jak usmażyć krewetki

Agnieszka Kręglicka

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

Saganaki czyli dania ze specjalnej patelni

Wracający z wakacji w Grecji zapamiętali zapewne potrawę zwaną saganaki. Z tym że jedni mają we wspomnieniach usmażony ser, inni mule w pomidorowym sosie, a inni krewetki polewane przez kelnera alkoholem i podpalane przy stoliku z okrzykiem: Oopa!

Egzotycznie i łatwo - krewetki!

Nie dość, że nie wymagają długotrwałej obróbki (zwłaszcza jeśli kupimy już obrane i obgotowane), to jeszcze atrakcyjnie się prezentują. Wystarczy chwila i z kilku składników możemy wyczarować pyszne danie.

Przepisy na lato we włoskim stylu

Marco Ghia - Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca.

Kolacja dla dwojga

Kolacja dla dwojga

solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Omlety smarujemy salsą z awokado, przekrawamy na pół. Dekorujemy usmażonymi krewetkami i polewamy sosem. 50 g płatków migdałów płatki różane (ze zwykłej róży lub kandyzowane) 400 g piersi kurczaka sól i pieprz 50 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego do

Papier ryżowy - spring rolls

Papier ryżowy - spring rolls

, paprykę, po dwie krewetki i po porcji makaronu ryżowego. Zawijamy szczelnie, zgodnie z opisem na opakowaniu, jak krokiety. Podajemy z sosem do sajgonek TaoTao . Spring rollsy możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku.

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

;posiekanej bazylii tajskiej do dekoracji   Dodatki (do wyboru) kawałki pieczonego  kurczaka ugotowane  krewetki obgotowane i pokrojone w plasterki  przegrzebki kiełki sojowe pokrojony w słupki  ogórek usmażone krokieciki rybne   Sposób przygotowania Miksujemy

Papaya. Pikantnie i słodko

Papaya. Pikantnie i słodko

tej ostrości, nie przyćmiewa żadnych składników, świetnie z nimi współgra. Przykładem niech będzie aromatyczna polędwica wołowa smażona na woku z plastrami korzenia lotosu i tajską bazylią czy krewetki i kalmary (idealnie usmażone!) z liściem limonowca. Amatorów mniej pikantnych smaków ucieszy na

Kuchnie świata: Sprintem

Kuchnie świata: Sprintem

czosnku, imbiru, chili, a gdy zapachną, dodajemy kosteczki tofu i smażymy do zrumienienia. Odsuwamy je na brzeg patelni i dodajemy składniki treściwe, wymagające dłuższej obróbki - paski kurczaka, surowe krewetki. Gdy się usmażą, wbijamy jajko, szybko mieszamy i robimy miejsce na odcedzony makaron

Menu dnia z deserem wartym grzechu

Menu dnia z deserem wartym grzechu

Agnieszka Kręglicka doskonale wie, jak ze zwykłych składników przyrządzić wykwintne danie. Sprawdź sposób na błyskawiczne przygotowanie zdrowej zupy, będącej optymistyczną zapowiedzią wyczekiwanej i krzyczącej zielenią wiosny. Sprawdź przepis na zupę krem z zielonego groszku . Autor: Agnieszka

Kulinarne inspiracje od Apetiny

Kulinarne inspiracje od Apetiny

Serki kremowe Apetina sprawią, że nawet proste pomysły kulinarne nabiorą wyjątkowego charakteru. Dzięki nim przygotujesz pyszne dania pełne smaku. Wypróbuj kilka przepisów i sprawdź, jak dobrze się w nich komponują Na każdą okazję Niebanalne śniadanie, lekki lunch, smaczny obiad, wyborna

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku. Jak ugotować jajko w koszulce 1 porcja - 169 kcal (dla 4 osób)   Składniki 8 placków ryżowych 15  krewetek 1 (biała część)  por garść kiełków soi po 1 pęczku

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

;przyprawą piernikową, solą i pieprzem. Nacieramy dorady powstałą mieszanką przypraw i smażymy na oleju lub pieczemy 8 minut w 220°C, odwracając ryby po 4 minutach. Listki cykorii myjemy, układamy na talerzach, skrapiamy sokiem z cytryny. Usmażone lub upieczone dorady kładziemy na

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

. Podajemy na ciepło lub na zimno.   Fot. Marcin Klaban Łatwy przepis na wiosenny koktajl z ananasem i bananem (dla 4 osób)   Składniki 6 ząbków  czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła 24 tygrysie  krewetki 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz  

Krewetki mają to coś

Krewetki mają to coś

Na rynku występuje mnogość krewetek: najmniejsze, koktajlowe, wykorzystywane głównie do sałatek lub, jak ich nazwa wskazuje, do koktajli: robimy sos, mieszając pół na pół majonez z keczupem, mieszamy z krewetkami i wypełniamy tym połówkę awokado (redakcja serwisu poleca przepis: Krewetki z awokado

Sezon na bakłażany i cukinie

Sezon na bakłażany i cukinie

mlekiem. Cebulę pokrój w plastry i usmaż na 1 łyżce oliwy, dodaj cukinię i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj odciśniętą z mleka bułkę, wymieszaj. Następnie dodaj jajka, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oliwy i podsmaż szpinak

Makarony na co dzień

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Kokosowe przysmaki - nie tylko na słodko

Kokosowe przysmaki - nie tylko na słodko

, przypominające nasze pączki. Można je robić zarówno z dodatkiem mleka kokosowego, jak i krowiego. Jeśli chcesz, po usmażeniu możesz posypać je cukrem pudrem (np. z dodatkiem cynamonu). Mandazi (drożdżowe ciastka z mlekiem kokosowym) 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka kokosowego 1,3

Kurczak po tajsku - 6 przepisów

Kurczak po tajsku - 6 przepisów

Pad thai to jedno z najbardziej znanych na świecie dań kuchni tajskiej. Oprócz kurczaka można dodać do niego krewetki lub pokrojone w kostkę tofu. Instrukcję jego przyrządzenia w wersji wideo znajdziesz poniżej przepisu. Pad thai 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 jajka 2 piersi z kurczaka 2

Szwedzkie przysmaki

Szwedzkie przysmaki

świeżego koperku 1 cytryna masło Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim chleb z obydwu stron, aż grzanki będą złociste. Przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krewetki obgotuj (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i na 1 minutę zanurz we wrzątku, a następnie odsącz i osusz). Jeśli

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Składniki 12 dużych  krewetek 10 dag makaronu ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 płatów papieru ryżowego 48 świeżych listków  kolendry 48 świeżych listków  mięty 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę)  ogórek

Mundial od kuchni: Brazylia - Chorwacja

Mundial od kuchni: Brazylia - Chorwacja

pokrojoną chili, resztą orzechów i świeżą kolendrą, to zdecydowanie zyska na urodzie. A nawet będzie się można zakochać, bo XinXim jest naprawdę pyszna. Lub pyszny. Lub pyszne. Podajemy z ryżem albo bez, jak kto chce. W oryginalnym przepisie pojawia się też pasta z krewetek i świeże skorupiaki, ale jako że

Jak gotować szparagi?

Jak gotować szparagi?

jedynie te końcóweczk i, które są naprawdę twarde.   Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.   Można także gotować

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

winegret dokładnie mieszając wszystkie składniki. Odstawiamy na bok. Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na odrobinie oleju. Jeśli mamy całą pierś niepodzieloną na filety, kroimy ją wzdłuż na pół i postępujemy tak samo jak z filetami. Gdy się usmażą przekładamy je na papierowy ręcznik i

Na ostatki - sałatki

skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Drobne mrożone krewetki wcale nie są takie drogie, jak się uważa. Na pewno są

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

sól świeżo zmielony pieprz Rozgrzać suchą patelnię, dodać pokrojony bekon. Smażyć powoli, często mieszając, aż bekon będzie brązowy i chrupiący (ok. 8 minut). Wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Z patelni odlać tłuszcz, zostawiając tylko cienką warstwę. Usmażyć na nim krewetki na złoty

Krótki przewodnik po owocach morza

sprzedawcę o dzień dostawy w twoim sklepie. 1. Krewetki Jak kupować, czyścić i przechowywać * Surowe, naturalne są koloru szarego. Jeśli są różowe, oznacza to, że już zostały podgotowane.* Zapach - świeży zapach morza.* Głowa - jeśli tył głowy jest czarny, zielony - oznacza to, że produkt jest nieświeży i

Na chłodne dni - obiady z ciepłych krajów

, różni się jednak użytymi przyprawami - takimi, jak kolendra czy kumin (kmin rzymski). Tureckie kotlety mielone Kefta wołowina albo jagnięcina lub też mięso wieprzowe imbir cebula kolendra Mięso przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Uwaga! Dobrej jakości mięso jest podstawą udanego dania. Do

Kebab - nie tylko mięso

posyp posiekanym imbirem. Autor: Kurt Scheller Szaszłyki z mięsa krewetek możesz nadziewać również na łodyżki trawy cytrynowej, dzięki czemu nabiorą dodatkowego aromatu. Oprócz sosu słodko-kwaśnego, pasuje do nich również sos tysiąca wysp. Szaszłyki z krewetek 30 dag posiekanych krewetek 1/2 łyżeczki

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

łososia nadziewaj na szpadki jak harmonijkę. Usmaż na rozgrzanym oleju, co jakiś czas skrapiając sosem. Na osobnej patelni upraż sezam (bez tłuszczu). Posyp szaszłyki, od razu podawaj.Składniki zakwaszony ryż shari chrzan wasabi płatki surowej ryby (lub inne dodatki ? podajemy je poniżej)  

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą

Kofta - rybne, mięsne, wegetariańskie kuleczki

będzie usmażone a kefta nabierze mocno rumianego koloru. Oto i efekt naszych starań. Można podać z sosem z harrisy (pół kubeczka jogurtu, łyżeczka harrisy, ząbek czosnku, sól, pieprz do smaku). Autor: Ziołowy Zakątek Wegetariańskie kofty, przyrządzane m.in. z warzyw i owoców (np. bananów), to

6 oryginalnych pomysłów na klopsiki. Konkretna uczta

, doprawiamy cukrem i smażymy jeszcze kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą (jej objętość powinna być dwa razy większa niż kuskusu), przykrywamy ściereczką lub przykrywką i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieje. Usmażone klopsiki podajemy z kuskusem i obfitą porcją cebuli z papryką

Smakowite przekąski

stwardniał). Ułóż na półmisku i podawaj z gałązkami ziół. 500 g  krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami 1 mała papryczka chilli 6 łyżeczek oliwy z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta papryki w proszku sól Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili

Mundial od kuchni: Niemcy - Ghana

na minimum pół godziny, by wystygły i stężały - dzięki temu nie rozpadną się przy krojeniu. Gdy kartofle odpoczywają, usmaż plastry bekonu lub boczku. Odsącz je i podobnie jak ziemniaki odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrusz. Na tłuszczu wytopionym z bekonu usmaż drobno posiekaną cebulkę, po

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu (jak obrać krewetkę, sprawdź na www.palcelizac.gazeta.pl). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka

Menu dnia z kremem cukiniowym

z krewetkami koktajlowymi. Autor: Zuzanna Wiciejowska Wykorzystaj młode warzywa - marchewkę i ziemniaki - i zrób z nich chrupiące placki z orzechami. Placki warzywne z orzechami 600 g ziemniaków 300 g marchewki 150 g posiekanych orzechów laskowych 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki

Oscarowa kuchnia

zgęstnieje. Dopraw go do smaku. Łososia i krewetki usmaż na patelni i odstaw w ciepłe miejsce. Łososia podaj ze szpinakiem krótko podsmażonym na maśle z czosnkiem i doprawionym solą oraz pieprzem. Krewetki ułóż na sosie tajskim, a całość udekoruj gałązkami świeżej kolendry oraz cząstkami limonki. Dla Julii

Kilka składników i danie gotowe!

? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Lekka i niskokaloryczna alternatywa dla mięsnych szaszłyków. Szaszłyki z krewetek 12 dużych krewetek typu Black Tiger sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku szczypiorek sól sklarowane masło lub oliwa do smażenia Krewetki przełóż do miski, skrop sokiem

Szparagi klasycznie

miękkie. Grilluj do 10 minut (pamiętaj, żeby obracać) - w zależności od tego, jak je lubisz - raczej miękkie czy bardziej chrupiące. Na mniej więcej 3 minuty przed końcem grillowania szparagów rozgrzej drugą patelnię, dodaj niewielką ilość klarowanego masła usmaż jajka sadzone. Pamiętaj, że żółtko musi

Przekąski na mecz

; przepisy w artykule: "Przepisy z piwem na Dzień Piwowara" . Frytki mogą być idealną gwiazdą wieczoru. Konieczne jest jednak spełnienie dwóch warunków. Pierwszy z nich polega na samodzielnym przygotowaniu frytek. Możesz je usmażyć albo upiec tak, jak w przypadku frytek pieczonych z pietruszką

Tajszczyzna inaczej - relacja z otwarcia my'o'tai i przepis z pozdrowieniami od szefa kuchni

Jako osoba interesująca się i amatorsko zajmująca kuchnią, ale nieposiadająca tematycznego bloga, trochę się obawiałam tego eventu. Wyobrażałam sobie poważnych znawców wyjmujących na hurra iPhone'y i wyrywających sobie talerze celem jak najatrakcyjniejszego uwiecznienia uczty, szukając

Ryba po mistrzowsku

wyjąc i podzielić na włókna - płatki. Udekorować nimi zupę. Burger z norweskich krewetek zimnowodnych z pianką curry 2 porcje Składniki: 500 g surowych norweskich krewetek zimnowodnych 1 łyżeczka posiekanego estragonu skórka otarta z cytryny 300 g selera 1 łyżka masła olej do smażenia wywar z

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy. Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone? Sonchai Jitpleecheep   Składniki 1

Makaron z krewetkami.

najlepszy magazyn o jedzeniu, jaki ostatnio widziałam. Przyczyna sukcesu? Facet zna się na tym, co robi. Jeśli ugotujesz makaron, a potem zrobisz własny sos, może się okazać, że chcesz o tym opowiadać bez końca. Jak Jamie. Makaron i krewetki 750 g krewetek 500 g makaronu spaghetti 125 ml wytrawnego białego

Sajgonki

Składniki: 2 paczki (około 25 szt.) arkuszy papieru ryżowego1 szklanka cukru olej do głębokiego smażenia Nadzienie:1 paczka (100 g) cienkiego makaronu ryżowego10 suszonych grzybów mun100 g krewetek w zalewie200 g mielonej karkówki wieprzowej1 cebula lub 4 szalotki4 ząbki czosnku2 łyżki sosu

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

wcześniej w lodówce. 2. Następnego dnia przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do pieca na 15 minut (165°C). 3. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 4. Łososia położyć na warzywach. Użyć gotowego sosu SAS CITRON&DILL i przygotować jak

Cukiniowe cuda

, dodaj ser, drobno posiekaną miętę i szybko smaż, aż ser się rozpuści. Podawaj z krewetkami. Autor: Łukasz Konik Z cukinii możesz również zrobić różnorodne przetwory, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. My prezentujemy wam je w słodkim, korzennym syropie. Cukinie w syropie 3 kg młodych cukinii

Do rosołu...

smażymy z ciasta cienkie naleśniki. Zaraz po usmażeniu zwijamy je w ruloniki, kroimy w cienkie paseczki, rozkładamy wstążki do talerzy i zalewamy gorącym rosołem. ELO RUBICAST Patelnia do naleśników Tadar Patelnia do  naleśników THK Ceramiczna patelnia do  naleśników

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, dodaj bazylię i natkę pietruszki. Jak przygotować domowy makaron spaghetti? [łatwy przepis] Chili con carne to potrawa popularna w kuchni amerykańskiej, zwłaszcza na terenie stanu Teksas. Można podawać ją np. z tortillami lub ryżem. Chilli con carne 75 dag

Krewetki

sałat. Do każdej włożyć 6-8 obranych, oczyszczonych i ugotowanych krewetek. Polać 1 łyżką sosu, posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Może wypróbujesz przepis na krewetki na maśle serwisu Ugotuj.to? KREWETKI i MAKARON (nowość): 30 g krewetek ugotować w wodzie. W woku na 1 łyżce oliwy usmażyć

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej). Składniki 30 dag posiekanych  krewetek 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu 2 łyżki oleju 8 drewnianych szpadek do szaszłyków (o długości 8-10 cm) 1 czerwona papryczka chili (oczyszczona z

Kuchnia Bangkoku. Smaki ulicy

kolorami krzeseł, a także tym, co podają gościom), próbuję rosołu o głębokim smaku podanego z wieprzowiną ze zgrillowaną skórką. W następnej, znajdującej się tuż za nią, zamawiam pierożki wonton usmażone w głębokim tłuszczu. Cienkie chrupiące ciasto kryje w środku soczystą krewetkę. Na deser idę na sam

Tak smakują wakacje na jachcie

, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż ryby będą miękkie. Pod koniec wsypujemy natkę. Podajemy jako danie główne z chlebem lub polentą.   Uwaga: danie można urozmaicić, dodając do niego świeże krewetki, langustynki ( škampi ) i małże. (Crni ri ž ot) (dla 4-5 osób)   Składniki 1

9 pomysłów na lekki obiad - z pysznymi warzywami!

Połączenie dwóch wyjątkowych składników na jednym patyczku. Polędwica wołowa jest zdrowa i chuda, a krewetki niskokaloryczne. Grillowany szaszłyk to dobra propozycja na wyjątkową kolację we dwoje. Grillowane szparagi z jajkiem 1 pęczek (500 g) szparagów 2 jajka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka

Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

Taka lekka sałatka świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu czy kolacji, jak i imprezowej przekąski. Aby była bardziej treściwa, możesz na przykład dodać do niej grzanki. Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie - przepis blogera "Karaibska" marynata: 1 plaster ananasa 2 łyżki

Szparagi na 12 sposobów

osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny, włóż szparagi i gotuj 3 minuty. Odsącz. Na połowie masła usmaż jajko sadzone. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię z roztopionym pozostałym masłem i dołóż szparagi, przesmażaj ok. minuty. Na grzance ułóż szparagi, na nich jajko, całość posyp serem

Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

usmażone krewetki. Całość polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posyp sałatkę uprażonym sezamem.Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy Fot. Materiały prasowe

Zdrowe gotowanie

usmaż kotleciki z obu stron po1 minucie. Następnie dolej bulion i dodaj kiwi. Całość duś jeszcze przez  3 minuty, aż sos się zredukuje. Dopraw solą i dodaj oliwę. Danie wyłóż na talerze i udekoruj natką pietruszki. Spaghetti con pomodorini di pachino dla 4 osób 320 g makaronu spaghetti 2 ząbki

Kuchnia pięciu przemian

...). Dlatego posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki - Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki. Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego ciało

Przystanek: Hiszpania

papierowym ręczniku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę, dodaj ziemniaki z cebulą, zmniejsz ogień i smaż ok. 20 minut, często mieszając, aby nie przywarły i się nie zarumieniły. Warzywa powinny być miękkie i raczej ugotowane w oliwie, a nie usmażone. W dużej misce roztrzep jajka, dopraw solą i

Paella

pozostały wywar i usmażone mięso z pomidorami i papryką. Następnie dorzuć pokrojone w plasterki kiełbaski i duś, aż cały płyn odparuje (ok. 5 min). Od czasu do czasu mieszaj. Krok 6 Kalmary umyj i pokrój w plastry. Małże wyszoruj i wypłucz pod bieżącą wodą, a jeśli używasz mrożonych - dodaj je na końcu

Przekąski na imprezę

minuty, aż do zarumienienia. Danie najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym lub chili. To nie problem, jeśli nie przepadasz za krewetkami - w tempurze można maczać tak naprawdę wszystko, także warzywa. Więcej informacji o tym, jak przygotować tempurę znajdziesz w serwisie Ugotuj.to www.ugotuj.to/ugotuj

Naleśniki i placki

, przełóż do blendera, dodaj cukier i sok z limonki. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Krewetki usmaż na osolonym maśle z dodatkiem czosnku. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w bardzo cienkie paski i przesmaż na oleju. Z naleśników wytnij kółka i układaj na zmianę warstwy z

Karnawał przysmaków z całego świata

wrzucaj małe kulki z ciasta (do formowania pączków najlepiej użyć dwóch łyżek). Smaż ze wszystkich stron na brązowo-złoty kolor. Usmażone pączki odkładaj na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem. Uwielbiasz pączki? Sprawdź nasz przepis na klasyczne pączki oraz pączki serowe . Risi e bisi, czyli

Wiwat cytrusy

przeźroczysty (jest to tzw. woda wapienna). Do soku z malin mieszając energicznie dodaj Algizoon. Napełnij nim strzykawkę i małymi kropelkami wkropl do wody wapiennej. Galaretka z melona: Ugotuj melona jak maliny, zmiksuj blenderem i przetrzyj przez drobne sitko. Sok z melona przełóż do rondelka i do gotującego

Koperek

marchewek i ugotowanych buraków - wyszło świetnie. Wprawdzie po wymieszaniu warzyw z kuskusem, oliwą i sokiem z cytryny wszystko się zaróżowiło, ale można to zamaskować posypką z zieleniny. Czosnkowe krewetki na oliwie z chili doskonale się poczuły usmażone na maśle z koperkiem. Podobnie jak wrzucone na

Kuchnia na majówkę. Odkryj pieczarkę

. Trzeba ją odkryć na nowo i chrupać na surowo. Czy świeża, soczysta, krucha, słodkawa nie przypomina kalarepki? A może nawet rzodkiewkę z pikantnym muśnięciem na finiszu. Dla mnie jest jak marchewka - skromna i użyteczna, dobra na gorąco i na zimno. Oczyszczone białe plasterki wystarczy doprawić oliwą i

Z piersią kurczaka - dania z całego świata

Słynne tajskie danie z kurczakiem. Zamiast niego możesz dodać też krewetki lub tofu. Intensywne w smaku - za sprawą przypraw i sosów. Charakterystyczne, bo podaje się z omletem. 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 jajka 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 3 cebulki dymki - biała i zielona

Awokado: zielona dawka witamin

oliwę, solimy, pieprzymy do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem

Sałatka na obiad? Konkretne przepisy

Składniki dla 2 osób:400 g krewetek Black Tiger 16/201 cebula pokrojona w kostkę3 pokrojone w plastry ząbki czosnku Miąższ ze 100 g pomidorów Kilka listków świeżej bazylii Sok z ½ limonki4 pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe4 suszone pomidory pokrojone w plastry1/4 szklanki białego

Sos pipian - kiedyś wymagał wielogodzinnych przygotowań. Zachwycił Hiszpanów.

sos gotowy. W sosie można zanurzyć kawałki gotowanego lub duszonego kurczaka, polać nim pieczone warzywa, połączyć ze smażonymi krewetkami. Można nim doprawić grillowane paski mięsa i podać w formie taco, zawinięte w tortillę, albo zaserwować pełne obiadowe danie z ryżem po meksykańsku i fasolą

Awokado na 7 sposobów

porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli. (dla 2 osób) Salsa: 2 oczyszczone z pestek i pokrojone w kosteczkę  pomidory 1/2 posiekanej czerwonej  cebuli 1 papryczka jalapeno (posiekana) 2 łyżki posiekanej  kolendry 1

Matcha, sproszkowana zielona herbata

matchą. Miesza się ją również z mocnymi alkoholami, tworząc oryginalne likiery. Można też wymieszać herbatę z solą, połączyć z ciastem na tempurę, zanurzyć w tej miksturze krewetki i usmażyć. Brzmi pysznie i tak też smakuje.   Matcha łatwo się zbryla, trzeba ją więc dokładnie rozmieszać z

Nie jemy, a powinnyśmy - mnóstwo witamin, które wyrzucamy do kosza

, zielone pałeczki. Kiedy przyrządzamy krewetki, zwykle od razu pozbywamy się główek, bo ich wygląd jest dla większości osób mało apetyczny. W główkach zawarta jest jednak astaksantyna - organiczny związek chemiczny znajdujący się w ciele wielu skorupiaków. Pełni ona funkcję przeciwutleniacza i to 10

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

elastyczne ciasto. Odstaw je na kilka minut, a potem uformuj w wałek i podziel na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszcz w dłoniach, tworząc placki o średnicy około 12 cm. Wkładaj do środka ser i zlepiaj brzegi jak w pierogach. Usmaż na oleju (placki powinny być zanurzone) z obu stron na złoty kolor. Osącz z

12 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

. Sklejamy i ponownie formujemy kulki. Rozgrzewamy olej do 180°C. Porcjami wkładamy kulki, smażymy je w głębokim tłuszczu, odwracając od czasu do czasu - aż się przyrumienią. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z 

19 obowiązkowych dań do ugotowania w kwietniu

roszponki, szczypiorek, paprykę, po dwie krewetki i po porcji makaronu ryżowego. Zawijamy szczelnie, zgodnie z opisem na opakowaniu, jak krokiety. Podajemy z sosem do sajgonek TaoTao. Spring rollsy możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku

Smaki Japonii

przez sitko i schłodź. Tsuyu przelej do miseczek.Usmaż omlet: jajko roztrzep i usmaż na bardzo cienki naleśnik, który następnie pokrój w bardzo wąskie wstążeczki. Makaron ułóż na talerzu na kostkach lodu (podany makaron musi być bardzo zimny). Udekoruj wedle uznania szczypiorem, ugotowanymi krewetkami

Kuroniowie przy stole - fragmenty książki Jakuba Kuronia

. Pancettę pokrój w paski, usmaż na maśle na złoto. Kluski podawaj z okrasą.Wygraj książkę Kuroniowie przy stole - konkursDanie to podawaliśmy, ilekroć była w domu okazja do ucztowania, najczęściej czyjeś urodziny. Do tej jednogarnkowej potrawy doskonale pasuje lekkie białe wino, jest ona idealna na ciepłe

Druga szansa dla szpinaku

szpinaku 150 g sera ricotta 2-3 ząbki czosnku oliwa gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego szczypiorku i listki tymianku lub mieszankę swoich ulubionych ziół. Odstaw ciasto na 20-30 minut

Blog tygodnia: Japońska kuchnia Karoliny

soku z cytryny Przygotowanie: Z podanych wyżej składników przygotować sos. Szparagi pokroić i ugotować. Mąkę ziemniaczaną wsypać do woreczka foliowego, wrzucić do niego krewetki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć krewetki. Wystarczy naprawdę odrobina! Krewetki mają być

Szybko i łatwo - zrób makaron!

, oprósz solą i pieprzem, podawaj. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Leifheit  - Tarka czworoboczna w okazje.info Poczujmy się jak we Włoszech: pomidorowy sos z bakłażanem i serami z makaronem capricci. Makaron capricci z bakłażanem 2 średnie bakłażany 50 g

Zimne zapasy

na makaron z groszkiem. Prócz obowiązkowej garści parmezanu może być wzbogacony podsmażonym boczkiem i ricottą, krewetkami i chili, łososiem, śmietanką i koprem albo szynką i mascarpone. Groszek zmiksowany na purée zastąpi ziemniaki. Z usmażonymi na maśle słupkami marchewki i ze związanym w

Przepisy rodem z Włoch, Meksyku i Grecji

, pytała mnie zawsze, co chciałbym, żeby ugotowała. "Mamo, przecież wiesz" - odpowiadałem. Szykowała wspaniałe mole, nawet wtedy, kiedy była już stara i prawie nie gotowała. Jej specjalnością były też tamales. To tak jak mole danie kuchni prekolumbijskiej. Ciasto z mąki kukurydzianej nadziewane

11 przepisów z buraczkami

. 15 minut, a potem usmaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni. Posiekaj cebulę, zeszklij na oliwie, dodaj krewetki, smaż przez chwilę. Wlej śmietanę, odparuj, przypraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w rulony. Zrób sos serowy: pokrój w kostkę camembert

Przepisy zwyciężczyni drugiej edycji MasterChefa

rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku w łupince i dodajemy krewetki. Smażymy krótko - ok. 3 minut. Pod koniec smażenia dodajemy startą skórkę, sok z limonki i od razu ściągamy z patelni. Dla ułatwienia spożywania potrawy usmażone krewetki można pokroić na kawałki wielkości jednego

Blogerzy polecają: rozgrzewające jesienne zupy

naczynia. Wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze 5 minut. Do miseczki wlać zupę, dodać kulkę usmażonych ziemniaków, posypać natką pietruszki. PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA "TARZYNKOWO" »Składniki:- 30 dag żeberek z mięsem- 30 dag świeżego boczku- 3 papryki

Przepisy na przyjęcie andrzejkowe

przygotowania W dużym garnku rozgrzewamy mocno oliwę, wrzucamy ziarna kukurydzy, przykrywamy szczelnie pokrywką i czekamy, aż usłyszymy pękające ziarna zamieniające się w popcorn, a w powietrzu zacznie unosić się charakterystyczny zapach, jak w kinowym bufecie. Do garnka dodajemy parmezan, drobno posiekaną

Paella według Beatriz Bethuel Fernandez

, ostrygi w muszlach udają nieżywe, duże, białe kalmary wyglądają jak ułożone starannie szmatki z frędzlami. Bea kupuje: 250 gramów małż, 250 gramów kalmarów pokrojonych już przez sprzedawcę w obrączki, 250 gramów małych muszli z małżami, 250 gramów krewetek i 250 gramów piersi z kurczaka. Postanawiam, że

Chińska zupa wan tan - wideo

barszczu, a czasem malutkie sakiewki. Placuszki z cienkiego, pszennego ciasta (bez problemu kupimy je w sklepach z azjatycką żywnością) wypełnia się różnym farszem: mieloną wieprzowiną, nadzieniem z krewetek, z jadalnych kasztanów albo warzyw. Wan tany można tez jeść na kilka sposobów. Z chińskich

11 nowych, szalenie uzależniających sposobów na szparagi

posiekana szalotka 8-10 dag oczyszczonych i obranych, ugotowanych, pokrojonych na jedno-, dwucentymetrowe kawałki  szparagów 15 dag  ryżu na risotto (arborio, vialone nano, carnaroli) 1 szklanka białego wytrawnego  wina 1 litr bulionu drobiowego 10 dag ugotowanych  krewetek

Szpinakowe pyszności

(do kupienia w sklepach z orientalną żywnością i hipermarketach), sos sojowy do maczania naleśników. Farsz: 25? 30 dag świeżego szpinaku, 20 oczyszczonych i obgotowanych krewetek królewskich, 2?3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, sól, ziarna sezamu do panierowania, olej do smażenia  

Ryż smażony

Wracam do domu przemarznięta, nie chce mi się robić zakupów i nie mam nastroju na gotowanie. Byłoby cudownie znaleźć w lodówce wczorajsze chili, soczewicę w gęstym sosie grzybowym albo trzydniowy, ciemny od wina i śliwek bigos. Rozgrzewające danie, które otuli jak kaszmirowy sweter. Zamiast tego w

Karnawałowy bufet

na dłuższy czas tempura traci chrupkość i mięknie. Składniki: 10 dużych krewetek obranych ze skorupki, 1 cebula, 1 łyżka masła, 100 ml bulionu drobiowego, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki cukru, sól, pieprz, kilka kropel sosu chilli, 5 plastrów wędzonego boczku, kilka

Walentynki na ostro. Walentynki na słodko

; pieprz ew. miód (lipowy albo akacjowy) i suszona cebula (taka jak do hot dogów) do podania Sposób przygotowania Buraki (czerwony i chioggia) kroimy na cienkie plastry i blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Ubijamy śmietankę i mieszamy ją delikatnie z kozim

Krokusy i szafran

, 125 ml bulionu drobiowego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz. Wino zagotować z szafranem, aż zmniejszy objętość o połowę. Zdjąć z ognia. Ugotować makaron i utrzymywać go w cieple. Usmażyć krewetki na oliwie z dodatkiem 25 g masła, aż będą miękkie. Wyjąć na talerz. Do

Smacznego Nowego Roku

;zapałki". Pomidory, ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę. Pieczywo tostowe pokrój w kostkę o bokach nie większych niż 0,5 cm i usmaż na złoty kolor na oleju z masłem. Łososia pokrój w cienkie plastry, a następnie na mniejsze ok. 4-cm kawałki. Posmaruj je olejem, dopraw solą oraz białym pieprzem

Krewetka eksperymentalna

pomysłami jak dzieci. Nie sądzę, by kuchnia molekularna wyparła tradycyjną, ale pewnie wkrótce stanie się jej nieodzowną częścią. Patent, by w daniu podawać ten sam produkt w wielu odsłonach, polubiłam od razu. Daje wzmocnienie smaku, a jednocześnie zwielokrotnienie wrażeń. Smażona krewetka pojawia się na

Japonia: nie tylko sushi

uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki układaj na ręczniku papierowym. Zobacz też przepis na tempurę z dyni i tempurę z krewetek Yakitori to japońskie szaszłyki z kurczaka. Przed grillowaniem, mięso marynuje się w mieszance sosu sojowego i sake oraz przypraw. Zobacz przepis na yakitori z kurczaka

Smaki Wietnamu

to nie tylko ogromny bazar, ale i gigantyczna restauracja, gdzie wszystkiego można spróbować. Ktoś coś szatkuje, ktoś miesza warzywa w woku, obiera krewetki, cedzi makaron. Sąsiad sprawnie zwija ryżowy papier - najwyższy czas spróbować sajgonek! Moją uwagę przyciągają nie te chrupiące, usmażone na