jak się obiera melona zielonego

Tomek Woźniak

Sałatki: zdrowo pomieszane

Sałatki: zdrowo pomieszane

Warzywa i owoce w niebanalnych konfiguracjach. Czasem z wkładką (mięsną, rybną lub serową), czasem bez. Obowiązkowo z odrobiną oliwy. Na zdrowie!

Proste azjatyckie dania Tanyi Valko

Jako miłośniczka egzotyki i autorka książek o Oriencie, w tym powieści rozpoczynającej azjatycką sagę pt. "Okruchy raju", zapraszam czytelników "Palców Lizać" w krótką podróż kulinarną do Azji.

5 trików, jak schudnąć na wiosnę

Astronomiczne lato już tuż - tuż. Lekkie sukienki, stroje kąpielowe i zwiewne tuniki na dobre zagoszczą w naszych szafach. Co zrobić, jeśli od wymarzonej figury dzieli nas kilka dobrych kilogramów? Podpowiadamy triki, które pomogą odchudzającym się!

Klasyka hiszpańskiej kuchni. Gazpacho - aromatyczny i pikantny chłodnik

Klasyka hiszpańskiej kuchni. Gazpacho - aromatyczny i pikantny chłodnik

miastach, Granadzie i Maladze, jak też w sąsiadującej z Andaluzją Estremadurze, jada się gazpacho bez warzyw - ajoblanco. Przyrządza się je z chleba, migdałów, wody, czosnku, oliwy i octu, a podaje z kawałkami melona lub z winogronami. Ostatnio w znanych madryckich restauracjach królują owocowe wersje

7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu

7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu

pod warunkiem że przygotowanie tostów nie okaże się już wyczynem ponad siły... (dla 4 osób)   Składniki 50 dag  pomidorów 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki)  miąższu arbuza 1 zielona papryka 1/2 dużego ogórka wężowego 1/2 szklanki rzodkiewek 3 łyżki

Orzeźwiające dania z miętą

Orzeźwiające dania z miętą

galaretek owocowych, np. z czarnej porzeczki. Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub innej  sałaty kędzierzawej garść  rukoli 2 małe kolorowe  papryki 1  melon 1/2 czerwonej papryczki  chilli 1 pęczek  mięty   Sos: 2/3 szklanki 

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

półmisku. Osobno podajemy oliwę, sól, ocet i pieprz. Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub innej  sałaty kędzierzawej garść  rukoli 2 małe kolorowe  papryki 1  melon 1/2 czerwonej papryczki  chilli 1 pęczek  mięty   Sos: 2/3 szklanki

Truskawki na cztery sposoby

Truskawki na cztery sposoby

2 kromki chleba 1/2 szklanki wody 1/2 kg truskawek 1 duży (250 g) ogórek 1/2 cebuli 1/2 zielonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki dobrej oliwy sól listki świeżej mięty Chleb moczymy w wodzie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Ogórka i cebulę obieramy. Paprykę myjemy

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

, pieprzymy, mieszamy z olejem. Farszem napełniamy ogórki. Ozdabiamy kawiorem. Składniki 2  melony 20 dag ostrego sera z zieloną lub niebieską pleśnią 2 łyżki oliwy 1 opakowanie śmietankowego serka   Sposób przygotowania Melony obieramy i kroimy na kawałki. Ser pleśniowy rozgniatamy

Sałatki na lato

Sałatki na lato

grecka w oryginale nazywana jest "wiejską". W klasycznej wersji podaje się ją z serem feta pokrojonym w plasterki, a nie - jak to się obecnie przyjęło - w kostkę. Sałatka grecka 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 20 dag czarnych oliwek (15 sztuk) 18 dag sera feta 100

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

myjemy, rozcinamy na pół, usuwając twardy środek, kroimy w cienkie pióra. Gruszkę myjemy (nie obieramy), dzielimy na ćwiartki, usuwając gniazdo nasienne, kroimy w paski lub słupki. Melona dzielimy na pół, obieramy, usuwamy łyżką pestki i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

cantaloupe (zielona skórka, żółty miąższ) 1,5 łyżeczki soku z  limonki 1 łyżka oliwy garść listków  estragonu gruba sól morska pieprz 6 cienkich plasterków  limonki   Sposób przygotowania Kroimy melona na 6 cząstek, cienko obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Układamy

Obiad z owocami

Obiad z owocami

(koper włoski)gruszkamelonkilka listków mięty2 łyżki oliwysólpieprzFenkuła myjemy, rozcinamy na pół, usuwamy twardy środek, kroimy w cienkie pióra. Gruszkę myjemy (nie obieramy), dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paski lub słupki. Melona dzielimy na pół, obieramy, usuwamy łyżką

Blogerzy polecają: orzeźwiające napoje

Blogerzy polecają: orzeźwiające napoje

tego jak gęsty koktajl chcemy uzyskać możemy dolać więcej wody.Którą zieleninę wybrać, żeby dostarczyć największą porcję żelaza? W 100g natki pietruszki znajduje się 6,2 mg żelaza, w 100 g pokrzywy - 4,2 mg, w 100 g szpinaku ? 2,7 mg, w 100 g jarmużu- 1,7mgIle kalorii? (1 szklanka koktajlu z

Pomysły na dania z pomidorami

Pomysły na dania z pomidorami

laurowy, jeśli trzeba jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Zupę wlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, A i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej! Składniki 1  melon charentais (żółty miąższ

Letni obiad bez pośpiechu

Letni obiad bez pośpiechu

powstanie zielony krem. Doprawiamy. Przepiórcze jajka gotujemy w osolonej wodzie, obieramy, kroimy na pół i wkładamy do zupy. Każdą porcję kremu polewamy kwaśną śmietaną. 500 g razowego makaronu penne po 250 g białej i czerwonej fasoli z puszki 2 papryki (czerwona i zielona) 4 łyżki oleju lub oliwy sól

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

  cytryny sól sos tabasco   Sposób przygotowania Melon przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, sałatę myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę

Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

3  listki laurowe 2 czerwone papryczki  chilli 4 główki  czosnku 2  cytryny 2 zielone  papryki kilka gałązek świeżego  tymianku   Sposób przygotowania Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Solimy. Udka solimy, nacieramy

Tessa Capponi-Borawska: wakacyjna wyprawa

Tessa Capponi-Borawska: wakacyjna wyprawa

modyfikowałam, dodając jedne składniki i pomijając inne, jak to w kuchnia bywa. Sprawdziły się wielokrotnie. Są to dania proste, na upalne lato, gdy nikomu nie chce się gotować, a zjeść coś przecież trzeba... Insalata di fusilli (Dla 6 osób)   Składniki 30 dag  fasolki szparagowej 50 dag 

6 chłodników dla ochłody. Lekkie dania na upały

6 chłodników dla ochłody. Lekkie dania na upały

  kapusty 2 dojrzałe  pomidory sól i  pieprz 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści  bazylii   Sposób przygotowania Cebulę, marchewki i selera drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula zacznie się lekko rumienić, dodajemy resztę warzyw (umytych

Gorąco? Zrób orzeźwiający napój

Gorąco? Zrób orzeźwiający napój

listki mięty. Wstaw do lodówki. Ten owocowy koktajl jest sycący i słodki. Można zaserwować go na drugie śniadanie w ciepły dzień. Zamiast maślanki sprawdzi się też jogurt grecki. Koktajl owocowy Składniki: 250 g truskawek 2 banany 1 mała puszka brzoskwiń (400g) 3/4 szklanki maślanki cukier do smaku

12 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

12 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

, octem i pieprzem. Do salaterki wkładamy umyte i porwane na duże kawałki liście sałaty, rukiew wodną lub rukolę i pomidorki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Jak błyskawicznie pokroić pomidorki koktajlowe? Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub

Naleśniki w 10 odsłonach

Naleśniki w 10 odsłonach

1 łyżka masła do posmarowania tortu Obierz pieczarki i cebulę, oczyść je i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 15 minut. Zrób sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać. Uważaj, aby zasmażka się nie rumieniła! Powoli, stale

Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

Zupy w Belgii, podobnie jak w Polsce, od dawna stanowią podstawę posiłku. Najbardziej popularne z nich to ziemniaczana, warzywna oraz kremy z pomidorów, marchwi czy szparagów. Zupa-krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 2 cebule (15 dag) 10 dag masła 3 szklanki bulionu z kurczaka 3

Jabłka na słodko i na słono

minut (aż zgęstnieje), od czasu do czasu mieszając. Lekko przestudzonym czatnejem napełnij wysterylizowane słoiki i zamknij. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Tymianek do jabłek? Oczywiście! Choć te drobne zielone listki pewnie kojarzą się bardziej z daniami słonymi, idealnie podkreślą smak jabłek zatopionych

Walentynki na ostro. Walentynki na słodko

łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/2 łyżeczki  chilli Sposób przygotowania Rzepę dokładnie myjemy, obieramy i siekamy ?w zapałkę?. Z pomarańczy robimy fileciki (czyli dzielimy ją na cząstki, które obieramy z błonek). Melona obieramy, oczyszczamy i kroimy na kawałki lub wykrawamy z niego kulki

Słodkie chłodniki owocowe!

głowie ci ani truskawki, ani jabłka, bo masz ochotę na coś egzotycznego, spróbuj zupy melonowej z dodatkiem białego wina. Smakuje jak wakacyjne marzenie. Zupa melonowa 1 dojrzały schłodzony spory melon 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka miodu sok z cytryny Zmiksować miąższ z winem i miodem, doprawić

Smaki lata. Ciesz się nimi teraz

. Przykrywamy, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pokrojonego w kostkę nieobranego ogórka mieszamy z krewetkami i resztą ziół, solimy do smaku. Chłodnik wlewamy do miseczek, dodajemy kawałki arbuza lub melona, wsypujemy ogórkowo-krewetkową mieszankę. Podajemy od razu

Jedzenie na przeziębienie

Z reguły uważamy, że lody je się latem, a już przeziębione osoby powinny trzymać się od nich z daleka. A wcale tak nie jest. Owocowy sorbet nawilży suche gardło i złagodzi ból, zwłaszcza w pierwszych objawach przeziębienia, zadziałaja jak kojący chłodny okład. Poza tym można go przecież potraktować

Zdrowo i niskokalorycznie. Owocowe musy, koktajle i lassi

waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez

Dieta prezydencka oparta na diecie kapuścianej

głowy, po gorszenie nastroju. Można to jednak przetrzymać, na szczęście dieta jest krótka.Jak zacząć?Na początku jemy głównie zupę. Możemy jednak do diety dodać także jabłka, arbuzy, melony lub pomarańcze. Wolno nam zjeść dziennie dwa ziemniaki w mundurkach, a także trochę brokułów, brukselki, ogórka

Nowe gwiazdy na amerykańskim sztandarze

Erath Oregon Pinot Gris 2007 (79 zł) + smażone zielone pomidory Wino z gron jednego z najtrudniejszych szczepów uprawianych na wzgórzach Dundee, w stanie Oregon. Trunek o lekkich karmelowo-bananowych nutach, odcieniach cytryny, jabłek i melona, o miłym finiszu, doda wyrazu

Kuchnia z północnych Włoch

setki sposobów przyrządzania szparagów. Uwielbiają zielone, podobnie jak starożytni Grecy i Rzymianie   Składniki 25 dag  makaronu pappardelle 4 plastry wędzonego  łososia 5 ugotowanych zielonych  szparagów 1  cebula 1  pomidor 1 ząbek  czosnku 1 mała

Wielki sekret taratora

Cvety. - Tutaj codzienny jadłospis dyktują pory roku - mówił, konsekwentnie wybierając na targu tylko to, co zostało właśnie przed chwilą zerwane z grządki. A wiosenno-letnie menu, jak szybko się zorientowałam, to przede wszystkim zielona sałata, doprawiona najczęściej solą, octem i olejem

Kuchnia angielska: W kuchni królowej Elżbiety II

. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu do 2 godzin. Ugotowanego kurczaka przekładamy do miski, polewamy wywarem i czekamy aż wystygnie. Następnie zdejmujemy skórę, obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę i dusimy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy curry

Striptiz z kucharzem

z czosnkiem, morszczuku z wody doprawionym czarnymi oliwkami i czosnkowym winegretem podanym z ziemniakami, jajkami na twardo oraz krótko duszonym szpinakiem i rukolą. Na deser podajemy melony nasączone porto, co nie jest tradycyjnym portugalskim daniem, ale dobrze się kojarzy. Hasło imprezy nie