jak przygotować cieciorkę

Joanna Szachowska-Tarkowska

Wiosenne placuszki

Wiosenne placuszki

O tej porze roku zamiast placków ziemniaczanych lepiej zjeść placuszki z innych warzyw. Polecam te przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem cieciorki i szpinaku. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno jako przekąska. Idealnym dodatkiem jest sałata z lekkim dressingiem.

Ciepłe dania na wieczór

Miło jest wieczorem, po pracy, zjeść coś ciepłego, zwłaszcza w zimie. Mało kto jednak ma ochotę na długie stanie przy kuchni. Ideałem są potrawy, które można przyrządzić w try miga

Pyszności z ciecierzycy: humus, falafel, pasztet

Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, dojrzałe - tylko po ugotowaniu lub konserwowaniu. By skrócić czas gotowania ciecierzycę trzeba namoczyć - najlepiej przez noc. Nasiona ugotowane, zmielone i utarte na miazgę tworzą masę będącą podstawą hummusu, pasty popularnej w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej

Grillowana pierś z kurczaka z farszem z cieciorki i sera blue

Grillowana pierś z kurczaka z farszem z cieciorki i sera blue

Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

Przyjęcie w ogrodzie. Zdradzamy doskonałe przepisy

; wina sól,  pieprz 5  cukinii 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego 1 pęczek  mięty sok z 1  cytryny szczypiorek   Sposób przygotowania Jedną cebulę i jeden ząbek czosnku smarujemy oliwą i zapiekamy. Potem gotujemy 10 min z kolendrą, namoczoną wcześniej cieciorką

Kurczak na obiad. Zawsze pewny wybór

Kurczak na obiad. Zawsze pewny wybór

godziny. (dla 4-6 osób)   Składniki 1 pierś z  kurczaka sól,  pieprz 1 puszka  cieciorki sok z 1  cytryny 3 łyżki oliwy 4 garści  rukoli 4 tortille   Sposób przygotowania Pierś kroimy na paski (ok. 1,5 cm szerokości), rozbijamy na

Menu dnia pełne smaku

Menu dnia pełne smaku

pokrój w cienkie plastry. Przygotuj sos: cebulkę dymkę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, kolendrą i oliwą, dopraw solą i pieprzem. Na talerzach ułóż sałatę, plastry gruszki, posyp połamanymi plastrami boczku i orzechami, skrop sosem i podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska

Lekki obiad

Lekki obiad

korzennych 5 łyżek śmietanki 30% sól pieprz 2 łyżki oliwy garść ugotowanej cieciorki 2 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki Warzywa kroimy na kawałki, wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy, aż zmiękną. Lekko studzimy i miksujemy na krem, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy

Nowość od Bonduelle - Zielony Groszek "Gotowane na parze"

Nowość od Bonduelle - Zielony Groszek "Gotowane na parze"

Walory zdrowotne i smakowe przekonują, że gotowanie na parze to doskonały wybór. Jednak większość z nas jest zabiegana i nie ma wystarczająco dużo czasu na gotowanie. Okazuje się, że można szybko przygotować zdrowy, lekki i pełnowartościowy posiłek. Te wszystkie zalety przyczyniły się do już

Święta u wegan i wegetarian

Święta u wegan i wegetarian

, gdzie byliśmy kilka lat temu ze spektaklami, kiedy podano nam sojowego kurczaka. Smakował jak ten prawdziwy u babci. Po chwili na stole pojawiły się sałatki i tofu w obłędnej panierce oraz wino i żal po utraconych smakach uleciał bez śladu. Małgorzata Gąsiorowska - coacherka, basistka, pasjonatka i

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

znaleźć w niektórych dzielnicach dużych miast lub przy rynku w małych, zazwyczaj w pobliżu targowiska. Uwielbiam wchodzić do pomieszczeń, gdzie leżą, jeden obok drugiego, wielkie wory wypełnione nie tylko wszelkimi gatunkami fasoli, cieciorki i soczewicy, ale także przeróżnym ziarnem: pszenicą, prosem

Rewolucyjna innowacja od Bonduelle: warzywa "Gotowane na parze"

Rewolucyjna innowacja od Bonduelle: warzywa "Gotowane na parze"

nastręcza nam najwięcej problemów - wybór fasoli: czerwoną i białą, soczewicę i cieciorkę. Od dziś koniec z czasochłonnym przygotowywaniem!Nowa seria warzyw Bonduelle to :- Smak i konsystencja warzyw przygotowanych w parowarze- Lepsza tekstura - warzywa są jędrne i świeże- Więcej minerałów niż w warzywach

Jedzenie na poprawę nastroju

Jedzenie na poprawę nastroju

włoskich ciasteczek amaretti lub innych kruchych ciasteczek migdałowych 4 łyżki cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki rumu bita śmietana i kolorowe jadalne kulki do dekoracji Przygotuj białe pralinki: śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrami i powoli podgrzej, ale nie

Pierogi

Pierogi

  rozwałkowujemy na stolnicy. Na placuszki nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy 3 minuty od chwili, gdy wypłyną. Podajemy z podsmażoną na rumiano cebulką. Zobacz też: Jakub Kuroń gotuje z babcią Elą. Zobacz, jak przygotować idealne

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

bardzo lubię czerwoną soczewicę, bo bardzo szybko można ją przygotować. Fasole wszelakie i cieciorkę suchą też mam, ale z nimi dużo jest zabawy, trzeba przez nockę moczyć, długo gotować. Tak, raczej nie jem mięsa, chyba że mnie najdzie, albo szykuję dla syna. Mięso mnie nie kręci, więc raczej go nie

Wegetariańskie przepisy dla początkujących

Wegetariańskie przepisy dla początkujących

pomidorków koktajlowych 10 dag rukoli   Sos: 3 łyżki octu balsamicznego sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy sól, pieprz   Sposób przygotowania Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki

Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami

Lekkie, wiosenne przepisy z kiełkami

(dla 3-4 osób)   Składniki 250 g groszku cukrowego 3-4 łyżki oliwy 3 ząbki  czosnku 250 g  krewetek black tiger 70 g kiełków sojowych 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka marynowanej trawy cytrynowej   Sposób przygotowania Groszek cukrowy

Przekąski przed telewizor

Przekąski przed telewizor

je maczać w hummusie)   Sposób przygotowania Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki. Posypujemy

Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron

Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron

farszem z cieciorki i sera blue AEG WOK  elektryczny Hendi Płyta grillowa Tepanyaki Silit Tao wok Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Czas przygotowania: 15 minut (dla 4 osób)   Składniki 1 litr

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

przykryć mięso   Sposób przygotowania Polędwicę wołową kroimy na plastry o grubości 5 mm, a następnie na paski o szerokości 5 mm i obsmażamy na smalcu, dodając sól i sproszkowaną paprykę. Obrane cebule i ziemniaki kroimy na plastry i dodajemy do mięsa. Kiedy jarzyny lekko się zrumienią, wlewamy

Kuchnia turecka: borek, pilaw, kofta i kebab

Kuchnia turecka: borek, pilaw, kofta i kebab

  cytryny   Sposób przygotowania Dzień wcześniej namocz cieciorkę w osolonej wodzie. Nazajutrz osącz ją i włóż jeszcze raz do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki. Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, kurczaka

Liban - gastronomiczne mocarstwo

Liban - gastronomiczne mocarstwo

Paryżu i Londynie. Pani Maalouf przyznaje, że gdy ponad 30 lat temu wraz z mężem wyemigrowali do Francji, najbardziej brakowało im ojczystej kuchni: - Pichciłam więc, jak mogłam, zapamiętane z Libanu dania, właśnie po to, żeby nie zapomnieć. A mąż i dzieci, zachwycając się, namawiali mnie nieustannie

Piknik, grill, wycieczka - jemy w plenerze

Piknik, grill, wycieczka - jemy w plenerze

Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 1 jajko szklanka śmietany kremówki Farsz: 4 jajka szklanka śmietany kremówki pory trochę masła trochę białego wina trochę tartego sera gruyere Wytrawne ciasteczka z porami przygotuj jak quiche. Zagnieć kruche ciasto: połącz 250 g mąki ze 100 g masła, jajkiem i

Zdrowy dip może być zabójczy dla figury

Zdrowy dip może być zabójczy dla figury

przygotowany na bazie cieciorki jest bogaty w białko, jednak nie wolno nam zapominać o tym, że zawiera sporo tłuszczu i jest dość kaloryczny. Najnowsze wyniki badań przeprowadzonych w ramach The World Cancer Research Fund pokazują smutne wnioski: wciąż brakuje nam wiedzy na temat tego, że niektóre potrawy

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży

Specjały : Biała armia. Twaróg, feta, mascarpone na kilka nieoczywistych sposobów Ozory mylą! Czyli jak polubić podroby Chrupko i szybko. Proste smakołyki w cieście francuskim Możliwość wyspy. Menu inspirowane kuchnią korsykańską przygotował dla was Vincent Deyres Smakowita historia: W poszukiwaniu

Pożegnanie z dynią

:) Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma pistacjami. Podaj na ciepło, z kromką najlepszego chleba. Przepis z bloga Banana Pepper . Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką ok. 1.5 kg dyni pół kg ciecierzycy 250 g zielonej fasolki szparagowej główka sałaty dębowej Sos: pół szklanki oliwy z

Babskie sprawy i potrawy

łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz   Sposób przygotowania Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy

Bez glutenu zdrowiej

, kukurydzę, cukinię, chilly, marchewkę, pietruszkę, bataty, pieczarki, szparagi, kalafiory, grzyby mung i shitake, glony nori i wakame, orzechy: nerkowca, włoskie, laskowe, makadamia, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, sezam, kasze: jęczmienną, jaglaną, pęczak, gryczaną, soczewicę, cieciorkę, fasolkę

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

sosem z pomidorów. Równie niekonwencjonalnym daniem są "pierogi" z buraka z serem migdałowym. W menu znajdziemy również hummus - oczywiście surowy. Jak kucharz radzi sobie z takim wyzwaniem? Zamiast gotowanej cieciorki używa jej kiełków i miksuje je z ziarnami sezamu, suszonymi pomidorami

Zabieram was w "Podróż na sto stóp"

psią kupę. Uśmiecha się z wyrozumiałością do matki ciągnącej za rękę dziecko, które wyje jak syrena straży pożarnej. Widząc stragan z owocami, ma ochotę podejść i podtykać każdą rumianą brzoskwinię, powąchać truskawki. Stop. Po obejrzeniu tego filmu przede wszystkim człowiek ma ochotę coś zjeść! fot

10 składników, które obudzą twój umysł i ciało. Nie śpij królewno

2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego  tymianku 1/2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz   Sposób przygotowania Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i

Zdrowy fast food? To da się zrobić!

Pyszna i lekka pizza z dodatkiem mąki żytniej i płatków owsianych zapewni sytość oraz energię na dłuższy czas. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz posmarować ją sosem przygotowanym z pomidora (pozbawionego skórki), ząbka czosnku, małej cebulki, kilku listków świeżej bazylii oraz soli i pieprzu

Kuchnia osadników i przepisy na egzotycznego grilla

kuchennych sztuczek, jak marynowanie mięsa w jogurcie czy innych pomysłowych pastach i zastanawianie się nad całkowitą odmiennością przyzwyczajeń smakowych: jak można jeść fasolę z cieciorką i ryżem? Niby prawa i lewa, a obie lewe! Myślałam też o języku, jaki towarzyszy wspomnieniom o potrawach: autorka

Wielka porcja do podziału - dania jednogarnkowe

; pomidorków   Sposób przygotowania Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Do środka wkładamy czosnek w łupinkach i ćwiartki cytryny. Układamy kurczaka w brytfance, wokoło rozsypujemy cebulę pokrojoną w piórka, cząstki obranych ziemniaków, ćwiartki pieczarek i pomidorki na

Puszka - wygodne gotowanie

(dla 2 osób)   Składniki 1 duży  ziemniak świeżo mielony  pieprz 2 łyżeczki oleju arachidowego 1 czerwona  cebula 1 puszka sardynek w oleju 3 plastry suszonego  banana szczypta  curry   Sposób przygotowania Ziemniaka gotujemy w

14 dań z kurczaka do wypróbowania w tym tygodniu

umyte i oczyszczone z błon)  piersi kurczaka 3 łyżki sosu śliwkowego 1  mango 3-4 świeże grzyby shiitake 200 ml mleka kokosowego 250 g  makaronu ryżowego (wstążki jak tagliatelle) kilka listków bazylii tajskiej (można zastąpić zwykłą)   Sposób przygotowania

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

. Zastąp tłuste wędliny takie, jak salami i boczek pieczonym mięsem z indyka lub chudą wołowiną. Dodaj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się pomidory (przed dodaniem usuń gniazda nasienne), papryka, brokuły, jarmuż, cieciorka i soczewica. Włóż też kilka plasterków sera. Wybierz mozzarellę lub dobrej

Blogerzy od kuchni: Gotuje, bo lubi

przez nią przepisy nie są najbardziej wyszukane, ale nie można odmówić jej tego, że sposób w jaki je przygotowuje to doznanie estetyczne najwyżej próby. Stałabym sobie z boku, podlewałabym nam wina i poprosiłabym ją o przygotowanie czegoś potrójnie czekoladowego z dużą ilością masła. A co! Menu marzeń

Planujesz biwak. Suchy prowiant na weekend

; kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego  tymianku 1/2 łyżki oliwy sól i świeżo mielony pieprz   Sposób przygotowania Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i

Czas na zabawę! Przepisy na przyjęcie

sezamowej tahini sok z 1 cytryny 50 ml wody 8 łyżek oliwy 1 łyżka przyprawy tandoori masala sól, pieprz 1 owoc granatu   Oraz: po kilka jabłek marchewek i łodyg selera naciowego (będziemy je maczać w hummusie)   Sposób przygotowania Cieciorkę odcedzamy i dokładnie

Polska sarna po turecku

przygotowania wywaru na barszcz. To ma sens! Jabłka dodają słodyczy, a pektyny w nich zawarte poprawiają konsystencję. Dziczyzna, jak można było przypuszczać, też wzbudziła zachwyt. - U nas rzadko się pojawia, jeśli już, to głównie dzikie ptactwo, bażanty i przepiórki - mówi Semi. - Typowy dla kuchni

Sepia z mątwy: czarny charakter w kuchni

Atrament czy sepia z mątwy (czasem z kalmarów), czarny jak węgiel i dość gęsty, jest słono-słodki, ma bogaty, lekko rybny smak.Kupimy go w formie sproszkowanej lub płynnej: w słoiczkach i w saszetkach (po 4 g). Najlepszy jest ten drugi. Sepia w proszku ma dużo mniej smaku.Przygotowując potrawy z

Flaki. Daj się skusić

suszonych na słońcu, a następnie utłuczonych z czosnkiem oraz innymi przyprawami i zmieszanych z olejem) sól i pieprz do smaku   Sposób przygotowania Oczyszczone flaki kroimy w paski o wymiarach 2 na 4 cm. Gotujemy przez dwie godziny w osolonej wodzie, odcedzamy przez cedzak, płyn zachowujemy

Kasztany - dania na jesienne i zimowe dni

Sposób przygotowania Myjemy nerki, zdejmujemy otaczającą je błonę. Gotujemy kasztany. Trzymamy w cieple (np. w piekarniku na najmniejszym ogniu, albo jak kartofle, pod kocem, w gazecie). Obieramy cebule, drobniutko je siekamy. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Rozpuszczamy

Obiad na upał - chłodnik lub sałatka

śródziemnomorska nie bez powodu jest idealna na upały. Południowcy wiedzą, jakie dania sprawdzają się najlepiej, kiedy słońce praży, a temperatura na zewnątrz gwałtownie rośnie. Gazpacho - jak to chłodnik - warto solidnie schłodzić przed podaniem. Składniki dla 4 osób: 6 dojrzałych pomidorów 2 szalotki pokrojone

Wegańskie przysmaki

Weganie to ortodoksyjni wegetarianie: nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, nabiał zastępują produktami z soi, takimi jak tofu czy mleko i jogurty sojowe. Dziś przepisy również dla nich Ryż kokosowo-cytrynowy 2 szkl. ryżu długoziarnistego 3 łyżki oleju słonecznikowego 4 łyżki

Hummus - arabska przekąska na spotkania z przyjaciółmi

samodzielnie. Podstawowym składnikiem hummusu są ziarna ciecierzycy, czyli grochu włoskiego (czasem ciecierzycę mylnie nazywa się cieciorką, jednak to określenie jest zarezerwowane dla samicy cietrzewia). U nas raczej mało popularna, ciecierzyca pełni istotną rolę w kuchni Bliskiego Wschodu, basenu Morza

Co ja zjadam? Czyli rzecz o mych smutnych pastach i podrabianych hummusach

Hummus powinien być z cieciorki, a dobra pani domu powinna przestrzegać przepisów. Ja jestem najgorsza, moje humusy też, dlatego mamy wywalone na to, co mówią przepisy. Jak powiedział mi ostatnio Jamie Lidell, czyli pan, który nagrywa odjechane płyty, życie jest za krótkie, żeby grać według cudzych

Fasola po włosku

Zaczynały od stołówki pracowniczej. Po 11 latach dostały gwiazdkę Michelina, uczył się u nich młody Jamie Oliver. Ruth i Rose gotują w Londynie, a teraz również w polskiej telewizji. Ja to kupuję Chciałabym tak jak właścicielki River Café, londyńskiej restauracji nad Tamizą, zabrać kiedyś

21 obowiązkowych dań do ugotowania w styczniu

; tymianku 3 łyżki grubo pokrojonej natki   Sposób przygotowania Kaszę zacieramy lekko ubitym jajkiem, wsypujemy do rozgrzanego rondla o grubym dnie i prażymy chwilkę (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlewamy 2 szklanki wrzącej

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

sól 1 łyżka mąki kukurydzianej   Sposób przygotowania Posiekaj czosnek, pomidory i paprykę. Cebule i kiełbaski pokrój na kawałki. Na pokrojonej słonince podsmaż cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż, aż zrobi się jasne. Zdejmij garnek z ognia, dodaj czosnek, pomidory, paprykę

Rodzinne gotowanie

, aż alkohol wyparuje (możemy podpalić). Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową, posiekany majeranek i wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Zupę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby nabrała intensywnego smaku i aromatu.4-5 łyżek oliwypo 1 papryce czerwonej

Szpinakowe pyszności

Przygotuj:45 dag liści szpinaku,35 dag cieciorki z puszki,długi strąk czerwonego chili,po 2 łyżeczki kminu rzymskiego i nasion kolendry,3 ząbki czosnku,2 łyżki oleju (najlepiej arachidowego),garść świeżych liści kolendry,sok z jednej cytryny, pieprz, sól Sposób przyrządzania:Szpinak przebrać

Kenwood - marka, której zaufali Mistrzowie. Teo Vafidis

przez ok. 20 min.Po upieczeniu ( jeszcze gorące) skrapiamy wodą różaną i posypujemy obficie cukrem pudrem(na 4 porcje) Składniki 400g cieciorki Oliwki zielone bez pestki Theofilos "Mój grecki Smak" 10szt 1 marchewka 4szt cebula szalotka 400g pomidory Serco całe bez

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

działa tu jedna z najbardziej twórczych restauracji w Nowym Jorku. Roberta's , tak jak Franny's, jest pizzerią. Choć na nią zasługuje, pewnie nigdy nie zdobędzie gwiazdki Michelina. Mieści się bowiem w dawnym garażu, na stołach nie ma białych obrusów i serwetek. Codziennie jednak przybywają tu

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

(45 dag)  cukinie 2 (20 dag)  marchewki 3 (25 dag)  cytryny 1 owoc (30 dag)  awokado 1 (10 dag)  cebula 1 pęczek natki sól, pieprz   Sposób przygotowania Mięso i warzywa oczyść, umyj, obierz. Cieciorkę namocz, odstaw na noc, a następnie ugotuj na

Wegeburgery zdobywają modne knajpy. Zamiast mięsa - kotlet z cieciorki

2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki pestek słonecznika sól pieprz ziołowy do smaku sos sojowy jasny 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia   Sposób przygotowania Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku

Ciecierzyca

Inaczej cieciorka lub włoski groch. Jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Ważna w kuchni śródziemnomorskiej, w Polsce zdecydowanie niedoceniana. Przypomina kształtem nieduży orzech laskowy, w smaku też jest trochę orzechowa. Rodzi obficie, jest

Do sałat nie tylko oliwa

trafia do małych buteleczek. Jest wrażliwy na ciepło i światło, dość szybko jełczeje. Trzeba go przechowywać w lodówce. W każdej sałacie, w której pojawiają się orzechy, kilka kropel tego oleju wzmaga ich smak. Pasuje do soczewicy, cieciorki, karczochów, do kompozycji z serami pleśniowymi i parmezanem

Karnawałowy bufet

z nasion sezamu), 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka soli i świeżo zmielony czarny pieprz Cieciorkę namaczamy na noc. Osączamy, zalewamy świeżą wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godz., co jakiś czas odszumowując. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody z gotowania

Bogini oblizuje palce

nadzieję na ekskluzywny obiad - zwłaszcza że na stół wjechała wielka sałatka - ale Nigella rozwiała nadzieję. - Robimy zdjęcia do nowej książki. Siedzimy sobie w kuchni i jest z jednej strony fajnie, ale z drugiej nie. Fajnie, bo to miłe zobaczyć kuchnię milionerki i megagwiazdy. Kuchnia jak kuchnia

Strączkowe wariacje sałatkowe

wrzącej osolonej wody i gotować ok. 15 min (mrożony trochę krócej), po czym odcedzić, wystudzić i obrać z łupinek. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Rukolę wypłukać, osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Oliwki poprzekrawać na połówki. Wymieszać przygotowane składniki, oprószyć