jakie owoce rosną w polsce

Łukasz Łuczaj

Na jeżyny

Na jeżyny

W Polsce rośnie ich około stu gatunków. Różnią się kolorem, kształtem kolców, wielkością owoców. Ale które są najsmaczniejsze?

W Warszawie pobito rekord Guinnessa w układaniu mozaiki z sushi

Głównym składnikiem mozaikowej kompozycji o powierzchni aż 40,78 metrów kwadratowych był łosoś norweski. Rekord należy do Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza oraz uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie

Tasznik - warzywo przedwiośnia

Tasznik pospolity (Capsella bursa-pastoris) to jednoroczny lub dwuletni chwast z rodziny kapustowatych. W Polsce jest rośliną bardzo znaną, jednak pomijaną I lekceważoną. Pojawia się licznie na nieuprawianych polach, ale rośnie też w miastach: na zaniedbanych trawnikach, w parkach, przy chodnikach.

Jak gotowanie zmienia warzywa

Jak gotowanie zmienia warzywa

jeść, żeby szybko rosły Specyficzne zaburzenia językowe. Dlaczego dziecko słabo mówi? Szacuje się, że aż 300 tys. dzieci w Polsce w wieku od 4 do 14 lat ma zaburzenia językowe, których nikt nie leczy. By szybciej je wyłapać i zacząć terapię, Instytut Badań Edukacyjnych wysłał ankiety do rodziców

Kolor słońca na talerzu

Kolor słońca na talerzu

Pod dębami i świerkami Kurki zbiera się latem w polskich lasach, szczególnie w Polsce północnej oraz północno zachodniej. Rosną głównie w otoczeniu sosen i świerków, a także dębów i grabów, wśród mchu lub opadłych liści. To grzyby łatwo rozpoznawalne - poza pomarańczowym kolorem ich cechą

A MORZE na północ? Co dziś jedzą Estończycy

A MORZE na północ? Co dziś jedzą Estończycy

znajdziemy minogi i węgorza w galarecie, niczym niezwykłym jest tu konserwa z mięsem niedźwiedzia czy kiełbasa z łosia. fot. Julia Ambroziewicz Przyroda jest dzika i obfituje w owoce lasu, morza i pól. Czeka na odkrycie. Tak jak w Polsce ambitni szefowie poszukują korzeni kuchni estońskiej i tworzą

Marka Grycan - Lody od pokoleń liderem rynku lodów familijnych

Marka Grycan - Lody od pokoleń liderem rynku lodów familijnych

Pierwsze opakowania lodów sygnowanych nazwiskiem Elżbiety i Zbigniewa Grycanów trafiły na półki sklepowe w 2004 roku. Od tej pory wartość rynkowa oferty detalicznej systematycznie rośnie, osiągając w 2014 roku rekordowy poziom.  Według badań AC Nielsen (MAT ON 2014) marka Grycan - Lody od

Co wyczytasz z paznokci? Czy manikiur im szkodzi?

Co wyczytasz z paznokci? Czy manikiur im szkodzi?

rośnie. Paznokieć wzrasta w ciągu trzech miesięcy, w tym czasie odrasta cały. U dzieci rośnie bardzo szybko. Co najgorszego robimy paznokciom? - Obgryzamy. Wyrywamy skórki. Od tego paznokcie rosną w poprzeczne karby, o których wspomniałem. Na manikiurze usuwane są skórki otaczające paznokieć, które

Dieta antyrakowa. Co jeść żeby nie zachorować?

Dieta antyrakowa. Co jeść żeby nie zachorować?

50 lat, mamy naprawdę wiele analiz. I są one pocieszające. Choć wydaje nam się, że nowotwory są u nas tak powszechne, w rzeczywistości zachorowalność na wiele rodzajów raka w Polsce bardzo spadła dzięki zmianie sposobu żywienia - przekonywał prof. Jarosz. Niewątpliwie są to warzywa i owoce. Dlaczego

Tomasz Jakubiak poleca swoje ulubione miejsca na kulinarnej mapie Polski

Tomasz Jakubiak poleca swoje ulubione miejsca na kulinarnej mapie Polski

nielicznym. Wiele osób wciąż nie rozumie jak ważne jest, aby nie tylko wspierać nasz rodzimy agrobiznes ale przede wszystkim jeść zdrowo. Co prawda liczba osób stawiających na świadome odżywianie rośnie, ale i one często wolą iść do sklepu z ekożywnością, zamiast kupić coś od rolnika. I nie ma tu miejsca na

Dary lasu, czyli jak się najeść za darmo

Dary lasu, czyli jak się najeść za darmo

rodzinie i znajomym. Fot. Biurwa Fot. Biurwa To były rośliny oczywiste i znane każdemu. Warto zainteresować się owocami czarnego bzu (Sambucus Nigra) , który niebawem dojrzeje. Rośnie go pełno na miedzach i obrzeżach lasów. Oprócz wielkich pokładów witaminy C, bez czarny ma tę niekwestionowaną zaletę, że

Do Brazylii po smak

Do Brazylii po smak

. Wiele owoców rośnie w Amazonii, mają cudowne właściwości  odżywcze, a także lecznicze, więc coraz śmielej sięga po nie przemysł farmaceutyczny. Podczas całej podróży piję soki albo jem owoce: gravioli (flaszowca miękkociernistego), pinhi (flaszowca łuskowatego), jagód açai, guarany, gujawy

Dlaczego tak tyjemy i nie potrafimy tego zatrzymać?

Dlaczego tak tyjemy i nie potrafimy tego zatrzymać?

, 64 procent mężczyzn, 49 procent kobiet. I, niestety, te liczby na razie tylko rosną. I to, niestety, widać. I niby świetne te wszystkie kampanie społeczne "pokochaj swoje ciało, bo dość już dyktatury anorektycznych modelek", ale tak naprawdę lepsze byłyby te ostrzegające przed chorobami

Rambutan

Rambutan

Rambutan to egzotyczny owoc, podobny do liczi. Rośnie na drzewach uprawianych w Indonezji i Ameryce Środkowej. Ma owalny kształt, zbliżony do śliwki, skórzastą skórkę pokrytą miękkimi kolcami, miąższ jest przezroczystobiały. Rambutan ma słodki, delikatny smak. Owoce rambutanu je się przeważnie

Nasiona chia i jagody goji. Polska odpowiedź na modne jedzenie

Nasiona chia i jagody goji. Polska odpowiedź na modne jedzenie

suszone. Za to żurawina rośnie w naszym kraju. Jest bombą przeciwutleniaczy. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. To bogate źródło witamin A, C i tych z grupy B. Reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na wątrobę i wspomaga pracę serca. Oraz ma zaletę, której nie mają jagody goji

Czy się różni żywność ekologiczna od tej z supermarketu

Czy się różni żywność ekologiczna od tej z supermarketu

wrażliwym układem pokarmowym i dzieci. Owoce i warzywa na chandrę, spadek nastroju i brak energii. Warzywa z targu : Często jesteśmy przekonani, że na targu sprzedaje się zdrowe warzywa i owoce ze wsi, ale przecież w mieście warzywa też rosną, prawda? To, że dostajemy je bezpośrednio od rolnika (jeśli

Dziwactwa w kuchni

Dziwactwa w kuchni

Ten piękny różowy owoc rośnie na....kaktusie. Pitaja, nazywana również smoczym owocem, wywodzi się z Meksyku i Ameryki Środkowej. Dziś uprawiana jest także w Chinach, Izraelu, Wietnamie, Malezji, na Tajwanie i Filipinach. Intensywnie kolorowe owoce przypominające duże jajo powstają z kwiatów

Liczi

Liczi

Liczi to egzotyczny owoc, inaczej zwany chińską śliwką. Drzewa liczi rosną głównie w Chinach i Indiach. Owoc liczi jest owalny, mniejszy od europejskich śliwek. Ma brązowo czerwoną cienką, twardą i chropowatą skórkę, którą łatwo się zdejmuje; w środku jest pestka. Miąższ liczi jest mlecznobiały

8 powodów dla których warto mieć ogród

8 powodów dla których warto mieć ogród

. przy Domu Pomocy Społecznej w Ruskich Piaskach). Korzyści wypływają tu z połączenia aktywności fizycznej, przebywania na świeżym powietrzu, stymulacji poznawczej i satysfakcji z pracy. Największą moc leczniczą mają ogrody, w których rosną i kwiaty, i rośliny jadalne. Warto zadbać o urządzenie między

Słodki początek dnia

Słodki początek dnia

. Wszystkie owoce wymieszaj w misce, przykryj i wstaw do lodówki. Jeśli chcesz, możesz posypać je odrobiną cukru pudru do smaku. Po 3-6 godzinach wyjmij z lodówki owoce i sos jogurtowy, wymieszaj, odłóż na 15 minut, aby smaki się połączyły. Autor: Nowa Kuchnia Polska Guzzini Komplet sztućców

"Zdrowa żywność" to chwyt marketingowy. Jak rozpoznać ekologiczne jedzenie

"Zdrowa żywność" to chwyt marketingowy. Jak rozpoznać ekologiczne jedzenie

. Owoce i warzywa ekologiczne są niepryskane - rosną więc mniejsze, bardziej krzywe i czasem mają ślady po "robaczku". Jednak ich walory smakowe i zdrowotne przewyższają niedostatki urody. W ''Tylko Zdrowie'' czytaj też: Dlaczego zapalenie pęcherza ciągle wracaTo najczęstszy stan zapalny dróg

Co jeść, żeby nie mieć raka

Co jeść, żeby nie mieć raka

zachorowania na raka znów rośnie. Ostatnie lata przyniosły też wiele dowodów na to, jak ważne jest żywienie we wczesnym okresie życia - do drugiego roku życia - a także matki w ciąży. Wtedy to zachodzi w ciele młodego człowieka tzw. programowanie strukturalne i metaboliczne. Ma ono kluczowe znaczenie dla

Małe co nieco na nagły głód

Małe co nieco na nagły głód

porcje ciasta. Pamiętaj, żeby zachować między nimi dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną i rozlewają się na boki. Wstaw do pieca rozgrzanego do 170 st. C i piecz na jasnobrązowy kolor około 12-16 minut. Wystudź na kratce. Autor: Zuzanna Wiciejowska Parówki w cieście francuskim to prosta i szybka do

Wielkie pomidorowe święto z Podravką w chorwackim Umag

oraz klimatycznych, niezwykle sprzyjających uprawie tych warzyw. Pomidory, z których powstaje m.in. przecier pomidorowy Podravka rosną wzdłuż pięknego wybrzeża Istrii, na glebie bogatej w minerały, szczególnie żelazo, dzięki czemu ziemia posiada charakterystyczną, czerwoną barwę. Dodatkowo

Kuchnia peruwiańska: czy tylko ziemniaki i kukurydza?

popija się ceviche ? Żółtą Inka Kolą lub chicha morada - sfermentowanym, bezalkoholowym piwem z fioletowej kukurydzy, która rośnie tylko w Peru. Najsłynniejszym napojem alkoholowym jest Peruvian Pisco , wódka z winogron, uznana przez rząd w 1988 roku za dziedzictwo narodowe. Jednak najważniejszym w

Nie wszystko eko, co się marszczy

ekologii rosną też marchewki dorodne (to zależy od jakości gleby, gęstości nasadzeń, pogody), a mycie i pakowanie stało się normą, szczególnie że opakowane łatwiej oznaczyć certyfikatem. Certyfikat jest cenny. Ale są też producenci, którzy uprawiają, hodują, przetwarzają w sposób zrównoważony, a o

O tym, jak komosa popadła w niełaskę

odmian jabłek i śliwek. Komosa bardzo ściśle kojarzy się z naszym przednówkiem. W Polsce występuje kilkanaście gatunków tego rodzaju. Rosną zwykle na polach uprawnych i przychaciach, w miejscach skopanych, z naruszoną glebą. Najważniejszym gatunkiem jest komosa biała (Chenopodium album), jeden z

Co zamiast chia i jagód goji? Polskie odpowiedniki modnego jedzenia

- związków zwalczających wolne rodniki. Mają witaminę C, witaminy z grupy B i wiele mikroelementów: selen, żelazo, cynk, potas itd. Są zdrowe, ale tylko wtedy, gdy jemy je na surowo. Do Polski zaś trafiają najczęściej suszone. Za to żurawina rośnie w naszym kraju. Jest bombą przeciwutleniaczy. Ma działanie

Rdest jak pieprz

. To gatunek szeroko rozpowszechniony prawie na całym świecie; rośnie w podobnych wilgotnych siedliskach także w Indiach, Chinach, Japonii, Ameryce Północnej, Australii, a nawet w Nowej Zelandii!   Można go pomylić z innymi rdestami - szczawiolistnym, czyli kolankowym (Polygonum lapathifolium

Mity naukowe - ile bzdur uważamy za prawdę?

. Co za chytry plan ułatwiający dalsze życie i pamiętanie tej daty! Moja koleżanka z pracy była przekonana, że wszyscy znają język polski, bo to jest przecież TEN właściwy, inne języki stanowią zaś plemienne narzecza, dodatki do standardowego formatowania pod dźwięczne "chrząszcz brzmi w trzcinie

Ratujmy drzewa!

nasadzeń nie pokazują ile nowych drzew faktycznie w mieście rośnie. Tym bardziej, że czasem wlicza się do nich maleńkie drzewka sadzone w lasach na przedmieściach. Jest też taki problem, że drzew w mieście ponoć nie ma gdzie sadzić. W centrum nie pozwalają na to instalacje idące pod ziemią, w nowych

Polak chce etatu! Słabo opłacani, nielojalni, bez dzieci

zaledwie 6 proc. - miesięcznie dostają powyżej 3 tys. zł netto. Ich wynagrodzenia rosną z wiekiem, ale i tak w najstarszej grupie pozostają niższe niż wśród pracujących na umowę o pracę. Jeremi Mordasewicz, ekspert Konfederacji Lewiatan, twierdzi, że większości pracodawców, którzy zatrudniają pracowników

WF z Klasą. Sport elitarny?

dostarczająca 100 kilokalorii, ma około pięć razy wyższą wartość odżywczą niż równoważna pod względem energetycznym ilość innej żywności, ale jest także pięć razy droższa. MINISTER SPORTU I TURYSTYKI: ROŚNIE NAM CYWLIZACJA KCIUKA Bieganie jest tanie, ale... Podobny stosunek cen zauważyć można również w innych

Prywatne życie nas uszczęśliwia, polityka - frustruje

26 badanych przez pana dużych i średnich miast rośnie zadowolenie z miejsca zamieszkania - m.in. w Poznaniu, Toruniu, Katowicach, Olsztynie, Opolu, Sosnowcu, Łodzi. Gorzej jest w Częstochowie, Bydgoszczy, Białymstoku, we Wrocławiu. Nawet w Gdyni, choć od czterech kadencji rządzi tu prezydent Wojciech

Wysokie Obcasy w kioskach od 27 lipca

(beloved.com.pl) jest globalnie ekologiczna - ekologiczne są nawet opakowania, a ich ubrania ?rosną? razem z dziećmi. Może warto przeczytać metkę, sprawdzić firmę w internecie, dowiedzieć się, czy produkt ma jakiekolwiek ekocertyfikaty. To kwestia wyrobienia nawyków. Z Magdaleną Płonką rozmawia Michał Zaczyński

Wielkie pomidorowe święto z Podravką w chorwackim Umag

Podravka rosną wzdłuż pięknego wybrzeża Istrii, na glebie bogatej w minerały, szczególnie żelazo, dzięki czemu ziemia posiada charakterystyczną, czerwoną barwę. Dodatkowo śródziemnomorskie słońce oraz proces systematycznego nawadniania pól sprawiają, że warzywa mają doskonały smak, aromat i kolor. Dojrzałe

W krainie kasztanów - specjalności kuchni francuskiej

Debellut z kasztanowego komitetu tłumaczy, że w Ardeche rośnie 65 tradycyjnych odmian, z czego uprawia się dziewiętnaście. I rzuca wiązankę francuskich nazw, z których niewiele pewnie będę miał pożytku pod Halą Mirowską. Zapamiętuję, że kasztany nie muszą być duże, bo te najbardziej dekoracyjne najmniej

Drożdżowe, ucierane, bez pieczenia - baby cieszą oczy!

porcjami rozpuszczone, ale nie gorące masło. Na samym końcu dodaj szczyptę soli oraz rodzynki. Ciasto przełóż do foremek wysmarowanych tłuszczem (ciasto nie powinno sięgać wyżej niż połowa wysokości formy - będzie rosło przed i w trakcie pieczenia). Odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Gdy

Alergia i astma. Jak się pozbyć kataru i duszności

). Może też być bardzo gwałtowna - wtedy dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego (patrz ramka). Do najbardziej gwałtownych należy alergia na orzeszki ziemne. W 75 proc. przypadków jest to reakcja na zjedzenie po raz pierwszy fistaszków. Liczba osób uczulonych na orzeszki ziemne rośnie. W Wielkiej Brytanii

Wszystko może być koszerne. Sushi, gęś i coca-cola. O kuchni żydowskiej rozmawiamy z Barbarą Kirshenblatt-Gimblett

koszerne, bo rosną tylko w ogrodach księży, tylko oni je uprawiają, Żydzi nie. Po drugie, gdy przekrawasz pomidora, to tam jest kształt krzyża, to je przekreśla jako produkt koszerny. I po trzecie, gdy jest otwierasz, są krwiste a my nie jemy krwi. Po czwarte nie wiemy co to dokładnie jest, bo to nie

Błogosławieństwo smaków

Najprościej, jak się da - A próbowałaś już surowych anchovies w oliwie? Nie? - chociaż jestem już po dwóch daniach oraz deserze, Uri nie przestaje prezentować mi swoich ulubionych smaków. Przed chwilą postawił na stole sorbet z mandarynek. Rosną u niego na farmie, nie są pryskane chemikaliami. Mimo

Polaku, nie narzekaj! Łona i Webber wysyłają dźwiękową pocztówkę - wy też możecie!

można śmiało zauważyć jak ewoluuje Polska. Natomiast w tym roku jest nas trochę mniej; aktywność koncertową ograniczyliśmy na rzecz prac nad nowym materiałem. Właśnie, Webber, mówisz o tym, że rosną nam piękne, długie proste drogi. Pewnie też napatrzyliście się na Polskę, bardzo się zmieniła od czasu

Wiśnie czy czereśnie?

Czereśnie, to swego rodzaju rodzynki wśród innych "pestkowców". Są wyjątkowo słodkie, ale sezon na nie trwa tak krótko, że trzeba śpieszyć się z ich kosztowaniem! Choć dzikie czereśnie rosną na terenie całej Polski, tylko sadownicze odmiany dają słodkie i zjadliwe owoce. Czereśnie

Zielona fala - fenomen społecznych ogródków miejskich dociera do Warszawy

, choć zdarzy się też dziecięcy wózek, albo stara wanna - w których od wiosny do jesieni rosną zioła, truskawki, kwiaty, pomidory, sałaty, cukinie, a nawet małe dynie. Każda z "grządek" należy do prywatnej osoby lub okolicznej rodziny . Według mojej berlińskiej przewodniczki zdarzają się

Autorzy bestsellera "Karolina na detoksie" radzą, jak nie przytyć na wakacjach all inclusive

. Łaknienie rośnie. Powoduje poczucie braku, który wynagrodzimy sobie w chwili stresu lub gorszego samopoczucia. Jedzenie powinno być przyjemnością. A coś słodkiego obniży temperaturę ciała, poprawia humor i dodaje energii. Słodycze niepotrzebne są nam tylko wieczorem. Zwróć również uwagę na jakość deserów

8 największych pułapek dietetycznych

, w wyniku czego efekt oddziaływania na organizm rośnie. Znajdziemy go również w gumach do żucia, wyrobach cukierniczych, nabiale, napojach bezalkoholowych czy produktach spożywczych o zredukowanej ilości energii. Pomimo tego, że Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w opinii wydanej na

Drzewo oliwne - dar Ateny dla ludzkości

substancji zaczyna się od uprawy. Drzewa rosną wolno. Im młodsza sadzonka, tym szybciej rośnie, ale z wiekiem ten proces słabnie. Drzewa zaczynają owocować dość późno, mając dopiero od 5 do 7 lat, zaś najbardziej wartościowe owoce dają, gdy osiągną wiek około 140 lat. Późną wiosną na końcach gałązek

Niels Stokholm - kapłan z widłami

świń, kur oraz owiec. Rosną zboża, warzywa i owoce. Gleba użyźniana jest naturalnym nawozem. Od ryjących ją dżdżownic przez miodne pszczoły i zapylające motyle po kryjące się w liściach drzew gawrony - wszyscy mieszkańcy farmy Stokholma są równie ważni. Wspaniałe produkty Thorshojgaard doceniają

Pomarańczowe przysmaki - na słodko i słono

papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób wyciśniesz wzorek (możesz też użyć mokrego tłuczka do mięsa). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż będą złociste. Taki

Kupować już rzodkiewkę i sałatę? Czy nowalijki są zdrowe

sięgałam po pierwsze rzodkiewki i dymkę. Przed oczyma stanęła mi scena sprzed lat - z czarnobylskiej wiosny. - Są za duże, za zdrowe, za kolorowe - znajoma sączyła wątpliwości. - A poza tym prawdziwe rzodkiewki nie rosną zimą. Oni je robią z ropy naftowej i cukru - zakończyła konspiracyjnie. Ile prawdy

Po co winu siarka?

po zbiorach. Chroni je to przed utlenieniem, unicestwia bakterie mogące zepsuć wino, a przy okazji zabija rdzenne drożdże. Na ogół użycie siarki w tej fazie przygotowuje owoce do fermentacji przy udziale drożdży wyselekcjonowanych. Niemniej, naturalna fermentacja po wstępnym siarkowaniu wciąż jest

Zaniedbana. Na szczęście

, choroby serca i w ogóle żyją dłużej i lepiej. Skoro owoce zawierają przeciwutleniacze, a ludzie jedzący owoce są zdrowsi, z tego wniosek, że przeciwutleniacze chronią przed rakiem. I zamiast łamać sobie zęby na marchewce i kwasić się ogórkiem, łatwiej i przyjemniej łyknąć syntetyczny beta-karoten i inne

Hodowla na balkonie

parapecie, więc potem naturalnie przychodzi czas na pomidory. Sadzonki można kupić nawet w kwiaciarniach i właściwie same rosną, ważne tylko, żeby miały nie za dużo wody i jak najwięcej słońca. Joanna Borkowska, malarka, w swojej pracowni na warszawskim Mokotowie ma dwa balkony i na obu hoduje pomidory

Detoks na diecie modelek. Nie licz kalorii, ale odstaw cukier

koszyku. Nie pij alkoholu James śmieje się, że piwo zmienia mężczyzn w kobiety. Dostarcza substancji biologicznie czynnych - fitoestrogenów, które działają na organizm mężczyzn podobnie jak żeńskie hormony płciowe. Dostarczanie ich w nadmiarze osłabia potencję, a także sprawia, że rosną brzuch i piersi

Pomidory - królowie lata

2006 r.) obrodził  owocami ważącymi w sumie 522 kg. Rekordzista rósł na terenie Epcot, naukowego parku rozrywki Disneya w Lake Buena Vista na Florydzie. Wrześniowa Kuchnia już w sprzedaży!

Jak śliwki w powidła

przydomowego drzewa jesteś w stanie zjeść, dorzucić do drożdżówki, iloma obdzielisz znajomych? A teraz wyobraź sobie, że w twoim sadzie rosną dziesiątki owocowych drzew, kolejne setki - w sadach sąsiadów. Nie ze skąpstwa, a z przezorności warto je więc zachować na czas, kiedy o słodkiej węgierce można pomarzyć

Kotewka orzech wodny

Finlandię, ale jako że jest rośliną ciepłolubną, wycofała się na południe podczas ostatniego ochłodzenia klimatu (XVII-XIX wiek). W Polsce dawniej rosła nawet na Kaszubach. Obecnie, niestety, pomimo sprzyjającego jej ocieplenia klimatu, jest dalej zagrożona, gdyż niszczą ją ryby roślinożerne wspierane przez

Gotowanie jak terapia [BLOGERSKI PRZEPIS TYGODNIA]

sukces, że mam wiernych czytelników (i ich liczba rośnie!). Wciąż nie mogę uwierzyć, że dostaję maile od ludzi, którzy piszą, jak bardzo lubią wpaść na moją stronę i podpatrzeć, co dobrego przygotowałam. Nie spodziewałam się, że moja strona może kogokolwiek zainteresować. Dzięki temu, że mieszkam w

Składniki naturalne kosmetyków. Po co szukano ich na krańcach świata?

prysznic. Wielu z nas szuka w kosmetykach wyjątkowości, a wymagania rosną. I dobrze, bo przecież te rośliny w kremach muszą jeszcze działać. Naukowo sprawdzone Wymagający klient nie da się zwieść wyłącznie ładnym opakowaniem i przekazem o naturalności. Potrzebuje dowodów. Według badań Euromonitora krem z

Najdroższe przyjemności świata

japońskie grzyby matsutake, zwane także mattake. Ich cena (2 tysiące dolarów za kilogram) związana jest z rzadkim występowaniem grzyba. Matsutake rośnie jedynie pod czerwoną sosną japońską. Poza obszarem Japonii grzyb znany jest również w niektórych regionach Chin i Korei. Najdroższa wołowina na świecie

Koktajlowy zawrót głowy

mojito na Żubrówce lub mojito na greckiej Metaxie. Jak zauważa Kotule, w tym sezonie modne są drinki proste w przygotowaniu i z niewielka ilością składników, jak, np. Uzdrowiciel, czyli Jaegermeister z sokiem jabłkowym. - Wraz ze wzrostem zainteresowania whisky, rośnie też popularność drinków na jej

Walia - kraina smoków, porów i żonkili

  Żonkile w Walii zakwitają wcześnie. Jest jeszcze naprawdę zimno, gdzieniegdzie leży śnieg, a one już są. Rosną w kępach przy drogach, w ogródkach, na obrzeżach pastwisk. W marcu Walia jest jaskrawożółta. Żonkil to jeden z jej symboli. Podobno przez pomyłkę, bo miał być por. Choć na oko

Sposoby na szczupłą sylwetkę z całego świata

zakonserwowaniu wiadomo, że są naturalne i bez żadnych sztucznych składników. Warzywa z własnego ogródka zachęcają też bardziej do włączenia ich do codziennych posiłków.Kurkuma, podstawowy składnik curry, rośnie dziko w malezyjskiej dżungli. Okazuje się, że może stać się bronią do walki z otyłością. Badania

Vegebox - zielona skrzynka

, gdzie ulokowana jest część zaprzyjaźnionych gospodarstw. Na tych terenach już w latach 90. powstawały pierw-sze uprawy ekologiczne. Tutejsze owoce podbijały Holandię i Niemcy, ale w Polsce przez wiele lat były nieznane. Na szczęście polski rynek się zmienił i gospodarstwa ekologiczne prowadzi już drugie

Dzień Babć

pieczenia ciasto rośnie i jeśli go nie nadkroimy, popęka nierównomiernie i nieładnie). Pieczemy w 170°C przez 45-50 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Upieczone pierniki studzimy przez kilka minut w formie, wyjmujemy i studzimy całkowicie. Przygotowujemy polewę. Masło

Śniadania świata

... Churchill Zestaw śniadaniow... HAPPYROSS Zestaw śniadaniow... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Tradycyjne szwedzkie śniadanie to też kanapki. Podobnie jak w Polsce dodatkami są zazwyczaj: szynka, żółty ser, jajka, pomidory czy papryka

Biała marchew

warunkach, kwitną dopiero w trzecim roku. Dużo też zależy od tego, kiedy marchewki skiełkowały. Jeśli wiosną, mogą wydać kwiaty nawet w tym samym roku, a kiełkujące jesienią - dopiero w następnym. Początkujący miłośnik roślin dostrzeże jedynie duże okazy marchwi, z kwiatami lub owocami. Ich korzeń jest już

Rządowy elementarz nie traktuje dzieci serio. Dlatego bijemy na alarm

(choć polecenie pod tekstem głosi: "Postarajcie się wykorzystać owoce, które rosną w Polsce"), albo mają wymyślić, do czego wykorzystać butelkę po wodzie. Ale pomysły te giną w przesłodzonej liryce. W całej książce znaleźliśmy tylko trzy przykre wydarzenia: upadek ślimaka, wywrotka dziecka na

To gotujecie i pieczecie na Wielkanoc. Najczęściej wyszukiwane przepisy

  Żur z białą kiełbasą i jajkiem [Jakub Kuroń gotuje] Prosty i idealny. Sernik wiedeński bez spodu z ciasta - sama masa serowa i rodzynki. Sernik rośnie podczas pieczenia (za sprawą dodanej piany z białek jaj), ale później często dość mocno opada - pozwól mu stygnąć w piekarniku, żeby zachował

Kamis Grill Mates - zapanuj nad ogniem i przygotuj znajomym konkretne dania z grilla!

Z roku na rok rośnie w Polsce zainteresowanie grillowaniem. W sezonie (kwiecień-sierpień 2013) 58% Polaków grillowało kilka razy w miesiącu. Statystycznie wokół rusztu biesiaduje wspólnie grupa 7 osób . Skąd pomysł na wspólne grillowanie? Ogień od zawsze gromadził wokół siebie ludzi. Przygotowanie

Frytki z czyśćca

biologii Łukasza Łuczaja, ekologa i etnobotanika. Uprawianie ogrodu warzywnego Łukasz uważa za zbyt pracochłonne, woli wypełniać garnki tym, co rośnie spontanicznie i obficie na przychaciu i przydrożu. Pochyla się nad rośliną, wymienia nazwę w kilku językach i przytacza historyczne źródła, w których było

8 powodów, dla których potrzebujemy witaminy D

witaminy, warto stosować suplementy, bo ma ona ogromny wpływ na nasz dobrostan. Oto przykłady. Jak wygląda 200 kalorii? Jak wygląda dieta na odporność? Niedobór witaminy D zwiększa zapadalność na infekcje. Rośnie także ryzyko chorób o podłożu autoimmunologicznym, czyli tych, w których układ

Niezła babka (wielkanocna)!

środkowym poziomie piekarnika. Piecz godzinę, a potem wyjmij z piekarnika i zdejmij formę. Ostudzone ciasto możesz udekorować lukrem lub czekoladą albo posypać cukrem pudrem. Jeśli chcesz, aby dłużej pozostało świeże, zawiń je szczelnie w folię aluminiową. Przepis: Nowa Kuchnia Polska Babka wielkanocna

Nie licz kalorii, ale odstaw cukier

nadmiarze osłabia potencję, a także sprawia, że rosną brzuch i piersi. James radzi, żeby na pierwsze dwa tygodnie diety całkowicie zrezygnować z picia. Jeśli jest to dla ciebie trudne - wypij kieliszek wina lub drinka z czystej wódki i cytryny (lub z wódki i świeżo wyciskanego soku owocowego) raz w tygodniu

Winogrona w kieliszku i na talerzu. Jesień w winnicy Mierzęcin

zioła czy sałaty z ogrodu, który znajduje się za mierzęcińską "Rządcówką", w której rosną stare jabłonie, krzaki rozmarynu czy tymianku. W wielu daniach pojawiają się winne akcenty, a prócz menu a la carte, goście mogą kusić się na specjalne propozycje (my trafiliśmy na gładzicę z

BioBazar już w najbliższą sobotę 24 listopada!

całej Polski i nie tylko zdobył serca mieszkańców Warszawy, okolic jak i turystów i trwa nieprzerwanie od 2 lat, w każdą sobotę. Tu kupując warzywa można dowiedzieć się gdzie i jak rosły i dlaczego są one lepsze od tych leżących często tygodniami na sklepowej półce nie tracąc koloru."Chcieliśmy dać

Słodka Wielkanoc

wysokości formy - będzie rosło przed i w trakcie pieczenia). Odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy, ostudzoną udekoruj płynną konfiturą owocową oraz lukrem. Autor: Tomasz Deker Zobcz

Chiapati, duszona zielenina... Afrykańskie odkrycia kulinarne

Kiedy kilkanaście lat temu odwiedziłam Kenię, w menu oferowanym turystom pomijano lokalne jedzenie. Pytani o nie przewodnicy machali ręką lekceważąco. Ale ranga kuchni regionalnych rośnie. Podczas kolejnej podróży kenijskich specjałów - podawanych z dumą - próbowałam w pensjonatach w górach i na

Kuchnia polska. Tradycja pieczenia chleba

, ususzony, podpala się i okadza nim stajnię. Dzięki temu cielak zdrowo rośnie. Pytam moją gospodynię, absolwentkę liceum ekonomicznego, czy wierzy w skuteczność tych wszystkich leków i zabiegów. Wierzy, bez wiary nic nie ma sensu - mówi z uśmiechem. Patrząc na ten ogrom pracy, zastanawiam się, czy

Pszenica - samo zło?

cukier bardziej niż biały cukier, bardziej niż wiele czekoladowych batonów. Aż dziw bierze, że mimo to dietetycy wciąż zalecają zwiększone spożycie pełnoziarnistego pieczywa. Im więcej pszenicy jesz, tym wyżej i częściej rośnie u ciebie poziom cukru we krwi. Tak więc zwiększone spożycie pszenicy, które

Zjedz swój krem

roślin, ziół. Zainteresowała się nimi, kiedy poległa w walce z chwastami. - Okazało się, że chwasty nie istnieją. Każda roślina jest pożyteczna i ma potencjał leczniczy lub kosmetyczny - mówi. Zbiera je w lesie, ale i na miejskich skwerkach. Przekonuje, że nawet między blokami rosną skarby. Suszy je

Łukasz Łuczaj, trawożerca

; podaję przepis. Znajomy Kolumbijczyk, będąc w Warszawie, pytał mnie, czy można ją u nas kupić. Odpowiedziałem, że rośnie na każdym trawniku. A to? Wygląda jak szczaw. Bo to jest szczaw. Nie jestem pewien, co to za odmiana, bo nie ma owoców. Wygląda mi na Rumex thyrsiflorus , czyli szczaw rozpierzchły

Pij soki na zdrowie

wręcz szkodliwe! W tym roku ekologiczne gospodarstwa z województwa kujawsko-pomorskiego zamierzają zdobyć rynki Czech i Kanady. - Ale przede wszystkim chcielibyśmy, aby świadomość ekologiczna rosła w Polsce. Aby soki i marynaty sprzedawały się nie tylko w Warszawie i dużych miastach. Obserwowałem kiedyś

Co zrobić, by Święta były naprawdę przyjemne?

wyżej wymienionych względów nie używam nazwy "Boże Narodzenie", ograniczając się do słowa ponadwyznaniowego). PREZENTY Zastaw się, a postaw się! Rodzina rośnie, kupować trzeba. Tak się tylko mówi: dla każdego po drobiazgu, och, jakiś kosmetyk, symbolicznie, po co się kłopotać! Z tych okruszków

Piwo jałowcowe

  Jałowiec pospolity jest zimozielonym krzewem (lub małym drzewem) spotykanym na półkuli północnej - i w Ameryce Północnej, i w Eurazji. W Polsce traktowano go jak chwast, rósł bowiem masowo na pastwiskach, gdzie miał dogodne warunki wzrostu - zwierzęta nie jadły jego kłujących gałązek

Do życia wystarczy 10 kilogramów bagażu

apetyt rośnie w miarę jedzenia, pewnego dnia pomyślałam sobie "Czemu nie wyjechać na dłużej?" Trafiłam w internecie na opcję "bilet dookoła świata". Jak? To był zupełny przypadek. Wpisałam w wyszukiwarkę "podróż dookoła świata", później "around the world trip" i

Celiakia

Może jestem upośledzona, ale i tak mam szczęście - bo wiem, że choruję. W Polsce wykrywa się tylko ok. 10 % przypadków celiakii, pozostałe 90% albo nie wie, że choruje albo myli objawy, anemii, biegunek i depresji z realnym źródłem swoich problemów zdrowotnych. Celiakia - co to jest? Celiakia

Starość na eksport

malarka, wychodzi odprężona z wody. Szwajcaria ma renomowane domy opieki, ale czegoś w nich brak. - Lodowata pielęgniarka poda ci pigułki i każe wrócić do łóżka - mówi Reutersowi Kuratli. A koszty rosną. Dziś to miesięcznie przeciętnie 10 tys. dol. Nawet bogatych Szwajcarów na to nie stać. Szwajcar

Żyjemy na koszt przyszłych pokoleń

Polsce jest to nawet więcej, bo aż 4 ha. Tyle samo ziemi wykorzystuje statystyczny mieszkaniec Europy Zachodniej. Amerykanin potrzebuje jej aż 6 ha (to i tak niezły wynik, bo każdy obywatel USA zużywa średnio dwa razy więcej energii rocznie niż mieszkaniec Unii Europejskiej). Do tego rosną ślady

Co jeść w czerwcu?

są też pieprznikami jadalnymi, kurzą stópką, pieprzykiem, liszką lub łasicą. Drobnych, żółtych grzybków należy szukać w lasach całej Polski od czerwca do października w miejscach, w których gleba jest piaszczysta i kwaśna. Kurki lubią chować się w mchu i rosnąć pod świerkami. Na szczęście owocują

Ciasto francuskie na słodko i słono

. Owoce rozłóż na cieście, pozostawiając 2-3 cm brzeg. Wolne boki ciasta zagnij ponad jabłkami, delikatnie przyciskając w rogach formy. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut. Potem poukładaj na jabłkach malutkie porcje twarożku i piecz jeszcze 5-10 minut. Podawaj od razu. Autor

Płatki śniadaniowe

trans, sól, mleko w proszku (tłuszcz plus cholesterol), konserwanty, emulgatory, sztuczne barwniki i aromaty.* Fitness, Fit, Light - to nieprawda. Sprzedaż płatków śniadaniowych sugerujących ich wpływ na szczupłą sylwetkę rośnie w Polsce jak szalona. Wystarczy jednak sprawdzić kaloryczność na opakowaniu

19 sygnałów, że twoja tarczyca straciła równowagę

się synteza barwników wrażliwych na niebieskie światło. Pod ich wpływem spada synteza barwnika odpowiedzialnego za widzenie koloru niebieskiego, rośnie - odpowiedzialnego za kolor zielony. A gdy tylko przywróci się równowagę hormonalną, to i barwy świata wrócą do normy. Dieta w niedoczynności tarczycy

Uroda z natury. Eko jest OK

. Wartość tego rynku w Polsce rośnie o blisko 20-30 proc. rocznie. Na świecie w 2012 r. rynek produktów ekologicznych sięgnął ok. 63 mld dol., cztery razy więcej niż 14 lat wcześniej - tak wynika z raportu "Eko jako trend konsumencki" przeprowadzonego przez firmę 4P Research Mix w lutym br. Jak

Wielkanocne tradycje

orzecha włoskiego i kory dębu, zielony z liści barwinka czy z młodego żyta, fioletowy z kwiatów malwy, niebieski z owoców tarniny, zaś czerwonoróżowy - z buraka. W Polsce wschodniej i centralnej oraz na Kurpiach stosuje się metodę batikową - wzór nanosi się lejkowatym pisakiem wypełnionym ciepłym woskiem

Śliwki na konfitury i nie tylko

zwykła - śliwka smaczna, ale bardzo trudna w uprawie. Zawsze jest jej na rynku niewiele, choć w zeszłym roku wysyp był obfity. Rodzina śliw liczy około 30 gatunków drzew i krzewów. Rosną w klimacie umiarkowanym, mają białe kwiaty, niekiedy cierniste pędy. W Polsce dziko rośnie tylko śliwka tarnina

Nadwaga u dzieci. Jak uchronić najmłodszych przedotyłością?

Ameryki Płn. Polskie nastolatki wypadły fatalnie - należą do najgrubszych w Europie. Co trzeci 11-latek ma nadwagę. Cięższe są tylko 11-latki z USA, Grecji, Portugalii, Irlandii, Kanady i Hiszpanii. Wskaźniki pokazujące ciężar polskich dzieci stale rosną. Nadwaga u dzieci. Rodzice, lodówka na kłódkę

Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

musi być lekko niedosolony, bo podczas pieczenia robi się bardziej słony). Do masy dolewaj wywar - pasztet nie może być lejący, ale za bardzo zwarty też nie. Podłużną foremkę wysmaruj smalcem i wysyp bułką tartą, wypełnić do 3/4 wysokości (pasztet rośnie podczas pieczenia). Piecz w piecu rozgrzanym do

Klatka Patricii

malowniczym lokalnym targu kupują dojrzałe owoce. Tu wyobraźnia Patricii się kończyła. Jak Patricia Atkinson wyobrażała sobie prowadzenie winnicy: wcale. Tę część marzeń wypełniał jej mąż James. A on wyobrażał sobie to tak: więc rosną te winogrona na krzakach, wesoła gromadka zrywa je do koszy, owoce trafiają

"10 procent pisarzy w Niemczech żyje ze swojej twórczości. I to nie znaczy, że żyje dostatnio" [ROZMOWA]

nazwałabym tego urabianiem. Myślę, że w obecnej sytuacji, kiedy rynek jest w fazie transformacji i pewnego chaosu zbyt nerwowo szuka się tzw. pewniaków, zbyt wierzy w książki celebryckie, daje przyzwolenie książkom tandetnym bądź plugawym. Rośnie liczba książek sezonowych, o których wkrótce nie będziemy