jak ugotować krewetki

Paulina Zduniak

Egzotycznie i łatwo - krewetki!

Egzotycznie i łatwo - krewetki!

Nie dość, że nie wymagają długotrwałej obróbki (zwłaszcza jeśli kupimy już obrane i obgotowane), to jeszcze atrakcyjnie się prezentują. Wystarczy chwila i z kilku składników możemy wyczarować pyszne danie.

Krewetki

Kulinarną przygodę z owocami morza najlepiej zacząć od krewetek. Najlepiej kupić mrożone, bez pancerzyków - łatwiej je wówczas przyrządzić.

Czarne penne ze szparagami i krewetkami

Czekacie na szparagi w maju? Zielone szczupłe przystojniaczki są łatwiejsze do przyrządzenia i pokochania niż białe. Zielonych szparagów się nie obiera, a jedynie odcina grubsze, zdrewniałe końcówki (ok 3-6cm od końca, można je wykorzystać jako bazę do zupy), a potem ostrożnie zdejmuje nożykiem łuski, które rosną na łodygach i tyle. Zielone szparagi gotujemy w osolonej wodzie (w przeciwieństwie do białych, które lubią wodę słodko-kwaśną) i nie należy ich blanszować. No tak przynajmniej zalecają mistrzowie kuchni.

Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami

Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami

Zapraszamy na krewetki

Zapraszamy na krewetki

1,5 kg krewetek Black Tiger w całości 1 l wody 50 ml oliwy z oliwek Extra Vergine DOP 1 ząbek czosnku natka pietruszki 1 cytryna sól   Wrzuć krewetki w całości (nieobrane) na wrzątek i gotuj je przez 5 minut. Odcedź i ostudź, przelewając zimną wodą. Krewetki obierz i zawiń bardzo ściśle w

Mamma Mia! na Święta i Sylwestra

Mamma Mia! na Święta i Sylwestra

i gotowe! I na Sylwestra (oraz karnawał): uwięzione krewetki. Składniki: 200 g makaronu spaghetti Mamma Mia ugotowanego w wodzie z dodatkiem cytryny i mięty 12 krewetek królewskich sproszkowana łagodna papryka oregano olej roślinny do smażenia 160 g delikatnych liści sałaty 200 g żółtej

Sałatka z krewetkami, awokado i kukurydzą

Sałatka z krewetkami, awokado i kukurydzą

talerz i odstawiamy na bok. Zmniejszamy płomień na średni i na patelnię wrzucamy boczek, który smażymy przez ok. 6 minut, mieszając, aż będzie chrupiący. Zdejmujemy boczek z patelni tak, aby tłuszcz pozostał na patelni. Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy, aż będą różowe i ugotowane, ok. 2 minuty na

Święta z Kurtem Schellerem: Pulpeciki z ryby z puree z makiem.

Święta z Kurtem Schellerem: Pulpeciki z ryby z puree z makiem.

To eleganckie, ale proste w wykonaniu danie warto podać nie tylko od święta. Dzięki gotowaniu na parze, pulpeciki są delikatne i lekkie. Do przygotowania potrawy najlepiej użyć mięsa różnych gatunków ryb, np. łososia i dorsza. Kurt Scheller proponuje by podać je z ugotowanymi krewetkami, kremowym

Wiosenne przepisy na sałatki od Fit&Easy

Wiosenne przepisy na sałatki od Fit&Easy

Składniki: 1/2 opakowania Mieszanki sałat Fit&Easy Active 1/2 opakowania Szpinaku Fit&Easy 200 g obranych krewetek 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Oliwa z oliwek Odrobina chili Sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Krewetki zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, chili, posiekanym

Dzieci gotują dla mam

Dzieci gotują dla mam

przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz solą i delikatnie wymieszaj. Nadziewaj po dwie na patyczki do szaszłyków i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe

Sałatka. Przepisy na szybkie i pyszne dania na lato [3 PRZEPISY]

Sałatka. Przepisy na szybkie i pyszne dania na lato [3 PRZEPISY]

Jak schudnąć? Porady, dietetyczne przepisy Sałatka z rukolą i truskawkami   Składniki (dla 2 osób): 2 garście Rukoli Fit&Easy 30 dag świeżych truskawek 20 dag sera typu feta 5 dag uprażonych płatków migdałowych 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Kilka listów mięty do dekoracji 2 łyżki

Włoski karnawał na stole

Włoski karnawał na stole

na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

/2 niedużego selera 4 ogórki kiszone lub konserwowe 1 cebula lub nieduży por 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 czubate łyżki majonezu sól pieprz Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

możemy również usmażyć partiami w dużej ilości oleju, lub posmarować tłuszczem i upiec w piekarniku. Jak ugotować jajko w koszulce 1 porcja - 169 kcal (dla 4 osób)   Składniki 8 placków ryżowych 15  krewetek 1 (biała część)  por garść kiełków soi po 1 pęczku

Ti amo - jak powiedzieć "kocham cię" we włoskim stylu

Ti amo - jak powiedzieć "kocham cię" we włoskim stylu

knajpki. Przez żołądek do serca Wspaniała kolacja to najważniejszy element walentynkowej układanki, powodujący jednak u wielu mężczyzn poczucie strachu. To w momencie, kiedy zastanawiają się, co ugotować, zdają sobie sprawę, jak trudno trafić przez żołądek do serca. Tu z pomocą przychodzi jednak

7 przepisów dla amatorów krewetek

7 przepisów dla amatorów krewetek

;miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy gorący, z blanszowanymi przez 1-2 minuty krewetkami tygrysimi i jogurtem. Można posypać świeżą kolendrą. (dla 2-3 osób)   Składniki 2 ząbki czosnku oliwa 120 g ugotowanego ryżu (dzikiego i jaśminowego) 3 łyżki

Kuchnia latynoska dla prawdziwych twardzieli

Kuchnia latynoska dla prawdziwych twardzieli

4 filety  z łososia sól pieprz 10 ml  soku z cytryny 40 g suszonych alg morskich 150 ml oliwy 1/2 ostrej papryczki 2 pokrojone  ząbki czosnku 120 g morskich krewetek 180 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę małży locos 40 ml bulionu

Dietetyczne przepisy na imprezę [5 PRZEPISÓW]

Dietetyczne przepisy na imprezę [5 PRZEPISÓW]

Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Active 1 duży ugotowany i obrany burak 1 czerwona cebula 200 g ugotowanej fasoli 5 plasterków wędzonego boczku Przygotowanie: Do naczynia wyłóż mieszankę sałat. Boczek i buraka pokrój w plastry. Dodaj cebulę posiekaną w piórka. Całość posyp fasolą. W

Szybkie sałatki

Szybkie sałatki

żółtego sera (np. cheddar) 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól pieprz chili Tuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij widelcem, kukurydzę osącz. Jajka na twardo obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek, posiekaj je drobno i włóż do oddzielnych

Menu dnia z doskonałym curry

Menu dnia z doskonałym curry

. Możesz podawać z podpłomykami lub ryżem basmati ugotowanym na sypko. Źródło: Miesięcznik Kuchnia 5 cm kawałek imbiru 10 ząbków czosnku 6 posiekanych cebul 2 łyżki kuminu 1 łyżeczka kurkumy 100 ml oleju + 2 łyżki 80 dag dużych surowych i obranych krewetek (mogą być też ugotowane) sól 3 listki

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

włożyć do słoiczka, zalać oliwą i odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Jak zrobić pyszny makaron domowy? [łatwy przepis] Już prościej się nie da. Ulubiony makaron ugotuj al dente i dodaj do niego sos. Jeśli chcesz wersję jeszcze bardziej ekspresową, użyj gotowego pesto ze słoika. Przygotowanie obiadu

Tajskie smaki

Tajskie smaki

podsmażaj około 3 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodaj dymki i kapustę i smaż kolejne 2 minuty aż kapusta zmięknie. Dopraw solą i pieprzem. Autor: Aneta Kosiba Mleko kokosowe i krewetki to jedno z klasycznych tajskich połączeń smakowych. Najlepiej smakują w pikantnej zupie z dodatkiem pasty curry. Tajska

Menu dnia na szybko

Menu dnia na szybko

Kolejny pomysłowy sposób na urozmaicenie codziennych obiadów. To mizeria ogórkowa, ale po tajsku. Sos rybny możesz zastąpić jasnym sosem sojowym, a tarte suszone krewetki - suszonymi płatki ryby bonito, zwanymi Katsuobushi. Znajdziesz je w internetowych sklepach z orientalną żywnością. Jeśli wolisz

Przekąski na obiad

Przekąski na obiad

długoziarnistego 150-200 g mrożonych krewetek koktajlowych 150 g pora 1-2 marchewki zielona papryka 4 jajka sól 5 łyżek oleju sojowego grubo mielony pieprz Gotujemy ryż na sypko. Rozmrażamy krewetki, opłukujemy pod wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Biała część pora kroimy w cienkie paski, obrane marchewki w

Szwedzkie przysmaki

filetowania Nóż do filetowania Wusthof Culinar Nóż do filetowania Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Przepis dla 2-4 osób 4 kromki białego chleba 320 g obranych, ugotowanych krewetek 4 łyżki majonezu 1 łyżek musztardy typu Dijon 150 kawioru 50 g

Pogryzając przed telewizorem

Składniki: 200 g filetów z piersi kurczaka 200 g dużych oczyszczonych krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier, sól   Na sos: 1 szklanka majonezu 2 łyżki keczupu 2 strąki drobno posiekanej czerwonej konserwowej papryki pieprz, sól  

Ryż z czterech stron świata

g oczyszczonych krewetek (ugotowanych) 250 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego) 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w paski natka świeżej pietruszki, drobno posiekana 1 cytryna Filety z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz

Greckie przekąski

solą i pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były bardzo kwaśne. Dodaj posiekane zioła i odstaw. Makaron ugotuj na półtwardo w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedź i przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Do makaronu dodaj sos mięsny, dwie łyżki beszamelu, połowę startego sera i dokładnie

Surf and turf - jagnięcina i krewetki na jednym talerzu

, chili i dalej podsmażaj. Gdy krewetki będą już zupełnie czerwone, dodaj masło oraz posiekaną kolendrę, dopraw solą morską. Makaron gryczany ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa pokrój w cienkie paski. Na patelni lub woku obsmaż warzywa na oliwie z oliwek. Gdy warzywa

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Jak gotować szparagi?

, carnaroli) 1 szklanka białego wytrawnego  wina 1 litr bulionu drobiowego 10 dag ugotowanych  krewetek 1,5 łyżeczki posiekanej natki 1/2 szklanki  parmezanu   Sposób przygotowania W rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy szalotkę. Dodajemy szparagi, smażymy minutę. Wsypujemy

Kukurydza - szybki obiad z puszki

cukinię. Wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy 5 minut, cały czas mieszając - warzywa powinny być kruche. Na koniec dodajemy zielony groszek, kukurydzę, posiekane chilli oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem. Składniki 50 dag  makaronu fusilli (świderki

Na ostatki - sałatki

skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Drobne mrożone krewetki wcale nie są takie drogie, jak się uważa. Na pewno są

Sałatki: zdrowo pomieszane

rozkładamy na talerzach. Na nich kładziemy podgrzane krewetki, ugotowane połówki lub ćwiartki jajek oraz odcedzoną z zalewy lub świeżą ugotowaną fasolkę. Przygotowujemy winegret, mieszając wszystkie składniki sosu - najlepiej w zamkniętym słoiku, który będzie pełnił funkcję shakera. Polewamy sałatkę

Kuchnia azjatycka: smaki Tajlandii

rodzinnie celebrować spożywanie posiłków.Kuchnię tajską charakteryzuje mieszanina wyrazistych smaków takich jak ostre chili, kwaskowy tamarynd czy z lekka cierpkie liście limonki. Najczęściej stosowane przyprawy to bazylia, kolendra, galangal, trawa cytrynowa, liście limonki i mięta. Różnorodność potraw

Wiosenne sałatki

Taka sałatka na pewno zasmakuje gościom podczas rodzinnego spotkania. W tygodniu z powodzeniem może zastąpić obiadowe danie główne. Zobacz, jak połączyć wędzone mięso kurczaka ze słodkimi truskawkami! Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami 1 mały pęczek białych szparagów

Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Składniki 12 dużych  krewetek 10 dag makaronu ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 płatów papieru ryżowego 48 świeżych listków  kolendry 48 świeżych listków  mięty 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę)  ogórek

Smakowite szaszłyki - nie tylko z mięsem

na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli szare, to znaczy że były surowe. Surowe krewetki smaży się, aż będą miały piękny różowy kolor). Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska

Wyprowadź kapustę na spacer

łyżka octu ryżowego * 1 łyżka sosu chili pikantnego * pieprz, sól do smaku W misce wymieszać zmielone krewetki, marchewkę, ugotowany ryż, czosnek, imbir, cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, sos chili, pieprz. Kapustę umyć. Odciąć dolną część głąba i oddzielić liście. W garnku zagotować wodę. We wrzącej

Krótki przewodnik po owocach morza

sprzedawcę o dzień dostawy w twoim sklepie. 1. Krewetki Jak kupować, czyścić i przechowywać * Surowe, naturalne są koloru szarego. Jeśli są różowe, oznacza to, że już zostały podgotowane.* Zapach - świeży zapach morza.* Głowa - jeśli tył głowy jest czarny, zielony - oznacza to, że produkt jest nieświeży i

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

 smażonych poduszeczek tofu (tofu puffs, można zastąpić sakiewkami do inari sushi) 2 łyżeczki posiekanej bazylii tajskiej do dekoracji   Dodatki (do wyboru) kawałki pieczonego  kurczaka ugotowane  krewetki obgotowane i pokrojone w plasterki  przegrzebki kiełki

Szaszłyki z krewetek z rukolą i oliwkami - wideo

Adam Chrząstowski to jeden z najlepszych mistrzów kuchni w Polsce. Aktualnie pracuje w Krakowie, gdzie jest szefem kuchni w Restauracji Ancora. W naszym cyklu wideo Ugotuję to! będzie gotował używając przepisów, które znalazł w Ugotuj.to, uzupełniając je o swoje pomysły i wskazówki.Wraz z

Na rozgrzewkę - najlepsza zupa!

Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbiremSkładniki:- 100 g ryżu basmati firmy Kupiec- 700 g marchwi- 400 ml bulionu warzywnego- 200 ml soku pomarańczowego- 2 cm imbiru - 1 łyżka oliwy- szczypta gałki muszkatołowej- szczypta cynamonu- sól, cukier, biały pieprz do smakuRyż ugotować według przepisu na

Ryż na 8 sposobów

ulubionymi warzywami. Ryż smażony z krewetami 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 3 łyżki oleju 3 łyżki posiekanego szczypioru (najlepiej białych części dymki powyżej cebuli) 1/2 łyżeczki tartego imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego garść drobnych krewetek garść mrożonego zielonego groszku 2 łyżki

Tradycyjne dania inaczej

200 g małych mrożonych krewetek puszka groszku konserwowego (lub 1/2 opakowania groszku mrożonego) pęczek koperku 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Krewetki wrzucamy na patelnię z odrobiną wrzątku na minutę, a następnie osączamy i studzimy. Groszek osączamy na sitku (mrożony

Majonez - nie udawaj, uwielbiasz go

2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka skórki otartej z  cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta chilli w proszku 1/4 łyżeczki soli   Oraz: 250 g drobnych, ugotowanych i obranych  krewetek kilka kromek pumpernikla 90 g miękkiego masła szczypta chilli w

Menu dnia po azjatycku

zagotowaniu zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 20 minut. Następnie połącz z bulionem rybnym, zagotuj i odstaw. Makaron soba ugotuj w lekko osolonej wodzie. Krewetki obierz z pancerzyków, oczyść (nacinając część grzbietową) i ponacinaj od strony brzusznej. Przygotuj ciasto do tempury, miksując wszystkie

Malma powraca we włoskim stylu!

, zioła to tylko niektóre z charakterystycznych cech włoskiej kuchni. Włosi podobnie jak Polacy cenią smaczną kuchnię, przygotowaną w oparciu o najwyższej jakości składniki. Kuchnia włoska jest jedną z najczęściej wybieranych pozycji wśród Polaków. Dużym zainteresowaniem cieszą się włoskie restauracje, a

Dieta odkwaszająca

. Podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. 350 g mrożonych krewetek (najlepiej już obgotowanych i bez pancerzyków) szczypta pieprzu cytrynowego 2 różowe grejpfruty liście sałaty masłowej lub lodowej Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy szczypta soli łyżka soku z cytryny lub

Czosnek - dla smaku i zdrowia

posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz ósemki cytryny do przybrania W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek oraz papryczki przez 1-2 min, mieszając, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Dodajemy krewetki i smażymy

Dania na dobrą sylwetkę

, spinamy wykałaczkami, układamy na kalarepce, polewamy śmietaną, przykrywamy i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia posypujemy potrawę pozostałą natką. 10 obranych krewetek królewskich 200 g paluszków krabowych 4 łyżki gotowego sosu rybnego pieprz ok. 5 cm kłącza imbiru łodyżka trawy cytrynowej kilka

Kilka składników i danie gotowe!

z cytryny, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oprósz solą i delikatnie wymieszaj. Nadziewaj po dwie na patyczki do szaszłyków i smaż krótko na rozgrzanym tłuszczu na lekko złocisty kolor (jeśli krewetki, których użyłaś były różowe, oznacza to że zostały przed zamrożeniem ugotowane, a jeśli

Oscarowa kuchnia

Składniki: 8 filetów z łososia ze skórą, każdy po ok. 80 g 20 krewetek bez pancerzy 16/20 Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy czosnkowej 100 ml wina ryżowego 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek sól Sos tajski: 2 łyżki masła klarowanego 2 szalotki pokrojone w

Noworoczna dieta? Sałatki, które się nie znudzą [PRZEPISY BLOGEREK]

na radykalnej diecie, zrób do sałatki sos jogurtowo-majonezowy. Delimamma proponuje apetyczne mięsno-owocowe połączenie. Idealna sałatka do zjedzenia w pracy. Sałatka: 3 ugotowane lub upieczone podudzia z kurczaka 1 duże czerwone jabłko pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grubsze

Czosnek! Jedz na zdrowie!

. Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny   Sposób przygotowania W

Azjatyckie menu dnia

Tajska zupa z krewetek i trawy cytrynowej jest pełna egzotycznych smaków.Zupa z krewetek i trawy cytrynowej 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki) 50 dag krewetek obranych ze skorupek (skorupki należy zachować) 2 zmiażdżone łodyżki trawy cytrynowej 3 korzenie kolendry rozgniecione w

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

; ziemniaków 50 dag mielonego  twarogu 1 szklanka mąki 1  jajko sól 1 łyżka tłuszczu 1 szklanka śmietany lub sosu śmietanowego Sposób przygotowania Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do purée dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

wcześniej w lodówce. 2. Następnego dnia przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wstawić do pieca na 15 minut (165°C). 3. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 4. Łososia położyć na warzywach. Użyć gotowego sosu SAS CITRON&DILL i przygotować jak

Siadamy im na ogonie!

120 g ugotowanego ryżu (dzikiego i jaśminowego) 3 łyżki sosu ostrygowego 1 papryczka chilli, ew. garść ziaren edamame (młodej soi; do kupienia w Kuchniach Świata i sklepach z orientalną żywnością) lub zielonego groszku garść dowolnych krewetek 50 g orzechów ziemnych 1 jajko 1 pęczek dymki Posiekany

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Kurt Scheller

. łosoś i dorsz) 12 ugotowanych krewetek koktajlowych 1 żółtko 50 ml bulionu (najlepiej rybnego) 50 ml + 100 ml śmietanki kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz  Na puree: 50 g zmielonego maku 500 g ziemniaków 50 ml śmietanki 50 g masła sól biały

Linguine z krewetkami

Przepis na 4 porcje | czas przygotowania: 15 minut Oglądaj i gotuj! Makaron z krewetkamiSkładniki:500 g makaronu linguine (cienkie wstążki), oliwa, 4 ząbki czosnku, 1 pęczek pietruszki, 20 krewetek tygrysich (najczęściej kupuję mrożone), skórka i sok z 1 cytryny (wcześniej sparzona), garść

Ryba po mistrzowsku

gotowania krewetek (np. do innego dania) pasta curry Sposób przygotowania: Ugotować 200 g selera w lekko osolonej wodzie do miękkości. Zmiksować z masłem na gładką masę. Dodać sól, pieprz i skórkę z cytryny do smaku. Pozostałą część selera pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Przed podaniem wymieszać

Włoska robota - cudowna bruschetta

pszenna bagietka pokrojona na kawałki 14 dkg ugotowanych krewetek połowa cytryny kilka porwanych liści rukoli czarny świeżo mielony pieprz oliwa czosnek Kawałki bagietki posmaruj oliwą i opiekaj z dwóch stron w piekarniku, aż zbrązowieją i będą chrupiące. Gdy będą już gotowe nałóż na nie krewetki

Przysmaki kuchni japońskiej z powieści Harukiego Murakamiego

ugotować udon al dente (według zaleceń producenta), odcedzić.Przygotować pozostałe dodatki: ugotować krewetki kilka minut w osolonej wodzie i odcedzić (zdjąć pancerze, jeżeli gotowaliśmy w całości), posiekać dymkę, namoczyć wodorosty wakame w zimnej wodzie i odcisnąć.Podanie: do miseczki włożyć porcję

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

gruszki podajemy na zimno w sosie szodonowym. (dla 6 osób)   Składniki po 1 łyżeczce sproszkowanego czosnku, pieprzu cytrynowego i słodkiej papryki 1 kg surowych, oczyszczonych i obranych  krewetek tygrysich sok z 1  cytryny cienko obrana skórka z 1 cytryny 1/4 szklanki

Bouillabaisse krok po kroku

Madejski   Małże i krewetki dokładnie myjemy - jeśli małże są bardzo zabrudzone, szorujemy je szczoteczką; uszkodzone i otwarte sztuki wyrzucamy. Ugotowane warzywa miksujemy z wywarem. Doprawiamy octem winnym, dodajemy szafran i przecier pomidorowy - w sezonie zamiast przecieru lepiej użyć

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

Chrupiące połączenie podsmażonego bekonu i owoców morza. Na ten widok cieknie ślinka! Krewetki z bekonem 6 plastrów bekonu pociętego w półtora centymetrowe kawałki 500 g dużych krewetek (królewskich) przeciętych wzdłuż na pół 2 łyżki drobno posiekanych szalotek 225 ml czerwonego wina 2 łyżki masła

Kurczak po tajsku - 6 przepisów

Pad thai to jedno z najbardziej znanych na świecie dań kuchni tajskiej. Oprócz kurczaka można dodać do niego krewetki lub pokrojone w kostkę tofu. Instrukcję jego przyrządzenia w wersji wideo znajdziesz poniżej przepisu. Pad thai 300 g makaronu ryżowego wstążki 2 jajka 2 piersi z kurczaka 2

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

100 g masła sól pieprz Rybę umyj, osusz, natrzyj solą i sokiem z cytryny. Zostaw na 2 godziny w chłodnym miejscu. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i pokrój na połówki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w słupki. Cukinię pokrój na skośne grube plastry. Główkę czosnku przekrój w

Krewetkowy biznes

Krewetki żyją w strefach przybrzeżnych mórz i oceanów. Najsmaczniejsze są te z okolic Grenlandii i z Morza Północnego. Kupując te skorupiaki, zwróćmy uwagę na liczbowe oznaczenia na opakowaniu. Mówią one, jak duże są krewetki, czyli ile sztuk "wchodzi" na 1 funt (ok. 45 dag) - jeżeli są

Kropla oliwy - wyniki konkursu!

koktajlowych ok. 15 szt. krewetek mrożonych 200 g makaronu spaghetti sól pieprz Makaron ugotować al dente. Czosnek pokroić w plasterki. Suszone pomidory i papryczki pokroić w drobną kosteczkę. Bazylię posiekać. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone składniki

Uczta zmysłów - kuchnia japońska

jeszcze około 20 minut. Następnie połącz z bulionem rybnym, zagotuj i odstaw. Makaron soba ugotuj w lekko osolonej wodzie. Krewetki obierz z pancerzyków, oczyść (nacinając część grzbietową) i ponacinaj od strony brzusznej. Przygotuj ciasto do tempury, miksując wszystkie składniki. Zanurzaj w nim

Co zjeść po treningu? Kilka prostych i szybkich propozycji!

godziny później sięgnij po coś bardziej konkretnego, takiego jak: grillowany łosoś ze szpinakiem. Krewetki w imbirze Mój ukochany posiłek! Prosty w przygotowaniu, a smakuje tak dobrze, że już teraz najchętniej rzuciłabym wszystko, żeby zjeść krewetki na lunch! Krewetki - idealne źródło białka! Masło

Ryż Jaśminowy Britta - kulinarna wyprawa w stronę Azji

Ryż jaśminowy symbolizuje wszystko to co w kuchni orientalnej najcenniejsze. Jego doskonały smak, subtelny aromat oraz białe jak kwiat jaśminu ziarna sprawiają, że jest jednym z najbardziej cenionych gatunków ryżu na świecie. Ryż Jaśminowy marki Britta charakteryzuje się smukłymi, połyskującymi

Zdrowe gotowanie

czosnku 50 ml oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia) 80 ml bulionu warzywnego 250 g pomidorków cherry bazylia sól Pomidorki i bazylię umyj i osusz, pomidorki przekrój na pół, bazylię posiekaj (odłóż kilka listków do dekoracji). Czosnek pokrój w plasterki. W dużym garnku w osolonym wrzątku ugotuj

Smakowite przekąski

przechowaj je w lodówce. opakowanie gotowego ciasta francuskiego 30 g masła 30 g mąki 250 ml mleka 250 g ugotowanych krewetek koktajlowych 2 łyżki posiekanej pietruszki   Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem

Kuchnia pięciu przemian

...). Dlatego posiłki powinny być zrównoważone, to znaczy każdy powinien zawierać wszystkie ważne smaki - Ajurweda wyróżnia ich sześć: gorzki, cierpki, słony, kwaśny, ostry i słodki. Tak samo jak harmonia smaków ważna jest atmosfera przy stole. Wschodni mędrcy są zdania, że kiedy człowiek je posiłek, jego ciało

Krewetki

Info 1 Krewetki świeżo złowione są najlepsze. 2 Szybko się psują, dlatego często są mrożone na statkach. 3 Krewetki mają dwa długie wąsy i pięć par nóg. 4 Rozmiar od 2,5 cm do 30 cm. 5 Można je kupić w skorupce lub bez, ugotowane lub surowe, suszone lub w zalewie. 6 Świeże powinny mieć lekki

Przystanek: Grecja

Greckie śniadanie - jak w większości krajów basenu Morza Śródziemnego - jest zwykle lekkie, np. naturalny jogurt z miodem, suszonymi owocami i orzechami. Można też zjeść ciasta, takie jak tiropita (grecka zapiekanka), słodka bougatsa czy spanakopita. Do śniadania pije się kawę, kawę frapp

Coś na szybko? Zapiekanki!

tartą i pieczemy przez 25 min w 180°C, aż wierzch się wyzłoci. Podajemy gorące. Łatwy przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami i kapustą pekińską Składniki 1 kg mrożonego  szpinaku w liściach 6  jaj 24 duże  krewetki 50 g masła 30 g mąki 400 ml mleka sól

Gotujemy w restauracyjnej kuchni

Krewetki obierz z pancerzy, oczyść i natnij wzdłuż grzbietu (jak obrać krewetkę, sprawdź na www.palcelizac.gazeta.pl). Przygotuj marynatę z sosu sojowego, imbiru i soku z cytryny i zamarynuj krewetki przez 30 minut. Przygotuj sos: pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w cząstki. Przełóż do rondelka

Smaki lata w wydaniu tex-mex i southwestern proponuje restauracja Blue Cactus

, cukinię, bakłażana i cebulę kroimy w małe cząstki i grillujemy. Ugotowany ryż mieszamy z kolendrą, wykładamy na talerz z krewetkami i warzywami. Gotowe danie podajemy z sosem Cilantro Ranch. Składniki: Cukinia   100g Bakłażan  80g Cebula biała   ( jedna sztuka ) Papryka słodka

Szparagi na 12 sposobów

przekrój wzdłuż na pół. Surowe obtocz w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Smaż partiami ok. 3 min na złoty kolor, po wyjęciu odsącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem aioli. dla 2 osób 250 g zielonych szparagów 2 jajka ugotowane na twardo 100 g krewetek koktajlowych 2 ząbki czosnku 50

Sałatki w dziesięciu odsłonach

świeżo wyciśniętego soku z limonki 2 łyżeczki gotowego czatneja mango 3/4 łyżeczki zielonej pasty curry 40 dag krewetek (obranych ugotowanych i drobniutko posiekanych) świeże listki kolendry do dekoracji sól pieprz Możesz podać ją w kieliszkach koktajlowych, ale w jadalnych miseczkach przygotowanych z

Cokolwiek, byle w panierce!

(dla 2 osób)   Składniki 6-8  krewetek tygrysich z ogonkami 1  jajko oliwa do smażenia   Panierka: 50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu) 1/2 pęczka  szałwii 2-3 łyżki sera pecorino sól i pieprz   Dip serowy: 100 g bryndzy 4-6 łyżek jogurtu

Obiad na upał - chłodnik lub sałatka

ugotowanych krewetek do przybrania kilka plasterków świeżego ogórka Awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę, wydrążyć łyżeczką miąższ i zmiksować go. Dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek uprzednio rozetrzeć), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować plastrami ogórka i

Vicky Pattison - wielka metamorfoza gwiazdy

i jadła nieregularnie, byle co, głównie fast foody . Jak sama przyznała, miała słabość do kebabów, pizzy i słodyczy. Co sprawiło, że Vicky postanowiła zmienić swój styl życia i schudnąć? Przede wszystkim duży wpływ miało jej rozstanie z chłopakiem, Vicky postanowiła zmienić swoje dotychczasowe

Pomysłowe dania na Sylwestra

(takich jak na suflety). Wkładamy kawałeczki dymki i po dwie krewetki. Przykrywamy miseczki plastikową folią, wstawiamy do płaskiego rondla, wlewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy na małym ogniu, aż masa jajeczna się zetnie (15-20 minut). Wkładamy do lodówki na noc.Zamiast

Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

(dla 2 osób) Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party 12 krewetek tygrysich 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1 cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek olej do smażenia 1 kiść czerwonych winogron natka pietruszki garść ziaren sezamu Przygotowanie:Czosnek obierz i pokrój w cienkie

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Ser pleśniowy rozkruszamy i posypujemy nim sałatkę. Składniki 12 dużych  krewetek 10 dag makaronu ryżowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 8 płatów papieru ryżowego 48 świeżych listków  kolendry 48

Oryginalne przepisy z Nowego Orleanu

orzechowym. (dla 4 osób)   Składniki 5 łyżek masła 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku 1/3 szklanki pokrojonej w drobną kostkę zielonej  papryki 1/2 szklanki posiekanego  selera naciowego 1 łyżka roztartego  czosnku 250 g  krewetek bez skorupek 24 

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

dla 4 osób   Składniki 80 g ciasta makaronowego I lub II 1 łyżka oliwy 100 g  szynki parmeńskiej lub specku 3 ząbki  czosnku 1 l domowego bulionu 4  jajka ugotowane na twardo garść  mięty   Sposób przygotowania Ciasto makaronowe

Szybko i łatwo - zrób makaron!

g szpinaku 3 cebule dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól pieprz cząstki cytryny do podania Ugotuj makaron al dente w dużej ilości posolonego wrzątku, odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekane dymki i czosnek. Smaż około 2 minut, aż czosnek się przyrumieni

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej). Składniki 30 dag posiekanych  krewetek 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu 2 łyżki oleju 8 drewnianych szpadek do szaszłyków (o długości 8-10 cm) 1 czerwona papryczka chili (oczyszczona z

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą

Wiwat cytrusy

przeźroczysty (jest to tzw. woda wapienna). Do soku z malin mieszając energicznie dodaj Algizoon. Napełnij nim strzykawkę i małymi kropelkami wkropl do wody wapiennej. Galaretka z melona: Ugotuj melona jak maliny, zmiksuj blenderem i przetrzyj przez drobne sitko. Sok z melona przełóż do rondelka i do gotującego

MammaMia! Walentynki

aromatycznemu pesto ze świeżych ziół i oliwy z oliwek, które stanowi jego bazę. By uzyskać pesto, które jest znakomitym dodatkiem do potraw podawanych zarówno na ciepło jak i na zimno, należy połączyć razem świeże, posiekane zioła i oliwę z oliwek.Zioła umyj i delikatnie osusz. Umieść je, razem z oliwą z oliwek

Makaron z krewetkami.

najlepszy magazyn o jedzeniu, jaki ostatnio widziałam. Przyczyna sukcesu? Facet zna się na tym, co robi. Jeśli ugotujesz makaron, a potem zrobisz własny sos, może się okazać, że chcesz o tym opowiadać bez końca. Jak Jamie. Makaron i krewetki 750 g krewetek 500 g makaronu spaghetti 125 ml wytrawnego białego

9 pomysłów na lekki obiad - z pysznymi warzywami!

piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (200 st. zwykły piec). Piecz ok. 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdź, nakłuwając buraka widelcem). Wyjmij, przestudź, obierz i pokrój w małą kostkę. Komosę ugotuj we wrzącej i

Sajgonki

do małej miseczki, dodaj wodę, ocet winny i sos rybny i wymieszaj. Krok 2 Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Grzybki namocz w gorącej wodzie i odstaw na 30 min, aby zmiękły. Następnie odsącz, odciśnij z wody, odkrój twarde końcówki i zmiksuj. Krok 3 Krewetki, cebulę, szalotki i czosnek

Kolacja dla dwojga: w gorącej, miejskiej atmosferze

(dobór składników można dowolnie modyfikować)   Składniki 1,  ogórek 1  por 1/2  awokado kawałek białej rzodkwi 1  seler 1  papryka 1 mały oscypek 1 plaster wędzonego tofu garść ugotowanej zielonej  fasolki szparagowej kilka ugotowanych