nadzienie do tarty

red.

Menu dnia z tartaletkami

Menu dnia z tartaletkami

Tartaletki to malutkie tarty ze słonym lub słodkim nadzieniem. Warto ich spróbować, ale ostrzegamy - kto sięgnie po jedną, zaraz będzie chciał wziąć kolejną!

Półkruche ciasta z owocami

Co składa się na bajeczną harmonię smaków, jaką stanowi półkruche ciasto wypełnione nadzieniem z owoców lata? Rozwikłaliśmy tajemnicę najpyszniejszych wśród tart owocowych

Tarty słone i słodkie

Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.

Quiche

Quiche

Quiche Lorraine Quiche szpinakowe z łososiem Kisz serowy Kisz pomidorowy Zapiekany kisz cukiniowy

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

Na serowym kruchym spodzie - wytrawne tarty i babeczki

czarnych oliwek, pęczek botwinki Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w okrągłej formie do tarty. Robimy farsz. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je osobno z odrobiną soli i pieprzu: żółtka ubijamy, aż będą puszyste, białka - na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ubite żółtka z pianą i

Strudel jabłkowy - krok po kroku

Strudel jabłkowy - krok po kroku

Nadzienie: 1,5 kg  jabłek 150 g cukru 1 łyżeczka  cynamonu rodzynki   Ciasto: 1 kg mąki (typ 450) 1 łyżeczka soli 700 ml wody 100 ml oleju masło do posmarowania ciasta garść bułki tartej   Sposób

Ciasto francuskie na słodko i słono

Ciasto francuskie na słodko i słono

Przygotowanie wytrawnej tarty z ciasta francuskiego jest bardzo proste. Wystarczy, że będziesz mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego i ulubione warzywa. Składniki możesz układać na lekko przyrumienionym cieście. Trzeba pamiętać, żeby przed włożeniem do piekarnika uformować wyraźne brzegi, by

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wypełniamy masą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 200°C piekarnika na 30 minut.

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

się rumienić (ok. 20 minut). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Tarta tatin to taka tarta, którą odwraca się do góry dnem. Tradycyjna ma nadzienie z jabłek, my przedstawiamy propozycję dla wielbicieli eksperymentów. Tarta tatin z porami i gruszką Składniki: 5 twardych gruszek 4 pory pokrojone w talarki 3

Desery na chłodne dni

Desery na chłodne dni

marchewki (4 sztuki) szczypta soli po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady bułka tarta do wysypania formy Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Stale, mieszając, powoli

Ciasto z jabłkami 5 razy

Ciasto z jabłkami 5 razy

Tatin z jabłkami i orzechami Zobacz przepis na : Tarta Tatin z gruszkami Kuchenprofi - Forma do Tarty w okazje.info Obok tortu Sachera, to chyba najpopularniejszy wypiek kuchni austriackiej. Podawaj go z lodami, bitą śmietaną lub sosem waniliowym Strudel z jabłkami

Menu dnia z kremową pomidorową

Menu dnia z kremową pomidorową

oliwy z oliwek. Smaż roladki z obydwu stron na złoty kolor. Doskonałym dodatkiem do tej tarty będzie kulka lodów waniliowych lub bita śmietana. Tarta ze śliwkami Ciasto: 3 szklanki (450 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) zimnego masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 4

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

Menu dnia z pietruszkowym makaronem

gotowania makaronu Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Delikatna tarta z cytrusowym kremem i bitą śmietaną. Nie sposób zrezygnować z dokładki. Zobacz przepis na Key lime pie - ciasto cytrynowe kilo NA4 Sagaform Season SF-5015821

Feta. Grecki ser podbija serca

Feta. Grecki ser podbija serca

tortownicy. Wlewamy farsz i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Tort możemy podawać na ciepło lub na zimno, posypany kawałkami suszonych pomidorów w oliwie. Bolesławiec Naczynie do tarty Ibili Blueberry do tarty 24cm Kaiser Forma do tarty LA Forma do

Menu dnia z tartą z łososiem

Menu dnia z tartą z łososiem

W tym przepisie możesz użyć świeżego (w sezonie) lub mrożonego zielonego groszku. Zobacz przepis na Bruschetta z groszkiem i mozzarellą Tarta z łososiem i porem Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 40 ml zimnej wody 1 jajko pół łyżeczki soli szczypta cukru Nadzienie: 1 średni por (biała i

Jedz jabłka!

Jedz jabłka!

wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną olejem formę do tarty średnicy ok. 30 cm. Wystudzoną wędzonkę z jabłkami i porem wykładamy na ciasto. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Zalewamy wszystko śmietaną wymieszaną z jajkami i częścią tartego sera. Resztę sera

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

jabłek w fantazyjne róże. Podejmiecie wyzwanie? Ciasto: 150 g mąki 25 g cukru 120 g masła 1 łyżka wody Nadzienie: 2 jajka 50 g cukru 400 g sera na twaróg 1 opakowanie budyniu waniliowego 30 g miękkiego masła 8-6 jabłek 1 laska wanilii 1 cytryna. Przygotowanie tarta: Do miski przesiewamy mąkę

Rodzinny obiad wielkanocny

Rodzinny obiad wielkanocny

2 jajka 2 łyżki masła 1 pęczek natki mleko do ew. rozrzedzenia nadzienia cukier sól i pieprz Przygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajka i masło. Dokładnie wyrób ręką. Jeśli masa będzie bardzo ścisła

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

g) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1/4 kostki (50 g) masła 75 g orzechów pekan lub włoskich 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao) masło do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy Masło roztop w rondelku i przestudź

Kurczak z nadzieniem

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Ulubione makowce

Ulubione makowce

. Żółtka ucieramy z cukrem, a białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Zmielony mak starannie mieszamy z masą żółtkową, aromatem, orzechami, migdałami i bułką tartą, a na końcu - z pianą z białek. Przekładamy masę do podłużnego lub okrągłego prodiża wysmarowanego masłem, posypanego bułką tartą i pieczemy

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

jajeczna całkowicie się zetnie. Pyszna tarta z pomidorami, rukolą i serem [PROSTY PRZEPIS] Bolesławiec Naczynie do tarty Küchenprofi Naczynie ceramiczne do tarty Silit Forma do tarty 28cm Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny > źródło

Szwajcarskie ciasta

Szwajcarskie ciasta

zostawiamy na 15 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę do tart, dokładnie wylepiając rant. Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na pasy lub kwadraty i układamy je na wierzchu tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

wyjdzie suchy W lodówce lub zamrażarce zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami. Prosta tarta ze śliwkami 1 opakowanie gotowego ciasta

Tarty na słodko i słono

ubijamy jajka i żółtka, dodajemy do nich masę pomidorowo-paprykową, łyżkę oliwy i paprykę w proszku. Nadzienie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku

Awokado na słodko

; Nadzienie: 2 bardzo dojrzałe  awokado, obrane i bez pestki 1/4 szklanki masła kokosowego 1/4 szklanki kakao 2 łyżki syropu z agawy   Oraz: gruba sól morska do posypania   Sposób przygotowania Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

zawiesinę zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, do jeszcze gorącego nadzienia dodajemy masło, mieszamy, aż się roztopi. Lekko studzimy. Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażalniku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180

Aromatyczne menu dnia w stylu skandynawskim

zdecydowana w smaku sałatka. Jeżeli chcesz, by była lżejsza - pomiń dodatek śmietany. Będzie równie dobra i bez niej. Szwedzka sałatka z buraczków 1 słoik buraczków konserwowych 1 ogórek konserwowy 1 jabłko tarty chrzan do smaku kubek (20 dag) kwaśnej śmietany sól pieprz cukier Buraczki dokładnie

Tarta cebulowa

. Rozwałkowanym na grubość 3 mm ciastem wylepiamy naczynie do tarty i ponownie schładzamy około 30 minut. Tartę obciążamy, żeby nie wyrosła (np. warstwą suchej fasoli ułożonej na papierze do pieczenia) i pieczemy w 170°C na jasnobrązowy kolor (15-25 min). Zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy

Zaskakująca tarta owsiana [Blogerski Przepis Tygodnia]

wykładamy na ciasto banany i orzechy laskowe. Czas na nadzienie - masą z kremówki, ricotty i cukru zalewamy spód i zapiekamy. Na tym etapie lepiej powstrzymajcie się od degustacji - tarta powinna ostygnąć, a nawet schłodzić się w lodówce, żeby się ścięła. Płatki owsiane trzeba najpierw zmielić - uważajcie

Czerymoja - najlepszy owoc świata

; Kawałki owoców (bez skóry) możecie dodawać do sałatek, lodów i wypieków (spróbujcie np. zastąpić nią banana w przepisie na chlebek bananowy).   Pasuje do niej kardamon, cynamon, wanilia. Dobrze łączy się z owocami cytrusowymi - przełamują jej mdły smak.   Tarta z kremowym nadzieniem

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule, szalotkę i pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek. Dusimy na małym ogniu na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem (jeśli było mrożone, to wcześniej je rozmrażamy), odcinamy brzegi. Dno ciasta smarujemy

Tarty na okrągło

przepis na Banoffee pie - ciasto z masą bananową Tarta czekoladowa Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru  do wypieków (drobnego) 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 300 ml śmietanki kremówki 300 g gorzkiej czekolady (m.in. 60 %) 1 łyżeczka esencji waniliowej do dekoracji

Dyniowe inspiracje

podpieczonym spodzie tarty. Śmietanę łączymy z jajkami, startym parmezanem i gałką muszkatołową. Tak powstałą masą zalewamy warzywa tartę. Wierzch posypujemy pokruszonym serem ricotta. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 30 minut.Tarta z dynią będzie doskonałym daniem na

Ciasta (bardzo) czekoladowe

piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Kaiser Noblesse tortownica kwadratowa w okazje.info Tarta czekoladowa Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru  do wypieków (drobnego) 2 żółtka 1

Pomysły na ciasto francuskie

pieprz ew. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania)   Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż

Jadłonomia - książka kucharska Marty Dymek

ciepłej wodzie szczypta soli morskiej Nadzienie: 2 bardzo dojrzałe  awokado, obrane i bez pestki 1/4 szklanki masła kokosowego 1/4 szklanki kakao 2 łyżki syropu z agawy Oraz: gruba sól morska do posypania Sposób przygotowania Robimy spód tarty: orzechy

Menu dnia z sernikiem wiedeńskim

plasterki czarnymi oliwkami. Tarta z niebieskim serem i suszonymi pomidorami   1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100 g sera roquefort 8 suszonych pomidorów 4 pieczarki 1 cebula świeży tymianek 1 jajko, rozbełtane sól,pieprz Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż blachę do pieczenia

Co zrobić z płatków owsianych?

tarta nie urosła), następnie pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 st. C (termoobieg). Odstawiamy do ostygnięcia. Przystępujemy do wykonania nadzienia! W rondelku podgrzewamy śmietankę, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy ricottę, łącząc składniki w jednolitą masę. Czekając aż ostygnie, kroimy

Tarta pełna smaku

olejem. Z reszty ciasta wykrawamy paski, układamy z nich kratkę na wierzchu tarty. Wstawiamy do gorącego (200°C) piekarnika. Po 20 minutach zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem. Pieczemy na rumiano. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy 80 g masła 1/2 szklanki wody

Brukselka na 4 sposoby

i posiekanym czosnkiem, skrapiamy olejem. Z reszty ciasta wykrawamy paski, układamy z nich kratkę na wierzchu tarty. Wstawiamy do gorącego (200°C) piekarnika. Po 20 minutach zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami i startym serem. Pieczemy na rumiano.

Ciasto dobrze zapieczone

, wierzchniej warstwy. Forma do 'pies' powinna być wyższa niż ta do tarty, by nadzienie się nie wylewało poza brzegi.   Podstawowe ciasto (na jedną warstwę) 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki masła 3-4 łyżki zimnej przegotowanej wody   W misce wymieszaj mąkę i sól. Masło posiekaj na

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

łyżeczka skórki otartej z limonki 3 łyżki soku z limonki 200 g jagód masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy Dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do

Pyszne naleśniki

. Zdejmujemy go z ognia, mieszamy ze startym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki nadziewamy farszem szpinakowym, rolujemy, ciasno układamy w natłuszczonej formie, zalewamy sosem beszamelowym, posypujemy bułką tartą wymieszaną z papryką i parmezanem. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180

Walentynki kulinarnie. Książka kucharska uwodzicieli

żółtkami i prażonymi migdałami. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą żółtkową, tak by nie utracić puszystości białek. Mieszamy nie dłużej niż 2 minuty. Wlewamy masę do formy na suflet o pojemności 750 ml - ma być dobrze natłuszczona masłem, oprószona cukrem i bułką tartą. Wierzch posypujemy

Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?

do 180 st. C i piecz około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, a kiedy tartaletki wystygną, skrop je sokiem z cytryny, napełnij masą i udekoruj listkami mięty Ta tarta nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Przy tym, nawet jeśli nie będzie wyglądać idealnie, z pewnością przypadnie do gustu łasuchom

Desery na podryw

urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy nadzienie do wysokości 3/4 tarty (nadzienie podczas

Kruche ciasto z owocami

środkową półkę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy. Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Kotlety mielone z kraju i zagranicy

łyżeczka smalcu 2 ząbki  czosnku 1 kg mieszanego mielonego mięsa (najlepiej wołowo-indyczego) 2  jajka po 1 łyżeczce tymianku i majeranku sól,  pieprz ugotowane na półtwardo 2-3  jaja tłuszcz i bułka tarta do formy kilka plasterków chudego, surowego boczku

Ciasta z owocami

cukrem pudrem. Tarta odwrócona (tatin) z morelami ciasto:1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej3/4 kostki (150 g) zimnego masła2 łyżki cukru3 łyżki (45 ml) zimnej śmietanki 30 proc.szczypta soli nadzienie:50 g masła1/2 szklanki (100 g) cukru12-15 dojrzałych moreli Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i

Tanio i ze smakiem

do zup i surówek. Na ciepło, czy to zapiekane (np. w pomidorowym sosie czy pod beszamelem), czy jako farsz do tarty bądź quiche, są wyśmienite. Mięsożercom polecamy natomiast niedrogi i smaczny francuski quiche lorraine . Tarta z porami 200 g mąki 4 jajka 100 g masła szczypta soli 3 duże pory

Jak zrobić quiche lorraine?

trzepaczką śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodaj ser, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soli (uważaj z ilością soli, ponieważ boczek jest słony) i jeszcze chwilę ubijaj.Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 centymetra. Wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (spód i wysoki rant) i nakłuj gęsto

Knedle na 5 sposobów

bułką tartą, doprawiamy. Gdy masa ostygnie, lepimy z niej 8 kulek wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do lodówki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i - jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Studzimy, dodajemy żółtko, masło, mąkę, sól i gałkę. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto

Pieczarki ze smakiem

. starty żółty ser (2 łyżki) 1 jajko (do posmarowania) Pieczarki umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, a gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Smaż, aż się zrumienią, dopraw solą i pieprzem, dodaj tartą bułkę i smaż jeszcze kilka

Słodka zima

suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy

Tymi przepisami zaimponujesz teściowej

będzie dłużej świeże; można zastąpić stopionym smalcem) masło i bułka tarta?do przygotowania formy   Marynowane jabłka: 250 ml białego półwytrawnego  wina 1 rozkrojona laska  wanilii kawałek  cynamonu drobno pokrojona skórka z 1/2  cytryny ewentualnie cukier

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

. Dodaj odsączone kapary, wlej sos i wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną, udekorowaną listkami rukoli. Mrożony szpinak jest wyjątkowo praktyczny i łatwy w użyciu - można z niego przygotować błyskawiczny obiad z makaronem, albo nadzienie do takiej tarty... Polecają autorzy bloga z Gotowanie z pasją

Jak u babci - domowe wypieki

skórka otarta z 1 cytryny garść rodzynek 1/2 szklanki oleju masło i tarta bułka do formy Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i

Zapiekanki z warzywami i owocami

: 1  cebula oliwa 30 g mąki 2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki śmietanki 12% sól,  pieprz   Sposób przygotowania Na wrzący rosół wrzucamy ryż i gotujemy al dente. Odcedzamy, zachowujemy rosół. Dodajemy do ryżu 50 g masła, tartą bułkę i zmiażdżone ząbki czosnku

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

okazje.info O tym, że brokuły trzeba jeść, bo są zdrowe, słyszałeś nie raz? To prawda, ale co równie ważne - odpowiednio przyrządzone - są też bardzo smaczne. Oprócz sałatki z fetą i prażonymi płatkami migdałów , sprawdzą się w chrupiącej tarcie z kremowym, serowym nadzieniem. Tarta z brokułami Ciasto

Jedzenie na wynos - zabierz w podróż. Proste przepisy

drobniutko pokrojone papryki (mogą być ze słoika) garść listków bazylii sól pieprz 1 duży bakłażan 2 jajka 1/4 szklanki (60 ml) oliwy 1/4 szklanki (60 ml) octu balsamicznego lub ryżowego garść oregano (lub 1 łyżeczka suszonego) mąka i bułka tarta do panierowania 6 chlebków pita 2 pomidory malinowe

Menu dnia (Wynik głosowania na Facebooku!)

dobrej jakości.Autor: mamajulki080506Danie główne, to brokułowa tarta, którą można podawać na ciepło, albo wziąć ze sobą na obiad w formie pikniku. Kruche ciasto z warzywnym nadzieniem będzie smakować jeszcze lepiej z sosem serowym lub czosnkowym. Zobacz przepis na tartę z brokułamiW tym tygodniu w

21 ciast do upieczenia w listopadzie

łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy   Do nasączenia: 100 ml mocnej  kawy 2 łyżki wódki lub  brandy   Krem: 200 ml  śmietanki 36 % 3 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 500 g serka  mascarpone 5-6 łyżek mleka 1 łyżka soku z 

Pierogi z owocami. Babcine przepisy na lato

Na nadzienie: 50 dag  malin 1 łyżeczka tartej bułki   Na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 1 jajko   Na polewę: 1 szklanka  śmietany cukier do posypania pierogów, ew. 1 szklanka bitej śmietany   Sposób przygotowania Maliny przebieramy

Chrupiący boczek, złocisty bekon

placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

: 2,6g Błonnik: 0 g Przepis pochodzi z  Wygodnadieta.pl Składniki na ok. 8 porcji Spód: 240 g ciecierzycy z puszki, 50 g hummusu, 2 żółtka, 60 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, bułka tarta (może być bezglutenowa) Wypełnienie: 340 g jogurtu greckiego, 2 kulki

Greckie wakacje w kuchni

mięsa, warstwa bakłażanów, biały sos, a na wierzch tarty parmezan. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut. Autor: Zuzanna Wiciejowska Orzechowo-migdałowe korzenne nadzienie do ciastek zadowoli największego łasucha. Gotowe wypieki możesz zanurzyć w wodzie różanej lub

Z pomarańczą

. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180

Menu dnia bardzo wiosenne

odparowania wody. Zawijać w koperty. Po obtoczeniu w jajku, "obsypać" bułką tartą" i smażyć, aż do zarumienienia. Autor: Bartek Po warzywno-naleśnikowej uczcie czas na coś słodkiego. Latem (nawet jeśli pogoda nie sprzyja) warto stawiać na świeże składniki. To przepis na owocowy koktajl. Sprawdź

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Kotlety z kieszonką

plasterkach szynki ułóż po plasterku sera, złóż na pół, a do środka włóż po kilka plasterków cukinii. Do kieszeni w kotletach włóż nadzienie, zepnij wykałaczkami. Kotlety z nadzieniem posyp solą i pieprzem, obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju 6-7 minut z każdej strony

Tarta szpinakowa

gałki muszkatołowej. Ubijamy na jednolitą masę. Ścieramy żółty ser, przeciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy je z masą śmietanowo-jajeczną i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. 3. Wylepiamy ciastem dno i boki formy do tart, wcześniej natłuszczonej masłem

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z

Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

,  pieprz 4 świeże  figi   Sposób przygotowania Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki co najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Robimy nadzienie: mieszamy ser, jajko i śmietanę

Wigilia? Tylko u Mamy!

Elki Składniki 1  karp 1 cebula pokrojona w krążki 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki przyprawa warzywna (np. Jarzynka)   Nadzienie filety z połowy karpia sól, pieprz, przyprawa warzywna cebula żółtko tarta bułka   Sos grecki 4  marchewki 2

Mazurki jak z obrazka

białkach , lukier cytrynowy i lukier waniliowy. Wielkanocne specjały dla miłośników czekolady. Mazurek z gorzką czekoladą Składniki: Kruche ciasto: 12 dag masła 20 dag mąki ok. 1/2 szklanki zimnej wody szczypta soli masło i tarta bułka do formy Na polewę: 18 dag gorzkiej

Jabłka na ciepło

. ARTYKUŁY AGD H WAŁEK DO CIASTA Garneczki Wałek do ciasta Wojdrew Wałek do ciasta Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu łyżeczka tartej bułki łyżeczka soku z cytryny 4 winne jabłka łyżeczka koniaku

Orkisz - stare nowe zboże

ciasto, będzie lekko lepkie. Odstawiamy do wyrośnięcia, na godzinę lub do podwojenia objętości. Owoce mieszamy z bułką tartą i płatkami owsianymi. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki, rozciągamy lub rozwałkowujemy do jej

ABC smaków: P jak pesto (i rukola)

Kurczak Nie ma nic smaczniejszego niż pasta z Apetiną Pesto i Rukola oraz kurczakiem! Jednak nie ograniczaj się do klasyków - równie dobrze możesz przygotować na przykład zapiekane filety z kurczaka z kremowym nadzieniem. Jaja Pierwszą rzeczą, jaka przychodzi do głowy, są jajka z kremowym

Kuchnia włoska. Narty w Dolomitach

CASUNZEI ALL' AMPEZZANA (Dla 4 osób)   Ciasto: 40 dag mąki (oraz 2-3 łyżki do posypania stolnicy) sól 3  jajka letnia woda   Nadzienie: 75 dag gotowanych  buraków 8 dag masła 10 dag sera  ricotta 2  jajka sól, pieprz bułka tarta

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

, aż się zrumieni. Tarta z brukselką Ciasto: 20 dag mąki 15 dag masła sól gałka muszkatołowa. Nadzienie: 30 dag bardzo drobnej brukselki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 4-5 plasterków szynki pół szklanki śmietany 2 jaja 10 dag ostrego żółtego sera Mąkę posiekać z zimnym masłem. Wlać 2 łyżki lodowato

Ricotta w roli głównej

maka-ronów lub sałatek. - Ricotta ma zastosowanie wszechstronne, doskonale nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Idealnie sprawdzi się jako nadzienie do wszelakich makaronów, tart oraz zapiekanek. Na Sycylii ricotta owcza jest stosowana do różnych wypieków, do farszu cannoli, a także do

Owoce na ostro

temperatury 180 st. C, piecz przez ok. 40 min, aż masa zastygnie a ciasto się ładnie zrumieni. Autor: Maria Szkop Silit Forma do tarty w okazje.info Wydawałoby się, że smak wiśni już sam w sobie jest na tyle intensywny, że nie potrzebuje dodatków. Jednak odrobina (lub trochę

Śniadanie na rozgrzewkę

. Ostra pasta paprykowo-orzechowa 3 czerwone, mięsiste papryki 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka mielonych orzechów włoskich 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 szklanki oliwy sól mielona ostra papryka Papryki umyj, osusz i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Rozkoszne menu na początek weekendu - wynik głosowania na Facebooku!

talerzy, do każdej porcji włożyć po trochę pomidorowych kostek, posypać majerankiem. Komu zależy na bardziej pożywnej zupie, może zamiast pomidora i śmietany dodać do niej (pod koniec gotowania) trochę kiełbasy pokrojonej w kostkę. Autor: Nina Kosińska Źródło: Poradnik Domowy Tej tarty nie trzeba chyba

Obiad noworoczny

1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę.Pieczemy w 180°C przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą

Jaglana - blada kusicielka

się na talerzu obiadowym obok pieczeni, sosu czy sałaty, postępujemy podobnie. Nadajemy kaszy wybrany smak, dodajemy chrupiące ziarenka, prażone orzechy, posiekane podsmażone grzyby albo tarty ser bursztyn czy parmezan lub uduszone utarte warzywa korzeniowe i wraz z jajem, podsmażoną cebulką, ziołami

Cebula ma moc

łyżeczka kminku 100 ml kwaśnej śmietany 70 g tartego żółtego sera 1/4 łyżeczki ostrej papryki Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło siekamy z mąką na kruszonkę. Rozpuszczony w kilku łyżkach wody cukier i olej wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny

Tarta grzechu warta

na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło, i podawać gorące. Jak podaje Magda Gessler sposobów na pieczenie tart jest trzy. Można wlać nadzienie na nieupieczone ciasto i zapiec wszystko razem. Można także wypiec spód tarty

Kuchnia polska. Kaszuby

włoskich 2 łyżki karmelu (łyżka cukru stopionego na patelni i zagotowana z łyżką wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło i tarta bułka do formy   Sposób przygotowania Wymieszaj wszystkie składniki - najlepiej w podanej kolejności. Powstałe ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlej do

Co do barszczu?

posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Autor: Jerzy Pasikowski I na koniec coś oryginalnego - tarta z porami. Chociaż nie wywodzi się z polskiej tradycji kulinarnej, to bardzo dobrze pasuje jako

Naleśniki na obiad i na deser

20-30 naleśników 3 cytryny 20-30 łyżeczek cukru masło bułka tarta Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Okrągłą formę (pasującą wielkością do naleśników) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy, ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

12 dag masła 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki cukru waniliowego 2 żółtka bułka tarta lub mielone  orzechy do formy cukier puder do posypania   Nadzienie: 6-7 małych  jabłek 2 łyżki soku z  cytryny 12 dag brązowego cukru 2 łyżki syropu klonowego lub 

Idziemy na jagody!

masło i tarta bułka (ok. 30 g) do natłuszczenia formy dekoracja: 1 łyżeczka skórki otartej z limonki (tylko zielona część) 1 łyżka cukru 100 g jagód cukier puder W rondelku roztop masło (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier i ziarenka wyłuskane z przeciętej

6 przepisów z jabłkami do ugotowania w tym tygodniu

, usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w cieniutkie cząstki (można zetrzeć na tarce do mizerii). Płuczemy i osuszamy rodzynki, mieszamy je z jabłkami, cukrem, cynamonem i śmietanką. Podprażamy na złoto bułkę tartą (na suchej patelni), siekamy grubo orzechy włoskie. Roztapiamy i studzimy masło

Ciastka na detoksie

piniowe, tarta skórka pomarańczowa i cytrynowa * żółtko do smarowania Suszone owoce namocz, jeśli są suche. Drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników nadzienia; jeśli ciastek nie będą jadły dzieci, dopraw brandy lub rumem Stroh. Masa powinna być spójna, lepiąca. Zagnieć składniki ciasta, rozwałkuj

Sycący obiad z pieczenią w piwie

najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie. Pieczemy 30

Kapusta pekińska - nie tylko w surówce

pekińskiej 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko 3 łyżki tartej bułki 3 łyżki prażonych pestek dyni 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Kalafiora gotujemy, a następnie lekko rozgniatamy widelcem. Kapustę kroimy na

Apetyczne menu dnia - dla przyjemności

listków świeżej bazylii 1 łyżka kremowego serka 1 łyżka tartego parmezanu sól i pieprz do smaku Awokado umyć i wydrążyć miąższ. Zmiksować z kremowym serkiem, parmezanem i bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidorki umyć, odciąć czubki i wydrążyć środki. Napełnić kremową masą. Przed podaniem