jak upiec tarte

Alicja Walichnowska

Menu dnia, którym zaskoczysz domowników

Menu dnia, którym zaskoczysz domowników

Dzisiejszy obiad zacznij od przygotowania jarzynowej zupy w nieco odmiennej, włoskiej wersji. Następnie upiecz wytrawną tartę. Nasza propozycja to tarta łososiowo-szpinakowa. Zaserwuj deser w prawdziwie francuskim stylu, a twoi domownicy nie będą mogli wyjść z podziwu.

Inspiracje Almette fruit z morelą i wanilią

Przygotowanie minibabeczek na słodko jest łatwe i przyjemne! Wypróbuj sprawdzony przepis z puszystym serkiem Almette o smaku moreli i wanilii.

Babka jak się patrzy

Babka jak się patrzy

. Z białek ubijamy sztywną pianę. Nadal delikatnie ubijając, kolejno dodajemy: cukier puder, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, letnie masło, bakalie i aromat waniliowy. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą dużej formy na babę z kominkiem

Korzenne smaki

Korzenne smaki

drobnych rodzynków 2 łyżki posiekanych suszonych moreli 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej masło i bułka tarta do formy lukier lub polewa czekoladowa do dekoracji Robimy karmel. Na patelni rozpuszczamy szklankę cukru. Gdy zbrązowieje, dodajemy miód, masło i

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

Jak przyrządzić ryby dla dzieci?

ozdabiamy łyżką jogurtu. 300 g upieczonego halibuta lub łososia 4 ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanego koperku sól 2 łyżki masła szklanka śmietanki 22% 4 łyżki tartego żółtego sera Cząstki ryby mieszamy z ziemniakami i koperkiem, doprawiamy solą. Wkładamy do naczynia żaroodpornego

Ciasto francuskie na słodko i słono

Ciasto francuskie na słodko i słono

Przygotowanie wytrawnej tarty z ciasta francuskiego jest bardzo proste. Wystarczy, że będziesz mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego i ulubione warzywa. Składniki możesz układać na lekko przyrumienionym cieście. Trzeba pamiętać, żeby przed włożeniem do piekarnika uformować wyraźne brzegi, by

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

XIX-wiecznej kuchni rosyjskiej. Można je przyrządzić zarówno z mięsa drobiowego (kurzego), jak i mieszanego - drobiowo-cielęcego. Kotlety pożarskie 1 kura (1 kg) 10 dag białego chleba bez skórki trochę mleka 1-2 łyżki stopionego masła sól tarta bułka tłuszcz do smażenia Oddziel od kości mięso

Szykuj się na Wielkanoc

Szykuj się na Wielkanoc

naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut. Od czasu do czasu polewamy mięso tłuszczem, który wytopi się z szynki. Po upieczeniu zdejmujemy bawełniany sznurek. 300 g cebuli 150 g bułki tartej 200 ml mleka 1,5 kg cukinii 4

Cokolwiek, byle w panierce!

Cokolwiek, byle w panierce!

  soczewicy po 1/2 łyżeczki  cynamonu i  tymianku szczypta mielonych goździków 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-  wołowego 1 duże  jajko bułka tarta zmieszana z kaszą manną (w proporcji 3:2) i przyprawiona cynamonem (do panierowania) tłuszcz do smażenia sól

Ciasta wielkanocne: mazurki, baby wielkanocne i serniki

Ciasta wielkanocne: mazurki, baby wielkanocne i serniki

Składniki 3  jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki konfitury z róży 120 g migdałów 60 g tartej bułki masło do smarowania papieru gotowe pomady (różowa i biała) do lukrowania konfitura z agrestu lub porzeczek do dekoracji   Sposób przygotowania Jajka ucieramy z cukrem i

Mięsne kuleczki - proste i tanie

Mięsne kuleczki - proste i tanie

, jak i z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym. 600 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 szklanka ugotowanego ryżu 300 g białej kapusty 100 g startego sera żółtego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 1/2 pęczka natki pietruszki bułka tarta otarty majeranek suszony olej do smażenia sól

Desery na chłodne dni

Desery na chłodne dni

marchewki (4 sztuki) szczypta soli po łyżce rodzynek, płatków migdałowych, posiekanych orzechów włoskich i gorzkiej czekolady bułka tarta do wysypania formy Jajka ucieramy z cukrem. Dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamonem i cukrem waniliowym. Stale, mieszając, powoli

Ulubione makowce

Ulubione makowce

, odwracając je do góry warstwą makową. Na końcu posypujemy posiekanymi orzechami. 8 jajek szklanka cukru 250 g zmielonego maku łyżka dość grubo zmielonych orzechów łyżka dość grubo zmielonych migdałów 2-3 łyżki bułki tartej gotowa polewa do ciast lub lukier Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek

Feta. Grecki ser podbija serca

Feta. Grecki ser podbija serca

w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku. Jak błyskawicznie pokroić pomidorki koktajlowe? Pyrex Naczynie żaroodporne Szczepan Naczynie żaroodporne THK Naczynie żaroodporne do tarty

Spiec buraka

Spiec buraka

. Dla tych, którzy oprócz tradycyjnych świątecznych wypieków chcą zaskoczyć gości czymś nowym, polecam tarte tatin z nutą buraka. Tym bardziej że specjalista od trendów Mike Palmer w 2015 r. prognozuje kontynuację mody na zdrowe odżywianie. Górą potrawy wegańskie! Trwa dobra passa dla warzyw

Menu dnia od Tatr po Kresy

Menu dnia od Tatr po Kresy

jednakowej wielkości prostokątne blachy wysmaruj tłuszczem i wysyp tartą bułką. Ciasto podziel na dwie równe części i wyłóż do blach. Piecz w piekarniku w temp. 190 st. C ok. 20 minut (możesz ciasto upiec w jednej blasze - wtedy wydłuż czas pieczenia o ok. 10 minut - i po ostygnięciu przekrój poziomo na pół

Kruche ciasto z owocami

Kruche ciasto z owocami

piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 40 minut. Rada: najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy, żeby po upieczeniu łatwo było wyjąć ciasto z formy. Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Pieczyste na święta

Pieczyste na święta

tartej bułki, oliwa Z zewnętrznej strony udźca usuwamy nadmiar tłuszczu. Ostrym nożem nacinamy mięso wokół wystającej kości. Delikatnie ją wyjmujemy, nacinając mięso coraz głębiej i jak najbliżej kości. Wyluzowany udziec rozcinamy i rozkładamy tak, aby powstał duży płat, z którego ścinamy nadmiar

Botwinka, szparagi, rabarbar - sezonowe menu dnia

Botwinka, szparagi, rabarbar - sezonowe menu dnia

Botwinkę możesz wykorzystać na różne sposoby. Oprócz klasycznej zupy lub chłodnika, będzie również pysznym farszem do pierogów lub tarty, a także smakowitym dodatkiem do kanapki. Klasyczny chłodnik 2 pęczki botwiny o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach 1 l dobrego kefiru lub zsiadłego

Sezon grillowy z Kupcem - na zdrowie!

Sezon grillowy z Kupcem - na zdrowie!

pieprzu 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżeczka soli Do podania: Tortilla Sałata Pomidory Cebula Chilli Przygotowanie Kuskus przygotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Gotowy kuskus wymieszać z mięsem, cebulą i przyprawami. Na patyczkach od szaszłyków uformować podłużne kebaby. Grillować z

Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką

Aromatyczne menu dnia z warzywną zapiekanką

chrupiącą skórką, którą możesz podawać zarówno jako danie główne, jak i przekąskę. Zamiast bakłażanów, możesz przygotować ją na przykład z cukinią. Gratin z bakłażanów i pomidorów 2 bakłażany 4-6 pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu oliwa extra vergine 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki

Światowy Dzień Pieczenia inspiruje do sprawiania słodkich niespodzianek dla bliskich

znana z bloga lifestylowego fashionelka.pl wspomina: "Pieczenie zawsze było dla mnie czarną magią, jako dziecko uwielbiałam spędzać z mamą wieczory w kuchni i przyglądać się jak spod jej rąk wychodzą puszyste ciasta, kruche ciasteczka czy tarty. Kiedy przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania

Jesienne wypieki

łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli Do tortownicy: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubą kostkę. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło pokrojone w kostkę i

Ciasta ze śliwkami - 6 pomysłów na wypieki

wyjdzie suchy W lodówce lub zamrażarce zawsze warto mieć opakowanie dobrego, gotowego ciasta francuskiego. Dzięki temu, gdy wpadną do nas znajomi z niespodziewaną wizytą, zawsze będziemy mogli przygotować szybki deser - np. tę tarte ze śliwkami. Prosta tarta ze śliwkami 1 opakowanie gotowego ciasta

Z ciągnącym się serem

czerwonej fasoli lub papryczki jalapeno. Tortilla kukurydziana z kurczakiem 80 g śmietankowego serka kremowego 2 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek kolendry 2 piersi z kurczaka ugotowane lub upieczone 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki

Rodzinny obiad wielkanocny

. Wymieszaj tartą bułkę i posiekaną zieleninę. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso musztardą, a następnie posyp tartą bułką wymieszaną z ziołami. Upieczone mięso przełóż na podgrzany półmisek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszaj z mąką

Proste i niedrogie dania z rybą

lub ziołowy. Kotlety rybne 1 kg mięsa obranego z dowolnych ryb 1 główka czosnku (lub mniej to zależy od upodobań) 1 pęczek koperku 2 jajka 1 namoczona i odciśnięta bułka (np. kajzerka) sól i pieprz do smaku 1 cebula 1 łyżeczka masła tarta bułka do panierowania smalec do smażenia Mięso ryb

Ciasta i ciasteczka Zofii Różyckiej. Weekendowe pieczenie

Różycka Garneczki Wałek do ciasta silikonowy IBILI Cupra z Kominem 26 cm Sklep Ludowy Folk wałek do ciasta ze zdobieniem Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Maślana tarta z kremem cytrynowym i truskawkami Kruche

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

Ta tarta może stanowić prosty, sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy. Można ją jeść i na ciepło, i na zimno. Tarta z porami Składniki: 30 dag mąki 18 dag masła lub margaryny łyżka oliwy lub oleju 3-4 dorodne pory (wybieraj sztuki z długą białą częścią) 15-20 dag średnio tłustego

Grillowe przysmaki na weekend

ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 25 ml oleju sok z 1 cytryny 150 g mąki 3 jajka 200 g bułki tartej 1 cebula 3 cukinie 200 g wędzonej słoniny sól pieprz Rybę kroimy w kostkę. Czosnek i natkę siekamy, mieszamy delikatnie z rybą. Dodajemy liście laurowe, zalewamy olejem i sokiem z

Tarty z serem

- wykorzystasz tylko "oponkę", ze środków możesz upiec np. ciasteczka (posmaruj je pozostałym żółtkiem i posyp cukrem). Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem rozłóż placki z ciasta, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną

Ciasto z rabarbarem - najlepsze w tym sezonie!

tarty o średnicy około 22-23 cm (lub 6 foremek do tartaletek o średnicy ok. 10 cm., jak na zdjęciu). Wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia i obciąż ciężarkami, suchą fasolą lub solą (aby ciasto podczas pieczenia nie wyrosło). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku, dodaj olej i jajka. Wyrób masę, przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczony pasztet zalej wytopionym tłuszczem, przestudź i wstaw do lodówki. Źródło: Miesięcznik Kuchnia

Letnie słodkości z owocami

. do ciasta jogurtowego, a rabarbar do drożdżowego. Maliny i borówki idealnie komponują się z tartą. Częstym kłopotem przy pieczeniu ciasta z owocami jest ich opadanie na dno. Aby temu zapobiec warto zastosować prosty trik. Przed wyłożeniem owoców na ciasto, obtoczmy je w mące - ziemniaczanej i

Czerymoja - najlepszy owoc świata

; Kawałki owoców (bez skóry) możecie dodawać do sałatek, lodów i wypieków (spróbujcie np. zastąpić nią banana w przepisie na chlebek bananowy).   Pasuje do niej kardamon, cynamon, wanilia. Dobrze łączy się z owocami cytrusowymi - przełamują jej mdły smak.   Tarta z kremowym nadzieniem

Klopsiki!

świeżego oreganosólpieprzolej do smażenia Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, aż będzie miękka. W misce wmieszaj mięso, cebulę, bułkę tartą, oregano i kumin. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj masę. Mokrymi rękami formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Smaż klopsiki partiami na

Menu z przymrużeniem oka

papierem do pieczenia, wkładamy do niej masę i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem (około 2 godzin). Chleb pieczemy około godziny w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. 200 g tartych ziemniaków 100 g tartej marchewki 50 g

Pasztet z soczewicy

gałki muszkatołowejsólpieprzoliwa do wysmarowania formy (opcjonalnie)ew. mąka lub bułka tarta wysypania formy (opcjonalnie) Soczewice, każdą oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby

Kruche ciasto serowe. 7 zapiekanek

palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) . Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą (na formę o wym. 36 x 24 cm)   Ciasto serowe: według przepisu podstawowego   Farsz: 400 g koktajlowych  pomidorków 300 g sera  feta 4-5  jajek

Tarta Tatin

skarmelizowane i aromatyczne jabłka z nieudanej tarty. Przykryły je nową warstwą ciasta, tak aby się nie spaliły, i wstawiły do piekarnika. Przekręcona tarta została doceniona przez myśliwych, a rozsmakowany w niej paryski gastronom i krytyk kulinarny Curnonsky, zaprezentował ją w 1926 r. w paryskim hotelu

Cenny jarmuż - pięć przepisów

), należy posolić masę, popieprzyć i dać trochę gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej). Wylewamy masę na upieczony spód tarty, nakładamy na wierzch uduszony jarmuż, posypujemy resztą suszonej żurawiny i zdobimy kleksami śmietany - lekko jeszcze solimy. Tarte pieczemy około 35 - 45 min w temperaturze

Zapiekanki z warzywami i owocami

Składniki 1,2 kg  ziemniaków 1  jajko 1 żółtko 50 g tartego  parmezanu 40 g masła sól gałka muszkatołowa   Nadzienie: 2  cukinie 2  marchewki 150 g wędzonego boczku w plasterkach 100 g tartego ementalera 2 szalotki albo nieduże 

Camembert - co za ser!

trójkątne 2-3 jaja mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Serek brie przekrawamy poziomo na dwie równe części, a camembert na 3 lub 4. Każdy plaster sera najpierw obtaczamy w mące, potem w jajkach roztrzepanych z odrobiną oleju i na końcu w bułce tartej. Następnie smażymy każdą porcję w 

Treściwe śniadania

, który przywiązuje dużą wagę do porannego posiłku, są Brytyjczycy. Angielskie śniadanie jest obfite i często zawiera składniki, które nam kojarzą się raczej z obiadem, na przykład fasolę podawaną na gorąco. okrągły pomidor średniej wielkości jajko łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki drobno posiekanego

Proste wiosenne obiady

bardziej orzeźwiające, do sosu można dodać kilka listków świeżej mięty lub bazylii. Szczaw - tak samo jak szpinak - możesz wykorzystać do przygotowania sałatki, tarty, a także zupy. Tę ostatnią podawaj np. dodatkiem jajka na twardo. Zupa szczawiowa 300 g szczawiu 60 g masła 1 cebula pokrojona w kostkę

Marne resztki ... kurczak. Wyniki konkursu

Składniki 6 udek  kurczaka sól do smaku 100g mąki pszennej 2  jajka 200 g bułki tartej 200-300 g klarowanego masła lub smalcu (będzie jeszcze lepszy!)   Sposób przygotowania W każde udko wsuwamy palec tuż przy kości i w powstały otwór wcieramy sól. Po nasoleniu

Tarty na słodko i słono

. Tarta z sera blue z truskawkami i orzechami 200 g truskawek 600 g ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka 150 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g posiekanych pistacji w miodzie 100 g masy migdałowej Z ciasta francuskiego wytnij okręgi (lub kwadraty, jak wolisz). Każdy posmaruj jajem

Wielkanocne symbole

, delikatnie połącz z dobrze utartą masą jajeczną. Ciągle mieszając, powoli wlewaj stopioną i przestudzoną białą czekoladę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj nieco wody mineralnej lub mleka. Gotowe ciasto przełóż do formy na baranka posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz około 40 minut w temp

Karp na 6 sposobów

10 marchewek koncentrat pomidorowy olej 1 jajko bułka tarta sól pieprz 1/2 szklanki bulionu wołowego Sposób przygotowania: Oczyść ryby, odfiletuj, usuń ości. Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól je i przypraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na

Złociste menu dnia na środę

(opcjonalnie) 1 litr bulionu drobiowego lub wołowego 1 i 1/2 szklanki wody sól pieprz 6 plasterków bagietki 200 g sera typu Gruyere 2 łyżki tartego parmezanu Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. W dużym rondlu o grubym dnie rozpuść masło, wsyp cebulę, dodaj tymianek i liście laurowe, delikatnie

Menu dnia z tartaletkami

, brzeg posmaruj roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do

Szwajcarskie ciasta

zostawiamy na 15 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy nim okrągłą formę do tart, dokładnie wylepiając rant. Na cieście rozsmarowujemy dżem malinowy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, tniemy na pasy lub kwadraty i układamy je na wierzchu tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i

Wiosenne menu dnia z drobiowymi roladkami

cukier puder Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodawaj kolejno po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ubij pianę z białek, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Dużą prostokątną blaszkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W blaszce rozłóż ciasto, a na nim

Indyk na ciepło i na zimno

suszonego tymianku pieprz sól 1/2 łyżki bułki tartej 3 łyżki sklarowanego masła lub oleju do smażenia Umyte i osuszone mięso przecinamy tak, by powstał dość duży płat. Nacieramy go solą i pieprzem, lekko oprószamy tymiankiem. Grzyby obsmażamy na suchej patelni, a gdy sos, który puszczą, prawie odparuje

Spotkanie z kluskami. Tanie gotowanie

na złoty kolor. Przepis: miesięcznik Kuchnia ...czyli kuleczki. Wyjątkowo łatwe do zrobienia, a poza tym oszczędne ? można wykorzystać resztę ziemniaków ugotowanych wczoraj. Składniki 5  ziemniaków 1/2 szklanki tartej bułki 1 łyżka masła 4 łyżki 12-proc.  śmietany 1  jajko

Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?

do 180 st. C i piecz około 10 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika, a kiedy tartaletki wystygną, skrop je sokiem z cytryny, napełnij masą i udekoruj listkami mięty Ta tarta nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Przy tym, nawet jeśli nie będzie wyglądać idealnie, z pewnością przypadnie do gustu łasuchom

Menu dnia z pyszną tortillą i owocowym deserem

upieczone) 120 g tartego żółtego sera typu cheddar 8 tortilli olej sól pieprz ćwiartki cytryn do podania Serek przełóż do miski, dodaj sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Masą posmaruj 4 tortille, posyp posiekaną

Ryż na 8 sposobów

papryka w proszku oregano masło do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i dokładnie osącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w paski piersi kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż 10-15

Kurczak z nadzieniem

1 kurczak (ok. 1,7 kg)1/2 kostki (100 g) masłasólpieprz Nadzienie:1 szklanka tartej bułki2 wątróbki drobiowe2 jajka2 łyżki masła1 pęczek natkimleko do ew. rozrzedzenia nadzieniacukiersólpieprzPrzygotuj nadzienie: oczyść wątróbki i posiekaj je lub rozgnieć widelcem. Przełóż do miski, dodaj

Przysmaki prosto z grilla

, wymieszaj i zalej winem. Odstaw na 3-4godz. do lodówki. Potem kawałki mięsa nabij na szpikulce i upiecz na grillu. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. (6 porcji) 500 g filetów z dorsza 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 3 liście laurowe sok z 1 cytryny 250 ml oliwy 150 g mąki 3 jajka 200 g tartej bułki 3

Ciasta (bardzo) czekoladowe

piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż wierzch ciasta będzie upieczony. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Kaiser Noblesse tortownica kwadratowa w okazje.info Tarta czekoladowa Ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru  do wypieków (drobnego) 2 żółtka 1

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

jajeczna całkowicie się zetnie. Pyszna tarta z pomidorami, rukolą i serem [PROSTY PRZEPIS] Bolesławiec Naczynie do tarty Küchenprofi Naczynie ceramiczne do tarty Silit Forma do tarty 28cm Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Porównaj ceny > źródło

Bakłażan: odchudza i chroni przed chorobami

tartej 1-2 łyżki gęstej  śmietany 1  jajko sól,  pieprz 100 g zimnego masła   Na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej papryki 2 łyżki cukru 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki siekanych listków świeżej  szałwii

Kolorowe mazurki

zastygnie, ozdabiamy - według uznania - migdałami, skórką pomarańczową, listkami ziół, tartą czekoladą. 200 g orzechów włoskich 1 opakowanie suchych wafli (prostokątnych lub kwadratowych) 1 puszka (ok. 400 g) masy kajmakowej Do dekoracji: lukier kandyzowana skórka pomarańczowa drobno pokrojona rodzynki

Wielkanoc w wersji fit + przepisy na dietetyczny sernik i sałatkę

dodawać połowę ilości cukru i więcej białek niż żółtek. Ciasto wyjdzie równie smaczne. Dietetyczny sernik na Wielkanoc dietetyczny sernik Składniki: 0.5 kg chudego sera, 2 jajka, 2/3 szklanki cukru, 0.5 opakowania budyniu, 0.25 kostki margaryny lub masła, bułka tarta. Sposób przygotowania: ser zmielić w

Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

roztrzepanym żółtkiem i doklej do placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego

Świąteczne słodkości z zagranicy

mandarynki 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków tarta bułka Robimy zaczyn. Do miski wlewamy 3-4 łyżki letniej wody, dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy sól, cukier, gotowy zaczyn, resztę

Wielkanocny pasztet na trzy sposoby

wydaje ci się zbyt rzadka, możesz dorzucić do niej trochę bułki tartej. Przepis na pasztet wiejski Wśród pasztetów warzywnych bardzo popularne są te z soczewicy. Jako że soczewica świetnie komponuje się z wyrazistymi przyprawami takimi jak kumin, chilli czy czarnuszka, warto dodać je do masy. Pasztet

Tanie gotowanie: 5 zestawów obiadowych

czerstwa bułka Sposób przygotowania: pyzy z mięsem po warszawsku Biszkopt z jabłkami Potrzebne: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka masło i bułka tarta do natłuszczenia i wysypania tortownicy cukier puder Sposób przygotowania: biszkopt z jabłkami

Letni obiad z chłodnikiem, krokietami i francuskim deserem

2 łyżki oleju orzechowego łyżeczka musztardy 4 kromki białego pieczywa cebula y 2 ząbki czosnku 3 kubki (po 125 g) jogurtu naturalnego kilka gałązek bazylii kilka gałązek mięty ok. 600 g mielonego lub siekanego udźca jagnięcego 2 jajka sól y pieprz 100 g mąki y 100 g bułki tartej olej do smażenia

Chrupiący boczek, złocisty bekon

placków "oponki" (uformują brzeg tarty i ładnie wyrosną podczas pieczenia). W środku rozsmaruj sos śmietanowo-musztardowy, następnie rozłóż warstwy: cebuli, pomidorów i boczku. Na wierzch każdej ułóż po plasterku sera. Dopraw pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 20

Wielkanocne pasztety

; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info czerstwa kajzerka 50 ml oliwy 600 g piersi kurczaka 100 g wątróbek drobiowych cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek gałka muszkatołowa 2 jajka 20 g masła łyżka bułki tartej Sos: 80 ml czerwonego wytrawnego wina 100 g czarnych porzeczek

5 autorskich przepisów na pyszne jajka

. Na zdjęciu: Anna Czaban. Stylizacja: Marta Gessler. Fot. Marcin Klaban TARTA Z FENKUŁEM I CHORIZO * 1 upieczony spód tarty o średnicy 28 cm * 1 duży fenkuł * 1 cukinia * 4 jajka * 100 ml śmietany kremówki 36-proc. * 3 pełne łyżki tartego parmezanu * sól, pieprz * 1 cebula biała * 15-20 plasterków

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

minut lub do momentu, kiedy wbity patyczek będzie suchy. Autor: Zuzanna Wiciejowska Spód tej tarty to absolutna  klasyka, więc nie będziecie zaskoczeni trudnym przepisem, ale wierzch... To naprawdę inna bajka. Autorka bloga Anyżkowo zawiesiła poprzeczkę bardzo wysoko - poukładała plasterki

Laboratorium Marty Gessler: Przywróćmy stare przepisy

. Dodać schłodzone, pokrojone masło. Szybko zagnieść, rozcierając, aby powstały grudki przypominające bułkę tartą. Dodać żółtko i prędko zagnieść, uformować spłaszczoną kulę. Zawinąć ją w folię i odstawić do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na płaski placek. Przełożyć

Obiad na weekend

bułka 100 ml mleka jajko łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta sól pieprz Grzyby czyścimy, myjemy, osuszamy, szatkujemy i dusimy pod przykryciem z pokrojoną cebulą i łyżką oleju.  Odparowujemy płyn. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i mielemy razem z grzybami i cebulą. Następnie dodajemy

Wuzetka warszawska

Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej6 jajek1 szklanka cukru1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki kakao tłuszcz do wysmarowania blach i tarta bułka do wysypania Syrop: 1/2 szklanki cukrupo 1 łyżce soku z cytryny i spirytusuzapach rumowy Krem

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

g) mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1/4 kostki (50 g) masła 75 g orzechów pekan lub włoskich 50 g groszków czekoladowych lub 1/2 tabliczki posiekanej czekolady deserowej (50 proc. kakao) masło do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy Masło roztop w rondelku i przestudź

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

okazje.info O tym, że brokuły trzeba jeść, bo są zdrowe, słyszałeś nie raz? To prawda, ale co równie ważne - odpowiednio przyrządzone - są też bardzo smaczne. Oprócz sałatki z fetą i prażonymi płatkami migdałów , sprawdzą się w chrupiącej tarcie z kremowym, serowym nadzieniem. Tarta z brokułami Ciasto

Szybkie dania

, dokładnie wymieszaj. Usmaż lub ugotuj parówki. Gotowe podawaj na talerzu z purée ziemniaczanym i domowym keczupem. 4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego typu ementaler 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania 50 ml oliwy 50 g masła do smażenia cytryna

Mielone na orientalną modłę

gustom. Przygotowanie kefty jest bardzo proste, nawet łatwiejsze niż przygotowanie mięsa mielonego. Nie ma w niej jajek czy bułki tartej, natomiast cebula umieszczana w mięsnych kuleczkach jest surowa, nie tak jak w przypadku klasycznych mielonych, podsmażana. Kuleczki wypełnione są orientalnymi

Pełne smaku pomidory

gotowy sos do makaronu. Ostatnio kilka najpiękniejszych sztuk zachowałam do upieczenia tarty. Zrobiłam taką trochę rustykalną, bez formy. W sklepie akurat zabrakło naturalnego serka koziego, użyłam więc serka z czosnkiem i ziołami. Wyszło pysznie. Ser kozi o jednak intensywnym smaku można zastąpić

Wiosenne menu dla dbających o linię

tarta garść listków rukoli 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1/2 opakowania fety sól pieprz Sos: łyżka masła łyżka mąki szklanka mleka 0,5% Paprykę pieczemy i obieramy ze skórki. Robimy sos. Rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i starannie mieszamy. Powoli wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając

Niebieskie śmierdziuchy

rozwałkować na wysypanym mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty (28 cm). Dno nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć, np. grochem, i piec około 20 min w 180 st. C. Wyjąć formę z pieca, zdjąć papier i odstawić do ostygnięcia. Ricottę rozsmarować na upieczonym spodzie, dodać pokruszony rokpol

Tarta, tartaletki i kruche ciasteczka na Dzień Babci

Farsz: 6 żółtek75 g cukru500 ml śmietanki 30 proc.4 marakuje4 łyżki cukruWysmaruj masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. W dużej misce rozetrzyj masło z mąką tak jak na kruszonkę, dodaj sól, cukier puder, wlej niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przełóż na

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

  Składniki 500 g liści  szpinaku sól do smaki 2  jajka 50 g  rodzynek sułtanek 50 g orzeszków piniowych 100 g sera Grana Padano 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz do smaku 50 g bułki tartej 50 g masła   Sposób przygotowania Umyty, wilgotny

Apetyczne menu dnia - dla przyjemności

listków świeżej bazylii 1 łyżka kremowego serka 1 łyżka tartego parmezanu sól i pieprz do smaku Awokado umyć i wydrążyć miąższ. Zmiksować z kremowym serkiem, parmezanem i bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidorki umyć, odciąć czubki i wydrążyć środki. Napełnić kremową masą. Przed podaniem

Menu dnia w kolorach lata

. Odcedzony makaron wymieszaj delikatnie z podsmażonym mięsem indyka, fenkułem i kawałkami pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i koperkiem. Trudno będzie doczekać aż ciasto ostygnie... Sezonu na morele właśnie się zaczyna - maślana tarta znakomicie wydobędzie ich smak. Tarta morelowa 90 g masła

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

plastry warzyw - zaczynając od brzegów tarty. Wierzch gotowej tarty posmaruj oliwą - najlepiej za pomocą pędzla. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstaw na 5 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa do podania. Wartość kaloryczna: 323 kcal Węglowodany: 22

Niezła babka (wielkanocna)!

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stale ucierając, powoli wlewaj najpierw olej, a potem ajerkoniak. Połącz obie mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z masą (ciasto powinno być płynne). Formę posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Napełnij ciastem, ustaw na

Ciasta z owocami z ogródkowego krzaczka

Do tego ciasta można wykorzystać zarówno porzeczki czerwone, jak i czarne, które będą bardziej aromatyczne. Jeśli wolicie słodsze ciasta, możecie po upieczeniu i ostudzeniu dodatkowo posypać je cukrem pudrem. Ciasto porzeczkowe 90 g cukru 1 jajko 40 ml oleju 50 ml mleka (o temperaturze

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

czosnku 6 łyżek tartego parmezanu 1/4 szklanki orzeszków piniowych 1/2 szklanki oliwy z oliwek Do malaksera wrzucić bazylię, czosnek, parmezan i orzeszki piniowe, utrzeć składniki na krem. Stopniowo dolewać oliwę, wciąż ucierając. Na maśle lekko przesmażyć cukinię z marchewką, doprawić solą i pieprzem

Kuchnia świata: Goździk w koronie

* sól * masło i bułka tarta do wysypania formy * cukier puder do posypania W mikserze stacjonarnym zmiksuj jajka z cukrem bardzo dokładnie, aż masa będzie biała i bardzo dobrze ubita (15 minut). Wymieszaj mąkę z proszkiem, otartą skórką pomarańczy, zmielonymi goździkami i szczyptą soli. Dodaj ją

Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw

plasterki kiełbasy - to wersja dla leniwej gospodyni, lub mini kotleciki z mięsa mielonego - wersja dla gospodyni ambitnej lub tej, która ma po prostu więcej czasu na pichcenie. Niestety nie posiadam dokumentacji fotograficznej z procesu produkcji tej zupy. Dlatego zamieszczam zdjęcie tarty ze szpinakiem

Zapiekanki na co dzień

się złoty. Warto wyposażyć kuchnię w naczynia do zapiekania. Doskonałe są formy na tarty i tartaletki, a także mniejsze naczynia żaroodporne. Do kupienia są formy w różnych kształtach i kolorach. Są nie tylko praktyczne. Mogą być także ozdobą stołu.   Przepisy: Dorota Biały, Anna Wrońska

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

lub pomidorowym. Krokiety warzywne z bryndzą 1 kg sypkich ziemniaków 1/2 brokuła duża cebula olej do smażenia 2-3 jajka pieprz sól 200 g bryndzy 3-5 łyżek mąki bułka tarta i ziarna sezamu do panierowania łyżka oleju Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Połowę brokuła

Jak upiec biszkopt i nie zwariować?

wykładają ją całą papierem do pieczenia. Inni smarują masłem i posypują mąką lub bułką tartą. Jeszcze inni łączą te dwie metody wykładając papierem dno, a boki traktując masłem i bułką/mąką. Są również zwolennicy niesmarowania ani niewykładania boków (po upieczeniu należy delikatnie odciąć boki ciasta

Pyszności na letni piknik

Przepis Agnieszki Kręglickiej Pęczek zielonych szparagów, 250 g śmietanki kremówki, 5 jaj, 5-6 łyżek tartego parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do wysmarowania formy: masło, bułka tarta Szparagi obierz, gotuj przez 3-5 min w osolonym wrzątku. Odstaw, potnij na mniejsze kawałki. Jajka

Walentynki - słodkie święto

wprawy, chociaż nie jest aż taka trudna, jak by się mogła wydawać. Jeśli tym nie podbije się serca ukochanego lub ukochanej, znaczy to, że sprawa jest rzeczywiście skomplikowana i musimy uciec się do innych, pozakulinarnych środków.Ciasto kruche na 3 tarty (18 cm):250 g masła150 g cukru pudru1 jajko450 g