jak zaprawić zupę

Tekst, wykonanie optraw, stylizacja: Zuzanna Wiciejowska; zdjęcia: Arkadiusz Ścichocki

Zupy-kremy

Zupy-kremy

Zupy kremy niektórym mogą kojarzyć się źle: z burymi, bezsmakowymi paćkami z niemowlęcych słoiczków. Tymczasem taka zupa może być naprawdę pyszna!

Menu dnia z kotletami mielonymi

Tradycyjne menu z kotletami mielonymi, surówką z marchwi, zupą ogórkową. I nie zapominajmy o deserze! Po takim obiedzie dobrze podać kawałek prostego domowego ciasta.

Botwinkowe inspiracje

W maju, oprócz szparagów, rabarbarów czy truskawek, na straganach pojawia się także botwinka - młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Można z niej zrobić zarówno klasyczną zupę czy chłodnik, ale i dodać do sałatki, a także farszu pierogów czy tarty.

Proste wiosenne obiady

Proste wiosenne obiady

. Dolewamy powoli do zupy. Na tym etapie można zaprawić zupę śmietaną. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny. Botwinkę podajemy z jajkiem, albo z grzankami. I jest wiosna. :) http://gruszkinawierzbiee.blogspot.com/2013/05/botwinka.html Autor: Gruszki na wierzbie Nie ma nic prostszego niż grillowane

Palce Lizac, numer 5, 3 stycznia 2011

Palce Lizac, numer 5, 3 stycznia 2011

Jaka jest narodowa polska potrawa? Bigos - zaproponują niektórzy. Pierogi - powiedzą inni. Schabowy z kapustą - znajdą się i tacy. A ja podsumuję, że zupy - jemy ich rocznie aż 72 litry na głowę, najwięcej na świecie! Ulubione to: król rosół (oczywiście podstawa wielu zup, sprawdzony przepis

Sery z Łemkowszczyzny

Sery z Łemkowszczyzny

żętycy - serwatki z mleka owczego zaprawionego podpuszczką. Prądu nie ma, woda z potoku, a do jedzenia np. gęsi pieczone w ogniu - z własnego wypasu.   A jeśli wpadniecie do Zdyni w lipcu, może traficie akurat na Łemkowską Watrę. Od 32 lat zjeżdżają tu Łemkowie z całego świata, by wziąć udział w

Bez barszczu nie ma Ukrainy

Bez barszczu nie ma Ukrainy

ukraiński znany z Polski, ale miał nieporównanie bogatszy bukiet i był znacznie tłustszy. Kto lubi i nie boi się nadmiaru cholesterolu, może zaprawić barszcz odrobiną śmietany. Jeśli ktoś jest fanem fasoli, może ją ugotować i położyć na talerzu przed wlaniem zupy. Taki przepis, jaki pokazał mi Borys

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

rzadka - rozprowadź ją śmietaną starannie wymieszaną z mąką i razem zagotuj. Zupę o dobrej gęstości lub tylko ciut za gęstą zapraw samą śmietaną. Tu mała dygresja: ogórkową gotowaną na mięsie możesz zaciągnąć chudszą śmietaną, najlepiej UHT (bo taka się nie zwarzy) lub jogurtem, ale już po rozlaniu do

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

Tadeusz Pióro, smakosz i poeta, opisał kiedyś niepozorne, acz znakomite danie z paryskiej restauracji - surowe pieczarki wymieszane z tłustą szynką, wszystko drobno pokrojone i zaprawione emulsją z natki pietruszki. Gdy zauważyłam na straganie śliczne, świeże białe grzybki, przypomniałam sobie o

Sałata

cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy (jak chcesz), sól, pieprz. KARTKA NR 5 Grillowany kurczak jest w lodówce. Zjedz z sałatą. Jak wrócę, zrobię zupę. Pa. Mama SAŁATA - ZUPA 4 miski 2 główki sałaty masłowej, pół pęczka natki pietruszki, 3 gałązki bazylii, 1 gałązka mięty, 1litr bulionu z

Żur czy barszcz

Żur czy barszcz

jak kisi się kapustę, służyła do przyrządzania zupy postnej lub wzbogaconej wywarem z kapłonów, jajami bądź śmietaną. Reklamował ją Syreniusz w 'Zielniku', pisząc, że 'pragnienie po przepiciu uśmierza' i 'w gorączkach popijać bywa dobra'. Ponieważ inna popularna kwaskowata zupa, z kiszonych buraków

Truflowa intensywność

Truflowa intensywność

) i używamy ich wyjątkowo oszczędnie, by smak szlachetnych grzybów nie przyćmił całej potrawy. Oliwę dodajemy pod sam koniec gotowania. Doskonale doprawia przecierane zupy-kremy - prosta kalafiorowa dzięki paru kroplom nabiera fantastycznego smaku. Oliwa truflowa bardzo podnosi smak wszelkich

Koperek

Koperek

, kurki w śmietanie, chłodnik botwinkowy, mizeria. Bez koperku nie będzie koperkowego sosu do klopsików, sandacza, cielęcej pieczeni, sztukamięsa i duszonych kurcząt. Bezimienna zupa z młodej włoszczyzny zaprawiona śmietaną dopiero po jego dodaniu stanie się koperkową. A urozmaicony repertuar śniadaniowy

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

ziemniaki. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją dwiema łyżkami wody spod ziemniaków i zapraw nią zupę, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie. Posól i popieprz. Podawaj z całymi ziemniakami. Możesz dodać trochę kminku. Podobno pierwsi piekli je na Podhalu ROSYJSCY JEŃCY ? stąd nazwa. Dziś możesz

2012 na talerzu

2012 na talerzu

sprawdziły - to okaże się za 12 miesięcy. Foodingi i cookingi Z przyjaciółmi można nie tylko jeść, ale i gotować. Towarzyskie spotkania połączone z gotowaniem to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu. Foodingi, jak nazywa je Tomek Woźniak, to okazja do wspólnego testowania nowych przepisów oraz

Jak oni gotują!

Jak oni gotują!

sobie kucharza. Postanowiłem zrobić risotto, ale nie mogłem, bo wtedy w Polsce nie było szafranu. Poprosiłem mamę o przysłanie saszetki.W dzieciństwie często widziałem, jak moja babcia na wielkim kuchennym stole zagniata ciasto na tagliatelle, kroi je, wałkuje. Babcia zmarła w tym roku. Miała 95 lat i

W Arktyce św. Mikołaj lata helikopterem

W Arktyce św. Mikołaj lata helikopterem

wysokich obcasach, w finezyjnej spódnicy i białej bluzce z dekoltem, na którym przyjemnie zawiesić wzrok. Inni również ubrani odświętnie. Zbyszek Sobierajski , obserwator środowiskowy spod Jeleniej Góry, też jest tutaj pierwszy raz, ale wcześniej zdążył już się nieco zaprawić w boju na wielu wyprawach

"Wysokie Obcasy Extra" na święta

"Wysokie Obcasy Extra" na święta

Zapraszamy do lektury! Do kina nie chodzi, bo nie można tam palić papierosów. Nigdy nie miała przyjaciółki, bo zawsze wolała towarzystwo mężczyzn. Seks? Przereklamowany. Szczęście? Przereklamowane. Przyjaźń? Też. Nieźle jak na satyryczkę, prawda? Z Marią Czubaszek rozmawia Grzegorz Giedrys Pali

Blog Tygodnia: Trufla

Blog Tygodnia: Trufla

i dla ducha. Odbieramy je zmysłami, spotykamy się i relaksujemy przy nim, uwodzimy nim i pocieszamy. Od zawsze również czułam, że to, co i jak układam na talerzu i na jakim talerzu to położę, jest ważne. Już jako dziecko chciałam jeść zupę w konkretnej miseczce, bo z tej zupa smakowała bardziej. Cóż