jak udusić pokrojony schab

Paulina Zduniak

Mięso z owocami

Mięso z owocami

Owoce i mięso to bardzo zgrany duet. Te słodsze, jak śliwki, morele czy brzoskwinie, świetnie pasują do delikatnego drobiu czy chudej wieprzowiny (np. szynki lub schabu). Te bardziej zdecydowane w smaku, cierpkie, jak wiśnie czy żurawiny, to z kolei wyśmienity dodatek do ciemniejszych mięs, np. dziczyzny lub wołowiny.

Czeburki i dzyndzałki ze skrzeczkami. Kuchnia Warmii i Mazur

Za co kochamy Mazury? Bo są tam jeziora, lasy (grzybne!), piękne parki krajobrazowe i rezerwaty. Można pożeglować, popływać kajakiem, są fajne trasy rowerowe i szlaki dla pieszych. A na głodomorów czeka świeżutko usmażona ryba, wielka porcja mięsa albo kawał baby ziemniaczanej

Stolica od kuchni

Gdy zamówisz w restauracji befsztyk tatarski, na pewno będzie podany - oprócz cebuli i korniszonów - z sardynkami i surowym żółtkiem. Flaki dostaniesz zawsze z pulpetami. Na deser po prostu nie wypada ci wybrać nic innego niż legendarną wuzetkę. Przepisy kuchni warszawskiej prezentują Krzysztof Wojtal i Jerzy Pasikowski.

Smaczne i sycące - zapiekanki

Smaczne i sycące - zapiekanki

oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij, a następnie dodaj mięsa. Smaż, mieszając, aż mięso będzie rumiane, a woda odparuje. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i ewentualnie cukrem, jeśli pomidory były bardzo kwaśne. Dodaj posiekane zioła i odstaw. Makaron ugotuj na półtwardo

Blogerzy polecają: przepisy na niedzielny obiad

Blogerzy polecają: przepisy na niedzielny obiad

wyciśnięty ząbek czosnku. Następnie zalewamy to odrobiną wody i dodajemy bulionetkę aby się rozpuściła. Dodajemy pokrojone w paseczki boczniaki. Jak zmienią swoją objętość dodajemy schab pokrojony w kostkę. Marynujemy go wcześniej w odrobinie sosu imbirowego, co doda potrawie ostrości. Dodajemy garść

19 obowiązkowych dań do ugotowania w czerwcu

19 obowiązkowych dań do ugotowania w czerwcu

duże, usuwamy je łyżeczką (fot. 2). Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w półplasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt (fot.3). Doprawiamy solą i

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

wszystkich, którzy chcą cieszyć się słodkimi wypiekami w zaciszu własnej kuchni. Idealnie nawilżony biszkopt a może puszysty sernik? Teraz każdy może przyrządzić ulubione ciasto jak prawdziwy cukiernik; - Gulasz - opcja stworzona z myślą o potrawach wymagających długiego gotowania. Siedem poziomów regulacji

Dziczyzna. Kuchnia myśliwska

Dziczyzna. Kuchnia myśliwska

Składniki 2 kg sarniny (schab z kością) gotowa marynata do dziczyzny 30 dag pomarańczy 50 ml likieru pomarańczowego 15 dag sklarowanego masła 30 dag włoszczyzny 4-5 łyżek keczupu zioła (liść laurowy, rozmaryn, jałowiec) 1/2 litra czerwonego wina 100 ml kompotu z czerwonych

Karola Okrasy 13 pomysłów na podroby

Karola Okrasy 13 pomysłów na podroby

solą, pieprzem i cukrem. Przygotuj sałatkę: ogórka pokrój w cienkie słupki. Następnie dopraw solą, cukrem, oregano, kilkoma kroplami octu i wymieszaj. Salceson podawaj pokrojony w cienkie plastry, z pumperniklem, sosem i z dodatkiem sałatki ogórkowej. 1 kg schabu karkowego 150 g wątroby wieprzowej

Belgia bez brukselki

Belgia bez brukselki

świetlicy?Zasadniczo odpowiedź może być boleśnie prosta - zwykli Belgowie, podobnie jak większość Europejczyków, najczęściej jedzą makaron, pizzę i lasagne. Zupełnie nieźle ma się też kuchnia chińska na wynos, podobnie jak rozmaite półprodukty lub dania gotowe, czy to z supermarketu, czy z targu, czy z

Jarmuż

Jarmuż

, płuczemy go dokładnie i wielokrotnie w dużej ilości wody. Na szczęście roślina jest zahartowana i nie padnie zemdlona jak rachityczna szklarniowa sałata. Jeśli mamy nadwyżki, możemy je włożyć do foliowych worków i zamrozić; potem wrzucamy do gotowania, nie rozmrażając. Jarmuż ma ciało. Ugotowany, uduszony