jak podać zielonego melona

Paulina Zduniak

Menu dnia na ochłodę

Menu dnia na ochłodę

W dzisiejszym menu proponujemy potrawy, które przyniosą ochłodę w upalny dzień: aromatyczny chłodnik z cukinii i ogórka z dodatkiem koziego sera, kolorową sałatkę z melonem oraz orzeźwiającą granitę.

Indyk - nie tylko na obiad [7 pomysłów]

Delikatne mięso indyka doskonale komponuje się z owocami, np. brzoskwiniami, melonami, czy cytrusami. Jest nieco droższe od kurczaka, ale również chudsze i mniej kaloryczne. Sprawdzi się zarówno w menu osób dbających o linię, jak i najmłodszych smakoszy.

Wege party

Przekąski przygotowane na bazie warzyw i owoców mogą być nie tylko smaczne, ale również treściwe, zwłaszcza jeśli doda się do nich ser i orzechy.

Pyszne drinki i koktajle bez alkoholu - nie tylko dla dzieci

Pyszne drinki i koktajle bez alkoholu - nie tylko dla dzieci

... Krosno szklanki do drinków ... Krosno Szklanki do drinków ... Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Bezalkoholowe koktajle można przygotowywać zarówno na bazie wody i soków, jak i herbaty - zwłaszcza zielonej. Aby nadać im dodatkowego

Sałatki: zdrowo pomieszane

Sałatki: zdrowo pomieszane

sosem przed podaniem. Uwaga : Jeżeli jajka przed włożeniem do wrzątku będą miały temperaturę pokojową, to jest szansa, że nie popękają podczas gotowania. arcoroc Komplet obiadowy Ca... Komplet obiadowy Luminarc P... THK Porcelanowy komplet obi... Sprawdź ceny > Sprawdź

Klasyka hiszpańskiej kuchni. Gazpacho - aromatyczny i pikantny chłodnik

Klasyka hiszpańskiej kuchni. Gazpacho - aromatyczny i pikantny chłodnik

)   Składniki 250 g białego pieczywa (ok. 10 kromek) 15 dag obranych migdałów 2 ząbki  czosnku sól, 5 łyżek dobrej oliwy 1/2 l wody 2 łyżki octu winnego sherry (vinagre de Jerez) kiść białych  winogron 1/4  melona z zielonym miąższem (np. miodowego)   Sposób

Smakowite szaszłyki - nie tylko z mięsem

Smakowite szaszłyki - nie tylko z mięsem

, pomidorki owinięte w paski żółtej i zielonej papryki. Grilluj około 15 minut, obracając i skrapiając marynatą. Autor: Aneta Kosiba Szaszłyki warzywne sprawdzą się zarówno jako przekąska dla wegetarian, jak i smaczny dodatek do mięs z grilla. Możesz podać do nich ziołowy lub czosnkowy sos - najlepiej na

Mięsne roladki

Mięsne roladki

: Okazje.info Idealne w sezonie na szparagi, kiedy są stosunkowo niedrogie, jędrne i pyszne. Posmakują szczególnie tym, którzy najchętniej wybierają mięso drobiowe. 2 pojedyncze niewielkie filety z piersi kurczaka 12 plastrów wędzonego boczku 12-15 ugotowanych zielonych szparagów (powinny mieć ok. 10

7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu

7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu

)   Składniki 1  melon garść  truskawek winogrona 1  ananas 1  mango 1  papaja sok z 1 limonki listki  mięty 1 łyżka brązowego cukru   Sposób przygotowania Odcinamy wierzch melona (jak najmniej miąższu), usuwamy pestki i wydrążamy

Menu dnia: lekkie i orzeźwiające

Menu dnia: lekkie i orzeźwiające

Soczysty melon w połączeniu z lekkim białym winem - tym razem spotykają się w zupie! Jest błyskawiczna w przygotowaniu i przyjemnie chłodzi, ale - uwaga - poczekaj, zanim wsiądziesz po niej za kierownicę! Zupa melonowa 1 dojrzały schłodzony spory melon 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka miodu sok z

Miłosne menu pod chmurką

Miłosne menu pod chmurką

energii. Melon świetnie orzeźwia i pobudza zmysły. Ruloniki z szynki parmeńskiej w liściach cykorii 2 główki cykorii 12 plastrów szynki parmeńskiej 1 dojrzały melon (np. galia) pieprz i sos balsamico do dekoracji Obierz melon i miąższ pokrój na łódeczki. Każdą łódeczkę zawiń w szynkę parmeńską i ułóż

Owoce na ostro

Owoce na ostro

więcej) zielonego pieprzu doda pikanterii. 1 kg wiśni bez pestek otarta skórka i sok z wcześniej wyszorowanej i sparzonej limonki łyżeczka grubo zmielonego zielonego pieprzu 1 kg cukru żelującego 1:1 Zmiksować połowę wiśni, dodać pozostałe owoce, skórkę i sok z limonki oraz zielony pieprz. Wymieszać

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

półmisku. Osobno podajemy oliwę, sól, ocet i pieprz. Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub innej  sałaty kędzierzawej garść  rukoli 2 małe kolorowe  papryki 1  melon 1/2 czerwonej papryczki  chilli 1 pęczek  mięty   Sos: 2/3 szklanki

Wiwat cytrusy

Wiwat cytrusy

przeźroczysty (jest to tzw. woda wapienna). Do soku z malin mieszając energicznie dodaj Algizoon. Napełnij nim strzykawkę i małymi kropelkami wkropl do wody wapiennej. Galaretka z melona: Ugotuj melona jak maliny, zmiksuj blenderem i przetrzyj przez drobne sitko. Sok z melona przełóż do rondelka i do gotującego

Piknikowe menu

Piknikowe menu

pestek 1/2 melona miodowego długie wykałaczki   Pomidorki umyj, mozzarellę i oliwki odsącz z zalewy, z melona wydrąż łyżeczką kuleczki. Nadziewaj kolejno poszczególne składniki na wykałaczki. Przed podaniem możesz skropić oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Składniki na 20 sztuk: 300 g mąki

Zapraszamy na krewetki

Zapraszamy na krewetki

z gotowymi krewetkami, małżami i dressingiem. Wypełnij nadzieniem połówkę melona, udekoruj gałązkami szczypiorku i pokruszonym serem Manouri. Uwaga! Jeśli w przepisie nie jest podane inaczej, krewetki są świeże, nie mrożone. Jeśli masz tylko mrożone, to najpierw je rozmroź Przepis: Theofilos

Sałatki na lato

Sałatki na lato

grecka w oryginale nazywana jest "wiejską". W klasycznej wersji podaje się ją z serem feta pokrojonym w plasterki, a nie - jak to się obecnie przyjęło - w kostkę. Sałatka grecka 3 pomidory 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 20 dag czarnych oliwek (15 sztuk) 18 dag sera feta 100

Słodkie chłodniki owocowe!

Słodkie chłodniki owocowe!

: Wrzucić pokrojonego, oczyszczonego z pestek i zielonej skóry arbuza do blendera, polać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować. Odstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać fetą i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sezon na truskawki w pełni. Pierwsze zbiory już za nami

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

cantaloupe (zielona skórka, żółty miąższ) 1,5 łyżeczki soku z  limonki 1 łyżka oliwy garść listków  estragonu gruba sól morska pieprz 6 cienkich plasterków  limonki   Sposób przygotowania Kroimy melona na 6 cząstek, cienko obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Układamy

Truskawkowe inspiracje

Truskawkowe inspiracje

200 g truskawek 200 g świeżego ogórka 1 łyżeczka posiekanej mięty 50 ml likieru Malibu 10 g miodu sok z jednej limonki   Z ogórka wydrąż małe kuleczki. Truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z ogórkiem. Dopraw posiekana miętą i likierem. Dodaj odrobinę miodu i soku z limonki. Przed podaniem

Pomysły na dania z pomidorami

Pomysły na dania z pomidorami

laurowy, jeśli trzeba jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Zupę wlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy sporym kleksem śmietany. Ta zupa jest równie wyśmienita, jeśli zrobimy ją z zielonych pomidorów, A i ze zwykłych, czerwonych smakuje nie gorzej! Składniki 1  melon charentais (żółty miąższ

Menu dnia z sałatką z kurczaka

Menu dnia z sałatką z kurczaka

słodkiej w proszku świeżo mielony czarny pieprz 200 g kaszy kwinoa (quinoa, in. komosa ryżowa) lub bulguru 400 ml wody lub lekkiego bulionu z kurczaka 100 g sera typu feta lub sera koziego 100 g boczku po 50 g sałat: rukoli sałaty lodowej radicchio i szpinaku 1 owoc granatu lub 80 g miąższu z melona

Gorąco? Zrób orzeźwiający napój

Gorąco? Zrób orzeźwiający napój

dodaj kostki lodu i zmiksuj ponownie. Przelej do dwóch szklanek i udekoruj listkiem mięty. Mrożona herbata świetnie chłodzi i smakuje. Można zrobić ją na bazie earl grey lub zielonej herbaty. Najlepszy słodki dodatek to miód. Malinowa ice tea kilkanaście słodkich dużych malin 2 torebki herbaty

Zupa cold

feta2 gałązki bazyliisól, pieprzWrzucić pokrojonego, oczyszczonego z pestek i zielonej skóry arbuza do blendera, polać sokiem z cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować. Odstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać fetą i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Melonowa z kiwi

Kurczak egzotycznie - z pysznymi dodatkami

Taka lekka sałatka świetnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu czy kolacji, jak i imprezowej przekąski. Aby była bardziej treściwa, możesz na przykład dodać do niej grzanki. Sałatka z kurczakiem w karaibskiej marynacie - przepis blogera "Karaibska" marynata: 1 plaster ananasa 2 łyżki

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

Składniki na 4 porcje : mango, papaja, karambola, łyżka soku z granatu, 3 łyżki soku pomarańczowego, jogurt naturalny niskotłuszczowy (do podania) Przygotowanie : Wszystkie owoce umyć, obrać i pokroić w grube plasterki, następie wymieszać. Sok z granatu wymieszać z sokiem pomarańczowym i polać

Obiad na upał - chłodnik lub sałatka

solidnie schłodzić przed podaniem. Składniki dla 4 osób: 6 dojrzałych pomidorów 2 szalotki pokrojone w kostkę 1 zielona papryka pokrojona w kostkę 1 ogórek oczyszczony z nasion i pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku 1/2 filiżanki oliwy z oliwek extra virgin Garść listków świeżej bazylii Garść czarnych

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

, pieprzymy, mieszamy z olejem. Farszem napełniamy ogórki. Ozdabiamy kawiorem. Składniki 2  melony 20 dag ostrego sera z zieloną lub niebieską pleśnią 2 łyżki oliwy 1 opakowanie śmietankowego serka   Sposób przygotowania Melony obieramy i kroimy na kawałki. Ser pleśniowy rozgniatamy

Ekspresowa kolacja

TRISTAR DO GOTOWANIA RYŻU w okazje.info Takiego łososia możesz podawać na przykład z sałatką z dodatkiem rukoli lub ugotowaną lub podsmażoną zieloną fasolką. Łosoś smażony z cytrusami po 6 plasterków cytryny i limonki 1-2 łyżki oliwy 6 filetów z łososia (po 15-20 dag) sól pieprz

Smakowite przekąski

, dodaj okruchy chleba, natkę pietruszki, szczypiorek i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż masło trochę się zetnie. Napełnij muszle z małżami powstałą masą. Przed samym podaniem włóż do piekarnika na 10 minut. Podawaj z cytryną pokrojoną na ósemki. 150 g suszonych

Desery pełne owoców

i wody czy też schłodzonej zielonej lub białej herbaty. Smoothie orientalne 1/2 dojrzałego ananasa 1 mango 1 mały melon miodowy 1 szklanka soku pomarańczowego pokruszony lód Owoce obierz, miąższ podziel na części. Dodaj sok pomarańczowy, zmiksuj. Wymieszaj z pokruszonym lodem, rozlej do

Kolorowo i lekko - kuchnia na lato

najlepiej, kiedy słońce praży, a temperatura na zewnątrz gwałtownie rośnie. Gazpacho - jak to chłodnik - warto schłodzić przed podaniem.Hiszpański chłodnik z pomidorówSkładniki dla 4 osób:6 dojrzałych pomidorów2 szalotki pokrojone w kostkę1 zielona papryka pokrojona w kostkę1 ogórek oczyszczony z nasion i

12 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

, octem i pieprzem. Do salaterki wkładamy umyte i porwane na duże kawałki liście sałaty, rukiew wodną lub rukolę i pomidorki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Jak błyskawicznie pokroić pomidorki koktajlowe? Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

wypadały), przekrawamy na pół i, lekko uderzając drewnianą łyżką, wydobywamy pestki. Usuwamy resztki gorzkiej białej błony. Przygotowane pestki dodajemy do kaszy, wrzucamy posiekany koperek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy odrobiną oliwy. (dla 4 osób)  

Lato zawsze z Tobą - kolekcja WOMEN'SECRET 2012

Women'Secret przygotowało na lato kilka odsłon swojej kolekcji: HAWAJE To kolekcja świeża i tropikalna jak przekrojony melon podany na śniadanie. Wzory z kwiatami i liśćmi hibiscusa, zieleń i truskawkowa soczystość przywodzą na myśl rajską krainę. Kolekcja składa się z kostiumów kąpielowych

Naleśniki w 10 odsłonach

miąższ oraz skórkę z pomarańczy i smaż minutę. Włóż pokrojonego melona i duś około 7 minut, a następnie wymieszaj z czekoladą i płatkami migdałowymi. Na ciepłe naleśniki nałóż nadzienie, złóż na pół i skrop masłem roztopionym z miodem. Przed podaniem polej wódką i podpal. Przepis: Nowa Kuchnia

Karnawałowe menu

ręczniku papierowym. Do momentu podania trzymaj w cieple. FISKARS Nóż do warzyw Gerpol Nóż do warzyw Nóż do warzyw Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info 1 opakowanie ciasta drożdżowego na pizzę 5 dużych cebul 3 duże filety anchois

8 pomysłów na szaszłyki

jeden z nich i wypróbuj koniecznie. Szaszłyki z cukinią Jeśli wybrałeś przepis z cukinią, mamy jeszcze jedną ciekawą propozycję. Zobacz, jak przygotować szaszłyki na patelni i w dekoracyjny sposób podać je gościom, jako przystawkę. Potrzebny będzie bekon lub boczek, oscypek albo ser kozi, cukinia i

9 przepisów z bazylią do wypróbowania w tym tygodniu

; bazylii (najlepiej tajskiej) 4 liście kaffiru (można zastąpić łyżeczką startej skórki cytrynowej)   Sposób przygotowania Robimy zieloną pastę curry, kolejno wkładając do blendera i miksując wszystkie podane składniki z 4-5 łyżkami wody (wodę wlewamy na koń-cu). Pozostawiamy 5 łyżek pasty do

Słodki początek dnia

śliwkowymi. Autor: Zuzanna Wiciejowska Omada Komplet 4 filiżanek+spodek Omada Kpl. 4 filiżanek ze spodkiem THK Kawowy komplet FINESSE Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Można je podać w formie tortu, tak jak w przepisie poniżej

Obiad z owocami

półmisku, przekładamy plastrami podduszonych brzoskwiń, polewamy sosem.Rada: Poza sezonem świeże owoce możemy zastąpić brzoskwiniami z puszki.1 i 1/2 litra wywaru warzywnego (może być z kostki)1/2 szklanki białej fasoli (ew. z puszki)1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki)garść

Co jeść w upały by nie zwariować? 6 przepisów z arbuzem

(dla 4 osób)   Składniki 50 dag pomidorów 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza 1 zielona papryka 1/2 dużego ogórka wężowego 1/2 szklanki rzodkiewek 3 łyżki oliwy 30 dag fety 2 cebulki dymki 1/4 szklanki liści mięty 1/2 szklanki gęstego

Moje wielkie odchudzanie - dieta 1000 kalorii

kuchni włoskiej, to robi mi się jeszcze weselej, jak na drugie śniadanie dostaję sałatkę z zielonym makronem, pesto, suszonymi pomidorami i gorgonzolą. Chociaż moim dotychczasowymi faworytami okazały się sałatka z arbuza, truskawek, imbiru i mięty oraz naleśnik z kaszą gryczaną i serem. Catering

Belgijskie menu dnia z czekoladowym deserem

Zupy w Belgii, podobnie jak w Polsce, od dawna stanowią podstawę posiłku. Najbardziej popularne z nich to ziemniaczana, warzywna oraz kremy z pomidorów, marchwi czy szparagów. Zupa-krem ze szparagów 1 kg zielonych szparagów 2 cebule (15 dag) 10 dag masła 3 szklanki bulionu z kurczaka 3

Kwaśne, ale jakie zdrowe. Sałatki z cytrusami

z cytryny. Sałatę możemy podawać wymieszaną z sosem lub sos podać osobno, aby każdy mógł zdecydować, jak dużo chce go użyć. Składniki 1,5 kg  ziemniaków sól (najlepiej gruboziarnista) 8 małych udek z  kurczaka pieprz sok i skórka otarta z 1/2  cytryny 4 łyżki oliwy

Wiosenna dieta dwudniowa

) przekąska melonowa: 1/16 żółtego melona 5 łyżek chudego serka homogenizowanego 1 łyżka otrąb pszennych To posiłek bogaty w potas, dzięki któremu pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu Obiad (ok. 380 kcal) 1 szklanka ugotowanego makaronu razowego podanego ze 150 g piersi kurczaka

Szwedzkie lato w kuchni

typu feta lub sera koziego 100 g boczku po 50 g sałat: rukoli, sałaty lodowej, radicchio i szpinaku 1 owoc granatu lub 80 g miąższu z melona miodowego lub mango 100 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli 50 g orzechów pinii 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżeczki (10

Letni obiad bez pośpiechu

pieprzem. Przed podaniem możemy posypać sałatkę posiekaną kolendrą. Do tej potrawy możemy użyć zarówno pszennego makaronu razowego, jak i razowego żytniego. Pszenny razowy w zasadzie nie różni się w smaku od jasnego. Żytni jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. 3 duże lub 6 mniejszych karczochów (mogą być z

Pora na obiad

lekko odparowujemy. Wlewamy śmietankę i gotujemy, aż sos zgęstnieje, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Do sosu porowego wkładamy usmażoną rybę i całość chwilę razem dusimy. Rada: Mięso sandacza jest białe, chude, jędrne i średnioościste, ma bardzo delikatny smak. Dla kontrastu można podać je z ostrą

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

one minimalne. Dobry przykład stanowi takie warzywo jak marchew, która ma wysoki indeks glikemiczny, ale małą zawartość węglowodanów. Oznacza to, że jej spożycie ma niewielki wpływ na zwiększony poziom cukrów we krwi. Indeks glikemiczny zależy od tego, jak przygotowujesz posiłki Wartość indeksu

Kuchnia bułgarska: tarator, banica i rakija

Cvety. - Tutaj codzienny jadłospis dyktują pory roku - mówił, konsekwentnie wybierając na targu tylko to, co zostało właśnie przed chwilą zerwane z grządki. A wiosenno-letnie menu, jak szybko się zorientowałam, to przede wszystkim zielona sałata, doprawiona najczęściej solą, octem i olejem

Kasza gryczana w roli głównej

. Można w trakcie sprawdzić czy mięso w całości się upiekło. Podajemy z czymś zielonym. Sos można przygotować w większej wcześniej i przechowywać w lodówce (wtedy kasza jeszcze bardziej spęcznieje i lepiej przejdzie smakiem orzechowym. Lub szykować wszystko na świeżo jak w propozycji powyżej. Przepis

7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Miksujemy składniki sosu. Sałatkę posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem winegret. (Dla 6 osób)   Składniki 1  melon 1 pęczek rzodkiewek mieszane sałaty (karbowana, roszponka,  rukola) 3 łyżki oliwy sok z 1

Pani Krysia nabiera dzieci na kluski Shreka

- Lubicie szpinak? - pytam Dominika i Michalinę z trzeciej klasy, którzy dosiedli się do mnie w szkolnej stołówce. - Nie! - odpowiadają, zajadając się jarzynową. - To co wczoraj jedliście na obiad? - dociekam, zerkając na jadłospis, w którym króluje szpinak. - Wczoraj były zielone kluski Shreka

Pomysł na jesienny obiad

35 g masła cebula drobno posiekana 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki 7 dużych pomidorów grubo pokrojonych bulwa kopru włoskiego, pocięta na plasterki 300 ml wytrawnego białego wina 300 ml wywaru warzywnego 150 g oliwek zielonych drylowanych 70 g kaparów 6 pstrągów, wypatroszonych

Owocowe desery

. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na połówki, a potem każdą połówkę przekrój jeszcze w poprzek na dwie równe części. Każdą cząstkę banana oprósz cynamonem, obtocz w przygotowanym cieście i smaż około 5 minut na rozgrzanym maśle. Ułóż na talerzu lub podaj w miseczce. Danie efektownie wygląda podane w

Świadomie piękna z beGLOSSY

są dla Ciebie odpowiednie, a które przynoszą tylko szkody. W fachowej terminologii skład produktu podany na opakowaniu to INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingridients). Jest to system mający na celu ujednolicenie nazewnictwa składników kosmetyków i według prawa Unii Europejskiej, każdy

Bułka tarta to nie panierka

pszennej i słodkiej papryki)80 g mąki2 jajka30 g świeżego rozmarynusólpieprz czarny młotkowanykarmelizowany melon: 1 (ok. 1,2 kg) melon250 g miodu1 pomarańczasólpieprz czarnyOczyszczoną polędwiczkę wieprzową zamarynuj przez 6 godzin w rozmarynie, soli i młotkowanym czarnym pieprzu. Następnie podsmaż na

Kuchnia z północnych Włoch

setki sposobów przyrządzania szparagów. Uwielbiają zielone, podobnie jak starożytni Grecy i Rzymianie   Składniki 25 dag  makaronu pappardelle 4 plastry wędzonego  łososia 5 ugotowanych zielonych  szparagów 1  cebula 1  pomidor 1 ząbek  czosnku 1 mała

Dieta na płaski brzuch

zielonego ogórka. Oczywiście najlepiej jest połączyć dietę z odpowiednimi ćwiczeniami (znajdziecie je tu). Kiedy już przejdziemy do właściwego etapu naszej diety należy pamiętać, by spożywać posiłki o wartości energetycznej około 400 kalorii co 4 godziny ( muszą być bogate w nienasycone kwasy

Nowe gwiazdy na amerykańskim sztandarze

Erath Oregon Pinot Gris 2007 (79 zł) + smażone zielone pomidory Wino z gron jednego z najtrudniejszych szczepów uprawianych na wzgórzach Dundee, w stanie Oregon. Trunek o lekkich karmelowo-bananowych nutach, odcieniach cytryny, jabłek i melona, o miłym finiszu, doda wyrazu

Zdrowo i niskokalorycznie. Owocowe musy, koktajle i lassi

pokruszony lód (3-5 łyżek), mieszamy. Napój wlewamy do szklaneczek, posypujemy resztą kminu i dekorujemy listkami mięty. (na 9-10 szklanek 200 ml)   Składniki 2-2,5 kg zielonych, kwaskowatych jabłek (najlepiej odmiany Granny Smith) 1,5-2 kg soczystej marchewki 1 cały średniej

Walentynki na ostro. Walentynki na słodko

; pieprz ew. miód (lipowy albo akacjowy) i suszona cebula (taka jak do hot dogów) do podania Sposób przygotowania Buraki (czerwony i chioggia) kroimy na cienkie plastry i blanszujemy przez minutę we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, osączamy, studzimy. Ubijamy śmietankę i mieszamy ją delikatnie z kozim

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

/50Zupa krem z marchwi z kminkiem i kawiorem 7/40Zupa krem z pasternaku z krewetkami 7/40Zupa krem z warzyw korzennych i jabłka 1/72Zupa krem z zielonego groszku z krewetkami 7/37Zupa krem z zielonych szparagów ze śmietaną i kawiorem 7/38Zupa minestrone ze szparagami 6/51Zupa paprykowa z kremem z białej

Zielone przepisy na lato

  Oraz: 30 dag pokrojonej w kostkę  wędzonej piersi indyka 1 posiekana biała  cebula 20 dag groszku konserwowego 1 zielona, pokrojona w kostkę  papryka garść listków świeżej  kolendry do podania  liście sałaty rzymskiej lub lodowej   Sposób przygotowania

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

na sposób tradycyjny (podane na lodzie lub soli, przyprawione pieprzem i sokiem z cytryny) 5/31tarta z łososiem 5/63tort rybny z bitą śmietaną 4/44troć lub pstrąg z grilla 8/53tuńczyk i łosoś z melonem miodowym 3/11tuńczyk w sezamie 1/83turbot w cieście filo 1/60 SOSY, PRZYPRAWY, DODATKI chutney z

Przekąski

startego parmezanu.Apetyczna sakiewkaSałatka z dojrzałego melona i posiekanych świeżych listków bazylii zawinięta w cieniutki płat dojrzewającej podwędzanej elastycznej szynki (np. parmeńskiej lub Chrobry).Sałatka w chrupkiej salaterceSałatka z wędzonej piersi kaczki z dodatkiem pomarańczy, kolendry i

Wielki sekret taratora

Cvety. - Tutaj codzienny jadłospis dyktują pory roku - mówił, konsekwentnie wybierając na targu tylko to, co zostało właśnie przed chwilą zerwane z grządki. A wiosenno-letnie menu, jak szybko się zorientowałam, to przede wszystkim zielona sałata, doprawiona najczęściej solą, octem i olejem

Kolekcjonerki "Wysokich Obcasów"

- dodaje - że mogę kupić je w niedalekiej wsi, gdzie dochodzą gazety. W zimie podjeżdżam samochodem, a w lecie wsiadam na rower i mam piękną drogę przez stawy i zieloną dzicz. Lubię je czytać w niedzielę rano, w łóżku. Zula mieszka w stuletniej drewnianej chałupie, bo, jak mówi, nigdy nie była wojowniczką

Pieprz

Rosnące w tropikach pnącze Piper nigrum, o sporych, zielonych liściach, oplata drzewa lub tyczki przygotowane przez ludzi. Dwa razy do roku obsypuje się gronami małych zielonych kuleczek. Najmniej dojrzałe, najdelikatniejsze zbierane są na pieprz zielony. Aby utrzymał swój kolor, jest marynowany w

Kuchnia angielska: W kuchni królowej Elżbiety II

dziewczęta i... rzucał w nie kulkami z melona. Poza tym książę - podobnie jak cała rodzina królewska - nie jest bynajmniej hojnym chlebodawcą. Główny lokaj Karola ma tak skromne uposażenie, że musi dorabiać przy rozmaitych dystyngowanych przyjęciach. Jednak gospodarstwo "oszczędnego" księcia

Truskawki na cztery sposoby

2 kromki chleba 1/2 szklanki wody 1/2 kg truskawek 1 duży (250 g) ogórek 1/2 cebuli 1/2 zielonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki dobrej oliwy sól listki świeżej mięty Chleb moczymy w wodzie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Ogórka i cebulę obieramy. Paprykę myjemy

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

dość duszonej kapusty - chociaż podawano ją raz z marchewką, raz z papryką, potem z pomidorami, za każdym razem wyglądała tak samo. Warzywa nie mogą być zamęczone gotowaniem. Zamiast szarych i rozpadających się brokułów czy brukselki można podać znacznie smaczniejsze zielone i jędrne. Pomaga gotowanie

Słona gruszka

, podlej rosołem i odparuj, usuń zioła i podaj gruszki posypane grubo mielonym pieprzem. Oba przepisy pasują do pieczonego schabu. Jeżeli masz w planie eskalopki cielęce, to nie od rzeczy będzie sos ze śmietanki z rozpuszczoną gorgonzolą. Usmażone eskalopki ułóż na talerzu, obok wlej gęsty sos i posyp go

Kuchnia francuska: Lato w Prowansji

;dodajemy oliwki i dusimy jeszcze 30 minut. Podajemy gorące. Daube będzie zdecydowanie lepsze, jeśli przygotujemy je dzień wcześniej i odgrzejemy przed podaniem. Dla 4 osób   Składniki 500 g cienkiej, bezwłóknistej zielonej  fasolki szparagowej 1 łyżka soku z  cytryny gruba

Striptiz z kucharzem

z czosnkiem, morszczuku z wody doprawionym czarnymi oliwkami i czosnkowym winegretem podanym z ziemniakami, jajkami na twardo oraz krótko duszonym szpinakiem i rukolą. Na deser podajemy melony nasączone porto, co nie jest tradycyjnym portugalskim daniem, ale dobrze się kojarzy. Hasło imprezy nie