nadzienie do tarty

Magda Duklas

Półkruche ciasta z owocami

Półkruche ciasta z owocami

Co składa się na bajeczną harmonię smaków, jaką stanowi półkruche ciasto wypełnione nadzieniem z owoców lata? Rozwikłaliśmy tajemnicę najpyszniejszych wśród tart owocowych

Menu dnia z tartaletkami

Tartaletki to malutkie tarty ze słonym lub słodkim nadzieniem. Warto ich spróbować, ale ostrzegamy - kto sięgnie po jedną, zaraz będzie chciał wziąć kolejną!

Ciasto filo - kruche i pyszne!

Jest cieniutkie i bardzo kruche, więc warstwy łączy się masłem. Neutralne w smaku ciasto filo pasuje i do dań słodkich, i do wytrawnych. Podobnie jak ciasto francuskie (również listkowe) używane jest do przyrządzania pierożków, tart oraz do przekładania słodkim nadzieniem.

Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym

Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym

Tarty słone i słodkie

Tarty słone i słodkie

. Masą połącz z warzywami, dopraw solą, pieprzem i przełóż na ciasto. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 30 minut. Ibili Blueberry do tarty 24... Kuchenprofi - Forma do Tart... Silit Forma do tarty 28cm 6... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >

Quiche

Quiche

Quiche Lorraine Quiche szpinakowe z łososiem Kisz serowy Kisz pomidorowy Zapiekany kisz cukiniowy

Tarty na okrągło

Tarty na okrągło

przepis na Banoffee pie - ciasto z masą bananową Tarta czekoladowa Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru  do wypieków (drobnego) 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 300 ml śmietanki kremówki 300 g gorzkiej czekolady (m.in. 60 %) 1 łyżeczka esencji waniliowej do dekoracji

Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa

kolejne 15 minut. Bolesławiec Naczynie do tar... Kuchenprofi - Forma do Tart... Lekue Forma do tarty 241232... źródło: Okazje.info

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

czarnych oliwek, pęczek botwinki Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w okrągłej formie do tarty. Robimy farsz. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je osobno z odrobiną soli i pieprzu: żółtka ubijamy, aż będą puszyste, białka - na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ubite żółtka z pianą i

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

cynamonem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz ok. 50 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, posmaruj je podgrzanym dżemem morelowym i wstaw z powrotem do piekarnika na 10 minut lub do momentu, kiedy wbity patyczek będzie suchy. Autor: Zuzanna Wiciejowska Spód tej tarty to absolutna 

Strudel jabłkowy - krok po kroku

Strudel jabłkowy - krok po kroku

Nadzienie: 1,5 kg  jabłek 150 g cukru 1 łyżeczka  cynamonu rodzynki   Ciasto: 1 kg mąki (typ 450) 1 łyżeczka soli 700 ml wody 100 ml oleju masło do posmarowania ciasta garść bułki tartej   Sposób

Ciasto francuskie na słodko i słono

Ciasto francuskie na słodko i słono

Przygotowanie wytrawnej tarty z ciasta francuskiego jest bardzo proste. Wystarczy, że będziesz mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego i ulubione warzywa. Składniki możesz układać na lekko przyrumienionym cieście. Trzeba pamiętać, żeby przed włożeniem do piekarnika uformować wyraźne brzegi, by

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami. Prosta tarta ze śliwkami 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 75 dag śliwek 5 łyżek

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wypełniamy masą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na 30 minut.

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

zawiesinę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy masło, mieszamy, aż się roztopi. Lekko studzimy. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażalniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180

Tarta pełna smaku

Tarta pełna smaku

olejem. Z reszty ciasta wykrawamy paski, układamy z nich kratkę na wierzchu tarty. Wstawiamy do gorącego (200°C) piekarnika. Po 20 minutach zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem. Pieczemy na rumiano. AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... Lurch FlexiForm forma na ta

Desery na chłodne dni

Desery na chłodne dni

marchewki (4 sztuki) szczypta soli po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady bułka tarta do wysypania formy Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Stale, mieszając, powoli

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

się rumienić (ok. 20 minut). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Tarta tatin to taka tarta, którą odwraca się do góry dnem. Tradycyjna ma nadzienie z jabłek, my przedstawiamy propozycję dla wielbicieli eksperymentów. Tarta tatin z porami i gruszką Składniki: 5 twardych gruszek 4 pory pokrojone w talarki 3

Alfabet ciast - wyjątkowo piękna książka kulinarna

Alfabet ciast - wyjątkowo piękna książka kulinarna

garść jeżyn garść jagód - Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem jajka połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dodać jajko. Ciasto chłodzić w lodówce około 30 minut. - Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy 25-30 centymetrów. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i

Ciasto z jabłkami 5 razy

Ciasto z jabłkami 5 razy

Tatin z jabłkami i orzechami Zobacz przepis na : Tarta Tatin z gruszkami Kuchenprofi - Forma do Tarty w okazje.info Obok tortu Sachera, to chyba najpopularniejszy wypiek kuchni austriackiej. Podawaj go z lodami, bitą śmietaną lub sosem waniliowym Strudel z jabłkami

Menu dnia z kremową pomidorową

Menu dnia z kremową pomidorową

oliwy z oliwek. Smaż roladki z obydwu stron na złoty kolor. Doskonałym dodatkiem do tej tarty będzie kulka lodów waniliowych lub bita śmietana. Tarta ze śliwkami Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) zimnego masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 4

Menu dnia z tartą z łososiem

Menu dnia z tartą z łososiem

W tym przepisie możesz użyć świeżego (w sezonie) lub mrożonego zielonego groszku. Zobacz przepis na Bruschetta z groszkiem i mozzarellą Tarta z łososiem i porem Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 40 ml zimnej wody 1 jajko pół łyżeczki soli szczypta cukru Nadzienie: 1 średni por (biała i

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

gotowania makaronu Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Delikatna tarta z cytrusowym kremem i bitą śmietaną. Nie sposób zrezygnować z dokładki. Zobacz przepis na Key lime pie - ciasto cytrynowe kilo NA4 Sagaform Season SF-5015821

Tarty na słodko i słono

Tarty na słodko i słono

wylej masę kalafiorową, wciśnij w nią pozostawione wcześniej różyczki i piecz do zezłocenia. Dużo lepiej kroi się po wystygnięciu. Autor: Paweł Loroch Podejmiesz wyzwanie? Ta tarta wymaga trochę zaangażowania , ale jej smak wynagrodzi ci czas spędzony na jej przyrządzenie. Na nadzienie: 35 dag

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do

Przekąski idealne na piknik

siekamy z masłem i solą. Następnie rozcieramy w palcach, tak by powstały malutkie grudki. Dodajemy wodę i zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do tarty posmarowaną tłuszczem. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temp. 250°C

Konkurs KUCHNI oraz marki THERMOMIX rozwiązany! Znamy zwycięzców!

pistacjami. Ale jedno wiemy: to prawdziwy szczęściarz! Tarta z kurkami, porem i tymiankiem, na spodzie krucho - drożdżowym Oglądając ten film po prostu się śliniłyśmy! Doskonale zrobione kruche ciasto, pyszne nadzienie z kurkami i porami, to jest coś, co każdy chciałby zjeść! Gołąbki z kaszą gryczaną

Feta. Grecki ser podbija serca

tortownicy. Wlewamy farsz i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Tort możemy podawać na ciepło lub na zimno, posypany kawałkami suszonych pomidorów w oliwie. Bolesławiec Naczynie do tarty Ibili Blueberry do tarty 24cm Kaiser Forma do tarty LA Forma do

Jedz jabłka!

wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną olejem formę do tarty średnicy ok. 30 cm. Wystudzoną wędzonkę z jabłkami i porem wykładamy na ciasto. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Zalewamy wszystko śmietaną wymieszaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

ubijamy jajka i żółtka, dodajemy do nich masę pomidorowo-paprykową, łyżkę oliwy i paprykę w proszku. Nadzienie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku

Najlepsze pierogi na lato

, następnie dokładnie zlepiamy. Pierożki gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Podajemy posypane cukrem pudrem. Na nadzienie: 50 dag  malin 1 łyżeczka tartej bułki   Na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 1 jajko   Na polewę: 1 szklanka  śmietany cukier do

Rodzinny obiad wielkanocny

2 jajka 2 łyżki masła 1 pęczek natki mleko do ew. rozrzedzenia nadzienia cukier sól i pieprz Przygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajka i masło. Dokładnie wyrób ręką. Jeśli masa będzie bardzo ścisła

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Kruche ciasto z owocami

piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy. Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

g) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1/4 kostki (50 g) masła 75 g orzechów pekan lub włoskich 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao) masło do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy Masło roztop w rondelku i przestudź

Knedle na 5 sposobów

bułką tartą, doprawiamy. Gdy masa ostygnie, lepimy z niej 8 kulek wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i - jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Studzimy, dodajemy żółtko, masło, mąkę, sól i gałkę. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto

Ciasta i ciasteczka Zofii Różyckiej. Weekendowe pieczenie

Różycka Garneczki Wałek do ciasta silikonowy IBILI Cupra z Kominem 26 cm Sklep Ludowy Folk wałek do ciasta ze zdobieniem Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Maślana tarta z kremem cytrynowym i truskawkami Kruche

Solidne menu z pysznymi pierogami

środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy. Autor: Maria Szkop

Ulubione makowce

. Żółtka ucieramy z cukrem, a białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Zmielony mak starannie mieszamy z masą żółtkową, aromatem, orzechami, migdałami i bułką tartą, a na końcu - z pianą z białek. Przekładamy masę do podłużnego lub okrągłego prodiża wysmarowanego masłem, posypanego bułką tartą i pieczemy

Szwajcarskie ciasta

zostawiamy na 15 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę do tart, dokładnie wylepiając rant. Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na pasy lub kwadraty i układamy je na wierzchu tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i

Awokado na słodko

; Nadzienie: 2 bardzo dojrzałe  awokado, obrane i bez pestki 1/4 szklanki masła kokosowego 1/4 szklanki kakao 2 łyżki syropu z agawy   Oraz: gruba sól morska do posypania   Sposób przygotowania Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

jajeczna całkowicie się zetnie. Pyszna tarta z pomidorami, rukolą i serem [PROSTY PRZEPIS] Bolesławiec Naczynie do tarty Küchenprofi Naczynie ceramiczne do tarty Silit Forma do tarty 28cm Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny > źródło

4 słodkie desery z czereśniami

bułką tartą. Strudel zwijamy, pomagając sobie ściereczką, układamy na posmarowanej masłem blasze w kształt okręgu i pieczemy 40-50 minut w temp. 190°C. Przygotowujemy sos: Wanilię przekrawamy wzdłuż, wybieramy ziarenka i wrzucamy do mleka razem z resztą laski. Mleko podgrzewamy, a gdy zawrze

Tarta cebulowa

. Rozwałkowanym na grubość 3 mm ciastem wylepiamy naczynie do tarty i ponownie schładzamy około 30 minut. Tartę obciążamy, żeby nie wyrosła (np. warstwą suchej fasoli ułożonej na papierze do pieczenia) i pieczemy w 170°C na jasnobrązowy kolor (15-25 min). Zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

okazje.info O tym, że brokuły trzeba jeść, bo są zdrowe, słyszałeś nie raz? To prawda, ale co równie ważne - odpowiednio przyrządzone - są też bardzo smaczne. Oprócz sałatki z fetą i prażonymi płatkami migdałów , sprawdzą się w chrupiącej tarcie z kremowym, serowym nadzieniem. Tarta z brokułami Ciasto

Ciasto z rabarbarem - najlepsze w tym sezonie!

bułką tartą. W blaszce rozłóż ciasto, a na nim ułóż pokrojone na połówki truskawki i rabarbar pokrojony na cienkie plasterki. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 50 minut - sprawdź patyczkiem, czy jest suche w środku, z wierzchu powinno być złocistobrązowe. Wystudź i posyp

Zaskakująca tarta owsiana [Blogerski Przepis Tygodnia]

wykładamy na ciasto banany i orzechy laskowe. Czas na nadzienie - masą z kremówki, ricotty i cukru zalewamy spód i zapiekamy. Na tym etapie lepiej powstrzymajcie się od degustacji - tarta powinna ostygnąć, a nawet schłodzić się w lodówce, żeby się ścięła. Płatki owsiane trzeba najpierw zmielić - uważajcie

Przepisy z jagodami. Wypróbuj koniecznie już dziś

z mąką i mączką migdałową (robimy ją, mieląc w młynku 10 dag migdałów). Wykładamy rozwałkowanym ciastem natłuszczoną formę do tarty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170°C około 30 minut. Śmietanę i wanilię (wanilię przecinamy wzdłuż na pół) zagotowujemy. Żółtka i cukier dokładnie

Aromatyczne menu dnia w stylu skandynawskim

zdecydowana w smaku sałatka. Jeżeli chcesz, by była lżejsza - pomiń dodatek śmietany. Będzie równie dobra i bez niej. Szwedzka sałatka z buraczków 1 słoik buraczków konserwowych 1 ogórek konserwowy 1 jabłko tarty chrzan do smaku kubek (20 dag) kwaśnej śmietany sól pieprz cukier Buraczki dokładnie

Pyszne naleśniki

farszem szpinakowym, rolujemy, ciasno układamy w natłuszczonej formie, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy bułką tartą wymieszaną z papryką i parmezanem. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 4 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki soku

Czas na paprykę - 6 przepisów!

. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku. Źródło: Miesięcznik Kuchnia AMBITION FORMA NA TARTE 26 ... Lurch FlexiForm forma na ta... Sagaform Season SF-5015821 Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info

Owoce na ostro

temperatury 180 st. C, piecz przez ok. 40 min, aż masa zastygnie a ciasto się ładnie zrumieni. Autor: Maria Szkop Silit Forma do tarty w okazje.info Wydawałoby się, że smak wiśni już sam w sobie jest na tyle intensywny, że nie potrzebuje dodatków. Jednak odrobina (lub trochę

Dyniowe inspiracje

podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na

Czerymoja - najlepszy owoc świata

; Kawałki owoców (bez skóry) możecie dodawać do sałatek, lodów i wypieków (spróbujcie np. zastąpić nią banana w przepisie na chlebek bananowy).   Pasuje do niej kardamon, cynamon, wanilia. Dobrze łączy się z owocami cytrusowymi - przełamują jej mdły smak.   Tarta z kremowym nadzieniem

Menu dnia z sernikiem wiedeńskim

plasterki czarnymi oliwkami. Tarta z niebieskim serem i suszonymi pomidorami   1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g sera roquefort 8 suszonych pomidorów 4 pieczarki 1 cebula świeży tymianek 1 jajko, rozbełtane sól,pieprz Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule, szalotkę i pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek. Dusimy na małym ogniu na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem (jeśli było mrożone, to wcześniej je rozmrażamy), odcinamy brzegi. Dno ciasta smarujemy

Ciasta (bardzo) czekoladowe

piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Kaiser Noblesse tortownica kwadratowa w okazje.info Tarta czekoladowa Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru  do wypieków (drobnego) 2 żółtka 1

Najsłynniejsze dania ze słonecznej Krety - koniecznie do wypróbowania!

specjalnie do pastitsio (można użyć makaronu penne lub fusilli (makaronowych spiralek). 2 jajka tarty ser (typu parmezan) Farsz 1 kg mielonej wołowiny marchewka sos pomidorowy 1 kostka rosołowa przyprawy (sól, pieprz, trochę cynamonu, 1?2 liście laurowe) pół cebuli Farsz przygotowujemy tak jak do

Sezon na śliwki. 14 przepisów ze śliwkami na ten tydzień

wyścieloną papierem do pieczenia formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut. Robimy nadzienie: pomarańczę sparzamy wrzątkiem, i obieramy ze skórki - najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać

Jadłonomia - książka kucharska Marty Dymek

ciepłej wodzie szczypta soli morskiej Nadzienie: 2 bardzo dojrzałe  awokado, obrane i bez pestki 1/4 szklanki masła kokosowego 1/4 szklanki kakao 2 łyżki syropu z agawy Oraz: gruba sól morska do posypania Sposób przygotowania Robimy spód tarty: orzechy

Pomysły na ciasto francuskie

pieprz ew. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania)   Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż

Co zrobić z płatków owsianych?

tarta nie urosła), następnie pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 st. C (termoobieg). Odstawiamy do ostygnięcia. Przystępujemy do wykonania nadzienia! W rondelku podgrzewamy śmietankę, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy ricottę, łącząc składniki w jednolitą masę. Czekając aż ostygnie, kroimy

Brukselka na 4 sposoby

i posiekanym czosnkiem, skrapiamy olejem. Z reszty ciasta wykrawamy paski, układamy z nich kratkę na wierzchu tarty. Wstawiamy do gorącego (200°C) piekarnika. Po 20 minutach zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem. Pieczemy na rumiano.

Idziemy na jagody!

masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej

Czekolada i owoce - doskonałe połączenie

Mocno kakaowy spód, czekoladowy krem i soczyste maliny... Wykorzystaj przepis, póki są jeszcze świeże maliny! Tarta czekoladowa z malinami 1 szklanka mąki szklanka kakao łyżeczka soli szklanka drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 150 g masła 300 g gorzkiej czekolady 60% 300 ml śmietany 30

Desery na podryw

urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy nadzienie do wysokości 3/4 tarty (nadzienie podczas

Ciasto dobrze zapieczone

, wierzchniej warstwy. Forma do 'pies' powinna być wyższa niż ta do tarty, by nadzienie się nie wylewało poza brzegi.   Podstawowe ciasto (na jedną warstwę) 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki masła 3-4 łyżki zimnej przegotowanej wody   W misce wymieszaj mąkę i sól. Masło posiekaj na

Obiad z fasolką szparagową

, jakieś 10 minut. Dodajemy paprykę, czosnek i tymianek. Smażymy przez 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, łączymy z oliwkami, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy nadzienie na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Tarty warzywne można jeść zarówno na ciepło, jaki na zimno. Idealnie

Kruche ciasto słodkie i wytrawne - co jeszcze możesz z niego zrobić?

- dzięki temu nie będzie się kleić ani do wałka, ani do blatu. - Jak przenieść rozwałkowane ciasto do formy? Oprószamy je mąką, delikatnie nawijamy na wałek i rozwijamy nad formą. Potem tylko dociskamy ciasto do ścianek formy i odkrawamy fragmenty zwisające poza brzegi. - Kruchy spód na tarty

Walentynki kulinarnie. Książka kucharska uwodzicieli

żółtkami i prażonymi migdałami. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, tak by nie utracić puszystości białek. Mieszamy nie dłużej niż 2 minuty. Wlewamy masę do formy na suflet o pojemności 750 ml - ma być dobrze natłuszczona masłem, oprószona cukrem i bułką tartą. Wierzch posypujemy

Słodka zima

suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy

Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?

do 180 st. C i piecz około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, a kiedy tartaletki wystygną, skrop je sokiem z cytryny, napełnij masą i udekoruj listkami mięty Ta tarta nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Przy tym, nawet jeśli nie będzie wyglądać idealnie, z pewnością przypadnie do gustu łasuchom

Jak zrobić quiche lorraine?

trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj ser, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (uważaj z ilością soli, ponieważ boczek jest słony) i jeszcze chwilę ubijaj.Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (spód i wysoki rant) i nakłuj gęsto

Kotlety mielone z kraju i zagranicy

łyżeczka smalcu 2 ząbki  czosnku 1 kg mieszanego mielonego mięsa (najlepiej wołowo-indyczego) 2  jajka po 1 łyżeczce tymianku i majeranku sól,  pieprz ugotowane na półtwardo 2-3  jaja tłuszcz i bułka tarta do formy kilka plasterków chudego, surowego boczku

Ciasta z owocami

cukrem pudrem. Tarta odwrócona (tatin) z morelami ciasto:1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej3/4 kostki (150 g) zimnego masła2 łyżki cukru3 łyżki (45 ml) zimnej śmietanki 30 proc.szczypta soli nadzienie:50 g masła1/2 szklanki (100 g) cukru12-15 dojrzałych moreli Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i

Tanio i ze smakiem

do zup i surówek. Na ciepło, czy to zapiekane (np. w pomidorowym sosie czy pod beszamelem), czy jako farsz do tarty bądź quiche, są wyśmienite. Mięsożercom polecamy natomiast niedrogi i smaczny francuski quiche lorraine . Tarta z porami 200 g mąki 4 jajka 100 g masła szczypta soli 3 duże pory

Zapiekanki z warzywami i owocami

: 1  cebula oliwa 30 g mąki 2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki śmietanki 12% sól,  pieprz   Sposób przygotowania Na wrzący rosół wrzucamy ryż i gotujemy al dente. Odcedzamy, zachowujemy rosół. Dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku

Menu dnia po grecku

gęsty. Gdy lekko przestygnie, dodaj żółtka, parmezan i wymieszaj. Na dużej blasze lub w naczyniach żaroodpornych układaj naprzemiennie warstwy: plastry ziemniaków, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, warstwa mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika

Vive La France! Rewelacje na rocznicę rewolucji francuskiej

. Znajduje się na przeciwległym biegunie - jako danie słone - wobec równie słynnej, ale słodkiej, tarty tatin. Tarta quiche lorraine Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 3 żółtka 5 łyżek zimnej wody sól Nadzienie: 150 g wędzonego chudego boczku lub bekonu 4 jajka 1 szklanka śmietany 22 proc. 1/2

Pieczarki ze smakiem

. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania) Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka

Letnie obiady jak za dawnych lat - wspominamy!

, by powstało dość luźne ciasto. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną, odcedzić. Owoce umyć, osączyć. Truskawki pokroić w plastry. Bułkę tartą zrumienić na maśle, dodać do owoców, posłodzić i wymieszać z kluskami. Przełożyć wszystko do nasmarowanej masłem formy i zapiec

Tymi przepisami zaimponujesz teściowej

będzie dłużej świeże; można zastąpić stopionym smalcem) masło i bułka tarta?do przygotowania formy   Marynowane jabłka: 250 ml białego półwytrawnego  wina 1 rozkrojona laska  wanilii kawałek  cynamonu drobno pokrojona skórka z 1/2  cytryny ewentualnie cukier

Kuchnia francuska: Lato w Prowansji

płatkach   Oraz cukier puder do posypania tarty   Sposób przygotowania Masło rozcieramy na puch, łączymy z cukrem pudrem, żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je, podsypując mąką, i wykładamy nim okrągłe foremki na tartaletki lub

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

. Dodaj odsączone kapary, wlej sos i wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli. Mrożony szpinak jest wyjątkowo praktyczny i łatwy w użyciu - można z niego przygotować błyskawiczny obiad z makaronem, albo nadzienie do takiej tarty... Polecają autorzy bloga z Gotowanie z pasją

Naleśniki w 10 odsłonach

/2 l mleka 10 dag tartego ementalera sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Ciasto: 25 dag mąki 2 jajka 1/2 l mleka szczypta soli 1 łyżka masła do posmarowania tortu Obierz pieczarki i cebulę, oczyść je i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 15 minut. Zrób sos beszamelowy: rozgrzej masło w

Jak u babci - domowe wypieki

skórka otarta z 1 cytryny garść rodzynek 1/2 szklanki oleju masło i tarta bułka do formy Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i

Pierogi z owocami. Babcine przepisy na lato

Na nadzienie: 50 dag  malin 1 łyżeczka tartej bułki   Na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 1 jajko   Na polewę: 1 szklanka  śmietany cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany   Sposób przygotowania Maliny przebieramy

Z pomarańczą

. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180

21 ciast do upieczenia w listopadzie

łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy   Do nasączenia: 100 ml mocnej  kawy 2 łyżki wódki lub  brandy   Krem: 200 ml  śmietanki 36 % 3 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 500 g serka  mascarpone 5-6 łyżek mleka 1 łyżka soku z 

Menu dnia bardzo wiosenne

odparowania wody. Zawijać w koperty. Po obtoczeniu w jajku, "obsypać" bułką tartą" i smażyć, aż do zarumienienia. Autor: Bartek Po warzywno-naleśnikowej uczcie czas na coś słodkiego. Latem (nawet jeśli pogoda nie sprzyja) warto stawiać na świeże składniki. To przepis na owocowy koktajl. Sprawdź

Jedzenie na wynos - zabierz w podróż. Proste przepisy

drobniutko pokrojone papryki (mogą być ze słoika) garść listków bazylii sól pieprz 1 duży bakłażan 2 jajka 1/4 szklanki (60 ml) oliwy 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego lub ryżowego garść oregano (lub 1 łyżeczka suszonego) mąka i bułka tarta do panierowania 6 chlebków pita 2 pomidory malinowe

Greckie wakacje w kuchni

mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut. Autor: Zuzanna Wiciejowska Orzechowo-migdałowe korzenne nadzienie do ciastek zadowoli największego łasucha. Gotowe wypieki możesz zanurzyć w wodzie różanej lub

Chrupiący boczek, złocisty bekon

placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

: 2,6g Błonnik: 0 g Przepis pochodzi z  Wygodnadieta.pl Składniki na ok. 8 porcji Spód: 240 g ciecierzycy z puszki, 50 g hummusu, 2 żółtka, 60 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, bułka tarta (może być bezglutenowa) Wypełnienie: 340 g jogurtu greckiego, 2 kulki

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Kotlety z kieszonką

plasterkach szynki ułóż po plasterku sera, złóż na pół, a do środka włóż po kilka plasterków cukinii. Do kieszeni w kotletach włóż nadzienie, zepnij wykałaczkami. Kotlety z nadzieniem posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju 6-7 minut z każdej strony

Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

, jeśli jest dobrej jakości. Autor: mamajulki080506 Danie główne, to brokułowa tarta, którą można podawać na ciepło, albo wziąć ze sobą na obiad w formie pikniku. Kruche ciasto z warzywnym nadzieniem będzie smakować jeszcze lepiej z sosem serowym lub czosnkowym.   Zobacz przepis na tartę z brokułami

9 przepisów z serem feta

bułkę tartą, posiekane suszone pomidory, fetę, skórkę i połowę soku z cytryny, posiekane zioła i kilka łyżek oliwy, która połączy wszystkie składniki. Mieszamy. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie lekko je solimy, oprószamy pieprzem i nacinamy, tak by powstały kieszonki. Do środka wkładamy