jak piec brokuły

Martyna Szydłowska-Adamiuk

Zielone brokuły na pochmurną jesień

Zielone brokuły na pochmurną jesień

Brokuł o tej porze roku wciąż smakuje świetnie i na dodatek ma dobrą cenę. Wykorzystuj to warzywo w swojej kuchni, bo jest bardzo zdrowe - pamiętaj jednak, żeby go nie rozgotować - gotowany czy smażony, brokuł musi pozostać soczyście zielony i przyjemnie chrupiący.

Zielone brokuły

Możesz z nich zrobić smaczną przystawkę, zupę, danie główne czy przekąskę. A do tego będą to dania zdrowe, bogate w wapń, potas, luteinę czy witaminy C i K.

Szwajcarska zapiekanka - porcja 4,50 zł

40 dag makaronu, 20-30 dag różnych wędlin lub pieczeni z wczorajszego obiadu, kilka różyczek brokułu, łyżka masła, sól, pieprz, szklanka śmietany, 2-3 jaja, 2-3 łyżki startego wędzonego żółtego sera

Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione

Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione

Przed wielkanocną ucztą

Przed wielkanocną ucztą

200 g razowego chleba 200 g fety 200 g brokułów 4 jajka 200 ml mleka 4 łyżki mąki 80 g czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Chleb i ser kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z

Menu dnia w sam raz na piknik

Menu dnia w sam raz na piknik

Zamiast (albo oprócz) wędzonego indyka, możesz przygotować również inne składniki tortilli, np.: pieczonego lub wędzonego kurczaka, tuńczyka z puszki (najlepiej wymieszanego z odrobiną majonezu) lub wędzonego łososia. Tortilla z wędzonym indykiem 2 duże tortille 6 plasterków wędzonego indyka 2

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

1/2 kg brokułów 4 jajka szklanka kremówki sól gałka muszkatołowa łyżka masła 3 łyżki tartego parmezanu Brokuły gotujemy do miękkości, dzielimy na małe cząstki. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, mieszamy z brokułami, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Foremki do muffinów smarujemy masłem i

Rozgrzewające menu dnia z pieczonymi jabłkami na deser

Rozgrzewające menu dnia z pieczonymi jabłkami na deser

Brokuły to bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Zupa-krem z brokułów swoim zielonym kolorem nie tylko poprawi nastrój, lecz także rozgrzeje w pochmurny, listopadowy dzień. 1 duży brokuł 1 l bulionu warzywnego śmietanka 36 % kawałek sera gorgonzola lub lazur pół łyżeczki

Menu dnia z babką ziemniaczaną

Menu dnia z babką ziemniaczaną

Brokuły dobrze jest jeść na okrągło. Mają wiele witamin i minerałów oraz związki chemiczne zwane sulforanami, które zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. W przepisie na brokułową sałatkę z orzechami znajdziemy też rodzynki! Brokułowa sałatka z orzechami 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki

Walentynki - włoski wynalazek

Walentynki - włoski wynalazek

g pomidorków koktajlowych 200 g brokułów 1 łyżka oliwy extra virgin 1 ząbek czosnku 450 ml mleka 30 g masła 15 g mąki 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano Sposób przygotowania: 1. Pokroić warzywa: cukinię w półplasterki, szparagi i brokuły na małe kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki

Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

; Sposób przygotowania Chleb, ser i brokuły kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki, z wierzchu przykrywamy

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

(dla 4 osób)   Składniki 2  jajka 120 g cukru 120 g masła 120 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml schłodzonej 36%  śmietanki 6 łyżek cukru pudru 100 ml  likieru Baileys 1 spory dojrzały banan 4-5 łyżek dżemu  wiśniowego

Sycące menu z zapiekanką warzywno-rybną

Sycące menu z zapiekanką warzywno-rybną

zabiel śmietaną. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Blender MPM MBL-07 w okazje.info Jeśli posiadasz jedynie ryż w torebkach nie gotuj go przez 25 minut, a według instrukcji, znajdującej się na opakowaniu. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag

Wytrawne babeczki

Wytrawne babeczki

ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Guardini foremka do zapiekania niebieska w okazje.info

Zapiekanki z ryżem - proste i smaczne. Na obiad i kolację

Zapiekanki z ryżem - proste i smaczne. Na obiad i kolację

papryki. Sosem zalać zapiekankę, posypać startym serem. Piec ok. 20-25 min w temp. 180 st. Autor: Magdalena Tabaczyk Wykorzystaj delikatne filety rybne. Sos musztardowy zaostrzy smak. Nie zapomnij o aromatycznych ziołach. 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów z karmazyna, mintaja lub morszczuka

Gotuj na parze i chudnij!

Gotuj na parze i chudnij!

częściej spotyka się z krytyką lekarzy i dietetyków, którzy ostrzegają przed związkami rakotwórczymi zawartymi w przypalonym jedzeniu. Zapobieganie nowotworom Czy wiesz, że warzywa, takie jak brokuły, kalafior czy kapusta zawierają glukozynolany zapobiegające powstawaniu nowotworów. Niestety te drogocenne

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 min, aż masa się zetnie. Podawaj ciepłą lub przestudzoną do temperatury

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

. Sałaty umyj, osusz. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj jabłka, orzechy i żurawiny, dodaj majonez i wymieszaj. Na wierzchu ułóż zrumienione mięso. Podawaj. RADA: zamiast indyka możesz użyć mięsa z pieczonej kaczki lub gęsi. Zapiekanka z makaronu, łososia i brokułów Składniki: 250 g makaronu penne 250 g

Jeszcze więcej żurawiny

Jeszcze więcej żurawiny

, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy pozostałym miodem i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy przez 7 minut na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Roszponkę skrapiamy żurawinowym sosem. Podajemy z zapiekanym serem kozim.30 g orzeszków piniowych40 g suszonej

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

). Pieczemy 30 min. w 190 stopniach. Masło: Zioła jak najdrobniej siekamy. Masło ucieramy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek i sól. Rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Źródło: www.bistromama.pl Nietrudne do wykonania i zarazem efektowne, wytrawne ciasto z oliwkami możesz również zabrać ze sobą jako

Menu dnia z letnimi warzywami

Menu dnia z letnimi warzywami

pieprz. Zupę zmiksować w blenderze. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tekst: Marta Gessler Nawet jeśli nie dbasz o linię, użyj do tego dania makaronu pełnoziarnistego - zyskasz naprawdę oryginalny smak i będzie zdrowiej.  Spaghetti z brokułami i ciecierzycą 1 spory brokuł 1 puszka (ok. 220 g

Brokuły

Brokuły

Jak wybierać: powinny być zielone, żółknących nie kupujemy. Jak przechowywać: w lodówce w szufladzie na warzywa, niemyte, w plastikowej torbie. Jak gotować: najlepiej na parze (zachowują intensywnie zielony kolor). Wystarczy garnek z wodą i sitko. Brokuły zachowują właściwości odżywcze zarówno

Przepisy na piknik idealny

Przepisy na piknik idealny

(dla 4 osób)   Składniki 400 g  makaronu penne 1  brokuł 1  cukinia 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 200 ml 12%  śmietany 200 g sera typu roquefort 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól, pieprz   Sposób przygotowania

Smaczne kąski

Smaczne kąski

4 kiełbaski drobiowe 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 500 g liści szpinaku 4 papryki marynowane lub pieczone 200 g sera feta Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą. Na

Menu dnia z serowymi naleśnikami

Oto pomysł na odmianę dla tradycyjnej pomidorówki. Jeśli chcesz, możesz nie dodawać do niej kalafiora (zamiast niego można podać zupę z grzankami) lub zastąpić go brokułem. Krem pomidorowy z kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna) oliwa posiekana cebula 3 posiekane łodygi selera 3

Menu dla znudzonych zimą

. 30 minutach), wkładamy główki czosnku, pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. 4 steki z polędwicy

Kurczak i warzywa - zgrany duet

solą i pieprzem. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Masz ochotę na sycący, a przy tym szybki i lekki posiłek? Polecamy sałatkę z kurczakiem. Jeśli nie lubisz mozzarelli możesz także wykorzystać fetę. Sałatka z kurczakiem i brokułami - przepis blogera mix sałat-150g pierś z kurczaka 200 g różyczek brokułu

Andrzejkowe przekąski

wierzch ciasta, by nie wyrosło podczas pieczenia. Wstaw foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Ostrożnie wyjmij foremki z ciastem, na podpieczone spody nałóż porcje ratatouille. Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zapiekaj ok. 15 minut, aż ciasto się przyrumieni

Z kremowym serkiem - przysmaki na imprezę i nie tylko

, jak i drugie śniadanie. Polecamy je w wersji na słono, z dodatkiem pieczarek. Muffiny z pieczarkami 200 g pieczarek (około 10 sztuk) 1 nieduża cebula masło do smażenia (około 1 łyżki) 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli świeżo zmielony pieprz do

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki, ale wciąż al dente. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a następnie różyczki brokuła. Gotuj przez 2-3 minuty, aż brokuły będą podgrzane. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan, dopraw solą i

Na rozgrzewkę po sankach

wymieszaj. Masą zalej przygotowaną chałkę i odstaw na 15 minut, aby dobrze nasiąkła. Wystające części bułki posmaruj masłem i posyp imbirem wymieszanym z brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz przez 45 minut na złotobrązowy kolor. Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki 50 dag

Proste i niedrogie dania z rybą

Rybna zapiekanka z dodatkiem ryżu to zdrowy i sycący, a przy tym prosty pomysł na obiad. Do sosu, zamiast musztardy, możesz dodać także dwa przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów (np. z karmazyna, mintaja lub

Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę

łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. półtorej godziny w piecu rozgrzanym do 170 st. C. Upieczone obierz, pokrój w kostkę, przesmaż z warzywami i jabłkami. Warzywa zalej wodą i duś do miękkości. Następnie zmiksuj je i przetrzyj przez sito. Dopraw solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną

Pomysły na szybkie obiady (w 30 minut!)

, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzej i lekko natłuść patelnię, smaż kolejno jak najcieńsze naleśniki. Składaj je w chusteczki, polewaj czekoladą, podawaj z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Granchio Patelnia do naleśników

"Kuchnia fit" - nowa książka Konrada Gacy

oraz drobno posiekanym rozmarynem. Pieczemy przez 20 min w temp. 180°C. Brokuł parujemy lub gotujemy do miękkości, przekładamy do miksera. Dodajemy sezam, kolendrę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu (jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody). Ryż gotujemy według instrukcji podanej

Nie tylko kanapka

różyczek brokułu 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce) świeżo zmielony czarny pieprz Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy patelnię, którą można wstawić do piekarnika, np. z metalową rączką. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i połową

Przyjęcie na świeżym powietrzu

; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info 2 szklanki mleka 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 szklanki śmietanki 30 proc. 40 g masła 3 łyżki mąki 1 mały brokuł 2 cukinie 1/4 szklanki startego parmezanu sól, pieprz W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj, mieszając

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

pieczenia Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Z tą wiosenną tartą powinien poradzić sobie każdy. Idealny poczęstunek dla ukochanej osoby. Zobacz, jak szybko przyrządzić tartę z sera blue z truskawkami i orzechami Więcej inspiracji znajdziesz na

Pyszne zupy krem - na wiosnę

Czy wiesz, że? - 100gr mrożonego groszku dostarczy aż 21% dziennego zapotrzebowania na wit. B1, 38% na Wit. C, 26%na kwas foliowy, dostarczy 1,6 mg żelaza, 25 mg magnezu i 19 mg wapnia- 100gr mrożonych brokułów pokryje 87% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 47,6% na kwas foliowy, 17%. zalecanej

Ulżyj sobie! Przekąski do 150 kalorii - w sam raz na "po świętach"

, zmieścisz się spokojnie w stu pięćdziesięciu kcal. To super przekąska na wieczór, do filmu, albo na spotkania ze znajomymi. Oczywiście, jak ze wszystkim, pozostaje kwestia porcji. Mały kubeczek jogurtu plus brokuły to porcja w sam raz. Zdrowe i nie tuczy! / fot. Agata Żychlińska 7. Pieczony ziemniak

Młode ziemniaki na kilka sposobów

Dobra propozycja na lekką kolację, gdy na dworze upał. Warzywno - ziemniaczana frittata. Wiosenna frittata 5 jajek 6 młodych ziemniaków garść liści szpinaku mała cukinia mały por zielona fasolka szparagowa ząbek czosnku szczypior ewentualnie brokuł sól i pieprz około pół szklanki mleka

Kolacje Kina Kulinarnego. Transatlantyk

czerwonym winem. Serwowane z chrupiącym chlebem pieczonym na starzonym zakwasie żytnim, marmoladą z cebuli, Consomme z musztardy i olejem z gorczycy. 2. Black & White - Pieczony turbot na rozgrzanych orzechach i czarnym sezamie podany z chrupiącym kalafiorem, olejem curry, czarną solą i bukietem białych

Małe co nieco na "babski" wieczór

, sól i pieprz. Masło pokrój na kawałki i ręcznie wymieszaj z mąką, aż otrzymasz konsystencję okruchów. Stopniowo dolewaj wodę i zagnieść twarde ciasto. Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na cienki placek. Okrągłą foremką o średnicy 5-6 cm wykrawaj krążki i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej

Mięsa pełne aromatu

wierzbie Zamiast szynki parmeńskiej, mięso możesz również obłożyć plastrami surowego lub wędzonego boczku. Taka szynka będzie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z dodatkiem sosu chrzanowego lub śliwkowego. Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem 1,5-2 kg szynki wieprzowej

Chrupiący i delikatny kalafior - zrób to!

wysypanej mąką stolnicy (lub blacie) i wyłóż nim formę do tarty o średnicy, formując wysoki brzeg. Nakłuj dno widelcem i ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysyp ciężarkami (lub suchą fasolą) i wstaw do piekarnika

Rozgrzewający i pikantny imbir - inspiracja prosto z Azji

cebulą, imbirem, skórką pomarańczową, olejem i przyprawami. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Dorzucamy do pozostałych składników. Blachę wykładamy folią aluminiową posmarowaną olejem. Kładziemy na niej rybę skórka do dołu, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut. Upieczoną rybę układamy na

Kapusta i spółka

obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i

Słodko, słono, serowo!

. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy kawałki łososia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Jeszcze raz mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od

Śniadanie pracownika korporacji

dla 6 osób - Danie z pochodzenia brytyjskie, popularne na śniadanie w większości krajów anglojęzycznych. Jest składnikiem tzw. full breakfast, obok: smażonych pomidorów i grzybów, grzanek, kiełbasek, pieczonej fasoli (w zależności od regionu są jeszcze inne dodatki).   Składniki 8 dużych

Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio

kremowym serkiem oraz parmezanem. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylej na szpinak i łososia. Piecz około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa ścięta. Rada: Quiche możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: Ugotuj.to Terrina to rodzaj pasztetu, który zazwyczaj albo piecze

Kolorowe sałatki z pysznym serem

Brokułowa sałatka z fetą i płatkami migdałów jest szybka do zrobienia, a przy tym smaczna i efektowna. Nada się zarówno na śniadanie, jak i dodatek do obiadu (zwłaszcza grillowanego mięsa). Aby przyspieszyć przyrządzanie sałatki, warto skorzystać z sera, który już jest podzielony w kostki. Sałatka

Letnie menu dla jednej osoby. Tylko 10 zł!

Składniki potrzebne do przygotowania 12 muffinów kosztują 7,30 zł. Na pierwsze śniadanie zjedz dwie - 1,22 zł.   Składnik i 1,5 szklanki płatków owsianych- 1,00 zł 1 szklanka mąki pszennej - 0,70zł 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 1,20zł 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,10 zł 1/2

Letnie śniadania

Nie masz pomysłu na nadmiar borówek? Możesz je dodać do owsianki. W podobny sposób jak owsiankę, można także przygotować kaszę jaglaną (wideo z przepisem znajdziesz poniżej). Owsianka z borówkami szklanka mleka szklanka płatków owsianych 2 garście borówek amerykańskich (mogą też być jagody

Feta na 9 sposobów

do 210 st. C i piecz około 20 minut. Autor: Aneta Kosiba Złocista tarta z farszem z czerwonej cebuli zarówno doskonale smakuje, jak i prezentuje się na stole. Oprócz fety możesz posypać ją miękkim serkiem kozim. Tarta z czerwoną cebulą i fetą 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule obrane i

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.(dla 6 osób) Sos warzywny: 2 ząbki czosnku 1 cebula 100 g boczku 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki sól, pieprz 1 por 1 brokuł 250 g brukselek 1 puszka (400 g

6 dań z makaronem do wypróbowania w tym tygodniu. 30 minut w kuchni

sera). Doprawiamy solą i pieprzem. Pyszna, zdrowa i łatwa. Sałatka z makaronu razowego z pieczonymi pomidorkami i mozzarellą (dla 4 osób)   Składniki 400 g  makaronu penne 1  brokuł 1  cukinia 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 200 ml 12%  śmietany

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

brokuły kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki, z wierzchu przykrywamy również papierem do pieczenia. Pieczemy

Jamie Oliver poleca trzy książki dla smakoszy

dużo bardziej zachęcająca dla dzieci! Piecz potrawę w piekarniku ok. 25 minut, aż się zezłoci i zacznie bulgotać. Podawaj z gotowanym na parze brokułem lub chrupiącą zieloną sałatą. Black Red White Naczynie do... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

. Omlet Frittata 6 jajek 1 cebula 1 papryka brokuł (albo mała cukinia) 4 łyżki kukurydzy 1/2 szklanki startego sera pecorino 2 łyżki posiekanej natki ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól pieprz Brokuł podziel na różyczki (cukinię pokrój w plasterki). Cebulę pokrój w talarki, miąższ papryki w

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

. Zastąp tłuste wędliny takie, jak salami i boczek pieczonym mięsem z indyka lub chudą wołowiną. Dodaj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się pomidory (przed dodaniem usuń gniazda nasienne), papryka, brokuły, jarmuż, cieciorka i soczewica. Włóż też kilka plasterków sera. Wybierz mozzarellę lub dobrej

Sałatka z paryskich bułek - menu dnia z oryginalnym deserem.

Wyrazista biel i charakterystyczny smak sera feta idealnie kontrastuje z motywem przewodnim sałatki: brokułami. Zobacz przepis na sałatkę z brokułów i sera feta . Kolejne trafne zestawienie to delikatne mięso łososia i chrupiąca panierka ożywiająca całokształt.   Łosoś w panierce z orzechów

5 przepisów na lazanie

Składniki 8 suchych  płatów lazani 2 łyżki masła 50 g posiekanej  cebuli po 50 g drobno pokrojonej czerwonej i zielonej  papryki 75 g drobno pokrojonych różyczek  brokułów 450 g drobno pokrojonych grubych plastrów wędzonej  szynki sól, pieprz 1 łyżka masła

Ser na obiad

wciskamy pod skórę każdego kawałka mięsa i spinamy wykałaczką. Układamy piersi w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i resztą soku z cytryny, oprószamy pozostałą skórką cytrynową. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 30 minut. Podajemy z tłuczonymi

Nowa książka Ani Starmach - mamy kilka przepisów

cukrem (mikserem lub rózgą). Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. - Ciasto przekładaj do małych silikonowych foremek (takich jak na muffinki), wypełniając trzy czwarte foremki (ciastka znacznie urosną podczas pieczenia). Wstaw do

Omlety - nie tylko na śniadanie

czereśniami. Można przyrządzać go na małych patelenkach, a także w formach do pieczenia tarty. Autor: Junona Lamcha Frittata to rodzaj włoskiego omletu. Zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem sera, warzyw czy mięsa. Frittatę możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. jako drugie śniadanie). Omlet

Kwiaty i owoce drzew wiatropylnych w kuchni

rarytasem natomiast są kwiatostany i młode owocostany żeńskie wierzb i topól. Mają bardzo przyjemną teksturę, trochę jak jędrne brokuły. Smak "warzywny", jedynie z lekko salicylowym posmakiem. Używane jako pokarm przez Indian w południowo-zachodniej części USA, jadane są też w wielu regionach Chin

Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od razu. Jak filetować łososia? HENDI Naczynie do zapiekania Kuchenprofi - Naczynie Vialli Design Naczynie do

Kuchnia australijska. Piknik pod wisząca skałą

Składniki 6 średnich  ziemniaków 1  brokuł 2  cukinie 1  bakłażan 6 gałązek  rozmarynu mieszanka  sałat 6 łyżek oliwy 2 łyżki keczupu sól,  pieprz   Sposób przygotowania Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i

Kremowe zupy z charakterem

Prosty i pyszny sposób na modyfikację klasycznej "pomidorówki" to podanie jej z podsmażonym na złoto kalafiorem. Zamiast niego możesz także użyć brokułu, odrobiny smakowego serka czy zielonego pesto. Krem pomidorowy z kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna) oliwa posiekana

Tanie gotowanie: 5 zestawów obiadowych

1/2 pęczka posiekanego szczypiorku sól pieprz lub papryka do smaku Sposób przygotowania: pierogi z botwinką Biszkopt z budyniem i galaretką Potrzebne: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy 1

Wielkanoc wegetarian

parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż ładnie się zrumienią. Najlepsze są gorące. (dla 6 osób)   Składniki 1 kg małych cukinii lub mrożonych  brokułów 20 dag mrożonych liści  szpinaku 2  cebule 4 ząbki  czosnku sól, pieprz 1

Makaron. To lubię!

, ale ja czasem dodaję jeszcze niebieski ser, gałkę muszkatołową i chilli. Można też dodać przesmażone kawałeczki kurczaka, a szpinak zamienić na brokuły. Rigatoni ze szpinakiem i ricottą 300 g makaronu rigatoni500 g liści szpinaku baby2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku500 g sera ricotta200 ml śmietany 22

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.III

pieprz Przygotowanie: Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą

Letnie dania z suszoną żurawiną

łyżeczkami miodu, solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj po odrobinie oleju. Dodaj żurawinę i orzechy. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Pokrój ser na 8 plasterków, a następnie umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop pozostałym miodem i posyp listkami tymianku. Zapiekaj 7 minut w temp. 220

Oczyszczające menu z książki "Karolina na detoksie"

kawałek korzenia imbiru o długości kciuka chipsy z selera (opcjonalnie): 1/4 selera sól kiełki rzodkiewki do przybrania (zamiennie z chipsami z selera) Przygotowanie: Różyczki brokułu pieczemy w piekarniku (200°C) z olejem kokosowym, czarnuszką i curry 15-20 minut. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą

Książki kulinarne na święta

zgromadzono tu wyłącznie dania z piekarnika - wytrawne i słodkie. Jest więc pieczona szynka, polędwica Wellington, świąteczny pudding, paszteciki, precle, babeczki mince pies i wieniec malinowo-cynamonowy. Z książki dowiecie się także m.in., jak przygotować adwentowy kalendarz z herbatników, domek z pierników

Makaron nieźle zapieczony

naczynie żaroodporne Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Lazania z kurczakiem i brokułem Składniki: 9 płatów makaronu lasagne, ugotowanego al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu 1 duża cebula perłowa, drobno posiekana 50 g masła 50 g

Kanapki pełne super mocy dla małych superbohaterów - 7 inspiracji na wyjątkowe i zdrowe śniadania do szkoły

pomalowane zostały niebieskim barwnikiem spożywczym. Obok suszone daktyle, śliwka i maliny. Różyczki brokułów i kalafiora posypane zostały czarnym sezamem. Takie śniadanie doda energii każdemu małemu sportowcowi, trenującemu - podobnie jak Czarna Wdowa - zarówno karate, jak i balet.     materiały

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

, następnie odłożyć na ręcznik papierowy, żeby obciekła z wody. 2. Natrzeć solą i pieprzem. 3. Blachę na pstrąga posmarować olejem i ułożyć rybę. Całość piec 25 minut w temperaturze 165°C. 4. Brokuły ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. Medaliony przygotować

Święta z dodatkami

, odstaw do przestudzenia. Zobacz też przepis żurawinę z gruszkami oraz przepis na żurawinę autorstwa Marty Gessler Ten sos znakomicie pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni oraz gotowanych, podawanych na zimno warzyw, np. szparagów, brokułów czy

Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

przysmak wprost z Prowansji. Pasuje zarówno do ryb i owoców morza, jak i warzyw. Dorsz z cytrynowo-czosnkowym alioli 600 g fileta z dorsza 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko 4 łyżki oleju sól pieprz Sos: 100 ml oliwy extra virgin 3 ząbki czosnki 1 cytryna sól morska

Pyszna przerwa w pracy

Kałka STALGAST Patelnia grillowa w okazje.info Jeśli boisz się, że składniki sałatki za bardzo nasiąkną sosem, wlej go do małego pojemniczka lub słoika i wymieszaj z sałatką przed zjedzeniem. Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką Składniki: 4 ziemniaki ugotowane w

Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

drugą stronę, dokładając resztę masła na patelnię. Usmażony omlet złóż na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany z igiełkami świeżego rozmarynu. Autor: Zuzanna Wiciejowska Starty, twardy kozi ser z powodzeniem można stosować jako dodatek do makaronu (podobnie jak

"Biedne dania" znów na topie!

1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 pęczek rukoli 6 plasterków suszonej sezonowanej szynki (prosciutto crudo) oliwa sól pieprz Kromki pieczywa skrop oliwą, rozłóż na wyłożonej papierem blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piecz, aż grzanki się zrumienią - trwa to

Jak zrobić kotlety warzywne?

!   Składniki: 500g mieszanki warzywnej (mrożonka): marchew, brokuły, kalafior 1 jajko siemię lniane przyprawy: pieprz czarny, majeranek     Sposób przygotowania: Mieszankę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, dodajemy odrobinę masła (żeby wydobyć z marchewki witaminę A). Gotujemy ok. 10

Feta. Grecki ser podbija serca

kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut. Ibili 771800 Judge

"Karolina na detoksie" - książka nie tylko dla odchudzających się

relacjonowała, jak znosi detoks zaplanowany przez Maćka Szaciłło. Dzięki temu - jeśli zdecydujesz się na ten program - masz wsparcie kogoś, kto wie, co czujesz. Zaczęło się już w dzieciństwie - Karolina zawsze miała problemy z wagą i zaakceptowaniem swojego ciała. Pocieszenia szukała w... jedzeniu. Tyła i

Czystość i władza

naczyń. Porcja dla dwojga może być w jednym głębokim talerzu.BagietkiMasło z chili, listki sałaty rzymskiej, plastry pieczonej polędwicy wołowej, żurawina wymieszana z chrzanem. Rukola, grillowany bakłażan, pieczona papryka, mozzarella, pesto bazyliowe.Smarowidła: Czarnepieczony bakłażan, 3 łyżki sepii z

Świeże pomysły na drugie śniadanie

pokrojone brokuły i szynkę. Wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Smarujemy masłem dołki w formie do muffinów, wypełniamy je masą jajeczną do 3/4 wysokości, pieczemy 10 minut w 180°C. Wyjmujemy omlety z formy i - po ostudzeniu - wkładamy do śniadaniówki. Do drugiej przegródki możemy dorzucić garść

Obiad na raty

na 20 średnich tartaletek Ciasto: 200 g mąki 200 g masła 2 jajka sól Farsz: 1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych 2 małe cukinie 2 duże pory 2 łyżeczki masła 3 jajka 250 ml śmietany 12% 2 łyżki mąki sól pieprz 150 g parmezanu Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię

Obiad na niedzielę

bulion, wkładamy groszek (zamrożony) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy 6-7 minut. Wyjmujemy dymki łyżką cedzakową i wyrzucamy je. Zupę miksujemy na krem, dodając pesto. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku przed podaniem. 1 brokuł

Obiad na szybko

na sałatkę na wynos z widelcem w okazje.info Taka sałatka może być zarówno samodzielnym daniem, jak i znakomitym dodatkiem do mięsa lub ryby. Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 nieduży brokuł 1 zielona papryka 1 puszka zielonego

Wielka porcja do podziału - dania jednogarnkowe

gałązkach. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika. Od czasu do czasu polewamy kurczaka sokami z pieczenia. Zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 20 minut, aż skóra będzie chrupiąca. (dla 6 osób)   Sos

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

; Składniki 500 g  brokułów 8  jajek 4 łyżki oliwy 200 g sera  ricotta 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oliwa   Sposób przygotowania Podzielone na różyczki brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Wbijamy jajka do miski i mieszamy widelcem. Na

12 razy nowalijki

szczypiorek. Przygotuj jajka poché: w rondelku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Mieszaj intensywnie wrzącą wodę widelcem lub trzepaczką rózgową i na wirującą wodę wbij jajka. Gotuj je nie dłużej jak 3-4 minuty. Wyjmij jajka łyżką cedzakową i odsącz na papierowych ręcznikach. Rzodkiewki i ogórek przesmaż

Odmieniamy znane dania

lub na grillu. Mięso warto przed pieczeniem zamarynować, np. w sosie sojowym wymieszanym z miodem i czosnkiem. 3 szklanki wywaru warzywnego 2 duże ziemniaki 2-3 marchewki duża cebula brokuł podzielony na różyczki 3-4 łodygi selera naciowego - pokrojone w plasterki 1-2 łyżeczki curry 1/2 puszki

Sezon na grzyby

wymieszaj z brokułami, mieszanką sera i śmietany oraz kiełkami i pestkami słonecznika. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz do momentu całkowitego rozpuszczenia się sera. Podawaj jako ciepłą przekąskę lub dodatek do smażonych

Letni obiad na zielono

. Ser mieszamy ze śmietaną i jajami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, rozprowadzamy na całej powierzchni quiche?a. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 minut.1,5 l mleka1-2 łyżki posiekanego świeżego estragonu1/2 łyżki soli6 awokado1/4 szklanki soku z

Menu dnia dla żądnych nowości

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie wymaga stawienia się wszystkich domowników na obiad o jednej godzinie.Zapiekanka rybna z pomidorami 500 g mieszanych filetów rybnych 1 por 4 malinowe pomidory bez skórki 100 g świeżego szpinaku 9 żółtek sól pieprz oregano ciasto: 500 g mąki 520 g

Szkoła Mistrzów Ugotuj.to - wyniki!

gastronomicznych W Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce Pieczeń z brokułem w sąsiedztwie z buraczkowym carpaccio Tomasz Jakubiak: Świetne! Świeżo, zdrowo, smacznie i z polskich składników - kasza, buraki, brokuły... Joanna Ochniak: Ciekawy pomysł na danie, które potwierdza zamiłowanie do

Pyszna wołowina - na 7 sposobów

. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i doprawić. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan. Autor: Agnieszka Kręglicka Jak przygotować domowy makaron spaghetti? [łatwy