kaczka przepisy

Joanna Krzewińska

Kaczka duszona na czerwonym winie [przepis z 1910 roku]

Kaczka duszona na czerwonym winie [przepis z 1910 roku]

Na początku XX wieku, kaczki często gościły na polskich stołach. Znajdziemy wiele przepisów wytwornych i skomplikowanych, np. na kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym czy kaczkę duszona z oliwkami. Jednym z prostych przepisów jest kaczka duszona na czerwonym winie, którą znalazłam w książce Marii Ochorowicz-Monatowej "Uniwersalna Książka Kucharska" z 1910 roku.

Kaczka z pomidorami

Już niedługo zacznie się sezon na pomidory z "pola", dojrzewające w słońcu, któremu zawdzięczają smak i aromat. Warto sięgnąć po bardzo prosty i smaczny przepis na kaczkę z pomidorami.

Wytrawna Wielkanoc

Większość z nas ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy na żurki, pasztety, wielkanocne pieczyste czy ćwikłę. My polecamy przepisy m.in. na kaczkę, karczek wieprzowy w cieście, zapiekaną białą kiełbasę i żurek z grzybami.

Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną

Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną

Proste przepisy Ani Starmach

Proste przepisy Ani Starmach

siekamy. Sałatę rwiemy na drobne kawałki. W misce mieszamy makaron z warzywami, sałatą, tofu, kiełkami i sosem. Całość posypujemy kolendrą i orzeszkami. kaczka o wadze około 2 kg 800 g ziemniaków 4 małe jabłka garść suszonej żurawiny 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego tymianku 1,5 łyżeczki soli morskiej 1

Drób wysokich lotów

Drób wysokich lotów

szklanka wytrawnego białego wina, 1 mała ostra papryczka (jalapeño lub czuszka; może być suszona), pieprz, sól, majeranek Piersi kaczki solimy i pieprzymy z obu stron, nacieramy majerankiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę. Skórę nacinamy w kratkę. Szalotkę i papryczkę siekamy

Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

W tej wersji rosołu znajdziemy istne bogactwo składników: od ziemniaków, przez duszone podgrzybki, aż po włoszczyznę i karmelizowaną cebulkę. Najważniejsza jest jednak kaczka. Do przepisu potrzebne będzie zarówno surowe mięso kaczki, jak i wersja wędzona. Rosół z wędzonej kaczki rosół: 1/2 kaczki 2

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Pasztet z cielęciny według przepisu z Kuchni Polskiej wydanej w 1957 roku. Świetny!Na przykład na imieniny cioci Krystyny i cioci Bożeny - makowe batoniki z białą czekoladą.Fantastyczne przepisy na domowe wyroby: cóż smakuje lepiej niż szynka zrobiona od podstaw, samodzielnie zapeklowana, uwędzona

Na czerwono: wiśnie, truskawki i rabarbar

Na czerwono: wiśnie, truskawki i rabarbar

(dla 6-8 osób)   Składniki 1 kg  truskawek 250 ml  śmietany kremówki 1 szklanka cukru 4 łyżeczki cukru pudru   Ciasto 4  jajka 20 dag mąki 2-3 łyżki cukru pudru 450 ml mleka skórka otarta z cytryny masło do smażenia   S

Mięso kacze - fakty i mity

Mięso kacze - fakty i mity

, kaczka po pekińsku czy kaczka w galarecie (więcej inspirujących przepisów na www.okaczka.pl). Kolejny mit na temat mięsa kaczego, to jego tłustość. Tymczasem tłuszcz skoncentrowany jest pod skórką i łatwo się go pozbyć. 100 gram kaczego mięsa to jedynie 240 kcal.   Patrząc na dane rynkowe opracowane

Świąteczne mięsiwa

Świąteczne mięsiwa

Kuchnia Polska Jakub Kuroń gotuje. Rumiana z zewnątrz, soczysta w środku. Przepis na kaczkę z jabłkami i żurawiną Tradycyjna kaczka z oryginalnym, owocowym sosem wypełni cały dom świątecznym aromatem. Kaczka z sosem śliwkowo-morelowym Składniki: 1 kaczka 1 kg kwaśnych jabłek 3 ząbki czosnku sól

Konkurs "Pyszne na każdą okazję"

Konkurs "Pyszne na każdą okazję"

W najnowszej książce autorka zdradza proste przepisy na zachwycające dania. Pokazuje krok po kroku, jak przygotować pozornie skomplikowane potrawy - od dziś tort czy kaczka nie będą wyzwaniem, a staną się daniem popisowym. Masz swoje popisowe danie? Takie, które zawsze Ci się udaje? Jeśli tak

Pyszne. Na każdą okazję

Pyszne. Na każdą okazję

przywołaj zapachem drożdżowego ciasta. Ania Starmach zdradza proste przepisy na dania, które zachwycają. Pokazuje też jak krok po kroku przygotować pozornie skomplikowane potrawy - od dziś tort czy kaczka nie będą wyzwaniem, a staną się twoim daniem popisowym. A ponadto rady: jak zorganizować pracę w kuchni

Mięso z owocami

Mięso z owocami

Komplet garnków MASS... Swiss Hufeisen Komplet noży... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Te chrupiące, aromatyczne skrzydełka będą pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli jednak szukasz czegoś mniejszego, wypróbuj nasz przepis

Uczta za bilon: Jak ugotować niedzielny obiad dla 8 osób za 50 zł?

Uczta za bilon: Jak ugotować niedzielny obiad dla 8 osób za 50 zł?

pieczonej kaczki * 15-20 dag wątróbki drobiowej - 2 zł * 1 spora cebula - 50 gr * łyżeczka miodu, łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz Nie znam delikatniejszego ciasta na pierogi niż to. Przepis jest tradycyjny, domowy i pochodzi od mamy naszej przyjaciółki z Katowic. A że roboty przy lepieniu pierogów

Sezonowe owoce w wykwintnych daniach? "OczyWiśnie!"

Sezonowe owoce w wykwintnych daniach? "OczyWiśnie!"

. Będziemy ich potrzebować do przygotowania sosu, który nada sezonowy charakter całej potrawie. Do jego przyrządzenia używamy również szalotki, imbiru, sosu sojowego oraz odrobiny żubrówki. Tak przygotowana kaczka będzie strzałem w dziesiątkę na rodzinny czerwcowy obiad. Poniżej dokładny przepis na pyszną

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

przygotować kilka dań jednocześnie.   Franke Przepis Mirka Drewniaka   Składniki 2 kaczki (np. barbarie) 4 ząbki czosnku sól 1 łyżeczka suszonego majeranku 5-6 kwaśnych  jabłek pieprz 250 ml wytrawnego białego  wina   Sposób przygotowania Z kaczek usuwamy kupry i

Ania Starmach poleca na święta

Ania Starmach poleca na święta

Zaciskacz do pierogów Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Prawdziwa klasyka na świątecznym obiedzie. Nie masz swojego sprawdzonego przepisu? Tutaj znajdziesz wskazówki krok po kroku - to naprawdę proste. (dla 4 osób) kaczka o wadze +/- 2kg 800 g

Przepisy na piknik idealny

Przepisy na piknik idealny

: Okazje.info (dla 4 osób)   Składniki ok. 1,5 kilogramowa  kaczka sól, pieprz 3 ząbki  czosnku 1 gałązka  rozmarynu piadina lub gotowe tortille Dodatki: pęczek  mięty pokrojony w cienkie słupki  ogórek ser  ricotta   Sposób

Street food dla wymagających - wyniki konkursu

Street food dla wymagających - wyniki konkursu

stworzył propozycję burgera, który wręcz eksploduje smakiem. Przepis jest długi, list składników również, ale warto!Przepis na burger z kaczki z karmelizowaną cebulką, marynowanym imbirem i salsą Seville. Sylwia (Follow The Taste) zapewnia, że bułki można kupić, ale robione samodzielnie smakują

Słodko-słone: sałatki pełne smaku

Słodko-słone: sałatki pełne smaku

ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Uważaj, żeby nie smażyć kaczki zbyt długo, bo stanie się sucha i niesmaczna. W tym przepisie polecamy ją z ziarnami granatu, ale kaczka świetnie komponuje się z różnymi owocami. 2 filety z piersi kaczki sól

Kuchnia beskidzka

Kuchnia beskidzka

; Przepis: Mirek Drewniak, szef gastronomii hotelu Swing w Krakowie Składniki: 2 kaczki, np. barbari 5-6 kwaśnych jabłek sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego majeranku (lub pół świeżego z doniczki) 4 ząbki czosnku 1 szklanka wytrawnego białego wina   Z kaczek usuń kupry i szyje, skórę oczyść dokładnie z

Domowe włoskie makarony

Domowe włoskie makarony

wg przepisu podstawowego i wytnij odpowiedni kształt (tu: bigoli). Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu lub czasu, użyj gotowego makaronu. Przygotuj sos: na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przez ok. 4 minuty pokrojoną w 1 cm kostkę pierś kaczki. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz

Sezon na grzyby

Sezon na grzyby

sosu dodaj zasmażkę, dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj posiekane listki bazylii. Podawaj jako przekąskę z pieczywem lub jako dodatek do pieczeni. Przepis dla 4 osób 400 g ryżu na risotto (najlepiej arborio lub carnaoli) 2 piersi kaczki bez kości 400 g świeżych borowików 1

Żulienka w bemarze - tłumaczymy kuchenną grypserę

. W profesjonalnej kuchni niezbędne, bo dania muszą powstawać momentalnie. Ułatwiają też życie w domu, by nie zawiesić się, podążając za przepisem. Bemar - od bain-marie - dosłownie znaczy "kąpiel Marii", a chodzi o delikatny sposób podgrzewania. Wyjaśnienia terminu w encyklopedii "

Wiwat cytrusy

z melona oraz piankę z mozarelli.   Przepis: Łukasz Konik, szef kuchni, Hotel Verde**** w Kudowie-Zdroju Składniki: 4 piersi z kaczki (każdy ok. 130 g) 100 g pomarańczy 100 g grejpfruta 50 g sałaty frisée czarna trufla sól Maldon 100 g miód spadziowego świeżo zmielony czarny pieprz

Przepisy na Boże Narodzenie ze śliwką kalifornijską

opracowano recepturę dania, słowem ?śliwka? określano różne owoce suszone. W przepisie zaś stosowano właśnie śliwki suszone oraz inne bakalie i stąd powstało to kulinarne ?nieporozumienie?, które trwa do dziś. (8 porcji, czas przygotowania: 20 minut, czas gotowania: 3 godziny)   Składniki 400 g

Dania z drobiu: Skrzydełko, nóżka czy pierś?

Dla 4 osób   Składniki 4 piersi  kaczki 2 łodygi  rabarbaru 20 dag  agrestu 2 gwiazdki anyżu 1 liść laurowy 3 łyżki octu winnego 6 łyżek wody 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz   Sposób

Książka "Pascal kontra Okrasa" rozchodzi się jak świeże bułeczki

przepisy na zupy i i sałatki, lunche i przekąski, smakołyki na przyjęcia i z grilla, potrawy z makaronu, kaszy i ryżu. Królują dania z kurczaka i wieprzowiny, sporo jest także dań rybnych. Jak dobrze poszukacie, to znajdziecie też pomysły na kaczkę (np. z sosem karmelowo-pomarańczowym) i królika (np. w

Uczta lodu i ognia - kuchnia miłośników Gry o tron

, budząc apetyt na kolejny kęs. Przepis na 3-4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Sos: 10 minut Pieczenie: 2 godziny 2 cytryny 1 kaczka o wadze ok. 2 kg 1/2 szklanki soku z cytryny (z 1-2 cytryn) 3 łyżki oliwy plus odrobina do kaczki 1/2 łyżeczki zwykłej soli 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego chili 1/4

Klasyka kuchni francuskiej - krok po kroku

zaszkodzi ciastu. Przepisów na cassoulet jest tyle, ile miast w południowo-zachodniej Francji. Trzy z nich - Castelnaudary, Tuluza i Carcassonne - spierają się o to, które jest ojczyzną sycącej potrawy z fasoli, warzyw i różnych mięs pod chrupiącą, czosnkowo-ziołową pierzynką. podajemy najbogatszą wersję

Palce Lizać, nr 20, 18 kwietnia 2011

, pieczoną białą kiełbasę czy kaczkę. W szkole gotowania pokazujemy krok po kroku jak przygotować żurek na zakwasie. Dla zabieganych zaś mamy cztery przepisy na wielkanocne last minute: wiosenną sałatkę, jajka faszerowane pastami, chrust z białej kiełbasy i szybki mazurek. Smacznych świąt!Uwaga! Kolejne

Na ostatki

wykładaj na papierowe ręczniki i czekaj, aż ostygną. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.   Przepis: Wiesław Bober, dyrektor ds. gastronomii hoteli firmy CAPITOL Składniki: 350 g foie gras (otłuszczona wątróbka gęsi lub kaczki) 500 ml porto 30 g orzeszków pini   Konfitura z cebuli: 200 ml

Tropea sagra della cipolla rossa - festiwal czerwonej cebuli

składnikami. Jeżeli nie mamy czasu na wyszukane dania, możemy skorzystać z szybkiego, ale bardzo efektywnego przepisu naszych ekspertów z Kuchni Dantego - Leonardo Masi i Alfredo Boscolo, którzy zdradzają  jak przyrządzić makaron Malma z kaczymi udkami oraz czerwoną cebulą. To wspaniałe i aromatyczne

Wrześniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

. Przepisy zgodne z założeniami diety pięciu przemian opracowała Maia Sobczak (qmamkasze.pl). Na słono - owsianka z pietruszkowym olejem, na słodko - pankejki lub kokosowy pudding chia. Śniadaniowe pomysły Marty Dymek (jadlonomia.com). Pierś do przodu! Adam Adamczak przyrządza pierś kaczki z warzywami i

Palce Lizać, nr 30, 11 lipca

Proponujemy dziś kolejne przepisy inspirowane kuchnią nadmorską. Jeśli ryba, to nie tylko śledź, ale też halibut, łosoś i dorsz. A jeśli nie ryba, to zupa z prawdziwków lub pierś z kaczki z pieczonymi jabłkami. Polecamy przepisy szefa kuchni Łukasza Pielaka. Co najchętniej zjedzą dzieci nad morzem

19 obowiązkowych dań do ugotowania w kwietniu

. Ratatouille. Przepis Kurta Schellera Łopatka do smażenia Misa do głębokiego smażenia Termometr do głębokiego tłuszczu Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info (dla 3 osób)   Składniki 2 filety lub 1 cała wypatroszona

Wielkanoc last minute. Proste przepisy na smaczne i szybkie dania

piekarnika i pieczemy, podlewając często wodą, przez mniej więcej 1 godzinę, aż szynka będzie zarumieniona i chrupiąca. Składniki 2 kaczki (np. barbarie) 4 ząbki czosnku sól 1 łyżeczka suszonego majeranku 5-6 kwaśnych  jabłek pieprz 250 ml wytrawnego białego  wina  

Kuroniowie przy stole - fragmenty książki Jakuba Kuronia

Każdy rozdział zawiera dwanaście przepisów - sześć skojarzonych z bohaterem lub bohaterami danego rozdziału i sześć proponowanych przez Jakuba Kuronia alternatywnych wersji tych dań. Dzięki temu książka jest pełna ciepłych opowieści rodzinnych i kulinarnych inspiracji. Przedstawiamy przepisy i

Palce Lizać, nr 18, 4 kwietnia

gotowania: Kaczka pieczona z jabłkamiGotuj z dziećmi: Entliczek-pentliczek...- dania z jabłkamiKuchnia w literaturze: O jedzeniu ze smakiemWarto wiedzieć: Gary w sieci - przegląd blogów kulinarnychPomysł na stół: Zdrowe małe co nieco - akcesoria do miodu

U babci smakuje najlepiej

z ognia. Posyp zieleniną. Łatwy przepis na krem ziemniaczany z chrzanem Auerhahn Zestaw sztućcy FUCHS sztućcy drewno Gerlach Celestia zestaw Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Składniki 60 dag dość chudej 

Pomarańcze na poprawę humoru

składniki utrzyj z przyprawami, polej pomarańcze i ogórki. Sałatkę przykryj i włóż na 10-15 minut do lodówki, aby sałatka się przegryzła. Składniki 6 pokrojonych na ćwiartki  jabłek 1 łyżeczka masła 1 łyżka dżemu  pomarańczowego 1,5 łyżki likieru pomarańczowego 1  kaczka (barbie

Weekendowe gotowanie z rabarbarem

mieszamy, doprawiamy. Musem faszerujemy kacze udko i spinamy je wykałaczkami. Kaczkę doprawiamy solą i białym pieprzem, obsmażamy na oleju i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp. 185°C. W rondelku gotujemy porto z winem, miodem i gwiazdkami anyżu, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Z

Kuchnia polska - niech młodzi ludzie uczą się gotować

techniki, podążanie za sezonem, za produktem, za nastrojem. Wyszukany przepis przydaje się od czasu do czasu, by zrobić wrażenie, ale to kuchnia domowa daje otulenie, przechowuje wspomnienia i jest niezbędna na co dzień. Gdy ma się w rękach wprawę, gotuje się szybciej, zatem częściej, a to przekłada się na

A niech tę kaczkę gęś kopnie!

Gęś nadziewana kaszą z grzybami (przepis Piotra Adamczewskiego, adamczewski.blog.polityka.pl) (dla 6-8 osób) 1 gęś 4 szklanki wody 6 suszonych grzybów po 1 marchwi, pietruszce oraz cebuli 1 łyżka masła natka pietruszki 1,5 szklanki kaszy gryczanej 1 plasterek słoniny 1 jajko 1 łyżka masła sól

Pomysł na niedzielny obiad

kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem, dodaj chilli i listki tymianku. Na talerz wyłóż przegrzebki i delikatnie polej sosem. Udekoruj ćwiartkami limonki. Przepis dla 4 osób Czas przygotowania 1 godz. 2 piersi z kaczki 200 g kiełków słonecznika 150 g truskawek (truskawki można zastąpić arbuzem

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 41 przepisów na słone tarty

!Ciacha, ciastka, ciasteczka. Z maki żytniej, gryczanej, jęczmiennej. Pszenną na chwilę odstawiamy...Pieczemy go, smażymy, robimy z niego chleb, czatnej, drinka. Bo banan jest dobry na (prawie) wszystko!Tessa Capponi-Borawska o prawdziwym przepisie na saltimbocca alla romana. Cielęcina, prosciuttko

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

przecież carpaccio z tuńczyka, z kaczki, z ananasa, z cukinii, ba, nawet z przegrzebków. Poniżej znajdziecie kilka takich nieklasycznych przepisów. Jedząc, starajcie się nie myśleć o tym, że i hrabina, i malarz, i restaurator Cipriani przewracają się w grobach. Carpaccio z melona Składniki 1,5 kg melona

Co ja zjadam? Sos chlebowy z morelami

Skłamię, jeśli powiem, że ten przepis też mi się przyśnił. Jako osoba nie posiadająca czasu na nadmierne obcowanie z fenomenem radia z lufcikiem, zwanego przez futurystycznych wizjonerów technologicznego rozwoju telewizorem nie mogę też powiedzieć, że do stworzenia tego przepisu zainspirował mnie

Książki kulinarne na styczeń

poszukiwaniu zapomnianych przepisów francuskiej prowincji. Chciała też przekonać się, jak jada młode pokolenie z dala od stolicy. Do książki jednak nie trafiły dania z wszystkich regionów, bo - jaka wyjaśnia we wstępie - "nawet wielotomowe dzieło nie mogłoby sprostać temu zadaniu". Razem z autorką

Emocje i dobre jedzenie - słynne filmowe uczty

é en croute (kaczka zapiekana w cieście) podane tego wieczoru - jest to ostatni przepis z książki.   Boeuf bourguignon, fot. Shutterstock   "Tost. Historia chłopięcego głodu" Film powstał na bazie książki pod tym samym tytułem - to autobiografia brytyjskiego dziennikarza

Książki kulinarne na październik

obok nich obojętnie. Dzięki Elizie Mórawskiej odkryjecie i pokochacie jabłka na nowo. Wśród prezentowanych przez nią 40 przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery są zarówno jabłkowe klasyki (szarlotka, tarta Tatin, racuchy z jabłkami, kaczka), jak i propozycje mniej oczywiste, np. chleb razowy z

Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron

przygotowania Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

plastry. Przygotuj makaron chiński według przepisu na opakowaniu, zalej gorącym bulionem, dodaj mięso kaczki i posyp dymką. Składniki 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 3 szklanki  mrożonego groszku (lub groszku świeżo wyłuskanego) 2 dymki pokrojone na kawałki sól

Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 32 przepisy na chleb i bułki

prof. Jarosława Dumanowskiego), zaprasza na gęś. Tu przy okazji przepraszamy i Was, i pana Macieja - przy zdjęciu gęsich udek znalazł się przepis na piersi i odwrotnie. Przepraszamy raz jeszcze, nie myli się ten, kto nic nie robi...Ludwik Lewin o uczcie, którą toruński historyk i warszawski kucharz

Przy magnackim stole - zasmakuj w Podkarpaciu

Feliksem Kazimierzem Potockim. W zapisach podaje się, że w uczcie weselnej uczestniczyło 1500 osób, a dania na stół weselny przygotowane były z 60 wołów, 300 cieląt, 500 baranów i jagniąt, 150 wieprzy, 3000 kapłonów, 11 000 kurczaków, 500 gęsi i 500 kaczek, 13 000 ryb i 270 beczek węgierskiego wina! Warto

Indyk - nie tylko na obiad [7 pomysłów]

Nie lubisz sera owczego? Nic nie szkodzi. Z powodzeniem zastąpisz go mozzarellą lub fetą. Przepis wideo na roladę z indyka ze szpinakiem i fetą znajdziesz na samym dole tego slajdu. Kotlety z indyka ze szpinakiem i owczym serem 4 sznycle z piersi indyka 200 g owczego sera 200 g szpinaku 1 łyżka

Potrawy na przyjęcia latem - Zaskocz gości i weź udział w konkursie!

wybrać, aby pasowało wszystkim gościom, było lekkie i nieprzeciętne?  Kucharz, Grzegorz Łapanowski przygotował trzy przykładowe menu na przyjęcie w gronie znajomych. Każdy z przepisów wymaga  trochę doświadczenia, więc jeśli znasz podstawy gotowania, masz sporo czasu, fantazji i odrobinę

Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne

aromatyczną zupę tajską oraz sataje, czyli tajskie szaszłyki - z kurczaka lub piersi kaczki. W tych daniach doskonale sprawdzi się mleko kokosowe, w dużym stopniu decydując o ich smaku. Przepisy Tajska zupa krewetkowa Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 4 Poziom trudności: łatwy

Ulubione dodatki do obiadu - doskonałe na zimę!

roladą śląską i kluskami śląskimi . Jeśli zamiast boczku dodasz do niej kwaśne jabłka oraz rodzynki, będzie pasować także do pieczonej kaczki. Modro kapusta 1 kg czerwonej kapusty 15 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula sól cukier pieprz ocet do smaku Kapustę poszatkować, ugotować w posolonej

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych - krok po kroku

Składniki 6 piersi  kaczki ze skórą 9 ząbków  czosnku 12 jagód jałowca 2 łyżeczki nasion  kolendry 4 goździki 3  liście laurowe (najlepiej świeże) 2 gałązki  rozmarynu 4 gałązki  tymianku 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 gwiazdki anyżu 1 kg grubej

Sześć najciekawszych nowości książkowych dla dzieci-społeczników

;Lato na Ulicy Czereśniowej" wychodzą z konwencji książek obrazkowych bez słów i zasiedlają wielką książkę kucharską dla dzieci. Ta, również podzielona na sezony, książka pomaga połączyć warzywa i smaki każdej pory roku w proste, smaczne przepisy. Znajome postacie wyjaśniają również w jaki sposób

Sałaty: nie tylko dla królików!

, melon Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu. Czarne oliwki wysusz w piekarniku, aż będą twarde. Tak przygotowane zmiksuj blenderem lub młynkiem do kawy na puder. Orzeszki pinii podgrzej na suchej patelni, aby lekko zbrązowiały. Pierś z kaczki lub indyka zamarynuj w listkach świeżego

Palce Lizać, nr 18, 4 kwietnia

się przyrządzania kaczki z jabłkami.W numerze z 11 kwietnia, zaczynamy przygotowania do śniadania wielkanocnego - będą przepisy na paschy, mazurki, babki wielkanocne i inne świąteczne słodkości.

Olimpijskie menu. Kibicujemy sportowcom

dodatkiem ziół.   Uwaga: przepis możemy nieco urozmaicić, dodając do gulaszu dobrą kiełbasę z dzika. Kroimy ją w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do mięsa na 30 minut przed końcem duszenia. Toeloop, rittberger, axel, a teraz skocz i zrób bezę. Beza 8 białek (razem 240 g) szczypta soli 200 g

Oryginalne przepisy z Nowego Orleanu

minut, aż ryż będzie miękki. (dla 10 osób) Przepis z książki Emerila Lagasse'a "Every Day's a Party"   Składniki 3 połówki piersi  kaczki ze skórą 7 łyżeczek Esencji Emerila 1/2 szklanki oleju (lub więcej) 1 szklanka mąki 1,5 szklanki drobno posiekanej cebuli

Kroimy kaczkę

Kaczka na słodko (dla 2 osób) 60 dag filetów z kaczki oraz dodatki: oliwa, majeranek, czosnek, sól, pieprz 4 łyżki miodu 40 g krupniku (alkohol) 80 g soku z pomarańczy Skórę z piersi kaczki nacinamy na krzyż i marynujemy mięso przez 2 dni w mieszance oliwy z majerankiem, przeciśniętym czosnkiem

Palce Lizać, nr 13, 28 lutego 2011

Przepisy z nowego wydania magazynu nie będą dietetyczne - kończy się karnawał, przed nami tłusty czwartek i ostatki. Dania są tłuste, wysokokaloryczne i - co tu dużo ukrywać - zjedzone w większej ilości niezdrowe: pączki, racuchy, rillettes z kaczki. W szkole gotowania uczymy smażenia faworków

Konkretne kanapki z dodatkiem sałatki

pozostałymi liśćmi rukoli. Przykrywamy połówkami bułki. Odkładamy, aby smaki się przegryzły.Więcej przepisów na znajdziecie na stronie Fit&Easy Fot. Materiały prasowe(dla 2-3 osób) Składniki 1 filet z kaczki 1 ciemna ciabatta 4-5 plasterków oscypka 2 łyżki żurawiny garść rukoli Fit&Easy

Pomysł na arbuza

połączyły. Usunąć z arbuza pestki oraz skórkę, a następnie pokroić go w dużą kostkę. Ułożyć na talerzu arbuz oraz fetę polewając oliwą i udekorować miętą. Pierwotnie przepis na tę sałatkę zaleca wykorzystanie truskawek, ale dla odmiany można je zastąpić arbuzem. Ważne, żeby był dojrzały i słodki. Wypróbuj

Lutowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

i sprawdzonych przepisach. Na zdjęciu: miejscowe danie jednogarnkowe, czyli kreolska jambalaya.Nigiri i maki na deser - sushi niezupełnie klasyczne. Ryż, co prawda, jest, ale rybę zastąpiliśmy owocami. Sympatyczny pomysł na walentynki!Jak flambirować, co flambirować, a przede wszystkim, co to w

Moje ulubione książki kucharskie do psucia

frywolnych żartów. Książka ta może nie jest najlepszą skarbnicą śląskich przepisów, ale za to kiedy czytam poszczególne receptury, to już samo zsumowanie składników w wyobraźni daje wynik pozytywny, zaliczający się do zbioru " z dzieciństwa ". Ok. Nikt w mojej rodzinie nie serwował dzikiej kaczki

Natura kuchni polskiej - książka Wojciecha Modesta Amaro

Książka Wojciecha Modesta Amaro to przewodnik po świecie nowoczesnej kuchni polskiej opartej na tradycyjnych, współcześnie rzadko używanych, produktach. Książka przywołuje prawdziwe skarby polskiej natury i podaje przepisy na wyrafinowane dania z użyciem m.in. aronii, agrestu, brzozy, czarnego bzu

21 dań obowiązkowo do ugotowania w lipcu

, oraz sól i pieprz, i gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. Podajemy z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem. Łatwy przepis na sałatkę z bobu i cukinii (dla 10 osób)   Składniki po 2 średnie marchewki i  pietruszki 1  seler naciowy 1  koper włoski 1  cebula 2

Dla gotujących i tylko ucztujących - przepisy prosto z "Gry o Tron"

prosto. Przepis - nawet jak dla mnie - jest banalnie prosty, a pochodzi z szesnastowiecznej książki kucharskiej. Weź królika, kurę lub kaczkę i piecz, aż będzie niemal gotowa, lub pokrój na kawałki i smaż w świeżym tłuszczu z posiekaną cebulą, a następnie przełóż do garnka i dodaj świeży rosół i połowę

Święto Dziękczynienia. Dziękujemy i jemy

Indyk to chyba najbardziej rozpoznawalny przez obcokrajowców atrybut amerykańskiego święta. Wiążą się z nim różne zabawne historie. Modny w latach 80., imponujący i absurdalny zarazem, jest świąteczny turducken - turkey + duck + chicken, czyli indyk, kaczka, kurczak. Przygotowuje się go, nadziewając

Dania z piwem i do piwa

plastry i skrop powstałym w trakcie pieczenia sosem. Podawaj z glazurowanymi śliwkami aromatyzowanymi pieprzem i kardamonem. dla 4 osób 4 udka z polskiej kaczki 1 główka czosnku majeranek otarty ziele angielskie liść laurowy rozmaryn sól morska morele w piwie: 100 g świeżych lub mrożonych moreli bez

Czarny bez - kwitnie, pachnie i kusi

, rozlejcie do?wyparzonych słoików. Świetnie pasuje do pieczonej kaczki. Składniki 1,5 szklanki mąka pszenna 0,5 szklanki otręby 0,5 szklanki cukier 1,5 szklanki maślanka 3 łyżki zakwas żytni 1 sztuka  jajko 3 łyżki oliwy 10 baldachów kwiaty czarnego bzu   Sposób

Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler

mąka do podsypywania Mus z kaczki 600 g mięsa kaczki z rosołu lub pieczonej 100 ml śmietany 36% 3 jajka 3 białka 1 duża cebula 2 łyżki listków świeżego tymianku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól, pieprz Ciasto: Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Na stolnicy

Kuchnia chińska w pięciu smakach

strony. Dodajemy kiełki, sos sojowy, posiekaną kolendrę i smażymy przez minutę. Ekspresowa kaczka "po pekińsku" (dla 2 osób) 2 piersi z kaczki (po 150 g), 4 łyżki sosu hoisin, 1 ogórek, mały pęczek dymki, naleśniki mandaryńskie lub pszenne tortille Umyte piersi kaczki smażymy na

Specjały na piknik

własną przekąskę.Hiszpańska tortilla z chorizo (dla 4 osób)5 młodych ziemniaków, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 150 g chorizo, garść różyczek brokuła, 1 czerwona papryka, 2 łyżki mrożonego groszku, 4 jajka, sól, pieprz, mały pęczek natki pietruszkiDo tego przepisu potrzebna

Karnawałowe menu

solą i pieprzem. Rozprowadź mlekiem, podgrzewaj 2?3 minuty, nie gotuj. Blender Alessi Blender Bosch Blender Bugatti Eva EVACR Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info (przepis Tomasz Woźniak) 400 g groszku łyżka sosu sojowego 4

18 dań, które musisz zjeść na wiosnę

rondlu płyn do objętości 5 łyżek. Do powstałego sosu dodajemy przetarte przez sitko maliny, sos Worcestershire i odrobinę miodu, krótko podgrzewamy. Roladki kroimy w plastry, podajemy z sosem i łodygami botwinki. Dla 4 osób   Składniki 4 piersi  kaczki 2 łodygi  rabarbaru 20

Co (naprawdę) gotuje się w Ameryce

placka z nadzieniem ze słodkich ziemniaków, bo ciągle mdliło mnie od tego składnika podanego jako dodatek do indyka - zapieczonego z cynamonem i cukrem pod grubą warstwą pianek marshmallows. Gdy zaś spytałam (tylko z za daleko posuniętej grzeczności) o przepis na sos do pasty, usłyszałam, że to patent

Chrzan - wielkanocny "gwóźdź programu"

po przygotowaniu. Należy jednak sprawdzić jej smak, ponieważ ziemniaki mogą wchłonąć część soli. Łatwy przepis na sałatkę z tuńczykiem, papryką i ananasem Zakwas na barszcz lub żurek wbrew pozorom bardzo łatwo przygotować. Wystarczy wymieszać ze sobą mąkę oraz wodę i poczekać kilka dni. Tym

Cztery smaki i wino

Jeżeli już rano myślisz o tym, co podasz na kolację, jeżeli studiujesz przepisy kulinarne, aby sprawić przyjemność domownikom lub gościom, jeżeli lubisz i cenisz wino oraz smakowitą kuchnię, to znaczy, że ten tekst napisaliśmy specjalnie dla ciebie. Wino i jedzenie swatane są przez znawców

Chrupiące zielone ogórki - na śniadanie, obiad i deser

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przechowuj w lodówce. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Mizeria w różnych wariantach (np. z dodatkiem octu) znana jest w różnych krajach Europy. Jeśli szukasz jeszcze mniej klasycznego przepisu

12 dań na świąteczny stół

minut. Kapustę z grzybami podajemy z krokiecikami z ziemniaków i orzechów.Zobacz też przepisy na Kapustę ze śliwkami oraz Kapustę z grzybami po kurpiowskuAutor: Olga IkonowiczŚledź czerwonySkładniki: 4 sprawione filety śledziowe 3 cebule 70 ml oleju 1 mała puszka koncentratu pomidorowego sól i

Rabarbar - smak dzieciństwa

ogniu - rabarbar powinien być miękki - a potem miksujemy. Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym

Książki ze smakiem - nowości

znajdziemy przepisy m.in. na sałatkę z buraków i wiśni, śledzie z malinami oraz pierogi z kaczką z masłem pomarańczowym, ale też na babkę rumową i kilka nalewek. Zgromadzone przepisy uzupełniają historie o powstaniu popularnych dań oraz urokliwe zdjęcia z chobielińskiego ogrodu oraz kuchni. "Miło mieć

Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

Tym, którzy lubią mięsa z dodatkiem owoców (np. szynkę dojrzewającą) polecamy przepis na marynowane, korzenne gruszki. Najlepiej sięgnąć po odmianę o twardszym, zwartym miąższu, np. bera. Marynowane gruszki 2 kg twardych gruszek 3 szklanki (750 ml) białego octu winnego 2 i 1/2 szklanki (500 g

"Smaczne życie Charlotte Lavigne" już w księgarniach

kiedyś w Montrealu, radzę zarezerwować stolik w jego restauracji Le pied de cochon i spróbować  poutine au foiegras . To przekąska, na którą składa się mięso z kanadyjskich hodowli,  poutine (frytki, ser i ciemny sos) oraz wątróbka z kaczki Tego smaku nie da się zapomnieć! Gotuje pani według

Nie marnuj jedzenia!

nimi kaczki w parku albo w ręce sąsiada, który hodował na swojej działce parkę łakomych królików (takie cuda w mieście). Z czerstwej chałki mama robiła mi pyszne tosty, obsmażane w jajku i posypane cukrem. Nie wiem czy nic, ale nie marnowało się wiele. Dzisiaj chyba mamy lżejszy stosunek do jedzenia

Tajemnica walentynkowej kolacji

masła, mieszamy, gasimy gaz pod garnkiem i przykrywamy go. Po dwóch minutach wykładamy risotto na talerze. Na wierzch kładziemy plastry gruszki oraz grillowanej kaczki (przepis obok). Przybieramy gałązkami świeżego tymianku. Wojna biało-czerwona pod flagą włoskąPod włoską, gdyż rozkazy wydaje

W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy

Składniki 2  kacze piersi 6 łyżek sosu sojowego 2 ząbki czosnku kawałek  imbiru 1 litr bulionu 1 pęczek dymki makaron chiński   Sposób przygotowania Ponacinaj skórę na kaczce, piersi zalej sosem sojowym, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek imbiru

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy". Jej opowieść o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplatana

Pyszne, domowe dania na środek lata

pieprzem i zalej majonezem. Sałatka raczej nie wymaga solenia. Udekoruj jajkami, posyp papryką. Przepis pani AGNIESZKI MAZUR z Krakowa. Składniki 2 łyżki masła 1,5 szklanki posiekanych  porów 1 duża dojrzała, ale jędrna  gruszka (obrana, oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę) 1,5

Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

ciepłym miejscu, aby sos nie ostygł. Skórkę na piersiach kaczki nacinamy nożem w kratkę, uważając, aby nie nadkroić mięsa. Nacieramy solą i pieprzem z obu stron, skórkę dodatkowo posypujemy tymiankiem, wmasowując go w nacięcia. Smażymy na mocno rozgrzanej żeliwnej patelni o grubym dnie (takiej z

Blogerzy polecają: domowy fast food

; Lukasa Volgera. Więcej wegetariańskich przepisów znajdziecie na blogu Zielenina »Składniki:2 kacze piersi ze skórąsólpieprz2 łyżki suszonego majeranku Sos hoisin:5 łyżek sosu sojowego2 łyżki wody3 kopiaste łyżki masła orzechowego1 ząbek czosnku2 łyżeczki oleju sezamowego2 łyżki cukru