lody gessler

Paulina Zduniak

Drinki z alkoholem i bez - na przyjęcie pod chmurką

Drinki z alkoholem i bez - na przyjęcie pod chmurką

Pogoda wciąż w kratkę, ale sezon na przyjęcia w ogrodzie i grille właśnie się zaczyna. Zamiast piwa czy wina możemy na nich serwować także pyszne, kolorowe koktajle. Niewątpliwą zaletą tych napojów jest to, że zwykle można je przygotować także w wersji bezalkoholowej.

Marta Gessler: Mama zabraniała mi bawić się jedzeniem. Ale jak przeżyć bez eksperymentowania?

Z przyniesionych przez zespół pojemników do kostek lodu powstała całkiem niezła kolekcja, do której wlałam pastelowe musy. Deser przypominał farbki do malowania

Czipsy ze słomy pod pierzynką buraczaną - czym smakują kandydaci na prezydenta?

Politycy najczęściej budzą w nas niesmak, a w dawkach przedwyborczych są już zupełnie niestrawni, ale po redakcyjnej burzy mózgów wiemy już, czym pachną i smakują poszczególni kandydaci na prezydenta! A przynajmniej - tak nam się wydaje.

Koktajlowa siódemka

Koktajlowa siódemka

limonki, ugnieć je za pomocą rączki drewnianej łyżki lub specjalnego tłuczka.  Dodaj rum i lód, uzupełnij wodą sodową. Podawaj schłodzone. Zobacz też przepis na Mojito z malinami Autor: Magda Gessler Wedle popularnej historii, drink Negroni powstał w wyniku barmańskiego eksperymentu, który miał

Wakacyjne smaki

Wakacyjne smaki

się chłodzi, tym jest lepsza. Podawać w dużych szklankach z lodem. Można uzupełnić zimną wodą gazowaną. Autor: Marta Gessler Na koniec coś dla wielbicieli górskich wypraw, czyli oscypek na gorąco. Jeżeli nigdy jeszcze nie serwowaliście płonącej potrawy polecamy nasz poradnik w wersji wideo na temat

Owocowe orzeźwienie

Owocowe orzeźwienie

lodu Dzień wcześniej przygotuj malinowe kostki lodu: do pojemnika na kostki lodu do każdej przegródki włóż po malinie, zalej je do połowy wodą i wstaw do zamrażalnika, aż woda zamarznie (dzięki temu częściowo zmrożone maliny nie wypłyną na wierzch). Następnie uzupełnij poziom wody do pełna i ponownie

Kukurydza - sezon na nią jest krótki, więc korzystajcie

Kukurydza - sezon na nią jest krótki, więc korzystajcie

o smaku kukurydzianym. Do picia oraz jako baza do przygotowywania lodów, koktajli, deserów i ciast. Historia sukcesu Tosi jest jak z bajki o Kopciuszku. Dziewczyna nie miała pomysłu na życie. Ruszyła w świat w poszukiwaniu celu. Nie znalazła go, więc wróciła do domu. Chciała gotować. Trafiła do

Zdrowe i lekkie - kolorowe koktajle

Zdrowe i lekkie - kolorowe koktajle

ochotę na coś owocowego i orzeźwiającego? Polecamy owocowy koktajl z dodatkiem zielonej herbaty. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego kilka listków mięty. Smoothie orzeźwiające 4 dojrzałe kiwi 1 mały banan 1 i 1/2 szklanki zielonej herbaty 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki pokruszonego lodu Owoce

Wyprowadź kapustę na spacer

Wyprowadź kapustę na spacer

kapusta! - chciałabym krzyknąć, ale za chwilę przychodzi myśl: AŻ! stylizacja: Marta Gessler, fot. Marcin Klaban GOŁĄBKI Z KREWETKAMI * 1 główka kapusty pekińskiej * 40 dkg krewetek koktajlowych zmielonych lub drobno pokrojonych (może być mielone mięso kurczaka lub indyka) * 1 marchewka pokrojona w małe

Butelka Squeeze - kucharze ją pokochali. Wykorzystaj ją do robienia esów floresów

Butelka Squeeze - kucharze ją pokochali. Wykorzystaj ją do robienia esów floresów

się rozpuścić. Dodać śmietanę i zmiksować blenderem. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję. Jeśli podajemy na ciepło, należy go podgrzać, cały czas mieszając. Sosem można polać świeże owoce, gruszki, brzoskwinie, ciasta lub lody. Sos wstawiony do lodówki zgęstnieje. Jest doskonały do chrupiących

Inne oblicze herbaty

Inne oblicze herbaty

1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 1/4 łyżeczki soli Ryż z liśćmi herbaty gotować na małym ogniu, aż woda wyparuje. Na małym ogniu rozpuścić cukier i sól w occie. Dodać do ryżu. Autor: Marta Gessler Do tego musu polecamy japońską zieloną herbatę - sencha. Tak jak inne herbaty japońskie, jest ona

Słodkie chłodniki owocowe!

Słodkie chłodniki owocowe!

podaniem posypać fetą i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Autor: Magda Gessler Chłodnik arbuzowy z fetą - składniki: 1/4 średniego arbuza 1-2 łyżki soku z cytryny 100 g sera feta 2 gałązki bazylii sól pieprz Chłodnik arbuzowy z fetą - sposób przygotowania

Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał

przez 3-4 godziny. Przełożyć sorbet do limonkowych połówek i znów zamrozić. Przed podaniem polać limoncello. Autor: Marta Gessler Wytrawny sorbet czekoladowy tylko dla dorosłych, bo z dodatkiem alkoholu. Sprawdzi się nawet podczas uroczystego obiadu. Aksamitna konsystencja i głęboki kolor zaintrygują

Szybko! Upiecz ciasto!

Szybko! Upiecz ciasto!

rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym. Autor: Marta Gessler Przygotowanie tego ciasta powinno Ci zająć maksymalnie pół godziny. Owszem, ciasto piecze się przez 40 minut, jest to jednak czas, którego nie musisz mu już poświęcać. Po upieczeniu wystarczy jedynie poczekać, aż

Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

posyp parmezanem. Autor: Marta Gessler Mięta doskonale wzbogaci także smak tartaletek z serem pleśniowym i szpinakiem. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tartaletki z serem pleśniowym, szpinakiem i miętą (na 6 porcji) Ciasto: 120 g mąki pszennej (pół na pół zwykłej i tortowej) 60 g

Rukola na sześć sposobów - daj jej szansę!

Rukola na sześć sposobów - daj jej szansę!

makaronu rigati*: 400 g mąki semolina (z pszenicy durum) 4 jaja 40 g soli Sos: 100 g rukoli 40 szt. orzeszków pinii 50 g sera parmigiano reggiano 4 szt. suszonych pomidorów 10 łyżek oliwy z oliwek extra vergine 2 kostki lodu 1 ząbek czosnku sól Przygotuj ciasto na makaron: wyrób elastyczne i gładkie ciasto

3 drinki na weekend: z rumem, wermutem i mlekiem

3 drinki na weekend: z rumem, wermutem i mlekiem

; Składniki 50 ml  brandy 50 ml  martini dry 1 łyżeczka płynnego  miodu 1 łyżeczka świeżo startego korzenia  imbiru 3 kuleczki zielonego pieprzu garść kostek lodu   Sposób przygotowania Do shakera wkładamy kostki lodu, dodajemy imbir, pieprz, miód i oba rodzaje

Szparagi na 12 sposobów

Szparagi na 12 sposobów

następnie umyj. Do wrzącej, lekko osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz i przełóż do miski z wodą i lodem, aby je zahartować. W dużej misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, kolendrę i sól. Dodaj odsączone szparagi i dobrze wymieszaj. Na talerz wyłóż

Drogi kliencie, ugotuj sobie sam

Drogi kliencie, ugotuj sobie sam

gotowania, nawet kucharską czapkę. My będziemy obsługiwać stół i sprzątać - mówi Mateusz Gessler. Stoły i kuchnia w restauracji Warszawa Wschodnia, fot. Archiwum restauracji. Gotuj i płać Co klient ugotuje, zależy od niego, nasza restauracja zapewni wszystkie niezbędne składniki. To od ich wartości

Proste wiosenne obiady

Proste wiosenne obiady

ogórki. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj z cząstkami jajek na twardo. Przed podaniem możesz wrzucić do każdej porcji chłodnika kostkę lodu. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Zmiksowane truskawki (zarówno z jogurtem czy śmietaną, jak i bez ich dodatku), możesz podawać zarówno do makaronu, jak

Menu dnia w kolorach lata

Menu dnia w kolorach lata

. Przełożyć masę do garnka i mieszając, zagotować, aż pojawią się bąbelki. Odstawić.Morele sparzyć, przełożyć do miski z wodą i lodem, obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na półksiężyce. u Na upieczonym cieście rozsmarować krem, ułożyć morele, pokruszone resztki ciasta, migdały i na 15 min wstawić do

Słoneczne menu na najdłuższy dzień w roku!

Słoneczne menu na najdłuższy dzień w roku!

jednym żółtku, następnie migdały i mąkę. Dokładnie wymieszać. Nakładać ciasto łyżką do lodów w odstępach 2,5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Posypać skórką cytrynową. Piec w 180 st. C ok. 10 min, aż ciastka będą złociste. Autor: Magda Gessler

Gruszkowe cuda - nie tylko na słodko

Gruszkowe cuda - nie tylko na słodko

wanilii Gruszki osączamy z syropu i układamy w żaroodpornym naczyniu. Robimy mus: mieszamy cukier, mąkę, jaja i rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, dodajemy wyłuskane ziarenka wanilii. Mus powinien być dość gęsty. Zalewamy nim gruszki, pieczemy w 180°C ok. 20 minut. Podajemy gorące, z lodami lub bitą

Morele w kilku odsłonach

mąkę, zamieszać. Powoli wlać gorące mleko (uprzednio wyjąć wanilię), cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przełożyć masę do garnka i mieszając, zagotować, aż pojawią się bąbelki. Odstawić.Morele sparzyć, przełożyć do miski z wodą i lodem, obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na półksiężyce. u Na

Ciepło? Zrób słodkości bez pieczenia!

możesz także przygotować i podawać w kieliszkach. Wtedy nie trzeba jej przekładać na talerzyki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Zabaione (także: zabaglione lub zabajone) to klasyczny włoski deser. Świetnie komponuje się ze świeżymi owocami (na przykład truskawkami) lub jako dodatek do lodów. Zabaione 3 jajka

Letnie obiady na ochłodę. Bez gotowania

pokruszoną fetą. Autor: Marta Gessler Nic tak nie orzeźwia jak dobry chłodnik. Ciekawa alternatywa dla klasycznego chłodnika z botwinki. Chłodnik z zielonych warzyw i koziego sera 3-4 zielone papryki 1 zielona papryka pepperoni 4 ogórki gruntowe 1 łodyga selera naciowego 250 g szpinaku polnego 1/2

Miłosne menu pod chmurką

szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz i przełóż do miski z wodą i lodem, aby je zahartować. W dużej misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, kolendrę i sól. Dodaj odsączone szparagi i dobrze wymieszaj. Na talerz wyłóż rukolę, na nią szparagi, całość polej pozostałym sosem i posyp prażonym sezamem

Jesienne wypieki

pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min. Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto. Pyszne z serkiem waniliowym. Autor: Marta Gessler Zamiast cynamonu do tego ciasta możesz dodać również nieco

Pyszności na letni piknik

kostek lodu, aby szybko się ostudziło. Wyjąć ciasto z formy, odciąć brzegi, zdjąć papier do pieczenia i pokroić w dowolne kształty. Pomysły Marty Gessler Dip z zielonej fasolki szparagowej 800 g fasolki (może być mrożona, wtedy tylko sparzyć i odcedzić na sitku), 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie

Seler naciowy - z czym to się je?

wsypać pokruszony lód (ok. 1/2 pojemności). Wycisnąć sok z cytryn. Dodać po kolei wszystkie składniki (oprócz selera). Dokładnie wymieszać. Podawać w długich szklankach z łodygą selera. Autor: Marta Gessler Cilio Nalewak do soku z cytryny Gefu Wyciskacz do cytryny SPRYSKIWACZ DO

Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

anchois selerem pokrojonym jak ziemniaki. Autor: Marta Gessler Turrón, czyli rodzaj nugatu przyrządzanego z białek jaj, miodu, cukru i migdałów, to popularny bożonarodzeniowy przysmak w Hiszpanii oraz wielu krajach Ameryki Łacińskiej (m.in. w Argentynie, Puerto Rico czy na Kubie). Zamiast migdałów, można

Szybkie ciasto na święta

można obecnie kupić w większych marketach, a także zamówić w sklepach internetowych. Nadadzą się zarówno do przygotowania ciast czy ciasteczek, jak i marcepanu (zobacz przepis Marty Gessler na marcepan klasyczny ). Ciasto migdałowo-czekoladowe 100 g gorzkiej czekolady 300 g mielonych migdałów 100 g

Letnie obiady jak za dawnych lat - wspominamy!

lodów waniliowych lub makaronem. Autor: Marta Gessler Bardzo letnie danie z truskawkami, którymi zajadamy się w wakacje. Gotujemy dowolny makaron i podajemy go ze śmietaną wymieszaną z cukrem i pokrojonymi owocami. Możemy także zrobić sos z owoców i cukru, a śmietanę zastąpić gęstym jogurtem. Proste i

Pyszne śniadania na dobry początek dnia

temperaturę do 190 st. i piec 1 godz. i 15 min. Nie używać termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, zrosić chleb wodą, odstawić, by ostygł. Przepis Marty Gessler Owoce, słodkie ciasto i patelnia to wszystko, czego potrzebujesz 70 g mąki, 60 g cukru trzcinowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

piecz jeszcze 15-20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i kolendrą, z ćwiartkami cytryny. Autor: Magda Gessler Jeśli masz już obrane krewetki, przygotowanie tego dania zajmie ci kilka chwil. 800 g cukinii 3 łyżki oliwy extra virgin 3 ząbki czosnku sól i pieprz 800 g krewetek 2 łyżki posiekanej

Co jeść we wrześniu?

odrobina goździków i cynamonu zaostrzą łagodne i słodziutkie gruszki. Podawaj na ciepło z lodami czekoladowymi lub na zimno z bitą śmietaną i startą czekoladą. Szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag zimnego masła 15 dag drobnego cukru łyżka świeżo startego

Książki kucharskie

Rzeczypospolitej promuje tradycyjną polską kuchnię w nowatorskim wydaniu. Do współpracy udało się pozyskać najwybitniejszych mistrzów kulinarnych młodego pokolenia - autorami przepisów bazujących na ekologicznych i sezonowych produktach są m.in. Wojciech Modest Amaro (chłodnik z poziomek i czarnego bzu z lodami

Wasze ulubione ciasta na Światowy Dzień Pieczenia

Na ostatnim miejscu uplasował się przepis na szarlotkę. Polecamy na gorąco z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Szarlotka Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 125 g zimnego masła 3 żółtka 3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 4-5 łyżek bardzo zimnej

Piknik bez widelca

czasu, za to zjedzenie dostarczy ogromnej przyjemności i energii potrzebnej na dalszą jazdę. Szerokiej drogi! Kanapka z oscypkiem i szynką parmeńską Autor: Marta Gessler Składniki: 2 kromki jasnego pieczywa kilka plasterków oscypka garść liści świeżego szpinaku 4 plasterki szynki parmeńskiej 1 duży

Bez jaj

była zabawna w przygotowaniu i smaku). Marta Gessler Co zrobić z białkami, które często nam zostają w kuchni? Lody nie lody. Mus nie mus. Słodkie białko 250 ml śmietany 36-proc. 2 tabliczki białej czekolady 2 białka Ubić śmietanę. W misce postawionej na garnku z wrzącą wodą rozpuścić czekoladę. Ubić

Pomarańczowa rewolucja

grillowaną rybą lub kurczakiem. Pomarańczowo - marchewkowy miks Marty Gessler Kto jednak stroni od egzotycznych połączeń może skusi się na bardzo swojski duet: pomarańczę i buraka. Delikatnie podpieczone w piekarniku ćwiartki buraka oraz cząstki pomarańczy tworzą zaskakujące połączenie. Sałatkę podajemy na

Bez niej światowa gastronomia byłaby nudna - Marta Gessler o autorce książek kulinarnych

. Znacznie zdrowsze i łatwiejsze do wykonania. Ważny był dla mnie również rozdział poświęcony deserom. Znalazłam tam znakomity przepis na lody bananowe, które przygotowuje się, miksując zamrożone owoce z jogurtem, wanilią, cynamonem i syropem klonowym. Moja znajoma z przekąsem podsumowała: "Ciągle ta

Do zjedzenia

stworzyć plastyczną masę, z której każdy mógłby ulepić własną zastawę. Do zjedzenia. Ani futurystyczne wizje, ani kulinarny kolonializm nie interesują Francuzki Julie Rothhahn. Ciasteczka, żelki, bułeczki, krakersy i lody jej autorstwa wyglądają jak kolekcjonerskie popowe figurynki lub miniinstalacje z

Na Święta gotują: Marta Gessler, Magda Wuensche, Joanna Klimas, Agata Passent i Leon Tarasewicz

migdałów. Dobrze jest wtedy włączyć grill, żeby nabrały apetycznego, brązowego koloru. Marta Gessler, prowadzi w Warszawie Qchnię Artystyczną- restaurację w Zamku Ujazdowskim- i kwiaciarnię Warsztat Woni: Biała Czekolada z czarnym kawiorem Związek nie do przyjęcia. Ale nie bój się, będziesz mile

Lody na patyku

mandarynki, jeżyny, mango, wiórki kokosowe, suszone żurawiny, morele, truskawki, listki mięty, wiśnie, zielonego ogórka. "Lody, lody Mewa, bo wiaaatr powiewa" - tak pierwsze ice pops reklamował sopocki sprzedawca w latach 60. Jako pięciolatka biegłam za nim po plaży, ściskając złotówkę w ręku

Szachy w kuchni

pokrojonej natki pietruszki lub kolendry Fasolkę umyć. Obciąć końcówki. W garnku zagotować wodę. Dodać fasolkę i gotować 3-5 minut. Łyżką cedzakową przenieść do miski z wodą i lodem. Po minucie odcedzić. Składniki sosu wymieszać. Na talerzu ułożyć fasolkę. Polać sosem. Posypać natką pietruszki. SŁONY

Marta Gessler poleca: pierogi jak od babci

babcię, ale o projektantów, którzy mają wybrać jeden przepis, wyjątkową historię i stworzyć nową koncepcję produktu. Może to być danie, obiekt, wnętrze. Na przykład opakowanie do lodów, nowy kształt pieroga, kuchennego noża, łyżki, talerza. Jury wybierze zwycięzców w pięciu kategoriach i nagrodzi ich

Drink bar. Miksowanie koktajli to łatwizna?

kuchenne sprzęty. Takie jak vacuum do pakowania próżniowego, pacojet do zamrażania i przygotowywania oryginalnych smaków lodów i sorbetów czy próżniowy cyrkulator termiczny pozwalający zachować produkt w odpowiedniej temperaturze. W przepisach pojawiają się tajemnicze składniki. Guma ksantanowa używana

E-klerka

zmiksowaną świeżą miętą i kawałkami czekolady; wierzch: lukier ze zmiksowanymi truskawkami * środek: bita śmietana z likierem kawowym lub kawą; wierzch: prażone płatki migdałowe * środek: lody waniliowe z wiórkami kokosa; wierzch: cukier puder lub rozpuszczona biała czekolada.

Pesto - pomysłów nie zabraknie

blanszuję bazylię, czyli zanurzam na dwie sekundy w gorącej wodzie, a następnie szybko przekładam do wody z lodem. Dzięki zmiękczeniu liści sos jest bardziej elastyczny i dłużej zachowuje intensywnie zielony kolor. Orzeszki pinii nadają maślaną konsystencję. Ważne, aby były świeże. Ponieważ łatwo się psują

Pyszny rabarbar. Przepis na tartę z pieczonym rabarbarem, imbirem i kruszonką

jednej lub dwóch warstwach. Posypać kruszonką i piec ok. 35 min na złoto. Podawać na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną.

Letnie koktajle

Kultowe miejsca, gdzie u schyłku PRL-u wszyscy jedliśmy lody z automatu z dodatkami, piliśmy koktajle mleczne. Tam wypiłam pierwszego shake'a. Nie wiedząc, że za kilka lat będzie to fastfoodowy hit. Były jeszcze gofry kupowane w oknie baru. Pamiętam kolejki. A wszystko po to, żeby napić się

Sangria

sangrię tego lata. Owoce posypywałam cukrem, zalewałam małą ilością brandy albo likieru cointreau dla wzmocnienia smaku. Próbowałam też z winem musującym. Tegorocznych mrożonych truskawek używałam zamiast kostek lodu. Przyprawy to: szczypta cynamonu, goździki, laska wanilii. Wersja bezalkoholowa może być

Ciastka

migdałów 2 żółtka skórka starta z 1 cytryny Utrzeć masło z cukrem na jasną puszystą masę. Dodać po jednym żółtku, następnie migdały i mąkę. Dokładnie wymieszać. Nakładać ciasto łyżką do lodów w odstępach 2,5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w 180 st. C ok. 10 min, aż ciastka będą złociste

Lemoniada

powinna być zimna. 1 3 cytryny (cienka skórka) 100 g cukru 1,5 l wody gazowanej lód listki mięty Cytryny dokładnie umyć. Odciąć końcówki. Pokroić na cząstki. Wrzucić do miksera. Dodać cukier i połowę wody. Zmiksować. Odcedzić. Powstały sok zalać pozostałą wodą. Podawać z kostkami lodu i miętą. 2 3

Blondie na deser

zwróciłam się do Alice Medrich. To amerykańska guru od czekolady. Od 30 lat zajmuje się deserami. Jest autorką książek, prowadzi zajęcia z pieczenia na www.craftsy.com. Za 39,99 dol. uczy piec czekoladowe ciasta. Za radą Alice Medrich umieściłam blaszkę z gorącym blondie w małej ilości wody z lodem, aby

Spaghetti w pasmanterii

z kurzych wątróbek. Mamy pić wermut, cydr, kwaśne piwo, napoje gazowane z syfonów oraz świeżo wyciskane soki. Pojawią się smakowe kostki lodu, a w drinkach - dodatek olejów, np. z awokado, sezamu. Wraca do gry herbata. Zimna, gorąca, jaką lubicie. Co wyniknie z tych kulinarnych planów? Może

Rum z nietoperzem

bacardi. Pamiętajcie, musi być 'n i e t o p e r e k'. Bacardi Mojito 40 ml rumu Bacardi 2-3 łyżki cukru trzcinowego 2 limonki woda gazowana, kruszony lód listki mięty W szklance wymieszać cukier z jedną wyciśniętą limonką. Dodać listki mięty, 2 cząstki limonki i dokładnie rozgnieść. Dodać pokruszony

H2O

odstawić na 15 min do wystygnięcia. - W blenderze zmiksować ogórka z dwiema szklankami wody. - Do dużego dzbanka przecedzić przez sitko płyn z mięty i ogórka. - Dodać sok i skórkę z cytryny. - Wrzucić szklankę lodu, uzupełnić wodą i wymieszać. Woda 2. - 10-15 listków szałwii - 2 łyżki cukru trzcinowego lub

Drugie życie obierki

włoskiej gotuję esencjonalny wywar. Mrożę go w workach na lód, a większą ilość przechowuję w jednorazowych kubkach. Potem dodaję do sosów, przygotowuję na tej bazie zupy. Nie mogę się bez niego obejść, to mój tajny składnik, biżuteria potrawy. Z ziemniaczanymi obierkami jest trudniej, bo szybko ciemnieją i

Sylwestrowa kuchnia: taniec z grzebieniem

mrożonych. Owoce zmiksować i przetrzeć przez sitko. Dodać sok z czarnego bzu, syrop z agawy, sok z aloesu, ponownie zmiksować. Podawać z kruszonym lodem i wodą mineralną. GRUSZKI * 4 twarde gruszki * 250 ml wytrawnego lub deserowego białego wina * 2-4 łyżki cukru * sok z 1/2 pomarańczy * sok z 1/2 cytryny

Smoothie

Bazą tego gęstego koktajlu ze świeżych lub z mrożonych owoców i warzyw jest zwykle banan, kruszony lód, sok pomarańczowy. Za jego twórcę uważa się amerykańskiego nastolatka Stephena Kunaua, który pod koniec lat 60., pracując w barze, serwował mleczne koktajle. Sam jednak cierpiał na cukrzycę i

Agar

produktami ekologicznymi, przyprawami azjatyckimi i w internecie. W lodach, jogurtach występuje pod groźnie brzmiącą chemiczną nazwą E-406. Galaretkę można po jej ścięciu się ponownie rozpuścić. Ma dziesięciokrotnie większe zdolności żelujące niż ta z żelatyny. Proporcje: płaska mała łyżeczka na pół litra

Calvados

, lód, plasterek limonki Do szklanki z lodem wlać calvados, tonik, dodać plaster limonki. Calvados 2: kilka świeżych liści mięty, 1 łyżeczka cukru pudru, 60 ml calvadosu, 20 ml soku z limonki, woda gazowana Wymieszać liście mięty z cukrem pudrem (na spodzie kieliszka), następnie dodać kruszony lód, sok

Truskawkowe drinki

Truskawkowy Banan 50 ml rumu light, 75 ml mleka, 25 ml soku jabłkowego, 4 truskawki, 1 banan. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Truskawkowe Daiquiri 50 ml rumu light, 25 ml soku z limonki, 15 ml triple sec, 0,5 łyżeczki cukru pudru, 5 truskawek, lód. Wszystkie składniki zmiksować w

Słodki wybór

agawy W blenderze zmiksować zimne mleko z bananem, malinami, masłem orzechowym i syropem z agawy. Można dodać kostki lodu. Koktajl z mango 100 g orzechów nerkowca, 300 ml zimnej wody, 1 dojrzałe mango obrane i pokrojone, 1 mały banan, 3 kostki pokruszonego lodu, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżka

Kawa

JAK 1 - kawa affogato Zacznij od małej białej filiżanki. Włóż kulkę lodów. Wolno wlewaj świeżo zaparzoną kawę espresso. Obserwuj. Na kawie powstanie śmietanka z lodów. Wypij łyk. Gdy będziesz w połowie, zanurz lody całkowicie w kawie i mieszaj, aż się rozpuszczą i powstanie kremowo-kawowa pianka

Truskawki

ciemnych winogron (usunąć pestki) 1 pomarańcza pokrojona w cząstki kostki lodu W blenderze zmiksować owoce z lodem. Truskawka trzecia 250 g truskawek krem z brandy: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki brandy 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej

Sorbety

Na szczęście nie ma już śniegu i nie mogę wypróbować metody cesarza Nerona, który, jak głosi legenda, zmieszał śnieg z miodem i winem i w ten sposób zrobił pierwszy sorbet. Nie mam też maszyny do robienia lodów, która pozwala przygotować sorbet profesjonalnie. Mogę za to wypróbować metodę 'dwóch

Campari

, rabarbar, żeń-szeń, skórkę pomarańczową i aromatyczne zioła. We Włoszech campari podaje się w zmrożonej szklance, używa się schłodzonego campari bez lodu z kroplą wody gazowanej. Campari gruszka - przepis Tomka, barmana z Qchni Artystycznej: 50 ml campari, 100 ml toniku, 15 ml soku z limonki, plastry

Twardzielka pigwa: z miodem, octem, cynamonem Pomysły na przyrządzenie

ciepło do lodów waniliowych. Pigwę można podawać w plasterkach lub zmiksowaną na purée np. do kaczki, gęsi, placków ziemniaczanych. Można ją upiec z miodem, octem balsamicznym albo w całości jak jabłko - z cynamonem, cukrem, rodzynkami i masłem. Jest niszowa, mimo że ma popularnych kuzynów

Katarzyna Wasilewska

ulepszyłam większość potraw. - Gość mówi, że chyba zmieniliśmy kucharza - powiedział kiedyś kelner przy szefie. - Kucharz jest zawsze ten sam - uciął szef. Ale mnie wystarczało oko puszczane przez kelnerów. Płonące lody szefa Myślę, że szef był zazdrosny. To był pierwszy spotkany przeze mnie człowiek

Dynia

Dynia 1. Shake 1/2 szkl. przecieru z dyni, 4 łyżki lodów waniliowych, 1/2 szkl. mleka, szczypta cynamonu. Składniki wymieszać w blenderze. Dynia 2. Lody 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. gęstej śmietany, 1/2 szkl. mleka karmelowego, 6 żółtek, 1/4 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżeczki soku

Zuccotto - toskański deser

Biszkopt należy pokroić w paski. Szklaną miskę wyłożyć ciastem. Kawałek obok kawałka. Można nasączyć brandy z sokiem pomarańczowym albo marsalą (słodkim włoskim winem). Ja tego nie robię. Potem należy zadbać o środek. Mogą być lody, krem z bitej śmietany z kandyzowanymi owocami, orzechami, kakao

Co w trawie piszczy

do zimnej wody z lodem. Przecedzić na sicie. Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki. Dymkę pokroić w piórka. Szczypior - w ukośne centymetrowe kawałki. Na talerzu układać groszek, ogórki, dymkę, szczypior, całość polać sosem i wymieszać. Sałata z sosem z awokado i pistacjami 1 dojrzałe awokado

Mięta

Mięta, melon : 1 melon, garść listków mięty, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka miodu, lód Melona obrać, wyjąć pestki, pokroić. Włożyć do blendera, dodać kilka kostek lodu, miętę, sok z limonek, miód i zmiksować. Mięta, ananas: 1/2 świeżego ananasa, 1 łyżka cukru, 1 pęczek mięty (tylko listki), sok z 1

Gruszka

znakomitym dodatkiem do jedzonego na śniadanie jogurtu naturalnego z musli. Do syropu możecie dodać również kilka ziaren czerwonego pieprzu albo szczyptę peperoncino, wtedy będzie to znakomity dodatek do białego mięsa, a nawet do lodów.

Domowe Cannelloni ze szpinakiem

, formować długie paski. Wycinać prostokąty. W garnku zagotować wodę, posolić i gotować makaron. W misce przygotować zimną wodę z lodem. Zaraz po ugotowaniu zahartować prostokąty. Wyjąć i układać pojedynczo na tacy, tak aby się nie skleiły. Szpinak umyć. Zblanszować w osolonej wodzie. Odcisnąć na sitku i

Sorbet

powtórzyć, aby uzyskać gładką konsystencję sorbetu. Następnie całkowicie zamrozić. Kroić kwadraty albo nakładać kulki jak lody. Limonka 220 g cukru pudru 470 ml (220 ml + 250 ml) wody 200 ml soku z limonki garść liści bazylii 220 ml wody zagotować z cukrem. Ostudzić. u Dodać sok z limonki, resztę wody

Pieczona cytryna

wodą z lodem. Następnie wyjąć i osuszyć.Wymieszać żółtko i musztardę. Mieszając, dodawać powoli oliwę z oliwek. Sos aioli powinien być gęsty. Na końcu dodać sok z cytryny i sól. Podawać szparagi z sosem aioli i cząstkami cytryny. Cytrynowy winegret 2 cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1/2

Krucha rewolucja

, przełożyć do miski z wodą i lodem, obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na półksiężyce. u Na upieczonym cieście rozsmarować krem, ułożyć morele, pokruszone resztki ciasta, migdały i na 15 min wstawić do piekarnika. Ciasto kroić po ostygnięciu. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Poszukiwanie piątego smaku

pieczone w domu. Wszystko, co uspokaja, powoduje zatrzymanie się i wyciszenie. Dbamy o spokój ciała i ducha, jedząc aromatyczne zupy, pijąc miętę, która ułatwia trawienie, rumianek, gorące mleko przed snem. Jemy lody, bo wyciszają, i czekoladę, bo działa relaksująco na mięśnie. Chill out i do przodu

Anżelika

Mogłoby paść w 'Milionerach': Co to jest anżelika? A - Dziewczyna z piosenki zespołu The Rolling Stones B - Żaglówka, na której pierwszy Polak opłynął świat C - Marka lodów produkowanych w Czechach D - Gatunek rośliny stosowany w cukiernictwie Mam trzy koła ratunkowe. Zagrałabym 1. Konfitura 2

Drinki

Mojito 50 ml białego rumu 4 gałązki mięty 2 łyżeczki cukru 1/2 lemonki pokrojona w ćwiartki 4 kostki lodu woda sodowa Do szklanki włożyć miętę, cukier i lemonki i ugniatać za pomocą drewnianego tłuczka. Dodać rum i lód, uzupełnić wodą sodową. Bellini szampan (mała butelka na dwie

Zupa owocowa

wymieszać. Na koniec posypać listkami mięty. Podawać z łyżką bitej śmietany, kulką lodów waniliowych lub makaronem. ZUPA OWOCOWA 2 1 kg truskawek, 5 łyżek cukru, 100 ml białego wina, 2 nektarynki, kilka malin, listki mięty Truskawki zmiksować z winem i cukrem. Dodać pokrojone drobno nektarynki i maliny

Na parze

, pieprz i anchois. Maczać brokuły w sosie. Sposób na rybę Pora podzielić delikatnie, aby uzyskać jak największą powierzchnię liścia. Sparzyć we wrzątku. Wyjąć do miski z wodą i lodem. Zachowa superzielony kolor. Rozłożyć na desce, posmarować oliwą, musztardą Dijon, położyć kawałek łososia. ' Posypać solą

Pistacje

Pomysły: 1. Pistacje w całości można dodać do ciast, ciasteczek, mrożonych deserów. Np. jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem, malinami, pistacjami. Przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą. Zamrozić. Po wyjęciu kroić w plastry. Podawać z musem malinowym wymieszanym z kroplą czerwonego wi

Porzeczka

, lodów, sernika. SOS 3 - CUMBERLAND KLASYKA: Skórka i sok z 1 cytryny Skórka i sok z 1 pomarańczy 250 g galaretki z czerwonej porzeczki 100 ml porto 1 łyżka likieru pomarańczowego Skórkę z pomarańczy i cytryny pociąć na cieniutkie, długie paski. Włożyć do małego rondelka i zalać wodą tak, aby

Sorbet

trzy, cztery razy. Sorbet powinien być gładki i gęsty. SORBET - lody na bazie wody lub soku bez produktów mlecznych i żółtek, ale za to z białkiem. Ma ziarnistą strukturę. Podawany jako deser lub między posiłkami. SPOOM - sorbet zmiksowany z bezami i zamrożony. SHERBET - ma podobną strukturę jak sorbet

Imbir

Suszonego imbiru najczęściej używamy do pieczenia bułek, ciast i ciasteczek. Marynowany jada się jako "oczyszczacz podniebienia" pomiędzy kawałkami sushi. IMBIR, SOK łyżka startego świeżego imbiru 1/2 pokrojonego melona 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 4 kostki lodu

Papaja

nasiona. Pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać masło i smażyć papaję. Posypać cynamonem. Dodać sok cytrynowy. Kawałki papai przewrócić na drugą stronę, polać rumem. Smażyć ok. 2 min, aż płyn do połowy odparuje. Podawać z lodami waniliowymi, naleśnikami albo na chrupiącym toście. Można posypać cukrem

Banan

. Podawać z lodami waniliowymi. Całość można polać kilkoma kroplami rumu. Banan - chleb 500 g dojrzałych bananów 125 g płynnego miodu 2 średnie jajka 125 g masła 125 g cukru 250 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych masło do smarowania

Custard

Podstawowy custard pieczony 1 szkl. mleka, 1 szkl. śmietany, 2 jajka i 2 zółtka, 1/2 szkl. cukru, 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, świeżo zmielona gałka muszkatołowa Piekarnik rozgrzej do 160 st. C. Mleko i śmietanę podgrzej na małym ogniu. Jajka, żółtka, cukier i wanilię ubij, wymieszaj z mlek

Karmel

UWAGI: 1. Karmelizacja to zamiana cukru w karmel w trakcie podgrzewania. 2. Karmel to klasyka tak jak czekolada i wanilia. 3. Karmelem możemy polewać lody, budynie, kremy, ciastka. 4. Aby uchronić sos karmelowy przed krystalizacją czy zmętnieniem, należy mieszać cukier z podanymi w przepisie

Pralina

blenderze. Można jeść w całości lub pokruszonej użyć do posypywania lodów, ciast, owoców. Pomysły W karmelu można też zanurzyć: orzeszki ziemne, orzechy laskowe, sezam, kwiatki lawendy. Z karmelu i dodatków można zrobić lizaki. Na pergaminie położyć 1 orzech laskowy, 1 migdał, 1 rodzynkę. Zalać łyżką

Bezy

. Pozostawić do ostygnięcia. Bezy można podawać z owocami (truskawki, maliny, brzoskwinie), lodami, przekładać kremem czekoladowym z bitą śmietaną. KREM CZEKOLADOWY 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietany 36-proc. łyżka brandy (winiaku) Czekoladę rozpuścić, śmietanę ubić, wymieszać z czekoladą

Słodkie semifreddo

Semifreddo oznacza po włosku "na wpół zmrożone". Przypomina lody, ale do przygotowania nie potrzeba maszyny. Wystarczy miska i ubijaczka. Zasada 1. Najważniejsza jest kremowa baza. Do jej przygotowania potrzebujesz jajek i śmietany. Smak zależy od składników, np. czekolady, wanilii

Poncz

grejpfrutowego 7 łyżek cukru pudru 100 ml tequili 100 ml soku z żurawiny Winogrona ułożyć na tacy wyłożonej pergaminem, tak aby nie stykały się ze sobą. Zamrozić. Pozostałe składniki wymieszać w dzbanie, dodać zmrożone winogrona. Podawać z dużą ilością lodu. PONCZ 3 200 ml świeżo wyciśniętego soku z