jak ugotować grzyby

mint

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

Resztki pieczonego indyka i rostbefu, miseczka kapusty z grzybami, kilka samotnych uszek. Nawet jeśli przed świętami obiecujemy sobie, że w tym roku ugotujemy tylko tyle, ile potrzeba, zazwyczaj i tak zostajemy ze sporą ilością resztek z bożonarodzeniowego stołu. By się nie zmarnowały,  proponujemy kilka przepisów na dania ze świątecznych resztek.

Bułeczki leśniczego KONKURS

Przygotowanie farszu: grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.

Paszteciki z kapustą i grzybami - KONKURS

Grzyby umyć w ciepłej wodzie, ugotować do miękkości w małej ilości wody.

Zrazy zawijane z nadzieniem z boczku, pieczarek i ogórków

Zrazy zawijane z nadzieniem z boczku, pieczarek i ogórków

Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta

Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta

Taką kapustę możesz wykorzystać jako farsz do pierogów czy krokietów, albo dodać do łazanek czy grochu. Po świętach przyda się natomiast jako baza do bigosu. Kapusta wigilijna główka kapusty słodkiej i/lub 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule kilka ugotowanych grzybów suszonych 3-4 łyżki oleju

12 potraw na Wigilię

12 potraw na Wigilię

kartonie świeży majeranek Wywar warzywny wymieszaj z barszczem z kartonu, podgrzej, nie gotuj. Podawaj z uszkami i zielonym majerankiem. Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje świąteczny barszcz 3/4-1 litr wywaru warzywnego 1 ugotowana marchewka 1 karp (1-1,5 kg) 5 łyżeczek żelatyny 1/2

Uszka do barszczu

Uszka do barszczu

Ciasto na uszka: mąka zimna woda Farsz: ugotowane grzyby i warzywa (na przykład do przygotowanego na wigilię barszczu) 3 łyżki oliwy 3 cebule Krok 1 Grzyby z barszczu odcedzamy i bardzo dobrze odciskamy. Wraz z warzywami z zupy (bez cebuli) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o

Pierogi

Pierogi

dobrze znoszą mrożenie. Warto zrobić ich więcej i przechować w zamrażalniku na czas, kiedy po świętach nie będzie już ani śladu. Farsz: łyżeczka kurkumy łyżeczka pieprzu łyżeczka czosnku w proszku 4 cebule 4 ząbki czosnku kilka ugotowanych grzybów suszonych 1/2 kg kapusty kiszonej 2 szklanki wywaru z

Pierogi zawsze na czasie

Pierogi zawsze na czasie

Ciasto: 400 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła żółtko jajko 1/3 szklanki śmietany szczypta soli Farsz: 150-200 g suszonych grzybów cebula 2 łyżki oleju 500 g kiszonej kapusty 2 jajka szczypta nasion kopru lub kminku pieprz sól Mąkę i proszek przesiewamy, siekamy z zimnym masłem

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

on bardziej intensywnego koloru. Następnie wyjmujemy buraki z barszczu i wlewamy do niego wywar z grzybów. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Kilka ugotowanych prawdziwków kroimy w paseczki i dodajemy do barszczu. Pozostałe grzyby wykorzystamy do przygotowania

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

zakwas można przechowywać do dwóch tygodni w lodówce. Składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-proc. 1 liść laurowy 2-3 ziarna

Wigilia? Tylko u Mamy!

Wigilia? Tylko u Mamy!

oddzielnym garnuszku ugotuj (w 2 szklankach wody) suszone grzyby). Przecedź i połącz oba wywary (prawdziwki możesz wykorzystać do pierogów). Dodaj zakwas (1/2 l zakwasu na 1,5 l wywaru) i przekrojony  na pół  ząbek czosnku. Barszcz podgrzej prawie do wrzenia, ale nie gotuj. Przypraw solą i

Dania z grzybami

Dania z grzybami

minuty. W trakcie duszenia wlewamy wino, dusimy nie dłużej niż 4 minuty. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone na połówki pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Ugotowany dodajemy do grzybów z pomidorami i mieszamy

Wege pierogi

Wege pierogi

Wege pierogi Farsz:łyżeczka kurkumyłyżeczka pieprzułyżeczka czosnku w proszku4 cebule4 ząbki czosnkukilka ugotowanych grzybów suszonych1/2 kg kapusty kiszonej2 szklanki wywaru z grzybówszklanka ugotowanej kaszy jaglanej4 łyżki sosu sojowego1/2 łyżki oleju sezamowego Na rozgrzanej oliwie smażymy

Orzeszki lotosu

Orzeszki lotosu

(już?bez zarodka) w brązowych osnówkach, które również trzeba usunąć po ugotowaniu. Mamy i takie, jak te widoczne na zdjęciu: obrane z łupiny i z?usuniętym zarodkiem - wyglądają jak koraliki. Najwygodniej używać tych ostatnich. Nie trzeba już z nimi nic robić przed gotowaniem, dzięki któremu twarde jak

Wielkanoc last minute - lista zakupów i kilka prostych przepisów

Wielkanoc last minute - lista zakupów i kilka prostych przepisów

Na początek najbardziej pracochłonna część, czyli przygotowywanie tradycyjnego żurku. Wystarczy około 1 godziny i będzie gotowy. Najlepiej przyrządź go dzień wcześniej, aby nabrał smaku. Jajka do serwowania ugotuj w niedzielny poranek. Żur świąteczny 500 ml zakwasu na żur 1 1/2 l wywaru lub wody

Ulubione szybkie makarony

Ulubione szybkie makarony

, wymieszaj, zmniejsz ogień. Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do sosu. Wymieszaj, dodaj bazylię i natkę pietruszki. Składniki: 250 g spaghetti lub bucatini 60 g surowego boczku 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 pomidory 2 łyżki startego sera pecorino 1 łyżka natki pietruszki   Podsmaż pokrojony

Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

Lekkie dania Sylwii Wiesenberg

, polewamy oliwą. 330 kcal marchewka oliwa sól morska szklanka ugotowanej komosy ryżowej mozzarella natka pietruszki do dekoracji Marchewkę kroimy w cienkie paseczki (możemy zrobić to obieraczką). Polewamy oliwą i posypujemy solą morską. Nagrzewamy piekarnik do 250°C i pieczemy 10 minut. Marchew powinna

Zupy na wielkanocny stół

Zupy na wielkanocny stół

Tradycyjny żurek na kiełbasie Składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-proc. 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

przygotowania Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą dodać posiekaną gałązkę rozmarynu, oliwki i rukolę. Dodać makaron i przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Składniki

Zupy łatwe i sycące

Zupy łatwe i sycące

ognia i zabiel śmietaną. Podawaj z połówkami jajek ugotowanych na twardo. 1 litr bulionu wołowego 1-2 suszone grzyby 1 kg czerwonych buraków 250 ml kwasu buraczanego 1 cebula 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku suszony majeranek sól pieprz Cebulę obierz i pokrój na cząstki. Grzyby zalej wrzątkiem i ugotuj razem

Kuchnia Kresów Wschodnich

Kuchnia Kresów Wschodnich

: kapustę poszatkuj i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Grzyby ugotuj w małej ilości wody, odcedź i drobno pokrój. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu, po czym dodaj do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą

Zrazy po nelsońsku

Zrazy po nelsońsku

ziemniaki, kroimy w półplasterki, zalewamy sporą ilością zimnej wody, solimy i gotujemy 10 minut na półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy. To samo robimy z ugotowanymi grzybami, zostawiając pół szklanki wywaru, w którym się gotowały. Obieramy cebulę, kroimy ją w cienkie talarki, solimy, szklimy na oleju i

Menu po wietnamsku

Menu po wietnamsku

chwili dodaj wołowinę i dalej smaż, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy wołowina będzie już obsmażona, dodaj pokrojone grzyby i pojedyncze liście kapusty bok choi lub posiekaną kapustę pekińską. Smaż następne 3-5 min, dodaj bulion, sos sojowy i ostrygowy. Wrzuć ugotowany makaron i smaż do momentu, kiedy

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

kurczaka 1 kość cielęca 150 g kaszy jęczmiennej 1-2 suszone grzyby 250 g ziemniaków 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy sól pieprz śmietana Kaszę przepłucz i zalej zimną wodą (2,5 szklanki), dodaj łyżkę masła i ugotuj na niewielkim ogniu do miękkości. Grzyby dokładnie umyj i zalej

Polskie smaki w naszym menu dnia

ugotowane na twardo 1 cebula 2 suszone grzyby 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 36-proc. 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku sól pieprz ugotowane ziemniaki do podania Obierz cebulę i czosnek, pokrój na ćwiartki. Grzyby umyj i namocz w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę

Kasza gryczana w roli głównej

tartej 300 ml oleju rzepakowego do smażenia 80 ml śmietany 30-proc. 1 mała łyżeczka zasmażki (1:1 mąka i tłuszcz - może być smalec lub margaryna) otarty majeranek suszony sól świeżo zmielony czarny pieprz kiszona kapusta Grzyby ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie pokrój w

Uszka do barszczu wigilijnego

Krok 1 Choć w większości przepisów na wigilijne pierogi i uszka nie wspomina się o tym, to zwykle dodaje się do farszu kiszoną kapustę: 1 kg kiszonej, opłukanej kapusty gotuje się do miękkości z dodatkiem soli, odciska i razem z grzybami przepuszcza przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Dzięki

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

grzyby na sicie, zachowując wywar, ale usuwając jałowiec i rozmaryn. Podsmażamy na oleju grubo posiekane cebulę i czosnek, potem dodajemy pokrojone na duże kawałki ugotowane grzyby. Wsypujemy pęczak orkiszowy, zalewamy wywarem grzybowym i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Przyprawiamy solą i

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

Farsz z kapusty i grzybów doskonale sprawdzi się zarówno jako nadzienie pierogów lub uszek, jak i różnorodnych krokietów czy pasztecików. Jeśli masz ochotę na eksperyment, zamiast zwykłych pierogów możesz przygotować pieczone pierogi drożdżowe z kiszoną kapustą i dorszem , a paszteciki do barszczu

Co do barszczu?

Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami lub z kapustą i grzybami. Malutkie, zgrabne uszka są dumą pani domu. Uszka do barszczu wigilijnego Składniki: Ciasto: mąka i zimna woda Farsz: ugotowane grzyby i warzywa z barszczu 3 łyżki oliwy 3 cebule Grzyby z barszczu odcedź i

Świąteczne standardy

kiszone lub konserwowe 1 cebula lub nieduży por 2 jajka na twardo 1 jabłko 1 puszka groszku konserwowego 4 czubate łyżki majonezu sól pieprz Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde

Rozgrzewające zupy

masła 2 płaskie łyżki mąki majeranek maggi natka pietruszki kawałek wędzonki lub schab   Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj z rozdrobnionymi warzywami i grzybami do miękkości. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę, rozprowadź ją wywarem i dodaj do zupy. Zagotuj, dopraw przyprawami i posyp

Cztery sposoby na leśne grzyby

300 g prawdziwków 1/4 kostki (50 g) masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki (125 ml) śmietany 18-22 proc. 4 łyżki startego żółtego sera typu cheddar sól świeżo mielony pieprz Grzyby oczyść, pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na patelni roztop masło, zeszklij na nim cebulę

Bohater świątecznego stołu

cebula sól pieprz ziele angielskie majeranek 1 l wywaru jarzynowego Uszka: 1 szklanka mąki 1 jajko 3 dag suszonych grzybów (ugotowanych) 2 łyżki oliwy 1 cebula Buraki obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z czosnkiem i chlebem. Zalej 3 litrami ciepłej przegotowanej wody

Tanio, tradycyjnie, smacznie - kluski na stole

kopytka w trzech odsłonach Gumiklyjzy - pulchne kluski z dziurką, wyjątkowo popularne na Górnym Śląsku. Pyszne zarówno z gulaszem, jak i z lżejszym sosem. 1 kg ziemniaków 2 żółtka sól 1 łyżka mąki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Jeszcze gorące przeciśnij przez

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź je, ale zostaw wywar. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlej wywar z grzybów i duś razem, aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynu odparuje. Do przestudzonej kapusty dodaj drobno posiekane

Sezon na grzyby

solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź. Do grzybów z pomidorami dodaj ciepły makaron, przełóż na talerze, a na koniec posyp startym parmezanem. Przepis dla 4 osób 1,2 kg świeżych grzybów (borowiki lub kurki) 70 g masła 1

Menu dnia we wschodnim stylu

Gorąca, energetyczna mieszanka przypraw i mięs w aromatycznym wywarze. 80-100 ml czarnego octu ryżowego 2 łyżki pasty sambal olejek 8 suszonych grzybów shiitake 8 suszonych grzybów mun 15 suszonych kwiatów lilii 3 łyżki krojonych pędów bambusa z puszki 200 g tofu pokrojonego w paski 200 g

Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki dla 4 osób:8 liści kapusty włoskiej2 szklanki kaszy gryczanej1,5 l Rosołu z kury Kucharek 2 pokrojone w kostkę słodkie cebule 4 posiekane ząbki czosnku200 g pokrojonego w plastry wędzonego boczku100 g ugotowanych borowików100 g ugotowanych podgrzybków100 g kurek1 pęczek natki pietruszki5

Z kapustą i z kapusty

bardzo zbita. Najlepsza jest włoska, możesz też wykorzystać kapustę pekińską, liście sałaty, a nawet szpinaku. Często do farszu mięsnego dodaje się ugotowany ryż zamiast namoczonej w mleku bułki, suszone grzyby, warzywa. Jeśli nie lubisz sosu pomidorowego, dopraw gołąbki tylko śmietaną albo wywarem z

Marzniesz? Wybierz kaszę pęczak

sosu sojowego sól świeżo zmielony  pieprz   Sposób przygotowania Grzyby zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy pęczak i gotujemy al dente, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z piwem, sosem sojowym oraz resztą lubczyku, tym razem drobno posiekanego. Na

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z

Śledź na cztery sposoby

możesz wykorzystać do łososia (wędzonego albo marynowanego). Składniki: 500 g filetów śledziowych suszone ugotowane grzyby (z wywaru na zupę grzybową) 2 cebule 2 łyżki oleju świeżo zmielony pieprz   Ugotowane suszone grzyby pokrój w paseczki. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Filety

Tradycyjnie... i z pomysłem

. Gotowemu mięsu pozwalamy odpocząć przez 5 minut przed serwowaniem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, posypane kolendrą. 1 opakowanie grzybów mun TaoTao 1 cebula 200 g kiszonej kapusty 1/2 drobno posiekanej papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego TaoTao sól i pieprz do smaku 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki

Warzymy kasze

grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 1 godzinę. Kaszę zalej 1 i 1/2 litra wywaru z szynki, ugotuj na sypko i odstaw do wystudzenia. Słoninę pokrój w kostkę i wytop na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i całość zrumień. Do skwarek dodaj odsączone, pokrojone suszone grzyby oraz kaszę. Wymieszaj

Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

, borowików, koźlaków i podgrzybków. Zarówno początkujący, jak i doświadczony grzybiarz powinien zawsze pamiętać o kilku żelaznych zasadach. 100% pewno ść - należy zbierać tylko te gatunki grzybów, co do których mamy całkowitą pewność. Spożycie nawet małego kawałka trującego grzyba może być śmiertelne

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Źródło: Miesięcznik KuchniaBy wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do niej

Menu dnia w wietnamskim stylu

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, aby zmiękły. Odsącz i pokrój w plasterki. Imbir, czosnek i szalotkę drobno posiekaj. Dymkę pokrój w plasterki. Wołowinę pokrój w cienkie paski. Na dużej patelni lub w woku podgrzej

Święta "last minute"

Zupę grzybową możesz zarówno zabielić, np. za pomocą śmietany, jak i pozostawić "czystą". Jeśli chcesz, w trakcie gotowania dodaj do niej pokrojoną w niewielkie paseczki, surową marchewkę (może też być już ugotowana, np. z wywaru warzywnego). Zupa grzybowa z łazankami 1 i 1/2 l bulionu

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

noc. Buraki wyszoruj i ugotuj lub upiecz w skórkach. Ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Grzyby umyj, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut,a potem ugotuj w tej samej wodzie. Ugotuj fasolę. Mięso zalej rosołem, ugotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną kapustę i przyprawy. Gotuj dalej, a gdy

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

skóry i pokrój w grubszą kostkę. Pozostałe warzywa obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w rosole. Gdy będą miękkie, dodaj sandacza, grzyby z cebulą i gotuj jeszcze przez 20 min. Na koniec dodaj śmietanę, ale już nie zagotowuj. Dopraw solą, pieprzem i pokrojonym drobno koprem. Autor: Krzysztof Wojtal Zamiast

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i musem z awokado i chilli Składniki: 2 średnie bakłażany2 łyżki oliwy do podsmażaniasól, pieprz i chilligarść suszonych grzybów2 cebule1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy2 ząbki czosnku2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego2 szklanki ugotowanej kaszy

Pasztet z soczewicy

gałki muszkatołowejsólpieprzoliwa do wysmarowania formy (opcjonalnie)ew. mąka lub bułka tarta wysypania formy (opcjonalnie) Soczewice, każdą oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby

Omlety z 4 stron świata

zrumieniony. Podawaj gorącą lub w temperaturze pokojowej. Zobacz też przepis na frittatę sycylijską oraz frittatę ze szpinakiem i grzybami Kolejna propozycja z Kraju Kwitnącej Wiśni. Omu rice (nazywany też "omuraisu") to delikatny omlet nadziewany ugotowanym ryżem, do którego można dodać np

Jesień w kuchni. Kluski kładzione

: Makaron dla zdrowia? Oczywiście! Składniki 5 dag suszonych  grzybów 1/2 pęczka natki pietruszki 4  jajka 4-5 dag masła 12 dag mąki sól   Sposób przygotowania Namoczone uprzednio i ugotowane grzyby drobno kroimy i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Umyte jajka

Rodzinny przepis - wyniki konkursu

Ciasto: 50 dag mąki 25 dag masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany Farsz: 70 dag kapusty 4 dag suszonych grzybów 2 jaja 1 cebula łyżka masła sól pieprzGrzyby namoczyć, ugotować, posiekać. Jajka ugotować, posiekać. Kapustę poszatkować i gotować ok 10 minut, odcedzić. Dodać przesmażoną na maśle cebulkę

Wigilia przy stole

na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Grzyby płuczemy, zawiązujemy w kawałku gazy, zalewamy w garnku dwiema szklankami wody, solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej tak długo jak wywar warzywny. Cebulę siekamy, szklimy na oleju, dodajemy do wywaru warzywnego na 10 minut

Ryż na 8 sposobów

-ryzem.html Autor: www.justmydelicious.com Arancini możesz nadziewać dowolnym farszem, zarówno mięsem (wołowiną, kurczakiem), jak i serem (np. mozzarellą, gorgonzolą), grzybami czy ulubionymi warzywami. W naszym serwisie znajdziecie również przepis na uttpam (placki ryżowe z warzywami) . Arancini

Kulinarny atlas grzybów

odstaw na dwa dni w chłodne miejsce. Potem wyjmij z marynaty, pokrój w kostkę i obsmaż na połowie oleju. Zalej bulionem, dodaj przyprawy i ugotuj. Oczyść grzyby, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Podsmaż na pozostałym oleju razem z posiekaną cebulą. Warzywa oczyść, pokrój w słupki, dodaj do zupy

Co jeść we wrześniu?

ciasta Przygotuj farsz: kapustę poszatkuj i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Grzyby ugotuj w małej ilości wody, odcedź i drobno pokrój. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu, po czym dodaj do kapusty i grzybów. Wszystko

Misja (nie)wykonalna: wigilijne pierogi

odtworzyć na spokojnie we własnej kuchni. W ostatnią niedzielę usiadłyśmy więc przy stole - ja z kartką i długopisem, babcia z wiedzą i próbowałyśmy spisać konkrety. Łatwo nie było. Hasło: "ugotuj kapustę, osobno ugotuj grzyby" - zabrzmiało podejrzanie sucho. Jestem kulinarnym antytalenciem (to

Kluski - tani sposób na domowy obiad

cepeliny to potrawa szczególnie popularna w północno-wschodniej Polsce oraz na Litwie. Te owalne kluski wypełnia się zazwyczaj mielonym mięsem, choć równie dobrze można je nadziewać kapustą i grzybami czy serem. Cepeliny 1.5 kg obranych surowych ziemniaków 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 3 jajka 4 łyżki

Wielkanocny pasztet na trzy sposoby

Zacznijmy od tego, że nigdzie nie jest napisane, że głównym składnikiem pasztetu musi być mięso. Wręcz przeciwnie, pasztet można zrobić dosłownie ze wszystkiego, co nadaje się do jedzenia - warzyw, ryb, kasz, jajek czy grzybów. Zasada jest prosta: główny składnik rozdrabniasz na papkę, którą

Kasza gryczana - cztery sprawdzone przepisy

olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut szklimy posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodajemy kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3 szklanki niepalonej kaszy gryczanej szklanka wywaru warzywnego 2 cebule kostka tofu (200-250 g) 200 g grzybów leśnych (najlepiej

Wielkanoc, czyli jak sobie poradzić z nadmiarem

zrobić? Najlepiej pasztet. Ta potrawa wchłonie wszystko: pieczeń, boczek, ugotowaną włoszczyznę, a nawet czerstwe pieczywo. Po dodaniu np. słodkiego wina, grzybów czy aromatycznych przypraw możemy stworzyć przebojowy kulinarny "second hand". A jeżeli nie pasztet, to co? Od razu przychodzi mi

Przy świątecznym stole

. Wywar buraczany przecedź, dopraw, podgrzej, dodaj odciśniętą z wody żelatynę i wymieszaj. Śledzie, ziemniaki i jajka ugotowane na twardo pokrój w kostkę i wymieszaj z koperkiem. Sałatkę śledziową ułóż w foremce, zalej wywarem i odstaw do stężenia. Możesz też osobno przygotować galaretkę i sałatkę - jak

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

osobnym garnku ugotować wcześniej namoczone grzyby, które razem z wywarem połączyć z kapustą, całość trzymać na małym ogniu. Przygotować zasmażkę : na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na gorący wsypujemy mąkę i mieszamy aż do uzyskania złotego koloru. Natychmiast dodajemy ją do garnka z kapustą

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

połowę mniej niż tego zagęszczanego Składniki 25 g drożdży 1 łyżka cukru 250 g mąki pszennej (typ 480) 1 szklanka ciepłego mleka 1  jajko sól do smaku olej do smażenia cukier puder lub namoczone i ugotowane suszone  grzyby   Sposób przygotowania Drożdże rozcieramy z

Risotto z grzybami

trochu gorący wywar. Kolejną porcję dolewamy dopiero, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Wywar powinien nie tylko wsiąkać w ziarna, ale i lekko parować, dlatego rondla nie przykrywamy. Powtarzamy tę procedurę do chwili, aż ryż będzie ugotowany. W rondlu wytworzy się kleisty sos, który

Kwiat lilii

plastikowego pudełka i przechowujcie w lodówce. Wówczas?dłużej zachowają aromat, nie wyschną całkowicie i nie stwardnieją. Wytrzymają tak cały rok. Chińczycy traktują je jak przyprawę albo warzywo , bardzo często łączą kwiaty z grzybami mun. W takiej kombinacji pojawiają się w tzw. pikantnej i kwaśnej zupie

Sezonowe menu dnia

. Przygotuj krem z białych szparagów, tak jak krem ze szparagów zielonych. Przygotuj galaretkę grzybową: w 100 ml pozostałego bulionu ugotuj grzyby - na bardzo wolnym ogniu i pod przykryciem. Kiedy będą miękkie wyjmij i pokrój w drobną kostkę. ponownie przełóż do bulionu. Dodaj namoczoną żelatynę i zagotuj

Pyszny obiad bez glutenu

organizm. Należy jednak pamiętać, aby przed ugotowaniem przelać ją wodą, aby pozbyć się goryczki. Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy do podsmażania sól pieprz i chilli garść suszonych grzybów 2 cebule 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki czosnku 2

Inspiracje: jak przygotować wigilię w stylu fusion

3-4 śliwki suszone 3-4 suszone grzyby   Sposób przygotowania: Grzyby namocz w 1/2 szklanki wody, poczekaj, aż zmiękną. Pokrój je w paski i gotuj ok. 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Ugotuj również śliwki w szklance wody (15 minut) i pokrój je w paski. Barszcz wlej do garnka

Obiad na szybko

na sałatkę na wynos z widelcem w okazje.info Taka sałatka może być zarówno samodzielnym daniem, jak i znakomitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 nieduży brokuł 1 zielona papryka 1 puszka zielonego

Śledź na nowo

3 solone filety śledziowe 3/4 l mleka 500 g ugotowanych ziemniaków 100 ml kwaśnej śmietany 2 jajka pieprz masło do podania mąka i tłuszcz do foremek Śledzie moczymy w mleku, najlepiej przez noc. Po wyjęciu z mleka osuszamy je, czyścimy z ości i zdejmujemy skórę. Filety bardzo drobno siekamy

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

; ziemniaków 50 dag mielonego  twarogu 1 szklanka mąki 1  jajko sól 1 łyżka tłuszczu 1 szklanka śmietany lub sosu śmietanowego Sposób przygotowania Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do purée dodajemy, starannie mieszając, twaróg, mąkę i jajko. Doprawiamy

Kotlet nie musi być z mięsa

) 1 jajko 1 cebula łyżka masła 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę do dużej miski (lub utłucz tłuczkiem). Cebulę drobno posiekaj i zrumień na maśle. Do przestudzonych ziemniaków dodaj przeciśnięty

Gotowane czy "z patelni"? Pierogi w nowym wydaniu

wodę z płukania grzybów, duś 15 minut razem z pokrojoną cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Gdy woda odparuje, zmiel ugotowane składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem - masa powinna być pikantna i słonawa. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę, pośrodku zrób

Apetyt na pieczarki

pokruszonych chipsów ziemniaczanych do posypania   Pieczarki oczyść, umyj i dokładnie osusz. Zdejmij skórkę z kapeluszy (ale nie musisz), delikatnie wykręć trzonki grzybów. Kapelusze skrop sokiem z cytryny, ponieważ inaczej ściemnieją. Trzonki grzybów i natkę pietruszki drobniutko posiekaj, wymieszaj z

7 pomysłów na suszone grzyby

grzybami około 2,5-3 litrów bulionu. Kto restrykcyjnie przestrzega bezmięsnej wigilii, używa bulionu warzywnego lub grzybowego (zaskakująco dobra jest też zupa ugotowana na bulionie rybnym), ale bulion wołowy też nie będzie od rzeczy. Nie musimy przypominać, że bulion robimy sami. Dolewamy także

Jaglana - blada kusicielka

Ani walory zdrowotne, ani przywiązanie do lokalnej tradycji nie są dość motywujące, gdy jedzenie nie pociąga nas smakiem, zapachem i wyglądem. Żeby polubić kaszę jaglaną, trzeba zacząć od ugotowania jej we właściwy sposób, a potem przyprawić tak, by uwodziła dzisiejsze podniebienia.Szklankę suchej

Gołąbki z mięsem krok po kroku

powinny się ugotować, mają lekko zmięknąć) i przekładaj od razu do miski z zimną wodą, aby się zahartowały. Odsącz i osusz.Z liści wytnij duże zgrubienia, mniejsze lekko rozbij tłuczkiem.Czerstwą bułkę namocz w mleku, posiekane cebule zrumień na rozgrzanym oleju. Odciśniętą z mleka bułkę, cebule i jajka

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

chwilę do piekarnika i lekko zapiec. Autor: Jerzy Kosidło Zobacz też: Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne uszka i pierogi z kapustą i grzybami Można ulepić zwykłe pierogi albo uformować małe, kształtne uszka i podać je jako dodatek do barszczu, zupy grzybowej lub czystego

Kasza dobra nasza!

przyswajalnego i lekkostrawnego białka. Zawierają najwięcej dobrze przyswajalnych węglowodanów ze wszystkich produktów spożywczych. Dodatkowo zawarte w nich substancje psychoaktywne mają działanie przeciwdepresyjne. Kasze grube, takie jak pęczak, gryczana, jaglana, zapobiegają rakowi jelita grubego, będącą

Letnie menu dnia z owocowymi muffinami

Zupę szczawiową możesz serwować także - podobnie jak botwinkę czy żurek - z ugotowanym na twardo jajkiem. Pamiętaj, że szczaw możesz dodać do ziemniaków, kiedy już będą miękkie. Jeśli dodasz go zbyt wcześnie - pozostaną twarde. Zupa szczawiowa 300 g szczawiu 60 g masła 1 cebula pokrojona w

Młode ziemniaki na kilka sposobów

sałatkę posiekaną natką. 1 kg niedużych młodych ziemniaków 300 g grzybów leśnych (borowików, podgrzybków, kurek) lub pieczarek cebula 2 łyżki sklarowanego masła 200 ml śmietany 22% lub kremówki pieprz sól Ziemniaki myjemy, oskrobujemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 15-18 minut. Odcedzamy

Świąteczne pogotowie - jak uniknąć kulinarnych potknięć

By barszcz był bardziej aromatyczny, dodaj do niego kilka suszonych grzybów i czosnek. Smak wzbogacą również przyprawy: cukier, majeranek, sól, pieprz. By barszcz zachował piękny kolor , nie mozesz go długo gotować (im dłużej będziesz go gotować, tym bardziej zbrunatnieje). Najpierw ugotuj wywar

Znane i lubiane dania - poznaj je na nowo

- biała część 1/2 czerwonej i zielonej papryki 1/2 marchewki 4 namoczone i ugotowane grzyby mun TaoTao 50 g boczku 1/2 pęczka natki pietruszki Makaron zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i odcedzamy po 5 minutach. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojony w plasterki por, pokrojony w kostkę

Odchudzone święta według Konrada Gacy [4 PRZEPISY]

" dowiemy się m.in. jak wykonać zdrowe, wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami, pasztet z zielonej soczewicy, czy sałatkę warzywną w wersji light. Nauczymy się robić pomarańczowe buraczki, czy też pierogi z dynią i cynamonem. Dzięki takim rozwiązaniom, myśląc o świętach możemy odetchnąć z ulgą

Jak mrozić żywność?

mrożonych, miękkich owoców, można przygotować także pyszny, chłodzący mus. Grzyby przeznaczone do mrożenia, tak samo jak owoce i warzywa, powinny być jak najświeższe. Nie mogą być zepsute czy robaczywe. Na samym początku należy je oczyścić. Nóżkę grzyba oczyszczamy za pomocą nożyka, natomiast kapelusz

Makarony na co dzień

cytryny, dodajemy zblanszowane różyczki brokułu, dusimy 3 minuty. Następnie dodajemy gorący ugotowany al dente makaron, natkę pietruszki, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron: 500 g mąki gryczanej 3 jajka Dodatki: 400-500 g świeżych rydzów lub innych grzybów 1/2 łyżki pieprzu 4 łyżki masła 1-2

Dla liczących kalorie - gotowanie na parze

przygotowania Do garnka do gotowania na parze wlewamy wodę, do koszyczka wkładamy umyte ziemniaki i gotujemy je na parze 25-35 minut, zależnie od wielkości, aż będą miękkie. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z koszyka, następnie zaś studzimy i obieramy. Do ziemniaków podajemy masło solone lub masło smakowe - i

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

jęczmiennej 1-2 suszone grzyby 250 g ziemniaków 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy sól pieprz śmietana Kaszę przepłucz i zalej zimną wodą (2,5 szkl.), dodaj łyżkę masła i ugotuj na niewielkim ogniu do miękkości. Grzyby dokładnie umyj i zalej wrzątkiem. Do garnka włóż

Święta na lekko

zależy Ci, by odchudzić tradycyjne potrawy i nadać im lżejszy charakter, możesz zastosować któryś z poniższych trików. ZUPA GRZYBOWA - zamiast zabielanej kremówką zupy, podaj klarowną zupę ugotowaną na suszonych podgrzybkach i borowikach. BARSZCZ - barszcz podaj w formie "do picia", w

Obiad na weekend

moczyła ? po 30 minutach dokładamy warzywa i liść laurowy. Gotujemy razem 10 minut. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy zioła, gotujemy 10 minut. Dodajemy oliwę i ugotowany al dente makaron, posypujemy startym parmezanem. 400 g grzybów leśnych cebula 3 łyżki oleju czerstwa

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

oddzielnie, opłucz na sicie i zalej dwiema szklankami zimnej wody. Ugotuj, mieszając od czasu do czasu, tak by nie była rozgotowana. Cebulę posiekaj, grzyby rozmroź i drobno pokrój. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, potem dodaj grzyby i smaż około 5 minut (aby grzyby odparowały). Dodaj przyprawy i jeszcze

Kotlet mielony - nie taki zwyczajny

konsystencja fasoli zaspokoi nawet duży głód. Jeśli wydaje Ci się nieco mdła - podkreśl smak wyrazistymi dodatkami. Proponujemy liście kolendry i papryczki jalape?o. 2 szklanki ugotowanej czarnej fasoli 1 cebula pokrojona w kostkę 2 posiekane papryczki jalape?o marynowane 3 posiekane ząbki czosnku 1

Oscarowa kuchnia

oliwy z orzechów arachidowych 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka grubo mielonego pieprzu 1 posiekana papryczka chilli sól czosnkowa 1 łyżka oleju sezamowego 1 pokrojona w paski czerwona cebula 200 g ulubionych grzybów orientalnych, pokrojonych w paski 2 umyte kapusty pak choi 50 g kiełków soi 1

Bliny żmudzkie

Bliny żmudzkie czyli po litewsku Žemaiči? blynai to bardzo znane i lubiane na Litwie danie z ziemniaków, jak sama nazwa wskazuje pochodzą ze Żmudzi. Skład ciasto ziemniaki jajko mąka farsz mięsny mięso cebula rosół (może być kostka) farsz bezmięsny grzyby cebula przyprawy

Afrodyzjak

krwiste lub tatarskie), cebula (szczególnie zupa cebulowa), czekolada, dziczyzna, grzyby (pierścieniaki, smardze, trufle), jaja (szczególnie przepiórcze), kawior, małże, miód, orzechy włoskie, ostrygi, pory, ryby (szczególnie fugu, pstrągi, rekin, sardynki), seler, sery (roquefort, sery kozie), suszone

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.