jak wędzić kurczaka w domu

materiały prasowe

Odkryj wyjątkowe smaki wiosny z produktami marki WINIARY!

Odkryj wyjątkowe smaki wiosny z produktami marki WINIARY!

Cieplejsze dni sprawiają, że mamy ochotę spędzać jak najwięcej czasu poza domem i rozkoszować się słoneczną aurą na świeżym powietrzu. Na wiosenne pikniki z najbliższymi, warto zabrać koszyk pełen pysznych przekąsek! Ich przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a przyrządzone potrawy skutecznie zaspokoją nasz apetyt. Warto wiosenne menu wzbogacić o nowalijki, które o tej porze roku są łatwo dostępne.

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

Kuchenni majsterkowicze, łączcie się! Jeśli w wakacje przyjdzie wam ochota, żeby sobie coś podwędzić, sięgnijcie po proste rady Tomka Woźniaka. Że niby amatorskie? Nie trzeba od razu konstruować maszyn - domową wędzarnię da się zrobić ze starej beczki, najprostszego grilla, a nawet metalowej puszki po ciastkach!

MAESTRO - mistrzowskie wędliny od Henryka Kani

Jeśli chcesz mieć pewność, że to, co na co dzień je twoja rodzina jest nie tylko smaczne ale i zdrowe, sięgnij po mistrzowskie produkty od Henryka Kani. Linia MAESTRO to wysokiej jakości wędliny i kabanosy, które w listopadzie, w nowej odsłonie pojawiły się na sklepowych półkach.

Wyśmienite spotkania z przyjaciółmi!

Wyśmienite spotkania z przyjaciółmi!

Niezależnie od tego, czy organizujemy imprezę w plenerze, czy też będziemy bawić się w domu, warto zadbać o smakowite przekąski i dania, które na długo pozostaną gościom w pamięci. Potrawy powinny być proste  w przygotowaniu i efektowne zarazem. Korzystajmy w uroków lata! Niech będzie lekko

Ryż z czterech stron świata

Ryż z czterech stron świata

, wywodzące się z Indii. Wraz z wracającymi do domu kolonistami, trafiło do Wielkiej Brytanii, gdzie w czasach wiktoriańskich było popularnym daniem śniadaniowym. Kedgeree po angielsku Składniki: 70 dag wędzonego dorsza bez ości 2 liście laurowe 3/4 szklanki ryżu długoziarnistego lub basmati 1

Bollyfood i domowe sushi na talerzu - odkryj Azję w jeden tydzień w Lidlu

Bollyfood i domowe sushi na talerzu - odkryj Azję w jeden tydzień w Lidlu

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, którą teraz możesz własnoręcznie przygotować w zaciszu swojego domu. Zaopatrz się w drobnoziarnisty, łatwy do formowania ryż do sushi (3,99 zł/500 g/1 opak.), ocet ryżowy (6,99 zł/250 ml/1 opak.), atlantyckiego łososia

Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

Rosół odmieniony! Znajdź pomysł na niedzielną zupę

W tej wersji rosołu znajdziemy istne bogactwo składników: od ziemniaków, przez duszone podgrzybki, aż po włoszczyznę i karmelizowaną cebulkę. Najważniejsza jest jednak kaczka. Do przepisu potrzebne będzie zarówno surowe mięso kaczki, jak i wersja wędzona. Rosół z wędzonej kaczki rosół: 1/2 kaczki 2

Menu na uroczysty obiad

Menu na uroczysty obiad

zarówno dla rodziców, jak i dziecka przystępującego do Komunii. Jednak nie warto się zniechęcać - najważniejsze to dobry plan oraz organizacja, a sukces będzie gwarantowany. Organizacja najważniejsza Po zakończonej uroczystości w kościele, rodziny wybierają się na poczęstunek do restauracji bądź

Ważny projekt? Terminy gonią? Zjedz smacznie i wygodnie, nie wstając od komputera

Ważny projekt? Terminy gonią? Zjedz smacznie i wygodnie, nie wstając od komputera

tortilli lub naleśników - jak wolisz. Proponujemy przygotowanie nadzienia z twarożku i wędzonego łososia - tego drugiego możesz też zastąpić plastrami ulubionej szynki lub pokrojonymi w kostkę suszonymi lub świeżymi pomidorami. Mile widziane także zioła - do łososia pasuje świeży koperek, do innych

W marcu w jednym garncu

W marcu w jednym garncu

jak w przypadku "naszego" bigosu, potrawka smakuje lepiej  po powtórnym odgrzaniu. Zobacz przepis na cassoulet . Creative Tops Pojemniki kuchenne Eva Solo Pojemniki kuchenne Szklane pojemniki próżniowe Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny

Wielkanocna kuchnia nowoczesnej Pani domu

Wielkanocna kuchnia nowoczesnej Pani domu

współczesne Panie domu zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić. Aby gotowanie białego barszczu nie zabierało tak dużo czasu firma Podravka proponuje świetne, nowoczesne rozwiązanie, które nie tylko zredukuje godziny spędzone w kuchni przed Wielkanocą, ale również urozmaici smak tradycyjnych potraw. Warto tchnąć w

Zgniły rekin, herbatka z koki, a może durian? Co w walizkach mają kulinarni przemytnicy?

Zgniły rekin, herbatka z koki, a może durian? Co w walizkach mają kulinarni przemytnicy?

. Choć wyglądają jak brunatna breja, są, jak twierdzi Matylda, przepyszne, a dodatkowo zdrowe, bo zawierają dużo żelaza, jodu i innych składników mineralnych. Karina wspomina sprowadzone z Japonii katsuobushi - tuńczyka w postaci wysuszonych wiórków (koty z miejsca oszalały na ich punkcie, ale

Kulinarne sztuczki - jak bez (wielkiego) wysiłku zadziwić gości?

Kulinarne sztuczki - jak bez (wielkiego) wysiłku zadziwić gości?

dla mięsożerców: przygotowany w ten sposób kalafior wygląda uroczo, a do tego można go pokroić jak tort, a nawet wbić w niego świeczkę. Pieczony w całości kurczak faszerowany czosnkiem i koprem włoskim / fot.: Sebastian Dzwonnik Domowe: pikle, kiszonki i te inne Nic tak nie robi na gościach wrażenia

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Po ciężkim dniu, ku pokrzepieniu serc (i żołądków), treściwy i esencjonalny - rosół. Rosół ze śląskiego domu 3/4 kg wołowiny z kością (np. szpondra łopatki mostka) 25 dag cielęciny z kością 1 korpus kurczaka (albo 40 dag kurzych skrzydełek) 1 pęczek włoszczyzny z kawałkiem kapusty 1 listek

Tomasz Jakubiak poleca swoje ulubione miejsca na kulinarnej mapie Polski

Tomasz Jakubiak poleca swoje ulubione miejsca na kulinarnej mapie Polski

stworzyć menu. Sezonowo - najzdrowiej (Fot. Facebook.com/Jakubiak Cooking) To jakie są pana ulubione przepisy z sezonowych owoców i warzyw dostępnych w lipcu i sierpniu? Nie mam ulubionych przepisów, jaki byłby ze mnie kucharz? Cały czas wymyślam coś nowego, na tym polega sezonowość - żeby czerpać z niej

Pikantne, słone, apetyczne - salami podkreśla smak

Pikantne, słone, apetyczne - salami podkreśla smak

poeksperymentować z nadzieniem, ale na początek polecamy farsz z kurczaka i pikantnej kiełbasy. 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego farsz: 1 wędzone udko kurczaka 100 g kiełbasy chorizo lub ostrego salami 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18-22 proc. 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki 4-5

Będzie dym

Będzie dym

cytrynową oraz endywią. Jeżeli mamy pod ręką świeży zielony groszek, możemy dodać go do potrawy na sam koniec, ale wcześniej radzimy go krótko obgotować (wystarczą 1-2 minuty w osolonej wodzie). Sałatka z wędzonym kurczakiem i soczewicą (dla 3-4 osób) 20 dag piersi kurczaka bez kości 2 młode marchewki 150 g

Jedzenie na wynos - jak wybrać zdrowy posiłek?

Jedzenie na wynos - jak wybrać zdrowy posiłek?

. Przykładowo, gdy zjemy porcję kulek wieprzowych w sosie słodko-kwaśnym, możemy nieświadomie dostarczyć do organizmu aż 19 łyżeczek cukru! - Zrezygnuj z całkowicie smażonych potraw (takich jak smażony ryż z warzywami i kurczakiem). Smażony ryż ma dwa razy więcej kalorii niż ten gotowany. - Również noodle

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Adam Chrząstowski

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Adam Chrząstowski

Składniki 1 kg piersi z kurczaka 3 jajka 300 ml śmietanki 36 % 50 ml brandy 300 g średniej wielkości świeżych kurek 200 g wędzonej pokrojonej w duże cienkie plastry piersi z indyka 1 pęczek natki pietruszki oskubanej i posiekanej 6 średnich listków świeżej szałwii

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

szparkę. Po kilkunastu minutach zdejmij pianę z powierzchni rosołu. Obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Z kapusty i pora usuń zewnętrzne liście, a resztę wypłucz. Do rosołu dodaj kurczaka oraz marchew, pietruszkę i selera (w całości). Cebulę natnij w kilku miejscach i opiecz nad ogniem lub pokrój

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

plasterków  ananasa (najlepszy świeży, ale z puszki też dobry) 2 małe opakowania sałatkowej  mozzarelli (w kulkach) 200 g wędzonego  kurczaka (np. udko) 4 łyżki wody 200 ml białego  wina 1 łyżeczka rozmarynu sól,  pieprz   Sposób przygotowania Plastry ananasa i

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

(gorzkie ogórki) faszerowane mięsem 9/81Boczek z małżami 1/32Burgery jagnięce z zatarem 10/68Burrito z wołowiną i awokado 8/57Cassoulet 3/56Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową 3/45Comber jagnięcy w sosie tymiankowym 8/48Comber jagnięcy z chutneyem z suszonych owoców (przepis z RPA) 5/46Comber jagnięcy z

Książki kulinarne na listopad

Książki kulinarne na listopad

lektura dla was. Być może znajdziecie w niej odpowiedź na trapiące was pytania. Cena: 36,90 zł William Davis przechodzi od teorii do praktyki i radzi, jak wprowadzić w życie dietę bez pszenicy, m.in. jak robić zakupy i jeść poza domem. Przede wszystkim jednak dzieli się 150 bezpszennymi przepisami na

Smaczne działkowanie: piwne przekąski na weekend

jeszcze lepiej, kiedy do menu wkradnie się nieco przygody. Ta potrawa pachnie palonym drewnem, zielenią szczypiorku i mlecznym twarożkiem. Jak od dobrego gospodarza. Niezbędny punkt programu. Spróbuj. Przeczytaj przepis na ziemniaki z grilla z białym serem Zostajesz w domu na weekend? Sprawdź przepisy na

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

Tuńczyka z puszki można wykorzystać zarówno na zimno, np. do sałatki czy pasty do pieczywa, jak i ciepło - do makaronu, zapiekanki (lub zapiekanek), a także pizzy. Z jego dodatkiem przygotujesz także faszerowane warzywa, np. cebulę. Sałatka warstwowa 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 puszki kukurydzy

Przepiórka w różach

Przetłumaczony u nas jako "Przepiórki w płatkach róży" oryginalny tytuł powieści Laury Esquivel brzmi "Como agua para chocolate". Tytuł ten, będący w Meksyku potocznym wyrażeniem, dobrze oddaje literacką historię. Być "jak woda do czekolady" to być w stanie wrzenia

Konkurs urodzinowy - lista laureatów

Duczkowska, Białystok (Cytrynowe łódeczki z wędzona ryba)71. Kinga Kuboń, Złotoryja (Pieczone kalmary z musem z kalafiora)72. Renata Matuszczak, Chełm (Paluszki z kurczaka z serem)Cztery zestawy, w skład których wchodzi komplet szklanek z karafką od Nestle Waters direct, wędruje do:73. Anita Dołęgiewicz

Dzika plaża, świetne jedzenie i kula czasu. Jak odpocząć w Trójmieście z dala od tłumów i zgiełku?

cenie - z gospodarzem, który o wszystko dba i chętnie doradzi, dokąd pójść, jak dojechać i pogawędzi o starym, dobrym rocku. Nie potrzeba nam niczego więcej. Co ważne, w okolicy zawsze było gdzie zaparkować, więc nasz "wyjechany" samochód miał gdzie odpocząć. Piętnaście minut jazdy do

Kabanos - tylko niepastowany

? Pieprz, gałka muszkatołowa, sól, odrobina cukru. Prawdziwe kabanosy tak jak czekolada powinny "trzaskać", gdy się je przełamuje, i "strzelać" pod zębami. Jest to efekt kruchości mięsa i odpowiedniego przygotowania, w szczególności suszenia i wędzenia w dymie bukowym. A co z kabanosami

Owce wrzosówki - zapomniane stado

resztkach stuletniego domu. Ona, ekonomistka z wykształcenia, jest przewodniczką sudecką, on prowadzi w Niemczech firmę zajmującą się doradztwem technicznym. Owce na początku miały wyłącznie służyć za "kosiarki", a stały się ich pasją.- Roland miał te owce w głowie od lat. Pierwszy raz zobaczył

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

angielskiego 1 główka  czosnku 4 cm korzenia  imbiru 1 czerwona papryczka  chilli 2 kwaśne  jabłka 5-6 suszonych  moreli 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego sól do smaku i  pieprz Sposób przygotowania Posolone i obtoczone w mące kawałki kurczaka

Slow food - na wiosenną sjestę

;    Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 180 st. C. Piecz 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraków), aż będą tak miękkie jak ugotowany ziemniak (sprawdź nakłuwając buraki widelcem). Kromki chleba opiecz na grillu, na

Gotujemy z Lidlem. Pascal czy Okrasa? [SPRAWDZAMY SAMI]

ciekawe, jak nietypowe chipsy. Pakuję się i jadę do biura. Ciekawe, co powiedzą testerzy?     fot. Anna Gidyńska Gotuje Martyna Gotowanie w stylu Lidla - tarta i podudzia kurczaka w stylu Pascala W kuchni Lidla warzywa obierają krasnoludki, a zegarki chyba nie działają. Żadnego z

Gęsina na św. Marcina

wydarzeniach można się dowiedzieć na stronach akcji Czas Na Gęsinę oraz Gęsina na św. Marcina .A jak najlepiej przygotować ją w domu? Artur Moroz radzi, by gęś po prostu upiec. Umytą, osuszoną tuszkę należy natrzeć od środka i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Na dnie dużej brytfanki ułożyć

Menu na komunijne przyjęcie

Przyjęcie komunijne w domu to duże przedsięwzięcie kulinarne. Każdy z gości powinien wybrać coś dla siebie. Na stole znaleźć się powinny zatem również propozycje dla wegetarian i dla dzieci. W każdym z przedstawionych poniżej menu znajdziecie zatem kilka propozycji. Proponujemy menu tradycyjne

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

sensu. Za każdym razem dodaję inaczej, nie trzymam się żadnych proporcji. Liczą się składniki. To tak jak z wielowarzywną sałatką - składniki niby te same, a w każdym domu smakuje inaczej i tak ma być. Przyprawiam też zawsze inaczej, chociaż mam swoją ukochaną mieszankę, którą zazwyczaj chcę dodać do

Nowy sposób na kilogramy. Jesz 8 godzin, pościsz 16. I chudniesz

szpitalu. NFZ ma opłacać chorym dojazd i zakwaterowanie Pytanie do prawnika. Czy kierowcę w starszym wieku można wysłać na badania? Dom - jak nie chorować przez lampy i okna Nie możesz spać, często się przeziębiasz, schną ci rośliny? Może mieszkasz w chorym domu. Nie kupuj z oknami na jedną stronę

Jak schudnąć 5kg? Podsumowanie diety!

. Deser zjadłam zaraz po obiedzie nie czekając nawet 15 minut. Sałatka owocowa (227 kcal) została wchłonięta, jakbym zamiast ust miała wielką paszczę, w której zmieści się cały jeleń, zagryziony dwiema świnkami i frytkami z 16 kurczaków... Wtedy przystopowałam, bo wiedziałam, że jak zjem jeszcze cokolwiek

Piknik (część 2.)

, Asteroids Galaxy Tourr   1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego kilka łodyg rabarbaru 1 żółtko cukier puder do dekoracji (opcjonalnie) Rabarbar umyj i pokrój w małe kawałki. Rozłóż ciasto na desce, pokrój w kwadraty. Na każdym ułóż kawałki rabarbaru, ostrożnie złóż ciasto jak pieroga i uformuj

Kurczak bez reszty

niego zostaje zazwyczaj nie mamy jak zagospodarować. Naczelna zasada gospodarnej Pani Domu głosi, aby niczego nie marnować, więc w tym duchu podsuwam kilka pomysłów na zagospodarowanie tzw. resztek.Niezły pasztet Idąc tropem dawnych gospodyń od razu dojdziemy do pasztetu.Potrzebujemy:ok. 40 dkg mięsa

Obżarstwo uświęcone tradycją

najważniejszy element niesionej do kościoła święconki. Baranek na osłodę Święcenie pokarmów jest jednym z najistotniejszych zwyczajów Wielkiej Soboty. Warto wspomnieć, że w ciągu wieków zmieniło się miejsce dokonywania tego aktu. Początkowo księża odwiedzali wiernych w ich domach, przy czym

Świat poznawany przez kuchnię

kuchni. Francuzi dawno zrozumieli, że orężem ich kuchni jest tradycja, którą należy pielęgnować i chronić. W kraju tym - jak w żadnym inny na świecie - wyrabia się ponad 400 gatunków sera. Oprócz tego Francja słynie także z paté de foie gras (pasztetu z gęsiej wątróbki) - tradycyjnego specjału z

Umami. Tajemniczy piąty smak

parmezan, który ma rekordową ilość naturalnego glutaminianu. W ogóle sery przodują na liście "dopalaczy": im starsze i bardziej aromatyczne - tym więcej dadzą przyjemności. Serom dorównują ryby, takie jak sardynki, anchois czy tuńczyk (plus wszystkie ryby wędzone) oraz owoce morza: krewetki

Weekendowe pieczenie mięsa

do wędzenia i mieszamy je. Stawiamy wok na ogniu i podgrzewamy, aż zacznie się dymić. Ustawiamy w woku duży bambusowy koszyk do gotowania na parze, na nim układamy piersi kurczaka. Przykrywamy patelnię pokrywką i owijamy brzegi dwoma zmoczonymi ściereczkami kuchennymi. Wędzimy przez 2 minuty na

10 zdrowych zmian

koktajle robione w domu. Poza sezonem możemy wykorzystać owoce mrożone lub domowe przetwory - znakomicie sprawdzą się brzoskwinie, maliny, wiśnie czy truskawki. Możemy je zmieszać z jogurtem naturalnym czy maślanką, ale najlepiej smakują z zsiadłym mlekiem - to można już kupić w wersji "

Kuchnia rosyjska? Bez wódki nie razbieriosz!

Kuchnia rosyjska, jak każda inna, to cały świat złożony z obyczajów, smaków, zapachów i tych wszystkich kontekstów, które trudno opisać. Ta sama sieliodka - śledź z cebulą oraz ziemniakami "w mundurkach" - podana w restauracji smakuje zupełnie inaczej niż "na kuchni" (tak się

Kuchnia argentyńska: Jeśli nie befsztyk to co?

. - Jeśli wsłuchasz się dobrze w to, jak mówią Argentyńczycy, na pewno zauważysz, że ich hiszpański ma wyraźnie włoski akcent - mówi Jorge. Fot. Jarosław Madejski Clericot Kuchenne przymierzeNiektórzy twierdzą nawet, że argentyńskie jedzenie tak naprawdę jest włoskie. Ale to mniej więcej tak

Na początku była Delia

. W 1969 roku agentce udaje się zainteresować Delią dziennik "Daily Mirror". Pierwsze przepisy jej nowej rubryki kulinarnej to pasta z wędzonego śledzia, wołowina w piwie i sernik. Jajko pojawia się znów w biografii Delii w 1998 roku. W kolejnym programie kulinarnym pokazuje, jak je

18 tysięcy km przygody na Syberii i w Mongolii

obiadowa po całym wagonie roztaczał się pomieszany zapach wędzonych ryb, czy kurczaka. A na popicie koniecznie typowy lokalny wyrób - kwas chlebowy. Każdy postój na dworcu był dla nas doskonałą okazją do fotograficznej dokumentacji, zarówno handlarzy i kupujących, jak i też podziwiania niesamowitych

Polsko - hiszpańsko

z pęczaku 300 g pęczaku, 100 g mrożonych borowików, 2 pieczone papryki bez skórki, 200 g udek kurczaka bez kości, 80 g szynki serrano pokrojonej w kostkę, 50 g wędzonego boczku, 150 g piersi kaczej, 5 ząbków czosnku, 1 cebula pokrojona w wiórki, 1 posiekany pomidor bez skóry, 0,75 l bulionu mięsnego

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

Postaraj się jak najszybciej przygotować ciasto. Jeśli będzie zbyt długo leżało, cukier zacznie się rozpuszczać i ciasto zrobi się wilgotne.Rachel: Niektóre składniki zawsze mamy w domu, nawet jeśli dawno nie byliśmy na zakupach, a w lodówce straszą marne resztki sera i masła w komplecie z kilkoma cebulami

Piknik zimowy

trzyma jak lodówka. Do menu można nawet włączyć lody, jeśli temperatura spadnie poniżej zera. Na przekąskę wygodne do złapania w rękę będą wszelkie pieczone pierożki, paszteciki i nadziewane bułeczki podane z kubkiem gorącej zupy z termosu albo grzanego wina. W ognisku zaś można upiec ziemniaki oraz

Łatwe i efektowne menu na przyjęcie komunijne

cytrynami. Francuz smakosz, szukając drobiu jak najwyższej jakości, kupi zapewne poulet de Bresse - kurczaka z prowincji Bresse w Burgundii. Mamy jednak nadzieję, że polska zagrodowa kurka godnie zastąpi tę burgundzką Składniki 1 (ok.  1,5 kg kurczak, najlepiej z wolnego chowu) 4  cytryny

Chałka

mannę oznaczają podziękowanie składane Bogu za czas święta. Z chałką można się spotkać w każdym polskim domu, a jej żydowskie pochodzenie rzadko jest podkreślane. Jest nasza, tak samo jak karp faszerowany z rodzynkami, sałatka z siekanej wątróbki czy z jajek na twardo. W ostatnich latach pojawiło się w

Ciemna strona lata

nastroju źle znosi jaskrawe światło oraz wzrost temperatury i wilgotności powietrza. Jak zaradzić? Ograniczyć dopływ światła w domu, przed snem wziąć zimny prysznic i przytulić schłodzony termofor. Bezsenne noce Nawet ci, którzy z pewnością nie cierpią na obniżenie nastroju i w ciągu

Danie ze spiżarni

Zaproszono mnie do porannego programu telewizyjnego, bym przygotowała jedzenie na zaimprowizowane przyjęcie z produktów, które zazwyczaj są w każdym domu, bez wcześniejszego uzgadniania menu. Zastanawiałam się, co warto mieć zawsze w kuchni, by szybko, bez planowania i specjalnych zakupów przyjąć

Oscypek

instrukcji degustowaliśmy sery na warsztatach "Sery z mleka rodowodowych owiec" podczas turyńskich targów Salon Smaku, wielkiej imprezy dla maniaków jedzenia organizowanej przez Slow Food. Próbowaliśmy, jak ser zmienia się z wiekiem, jak wpływa na niego wędzenie, jak różny smak daje mleko od

Blog tygodnia: Tasty Colours

Swój blog piszesz po angielsku, mieszkasz w Paryżu . Jak przyznajesz, chcesz spopularyzować polską kuchnię. Jak ci się to udaje? Tydzień temu Karolina, publikująca na "Zmysłach w Kuchni", wspomniała o prywatnej krucjacie na rzecz kuchni brytyjskiej, gdyż niesłuszne cieszy się ona złą

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

przygotowania Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut

Bracia od czekolady i siostry od sera - wasze listy

buraczki, tworzę surówki, a także pasztety a ostatnio salcesony. Od pięciu lat mieszkam w domu pod Gdańskiem. Wybudowałem wędzarnię w której eksperymentuję z wędzonkami. Poznając tajniki produkcji kiełbas czy wędzonek naprawdę staram się nie jeść tych ze sklepów. Produkcja własnych przetworów choć wymaga

Sushi dla początkujących

sięgnij po gotowane lub wędzone sushi (np.: krewetka, węgorz, ostry kurczak). Później nie pozostaje już nic innego jak spróbować surowego sushi (np. łosoś, tuńczyk, sandacz, halibut, ostrobok, ośmiornica, ryba maślana) Sushi Nigiri podaje się wraz z wasabi - japońskim chrzanem (kolor zielony) oraz z gari

Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

kurczak będzie miękki - około 30 minut. Autor: Zuzanna Wiciejowska Poza sezonem trudno o dobre świeże pomidory. Nie wszędzie możemy je zastąpić tymi z puszki, ale w tym sosie na pewno. Ta twarda ricotta może być dość trudno dostępna - zastąp ją ulubionym wyrazistym w smaku serem. Parmezan lub pecorino są

Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

wykorzystasz ją do przygotowania sycącej kanapki. Będzie pyszny zarówno w chlebie, jak i w bułce. Kanapka z klopsem 4 duże kromki zwykłego chleba 4 liście sałaty masło lub margaryna do posmarowania kromek Klops: 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g boczku wędzonego (najlepiej w plastrach) 2

Kiełbasa jako dzieło sztuki

i na inwestycje, a nie na konsumpcję. Ciężkiej pracy i takiej właśnie wstrzemięźliwości w tym konsumowaniu. To wyniosłam z domu. Jak skończyłam studia, wróciłam do domu i postanowiłam stworzyć sieć własnych sklepów mięsnych. To była moja pierwsza praca. Ile tych sklepów pani założyła? Trzydzieści

Śniadanie do szkoły

czerwona 10 g Kiełbasa delikatesowa z kurczaka 20 g (4 plasterki) Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Ułożyć na pieczywie z pozostałymi składnikami. Przykryć drugą kromką.Galaretka jogurtowa z miodem 140 g, winogrono 100g, sok marchwiowo-jabłkowy 330 ml (mała buteleczka)Wartość odżywcza: Kaloryczność: 361

Striptiz z kucharzem

pozwalający gościom wejść do kuchni. W nowych domach i mieszkaniach kuchnie są otwarte, połączone z reprezentacyjnym salonem. Możemy nawiązać do prywatki składkowej: każdy przynosi swoje danie, z tym że lista dań jest ustalona wcześniej i dania wybiera się tak jak prezenty z listy ślubnej. Albo gotujemy

Kuchnia Amerykańska. Smaki Nowego Jorku w Twoim domu

Bajgle rozcinamy w poprzek na pół, każdą połówkę smarujemy serkiem. Wędzonego łososia kroimy w cienkie plastry i układamy na jednej połówce każdego bajgla. Jarmuż dokładnie myjemy, drobno siekamy i kładziemy na łososiu, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przykrywamy drugą połówką i zawijamy w folię

Zupy łatwe i sycące

mało kwaśny, dodaj czerwonego octu winnego. Pamiętaj, aby przy podgrzewaniu nie gotować barszczu, bo straci kolor. Podawaj czysty w kubeczkach albo z krokietami lub uszkami. 1 pęczek włoszczyzny lub 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej 1 szyjka i 2 skrzydełka z kurczaka 1 kość cielęca 150 g kaszy

Natura kuchni polskiej - książka Wojciecha Modesta Amaro

250 g szpinaku 1 ząbek czosnku 2 szalotki 1 l wywaru z kurczaka 1 gałązka tymianku sól morska w płatkach czarny pieprz 8 białych kwiatów barszczu Odetnij z brokułu różyczki i opłucz pod strumieniem zimnej wody. Potnij głąb brokułu na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wywarem z kurczaka i

Sałatki ziemniaczane

śmietany. Niemiecka kartoffelsalat ma rangę dania narodowego - w domu mojej przyjaciółki Susanne jest to obowiązkowe danie wigilijne. W najprostszej wersji gorące, pokrojone ziemniaki zalewa się oliwą wymieszaną z octem, dodaje jedynie cebulę, sól i pieprz. Tę sałatkę często podaje się jako dodatek do

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

) - hiszpański chłodnik. Niedziela Śniadanie: w knajpce koło pracowni zjadłem ulubione naleśniki ze szpinakiem i rokpolem, wypiłem espresso. Obiad: jak zwykle w niedzielę zjadłem pizzę z anchois, popiłem coca-colą, na deser - espresso. Kolacja: kebab w barze tureckim i ajran (turecki jogurt). Czwartek Śniadanie

Huaxi - chiński raj

pielgrzymek i szef wioski wytypował domy, które można odwiedzać i robić tam zdjęcia. Nas jako gości zaproszono na kolację. Do - jak nam powiedziano - 'typowej chaty wieśniaka z Huaxi'. Okazała się kremową willą w stylu amerykańskim. Przed nią stały audi i lexus. Chatka miała dwa piętra. W salonie królował

Zapłacisz kochanie?

sobie z konta męża. Znam hasło i numer identyfikacyjny. O każdym przelewie Mariusz dowiaduje się za pomocą SMS-a. Podobnie jak Basia. Dzięki SMS-om mają kontrolę nad swoimi kontami. Basia lubi mieć kontrolę. Tego nauczyła się w domu, w którym tata pił, a mama trzymała kasę. Z domu Basia wyniosła

Szafran

karano nawet śmiercią. W Polsce szlacheckiej wygląd potrawy był równie ważny jak jej smak, zastawiony bowiem do uczty stół miał świadczyć o bogactwie i władzy gospodarza. Toteż sypano szafran do potraw i "pozłacano" nim mięsiwa nieraz bez umiaru. Z tych czasów pochodzi popularne w staropolskiej

Co naprawdę jadł pan Zagłoba

dodajemy rozmaryn, pamiętając, aby nie gotować go długo, gdyż rosół przejdzie nieprzyjemną goryczką. Rosół odcedzamy na gęstym sicie. Otrzymamy ok. 1 l esencjonalnego bulionu, który podajemy w bulionówce z diablotką lub słonym paluchem. A jak się współpracowało z kucharzami? - Niełatwo. To co dla mnie jest

Inspiracje: Pierwsza Komunia Święta

dostępnych w sklepach półproduktów np. mrożonego ciasta francuskiego lub ciasta filo.   Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem 70 g wędzonego boczku (może być w plasterkach) 4 dymki (białe i zielone części) 4 duże jajka 25 g tartego sera typu parmezan 50 g roztopionego masła 6 płatów ciasta filo

Mazurskie pożegnanie lata

jej miłością. Zawiedziona dziewczyna wyszła pewnego wieczoru na nadjeziorne bagna i słuch o niej zaginął. Poniewczasie młodzieniec spostrzegł swój błąd, poszedł szukać ukochanej i sam też przepadł jak kamień w wodzie. Od tej pory późną nocą na tafli jeziora pojawia się czarny łabędź - według legendy

Wspomnienia z wakacji

. Podawać gorące. 100 g - 115 kcal.HiszpaniaPaella valenciana - najsłynniejsze chyba danie hiszpańskie; ma wiele wersji. Hiszpanie długo ją prażą na specjalnych wielkich patelniach zwanych paelierami40 dag ryżu, 2-3 udka kurczaka, 25 dag niezbyt tłustego wędzonego boczku, 3 szklanki bulionu z kury (może być