jak wykorzystać resztki pieczeni

mint

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

Kawałki niedzielnej pieczeni, samotny pomidor, makaron, którego nie dodaliśmy do zupy. Popakowane w pudełka resztki lądują z w lodówce i czekają na lepsze czasy. Podpowiadamy, jak wykorzystać resztki i jak przygotować z nich smaczne, oryginalne dania.

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

Zapewne we wszystkich kuchniach świata istnieją pomysły na to, jak wykorzystać resztki, które zostały na przykład z obiadu z poprzedniego dnia. Można z nich przyrządzić m.in. pyszne potrawki, zapiekanki, zupy, a także kanapki (np. z pieczonym mięsem czy rybą). Wyszukaliśmy kilka przepisów na dania, które pozwolą Ci zużyć nadwyżki jedzenia.

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

Resztki pieczonego indyka i rostbefu, miseczka kapusty z grzybami, kilka samotnych uszek. Nawet jeśli przed świętami obiecujemy sobie, że w tym roku ugotujemy tylko tyle, ile potrzeba, zazwyczaj i tak zostajemy ze sporą ilością resztek z bożonarodzeniowego stołu. By się nie zmarnowały,  proponujemy kilka przepisów na dania ze świątecznych resztek.

Wielkanoc, czyli jak sobie poradzić z nadmiarem

Wielkanoc, czyli jak sobie poradzić z nadmiarem

do głowy pieczeń rzymska, czyli mięso plus jajka. Z czym wam się to kojarzy? Bo mnie jak najbardziej z Wielkanocą... Kolejny pomysł na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa oraz wędlin to najróżniejsze zapiekanki i dania jednogrankowe. Świetnie sprawdzają się w hiszpańskiej fasolowej fabadas

Kuchnia bez resztek

Kuchnia bez resztek

mięsem Ciasto: 1 szklanka mąki pół łyżeczki soli 6 łyżek margaryny 1 duże jajko Farsz: 300-400 g resztek pieczeni - może też być mięso z rosołu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 3-4 łyżki gęstej śmietany sól pieprz po łyżce posiekanej natki i koperku Sos:1 jajko 4 łyżki śmietany 22 proc. sól

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

trzeba do niej robić puree z ziemniaków. Tymczasem to doskonały sposób na wykorzystanie rozmaitych resztek potraw - w jej skład wchodzą bowiem resztki pieczeni mięsnej, warzywa i ziemniaki puree. Uprościłam ten przepis, nakładając na wierzch kremową polentę, która po zapiekaniu jest chrupiąca. To

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

ziemniaczano-mięsne) 8-10 ugotowanych ziemniaków 1/2 szklanki posiekanych pestek dyni 3 łyżki mąki 3-4 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 20 dag resztek wędlin, pieczonego mięsa lub drobiu po 1 łyżce masła i oleju sól pieprz. Ziemniaki i resztki wędlin lub pieczeni przepuść przez maszynkę, a pestki dyni

Książki kulinarne na luty

Książki kulinarne na luty

. Tutaj otrzymują 120 receptur uporządkowanych w sześciu rozdziałach: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina i ryby. W każdym z nich znajdziecie danie bazowe (głównie pieczenie) oraz potrawy bazujące na resztkach z nich. ?Proponuję bogactwo smaków i kolorów, potrawy wprawiające w dobry

Ryż i kurczak - duet idealny na szybki obiad

Ryż i kurczak - duet idealny na szybki obiad

sałatka to świetny sposób, żeby wykorzystać mięso, które zostało z obiadu z poprzedniego dnia. Dzięki surowym warzywom jest wyjątkowo zdrowa i pełna witamin. Sałatka francuska 2 torebki ryżu 100 g pieczonego mięsa (kurczaka, kurczaka, schabu lub szynki - mogą być resztki pieczeni albo mięso, które

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

, ziół i oliwy; włoska panzanella - jak wyżej, ale z toskańskim chlebem; canederli, knedliczki - wszelkie bułczane knedle popularne w centralnej Europie; ropa vieja - hiszpański pomysł na odświeżenie pieczeni lub mięsa z rosołu w pomidorowym sosie. Pomysłów, jak wykorzystać czerstwy chleb, jest w

Pierniczki i ciasta świąteczne

Pierniczki i ciasta świąteczne

połowę kremu, potem resztę piernika, jabłka i resztę kremu. Wstawiamy na godzinę do lodówki.   Do tego deseru nadaje się każdy rodzaj piernika: możecie wykorzystać resztki dojrzewającego lub ucieranego albo pokruszone pierniczki. na tortownicę o średnicy 22 cm   Spód: 250 g

Lekko na lato

Lekko na lato

czasie wyjmij ser z foremek i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, folię usuń. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 20 minut na złoty kolor. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory osącz z oliwy (za chwilę ją wykorzystasz) i grubo posiekaj. W misce wymieszaj

Tarta Tatin

Tarta Tatin

do posmarowania formy) i rumienimy wątróbki przez 3 minuty, zalewamy octem z malin, solimy i pieprzymy. Formę do pieczenia smarujemy resztką masła, na dnie układamy wątróbki i pokrywamy je równomiernie zmiksowaną masą z kurczaka. Przykrywamy ciastem, dociskając brzegi w głąb formy, i nakłuwamy

Menu dnia z pomarańczowym deserem

Menu dnia z pomarańczowym deserem

wykorzystanie resztek gotowanej wołowiny. Gotowe danie podawaj z pszennym pieczywem, np ciabattą. Zobacz przepis na Lesso riffato - potrawkę z wołowiny w sosie pomidorowym Oryginalny deser z soczystych pomarańczy. Zobacz przepis na Pomarańcze w cieście

Lekkie menu na zielono z pyszną sałatką

Lekkie menu na zielono z pyszną sałatką

, grzanki i płatki sera. Od razu podawaj. Rada: Do tej sałaty wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka z obiadu. Można oczywiście użyć grillowanych filetów lub wędzonego kurczaka. Do przygotowania sosu możesz użyć blendera. Jeśli podczas przygotowania sos się zwarzy, zacznij energicznie ubijać i dodaj

Seler naciowy - z czym to się je?

Seler naciowy - z czym to się je?

: Okazje.info Nie masz pomysłu na resztki pieczonego kurczaka? Dodaj go do sałatki i zabierz jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Sałatka Magdy z kurczaka i selera naciowego 2 upieczone piersi kurczaka bez skóry (doskonale się do tego nadają również resztki pieczonego kurczaka pozostałe z obiadu

Menu dnia

Menu dnia

Prosta do przygotowania zupa z czerwonej i żółtej papryki. Przygotowana w zimowy dzień przypomni ci słoneczne lato. Zobacz przepis na zupę-krem z papryki Ta sałatka pozwoli Ci wykorzystać resztki mięsa z obiadu, np. pieczonego schabu, piersi indyka lub mięsa kurczaka. Do tego ryż, kawałki

Kulinarny recycling

Kulinarny recycling

wykorzystania jedzenia. Więcej na www.niemarnuje.plJajaPo Świętach Wielkanocnych bardzo często zostają nam spore ilości jajek ugotowanych na twardo. Świetnie nadają się na jajeczne pasty i sosy. Możemy wykorzystać do nich resztki majonezów, jogurtów i innych składników jak np. ogórki konserwowe, szczypiorek czy

Piernikowe dekoracje - 7 pomysłów

Piernikowe dekoracje - 7 pomysłów

na wykorzystanie resztek piernika. Piernikowe lizaki 400 g ostudzonego ciasta czekoladowego i 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g mascarpone Do dekoracji: lukier, czekolada, groszki w kolorowych polewach, precelki, żelki, itp. Dodatkowo: patyczki do lizaków lub lodów, albo długie wykałaczki

Gotuj sprytnie jak Jamie - nowa książka!

Gotuj sprytnie jak Jamie - nowa książka!

- Zeszyt trzeci. Jagnięcina i wołowina Gotuj sprytnie jak Jamie w okazje.info Resztki pieczonej wieprzowiny nadają temu sosowi fenomenalnego smaku, którego nie da się osiągnąć, wykorzystując mięso mielone. Łatwo go przyrządzić i cudownie smakuje z makaronem lub na gorącej

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

bao, czyli gotowane na parze białe chińskie bułeczki  wypełnione pieczoną wieprzowiną to część mojego dzieciństwa. Uwielbialiśmy z braćmi to lekkie, jasne ciasto z pysznym, lekko słodkim mięsnym farszem. To świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. A gdy podamy je z gotowanymi na parze

Klasyka kuchni francuskiej - krok po kroku

Klasyka kuchni francuskiej - krok po kroku

w trakcie pieczenia wypływające z polędwicy soki nie przedostaną się do zewnętrznej warstwy ciasta. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (resztki ciasta można wykorzystać do dekoracji). Fot. Jarosław Madejski Kładziemy mięso pośrodku i owijamy je ciastem, zlepiając brzegi. Smarujemy

Nie marnować jedzenia!

Nie marnować jedzenia!

Interesującą częścią spotkania były propozycje znanej restauratorki, Marty Gessler, dotyczące wykorzystania rozmaitych, zalegających w domu resztek. W związku z tym przeprowadziłam króciutka ankietę wśród znajomych - zadałam im pytanie, jakie produkty spożywcze są w ich domach wyrzucane

Ryba w kuchni - poradnik

powierzchni skóry i zatrzymanie wody w środku. Dzięki temu ryba będzie soczysta. Co zrobić z resztkami? Z kości i ości ryb można zrobić smaczny i esencjonalny wywar. Najlepiej do tego celu użyć kości z ryb o białym mięsie. Taki wywar można wykorzystać np. do przygotowania zupy rybnej. Jak ustrzec się

Ośmiornice i papryczki - pozdrowienia z Galicji

lub z pszennym pieczywem.Empanada Empanada to placek z kruchego ciasta, wypełniony pikantnym farszem z mięsa i warzyw. Do przygotowania nadzienia można użyć wołowiny, wieprzowiny, mięsa z kurczaka lub tuńczyka. To danie to dobry sposób na wykorzystanie resztek kurczaka lub pieczeni. Ciasto: 350 g

Gotowanie na parze dla wymagających

przykryj. Zostaw do wyrośnięcia na 45 minut lub aż ciasto prawie dwukrotnie zwiększy objętość. 4. Przygotuj  nadzienie - pokrój resztki pieczeni w kostkę, marchew w drobną 2 mm kostkę, a cebulkę na cienkie plasterki. 5. Dodaj przecier, sos sojowy i inne przyprawy, wymieszaj. 6. Oprósz mąką blat

Książki kulinarne na święta

oraz piękne, a zarazem jadalne ozdoby choinkowe lub jak wykorzystać poświąteczne resztki. Oby do świąt. Skandynawowie mają równie wielkiego bzika na punkcie pieczenia, co Brytyjczycy. Pieką przez okrągły rok, ale ich miłość do wypieków ujawnia się zwłaszcza w czasie grudniowych świąt oraz podczas

Morele w kilku odsłonach

. Kroimy polędwiczki w ukośne plastry i podajemy z pieczonymi morelami. Autor: Miesięcznik Kuchnia Zrób konfiturę w lecie i ciesz się jej smakiem w środku zimy. Wykorzystaj zapas letnich owoców. Konfitura brzoskwiniowo-morelowa Po 50 dag świeżych brzoskwiń i moreli 1 kg cukru 3-4 łyżki likieru

Pyszne sałaty

oleju na patelni. Do dużej miski przełóż porwaną na kawałki sałatę, dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Na wierzch ułóż kawałki kurczaka, grzanki i płatki sera. Od razu podawaj. Rada: Do tej sałaty wykorzystałam resztki pieczonego kurczaka z obiadu. Można oczywiście użyć grillowanych filetów lub wędzonego

Kapusta i spółka

można zamrozić. Autor: Maria Szkop Aromatyczna i delikatna zupa to dobry pomysł na wykorzystanie resztek kapusty, które zostaną po przygotowaniu gołąbków . Aby była sycąca możesz dodać do niej także mięso, na którym gotował się bulion. Lekka zupa z kapustą włoską 2-3 łyżeczki nasion kminku 5 szklanek

Kurczak i warzywa - zgrany duet

kurczakiem to szybki sposób na przekąskę (również na przyjęcie). Zamiast selera naciowego możesz wykorzystać korzeniowy konserwowy (ze słoiczka). Sałatka Magdy z kurczaka i selera naciowego 2 upieczone piersi kurczaka bez skóry (doskonale się do tego nadają również resztki pieczonego kurczaka pozostałe z

Święta, święta i po świętach

zachęciła opornych do gotowania, a rozbudzony entuzjazm przeniósł się na dni następne i zaowocował twórczym wykorzystaniem poświątecznych resztek. Szynki nie będziemy doprawiać, peklować, sznurować, wędzić i gotować. Kupimy gotową. Najlepiej od zaufanego masarza, porządną szynkę wędzoną, parzoną, z kością

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

Tuńczyka z puszki można wykorzystać zarówno na zimno, np. do sałatki czy pasty do pieczywa, jak i ciepło - do makaronu, zapiekanki (lub zapiekanek), a także pizzy. Z jego dodatkiem przygotujesz także faszerowane warzywa, np. cebulę. Sałatka warstwowa 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 puszki kukurydzy

Bardzo niestrawny problem

możesz zjeść- Gotuj z resztek - spróbuj wykorzystywać to co zostało w lodówce, zamiast kupować nowe produkty. Z chleba zrób bułkę tartą, nadmiar pieczeni zamroź, a ziemniaki, które zostały po obiedzie, możesz wykorzystać do zrobienia smażonych placuszków- Przechowuj jedzenie w odpowiednich warunkach

Rady praktycznej gospodyni

1. Przed przystąpieniem do gotowania dokładnie przejrzyj lodówkę - resztki pieczeni, makaronu lub ziemniaków z wczorajszego obiadu warto wykorzystać np. w zapiekance.2. Rób zakupy w sprawdzonych sklepach, gdzie za dobrej jakości mięso, warzywa lub nabiał zapłacisz taniej niż gdzie indziej. 3. Jeśli

"Nasze jedzenie - naturalnie!" Nowa książka kucharska IKEA

duży nacisk na ekologię i odpowiedzialne korzystanie z dóbr natury. Proponuje wiele rozwiązań na wykorzystanie wszystkich resztek jedzenia, które zostają po obiedzie. Podpowiada jak przedłużyć trwałość żywności, by jej nie marnować. W książce znajdziemy też odpowiedź na inne tematy powiązane z

12 potraw na Wigilię

delikatnie zlej wywar, uważając, aby resztki piasku z grzybów, które osiadły na dnie, pozostały w garnku. Wywar wykorzystaj do zupy grzybowej. Grzyby podziel na porcje: kilka odłóż do zupy, część posiekaj do uszek, a najładniejsze odcedzone kapelusze przygotuj do smażenia - ułóż na talerzu lub deseczce i

Mac & Cheese . Makaron i ser

. panna cotta z kopru włoskiego, ciasto z pasternaku, tort z buraka.Jeżeli przygotowując mac & cheese, klasyk kuchni angloamerykańskiej, wykorzystasz resztkę makaronu, kawałek cheddara lub suchą skórkę parmezanu leżącą od dawna w lodówce, wpiszesz się w kolejny trend - że jedzenia nie wyrzucamy, ale je

Nowości w książkach kucharskich

przepisów na potrawy, które na "ekonomiczne" wcale nie wyglądają. Autorzy, zawodowi kucharze, przekonują bowiem, że zaoszczędzić można nie na produktach, lecz dzięki dokładnemu planowaniu posiłków z tygodniowym wyprzedzeniem i optymalnemu wykorzystaniu składników dobrej jakości. Podpowiadają, jak

Zestawy obiadowe

Zapraszamy dziś na trochą sentymentalną podróż w czasie, gdy jeszcze nie wiedzieliśmy, co to jest sałatka caprese czy zupa pho. Dziś jest odwrotnie - z zamkniętymi oczami przygotujemy indyjskie curry i pieczemy francuskie croissanty, a nie potrafimy usmażyć mielonych! Zaczynamy od królowej polskich

Jamie Oliver: wiosenne przepisy

bazarze.W Wielkiej Brytanii możemy się właśnie teraz delektować naszą niezrównaną jagnięciną. Da się ją przyrządzać na mnóstwo sposobów. W tym miesiącu postanowiłem zrezygnować z tradycyjnego udźca na rzecz jagnięcych golonek. Przepis to typowo zimowa pieczeń z takimi orzeźwiającymi, letnimi akcentami, jak

Książki kucharskie na lato

kulinarna Tara Duggan swoją kolejną książkę poświęciła warzywom. To nie jest tylko poradnik dla wegetarian, Duggan poszła o krok dalej, pisząc o tym, jak wykorzystać warzywa w całości. Włączając części, które zwykle wyrzucamy, np. głąby, łodygi, zewnętrzne liście.Niezależnie od tego, czy mówimy o rodzicach

Pomidorowa uczta smakosza

oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, aby zupełnie wystygły. Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być

Gratin z letnich warzyw

sosem pomidorowym, na to położyć plastry mozzarelli i posypać tartym parmezanem, przykryć jeszcze jedną warstwą bakłażanów, posmarować resztką sosu i na finał ponownie parmezan. Pieczenie jak zwykle do zrumienienia. Z kolei grecki patent działa najlepiej, gdy bakłażany są wąskie. Trzeba pokroić je w

Rozgrzewające zupy. W walce z jesiennym chłodem

Boga, jak wyglądają niebo i piekło. Bóg pokazał mu piękną krainę, w której było pod dostatkiem pysznej zupy. Cierpieli jednak głód, ponieważ mieli łyżki dłuższe od własnych ramion i nie potrafili sięgnąć nimi do ust. To było piekło. Potem Bóg pokazał człowiekowi drugą krainę: była tam ta sama zupa oraz

Jak zrobić ricottę? I co z niej zrobić?

roztrzepanym jajkiem. Nakładamy nadzienie. Resztki ciasta rolujemy w długi wałek, który tniemy na sześć długich pasków. Smarujemy brzegi blaszki jajkiem. Na wierzchu placka układamy na krzyż paski ciasta. Smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180°C przez 30-40 minut. Wypiek jest gotowy, kiedy ricotta urośnie jak

Odnaleźć siebie w sercu najgorszego piekła. Siergiej Loiko wśród Donieckich Cyborgów

tym piekle to się nigdy nie wydarzyło... Jak długo byłeś tam teraz? - Spędziłem cztery doby wewnątrz obu terminali - nowego, który jest czystym piekłem, i starego, który jest piekielnym piekłem. Obydwa budynki, które dziś właściwie są zbiorem dziur trzymających się tylko dzięki powyrywanym

Wiwat cytrusy

do zimnej wody. Odcedź i zagotuj w syropie przyrządzonym z 50 g cukru i 50 ml. wody. Startą skórkę z 2 pomarańczy wykorzystaj do gotowania kremu. Wszystkie pomarańcze i grejpfruty obierz (usuń także białą skórkę) wytnij filety i umieść w misce. Zagotuj syrop ze100 g cukru i 100 g wody dodaj likier i

Kto zjada ostatki... Twórcze wykorzystanie resztek ze świątecznego stołu

rostbefu? Albo pieczeni z indyka? Co z nimi? Ja wiem, "problem pierwszego świata", ale przecież zbyt dobre, żeby wyrzucać. Można podzielić się z psem (o ile nie jest mięsosceptykiem), a można zrobić kanapkę, zupełnie nie wielkanocną, zabrać psa i wykorzystać ostatnie chwile długiego

Pomarańcze na poprawę humoru

pieprzem, napełnij jabłkami. Zszyj otwór w tuszce, kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Polej szklanką wrzątku, włóż na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 1,5-2,5 godziny (zależy od wagi kaczki), co jakiś czas polewając tuszkę wypływającym sosem. Jeśli trzeba

Bread pudding

podsmażenia. Cukinia jest delikatna, usmażone pory mają więcej wyrazu, ale jedno i drugie warto wzmocnić tartym ostrym serem dodanym do masy jajecznej. Mocny smak dadzą leśne grzyby z czosnkiem, pieczona papryka bez skórki, kozi ser. Można wykorzystać resztkę uduszonego szpinaku, mięso z obiadu, kawałek

Kuchnia pięciu przemian

...). Dlatego posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki - Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki. Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego ciało

Pot Pie

pieczeń, skrawki pieczonego indyka, bitki wołowe można wykorzystać, dodając podsmażone warzywa i łącząc sosem z rosołu, wina, pomidorów z puszki, śmietanki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by pominąć wątek mięsny i przygotować pot pie z doprawionej po meksykańsku fasoli, duszonych grzybów, ratatouille

Hodowla sukienek, ubrania pod napięciem. Zaskakujące nowinki w przemyśle odzieżowym

Wstaję i wsuwam się w ciepłe skarpetki. Pikają na zielono, uff, to znaczy, że nie wypiłam wczoraj tak dużo, jak myślałam. Zbieram w salonie kieliszki po gościach, resztki wina zlewam do kontenera "nowa sukienka", dosypuję drożdży. Dobrze, że powiesiłam wczoraj te oczyszczające powietrze

Co ja zjadam? Pora na Wielkanoc

oddzielić od białek - można wykorzystać plastikowa butelkę, jak w tym filmiku u Aleksandry, ugotować na parze, przetrzeć przez sito, mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, wanilię, zagnieść ciasto. Do zamrażalnika na 20 minut. Wyjąć, oddzielić jedną czwartą, resztkę rozwałkować na grubość małego palca

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

Spośród nadesłanych do plebiscytu zgłoszeń wybraliśmy 12 kandydatów. W ciągu ostatnich dni mogliście zapoznać się z ich popisowymi daniami, a nawet obejrzeć film jak gotują. Teraz czas na wybór najlepszych! Na waszych faworytów możecie głosować przez miesiąc do 17 października. Trójka kucharzy

Sasnal: Pornografia według sąsiadów

Film pokazuje kilka dni z życia wioski zamieszkanej przez ludzi bezwzględnych i bezmyślnych, za to otoczonych cudownym sielskim pejzażem. Jak w "Powiększeniu" Antonioniego - z daleka krajobraz jest piękny, z bliska kryje piekło. Ludzie ci pogrążają się sami z powodu swoistego defektu - jest

Żadne kuchenne wyzwanie nie jest za trudne dla nowego FAIRY PLATINUM!

przyjemnością bez obawy o bałagan.Zmywarka tak samo czysta jak naczynia?Aby dokładnie umyć i nadać naczyniom idealny blask zmywarka musi wykonać dużo pracy. Rzadko zdajemy sobie sprawę, co się dzieje w jej środku, szczególnie w filtrze. Tłuszcz, brud, resztki jedzenia, to wszystko może negatywnie wpłynąć na

Słona gruszka

, bo słodki sok będzie spływał po brodzie, rękach i nie tylko. Do gotowania lepiej wybierać gruszki twarde - smaku mają dość, a smażenie, pieczenie lub duszenie doprowadzi je do odpowiedniej miękkości. Najczęściej posługuję się patelnią. Ponieważ skórka gruszki twardnieje w czasie smażenia, to nawet

Oasis Club - klub na pustyni

-włoski duet - Celia z Carlottą trafiły tu jak większość, z przypadku. Trochę pomagały przy remoncie, trochę czarowały miejscowych, wnosząc do zastygłej rzeczywistości wioski podróżniczy, przybrudzony seksapil.Do marca 2013 roku Laurenty Chwaczwani, wyglądając przez okno, widział tuż za drogą rząd

Chałka

mama O. kroiła podsuszoną chałkę na cieniutkie plastry i podpiekała w średnio rozgrzanym piekarniku. Przechowywane w puszce zachowywały chrupkość. Niezbyt słodkie świetnie pasowały do konfitur. Tosty z chałki stawiam wyżej niż tosty z chleba tostowego. Zarówno na śniadanie, jak i na przyjęcia

Buraki na słono i słodko

ostrej musztardy sok z 1/2 cytryny sól pieprz Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. zwykły piec). Piecz ok. 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdź

Szparagi na start!

estragonem, przypraw solą i pieprzem. Ostatnie jajko wymieszaj trzepaczką z 2 łyżeczkami wody, posmaruj ciasto. Na cieście rozłóż nadzienie porowo-szparagowe, pokryj polewą. Piecz 20-25 minut, aż powierzchnia ciasta zacznie się ścinać. Wtedy rozłóż na niej główki szparagów i piecz ok. 30 minut. Jeśli

10 letnich dań z koperkiem

rozłóż szpinak. Na szpinaku ułóż łososia oprószonego solą i pieprzem, przykryj go plasterkami ziemniaków, tak aby zachodziły na siebie jak łuska. Posmaruj sosem śmietanowo-koperkowym. Wstaw do piekarnika i piecz 30-35 minut na środkowym poziomie. Autor Magazyn Kuchnia Składniki 2 pęczki 

Siekać, smażyć, piec, podgryzać, kulinarnie się wyżywać! Smaczny test warsztatów gotowania

szczątków, które pozostają na kuchennym polu bitwy. Ponieważ Małgosia Minta skutecznie nawołuje do tego, by nie marnować jedzenia , resztki ziemniaczków i marchewek, na których to trenuję krojenie, są oczywiście przetwarzane na sosy i zupy. Bo w kuchni nic się zmarnować nie może. Kreatywnym wykorzystaniem