jak podzielić królika na porcje

Nina Kosińska

Królik króluje

Królik króluje

Doceńmy królicze mięso! Przewyższa inne pod względem zawartości łatwo przyswajalnego białka, a cholesterolu ma mniej niż cielęcina czy kurczaki.

Czarne i zielone. Przepisy z oliwkami

Mogą być czarne lub zielone, z pestką, drylowane lub nadziewane, a wszystkie pyszne. Kluczowy składnik w kuchni hiszpańskiej czy włoskiej. Świetne są jako przekąska albo dodatek do dań. Wypróbuj nasze przepisy z oliwkami

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Wraz z zakończeniem postu na wielkanocnym stole pojawiają się pyszne pieczone mięsiwa oraz pasztety. Zazwyczaj przygotowuje się je z mieszanki mięs - wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Jeśli jednak masz ochotę na coś innego, do ich przyrządzenia możesz równie dobrze użyć ryby (także wędzonej) albo warzyw.

Domowe pasztety

Domowe pasztety

kg) 100 g podgardla 100 g boczku 250 g łopatki wieprzowej 2 cebule 4 jajka 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina wytrawnego 1 czerstwa kajzerka 1 duża garść orzeszków piniowych 2 liście laurowe łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz Mięso z królika umyj, osusz, pokrój na

Nowy sposób na kilogramy. Jesz 8 godzin, pościsz 16. I chudniesz

Nowy sposób na kilogramy. Jesz 8 godzin, pościsz 16. I chudniesz

light *1 łyżka cukru *1 łyżeczka prażonego sezamu *sok z 1 limonki *sól *4 przekrojone na pół awokado hass. Tuńczyka, ogórek, cebulę, kolendrę, papryczkę, majonez, cukier, sezam i sok z limonki wrzuć do miski. Delikatnie wymieszaj. Posól awokado, masę tuńczykową podziel na 8 porcji i nałóż do połówek

Odchudzamy potrawy świąteczne albo jemy połowę porcji

. Oczyszczonego królika włożyć do kamiennego lub szklanego naczynia, zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni, obracając co 12 godzin. 3. Po zamarynowaniu podzielić królika na porcje 4. Natrzeć kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca oraz pieprzem ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu lub

Kuchnia włoska. Domowy makaron

Kuchnia włoska. Domowy makaron

; marchewka pokrojona w kostkę kawałek  selera korzeniowego, pokrojony w kostkę 30 ml oliwy 2  liście laurowe 2 gałązki majeranku 2 gałązki  tymianku + tymianek do dekoracji 1  królik bez kości, podzielony na kawałki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml 

Drób, czyli ptactwo, plus... królik

Drób, czyli ptactwo, plus... królik

ręcznikiem papierowym drób podziel na porcje, które po rozmrożeniu będzie można od razu przygotować. Mięso zawiń w folię spożywczą lub przełóż do woreczków do żywności.- Przed włożeniem mięsa do zamrażalnika dołącz kartkę z datą zamrożenia. Tuszka z kurczaka może być zamrożona nawet 12 miesięcy, kaczki i

Nowe gwiazdy na amerykańskim sztandarze

Nowe gwiazdy na amerykańskim sztandarze

podzielony na porcje) 1 pieczony kurczak (w porcjach) 2 duże cebule (pokrojone w piórka) 2 duże zielone papryki (bez pestek, pokrojone w plastry) 1 ostra papryczka 25 dag świeżych grzybów (oczyszczonych i pokrojonych w plasterki) 50 dag marchewek (obranych, pokrojonych w plasterki) 3 średnie ziemniaki

Mar y montna

Mar y montna

wywaru ze skorup krewetek, ewentualnie rybich kręgosłupów i warzyw, bo doda to siły smakowi morskiemu. Zastąpienie go rosołem z kurczaka życie ułatwia, ale smak spłyca. Na gorącej oliwie obsmaża się porcje mięsa z kością, dodaje posiekaną cebulę, czosnek, tymianek, listek laurowy, suszoną paprykę. Jeżeli

Post początkiem diety?

Post początkiem diety?

ZMORAŻeby pokazać, jak zbawienny wpływ ma na nasze zdrowie post, franciszkanin, ojciec doktor Grzegorz Bernard Błoch przytacza przykład Hunzów zamieszkujących jedną z wysoko położonych dolin w zachodnich Himalajach (obecny Pakistan). Otóż, jeszcze kilkadziesiąt lat temu lud ten był całkowicie odizolowany od

Blog tygodnia: Zmysły w kuchni

Blog tygodnia: Zmysły w kuchni

przewartościowały niektóre moje poglądy na jedzenie, np. dziś wolę zjeść świeże owoce morza rzadziej, niż zadowalać się mrożonkami.Przepis Karoliny: Gicze jagnięce pieczone w winie, czosnku i rozmarynie oraz puree z fasoliSkładniki na 4 porcje:4 gicze jagnięce2 główki czosnku, podzielone na ząbki, nieobrane4 łodygi