jak piec brokuły

Tomek Woźniak

Frittata

Frittata

Misterny omlet z dodatkami. Można go przygotować z warzywami, ryżem, kawałkami grillowanej piersi kurczaka. Tym razem wersja z ricottą i brokułami.

Udka z kurczaka z brokułami i pomidorkami koktajlowymi

Kurczak z warzywami to pomysł na zdrowy pełnowartościowy posiłek a także na smakowitą przekąskę. Zawsze pamiętaj o tym aby mięso pochodziło ze sprawdzonego źródła i było świeże. Taką gwarantuję daje pakowanie produktu w atmosferze ochronnej MAP.

Zielone brokuły na pochmurną jesień

Brokuł o tej porze roku wciąż smakuje świetnie i na dodatek ma dobrą cenę. Wykorzystuj to warzywo w swojej kuchni, bo jest bardzo zdrowe - pamiętaj jednak, żeby go nie rozgotować - gotowany czy smażony, brokuł musi pozostać soczyście zielony i przyjemnie chrupiący.

Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione

Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione

Szwajcarska zapiekanka - porcja 4,50 zł

Szwajcarska zapiekanka - porcja 4,50 zł

Makaron ugotować al dente (na półtwardo), odcedzić, przelać zimną wodą. Brokuły zblanszować. Wędliny lub mięso pokroić w cienkie paski, wymieszać z makaronem i brokułami, przełożyć do żaroodpornego półmiska wysmarowanego masłem. Śmietanę rozbełtać lub zmiksować z jajami, przyprawić solą i pieprzem

Zielone brokuły

Zielone brokuły

posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz  45-50 min, aż masa się zetnie. Podawaj ciepłą lub przestudzoną do temperatury

Przed wielkanocną ucztą

Przed wielkanocną ucztą

200 g razowego chleba 200 g fety 200 g brokułów 4 jajka 200 ml mleka 4 łyżki mąki 80 g czarnych oliwek bez pestek 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Chleb i ser kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. Brokuły dzielimy na różyczki. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z

Menu dnia w sam raz na piknik

Menu dnia w sam raz na piknik

Zamiast (albo oprócz) wędzonego indyka, możesz przygotować również inne składniki tortilli, np.: pieczonego lub wędzonego kurczaka, tuńczyka z puszki (najlepiej wymieszanego z odrobiną majonezu) lub wędzonego łososia. Tortilla z wędzonym indykiem 2 duże tortille 6 plasterków wędzonego indyka 2

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

1/2 kg brokułów 4 jajka szklanka kremówki sól gałka muszkatołowa łyżka masła 3 łyżki tartego parmezanu Brokuły gotujemy do miękkości, dzielimy na małe cząstki. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką, mieszamy z brokułami, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Foremki do muffinów smarujemy masłem i

Rozgrzewające menu dnia z pieczonymi jabłkami na deser

Rozgrzewające menu dnia z pieczonymi jabłkami na deser

Brokuły to bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. Zupa-krem z brokułów swoim zielonym kolorem nie tylko poprawi nastrój, lecz także rozgrzeje w pochmurny, listopadowy dzień. 1 duży brokuł 1 l bulionu warzywnego śmietanka 36 % kawałek sera gorgonzola lub lazur pół łyżeczki

Menu dnia z babką ziemniaczaną

Menu dnia z babką ziemniaczaną

Brokuły dobrze jest jeść na okrągło. Mają wiele witamin i minerałów oraz związki chemiczne zwane sulforanami, które zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. W przepisie na brokułową sałatkę z orzechami znajdziemy też rodzynki! Brokułowa sałatka z orzechami 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki

Walentynki - włoski wynalazek

Walentynki - włoski wynalazek

g pomidorków koktajlowych 200 g brokułów 1 łyżka oliwy extra virgin 1 ząbek czosnku 450 ml mleka 30 g masła 15 g mąki 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano Sposób przygotowania: 1. Pokroić warzywa: cukinię w półplasterki, szparagi i brokuły na małe kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki

Wytrawne babeczki - zabierz ze sobą!

Wytrawne babeczki - zabierz ze sobą!

ziemniaczanym purée. Dodajemy tartą bułkę, ricottę, rozkłócone jajka. Cztery foremki do zapiekanek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy masę do foremek, pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut. Konkurs! Do wygrania Volkswagen Sportsvan ! Znasz ciekawe miejsca w Polsce? Pochwal się i

Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

Pachnie świetnie. 5 przepisów z serami

; Sposób przygotowania Chleb, ser i brokuły kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. W dużej misce lekko ubijamy jajka, dodajemy mleko i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami, doprawiając solą i pieprzem. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej foremki, z wierzchu przykrywamy

Kurczak i warzywa - zgrany duet

Kurczak i warzywa - zgrany duet

i lekki posiłek? Polecamy sałatkę z kurczakiem. Jeśli nie lubisz mozzarelli możesz także wykorzystać fetę. Sałatka z kurczakiem i brokułami - przepis blogera mix sałat-150g pierś z kurczaka 200 g różyczek brokułu 250 g pieczarek 2 pomidory 50 g sera mozzarella 2 ząbki czosnku jogurt

Sycące menu z zapiekanką warzywno-rybną

Sycące menu z zapiekanką warzywno-rybną

zabiel śmietaną. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Blender MPM MBL-07 w okazje.info Jeśli posiadasz jedynie ryż w torebkach nie gotuj go przez 25 minut, a według instrukcji, znajdującej się na opakowaniu. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

Sprawdzone przepisy na spotkanie z przyjaciółmi

(dla 4 osób)   Składniki 2  jajka 120 g cukru 120 g masła 120 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml schłodzonej 36%  śmietanki 6 łyżek cukru pudru 100 ml  likieru Baileys 1 spory dojrzały banan 4-5 łyżek dżemu  wiśniowego

Menu dnia dla żądnych nowości

Menu dnia dla żądnych nowości

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc nie wymaga stawienia się wszystkich domowników na obiad o jednej godzinie. 500 g mieszanych filetów rybnych 1 por 4 malinowe pomidory bez skórki 100 g świeżego szpinaku 9 żółtek sól pieprz oregano ciasto: 500 g mąki 520 g masła 50 ml mleka

Zapiekanki z ryżem - proste i smaczne. Na obiad i kolację

Zapiekanki z ryżem - proste i smaczne. Na obiad i kolację

papryki. Sosem zalać zapiekankę, posypać startym serem. Piec ok. 20-25 min w temp. 180 st. Autor: Magdalena Tabaczyk Wykorzystaj delikatne filety rybne. Sos musztardowy zaostrzy smak. Nie zapomnij o aromatycznych ziołach. 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów z karmazyna, mintaja lub morszczuka

Letnie śniadania

Letnie śniadania

Nie masz pomysłu na nadmiar borówek? Możesz je dodać do owsianki. W podobny sposób jak owsiankę, można także przygotować kaszę jaglaną (wideo z przepisem znajdziesz poniżej). Owsianka z borówkami szklanka mleka szklanka płatków owsianych 2 garście borówek amerykańskich (mogą też być jagody

Gotuj na parze i chudnij!

Gotuj na parze i chudnij!

częściej spotyka się z krytyką lekarzy i dietetyków, którzy ostrzegają przed związkami rakotwórczymi zawartymi w przypalonym jedzeniu. Zapobieganie nowotworom Czy wiesz, że warzywa, takie jak brokuły, kalafior czy kapusta zawierają glukozynolany zapobiegające powstawaniu nowotworów. Niestety te drogocenne

Brokuły

Brokuły

Jak wybierać: powinny być zielone, żółknących nie kupujemy. Jak przechowywać: w lodówce w szufladzie na warzywa, niemyte, w plastikowej torbie. Jak gotować: najlepiej na parze (zachowują intensywnie zielony kolor). Wystarczy garnek z wodą i sitko. Brokuły zachowują właściwości odżywcze zarówno

Jeszcze więcej żurawiny

Jeszcze więcej żurawiny

, kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy pozostałym miodem i posypujemy listkami tymianku. Zapiekamy przez 7 minut na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Roszponkę skrapiamy żurawinowym sosem. Podajemy z zapiekanym serem kozim.30 g orzeszków piniowych40 g suszonej

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 min, aż masa się zetnie. Podawaj ciepłą lub przestudzoną do temperatury

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

. Sałaty umyj, osusz. Na półmisku ułóż sałatę, dodaj jabłka, orzechy i żurawiny, dodaj majonez i wymieszaj. Na wierzchu ułóż zrumienione mięso. Podawaj. RADA: zamiast indyka możesz użyć mięsa z pieczonej kaczki lub gęsi. Zapiekanka z makaronu, łososia i brokułów Składniki: 250 g makaronu penne 250 g

Menu dnia z letnimi warzywami

pieprz. Zupę zmiksować w blenderze. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tekst: Marta Gessler Nawet jeśli nie dbasz o linię, użyj do tego dania makaronu pełnoziarnistego - zyskasz naprawdę oryginalny smak i będzie zdrowiej.  Spaghetti z brokułami i ciecierzycą 1 spory brokuł 1 puszka (ok. 220 g

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

). Pieczemy 30 min. w 190 stopniach. Masło: Zioła jak najdrobniej siekamy. Masło ucieramy, dodajemy zioła, przeciśnięty czosnek i sól. Rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Źródło: www.bistromama.pl Nietrudne do wykonania i zarazem efektowne, wytrawne ciasto z oliwkami możesz również zabrać ze sobą jako

Smaczne kąski

4 kiełbaski drobiowe 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 500 g liści szpinaku 4 papryki marynowane lub pieczone 200 g sera feta Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą. Na

Menu dnia z serowymi naleśnikami

Oto pomysł na odmianę dla tradycyjnej pomidorówki. Jeśli chcesz, możesz nie dodawać do niej kalafiora (zamiast niego można podać zupę z grzankami) lub zastąpić go brokułem. Krem pomidorowy z kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna) oliwa posiekana cebula 3 posiekane łodygi selera 3

Przepisy na piknik idealny

(dla 4 osób)   Składniki 400 g  makaronu penne 1  brokuł 1  cukinia 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 200 ml 12%  śmietany 200 g sera typu roquefort 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól, pieprz   Sposób przygotowania

Menu dla znudzonych zimą

. 30 minutach), wkładamy główki czosnku, pokrojone na ćwiartki cytryny, papryki pokrojone na kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. 4 steki z polędwicy

Andrzejkowe przekąski

wierzch ciasta, by nie wyrosło podczas pieczenia. Wstaw foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut. Ostrożnie wyjmij foremki z ciastem, na podpieczone spody nałóż porcje ratatouille. Wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i zapiekaj ok. 15 minut, aż ciasto się przyrumieni

Z kremowym serkiem - przysmaki na imprezę i nie tylko

, jak i drugie śniadanie. Polecamy je w wersji na słono, z dodatkiem pieczarek. Muffiny z pieczarkami 200 g pieczarek (około 10 sztuk) 1 nieduża cebula masło do smażenia (około 1 łyżki) 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli świeżo zmielony pieprz do

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

rondla po trochu dolewaj bulionu i mieszaj, aż prawie cały płyn się wchłonie. Kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie miękki, ale wciąż al dente. Dodaj skórkę i sok z cytryny, a następnie różyczki brokuła. Gotuj przez 2-3 minuty, aż brokuły będą podgrzane. Zdejmij z ognia, dodaj parmezan, dopraw solą i

Dania z drobiu: Skrzydełko, nóżka czy pierś?

piekarnik lub grill elektryczny i pieczemy szaszłyki, skrapiając je na przemian oliwą i sokiem z cytryny. Kacze żołądki do piwa i inne przekąski prosto z Chin - sprawdzamy, jak to smakuje [NIE WIEDZĄ, CO JEDZĄ]

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

. Po upieczeniu spodu wylewamy na ciasto nadzienie, posypujemy fetą i pieczemy kolejne 25 min w temp. 180oC. Podajemy tartę na ciepło, ale dobra jest także na zimno. Łatwy przepis na makaron z brokułami i fetą Składniki 1/2 kg podłużnych  bakłażanów 1/2 kg  cukinii 1/2 szklanki

Na rozgrzewkę po sankach

wymieszaj. Masą zalej przygotowaną chałkę i odstaw na 15 minut, aby dobrze nasiąkła. Wystające części bułki posmaruj masłem i posyp imbirem wymieszanym z brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz przez 45 minut na złotobrązowy kolor. Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki 50 dag

Tanie gotowanie: 5 zestawów obiadowych

Sposób przygotowania: pierogi z botwinką Biszkopt z budyniem i galaretką Potrzebne: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy 1 opakowanie ulubionej galaretki 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

"Kuchnia fit" - nowa książka Konrada Gacy

oraz drobno posiekanym rozmarynem. Pieczemy przez 20 min w temp. 180°C. Brokuł parujemy lub gotujemy do miękkości, przekładamy do miksera. Dodajemy sezam, kolendrę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu (jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody). Ryż gotujemy według instrukcji podanej

Proste i niedrogie dania z rybą

Rybna zapiekanka z dodatkiem ryżu to zdrowy i sycący, a przy tym prosty pomysł na obiad. Do sosu, zamiast musztardy, możesz dodać także dwa przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku. Zapiekanka warzywno-rybna 20 dag ryżu 40 dag brokułów 50 dag filetów (np. z karmazyna, mintaja lub

Pomysły na szybkie obiady (w 30 minut!)

, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzej i lekko natłuść patelnię, smaż kolejno jak najcieńsze naleśniki. Składaj je w chusteczki, polewaj czekoladą, podawaj z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Granchio Patelnia do naleśników

Zdrowo odchudzone dania - nie tylko na wiosnę

łupinkach zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. półtorej godziny w piecu rozgrzanym do 170 st. C. Upieczone obierz, pokrój w kostkę, przesmaż z warzywami i jabłkami. Warzywa zalej wodą i duś do miękkości. Następnie zmiksuj je i przetrzyj przez sito. Dopraw solą, pieprzem, octem jabłkowym i odrobiną

Nie tylko kanapka

różyczek brokułu 125 g sera (np. koziej roladki lub mozzarelli w kulce) świeżo zmielony czarny pieprz Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy patelnię, którą można wstawić do piekarnika, np. z metalową rączką. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i połową

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

pieczenia Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Z tą wiosenną tartą powinien poradzić sobie każdy. Idealny poczęstunek dla ukochanej osoby. Zobacz, jak szybko przyrządzić tartę z sera blue z truskawkami i orzechami Więcej inspiracji znajdziesz na

Pyszne zupy krem - na wiosnę

Czy wiesz, że? - 100gr mrożonego groszku dostarczy aż 21% dziennego zapotrzebowania na wit. B1, 38% na Wit. C, 26%na kwas foliowy, dostarczy 1,6 mg żelaza, 25 mg magnezu i 19 mg wapnia- 100gr mrożonych brokułów pokryje 87% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 47,6% na kwas foliowy, 17%. zalecanej

Przyjęcie na świeżym powietrzu

; Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info 2 szklanki mleka 2 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego 2 szklanki śmietanki 30 proc. 40 g masła 3 łyżki mąki 1 mały brokuł 2 cukinie 1/4 szklanki startego parmezanu sól, pieprz W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i przesmażaj, mieszając

Młode ziemniaki na kilka sposobów

Dobra propozycja na lekką kolację, gdy na dworze upał. Warzywno - ziemniaczana frittata. Wiosenna frittata 5 jajek 6 młodych ziemniaków garść liści szpinaku mała cukinia mały por zielona fasolka szparagowa ząbek czosnku szczypior ewentualnie brokuł sól i pieprz około pół szklanki mleka

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

czasie pieczenia. Skrapiamy oliwą. Większość warzyw pieczemy, obracając, przez 12-15 minut. Pomidorki czereśniowe pieczemy krócej, 8-10 minut, podobnie jak podgotowane ziemniaki. Warzywa można także wcześniej zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, soku z 

Kolacje Kina Kulinarnego. Transatlantyk

czerwonym winem. Serwowane z chrupiącym chlebem pieczonym na starzonym zakwasie żytnim, marmoladą z cebuli, Consomme z musztardy i olejem z gorczycy. 2. Black & White - Pieczony turbot na rozgrzanych orzechach i czarnym sezamie podany z chrupiącym kalafiorem, olejem curry, czarną solą i bukietem białych

Ulżyj sobie! Przekąski do 150 kalorii - w sam raz na "po świętach"

, zmieścisz się spokojnie w stu pięćdziesięciu kcal. To super przekąska na wieczór, do filmu, albo na spotkania ze znajomymi. Oczywiście, jak ze wszystkim, pozostaje kwestia porcji. Mały kubeczek jogurtu plus brokuły to porcja w sam raz. Zdrowe i nie tuczy! / fot. Agata Żychlińska 7. Pieczony ziemniak

Małe co nieco na "babski" wieczór

, sól i pieprz. Masło pokrój na kawałki i ręcznie wymieszaj z mąką, aż otrzymasz konsystencję okruchów. Stopniowo dolewaj wodę i zagnieść twarde ciasto. Ciasto oprósz mąką i rozwałkuj na cienki placek. Okrągłą foremką o średnicy 5-6 cm wykrawaj krążki i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej

Chrupiący i delikatny kalafior - zrób to!

wysypanej mąką stolnicy (lub blacie) i wyłóż nim formę do tarty o średnicy, formując wysoki brzeg. Nakłuj dno widelcem i ponownie wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wysyp ciężarkami (lub suchą fasolą) i wstaw do piekarnika

Mięsa pełne aromatu

wierzbie Zamiast szynki parmeńskiej, mięso możesz również obłożyć plastrami surowego lub wędzonego boczku. Taka szynka będzie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z dodatkiem sosu chrzanowego lub śliwkowego. Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem 1,5-2 kg szynki wieprzowej

Kapusta i spółka

obciążeniem i piecz kolejne 20 minut. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą. Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą i posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i

Rozgrzewający i pikantny imbir - inspiracja prosto z Azji

cebulą, imbirem, skórką pomarańczową, olejem i przyprawami. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki. Dorzucamy do pozostałych składników. Blachę wykładamy folią aluminiową posmarowaną olejem. Kładziemy na niej rybę skórka do dołu, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 20 minut. Upieczoną rybę układamy na

Śniadanie pracownika korporacji

dla 6 osób - Danie z pochodzenia brytyjskie, popularne na śniadanie w większości krajów anglojęzycznych. Jest składnikiem tzw. full breakfast, obok: smażonych pomidorów i grzybów, grzanek, kiełbasek, pieczonej fasoli (w zależności od regionu są jeszcze inne dodatki).   Składniki 8 dużych

Słodko, słono, serowo!

. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy kawałki łososia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Jeszcze raz mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od

Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio

kremowym serkiem oraz parmezanem. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylej na szpinak i łososia. Piecz około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa ścięta. Rada: Quiche możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Źródło: Ugotuj.to Terrina to rodzaj pasztetu, który zazwyczaj albo piecze

Kolorowe sałatki z pysznym serem

Brokułowa sałatka z fetą i płatkami migdałów jest szybka do zrobienia, a przy tym smaczna i efektowna. Nada się zarówno na śniadanie, jak i dodatek do obiadu (zwłaszcza grillowanego mięsa). Aby przyspieszyć przyrządzanie sałatki, warto skorzystać z sera, który już jest podzielony w kostki. Sałatka

Letnie menu dla jednej osoby. Tylko 10 zł!

Składniki potrzebne do przygotowania 12 muffinów kosztują 7,30 zł. Na pierwsze śniadanie zjedz dwie - 1,22 zł.   Składnik i 1,5 szklanki płatków owsianych- 1,00 zł 1 szklanka mąki pszennej - 0,70zł 3/4 szklanki cukru trzcinowego - 1,20zł 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,10 zł 1/2

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

polaną oliwą i doprawioną pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz odrobiną sproszkowanego chilli.(dla 6 osób) Sos warzywny: 2 ząbki czosnku 1 cebula 100 g boczku 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki sól, pieprz 1 por 1 brokuł 250 g brukselek 1 puszka (400 g

Feta na 9 sposobów

do 210 st. C i piecz około 20 minut. Autor: Aneta Kosiba Złocista tarta z farszem z czerwonej cebuli zarówno doskonale smakuje, jak i prezentuje się na stole. Oprócz fety możesz posypać ją miękkim serkiem kozim. Tarta z czerwoną cebulą i fetą 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule obrane i

Zmiksowane zupy - magiczny sposób na przemycenie dzieciom warzyw

przepyszna. To dość pracochłonna potrawa, najwięcej zabawy jest ze zdejmowaniem skóry z pieczonej papryki, ale naprawdę warto. Podczas tego zabiegu możecie sobie wyobrazić, że jesteście Ramsayem Boltonem, czasami to pomaga. W każdym razie do zupy potrzebujemy: 5 - 6 dorodnych papryk (muszą być dorodne i jak

Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono

pieprzem, przykrywamy i trzymamy w cieple. Zamarynowane mięso wycieramy papierowym ręcznikiem, obsmażamy na oleju, przekładamy do brytfanki, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i pieczemy ok. 45 minut. Wyłączamy piekarnik, mięso oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy i

Wyborna wieprzowina

rozgrzanego do 120 st. C i piecz 1 godzinę. Podawaj na zimno lub na ciepło z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Autor: Krzysztof Wojtal Pieczony boczek, podobnie jak pieczony schab, sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli ten duszony w winie Ci nie odpowiada, zobacz przepis na boczek pieczony w piwie

6 dań z makaronem do wypróbowania w tym tygodniu. 30 minut w kuchni

sera). Doprawiamy solą i pieprzem. Pyszna, zdrowa i łatwa. Sałatka z makaronu razowego z pieczonymi pomidorkami i mozzarellą (dla 4 osób)   Składniki 400 g  makaronu penne 1  brokuł 1  cukinia 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 200 ml 12%  śmietany

Jamie Oliver poleca trzy książki dla smakoszy

dużo bardziej zachęcająca dla dzieci! Piecz potrawę w piekarniku ok. 25 minut, aż się zezłoci i zacznie bulgotać. Podawaj z gotowanym na parze brokułem lub chrupiącą zieloną sałatą. Black Red White Naczynie do... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

. Omlet Frittata 6 jajek 1 cebula 1 papryka brokuł (albo mała cukinia) 4 łyżki kukurydzy 1/2 szklanki startego sera pecorino 2 łyżki posiekanej natki ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól pieprz Brokuł podziel na różyczki (cukinię pokrój w plasterki). Cebulę pokrój w talarki, miąższ papryki w

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

. Zastąp tłuste wędliny takie, jak salami i boczek pieczonym mięsem z indyka lub chudą wołowiną. Dodaj ulubione warzywa, świetnie sprawdzą się pomidory (przed dodaniem usuń gniazda nasienne), papryka, brokuły, jarmuż, cieciorka i soczewica. Włóż też kilka plasterków sera. Wybierz mozzarellę lub dobrej

Sałatka z paryskich bułek - menu dnia z oryginalnym deserem.

Wyrazista biel i charakterystyczny smak sera feta idealnie kontrastuje z motywem przewodnim sałatki: brokułami. Zobacz przepis na sałatkę z brokułów i sera feta . Kolejne trafne zestawienie to delikatne mięso łososia i chrupiąca panierka ożywiająca całokształt.   Łosoś w panierce z orzechów

Nowa książka Ani Starmach - mamy kilka przepisów

cukrem (mikserem lub rózgą). Dodaj cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia. - Ciasto przekładaj do małych silikonowych foremek (takich jak na muffinki), wypełniając trzy czwarte foremki (ciastka znacznie urosną podczas pieczenia). Wstaw do

Ser na obiad

wciskamy pod skórę każdego kawałka mięsa i spinamy wykałaczką. Układamy piersi w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą i resztą soku z cytryny, oprószamy pozostałą skórką cytrynową. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 30 minut. Podajemy z tłuczonymi

5 przepisów na lazanie

Składniki 8 suchych  płatów lazani 2 łyżki masła 50 g posiekanej  cebuli po 50 g drobno pokrojonej czerwonej i zielonej  papryki 75 g drobno pokrojonych różyczek  brokułów 450 g drobno pokrojonych grubych plastrów wędzonej  szynki sól, pieprz 1 łyżka masła

Omlety - nie tylko na śniadanie

czereśniami. Można przyrządzać go na małych patelenkach, a także w formach do pieczenia tarty. Autor: Junona Lamcha Frittata to rodzaj włoskiego omletu. Zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem sera, warzyw czy mięsa. Frittatę możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno (np. jako drugie śniadanie). Omlet

Wielkanoc wegetarian

parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż ładnie się zrumienią. Najlepsze są gorące. (dla 6 osób)   Składniki 1 kg małych cukinii lub mrożonych  brokułów 20 dag mrożonych liści  szpinaku 2  cebule 4 ząbki  czosnku sól, pieprz 1

Kuchnia australijska. Piknik pod wisząca skałą

Składniki 6 średnich  ziemniaków 1  brokuł 2  cukinie 1  bakłażan 6 gałązek  rozmarynu mieszanka  sałat 6 łyżek oliwy 2 łyżki keczupu sól,  pieprz   Sposób przygotowania Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i

Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od razu. Jak filetować łososia? HENDI Naczynie do zapiekania Kuchenprofi - Naczynie Vialli Design Naczynie do

Kwiaty i owoce drzew wiatropylnych w kuchni

rarytasem natomiast są kwiatostany i młode owocostany żeńskie wierzb i topól. Mają bardzo przyjemną teksturę, trochę jak jędrne brokuły. Smak "warzywny", jedynie z lekko salicylowym posmakiem. Używane jako pokarm przez Indian w południowo-zachodniej części USA, jadane są też w wielu regionach Chin

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.III

pieprz Przygotowanie: Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą

Kremowe zupy z charakterem

Prosty i pyszny sposób na modyfikację klasycznej "pomidorówki" to podanie jej z podsmażonym na złoto kalafiorem. Zamiast niego możesz także użyć brokułu, odrobiny smakowego serka czy zielonego pesto. Krem pomidorowy z kalafiorem (na podstawie przepisu E.E. Browna) oliwa posiekana

Brokuły

Brokuły 001 2 brokuły podzielone na różyczki łyżka mielonego kminku łyżka mielonej kolendry 3 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego chilli 4 łyżki oleju Brokuły rozrzucić na blaszce, posypać przyprawami, polać olejem. Piec w temp. 200 st. C przez 20 min. Brokuły 002 4

Letnie dania z suszoną żurawiną

łyżeczkami miodu, solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj po odrobinie oleju. Dodaj żurawinę i orzechy. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Pokrój ser na 8 plasterków, a następnie umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop pozostałym miodem i posyp listkami tymianku. Zapiekaj 7 minut w temp. 220

Makaron. To lubię!

, ale ja czasem dodaję jeszcze niebieski ser, gałkę muszkatołową i chilli. Można też dodać przesmażone kawałeczki kurczaka, a szpinak zamienić na brokuły. Rigatoni ze szpinakiem i ricottą 300 g makaronu rigatoni500 g liści szpinaku baby2 łyżki oliwy2 ząbki czosnku500 g sera ricotta200 ml śmietany 22

Oczyszczające menu z książki "Karolina na detoksie"

kawałek korzenia imbiru o długości kciuka chipsy z selera (opcjonalnie): 1/4 selera sól kiełki rzodkiewki do przybrania (zamiennie z chipsami z selera) Przygotowanie: Różyczki brokułu pieczemy w piekarniku (200°C) z olejem kokosowym, czarnuszką i curry 15-20 minut. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą

Książki kulinarne na święta

zgromadzono tu wyłącznie dania z piekarnika - wytrawne i słodkie. Jest więc pieczona szynka, polędwica Wellington, świąteczny pudding, paszteciki, precle, babeczki mince pies i wieniec malinowo-cynamonowy. Z książki dowiecie się także m.in., jak przygotować adwentowy kalendarz z herbatników, domek z pierników

Indyk - nie tylko na obiad [7 pomysłów]

najlepiej wcześniej przesmażyć). Dobrym dodatkiem do pieczonego indyka, podobnie jak do kaczki, będą pieczone jabłko oraz żurawina. Pieczony udziec z indyka 1 udziec z indyka o wadze około 1,2 kg, bez kości 1 pomarańcza 1 duża czerwona cebula 1/4 kostki (50 g) masła sól pieprz Udziec umyj, osusz i

Kanapki pełne super mocy dla małych superbohaterów - 7 inspiracji na wyjątkowe i zdrowe śniadania do szkoły

pomalowane zostały niebieskim barwnikiem spożywczym. Obok suszone daktyle, śliwka i maliny. Różyczki brokułów i kalafiora posypane zostały czarnym sezamem. Takie śniadanie doda energii każdemu małemu sportowcowi, trenującemu - podobnie jak Czarna Wdowa - zarówno karate, jak i balet.     materiały

Makaron nieźle zapieczony

naczynie żaroodporne Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Lazania z kurczakiem i brokułem Składniki: 9 płatów makaronu lasagne, ugotowanego al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu 1 duża cebula perłowa, drobno posiekana 50 g masła 50 g

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

, następnie odłożyć na ręcznik papierowy, żeby obciekła z wody. 2. Natrzeć solą i pieprzem. 3. Blachę na pstrąga posmarować olejem i ułożyć rybę. Całość piec 25 minut w temperaturze 165°C. 4. Brokuły ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. Medaliony przygotować

Jak zrobić kotlety warzywne?

!   Składniki: 500g mieszanki warzywnej (mrożonka): marchew, brokuły, kalafior 1 jajko siemię lniane przyprawy: pieprz czarny, majeranek     Sposób przygotowania: Mieszankę wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, dodajemy odrobinę masła (żeby wydobyć z marchewki witaminę A). Gotujemy ok. 10

Pyszna przerwa w pracy

Kałka STALGAST Patelnia grillowa w okazje.info Jeśli boisz się, że składniki sałatki za bardzo nasiąkną sosem, wlej go do małego pojemniczka lub słoika i wymieszaj z sałatką przed zjedzeniem. Sałatka ziemniaczana z brokułami i papryką Składniki: 4 ziemniaki ugotowane w

Święta z dodatkami

, odstaw do przestudzenia. Zobacz też przepis żurawinę z gruszkami oraz przepis na żurawinę autorstwa Marty Gessler Ten sos znakomicie pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni oraz gotowanych, podawanych na zimno warzyw, np. szparagów, brokułów czy

Menu dnia z lekką zupą i złocistą rybą

przysmak wprost z Prowansji. Pasuje zarówno do ryb i owoców morza, jak i warzyw. Dorsz z cytrynowo-czosnkowym alioli 600 g fileta z dorsza 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody gazowanej 1 jajko 4 łyżki oleju sól pieprz Sos: 100 ml oliwy extra virgin 3 ząbki czosnki 1 cytryna sól morska

"Biedne dania" znów na topie!

1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1 pęczek rukoli 6 plasterków suszonej sezonowanej szynki (prosciutto crudo) oliwa sól pieprz Kromki pieczywa skrop oliwą, rozłóż na wyłożonej papierem blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piecz, aż grzanki się zrumienią - trwa to

Bób - zdrowa przekąska sezonu letniego

wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, odwracamy, dopiekamy przez 10 minut. Podajemy w bułkach razem z salsą pomidorową i ulubionymi dodatkami. Autor Marta Dymek Składniki 1/2 kg młodego  bobu 2 dymki ze szczypiorem 1  cytryna 1 łyżeczka  miodu 5 łyżek

"Karolina na detoksie" - książka nie tylko dla odchudzających się

relacjonowała, jak znosi detoks zaplanowany przez Maćka Szaciłło. Dzięki temu - jeśli zdecydujesz się na ten program - masz wsparcie kogoś, kto wie, co czujesz. Zaczęło się już w dzieciństwie - Karolina zawsze miała problemy z wagą i zaakceptowaniem swojego ciała. Pocieszenia szukała w... jedzeniu. Tyła i

Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

drugą stronę, dokładając resztę masła na patelnię. Usmażony omlet złóż na pół, wkładając do środka plasterki pomidora i pokruszony kozi serek wymieszany z igiełkami świeżego rozmarynu. Autor: Zuzanna Wiciejowska Starty, twardy kozi ser z powodzeniem można stosować jako dodatek do makaronu (podobnie jak

Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?

Brytanii zdyskredytowali powszechne przekonanie, że surowe warzywa są znacznie zdrowsze niż te gotowane. Eksperci z Instytutu Badań Żywności poinformowali, że pieczone i gotowane warzywa mogą przynieść znacznie większe korzyści dla naszego zdrowia. Potwierdza to prof. Nicoletta Pellegrini z uniwersytetu w

Feta. Grecki ser podbija serca

kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut. Ibili 771800 Judge

Świeże pomysły na drugie śniadanie

pokrojone brokuły i szynkę. Wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Smarujemy masłem dołki w formie do muffinów, wypełniamy je masą jajeczną do 3/4 wysokości, pieczemy 10 minut w 180°C. Wyjmujemy omlety z formy i - po ostudzeniu - wkładamy do śniadaniówki. Do drugiej przegródki możemy dorzucić garść

Obiad na raty

na 20 średnich tartaletek Ciasto: 200 g mąki 200 g masła 2 jajka sól Farsz: 1 świeży brokuł lub 1 paczka mrożonych 2 małe cukinie 2 duże pory 2 łyżeczki masła 3 jajka 250 ml śmietany 12% 2 łyżki mąki sól pieprz 150 g parmezanu Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię