marynata z imbirem do kurczaka

materiały prasowe

Zdrowe i wygodne grillowanie z marką Sencor

Zdrowe i wygodne grillowanie z marką Sencor

Sezon na grillowanie trwa! Potrawy z rusztu to świetny pomysł na ciepły posiłek, który szybko przygotujemy dla większego grona osób. Elektryczny grill stołowy Sencor to lekki i łatwo przenośny sprzęt, idealny do grillowania w domu i ogrodzie w ciągu całego roku. Dzięki grillowi marki Sencor o nieprzywierającej powłoce powierzchni grillującej, możemy przyrządzić potrawy i przekąski w zdrowy sposób, bez dodawania tłuszczu. Ten model grilla posiada wygodną automatyczną regulację temperatury w zakresie 100 - 220°C oraz funkcję utrzymania temperatury do 60°C, która pozwoli na dłużej zachować ciepło przygotowanych produktów. Dwie powierzchnie grillujące: gładka i karbowana umożliwiają przyrządzenie różnych rodzajów składników w tym samym czasie.

Kurczak pieczony - idealny na piknik!

Chrupiące, złociste udka lub skrzydełka z kurczaka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe, jak i prowiant na piknik. Chcesz je zabrać na wynos? Jako uzupełnienie piknikowego menu zabierz sałatkę oraz świeżą bagietkę lub sałatkę makaronową (najlepiej z grubszego makaronu).

Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne

Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.

Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

Taka lekka sałatka świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu czy kolacji, jak i imprezowej przekąski. Aby była bardziej treściwa, możesz na przykład dodać do niej grzanki. Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie - przepis blogera "Karaibska" marynata: 1 plaster ananasa 2 łyżki

Szaszłyki z kurczaka

Szaszłyki z kurczaka

przygotowania:Umyte, oczyszczone i osuszone filety z kurczaka zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oleju sezamowego (lub oliwy) z przyprawą do potraw Kucharek i odstawić na godzinę do lodówki. Zamarynowane piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na szpadki, usmażyć na patelni grillowej

Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

Zachowaj spokój i upiecz kurczaka

; Sposób przygotowania Łączymy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do niej pokrojone w długie wąskie paski piersi kurczaka, mieszamy, tak aby mięso było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w

Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów

Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów

maszynka do mielenia mięsa w okazje.info Amatorom połączenia kurczaka z owocami polecamy sałatkę karaibską. Ci, którym potrzebna jest bardziej sycąca wersja, mogą zjeść ją np. z grzankami. Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie - przepis blogera "Karaibska" marynata: 1

Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem

Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem

; cytryny   Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy

Kurczak po tajsku - 6 przepisów

Kurczak po tajsku - 6 przepisów

Pad thai to jedno z najbardziej znanych na świecie dań kuchni tajskiej. Oprócz kurczaka można dodać do niego krewetki lub pokrojone w kostkę tofu. Instrukcję jego przyrządzenia w wersji wideo znajdziesz poniżej przepisu. Pad thai 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 jajka 2 piersi z kurczaka 2

Cztery sposoby na indyka i kurczaka

Cztery sposoby na indyka i kurczaka

sherry sos cytrynowy: 2 plasterki ananasa z puszki 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka masła 2 łyżeczki oleju 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka świeżo startego imbiru do

Szaszłyki z kurczaka w menu dnia

Szaszłyki z kurczaka w menu dnia

z kurczaka 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Mięso z kurczaka dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski. Do miski przeciśnij przez

Kosz pełen smaków, czyli przepisy na piknik

Kosz pełen smaków, czyli przepisy na piknik

, wystarczy do marynaty dodać łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki". Soczyste udka z kurczaka Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4 osób Stopień trudności: łatwy Składniki: - 1 kg podudzia z kurczaka - 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr - 2 łyżki musztardy francuskiej - 2 łyżki płatków

Imbir - pobudza i pieści zmysły

Imbir - pobudza i pieści zmysły

imbir z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią kuchenną i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę czosnkowo-imbirową, wkładamy pomidory i koncentrat, liście

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

soli. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia. Mąkę z przyprawami wsypujemy do foliowego woreczka, wkładamy osączone z marynaty kawałki kurczaka, zawiązujemy i mocno potrząsamy, aby całe mięso pokryło się panierką. Smażymy z każdej strony w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Uwaga: nie należy

Na grilla

Na grilla

150 g serów ementaler i cheddar 30 g cebuli 30 g kolorowej słodkiej papryki 50 g grillowanego filetu z kurczaka 2 tortille pszenne o średnicy 20 cm 2 łyżki oleju do smażenia marynata (na jedną pierś o wadze około 200 g): 180 g jogurtu naturalnego 1 posiekany ząbek czosnku pieprz Pierś kurczaka umyj

Menu dnia w stylu azjatyckim

Menu dnia w stylu azjatyckim

Tak przygotowane warzywa podawaj z makaronem ryżowym lub grillowanym kurczakiem. Zobacz przepis na: Warzywa po tajsku Za sprawą marynaty z mleka kokosowego, imbiru i kuminu, mięso kurczaka jest bardziej kruche i aromatyczne Takie szaszłyki sprawdzą się podczas imprez i spotkań towarzyskich, bo

4 lipca - Dzień Niepodległości USA. No to grillujemy!

4 lipca - Dzień Niepodległości USA. No to grillujemy!

kroimy w 2 cm kostkę i wkładamy mięso do marynaty. Odstawiamy na 2 godz. Papryki myjemy, przekrawamy, pozbawiamy pestek i kroimy w kwadraty. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki grubości 1 cm, a cebulki w ćwiartki. Kurczaka wyjmujemy z marynaty (nie wylewamy jej, będzie potrzebna). Na namoczone w

Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

Jak najwięcej warzyw - obiady z wakacyjnych zakątków

ziemnych. Gotowe danie posypać nacią kolendry, podawać z białym ryżem. Autor: Agnieszka Kręglicka Najlepiej, jeśli placki tortilli przygotujesz samodzielnie. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, kup gotowe. Farsz jest bardzo prosty - najważniejsza dla smaku jest marynata do kurczaka. Fajitas z

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

krewetek i posyp orzeszkami. Składniki 50 dag piersi  kurczaka   Marynata: 1 łyżeczka ziarenek  kolendry 1 łyżeczka ziarenek kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka posiekanego  czosnku 1 łyżka świeżo startego  imbiru 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka  curry w proszku

Umami znaczy pyszny

Umami znaczy pyszny

2 łyżki  sherry 1 łyżka  soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu pieprzowego (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością) 1 łyżka startego  imbiru 1 zmiażdżony ząbek  czosnku 4  piersi kurczaka 2 łyżki sezamu 1 łyżka oleju

Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

) Przygotuj kurczaka: imbir obierz i zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj jogurt z imbirem, czosnkiem i przyprawami. Filety oczyść, umyj i osusz, następnie przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą. Na mięso wylej marynatę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do

Z piersią kurczaka - dania z całego świata

Z piersią kurczaka - dania z całego świata

nerkowca 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany po 1/2 łyżeczki zmielonej chili i kozieradki 1 łyżeczka garam masala po 1/2 łyżki startego imbiru i rozgniecionego czosnku czubata łyżka cukru listki kolendry Zmiksuj składniki marynaty, wymieszaj z kurczakiem. Odstaw na pół godziny, następnie wstaw do

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie!

Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie!

odżywiania.... Zdrowa, kolorowa i lekka sałatka. Żurawina dobrze komponuje się z delikatnym tofu. Sałatka z fasolki z żurawiną 100 g naturalnego sera tofu 80 g suszonych żurawin 600 g zielonej fasolki 125 g pomidorków koktajlowych 30 g orzechów włoskich rzeżucha do posypania marynata: 1 imbir wielkości

Przepisy na grilla: mięso i ryby

, polej je przygotowaną mieszaniną i wymieszaj, aby marynata dotarła w każde miejsce. Odstaw na 15-20 minut do lodówki, a potem ułóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz 20-30 minut, co jakiś czas odwracając. Według identycznego przepisu można przyrządzić żeberka. Pyszny z SOSEM JOGURTOWYM LUB

Aromatyczne dania z curry

w temp. 180°C, od czasu do czasu polewając ją sosem. Składniki Spory kawałek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany  imbiru 5 dużych, obranych i grubo pokrojonych ząbków  czosnku sól 2-3 łyżki soku z  cytryny (po 2 na osobę) 8 pałek  kurczaka 1 pomidor pokrojony w

Blogerski Przepis Tygodnia pełen słońca

octu winnego 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju szczypta soliMarynata i mięso: Plaster ananasa miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego resztę składników marynaty i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki (lub miksując na niższych obrotach). Marynatą zalewamy piersi kurczaka

Menu dnia z sałatką z kurczaka

Ta sałatka może być samodzielnym posiłkiem, można ją zapakować i zabrać do pracy lub zjeść w domu. Sałatka z kurczaka a'la Janina Składniki: 4 (500-600 g) filety z kurczaka marynata: 50 ml oliwy sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki

Najlepsze przepisy na grilla cz. 1

skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2

Top 5. Sałatki z kurczakiem

;sałat Fit&Easy Active garść nerkowców (prażonych i solonych)  Sposób przygotowaniaRobimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy

Niebanalne dania z kurczaka

łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w płatkach (ewentualnie chilli, jeśli wolimy ostrzejszy smak) 6 podudzi  kurczaka   Sposób przygotowania Mieszamy sok arbuzowy z octem, cukrem, sosem sojowym, olejem, musztardą, czosnkiem i płatkami papryki. Marynatą polewamy udka, wstawiamy na noc do

Kurczak z sosem teriyaki

, chili, czosnek, imbir i sos teriyaki wymieszaj dokładnie razem w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Paprykę pokrój w cienkie słupki, a cebulę w cienkie piórka. Rozgrzej wok, a gdy zacznie dymić dodaj oliwę. Wrzuć kurczaka wraz z całą marynatą i smaż, cały czas

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

pomocą łyżki (lub miksując na niższych obrotach). Marynatą zalewamy piersi kurczaka, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na ok. dwie godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Po usmażeniu kroimy w ok. 1,5 cm paski. Sałatka: Na talerzu rozkładamy

Dla początkujących - dania z pieczarkami

mięso było równomiernie pokryte zalewą. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy wok (lub dużą patelnię), wlewamy olej z orzeszków ziemnych. Wrzucamy pokrojony w cienkie płatki czosnek, starty imbir i pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki dymki, smażymy pół minuty. Wkładamy kurczaka wraz z marynatą i

Grillowe przysmaki na weekend

mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem mięsa. Udka kurczaka płytko nacinamy, polewamy marynatą i mieszamy, aby przyprawy dotarły w każde miejsce. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki, a potem układamy na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy 20-30 minut, co jakiś czas odwracając. (Czas: 1 godzina) oliwa po

Sezonowe owoce w wykwintnych daniach? "OczyWiśnie!"

marynatę przygotujemy z użyciem imbiru, cukru, ostrej papryczki chilli, sosu sojowego i Przyprawy do mięs Knorr. Mięso należy nią dokładnie natrzeć i odstawić na noc do lodówki. Niezwykły aromat nadamy dzięki niecodziennemu wykorzystaniu... herbaty earl grey. Wysypujemy ją na dno garnka, nad nim stawiamy

Sałata na pierwszym planie

imbiru 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki Na sos: 100 g masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pasty chilli sok z 1/2 limonki Kurczaka marynujemy w sosie sojowym z wyciśniętym czosnkiem, pokrojonym imbirem i sokiem z limonki (marynatę robimy w blenderze

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

pęczka  dymki 1 pęczek świeżej  kolendry   Sposób przygotowania Kości i korpusy kurczaka myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy, usuwając powstałą na powierzchni pianę. Cebulę pieczemy na grillu lub rumienimy nad płomieniem, dodajemy do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir

Dania wielkanocne. Sprawdzone przepisy świąteczne

100 g masła   Sposób przygotowania Robimy marynatę: obieramy i wyciskamy czosnek, ucieramy imbir, mieszamy przyprawy z sosem sojowym. Polędwiczki przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdy kawałek smarujemy marynatą i ciasno układamy w płaskim naczyniu. Odstawiamy na parę godzin (najlepiej na

Na ostro - świętuj Dzień Pikantnych Potraw!

, ocet winny i sos rybny. Wymieszaj i od razu podawaj. Do sosu chili możesz dodać posiekaną świeżą kolendrę (lub inne zioła), posiekany imbir albo ananasy z puszki. Zobacz przepis na Sos tuńczykowy z chili Źródło: Miesięcznik Kuchnia Cuisipro Wyciskacz do czosnku kilo Praska do

Grillowanie - jak to robić z głową?

cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w marynacie. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso. Rozgrzej grill. Wyjmij kurczaka i zdejmij z niego zioła

Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

imbirem, czosnkiem i przyprawami. Filety oczyść, umyj i osusz, następnie przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą. Na mięso wylej marynatę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty (nie wycieraj) i obsmaż na rozgrzanej patelni

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

, aż pozostanie 100 ml płynu. Dodaj połowę skórki z mandarynki i papryczkę. Zrób marynatę: pozostałe 100 ml soku mandarynkowego połącz z trawą cytrynową, tymiankiem, imbirem, oliwą, pozostałą skórką z mandarynki oraz solą, wlej do żaroodpornego naczynia. Następnie włóż do niego kurczaka i obtocz w

Urządzasz przyjęcie? Postaw na miód

smażymy pokrojone w piórka szalotki. Gdy się przyrumienią, dodajemy posiekany imbir i pastę curry. Smażymy minutę, stale mieszając. Wlewamy bulion, gotujemy 5 min. Dodajemy sok z limonki oraz resztę sosu rybnego, solimy. Pozostawiamy w cieple, aby nie wystygło. Mięso wyjmujemy z marynaty i grillujemy

Czas na cytrusy - teraz smakują najlepiej!

rodzynki wymieszaj i odstaw. Przygotuj sos: do soku z pomarańczy dodaj posiekaną miętę, starty imbir, szczyptę soli i miód. Sałatkę polej sosem, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Gotową sałatkę podawaj na liściach sałaty. Autor: Maria Dembowska, Dawn Grant-Skiba Pomarańczowa marynata do

Pikle

ich smak. Marynata to połączenie kwaśnych składników (np. soku z cytryny, pomarańczy, limonki, żurawin, ananasa, piwa, octu winnego, wina), przypraw (ziół suszonych i świeżych, czosnku, szalotek, skórki cytrusów, sosu sojowego, musztardy, imbiru, chili) i tłuszczu (oliwy z oliwek, oleju z sezamu, z

Przepisy w modnym żółtym kolorze

, zapiekamy rybę przez 25 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu polewając ją sosem. Składniki Spory kawałek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany  imbiru 5 dużych, obranych i grubo pokrojonych ząbków  czosnku sól 2-3 łyżki soku z  cytryny (po 2 na osobę) 8 pałek  kurczaka 1

Wielkanoc z Fit&Easy

wody. Grzej na średnim gazie do zagotowania. Po 6 minutach jajka odcedź i zalej zimną wodą. Obierz i przekrój na pół. Żółtka połącz z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodaj osączone i posiekane oliwki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz czarnuszką. Dolej oliwę i całość solidnie wymieszaj. 6 jajek 1/2

Tylko 5 składników i danie gotowe

godziny do lodówki. Potem odlewamy marynatę do miseczki, a mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy pod rozgrzany grill piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, odwracając dwa lub trzy razy i smarując marynatą, aż kurczak zrumieni się równomiernie i przestanie być surowy w środku. Resztę marynaty

Menu dnia

w wąskie paski, włóż do marynaty, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 2 godziny do lodówki. W czasie, gdy kurczak się marynuje, przygotuj sos: wymieszaj sherry z melasą lub miodem oraz sokiem cytrynowym. Ustaw wok lub szeroki rondel na dużym ogniu, wlej olej i bardzo mocno

Odrobina egzotyki. Sycące zupy azjatyckie

ogniu, aż ryż zmięknie. Nie odcedzamy. Kawałki kurczaka polewamy sokiem z limonki, uprzednio wymieszanym z łyżeczką soli, i odstawiamy na ok. 5 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy biały pieprz i marynowanego kurczaka. Mieszając, smażymy przez parę minut. Do małych

Czas na konkret

 do siekania Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info 2 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 pierś kurczaka sól oliwa Mieszamy musztardę z miodem i sosem sojowym. Pierś kurczaka kroimy w długie paski grubości małego palca

Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i cebulę

 puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części), nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do

Stir-fry z kurczakiem. Szybki obiad po pracy

(dla 2 osób)   Składniki 400 g fileta z udka  kurczaka 1  marchewka 2  cebule 1 papryczka  chili 2 ząbki  czosnku 100 g brukselki 8 łyżek sosu sojowego TaoTao 4 łyżki sosu słodko-pikantnego sosu chili TaoTao sok z 1/2  limonki 1 opakowanie

12 sposobów na rybę

Składniki: 400 g filetu z łososia marynata 1.: 200 ml jasnego sosu sojowego 200 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżki startego świeżego imbiru   marynata 2.: 50 ml oleju słonecznikowego 100 ml oliwy z oliwek extra vergine 100 g sezamu 120 g białej rzodkiewki 30 g kiełków lucerny 10 g kopru 20 ml kremu

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

łyżka oleju 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 łyżeczka tartego imbiru 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 2 dymki 1 pęczek kolendry 1 łyżka sosu sojowego Komosę przepłucz na sicie, przełóż do rondelka, dolej 3/4 szklanki wody i sól. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut

Gotuj sprytnie jak Jamie - nowa książka!

łodyżki z listków laurowych. Włóż wszystkie składniki oprócz żeberek do blendera, zmiksuj na gładko i przełóż do dużej miski. Dodaj żeberka, obtocz je w marynacie, ułóż tak, by były nią zalane, przykryj miskę i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Nagrzej piekarnik do 140°

Smacznego Nowego Roku

: Robert Sowa Składniki: dla 4 osób 24 duże skrzydełka kurczaka Na marynatę: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu Worcester 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki sambal oelek 1 szklanka pikantnego keczupu 2-3 łyżki soku z cytryny   Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku wedle

Jogurt - od rana do wieczora

miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Majonez wymieszaj z jogurtem. Sos przelej do miski z jabłkami, dodaj kurczaka, selera i 2/3 orzechów. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem sałatkę posyp posiekanymi pozostałymi orzechami. 4 filety z dorsza 1 opakowanie

Obiad z szaszłykiem i pizzą

wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto w środku się upiekło. Przestudzone możemy polukrować lub polać polewą cytrynową. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej marynacie podajmy z

Łatwe i efektowne menu na przyjęcie komunijne

Madejski Skrzydełka kurczaka podwijamy pod spód, nogi wiążemy bawełnianą nicią. Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego, obkładamy resztą cytryn, czosnku i tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Białe wino łączymy z miodem i resztą soku z cytryny, polewamy kurczaka. Mięso

Kebab - nie tylko mięso

misce sos sojowy z masłem orzechowym do powstania gładkiej masy. Dodajemy curry i sos chilli. Piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w paski i wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Zamarynowane paski mięsa wbijamy na patyki tak

Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron

esencjonalnego wywaru z kurczaka lub włoszczyzny 5 cm świeżego  imbiru 1 ząbek  czosnku 5 łyżek sosu sojowego 300 g schabu bez kości 2 łyżki płynnego  miodu 2 główki kapusty pak choi (lub pekińskiej) 300 g "gotowego" chińskiego makaronu 150 g  pieczarek 4

Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

) cukru 1 kawałek korzenia imbiru (ok. 10 cm) skórka z 1 cytryny 1 laska cynamonu 15 goździków Cytrynę umyj, sparz i za pomocą obieraczki do ziemniaków obierz ze skórki. Skórkę pokrój w mniejsze kawałki. Imbir obierz i pokrój w plasterki. W sporym garnku zagotuj 3 szklanki wody z całym octem, dodaj

Niezbędne składniki: oliwa i ocet

ogniu. Na innej patelni rozgrzewamy olej; szybko, stale mieszając, podsmażamy na nim dymki, czosnek i imbir. Kurczaka osączamy z marynaty, wkładamy na gorący olej czosnkowo-imbirowy, smażymy 5-7 minut. Dodajemy groszek i szpinak, króciutko smażymy razem. Odcedzamy makaron, układamy go na talerzach

Książki kulinarne na czerwiec

jest dostępna tutaj » Dania z rusztu, grilla (elektrycznego i tradycyjnego) oraz patelni w sam raz na rozpoczęty właśnie sezon pikników i ogrodowych przyjęć w gronie najbliższych. Książkę otwierają przepisy na marynaty do drobiu, czerwonych mięs, ryb i owoców morza (interesująco zapowiadają się

Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją

ogień, przykrywamy, gotujemy 2-2,5 godziny ? zalewa powinna tylko lekko mrugać. Mięso jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od kości. Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Robimy glazurę: mieszamy dżem z musztardą, cukrem i imbirem. Zdejmujemy skórę z golonek, pozostawiając cienką warstwę tłuszczu

Szybkie dania

oliwie posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i soczewicę. Dopraw do smaku. Dodaj do sosu ugotowany makaron, dodaj parmezan (opcjonalnie), wymieszaj i od razu podawaj. 1 opakowanie ciasta won ton 200 g mielonego mięsa z kurczaka 4 żółtka 1 białko 1

Kiełki zdrowia perełki

cytrynowy: 4 łyżki oliwy 1 roztarty ząbek czosnku sok z 1/2  cytryny   Sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości

Jedzenie na przeziębienie

gotujemy, usuwając powstałą na powierzchni pianę. Cebulę pieczemy na grillu lub rumienimy nad płomieniem, dodajemy do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir obieramy, również zrumieniamy nad płomieniem lub pieczemy na grillu, rozgniatamy i dodajemy do zupy. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 godzin, a

Jamie Oliver poleca trzy książki dla smakoszy

konkursie ! sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1,5 kg żeberek wieprzowych (od strony kręgosłupa), bez błony Sucha marynata 5 łyżek syropu klonowego 2 łyżeczki pasty z wędzonej papryczki jalapeno 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka sosu worcestershire 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki

Szybki i pyszny obiad po pracy

, dodajemy masło. Piersi kurczaka kładziemy na tłuszczu skórką do dołu. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy po 3 minuty z każdej strony. Dorzucamy cebulę, cynamon, imbir, liść laurowy, miód, morele, wlewamy bulion i wino. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy10 minut. Wsypujemy orzechy, mieszamy i

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

, Zuzanna Wiciejowska Pikantna zupa z dodatkiem mleka kokosowego to danie popularne m.in. w kuchni tajskiej. Oprócz lub zamiast mięsa z kurczaka możesz dodać do niej obrane i ugotowane krewetki. Zupa kokosowa z kurczakiem 500 ml mleka kokosowego 500 ml bulionu z kurczaka 5 cm kawałek pokrojonego imbiru

Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

marynacie pomarańczowej 4 duże filety z łososia 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1/4 szklanki miodu 5 łyżek sosu sojowego 1 mała cebula 1 łyżeczka imbiru w proszku sól pieprz limonka listki melisy do dekoracji Filety z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sok pomarańczowy z miodem

Lekkie dania po świętach

groszku w strączkach ogórek 100-120 g osączonego marynowanego imbiru (jak do sushi) 4 łyżki imbirowej zalewy 6 łyżek posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz Łuskamy groszek. Ogórka nie obieramy, a tylko kroimy na cienkie, podłużne plasterki. Skrapiamy marynatą imbirową, wstawiamy na 2 godziny do

Kanapki do szkoły

tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj jogurt z imbirem, czosnkiem i przyprawami. Filety oczyść, umyj i osusz, następnie przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą. Na mięso wylej marynatę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie wyjmij

Menu dnia

kupienia w sklepach z żywnością azjatycką; w razie problemów z ich znalezieniem, możesz pominąć ten składnik) 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki oliwa z oliwek słodki sos chili Wymieszaj oliwę z przyprawą 5 smaków. Marynatą polej pierś kurczaka i odstaw do lodówki do zamarynowania. Kurczaka obsmaż

Przekąski dla kibica

w głębokim oleju, aż panierka się zrumieni (ok. 3-4 minuty). Wyjmij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym. Ciepłe przełóż do miski z przykrywką (lub użyj do przykrycia folii aluminiowej), trzymaj w cieple. Gdy kurczak się smaży, na suchej patelni podgrzej tortille. Ciepłe zawiń w folię

Dieta niskoenergetyczna

; kurczaka oliwa do smażenia 120 g sałaty radicchio 80 g lodowej  sałaty 120 g sałaty lollo (mix czerwonej i zielonej)   Składniki do smaku miód   Sposób przygotowania Przygotowujemy sos. Z cukru, oleju i miodu robimy karmel. Dodajemy sosy: oba sojowe oraz

Misja szaszłyk. Działania na świeżym powietrzu

delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej olejem i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Rybę osącz z marynaty, przypraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę pokrój na plastry. Patyczki do szaszłyków włóż na

Kurczak w czekoladzie

Kurczak jest dość uniwersalny, a jeśli zastosujemy do niego odpowiednią marynatę, można nadać mu wyjątkowego smaku. Poniżej przedstawiam kilka mniej znanych sposobów na przygotowanie kurczaka.- kurczak a la suszona wołowina (jerk chicken) : przysmak kuchni karaibskiej. Kurczak obtaczany jest w

Nowy program kulinarny w Travel Chanel - Karaibska uczta Jonathana Phanga

nogi  i udka. Natrzyj odrobiną oleju, przypraw solą i pieprze oraz wyciśnięty sok z 2 limonek.Pozostałe składniki włóż do miksera i miksuj do konsystencji puree.Polej kurczaka marynatą i porządnie go natrzyj. Przykryj i trzymaj w lodówce co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Rozpal

Menu dnia z kurczakiem curry

rozgniecionego czosnku czubata łyżka cukru listki kolendry Zmiksuj składniki marynaty, wymieszaj z kurczakiem. Odstaw na pół godziny, następnie wstaw do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudź. Pomidory zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Rozgrzej masło, podsmaż czosnek i imbir. Gdy zaczną pachnieć, dodaj

Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

cytrynowym, kuminem, imbirem i papryką. Piersi kurczaka wkładamy do woreczka foliowego, dodajemy zmiksowaną cebulę i mocno zawiązujemy. Potrząsamy woreczkiem, aby mięso pokryło się przyprawami i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą przekładamy do rondla z rozgrzaną oliwą

Menu dnia inspirowane smakami Tajlandii

pasta curry do smaku 1 utarty ząbek czosnku mąka kukurydziana lub ziemniaczana Sos: sok z 1 limonki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 malutkie chili z marynaty korzeń imbiru cienki szczypiorek cukierZioła drobno posiekać. Rybę zmiksować pulsacyjnie, tak by masa nie była gładka. Wymieszać rybę

12 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

2 posiekane szalotki   Sposób przygotowania Mieszamy szklankę jogurtu z 2 łyżkami oliwy, łyżką soku cytrynowego, solą i przyprawami. Wkładamy kurczaka, obracamy, tak aby marynata całkowicie pokryła mięso. Pozostawiamy na 20 minut w temperaturze pokojowej. Mieszamy resztę jogurtu z sokiem

Wykwintne dania i tylko 5 składników

cytrynę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Z trzech pozostałych cytryn wyciskamy sok i zalewamy nim plastry cukinii. Dodajemy pół szklanki cukru i kawałek świeżego imbiru pokrojony w cienkie plasterki. Odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy cukinię w zalewie, aż zrobi się szklista. Trwa

Wytrawne dania z orzechami na zimowe wieczory

marynatą, smażymy. Wlewamy resztę mleka i bulionu oraz miód, redukujemy. Nadziewamy naleśniki farszem. Podgrzewamy mleko z miodem i imbirem, polewamy naleśniki gorącym sosem. Dekorujemy uprażonymi pekanami. Autor Karolina Błaszkowska Składniki pokrojony na 12 części 1  królik 1/2 litra

19 obowiązkowych dań do ugotowania w kwietniu

garść nerkowców (prażonych i solonych)   Sposób przygotowania Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć

Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

szklanki cukru 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (najlepiej czerwonych) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1-2 łyżeczki ostrego sosu chilli (np. sriracha) szczypta chilli w proszku   Sposób przygotowania Kurczaka dokładnie obtaczamy w

Stir-fry z kurczaka

podania:Makaron sojowy lub ryżowy przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu (porcja dla dwóch osób)Pokrój kurczaka w paski lub niewielką kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj, dodaj kurczaka i odstaw w chłodne miejsce na minimum godzinę. Przygotuj sos do smażenia. Wymieszaj ciemny sos sojowy, ocet

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

w kostkę), wrzucić kostkę bulionową i gotować ok. 20 min. Mięso wyjąć, odłożyć na talerzyk. Całe ziemniaki wyłowić z zupy, rozgnieść widelcem na piure i ponownie wrzucić do garnka. Dodać szczaw i ewentualnie mięso pokrojone w paski (można je też zużyć do innego dania), wymieszać i gotować razem

21 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

objętości 3 szklanek. Dodajemy imbir i cukier, gotujemy, mieszając, przez 4 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z cukrem żelującym. Odstawiamy na 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Marmoladą napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i pasteryzujemy. Black Red White Sensei pass

Ndunda soso

inny smak. Potrawę można podawać z chlebem czapati, naan lub z ryżem. Przedstawiony przepis jest moją wersją ndunda soso. Przygotowywałam ją kilka razy i bardzo przypadła mi do gustu.Uwagi techniczne: - użyłam mięsa z udek kurczaka (pozbawionych skóry i kości). Można również wykorzystać piersi

Kuchnia śródziemnomorska: dobroczynne działanie oliwy

(dla 10 osób)   Składniki 50 dag pokrojonego w kostkę mięsa z piersi  kurczaka 50 dag pokrojonego w paski mięsa  wieprzowego 50 dag dużych  krewetek 1/2 l oliwy 5 dag ziaren sezamowych   Na marynatę: 1 mała cebulka utarta na tarce 2 roztarte ząbki 

Zapnij pasy! Brazylia wchodzi do gry!

masala : często domowej roboty mieszanka przypraw z Indii Północnych, w której skład wchodzi kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir. 3 Herbata : już nie tylko do popijania - ten naturalny składnik coraz częściej stosowany jest w mieszankach przypraw, bulionach i marynatach. 4 Sos

Zapnij pasy! Brazylia wchodzi do gry!

. Kaszmirska masala: często domowej roboty mieszanka przypraw z Indii Północnych, w której skład wchodzi kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki i imbir. 3. Herbata: już nie tylko do popijania - ten naturalny składnik coraz częściej stosowany jest w mieszankach przypraw, bulionach i marynatach. 4

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

w paski i pozostawiamy na 2 godz. w marynacie przyrządzonej z oliwy, startego imbiru, rozgniecionego czosnku i sypkiej papryki. Soczewicę gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy). Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy kiełki, kukurydzę i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Robimy

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

szumowiny. Przecedzamy, płuczemy garnek. Wlewamy świeżą wodę (4 l). O Wodę zagotowujemy, wkładamy całe mięso i kości,  Z wlewamy olej i zagotowujemy.  M Wrzucamy imbir oraz przyprawy do smaku: goździki, liście laurowe, ziarna pieprzu, nasiona kolendry.  W Solimy.  D Wlewamy sok z

Liście limonki kaffir

do dań w celu zaostrzenia smaku potrawy; jednak sam sok rzadziej znajduje zastosowanie w kuchni, bo jest dość gorzkawy. W kuchni zastosowanie znajdują przede wszystkim liście rośliny. Obok imbiru, trawy cytrynowej, galangalu i chili, liście limonki kaffir to jedna z najważniejszych przypraw kuchni

Dla poszukiwaczy kulinarnych przygód. Owoc pigwowca

moździerzu kolendrę i szafran, starty imbir, paprykę bez ziarenek oraz pozostałe przyprawy z wyjątkiem cynamonu. Dusimy pod przykryciem przez pół godziny. Owoce pigwowca oczyszczamy, dzielimy na ćwiartki, pozbawiając pestek. Wkładamy do dużego garnka, posypujemy cukrem i zalewamy wodą. Doprowadzamy do