świata

Pęczak występuje albo w eksperymentalnych kreacjach wybitnych szefów kuchni, albo w wersji nie do przyjęcia - jako blady podkład pod zagęszczony mąką mięsny sos w stołówkach. Z domów został niemal wycofany, a szkoda Owalne ziarna przecięte ciemniejszą kreską połyskują perłowo. Są jędrne i zwarte

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

przykład suszonymi morelami i żurawinami. Zamiast płatków migdałowych można natomiast wykorzystać posiekane orzechy włoskie. Danie jednogarnkowe z pęczaku - Galas 1/2 kg kaszy pęczaku 100 g suszonych śliwek lub suski sechlońskiej 100 g płatków migdałów 100 g rodzynek miód laska wanilii sól Śliwki i

Małopolska - gołąbki z grochem i pęczakiem

Małopolska - gołąbki z grochem i pęczakiem

Główka białej kapusty, 30 dag łuskanego grochu, 15 dag pęczaku, 2 łyżki oleju, 2 duże cebule majeranek, 2 szklanki bulionu warzywnego, łyżka masła, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka mąki, sól, pieprz, cukierUgotować umyty groch i pęczak ugotować w osobnych garnkach, po czym przełożyć do

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: dwóch mężczyzn i kasza

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: dwóch mężczyzn i kasza

jednej. Spożywania pęczaku. Trudno, już taki jestem. Jest rok 2007, lipiec, moje urodziny. Profesor Olek przynosi prezent. Koszyk wiklinowy, a w koszyku wszystkie rodzaje kasz w Polsce dostępne. Słowo honoru! T: Nie będę na ciebie pluł. Przesadzasz z tym wstydem. To prawda, że mało kto zdobędzie się

Kasza dobra nasza!

Kasza dobra nasza!

części. Na kasze przeznacza się ziarna owsa, jęczmienia, prosa, gryki czy pszenicy oraz kukurydzy. Z jęczmienia powstaje pęczak i kasza perłowa, z gryki kasza gryczana i kaszka krakowska, z prosa jaglana, z pszenicy manna, a z kukurydzy - polenta. Ziarno najpierw zostaje pozbawione zewnętrznej okrywy, a

Przepisy z książki Grzegorza Łapanowskiego "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla calej rodziny"

Przepisy z książki Grzegorza Łapanowskiego "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla calej rodziny"

2 szklanki ugotowanego pęczaku 2 pomidory średniej wielkości zielony ogórek pęczek natki pietruszki kilka listków świeżej mięty 1/4 szklanki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli szczypta czarnego pieprzu Dokładnie myjemy warzywa. Kroimy je w niedużą kostkę. Drobno siekamy natkę pietruszki i

Menu z pieczoną rybą i twarogowymi placuszkami

Menu z pieczoną rybą i twarogowymi placuszkami

. gryczaną czy jaglaną. Pęczak z patelni 1 i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 cebula 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej naci pietruszki kilka podgrzybków lub prawdziwków (mogą być mrożone) sól pieprz kurkuma oliwa Warzywa oczyść, pokrój w

Marne resztki... małże. Wyniki konkursu

Marne resztki... małże. Wyniki konkursu

z ryżem lub podąć na aperitif. Przepis: Anna Cupczyńska   Składniki 1kg  małży świeżych 1,5 szklanki kaszy pęczak laska kiełbasy lisieckiej 1  cebulka 1 ząbek  czosnku słoiczek suszonych  pomidorów cydr bulion ser bursztyn natka pietruszki

Nasza kasza. Tanie przepisy na jesień

Nasza kasza. Tanie przepisy na jesień

szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Świetny dodatek do drobiu (dla 3-4 osób)   Składniki 10 dag  kaszy pęczak 2 garście  orzechów włoskich 2

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

Kasza pęczak wraca powoli na nasze stoły. Świetnie sprawdza się między innymi w sałatkach, które są zdrową, pożywną alternatywą kanapek. Tabule z pęczaku 1 szklanka pęczaku 4 średnie pomidory lub 1 gałązka pomidorów truskawkowych 1 ogórek wężowy 1 duży pęczek pietruszki 1 pęczek lub doniczka

Sycące menu na niedzielny obiad

Sycące menu na niedzielny obiad

orzechówsólpieprzmiódocet balsamicznynatka pietruszkiFasolę i pęczak gotujemy osobno. Kapustę kroimy w cienkie paseczki. Rozgrzewamy oliwę na dwóch patelniach. Na jedną wrzucamy pęczak, fasolę i orzechy, dodajemy sól, pieprz, miód i podsmażamy. Na drugą patelnię wsypujemy paski kapusty, chwilę smażymy, doprawiamy. Gdy

Ciepłe dania na przyjęcie

Ciepłe dania na przyjęcie

, gdy zaczną wchłaniać wypuszczoną wodę. Tniemy żołądki na plasterki i lekko posypujemy pieprzem. Kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy żołądki i grzyby, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, a po dwóch minutach podajemy. szklanka pęczaku 4 średnie pomidory lub gałązka pomidorów truskawkowych

Kapusta i spółka

Kapusta i spółka

obraną, pokrojoną w drobną kostkę i lekko zrumienioną na rozgrzanej oliwie cebulę. Zagotowujemy zupę i doprawiamy roztartym majerankiem, pieprzem i solą. Rozlewamy do talerzy, posypujemy natką. Sałatka z czerwonej kapusty, fasoli i pęczaku będzie zarówno doskonałym dodatkiem, jak i samodzielnym daniem

Apetyczne podroby

Apetyczne podroby

ogonkiem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Rada: Potrawy z podrobów trzeba przygotować jak najszybciej po ich kupieniu. Psują się szybciej niż zwykłe mięso. 100 g pęczaku 1/2 l bulionu 100 g serc drobiowych 100 g żołądków drobiowych 50 g dyni papryka marchewka 1/2 szklanki

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

szklanka pęczaku 5-6 łyżek oliwy 1 cebula 1 mały korzeń selera 2 marchewki 1 łyżka nasion kuminu 1 łyżka nasion fenkułu (kopru włoskiego) 3 łyżki sezamu kruszone chili sól pieprz 4 łyżki posiekanej naci kolendry sok z cytryny Pęczak opłukać na sicie. Zagotować dwie szklanki wody i wrzucić

Kasza dla oszczędnych. Dieta bez mięsa

Kasza dla oszczędnych. Dieta bez mięsa

. (dla 1-2 osób)   Składniki 10 g suszonych  grzybów 1 biała  cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz 100 g pęczaku 50 ml wytrawnego białego wina (najlepiej ze szczepu solaris z winnicy Dębogóra) 100 g dobrego wiejskiego masła 1/2 l wody w której moczyły się

Wspomnienie wakacyjnych smaków - rozwiązanie konkursu!

Wspomnienie wakacyjnych smaków - rozwiązanie konkursu!

Bednarzewska z Wałbrzycha za bakłażany pieczone z orzechami i czosnkiem pod Tbilisi Magdalena Warszewska z Trzebinii za pęczak z grochem na wędzące z Wygiełzowa Wiesława Mizgała z Myszkowa za delikatne placuszki smażone bez tłuszczu ze Szczawnicy Marta Magryś z Brzegu Dolnego za wakacje pod znakiem ajrisz i

Top 7 najlepszych sałatek z kurczaka

Top 7 najlepszych sałatek z kurczaka

, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Składniki 1/2 szklanki   pęczaku 3 łyżki  oliwy 30 dag   piersi kurczaka 40 dag   zielonej fasolki szparagowej 3 dymki ze szczypiorem 2 szklanki  ziaren świeżej kukurydzy 1 łyżka  świeżego majeranku 1/2

"Lubię kaszę" już po raz drugi - teraz z Andrzejem Polanem

. Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Przepisy Kasza pęczak jak risotto z grzybami Autor: Andrzej Polan Składniki:- 150g kaszy pęczak- 100g grzybów mrożonych- 1szt cebuli- olej rzepakowy do

Nie straszna nam - skorzonera!

  pora olej 2  liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki  czosnku 150 g kaszy pęczak 2 litry wody 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku sól, świeżo zmielony czarny pieprz koperek lub natka pietruszki   Sposób przygotowania Warzywa korzeniowe

Zupy dookoła świata

różnorodnych dodatków, np. kawałków ryb, wodorostów czy tofu. Zupa miso z pęczakiem 3 szklanki wody 3 łyżki pęczaku 1 łyżka jasnego miso garść liści szpinaku kilka małych pomidorków 1/4 łyżeczki utartego korzenia imbiru 1 mały utarty ząbek czosnku Zagotować wodę, dodać pęczak i gotować do miękkości z

Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

zastąpić ją innym zdrowym ziarnem, np. farro lub pęczakiem). Kładziemy na niej marchewkę i natkę z pietruszki. Na środku układamy plaster mozzarelli (może być w wersji niskotłuszczowej). Komosa ryżowa, zwana również quinoą, jest bardzo odżywcza ? dostarcza dużo białka. Nie zawiera glutenu. 250 kcal

Ciepła kolacja z kaszą

, daktyle, żurawinę czy posiekane orzechy włoskie. Danie jednogarnkowe z pęczaku - Galas 1/2 kg kaszy pęczaku 100 g suszonych śliwek lub suski sechlońskiej 100 g płatków migdałów 100 g rodzynek miód laska wanilii sól Śliwki i rodzynki namocz około godziny przed przygotowaniem kaszy. Kaszę opłucz 3

Wigilia regionalnie

migdały bez skórki, masło, kakao, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagotuj. Bułki pokrój i ułóż w salaterce, przekładając kolejne warstwy masą makową. Odstaw makiełki na kilka godzin, podawaj na zimno. Postnica z Podkarpacia Przygotuj: - 2 szklanki pęczaku, - 1 szklankę suszonych śliwek

Ania Starmach przechodzi na dietę. Nowa książka!

passatę pomidorową i pokrojone oliwki. Całość podgrzej, dodaj mozzarellę, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp parmezanem. kolacja dla 2 osób 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki kaszy pęczak 1/2 czerwonej cebuli 4 suszone pomidory 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 cytryna 1 łyżka oliwy z oliwek

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

grochu mięso z kością, najlepiej kilka rodzajów: golonka, gicz jagnięca lub cielęca, wołowe - łącznie około 2 kg 50 g pęczaku 3  marchewki 2 łodygi  selera naciowego 2  cebule 8 niedużych pokrojonych w kostkę  ziemniaków 3  liście laurowe sól i pieprz  

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

soku z cytryny, cukrem oraz kwaśną śmietaną. Tatara podawaj z drobno posiekaną cebulą i świeżym majerankiem, ułożonego na plastrach jabłka. 4 steki z łososia bałtyckiego 2 pieczone buraki 100 g pęczaku 1 cebula 1 pęczek świeżej kolendry 2 cytryny 3 łyżki miodu 3 łyżki chrzanu 2 duże jabłka 3 łyżki

Odważ się do lata - czy widać już zmiany u naszej czwórki? Podsumowanie tygodnia drugiego

nie będę wcale modyfikowała diety. Gotowałam kaszę jęczmienną, pęczak (risotto z pęczaku jest niesamowite!), rzeczy, których zwykle nie jadam. Bardzo smakowały mi pasty śniadaniowe: z kurczaka i pomidora z estragonem i druga - gotowane białko jajka ze szparagami i świeżym imbirem. Pyszne! Schudłam

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

fasolkę) kroimy w słupki dł. około 5 cm. Gotujemy je na parze przez 3-5 minut, aby pozostały chrupkie. Warzywa mieszamy z gorącym makaronem, dodajemy sos chilli, zmiażdżony czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz. (dla 3-4 osób)   Składniki 10 dag  kaszy pęczak 2 garście  orzechów

Palce Lizać, nr 43, 17 października

Kipi kasza, kipi groch Lepsza kasza niż ten groch Bo od grochu boli brzuch A po kaszy człowiek zdrów! Dlatego dzisiaj piszemy dużo o kaszach: gryczanej, jaglanej, pęczaku... To nasze dobro narodowe, którego wciąż nie potrafimy docenić, mimo że to znakomita i smaczna alternatywa dla gotowanych

Polska sarna po turecku

tradycjami kulinarnymi różnych regionów Turcji. Sałatka z pęczaku, bobu i porzeczek 1 szklanka pęczaku sól, pieprz sok z 1 dużej cytryny 2 łyżki oleju rydzowego 2 posiekane dymki 250 g ugotowanego, wyłuskanego bobu 4 łyżki posiekanego koperku 75 g czerwonych porzeczek Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodaj bób, dolej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 35 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 5 minut i zdejmij z ognia. Autor: Aneta Kosiba Pęczak cieszy się coraz

Termos, koc i ser w słoiku. Przepisy na piknik

; Składniki 6  cytryn 100 g pęczaku (opłukanego i odcedzonego) 100 g cukru 1/2 szklanki wody   Sposób przygotowania Cytryny sparzamy, obieramy ze skóry - bardzo cienko, tak aby skórka nie miała albedo. Wrzucamy skórki do rondla, zalewamy wodą, aby tylko je przykryła

Kucharz odkrycie roku

 czosnku 15 gałązek tymianku 5 gałązek rozmarynu kilka listków laurowych 1 kg gęsiego tłuszczu 1 cebula 150 g pęczaku  Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli  Oraz: 3 jabłka 2 pigwy 2 cytryny

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

1-2 ząbki  czosnku szklanka (200-220 g pęczaku orkiszowego) sól, pieprz natka pietruszki   Sposób przygotowania Namoczone wcześniej grzyby dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości w 2,5 szklanki wody pod przykryciem z dodatkiem ziaren jałowca i gałązek rozmarynu. Odsączamy

Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

. Gotuj pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Posyp natką. Smak tego dania możesz urozmaicić, dodając także inne, ulubione bakalie, np. morele, żurawiny, orzechy włoskie, itp. Danie jednogarnkowe z pęczaku - Galas 1/2 kg kaszy pęczaku 100 g suszonych śliwek lub suski sechlońskiej 100 g płatków

Olimpiada Kulinarna - medal dla Polski!

niskiej temperaturze, mus jabłkowy, majonez dyniowy, pęczak z warzywami oraz sos czekoladowy z młodym orzechem.Danie główne: policzki cielęce z krastą ziołową i ziemniakami purée, warzywa pieczone w niskiej temperaturze i konfitura z czerwonej cebuli.Deser: lody z polskiej śliwki wędzonej z

Orzechy - źródło zdrowia, eliksir młodości, zastrzyk energii

- migdały wraz z imbirowo-paprykowym sosem. Leniuchy totalne mogą wziąć fasolkę szparagową z mrożonki. Nie wymaga obierania. Autor Kinga A. Kłosińska Składniki 10 dag  kaszy pęczak 2 garście  orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka słodkiej

Przepis z kaszą - wyniki konkursu!

użyłam pęczak ale może też być gryczana - ok 150 g 1 duży burak lub kilka małych (ok 200 g) ok 2-3 szklanek bulionu jarzynowego lub wody 1 czerwona cebula - może być też inna 1 ząbek czosnku kawałek sera pleśniowego (ok 40 g) 1 łyżka zimnego masła odrobina oleju roślinnego do smażenia tymianek

Pyszności na letni piknik

ugotowanego pęczaku, brązowego ryżu lub kaszy gryczanej, 1/4 główki czerwonej kapusty, garść włoskich orzechów, oliwa, sól, pieprz, miód, balsamico, posiekana natka pietruszki lub kolendry Fasolę i pęczak ugotować osobno, odcedzić. Kapustę pokroić w cienkie, długie paseczki, najlepiej elektryczną

Jedzenie na przeziębienie

przeciwzapalne. Uwaga: selen znajdziemy też w rybach i produktach zbożowych z pełnego przemiału. Pęczak z orzechami i czosnkiem   Składniki:   10 dag kaszy pęczak 2 garście orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz   Sposób

Postanowienia noworoczne - gubimy kilogramy. Czyli co zrobić żeby się udało?

kasze, np. gryczaną, pęczak czy jaglaną. Brązowy ryż czy ziemniaki będą odpowiednie dla osób, które chcą unikać glutenu. Ostatni posiłek powinien być spożywany minimum 2 godziny przed snem. Trzeba pamiętać także o dobrym nawodnieniu organizmu - 2 litry wody dziennie to minimum. Z jadłospisu powinno się

Na depresję - dieta! Nie wyleczy, ale może pomóc

kwasów tłuszczowych wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania stanów depresyjnych. 4. Kasze - szczególnie jaglana, pęczak oraz gryczana - to bardzo dobre źródło witamin z grupy B. Skromna, a pomocna - kasza jaglana 5. Jajka - jeden z ważniejszych składników zalecanej diety. Po pierwsze są

Posiłek na czas

kapusta, kasza pęczak jęczmienna i pszenna 4 godz. - brukselka, chude duszone mięsa, rzepa powyżej 4 godz. - mleko i jego przetwory, tłuste mięsa i tłuste ciężkostrawne dania, m.in. smażone Dołącz do nas na Facebooku

Rozgrzewające zupy

Jabłonkach Zupa: 1 l bulionu z głowy karpia 300 g białych warzyw (seler, pietruszka) 1 ząbek czosnku 1 pomidor sok z cytryny ugotowana kasza pęczak 200 g śmietany 1 opakowanie lubczyku w doniczce pieprz sól Gołąbki do zupy: liście kapusty włoskiej mus z karpia (patrz przepis poniżej) ugotowana kasza pęczak

Przepisy na Boże Narodzenie ze śliwką kalifornijską

: 60 minut)   Ciasto: 200 g mąki pszennej 150 g  maślanki szczypta soli   Farsz: 100 g pęczaku 100 g suszonych  śliwek kalifornijskich 120 g bryndzy łyżka drobno siekanego świeżego  tymianku   Dodatkowo: 3 łyżki masła, do roztopienia i polania

Pod lupą: czy każdy produkt z ziarnami jest wartościowy?

. Orzechy uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 110 st. C, ostudzić. Ostudzony ryż wymieszać z cebulą i koperkiem, orzechami i żurawinami. Doprawić solą i pieprzem.Pęczak z marchewką, selerem i kolendrą1 szklanka pęczaku, 5-6 łyżek oliwy, 1 cebula, 1 mały korzeń selera, 2 marchewki, 1

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

), jęczmienna, pęczak, quinoa. Proszę tylko, nie używajcie produktów, które gotuje się w torebkach, bo to jednak obciach. Nauczyć się metody gotowania ryżu czy kaszy to żadna sztuka. Jak? Ryż - podsmażam na oliwie, chwilkę, solę, zalewam dwiema objętościami wrzątku, szczelnie przykrywam, gotuję na bardzo

Zioła z łąki wprost do garnka

całych liści.Składniki 1/2 kg cielęciny pęczek włoszczyzny 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz 2 suszone prawdziwki cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki pęczaku 3/4 szklanki posiekanych liści podagrycznika  Sposób przygotowaniaMięso płuczemy

Miso

zaopatrzonych marketach. Zupa miso shiro Zupa miso z pęczakiem Makrela w paście miso Smażone bakłażany z pastą miso

Najlepsze diety na lato. Zestaw 2 - 1175 kcal

pełnotłusty 120 g (4 łyżki)Pumpernikiel 40 g (1 kromka)Przyprawy:Pieprz czarny, zmielonyPrzygotowanie:1. Chleb posmarować serkiem i posypać pieprzem.2. Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić na kawałki i ułożyć na serku.OBIAD - 460 kcal Pęczak z warzywami 240 g Szaszłyki z kurczaka z morelami 155 g Sok

Sofrito

, wlej śmietankę, zagotuj. Dodaj ser, podgrzewaj, uzupełnij przyprawy do smaku.Pęczak z patelni1,5 szklanki ugotowanego pęczaku, 2 łodygi selera naciowego, 1 marchew, 1 cebula, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej naci pietruszki, kilka podgrzybków lub prawdziwków (mogą być mrożone), sól

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

. Panieruj je najpierw w jajku, a potem w tartej bułce. Smaż w pozostałym, głębokim oleju na brązowy kolor. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Kenwood w okazje.info W podobny sposób można przygotować także kotlety z innych kasz (na przykład pęczaku). Z ryżu można natomiast przyrządzić

Gęsina na świętego Marcina. Przepisy

możemy podać z pęczakiem lub kopytkami. dla 4 osób   Składniki 4  gęsie uda sól i pieprz 1,5 kg  jabłek antonówek 8-10 szalotek 1/2 l rosołu 150 ml calvadosu 6 goździków 2  liście laurowe 5 ziaren pieprzu 4 łyżki masła 4 łyżki cukru ew. świeża

7 przepisów dla amatorów serów

miękkości na klarowanym maśle i wkładamy do zupy. Kromki chleba smarujemy oliwą i posypujemy posiekanymi ziołami. Pieczemy grzanki. Do każdej porcji zupy wkładamy plaster sera i podajemy z grzankami. Składniki 2 szklanki pęczaku 4 suszone  borowiki 60 g surowego boczku 50 g masła 4

Karola Okrasy 13 pomysłów na podroby

. Wątróbki podawaj na cykorii, posypane grzankami, pestkami słonecznika. Do urozmaicenia możesz dodać garść  orzechów włoskich. 2 golonki wieprzowe 4 cebule dymki 100 g pęczaku 500 ml wywaru mięsnego 10 g świeżego majeranku 100 g wędzonej śliwki 200 g włoszczyzny 2 liście laurowe 10 g ziela

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

tyle mąki, aby ciasto nie było twarde. Uformuj wałki na posypanej mąką stolnicy, pokrój je ukośnie (jak kopytka), gotuj 10 minut w osolonej wodzie. Podawaj z kwaśną śmietaną, możesz też odsmażyć na słonince albo polać zrumienioną tartą bułką. Składniki 1/2 kg  pęczaku 2 szklanki łuskanego

Bez glutenu zdrowiej

, kukurydzę, cukinię, chilly, marchewkę, pietruszkę, bataty, pieczarki, szparagi, kalafiory, grzyby mung i shitake, glony nori i wakame, orzechy: nerkowca, włoskie, laskowe, makadamia, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, kasze: jęczmienną, jaglaną, pęczak, gryczaną, soczewicę, cieciorkę, fasolkę

Kwietniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

chorizo, a do łososia podaje salsę z buraków.Kucharz Roku 2012 - Szymon Szlendak z restauracji Platter by Karol Okrasa - przyrządza indyka z sosem szczawiowym, szarymi kluskami i młodą marchewką.Zamiast risotto robimy kaszotto. Z kaszy jęczmiennej, gryczanej, jaglanej i z pęczaku. Fotografuje Małgorzata

Zupa jogurtowa na lato

gotujemy ryż, gruby bulgur (kaszę pszenną) lub pęczak. Można do niej dodać podsmażoną cebulkę, doprawić kurkumą lub szafranem, ugotować na mięsie. Gdy ziarna są miękkie, odrobiną gorącego płynu rozrzedzamy jogurt, ocieplamy go, po czym wlewamy całość do garnka i delikatnie podgrzewamy, nie zagotowując

Weź się za wołowinę!

wywaru i puree ziemniaczane. Na puree ułóż policzki, na policzkach ułóż sałatkę ze szczypioru wymieszanego z perłową cebulką. Poleca: Chef Adam Chrząstowski Składniki: 100 g rostbefu pokrojonego w drobną kostkę 150 g kaszy pęczak 50 g szalotki, pokrojonej w kostkę 100 g grzybów 100 ml białego wina 20 g

Blogerzy polecają: 9 sposobów na dania z kaszy

łyżka masłasól/pieprz do smaku Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy zmiękną, dorzucamy pęczak i smażymy ok. 2 minuty. Na patelnię wlewamy żubrówkę i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie dolewamy pierwszą porcję bulionu, przykrywamy i gotujemy.W międzyczasie obieramy

Szkoła Mistrzów Ugotuj.to - wyniki!

komponuje się z makiem i jest to alternatywa dla różnych kremów śmietanowych. Jacek Garnek z z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 CKP w Garwolinie Roladki z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami Tomasz Jakubiak: Polskie

Smaczne przyjęcie

zastygnięcia. Podawaj z kromkami chrupiącej bagietki i czipsami z bekonu. 1 szklanka pęczaku 4 średnie pomidory lub 1 gałązka pomidorów truskawkowych 1 ogórek wężowy 1 duży pęczek pietruszki 1 pęczek lub doniczka mięty 1 pęczek lub doniczka kolendry 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy 1

Dieta garstkowa Dr Anna Lewitt: jesz tyle, ile zmieścisz w dłoni

" . Szczególnie polecam spożywać kasze grube: pęczak, gryczaną i jaglaną, które nie są pozbawione warstwy aleuronowej (warstwy znajdującej się pod zewnętrzną skórką ziaren zbóż, bogatej w białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne, takie jak fosfor, wapń i żelazo). 4

Kasza na nowo

Ta niechęć do kaszy została mi do dziś i krupniku z zasady nie gotuję, toteż jakie było moje zdziwienie, kiedy Jula i Wojtek zajadali się krupnikiem u mojej przyjaciółki. Tłumaczyłam to sobie tak, że na świeżym powietrzu wszystko lepiej smakuje Miałam też okres fascynacji pęczakiem. Niestety, nie

Puszki staruszki

? Fragmenty płetw, ości, głowy, kręgosłupa. Czasem pęczak zamiast ryżu. To nie ten smak pamiętam z obozowych kolacji... Dziennikarkę rozczarowałam, bo nie zachwyciłam się 'staruszką'. Pasztet podlaski i konserwę turystyczną zaliczam do tej samej rodziny puszek 'na ratunek', które obowiązkowo lądowały w

Sposób na ziemniaki - inspiracje ze świata

mięsem wołowym, fasolą lub ciecierzycą, ziemniakami. Gotuje się go, a następnie dusi w niezbyt mocno rozgrzanym piekarniku przez kilka godzin. szklanka fasoli jaś 8 ziemniaków 500 g mięsa wołowego 1/3 oleju 2 cebule 3/4 szklanki pęczaku lub kaszy perłowej litr bulionu wołowego pieprz sól Fasolę

Co wegetarianie jedzą zimą?

powolne gotowanie w wywarze. Zamiast ryżu użyjemy kaszy, moim zdaniem smakiem bije na głowę risotto!Kaszotto z pieczarkami, porami i wędzonym twarogiemSkładniki na 3-4 porcje:1 i 1/4 szklanki jęczmiennego pęczaku zamoczonego w wodzie na noc0,5 kg pieczarek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki2 pory

Smaczna Polska według Magdy Gessler

. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Pęczak zalewamy 5 szklankami wywaru z grzybów i gotujemy do miękkości na malutkim ogniu. W tym czasie usuwamy głąb z kapusty i wkładamy ją do wielkiego gara pełnego wrzącej osolonej wody. Gotujemy przez około 10 minut. Należy teraz oddzielić od siebie liście kapusty, można to

Dobrze, rybko

; (dla 2 osób)   Składniki 500 g różowej  dorady (wypatroszonej i oczyszczonej) 1  pomarańcza 2 ząbki  czosnku sól,  pieprz 1 pęczek  oregano oliwa 200 g bulguru (możemy zastąpić kaszą pęczak) 1 czerwona  papryka 1  fenkuł (koper włoski

Sycące menu na weekend z pysznym deserem

szklanka fasoli jaś 8 ziemniaków 500 g mięsa wołowego 1/3 oleju 2 cebule 3/4 szklanki pęczaku lub kaszy perłowej litr bulionu wołowego pieprz sól Fasolę namaczamy w gorącej wodzie przez 4 godziny. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. W dużym garnku, najlepiej

Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

ziemniaków 500 g mięsa wołowego 1/3 oleju 2 cebule 3/4 szklanki pęczaku lub kaszy perłowej litr bulionu wołowego pieprz sól Fasolę namaczamy w gorącej wodzie przez 4 godziny. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. W dużym garnku, najlepiej żeliwnym, rozgrzewamy olej i

Kipi kasza

chorób wirusowych i przeziębień, bo oczyszcza i wspomaga usuwanie wirusów z organizmu. Kiedy kupujesz kaszę jaglaną, dokładnie przyjrzyj się ziarenkom, bo przechowywana w złych warunkach szybko jełczeje. * Jęczmienna - pęczak, gruba, średnia, drobna oraz perłowa. Wszystkie jej odmiany stanowią dobre

Dieta bezglutenowa - tak czy nie?

orkisz czy otręby są bezwzględnie zakazane. Wystrzegać się należy wszelkiego pieczywa, płatków, musli, makaronów, kasz (w tym kaszy manny, mazurskiej, pęczak i perłowej) i mąk zawierających wyżej wymienione zboża w składzie. Również słód jęczmienny jest niedozwolony. Warto pamiętać, że również produkty

W następnym numerze

Joanna Derkaczew poleca i odradza 22 Moda Tusz i już! 28 Uroda Życie w skorupie orzecha 32 Kuchnia Świata Wielki powrót - pęczak 34 Styl Życia Jaki chcesz dom? Pogrzebowy, publiczny, kultury czy poprawczy? 40 Męska Końcówka Terence Davies, brytyjski reżyser, opowiada o próbach wyrywania szczęścia z

21 obowiązkowych dań do ugotowania w styczniu

  liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki  czosnku 150 g kaszy pęczak 2 litry wody 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku sól, świeżo zmielony czarny pieprz koperek lub natka pietruszki   Sposób przygotowania Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy w

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

(powyżej 40) 40:chleb, makaron razowy, fasola z puszki, figi suszone, kasza gryczana, makaron al dente, morele, śliwki suszone, otręby, płatki owsiane surowe, sok z marchwi, ananas (świeży) 45: kaszka pęczak , kokos, płatki śniadaniowe pełnoziarniste, ryż brązowy, soki cytrusowe bez cukru, winogrona

Regionalne smaki w nowej odsłonie - cz. 2

Zespół Szkół Gastronomicznyczno-Spożywczych w Olsztynie. Nauczyciel: Jolanta Urbanek, autorzy: Michał Kozłowski, Piotr KłosowskiRolada z buraka i sera korycińskiego4 porcje3 buraki150 g sera korycińskiego z czarnuszką2 łyżki śmietany 18 proc.świeży tymianekświeża rukolasólpieprz100 ml octu balsamicz

Świąteczne stoły Europy od A do Z

ze świecą można szukać potraw postnych. Panuje dowolność i różnorodność - ostrygi i homary obok indyka i drożdżowej baby z kremem mokka. Po pasterce Belgowie jadają bouguettes - danie podobne do kutii, do którego zamiast maku używają pęczaku, bo w tym kraju mak jest uznawany za pokarm dla ptaków

Noc Restauracji 2013

. Upodobał je sobie Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji  Mosaica w hotelu Andersia. Szparagi wystąpią tuż obok wędzonego dorsza i wieprzowej kiełbasy i kaszy pęczak. Niesłychaną frajdę dla miłośników dziczyzny przygotuje szef kuchni  Le Palais du Jardin . Będzie to menu degustacyjne z dziczyzny

Warzymy kasze

. Krupnik podawaj w filiżance lub w wydrążonym chlebku Rada: Żeby miska z chleba nie przesiąkała, wydrążony chleb zapiecz wcześniej w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 12 min (aż się zrumieni). przepis dla 4 osób 1/2 kg kaszy pęczaku 100 g suszonych śliwek lub suski sechlońskiej 100 g płatków

Smaczne, bo polskie

mielone ziarna jałowca mielone ziele angielskie majeranek 500 ml bulionu pieczeniowego 120 g pęczaku 3 jabłka renety 50 ml soku z kwiatu dzikiego bzu 40 g masła 15 g cukru trzcinowego 2 kromki razowego chleba 150 g demi-glace ? sosu pieczeniowego przygotowanego na kościach i na mięsie z gęsi 50 g

Co ja zjadam? Ekstremalnie tanie potrawy

sztućców, wreszcie studenckie, czy nie, danie wygodniej i bardziej elegancko jest spożywać nie rękami, a sztućcami podając porcje niewielkie do ust swoich. Koleżanka Natalia podzieliła się z kolei ekspresowym przepisem na pęczak z groszkiem z puszki. Jak dodaje, groszek można stosować wymiennie z

Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

drobnej kaszy jęczmiennej lub kaszy pęczak. Sałatka z komosy i wędzonego halibuta z czereśniami 200 g komosy ryżowej (kwinoa quinoa) 100 g szpinaku 150 g czereśni 200 g wędzonego halibuta 1 pęczek kolendry skórka i sok z 1 pomarańczy 60 g łuskanych pistacji 200 ml oliwy 1 pęczek dymki 2 ząbki

Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

balsamicznego50 ml żubrówki1 lyżka sosu sojowego1/2 łyżeczki suszonej bazyliioliwa1 łyżka masłasól/pieprz do smaku Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy zmiękną, dorzucamy pęczak i smażymy ok. 2 minuty. Na patelnię wlewamy żubrówkę i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie

Krupnik

Zupa z krup (tak niegdyś nazywano kasze) ma wiele odmian. Klasyczną przygotowuje się ze średnio grubej kaszy jęczmiennej, ale równie smaczna wychodzi z pęczaku. Planując na obiad krupnik, pamiętaj, że kasza w czasie gotowania pęcznieje, więc nie wsyp jej za dużo. Na 2 litry wody weź pół szklanki

Wrześniowy przepis miesiąca - wybrany

aluminiową, gdyby za bardzo się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto polukrować i posypać orzeszkami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! (www.domowe-wypieki.com) Domowe wypiekiSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak

Od producentki filmów o muzyce klubowej do food stylistki - jak pasje zmieniły się w fascynującą pracę

wpadki zdarzają się rzadko. Czego nigdy by Pani nie ugotowała? Śledzi. Od dziecka nie znoszę. Czy jest takie danie, z którego jest Pani dotychczas najbardziej dumna? Byłam zadowolona ostatnio, kiedy zrobiłam cytrusowy pęczak z pieczoną dynią i marchewką. Dziwne danie, połączenie różnych smaków i faktur

Polsko - hiszpańsko

z pęczaku 300 g pęczaku, 100 g mrożonych borowików, 2 pieczone papryki bez skórki, 200 g udek kurczaka bez kości, 80 g szynki serrano pokrojonej w kostkę, 50 g wędzonego boczku, 150 g piersi kaczej, 5 ząbków czosnku, 1 cebula pokrojona w wiórki, 1 posiekany pomidor bez skóry, 0,75 l bulionu mięsnego

Dieta 1000 kalorii

indyka pieczona w folii z pieczarkami i cebulą, kasza pęczak oraz buraczki z chrzanem (374 kcal)Składniki:pierś indyka bez skóry (100 g)5 pieczarek (70 g)pół cebuli (55 g)1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)3 łyżki surowej kaszy jęczmiennej pęczak (40 g)1 burak (150 g)1 łyżeczka tartego chrzanu (6 g)Sposób

Bosa bierze się w garstki

, pęczak, płatki owsiane górskie, makaron razowy, ryż brązowy lub dziki. Garstka to: 2-3 łyżki kaszy, ryżu lub płatków, kromka chleba.Białko - organizm musi się namęczyć, żeby je strawić, dlatego po zjedzeniu pełnowartościowego białka długo nie jesteśmy głodni. Ważne, żeby białkowy produkt nie zawierał

Przepisy na pilaw

przykrywką. Po 5 min podawać posypany orzeszkami. Pilaw swojski 1 szklanka pęczaku jęczmiennego 1/2 szklanki zielonej soczewicy 3-4 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę 1 posiekany ząbek czosnku 2 obrane i posiekane łodygi selera szczypta pieprzu 2 szklanki bulionu 2 łyżki pokruszonych

Zrazy zawijane

na stół, usuń z nich nici, szpilki lub wykałaczki. Potem przełóż roladki na głębszy półmisek lub do salaterki razem z sosem, w którym się dusiły. Do zrazów najlepiej pasują kasze, przede wszystkim gryczana, perłowa i pęczak oraz ziemniaki i kluski: kopytka, śląskie, francuskie i kładzione (oczywiście

podpis główki

Pęczak

Pęczak jest jednym rodzajów kaszy wyrobionej z jęczmienia. Pęczak to całe ziarno jęczmienia wypolerowane i obłuskane. Uważa się, że pęczak jest najgorszym typem tej kaszy, ale jest zupełnie odwrotnie. To właśnie pęczak ma najwięcej wartości odżywczych spośród wszystkich typów kaszy jęczmiennej.

Właśnie pęczak obrabia się i zamienia w inne rodzaje kaszy jęczmiennej - perłową i łamaną. Pęczak jest najbardziej wartościowy bo najmniej obrobiony.

Najczęściej czytane