miski do gotowania na parze

Marta Gessler

Łosoś w liściu

Łosoś w liściu

Chińczycy ustawiają bambusowy koszyk na woku pełnym wody. Tak przygotowują pierożki yum cha. Albo do dużego garnka z małą ilością wody wkładają odwróconą miskę, na której stawiają talerz z surową rybą. Wszystko po to, by gotować na parze

Sałatka z kukurydzą, czerwoną fasolą i chrupkami kukurydzianymi

Nowoczesna sałatka dla miłośników kukurydzy!

Imprezowe sałatki

Szybkie do przygotowania, wygodne do zabrania w gości i do podania. Zobacz nasze pomysły na sałatki w sam raz na imprezę - nie tylko karnawałową.

Imbir - doda energii. 5 przepisów na powitanie wiosny

Imbir - doda energii. 5 przepisów na powitanie wiosny

na parze układamy liście sałaty, a na nich zawijasy. Każdy skrapiamy jeszcze odrobiną marynaty. Przykrywamy i ustawiamy koszyk na rondlu z wrzącą wodą. Gotujemy jakieś 10 minut. Rybę posypujemy posiekanym szczypiorem z dymek i od razu podajemy. dla 8 osób Bezy: 4 białka o temperaturze pokojowej

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

do wysokości 2-3 cm, wrzucamy pokrojoną w paseczki skórkę cytrynową. Ponad powierzchnią wody umieszczamy koszyczek do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze przez 2 minuty. Krewetki przekładamy do miski z lodem, aby gwałtownie przerwać gotowanie. Robimy marynatę

Jajka na Wielkanoc

Jajka na Wielkanoc

, doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie myjemy. Gotujemy na parze 4-5 minut, aż zaczną mięknąć. Szparagi ze słoika tylko odcedzamy, nie gotujemy. Przygotowujemy jajka w koszulkach: rondelek napełniamy do połowy wodą, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień

Knedle na 5 sposobów

Knedle na 5 sposobów

minut, formujemy kulki z wgłębieniem. Mieszamy powidła z cynamonem i nakładamy po łyżce do każdego knedla, zawijając ciasto, tak aby nadzienie pozostało w środku. Odstawiamy knedle na 15 minut. Umieszczamy je na sitku nad garnkiem z niemal wrzącą wodą i gotujemy na parze przez 15-20 minut. Mieszamy mak

Garnki do zadań specjalnych

Garnki do zadań specjalnych

Zestaw do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej, 399, 90 zł, Tupperware W zestawie szklane kubeczki, w których można przygotować musy i desery, dwustronna taca umożliwia duszenie i przygotowywanie potraw na parze, 649, 99 zł, Tefal W trzech komorach w tym samym czasie można przygotować osobne

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

robić kopytka) i przełóż do miski. Na posypanej pozostałą mąką stolnicy z każdej części ciasta utocz wałeczki, lekko spłaszcz i ostrym nożem pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do posolonego wrzątku i gdy wypłyną na wierzch, gotuj je około 2-3 minuty. Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe

Dania na dobrą sylwetkę

Dania na dobrą sylwetkę

brokuł 1/2 opakowania sera feta garść płatków migdałów łyżeczka soku z cytryny łyżka oliwy sól pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, myjemy, osączamy. Gotujemy na parze 10 minut. Fetę kroimy w kostkę, płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Wystudzone różyczki brokułu wkładamy do miski, dodajemy

Drugie danie na lekko

Drugie danie na lekko

obiadowy KENWOOD Esbit Termos obiadowy 0,5 litra Tescoma Termos obiadowy 1L Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Gotowanie na parze pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych w przyrządzanym produkcie. Oprócz białej ryby (np. dorsza

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Dobrym dodatkiem do barszczu będą pampuchy, czyli kluski na parze - na przykład z tego przepisu . Barszcz ukraiński 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego) 2 buraki 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (z kapustą) 5 ziemniaków 1 duża garść ugotowanej białej fasoli 250 g mięsa

Zdrowe i szybkie dania dla dzieci

Zdrowe i szybkie dania dla dzieci

warzyw tniemy marchewkę i cukinię w paski. Gotujemy je na parze, aż zmiękną. Mieszamy z ciepłym makaronem i oliwą. Podajemy z paskami mięsa usmażonymi lub ugotowanymi na parze. 4 małe chlebki pita żółta i czerwona papryka mała cukinia 3 czerwone cebule 4 łyżki oliwy 2 łyżeczki świeżych listków tymianku

Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

przygotowane szaszłyki wkładamy do posmarowanego tłuszczem naczynia z otworami i gotujemy na parze 7-10 minut. Przygotowujemy sos: w garnku karmelizujemy cukier, dodajemy masło i bulion z kury. Garnek stawiamy na kuchence i gotujemy na wolnym ogniu 2-3 minuty, często mieszając. Dodajemy sos chilli, ocet

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

nich trochę farszu, podnosimy boki i związujemy szczypiorkiem, formując sakiewkę. Układamy sakiewki w koszyczku do gotowania na parze i posypujemy kminkiem. Gotujemy pod przykryciem 8 min. Przygotowujemy sos: pomidor i oczyszczoną paprykę drobno kroimy, mieszamy, przyprawiamy oliwą, octem i solą

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy grzyby, smażymy 2 minuty. Przekładamy do mięsa i warzyw. Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy, mieszając, przez minutę. Stopniowo wlewamy zredukowany bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na

Domowe makarony

Domowe makarony

gotować na parze. Faktycznie, tak przygotowane kopytka są wyśmienite. Makaron 6 jajek 60 dag mąki pszennej, najlepiej tipo 00 sól Mąkę wysyp na stolnicę lub do dużej miski, w środku zrób dołek do którego wlej roztrzepane z solą jajka. Do wewnątrz dołka zagarniaj mąkę i zagniataj ciasto. Po zagnieceniu

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

z laski wanilii i mleko. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj delikatnie na parze, aż sos zgęstnieje (podczas ubijania mleko nie powinno się pienić). Gotowy ciepły sos wlej do 4 głębszych misek, następnie powkładaj połówki jabłek i delikatnie posyp cynamonem. Udekoruj bitą śmietaną

Wigilijne menu dla najmłodszych

Wigilijne menu dla najmłodszych

dorsz, najlepiej w postaci gotowanej lub upieczonej w ziołach. Bez obaw możecie też podać dziecku rybę przyrządzoną na parze (np. duszoną z warzywami) albo w galarecie. Pamiętajcie, aby z porcji, którą podajesz dziecku, dokładnie usunąć ości. Piero żki dla małych smakoszy (dla dziecka po 1. roku życia

Gotowanie na parze dla wymagających

Gotowanie na parze dla wymagających

musztardy   Sposób przygotowania Rybę oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze. Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut. Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki rukoli. Jeszcze ciepłe jajka

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Brokuły i brokułowe kiełki to dobre źródło substancji o nazwie sulforafan, którą uważa się za wroga nowotworów. Aby zachowały swoje właściwości, najlepiej nie gotować ich długo, a np. przyrządzać na parze lub blanszować. 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych

Deser z nietypowym składnikiem

Deser z nietypowym składnikiem

schładzamy w lodówce. Buraki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn (drobne oczka). Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy na grube kawałki. Masło i czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. W garnku zagotowujemy wodę, zdejmujemy garnek z palnika i stawiamy na nim miskę z czekoladą i masłem, mieszamy

Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

odstawiamy bulion na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka kurczaka i studzimy go, a przecedzony bulion doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do bulionu marchewki, obgotowujemy je

Pogryzając przed telewizorem

; Pierś kurczaka pokrój na kawałki, zmiel w maszynce razem z krewetkami, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i natką. Dopraw cukrem i solą (masa powinna mieć słodkawy smak). Z masy uformuj kulki o średnicy 3-4 cm. W garnku z wkładka do gotowania na parze zagotuj

Galarety - na święta i przyjęcia

warzywnego 15 g żelatyny Jajka gotujemy na twardo. Łososia gotujemy na parze. Szpinak myjemy i usuwamy łodygi. Blanszujemy, czyli na parę minut wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Kilkanaście liści blanszujemy pojedynczo, tak aby zachowały swój kształt: wyłożymy nimi formę. Odciskamy szpinak i przesmażamy go

Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

tabliczki (5 dag) czekolady deserowej Utrzyj żółtka z cukrem na gęstą, puszystą masę. Wlej przegotowane i przestudzone mleko, dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj

Menu dnia ze złocistym kurczakiem

posiekanej natki pietruszki sól pieprz (4 porcje) Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do wrzątku i gotuj 10 min. Odcedź, ostudź, pokrój w plastry. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Włóż ziemniaki, przypraw solą i pieprzem, posyp natką i wymieszaj. Podziel na 4 porcje, ułóż na czterech

Menu dnia w stylu azjatyckim

, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Autor: Miesięcznik Kuchnia Mango kupione w sklepie często bywa niedojrzałe, ale wystarczy dać mu parę chwil na parapecie (najlepiej w towarzystwie jabłek lub bananów), to

Tradycyjne dania inaczej

. W rondelku mieszamy ocet, sok z limonki, cukier, roztarty czosnek, wywar z ryby i posiekane papryczki, gotujemy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe rożki gotujemy na parze (około 15 minut). Podajemy z sosem. Rożki z papieru ryżowego można również upiec w piekarniku. Kenwood

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

, na koniec dodaj plastry łososia i złóż kanapki. Rada: łososia możesz skropić sokiem z cytryny lub limonki. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Warto do swojego menu na stałe wprowadzić ryby. Te gotowane na parze czy pieczone z odrobiną oliwy z oliwek są najlepsze. Możemy dodać brokuły, czy parę

Menu dnia z makaronem z kurczakiem

1/2 szklanki cukru kilka kropli olejku waniliowego 1.5 szklanki wiórków kokosowych Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Wsyp do miseczki 18-20 dag czekolady, rozpuść w mikrofalówce lub na parze, przestudź. Ubij białka ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i wanilię

Jaglana z selerowym pesto i prażonymi nerkowcami. Qmamkasze

; imbiru garść nerkowców łyżka lub dwie pesto selerowego na porcję kaszy kilka listków świeżego majeranku   Sposób przygotowania Robię pesto: selera kroję na kawałki i gotuję na parze. Wkładam do wysokiego naczynia, dodaję kolejno pozostałe składniki, miksując blenderem. Kaszę

Jak Aleksa Karolinski spełniła marzenie Marty Gessler

Dlaczego tego nie zrobiłam? Znalazłam tylko parę przepisów zanotowanych na pożółkłych już kartkach. A przecież smak potraw przygotowywanych przez babcię Adelę na węglowej kuchni był do zatrzymania. Do dziś mam w pamięci obrazy kulinarne, zapachy i ciepło, które mnie ogarnia, gdy o niej pomyślę

Spotkanie z kluskami. Tanie gotowanie

przesiej przez sitko 2/3 mąki. Kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Podziel ciasto nożem na sześć równych kawałków i przełóż do miski. Na posypanej mąką stolnicy utocz wałeczki z ciasta, lekko je spłaszcz i pokrój na ukośne ?kopytka?. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku

Ciasta z owocami

ognia i lekko przestudź. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek o średnicy 2-3 cm większej od patelni. Ostrożnie połóż go na morele, dokładnie wciskając ciasto wokół brzegów patelni (uważaj, żeby się nie poparzyć!). Ciasto natnij nożem w 4-5 miejscach, aby podczas pieczenia para wodna miała

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

masło do lodówki. W osolonej wodzie gotujemy brukselkę (ok. 15 min, by była lekko twarda). Przekładamy ją do miski, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kładziemy wyjęte z lodówki i pokrojone w krążki orzechowo-szałwiowe masło. (dla 3-4 osób)   Składniki 1  duży seler (80 dag-1 kg

Ciasto parzone - eklery, ptysie, groszek ptysiowy

mąkę i energicznie mieszamy. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy przez 5 minut, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski, studzimy 3-5 minut, mieszając raz czy dwa, aby uwolnić parę. Dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, za każdym razem bardzo

Zrób to w domu: wonton w towarzystwie sosu orzechowego

powiedzieć o moich ukochanych pierożkach wonton , których smak śledzę od dawna... aż w końcu postanowiłam ulepić je sama. Okazało się to nadzwyczaj proste! Pierożki wonton gotuje się najczęściej na parze lub smaży w głębokim oleju, ale równie smacznie wychodzą te gotowane w wodzie lub bulionie. Podajemy

Krewetki

wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w paski skórkę cytrynową. Ponad powierzchnią wody umieszczamy koszyk do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze 2 minuty, a następnie przekładamy do miski z lodem. Z podanych składników robimy marynat, wlewamy ją do woreczka i wkładamy

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

przecięciem do góry. Na wierzchu kładziemy płat ciasta, dociskając brzeg do boków patelni (najlepiej sylikonową szpatułką, żeby się nie poparzyć). Nacinamy ciasto w dwóch miejscach, aby dać ujście parze. Wstawiamy patelnię do piekarnika na 20-30 minut. Wyjmujemy, gdy ciasto urośnie i się zrumieni

Sałatki w dziesięciu odsłonach

, przełóż go do miski. Polej pozostałą maślanką, włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, najwyżej jednak na 3 godziny. Co jakiś czas odwracaj mięso, tak aby cały czas było pokryte zalewą. Następnie wyjmij kurczaka z maślanki, upiecz na grillu (5 minut z każdej strony). Odłóż na 5 minut, a potem pokrój

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

pieczenia. Białka umieszczamy w misce i schładzamy w lodówce. Buraki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn (drobne oczka). Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy na grube kawałki. Masło i czekoladę wkładamy do żaroodpornej miski. W garnku zagotowujemy wodę, zdejmujemy garnek z palnika i stawiamy na

Kluski - tani sposób na domowy obiad

ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i pieprzem

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

ponczem lub grzanym winem - wszystko to z pomocą jednego urządzenia; - Pierogi - program przeznaczony do gotowania różnego rodzaju pierogów i klusek. Doskonale poradzi sobie także z przyrządzeniem omletów. Korzystając z programów tematycznych, można z łatwością przyrządzić dania takie jak łosoś na parze z

Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

kawałki i wkładamy do garnka. Wlewamy tyle wrzącej wody, by przykryła pietruszkę, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Odcedzamy i ? póki gorące ? wrzucamy po kilka do miski z mąką i parmezanem. Potrząsamy miską, by mąka dobrze pokryła warzywa; każdy gotowy kawałek przekładamy na talerz

Czereśniowe szaleństwo

krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim ugotowane pierogi i wstaw do pieca

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

, mieszając, aż krem zgęstnieje. Dodajemy żelatynę (namoczoną i odciśniętą), mieszamy, przecieramy przez sitko. Gotujemy na parze (sprawdzamy temperaturę kremu powinna wynosić 120°C), studzimy, miksujemy. Ważymy krem i łączymy go z ubitą kremówką (wagowo 1:1; np. 100 g kremu i 100 g śmietanki

Słodkości na jeden kęs

wody z kwiatów pomarańczy 180 g suszonych fig 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Migdały sparzamy, obieramy, siekamy i mieszamy z cukrem oraz z wodą z kwiatów pomarańczy. Suszone figi gotujemy 10 minut na parze, następnie kroimy na cienkie paski. W dużej misce mieszamy migdały

Mazurki jak z obrazka

na parze czekoladę z wodą. Dodaj śmietankę i masło. Gotuj, aż część wyparuje, pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmij z ognia, gdy masa będzie miała konsystencję gęstego miodu. Gotową masę wylej na upieczony wcześniej spód. Odstaw do zastygnięcia, a potem udekoruj według

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka kurczaka i studzimy go, a przecedzony bulion doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do bulionu marchewki, obgotowujemy je przez 10 minut

Puszka - wygodne gotowanie

. Zalewamy wrzącą wodą, tak by puszka była zakryta, i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy puszkę z garnka i odstawiamy na parę minut do ostygnięcia (ew. możemy od razu zrobić w wieczku niewielkie otwory). Nie można całkowicie otworzyć puszki od razu po wyjęciu z garnka, bo wówczas kajmak

Domowe chleby z dodatkami

grubą solą. Gdy bułki trochę podrosną, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220°C (na dnie piekarnika warto ustawić żaroodporną miskę z gorącą wodą - dzięki powstającej w piekarniku parze wodnej bułeczki mają piękną skórkę i nie wysychają). Pieczemy 15-20 minut. (na 2 rolady)  

Coś lżejszego po świątecznej uczcie

startego parmezanu 4 łyżki oliwy sól świeżo zmielony czarny pieprz Szpinak umyj, odetnij łodyżki, osusz i ugotuj na parze do miękkości. Wyjmij, przestudź i odciśnij z wody.W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Odciśnięty szpinak drobno posiekaj, dodaj do

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

. Do gotującego się wrzątku dodaj makaron i gotuj al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie ugotuj na parze brokuła. Odcedź. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj mleko, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

. Ziemniaki surowe obierz i zetrzyj na tarce. Otrzymaną miazgę zawiń w gazę i mocno odciśnij nad miską. Sok, który spłynie do miski, odstaw, aby na dnie osiadła skrobia z ziemniaków. Zlej wodę, a osad z dna miski dodaj do odciśniętych ziemniaków. Gdy gotowane ziemniaki będą już miękkie, odcedź je i

Odchudzone święta według Konrada Gacy [4 PRZEPISY]

liście wierzchnie już sparzone. Cebulę pokroić w plasterki i na parze doprowadzić do miękkości, poszatkować. Do garnka wlać 3 szklanki wody, dodać masło i zagotować. Na wrzątek wrzucić opłukaną i przebraną kaszę. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Dodać grzyby i cebulę, dokładnie wymieszać

Wielka, gruba, pyszna dynia

zapiekamy ok. 10 minut. Dynię gotujemy na parze, następnie miąższ dobrze rozcieramy i studzimy. Pozostawiamy na sicie do odsączenia. Pora myjemy i kroimy w cienkie paski, dusimy na oliwie kilka minut, aby zmiękł. Ser kroimy na małe kawałki, dodajemy dynię, pora, roztrzepane jajka, żółtko oraz śmietanę

Warzywa al dente

, ile ich potrzebuję na porcję. Garść fasoli jest dla jednej osoby. Myślę przepisem, wielkością garnka, blachy. Kiedy przynoszę warzywa do domu, najczęściej mam już gotową strategię. Gotowanie na parze i w kuchence mikrofalowej w małej ilości wody może uratować wartości odżywcze warzyw. ''The Journal of

Buraki na słono i słodko

. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i podgrzewamy. Autor: Dorota Próchniewicz, Teo Vafidis, Anna Wrońska Buraki do przygotowania tego dania można zarówno gotować, jak i upiec w piekarniku. Jak je

Orzeźwienie po włosku - semifreddo

) folią kuchenną. Utrzyj na parze jajko i żółtka z miodem. Zdejmij z ognia, gdy masa zrobi się kremowa i gęsta. Przestudź. Ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z masą miodową. Napełnij foremki (lub formę), przykryj zwisającą folią. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Następnie wyjmij z

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Gotujcie ją w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze - wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. Możecie ją zamrażać i robić z niej przetwory. Składniki 400 g   fasolki szparagowej 50 g  masła 1 mała

16 klasyków kuchni włoskiej do ugotowania w tym tygodniu

kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy. Garnek do gotowania na parze z pokrywką w

Wszystkich Świętych w Meksyku

kwaśna śmietana do polania Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka

Sprzęty kuchenne dla dbających o linię

Gotowanie na parze to najlepszy sposób na zachowanie wartości odżywczych naszych dań. Dzięki MicroMax możesz przygotować na parze zdrowe i pyszne potrawy, używając do ich przygotowanie kuchenki mikrofalowej. Wystarczy napełnić pojemnik wodą, nałożyć kolejne części, włożyć do środka to, co chcesz

Czekoladowy mus. Fani urozmaiceń mają duże pole do popisu

spożywczą, schłódź przez noc w lodówce.MARKIZA Z GORZKIEJ CZEKOLADY* 2 tabliczki gorzkiej czekolady* 4 jajka* 4 łyżki cukru* 120 g masła* 30 ml brandy (opcjonalnie)Czekoladę pokrusz do miski, dolej alkohol i dwie łyżki masła, podgrzej na parze, aż się rozpuści, wymieszaj. Ubij żółtka z cukrem na puszysty

Przepisy na grilla: mięso i ryby

sos: wymieszaj w rondelku wszystkie składniki, gotuj 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając i uważając, aby się nie przypalił. Do marynaty warto dodać nieco CZERWONEGO WYTRAWNEGO WINA. Mięso będzie jeszcze bardziej kruche, miękkie i soczyste, na pewno nie wyschnie na grillu   Składniki

Makaron nieźle zapieczony

odstaw do wystudzenia. Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Przełóż makaron do miski, dodaj pokrojone mięso, różyczki brokuła, połówki pomidorów, oliwę oraz przyprawy; wymieszaj. Przełóż do żaroodpornej formy. Na wierzchu posyp mozzarellą i parmezanem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 25-30 minut, aż

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

cukier, dobrze wymieszaj. Następnie wlej ocet i sos sojowy, gotuj parę chwil na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź szklanką wody, uważając, by nie potworzyły się grudki, po czym, mieszając, wlej do rondla. Zagotuj i pozostaw na gorącej, wyłączonej płytce kuchenki. Filety pokrój na 5 lub 6

Słodkie zimowe menu

mniejszy płat ciasta. Brzegi zwilż pędzelkiem i zlep razem, zamykając farsz. Nożem natnij wierzch w czterech miejscach i zrób krzyżyk na środku, aby podczas pieczenia para miała ujście. Wierzch szarlotki zwilż wodą (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i

Jesteś wyznawcą Kościoła Latającego Potwora Spaghetti? Musisz wypróbować te przepisy!

roztrzepujemy widelcem w dużej misce, solimy, mieszamy ze śmietanką i parmezanem. Spaghetti ugotowane według przepisu na opakowaniu odcedzamy i natychmiast przekładamy do miski z masą jajeczną. Dokładnie mieszamy do chwili, gdy jajka lekko się zetną. Dodajemy stopiony boczek z cebulą. Przekładamy na

Wielkanoc dookoła świata

pomarańczy. Należy ją gotować przez parę godzin na małym ogniu, aż będzie miękka. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy na godzinę. Robimy farsz. W misce mieszamy ser z cukrem, dodając po kolei żółtka, wlewamy 1 łyżkę wody pomarańczowej i wsypujemy cynamon do smaku. Dodajemy pszenicę i

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

, aż warzywa będą miękkie. Do warzywnej mieszanki dosypać świeżą kolendrę i podawać. Wartości odżywcze 1 porcji: 207 kcal, białko 8 g, węglowodany 24 g, tłuszcz 9 g HOFFNER GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE 5 ELEM HF-9189 Rodzaj: Klasyczny Indukcja Zastosowanie: Do gotowania na parze

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

i sokiem cytrynowym, wymieszaj i odstaw na 15 min, aż napęcznieje. W dużej misce wymieszaj jogurt i 3/4 szklanki śmietanki. Pozostałą śmietankę przelej do rondelka, dodaj łyżkę cukru i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a śmietanka będzie gorąca (nie gotuj). Do gorącej śmietanki dodaj napęczniałą

Jak gotować szparagi?

jedynie te końcóweczk i, które są naprawdę twarde.   Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.   Można także gotować

Warzymy kasze

utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodaj ziarna z laski wanilii i mleko. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą i ubijaj delikatnie na parze, aż sos zgęstnieje (podczas ubijania mleko nie powinno się pienić). Gotowy ciepły sos wlej do 4 głębszych misek, następnie powkładaj połówki jabłek i delikatnie

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

przygotowania Karkówkę kroimy na spore kawałki, wkładamy do miski z zimną wodą (najlepiej na całą noc) i wyciągamy, gdy mięso puści krew (w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu). Garnek napełniamy dużą ilością wody, wkładamy karkówkę i gotujemy, a gdy zacznie wrzeć, odcedzamy mięso i zalewamy

Pieczemy pasztet

żelatyna się rozpuści, dodajemy żurawinę i cukier do smaku. Galaretę wlewamy na dno naczynia, ale na wysokość centymetra. Naczynie wstawiamy do zamrażarki na parę minut, aby galareta lekko stężała. Potem kładziemy na niej pasztet, zalewamy go ze wszystkich stron pozostałą galaretką i wstawiamy na kilka

Sos Holenderski

ciepłe masło (100 g). Zaletą tej metody jest to, że sos można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce, a tuż przed podaniem podgrzać nad garnkiem z ciepłą wodą. Wadą jest dużo naczyń do zmywania po gotowaniu. O niebo łatwiejsza jest metoda Marco Pierre'a White'a, który wrzuca do miski wszystkie

Jajko w roli głównej

łyżka świeżego posiekanego szczypiorku Przygotuj sos holenderski: szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. W szklanej lub metalowej misce utrzyj żółtka z musztardą i jogurtem na puszystą masę. Ustaw na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotuj 12-15 minut (dno miski nie powinno dotykać powierzchni wrzątku

Creme pâtissiere. Delikatne desery na weekend

, dokładnie mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko do utartych żółtek, cały czas ubijając. Przelewamy masę z powrotem do?rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy płomień i gotujemy przez minutę ? cały czas

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

parze wodnej. Pieczemy w temp. 160°C przez 25-35 min. W środku mięso powinno osiągnąć temperaturę 54°C (średnie wysmażenie). Fot. Jacek Ura Garneczki Drewniany wałek Kaiser Kaiserflex Red Wałek Wałek do ciasta nieprzywierający Sprawdź ceny ? Sprawdź

5 przepisów na lazanie

pieprzu 12 suchych płatów  lazanii bazylia   Sposób przygotowania Na patelni przysmażamy przez 5 min mięso, rozbijając je łyżką. Odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy sos, mieszamy i dusimy przez 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W dużej misce mieszamy ser ricotta z 1/2

Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

pieczenia i chilli, mieszając. Łączymy z masą czekoladową i nakładamy  do natłuszczonej, wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24-26 cm.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.  Robimy sos: rozpuszczamy na parze czekoladę mleczną i mieszamy ze śmietanką. Ciasto podajemy na

5 przepisów na śliwki węgierki. Do ugotowania w tym tygodniu

i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu ? śliwki powinny lekko zmięknąć. Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną ? na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Uwaga

Dynia na słodko - ciasta i desery

łyżki serka  mascarpone kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przygotowania Dynię gotujemy na parze, bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon. Schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną śmietanę

Z gorącą czekoladą - wyniki konkursu

dobrze wymieszaj (tak, by nie było grudek). Składniki polewy rozpuść na gorącej parze, lecz nie gotuj. Zimne ciasto posmaruj masą (na grubość około 1 cm). Następnie polej je polewą czekoladową i udekoruj wiśniami.1.5 szkl. przesianej mąki tortowej 1 szkl. cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

, podgrzewając na parze, ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Robimy jajka w koszulkach: do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby sięgała do wys. 8-10 cm. Do każdego rondla wlewamy po połowie octu. Zagotowujemy

Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

sok pomarańczowy - także ten z miseczki. Stawiamy na ogniu, gotujemy kilka minut, aż odparuje połowa płynu. Mieszamy z miodem, gotujemy minutę do lekkiego zgęstnienia. Mieszamy z pomarańczami, podgrzewamy 2-3 minuty. Upieczone skrzydełka wkładamy do miski , polewamy karmelem, mieszamy, dodając

Węgierka. Śliwka w roli głównej

, gdy z braku czasu zamiast na kruchym spodzie śliwki lądują na patelni już przy gościach, karmelizują się w maśle z cukrem i podlane strohem płoną efektownie, udając deser zamierzony.Im dłużej gotuję, tym trudniej mi wybierać, która para na talerzu będzie idealna. W głowie kłębią się przeróżne

Pomysłowe dania na Sylwestra

krewetek możemy użyć kawałeczków ugotowanej na parze białej ryby albo gotowanego mięsa kurczaka bądź 4 grzybki shiitake (bez nóżek, pokrojonych w cienkie plasterki; można je zastąpić kapeluszami prawdziwków, podgrzybków lub pieczarek).duży burak3 łyżki oliwy3 łyżki soku z cytrynyłyżeczka soli

Pączki, faworki, donaty na tłusty czwartek

miseczce na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, utarte żółtka, spirytus i lekko podgrzaną śmietanę, dokładnie mieszamy. Wlewamy rozczyn, wyrabiamy ciasto. Wlewamy stopione, wystudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia Mazur i Podlasia

pudrem. Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdym ułóż czereśnie i ulep pierogi. Gotuj w osolonej wodzie około 5 min. Przygotuj sos: ubij w misce na parze żółtka z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i olejkiem wanilinowym na puszystą masę. Sos przełóż do głębokiego żaroodpornego naczynia, ułóż w nim

Ziemniak - może zaskoczyć!

piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

. Wykładamy nim formę, dociskamy. Układamy masę mięsną, zwisające z boków ciasto zawijamy do góry, przykrywamy nim masę mięsną i dokładnie zlepiamy. Na powierzchni ciasta robimy nożem dwa otwory, by podczas pieczenia para wodna miała ujście. Pieczemy 70 minut 180oC.   Franke Piecz lepiej, szybciej

Kuchnia arabska. Kuskus dla zabieganych

bulionu droiowego 40 dag kaszki  kuskus   Sposób przygotowania Fasolkę szparagową gotujemy (powinna być jędrna), odcedzamy i odkładamy. Cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę kroimy w plastry, posypujemy solą oraz pieprzem i marynujemy przez parę godzin w oliwie. Następnie grillujemy na

Jedzenie do zadań specjalnych

tłuszczowych z grupy omega-3. Nie dość, że wspierają pracę całego układu krążenia, to jeszcze wspomagają działanie leptyny - zwanej także hormonem sytości. Aby były najzdrowsze, ryby najlepiej gotować (przede wszystkim na parze) lub zapiekać w folii. Gotowany łosoś z sosem jogurtowym 600 g surowego filetu z

Dania wielkanocne. Sprawdzone przepisy świąteczne

. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do zupy, wsypujemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy. Można dodać do żuru jajko na twardo. Żur z białą kiełbasą i jajkiem [Jakub Kuroń gotuje] Składniki 25 dag drobiowych  wątróbek 1  cebula 25 dag masła 50 ml porto 1/2 łyżeczki soli 1/2

Co jeść w kwietniu?

płyn do czyszczenia jamy ustnej. W kuchni najczęściej stosuje się liście koperku, świeże lub suszone. Mają one delikatny smak i dobrze komponują się z sałatkami, warzywami, pastami na bazie białego sera, a także rybami, np. wędzonym lub gotowanym na parze łososiem. Świeży koperek najlepiej przechowywać

Wielkanoc z Fit&Easy

. Wtedy wrzuć boczniaki. Doprowadź do wrzenia i gotuj parę minut. Pod koniec dodaj jarmuż posiekany w paski i pokruszony w palcach bundz i delikatnie go rozprowadź. 6 jajek Mała czerwona cebula 2 łyżki czarnych oliwek Łyżeczka czarnuszki Kilka kropel oliwy Sól, pieprz Jajka włóż do zimnej, mocno posolonej