moczenie śledzi

Alicja Walichnowska

Śledź - król polskiego morza na wigilijnym stole

Śledź - król polskiego morza na wigilijnym stole

Na słodko lub słono, w zalewie albo pod pierzynką, smażony lub wędzony - jakie śledzie lubisz najbardziej? Jeśli nie wiesz, jak się za nie zabrać, podpowiemy ci. Jak kupować, w czym i jak długo moczyć i marynować? Zdążysz to jeszcze przećwiczyć przed świętami.

Czas na śledzia! Teraz jest pełny - ma pyszny mlecz lub ikrę

"Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary" mawiał Bismarck, niemiecki "żelazny kanclerz". A było ich dużo.

Może śledzika?

To jedna z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych ryb - zawiera duże ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto ją jeść jak najczęściej, nie tylko przy okazji świąt. Wyśmienita na obiad, idealna na przystawkę.

Śledzimy śledzia - 10 przepisów

Śledzimy śledzia - 10 przepisów

) 10 dag rodzynek sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru, pieprz   Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć i pokroić w dzwonka. Rodzynki sparzyć i osączyć. Cebule obrać i pokroić w talarki, zeszklić na oleju, dodać cukier

Śledź na nowo

Śledź na nowo

3 solone filety śledziowe 3/4 l mleka 500 g ugotowanych ziemniaków 100 ml kwaśnej śmietany 2 jajka pieprz masło do podania mąka i tłuszcz do foremek Śledzie moczymy w mleku, najlepiej przez noc. Po wyjęciu z mleka osuszamy je, czyścimy z ości i zdejmujemy skórę. Filety bardzo drobno siekamy

W marcu śledzie są najlepsze!

W marcu śledzie są najlepsze!

przygotowania Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety, (autor przepisu nie moczy śledzi, ale kto woli mniej słone, może włożyć je na godzinę do mleka), wszystko zalewamy olejem i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane śledzie podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach

Śledzie na święta

Śledzie na święta

około 750 g filetów zielonych (tj. świeżych surowych) śledzi łyżka pikantnej musztardy pieprz sól mała główka białej kapusty 2 winne jabłka 2 średnie cebule sok z cytryny łyżka oliwy mielony kminek suszony tymianek szklanka wywaru z włoszczyzny 2 łyżki sklarowanego masła Filety myjemy, osuszamy

Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

Składniki:5 solonych filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 ziemniaki3 buraczkimajonez (wg uznania)3 jajka pieprz Krok 1 Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny. Krok 2 Odsączone filety pokrój w cienkie

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

Święta light - pomysły na wigilijną rybę

być z kapustą i grzybami. Świetnie smakują z farszem z łososia (Dla 4 osób)   Składniki 30 dag  śledzi korzennych 1 czerwona  cebula garść suszonych  śliwek bez pestek 1 kieliszek śliwowicy 1 łyżka ciemnego cukru 3 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy

Przepisy laureatki MasterChefa. Proste, odważne, zachwycające

Przepisy laureatki MasterChefa. Proste, odważne, zachwycające

szalone pomysły. Potem w lodówce zalegają słoiki pełne śledzi w różnego rodzaju marynatach i sosach, a ja jestem w siódmym niebie. Liczba porcji: 12 Czas moczenia śledzi: 12 godzin Czas przygotowania: 10 minut Czas marynowania: 48 godzin Składniki: 12 filetów śledziowych (matiasów) Sposób przyrządzania

Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

karpia dodaj w całości i duś z jarzynami lub usmaż go oddzielnie (ze skórą). Podawaj z sosem jarzynowym. 4-6 porcji, 40 minut Składniki: 4-6 dorodnych  śledzi matias 10-15 dag łuskanych  orzechów włoskich 1/2 pęczka szczypiorku oliwa 3-4 jajka ugotowane na twardo Sól, Czarny

Śledzie (nie) po obiedzie

Śledzie (nie) po obiedzie

, przecież anchois też się nie moczy! Wystarczy dłużej potrzymać śledzia w oliwie, sól do niej przejdzie, a ryba będzie w sam raz. Ale - dodaje Moroz - to moje zdanie, kto chce, niech moczy; w wodzie, maślance, piwie, wedle życzenia.   Uliki - podobne do matiasów, ale zakonserwowane w solance o wyższym

Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

20 minut - ciastka mają być złotawe. Zupa śledziowa 300 g śledzia solonego z mleczem 1/2 łyżeczki cukru 2 cebule 2 liście laurowe 1 łyżka octu lub soku z cytryny 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu mielonego i 4 łyżki gęstej śmietany Śledzia moczyć w wodzie z 1/2 łyżeczki cukru przez 3 godziny. Jeśli

Tradycyjne dania inaczej

Tradycyjne dania inaczej

Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info 300 g śledzi w occie mały kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru limonka kilka listków świeżej kolendry łyżka curry w proszku cebula marchewka zielone jabłko sól świeżo mielony pieprz Śledzia odsączamy z zalewy, zdejmujemy

Śledzie (nie) po obiedzie

Śledzie (nie) po obiedzie

angielskiego 4 liście laurowe 1/4 l oleju lnianego 1 kg ziemniaków Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety, (autor przepisu nie moczy śledzi, ale kto woli mniej słone, może włożyć je na godzinę do mleka), wszystko zalewamy olejem i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane

Dom pachnący bakaliami

Dom pachnący bakaliami

suszoną żurawiną, a do ulubionych śledzi dodać przyprawy korzenne z rodzynkami. Bakalie postawmy także na świątecznym stole. Będą one doskonałą, zdrową i wartościową  przekąską. Sięgajmy po te najwyższej jakości od Bakalland, dzięki czemu zachowują niezapomniany smak i wartości odżywcze.  

Przepisy na Boże Narodzenie. Trzy Znaki Smaku

.   Kucharz: Grzegorz Labuda (dla 6 osób)   Składniki 6 solonych  śledzi z mleczem 100 ml oleju rydzowego GTS - Gwarantowana Tradycyjna Specjalność 80 ml oleju sojowego 1  cebula 2  jabłka grójeckie 1/2 pęczka koperku 1 łyżeczka musztardy domowe marynaty

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

. Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20 ziarenek czerwonego pieprzu 1  cytryna   Sposób

W ostatniej chwili

W ostatniej chwili

-2 cytryny Fasolę moczymy przez noc, aby spęczniała. Płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy z łyżką cukru ? po godzinie można spróbować, czy jest miękka. Pod koniec gotowania, gdy ziarna są prawie ugotowane, solimy. Nie solimy w trakcie, ponieważ skórka stwardnieje. Dogotowujemy fasolę, studzimy i

Śledzik

Śledzik

300 ml oleju rzepakowego Cebulkę kroimy w kostkę, zasypujemy nią śledzia. Śledzi nie moczymy, żeby nie były pozbawiony smaku. Dodajemy wszystkie wymienione przyprawy, zalewamy olejem, odstawiamy na trzy dni. Podajemy z cebulką z marynaty. Śledź smażony w cieście piwnym 8 świeżych

Kotlety mielone z kraju i zagranicy

Kotlety mielone z kraju i zagranicy

solony filet  śledziowy 1  cebula 1 średnia kajzerka 40 dag mielonej karkówki  wieprzowej 1  jajko 1/2 łyżeczki majeranku sól,  pieprz 5 dag mąki smalec do smażenia   Sposób przygotowania Śledzia moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie

Czas na pory

Czas na pory

Białą część dorodnego pora (ok. 12 cm) przekrój wzdłuż i namocz w wodzie z octem, by się oczyścił (jeżeli dysponujesz drobnymi porami, zostaw je w całości i przed moczeniem natnij krzyżyki na obu końcach łodygi). Rozgrzej na patelni sklarowane masło, wrzuć pokrojony w cienkie wiórki imbir i pory plus

Michał Węcławek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015

Michał Węcławek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2015

. Ostatecznie został przy sztukach walki. - To pomaga mi w pracy kucharza, ponieważ łatwiej mi podejmować trudne decyzje w stresujących momentach - podkreśla. Kiedy nie ćwiczy, ani nie pracuje w kuchni, Michał gotuje w domu i śledzi najnowsze trendy kulinarne - przyznaje, że często zasypia z dobrą książką

Co ja zjadam? Ziemniaki międzynarodowe w kilku wersjach

niemundurowych i śledziny z octu osączonej dodaje się: cebulę, ogórki kiszone i buraki marynowane, jabłko twarde, kwaśne i sos majonezowo-śmietanowy, to nie ten przepis. Siekamy śledzia, ale nie na miazgę 4 ziemniaki niemundurowe gotowane 2 czerwone cebule pół kilo śledzi solonych, moczone w mleku* 3-4 jajka na

Sexy seniorzy: panie emanują urodą, dziarscy panowie imponują zdrowiem

panu Antoniemu, żeby dotlenić 750 mld komórek. Jak twierdzi pan Antoni, "łyżką i widelcem można wykopać sobie grób." On na śniadanie je śledzia, cebulę, ząbek czosnku, cykorię, kiszone ogórki i kapustę. Chleb? Tylko razowy i moczony w oliwie z oliwek. Na obiad mieszkanka kasz, przed snem

Nieskromne dania na post

(dla 10 osób)   Składniki 800 g solonych filetów ze  śledzia 300 ml soku z kiszonych ogórków 100 g masła 5  gruszek 100 g lipowego  miodu   Sposób przygotowania Śledzie moczymy w wodzie przez 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie

Jak nakarmić rodzinę w Wigilię i nie oszaleć

matiasy zamiast solonych filetów (które wymagają moczenia). Matiasy wystarczy bowiem opłukać, pokroić, doprawić i wepchnąć do słoika (lub słoików) na trzy dni, żeby się przegryzły. Śledzimy śledzia - 10 pomysłów Ryba w galarecie wymaga trochę wysiłku, a nie za bardzo lubi czekać na pożarcie, więc

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

ogniu około półtorej godziny. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, tak by woda lekko je przykryła i odstaw na godzinę. Po tym czasie odsącz je, pokrój w paski i dodaj do gotującej się kapusty. Ostrożnie, aby nie dodać piasku z grzybów, który mógł się osadzić na dnie naczynia, dolej też wodę, w której moczyły

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

. W międzyczasie przygotuj składniki do śledzi pod pierzynką: ugotuj ziemniaki, buraki i jajka (dokładny przepis poniżej). Kiedy śledzie się wymoczą, a ugotowane warzywa ostygną, możesz przygotować sałatkę - powinna postać przez całą noc. Jeśli nie zdążysz zrobić tego wieczorem, ostatecznie możesz

Wigilia przy stole

zmielony pieprz zioła prowansalskie lubczyk bazylia oliwa Matiasy moczymy 2 godziny w mleku, następnie kroimy je w dość szerokie paski. Płaty a la łosoś (bez moczenia) kroimy na takie same paski. Cebulę przekrawamy na pół, a następnie kroimy w półplasterki i przelewamy wrzątkiem (aby złagodzić jej ostrość

Przepisy znad Bałtyku - nie tylko śledzie

wyjęte z wody i osuszone śledzie i obłóż je gałązkami koperku. Wstaw na 6 godz. do lodówki. Ziemniaki wyszoruj, potem upiecz w piekarniku w folii, tak by były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Po ostudzeniu pokrój je w plastry o grubości 0,5 cm. Ogórka umyj i razem ze skórą pokrój wzdłuż na cienkie

12 potraw, które robią się same

.Śledzie w zalewie. Wróćmy do obiecanych ryb. To niezwykle inteligentne bestie. Żadne stworzenie lepiej nie rozumie, jak się wymoczyć, doprawić i zalać. No, chyba że dziadek. 9.Kutia. Stara tradycyjna potrawa, musi być! Mak się uciera jak ta lala, a pszenica moczy od wczoraj. Wszystko to łączy się w

Post sybaryty

odkrywamy wierzchnią warstwę rękawa - dzięki temu miód się skarmelizuje i sprawi, że ryba z wierzchu będzie lekko chrupiąca i złocista. Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego (Dla 4 osób) 30 dag śledzi korzennych 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek bez pestek 1 kieliszek

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Źródło: Miesięcznik KuchniaBy wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do niej

Wigilia? Tylko u Mamy!

tarce lub pokrój w plasterki, uduś na oleju lub oliwie, wymieszaj z koncentratem. Sosem przykryj rybę. Możesz podać od razu, ale smaczna jest też na zimno. 4-6 porcji, godzina (+ czas oczekiwania) Autorką przepisu jest Mama Bartosza i Kamila Składniki 4-6 dorodnych  śledzi matias 1 mały

Wigilia futurystyczna u Wojciecha Modesta Amaro

wodę do wrzenia i gotujemy 25 min. Moczymy śledzie w połowie mleka przez kilka godzin. Resztę mleka wlewamy na głęboką teflonową patelnię i powoli podgrzewamy, aż na powierzchni utworzy się kożuch. Zdejmujemy go i układamy na folii spożywczej posmarowanej odrobiną śmietany

Przepisy świąteczne sprzed stu lat

, bo duże są twarde i niesmaczne, moczyć w zimnej wodzie przez 36 godzin, odmieniając wodę parę razy dziennie, a kładąc pierwszy raz do wody, dobrze je obmyć. Gdy wymoczone, ściągnąć ze skórki, wyjąć ość, każdą połówkę śledzia wziąwszy na widelec, zanurzyć w wodzie dla opłókania i układać w naczyniu

Wieczerza wigilijna

6 płatów śledziowychcebula2 kwaśne jabłka4 łyżki gęstej śmietanypieprzPłaty śledziowe osączamy. Kroimy w poprzek na 1,5-cm paski. Cebulę siekamy. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko i cebulę mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem. Śledzia wykładamy na mały półmisek i

Śledzie - postne, a jakie wykwintne

Zielone czy solone?Mięso śledzi zawiera pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, żelazo i magnez oraz sporo tłuszczu. W sklepach można kupić te ryby w wielu gatunkach, przygotowane na różne sposoby:- świeże, zwane też zielonymi;- solone, np. matiasy (najtłustsze i najdelikatniejsze, wyławiane u

Smacznego Nowego Roku

szczypioru i natki pietruszki 4 żółtka ugotowane na twardo kapary do dekoracji listki natki pietruszki do dekoracji mleko do moczenia śledzi słodka mielona papryka świeżo zmielony czarny pieprz   Wymoczone w mleku i osuszone śledzie pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Dokładnie

Pomysł na paznokcie: velvet manicure

wytrzymałość.Pomysłodawczynią manicure jest Iga Sadowska - szkoleniowiec Eclair Cosmetics, pasjonatka ładnych i zadbanych paznokci, czynna stylistka paznokci. Regularnie śledzi trendy światowe i jest na bieżąco z potrzebami klientek tak by proponowane zdobienia zaspokoiły najbardziej wymagające panie. CO BĘDZIE CI POTRZEBNE:1

Jestem słoikiem i jestem z tego dumny

skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min. Składniki 8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20 ziarenek czerwonego

Bohater świątecznego stołu

składników na raz. Ilość majonezu zależy od Ciebie, jeśli lubisz sałatki z dużą ilością, możesz położyć grubsze warstwy. Śledź pod pierzynką 5 solonych filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 buraczki majonez (wg uznania) 3 jajka pieprz Filety śledziowe zalej wodą i mocz

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

8 grubych filetów solonych  śledzi 3-4 białe lub cukrowe  cebule 8 świeżych liści laurowych lub 5 suszonych 3/4 szklanki oliwy extra vergine 3/4 szklanki oleju słonecznikowego grubo tłuczony  pieprz 20 ziarenek czerwonego pieprzu 1  cytryna   Sposób

Kamica nerkowa. Ból gorszy od porodu

, marchwi, buraków, pomidorów, śliwek cukru i mleka. Przy kamieniach zbudowanych z fosforanu wapnia eliminujemy z diety rośliny strączkowe i ograniczamy ziemniaki, warzywa, owoce, mleko i jaja. Kamienie moczanowe są wskazówką do rezygnacji z podrobów, kawioru, śledzi, sardynek, kawy i mocnej herbaty, roślin

Kujawy - śledzie po kujawsku

60 dag solonych śledzi, szklanka mleka, 30 dag winnych jabłek, 2 łyżki oleju, 2 łyżki przecieru pomidorowego, łyżka suszonego majeranku, 2 małe cytryny, mielona ostra papryka, natka pietruszki, cukier, pieprz, sól Umyte śledzie zalać zimną wodą, zostawić na noc, następnego dnia obrać ze skóry i

Do ciała, włosów i do jedzenia. Król kokos i królowa oliwa

agencji PR-owej. Lubi nowinki urodowe, śledzi profile różnych marek na YouTubie, tam też odkryła kanał Get The Gloss, z którego zna przepis na piling do ust na bazie oliwy: - Bardzo lubię mocne, matowe, czerwone szminki, które wymagają idealnie gładkich ust. Żeby osiągnąć taki efekt, robię domowy piling

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

-Tarkowska Taka sałatka ucieszy nie tylko wegetarian czy osoby nie jedzące śledzi. Powinna przypaść do gustu również tym osobom, które znają i lubią sałatki śledziowe. Sałatka ziemniaczana a la śledzik 5 ziemniaków ugotowanych w łupinkach czerwona cebula 4-5 małych ogórków kiszonych mały pęczek

Grudniowy numer Kuchni już w sprzedaży. W środku dodatek specjalny: wypieki bożonarodzeniowe

można robić. Np: słodką musztardę, sos cumberland z żurawinami, albo dżem paprykowy. Macie jeszcze jakieś puste słoiki?Śledzie żyją w chłodnych wodach otaczających Skandynawię. Niektórzy mieszkańcy tego rejonu jedzą je codziennie na lunch, są też ważnym składnikiem posiłków na specjalne okazje ? na Boże

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

zalewie solnej 400 ml jogurtu naturalnego liście botwiny 4-5 ząbków czosnku spora garść pistacji 1 cebula sól i pieprz olej rzepakowy zielona cebulka Filety odsączyć z zalewy, moczyć je w wodzie z mlekiem. Zmieniając płyn kilka razy po to aby pozbyć się nadmiaru soli. Śledzie pokroić w paski, dodać do

Gotuj na święta i zaczaruj szczęście

. Ciekawych przepisów na śledzia jest tyle, że można by nimi zadrukować kilka książek kucharskich. Podajemy trzy - proste i smakowite. Warto zakonotować zasadę: śledzie moczymy co najmniej godzinę - w mleku albo w kąpieli wodnej (zmieniając ją przynajmniej trzykrotnie). Śledź po żydowsku 7 - 8 solonych

Świąteczne standardy

jajka pieprz Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny. Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz. Ogórki obierz

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

(ok. 5 sztuk) a la matias 1 duże jabłko (kwaśne) 2 średniej wielkości białe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 2 większe ogórki kiszone 2-3 łyżki majonezu pieprz (oraz ewentualnie sól) do smaku Śledzie moczymy przez około pół godziny w zimnej wodzie (jeśli lubimy, kiedy są bardzo słone, można

Menu na prywatkę w stylu lat 60'

śledzia, błyskawicznie neutralizującą posmak wódki? Trzeba zapytać starsze pokolenie.   Śledzie w sosie musztardowo-koperkowym 250 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju) 2-3 łyżki słodkiej musztardy (np. miodowej) 1 łyżeczka ostrej musztardy (np sarepska) 1-2 łyżki cukru 1-2 łyżki octu winnego 1/2

U babci smakuje najlepiej

Składniki 8 sprawionych  śledzi   Marynata: 1/2 szklanki białego octu winnego 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru sól i biały pieprz do smaku   Sos śmietankowy: 1 posiekana czerwona  cebula 1 szklanka kwaśnej  śmietany sól, pieprz   Sos musztardowy: 3 łyżki

Chcesz dobrze zjeść i najeść się do syta? Kuchnia niemiecka

cienkie plasterki. Wymieszaj obie śmietany z chrzanem, sokiem cytrynowym i ziarenkami pieprzu. Przypraw do smaku cukrem. Osącz śledzie, pokrój je na kawałki. W kamiennym garnku ułóż warstwę cebuli, jabłek i ogórków, potem połowę śledzi i listek laurowy. Polej połową sosu śmietankowego i ułóż kolejne

Na ryby! Panieruj i podawaj z sosem majonezowym

, złocistą skorupkę i soczyste wnętrze. Apetyt na ryby rośnie na wakacjach. Paradoksalnie, w tym czasie w Bałtyku dostępne są tylko flądry. Śledzie są wychudzone po tarle, na dorsze i turboty - okres ochronny, dzikie łososie i węgorze - zdziesiątkowane. Trzeba przeprosić się z rybami mrożonymi lub

Idealna fotografia ślubna - jaki jest na nią sposób?

śledzi trendów. fot. kalina-studio Na szczęście troszkę więcej w tym temacie miał do powiedzenia Bartek Szmigulski . - Trudno powiedzieć cokolwiek o trendach, bo gusta Polaków są bardzo różne! W ciągu ostatnich lat i tak znacząco zmieniła się ogólna stylistyka zdjęć ślubnych. Są bardziej artystyczne

Tego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku

Nasze zestawienie otwiera sałatka ziemniaczana. O włos wyprzedziła ziemniaczane placki, które znalazły się dopiero na 11. miejscu wśród najczęściej wyszukiwanych haseł. W związku ze zbliżającymi się świętami polecamy przepis na sałatkę ziemniaczaną ze śledziem. Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli

Z chrzanem

, wsypać cukier i podgrzewać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Ostudzić. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na duże kawałki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami, zalać zalewą i wstawić na 12 godz. do lodówki. 100g

W pomidorowej zalewie

8 solonych filetów śledziowych, 2 pory; zalewa: 300 ml soku pomidorowego, 6 łyżeczek oleju, 3 łyżeczki octu winnego, kilka kropli tabasco, 3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu.Filety moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę. Olej starannie ubić trzepaczką lub mikserem z

Co ja zjadam? Sos chlebowy z morelami

oliwy i łyżkę masła. Patrzycie jak się masło topi. Fajnie, nie? Jak już się roztopi, wrzucacie tam swoje moczone filety w paskach. Jak już się zrumienią nieco, dokładacie drugą łyżkę masła i wrzucacie chleb w kostkach. Chleb, masło, mięso, prawie jak w kanapce, a jednak... Po 3-5 minutach dolewacie

Jak Polka znalazła się w Nomie - najlepszej restauracji świata?

duńskiego ciastka tyle, że w dzikim wydaniu. Robi się je na specjalnej patelni i zwykle podaje na słodko, właściwie to taki pączek ze słodkim dżemem. "Nasz" pączek robiony jest z ciasta z dodatkiem larw pszczelich, z nadzieniem z lubczyku, a do tego jest moczony w słonym sosie z pasikoników

Ryba po mistrzowsku

, marynowanej w roztworze ługu, moczonej w wodzie, a na końcu gotowanej. Tak przygotowaną rybę podaje się np. z puree z zielonego groszku. Geier Skeie odwiedził Polskę z okazji finału konkursu Norge & Food Service Chef's Competition - 2011 Śledź Norweski, podczas którego zasiadł w jury oceniający dania

Parada śledzi

porcji) ROLMOPSY W OLEJU 8 solonych płatów śledziowych 2 cytryny 1 cebula (8 dag) 2 łyżki musztardy 10 ziaren pieprzu 2 liście laurowe 3 łyżki jasnej gorczycy olej słonecznikowy do przybrania: 2 łyżki kaparów Śledzie moczyć 2-3 godz., często zmieniając wodę, i osuszyć. Cebulę obrać i posiekać

To gotujecie i pieczecie na Wielkanoc. Najczęściej wyszukiwane przepisy

łyżeczkę musztardy) - wtedy najlepiej wykorzystać tuńczyka w sosie własnym.   Wielkanoc: jajka marmurkowe krok po kroku Dla urozmaicenia czasem dodaje się do niej czerwoną fasolę, wędzone ryby, kukurydzę z puszki, gotowane buraki, śledzie. Niepozorna sałatka jarzynowa króluje na stole. Warto ją

13 potraw wigilijnych

osuszonych, pokrojonych w szerokie paski śledzi, warstwę cebuli, posypuję kruszonym czarnym pieprzem, wrzucam listek laurowy, skrapiam cytryną i po ciasnym ułożeniu wszystkich składników zalewam oliwą z olejem. Odkąd mam w domu drzewko laurowe w doniczce, wrzucam świeże liście i dodaję kilka kruszonych

Gorset, dętka i księżyc. Moda z kosmosu

śledzi ruch głowy i porusza się wraz z nią. Dzięki poszerzonemu polu widzenia astronauta może też patrzeć pod nogi. Hełm jest znacznie mniejszy od dotychczasowych, przypomina kask motocyklisty. - Tym, kto sprawił, że BioSuit jest tak piękny i estetycznie wysmakowany, jest mój partner Guillermo Trotti

Zanim się zbadasz

specjalnym dzienniczku, który prowadzisz w trakcie badania holterowskiego. Aparatu nie powinnaś zdejmować w czasie badania, a nie może się on zamoczyć, dlatego kąpiel w dniu, gdy holter śledzi twoje serce, jest zabroniona. DENSYTOMETRIA Pierwszy raz warto ją zrobić po 45. roku życia, bo w okresie

TOP 10 internetu

. Podawaj na ciepło.Rada: grzyby leśne możesz zastąpić pieczarkamiPrzepis: Aneta Kosiba, zdjęcie: Marcin UrbanSzkoła gotowania5 solonych filetów śledziowych1 duża cebula4 ogórki konserwowe3 ziemniaki3 buraczkimajonez (wg uznania)3 jajkapieprzFilety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin. Następnie

Szczeka jak pies na wodę 

na coś (szkło, sukces, pieniądze), mówimy, że "będzie szczekał na wodę". A wszystko przez to, że Lord - łakomczuch - przed jakimiś świętami wyżarł całą miskę śledzi, które moczyły się w mleku, bo były za słone. Mleko też wypił, a potem walczył z gigantycznym pragnieniem. Stał przy misce i

Talerz pachnący tradycją

jest na rozmaite sposoby - pod pierzynką, w sałatce, śmietanie czy occie. Co odważniejsi proponują wersję z rodzynkami... Najbardziej chyba popularnym jest śledź w oleju z cebulką. Rybę moczymy około godziny w wodzie. Potem kroimy ją w paseczki, a następnie kosteczkę. Do tego siekamy cebulkę (jedna na

Niebezpieczne sztuczne raje - rozmowa z Jerzym Vetulanim

mocz, chce wam się sikać, przestajecie myśleć o konsekwencjach, o przyszłości, o moralności, o wstydzie - pragniecie za wszelką cenę zrealizować potrzebę. Opróżnić pęcherz. Gdziekolwiek! Jak najszybciej! I robimy to, mimo że bardzo tego nie chcemy. Bo musimy. Tak właśnie czuje się osoba uzależniona

Instrukcja obsługi karpia

śledzi solonych i marynowanych. Do ryb smażonych, gotowanych i pieczonych używamy specjalnych sztućców - tępego, skośnie zakończonego i szerokiego noża oraz szerokiego widelca. Dawniej do takich ryb nawet w restauracjach podawano dwa widelce. Dziś dwoma widelcami można posłużyć się tylko w gronie rodziny

Wirtualni trenerzy i dietetycy - czy komputer może skutecznie nas motywować?

słyszę, że powinnam w związku z tym szczególnie dbać o dietę bogatą w witaminy i białko. Niestety, 24-godzinne moczenie cieciorki przed ugotowaniem albo własnoręczne oprawianie świeżych ryb (które wciąż chętnie jem) nie wchodziło w grę. Szukając inspiracji do bardziej kreatywnych potraw dla wegetarian

Wielkanoc w Kościele prawosławnym

siedem tygodni przed Paschą. To ostatnia szansa, aby dobrze zjeść, ale już tylko masło i sery. Królują za to bliny z mąki gryczanej, mieszanej czasem z pszenną. Jak każe tradycja, jada się je przez cały tydzień serowy, praktycznie ze wszystkim: kawiorem, siekanym śledziem i cebulką, śmietaną, topionym

Kobietom do orgazmu wystarcza wyobraźnia

jak pozytonowa tomografia emisyjna (PET) czy funkcjonalny rezonans magnetyczny (fMNR) zrewolucjonizowały badania nad orgazmem u ludzi" - powiedziała na otwarcie obrad amerykańska uczona. Dodała, że te aparaty umożliwiają śledzenie zmiany aktywności mózgu w zależności od pobudzenia i przeżywanych

Do Brazylii po smak

? pszenny chleb moczony w mleku, winie, jajku i cukrze, smażony na oleju. Czasem posypuje się go cynamonem albo polewa miodem. To typowo wigilijny przysmak, który trafił do nas z Portugalii. Do popicia ? drinki z cachaçy: caipirinha (z limonką) lub caipifruta (z przeróżnymi owocami). Flavia (Amazonia

Triumf Calvadosu

mocny alkohol jest naturalnym partnerem. (dla 8 osób)1 kg filetów śledzi (najlepiej matiasów), 4 czerwone cebule, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1 l oleju lub delikatnej oliwyŚledzie moczymy

Kto rządzi w Monako?

Dynastia Grimaldich, w którą wżeniła się hollywoodzka gwiazda, liczy sobie 650 lat historii i tradycji. Wielkie wydarzenie, jakim był ślub księcia Rainiera III i urodzonej w Filadelfii aktorki śledziło 30 mln widzów na całym świecie, a przyjazd muzy Hitchcocka do Europy z pięćdziesięcioma walizkami

Wybielanie zębów metodą nakładkową

doprowadzić do naturalnego koloru. Jak wygląda zabieg? Wybielanie metodą nakładkową ma zupełnie prosty przebieg - kupujemy żel i szyny. Te drugie posłużą nam do utrzymania specyfiku we właściwym miejscu na czas zabiegu. Żeby je dopasować za pierwszym razem moczymy je w gorącej wodzie, wkładamy i zaciskamy

Potrawy wigilijne

warstwę osuszonych, pokrojonych w szerokie paski śledzi, warstwę cebuli, posypuję kruszonym czarnym pieprzem, wrzucam listek laurowy, skrapiam cytryną i po ciasnym ułożeniu wszystkich składników zalewam oliwą z olejem. Odkąd mam w domu drzewko laurowe w doniczce, wrzucam świeże liście i dodaję kilka

Przy wigilijnym stole

musztardy sarepskiej3 łyżki majonezu4 ziarna jałowca (posiekane)4 ziarna ziela angielskiego (posiekane),przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól10 g suszonych plastrów podgrzybka1 ząbek czosnku posiekany1 cebula pokrojona w krążkiolej do smażeniaolej do śledzi Sposób wykonania:Grzyby namocz w

Wigilia naszych czytelników

, gruszką i cebulą, a następnie dodać oliwę. Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz całość wymieszać, przełożyć na półmisek.Kazimiera z WisłyTrójkolorowe śledzie w śmietanie6 solonych śledzi (mleczaków bez głów), 2 duże cebule, 2 duże jabłka (bojkeny), 2 cytryny, 3

Ogon ryby

danie kaszubskie) 1 kg solonych śledzi,2 kg ziemniaków,1 cebula,1/2 szklanki śmietany,1 listek laurowy,po kilka ziaren ziela angielskiego i gorczycy,pieprz, sól,mąka do obtoczenia ryb,tłuszcz do smażeniaŚledzie moczymy (12-24 godz.) w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i gorczycą

Janka poszła na wojnę

Wigilię 1939 modlą się w ciszy, bo nie wolno na głos. "Na śniadanie gęsta kasza albo same śledzie, na obiad - kasza i śledzie, nie dają chleba, jutro ma być fasunek herbaty i cukru. Męczą nas wszy" - opisują w pamiętnikach dzień za dniem. Jeden z jeńców (7 lutego 1940): "Jest tu w obozie

Śniadanie do łóżka

kawałek rokpola lub twardej czekolady, który mięknie w czasie smażenia. Jeżeli pieczywo jest świeże, to możemy jajka wymieszać z gęstą śmietanką i krócej moczyć w tej miksturze, aby kromka nie rozmiękła. Do tego podajemy konfitury lub dżem na ciepło, bo ma mocniejszy smak niż prosto z lodówki i łatwiej

Jakub Karol Parnas - burzliwe życie wybitnego biochemika

się powtórnie z Renatą Taubenhaus. Żona jest w niego wpatrzona, stanowią wspaniałą parę aż do końca. W 1921 r. rodzi im się córka Justyna, dwa lata później syn Jan Oskar. Ten mocz jest lekko słodki Parnas uwielbia dydaktykę. Wykłada aż trzy przedmioty - chemię ogólną, organiczną i nieorganiczną. Na

Co naprawdę jadł pan Zagłoba

postną "Barszcz królewski" z książki Czernieckiego był tak naprawdę rodzajem zupy rybnej ze szczupaka, certy, łososia i śledzi z cebulą, grzybami, kaszą tatarczaną i kminem. Jest i barszcz cytrynowy - na rosole, z żółtkami, masłem i cytryną. Barszcz bywał koloru zielonego, jeśli jego podstawą

Sekrety ewolucji kochania i swawolenia - część I

. Robin Dunbar z Uniwersytetu w Liverpoolu uważa, że ewolucyjne pochodzenie mowy związane jest z ?plotkowaniem?. Mąż mógł z dużym powodzeniem zniechęcić żonę do romansu, dając jej do zrozumienia, że nieustannie śledzi plotki. Teraz, gdy on i ona spędzają całe dnie poza domem, niewierność musi zbierać