jak najlepiej przechowywać pomidory

Martyna Szydłowska

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

W dziecięcej grze w pomidora chodziło o to, żeby na każde pytanie odpowiadać "pomidor" i jak najdłużej zachować przy tym powagę. Nasza gra jest inna - ma za zadanie jak najszybciej wywołać uśmiechy na twarzach jedzących. Sezon na pomidory właśnie się rozkręca, więc nie zwlekaj - w sierpniu smakują najlepiej!

Pomidory - królowie lata

W sezonie jemy pomidory od rana do wieczora. Na śniadanie - pomidorowa sałatka z granatem. Na obiad - zupa z pomarańczami, duszone pomidory z kurczakiem i jeszcze pomidor na deser. Na kolację podamy pomidory z kalmarami

Pomidorowy zawrót głowy

Świeże, pachnące i nasze - soczyste pomidory. Oprócz swoich walorów smakowych zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C oraz są odpowiednie dla osób dbających o linię: 100 g pomidorów to tylko około 20 kcal. Przygotować z nich można wiele ciekawych dań - oto kilka naszych propozycji.

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczki pieprzu cayenne 2 liście laurowe 1/2 litra bulionu warzywnego kilka łyżek gęstej śmietany płatki chilli opcjonalnie 1 łyżka skórki z limonki i sok z niej (najlepiej eko; niewoskowanej) - pominęłam Pomidory zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na

Pełne smaku pomidory

Pełne smaku pomidory

miski z zupą pozostałą śmietanką. Przecier pomidorowy 5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, mięsistych, takich na przecier: gruntowe, pelati, san marzano)oliwasólpieprzcukier Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń twardą pozostałość łodyżki, pokrój i odcedź na sicie. W bardzo dużym rondlu rozgrzej

Przetwory inne niż zwykle - warte wypróbowania!

Przetwory inne niż zwykle - warte wypróbowania!

powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Autor: Zuzanna Wiciejowska Domowy ketchup [Jakub Kuroń gotuje] Marynowany czosnek znakomicie sprawdza się jako dodatek do sałatek, mięs, sosów, pasztetów. W tej formie można go przechowywać nawet przez rok

Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby

Jak suszyć warzywa, owoce i grzyby

najlepiej suszyć, w jak wysokiej temperaturze, na jakim poziomie i jak długo. Wrześniowa Kuchnia już w sprzedaży! Co suszyć? Klasyka to grzyby. Najlepiej te aromatyczne, z "gąbką pod kapeluszem. Borowiki, podgrzybki i tak dalej. Ale generalnie prawie wszystkie, oprócz tych rodzajów maślaków

Słoiku do dzieła! W sierpniu szykuj się na zimę

Słoiku do dzieła! W sierpniu szykuj się na zimę

zawartości miąższu, mało soczyste. Mięsiste, podłużne pomidory śliwkowe (czasami zwane butelkowymi) będą w sam raz. Te również najlepiej (według zgodnej opinii szefów kuchni) nadają się na sosy, przeciery i koncentraty. Odmiana San Marzano będzie idealna. Malutkie pomidorki typu cherry (inaczej wiśniowe

Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!

Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!

chłodne miejsce, najlepiej na jakiejś podstawce, bo ogórki mogą puszczać sok. Po 5 dniach nadają się do jedzenia, ale możesz je przechowywać parę miesięcy. Uwaga: przykrywka i brzeg słoika muszą być zupełnie suche. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Oto przepis rodem znad Morza Śródziemnego - ze słonecznych

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

porcjach zamrażać i przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy. Wówczas przed zamrożeniem nie dodajemy do sosu parmezanu. Po wyjęciu pesto z lodówki wystarczy wcześniej delikatnie podgrzać, starannie wymieszać, dodać parmezan i podawać. Gdy chcemy przechowywać pesto przez kilka tygodni, należy je

Sierpniowe przetwory

Sierpniowe przetwory

zalej marynatą. Słoiki zamknij i przechowuj w ciemnym miejscu maksymalnie przez 1 rok. Autor: Aneta Kosiba Fani zupy pomidorowej nie mogą zapomnieć o pomidorowym przecierze. Przyda się także do przyrządzania sosu, np. do pizzy. Przecier pomidorowy 5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych i mięsistych

Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować?

Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować?

napojów, a także takich produktów jak ketchup, majonez czy musztarda. Znajdziemy na nich także pojemniki do przechowywania jajek. Tu również warto trzymać te oleje, które wymagają przechowywania w chłodzie, na przykład olej lniany. W szufladach oraz komorach, znajdujących się na dole lodówki (o ile nie

Kilka przekąsek do lampki wina

Kilka przekąsek do lampki wina

najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem. Autor: Aneta Kosiba Smaczna pasta, którą łatwo przygotujesz w domu. Tutaj w dwóch wersjach: z czosnkiem i z dodatkiem suszonych pomidorów. Hummus razy dwa 2 puszki (2x400 g) ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów w oliwie sól

Kiełki na zdrowie

Kiełki na zdrowie

, szczególnie do regularnego wysiewu. Nasiona najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością. Te ze sklepów ogrodniczych nie nadają się do spożywania ze względu na trujące środki chemiczne, którymi są konserwowane. Wyhodowanie kiełków zajmie nam średnio 4-6 dni. Można przechowywać je w lodówce do 7 dni, ale

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

, takich jak polifenole czy karotenoidy. Przykładem jest marchew, w której podczas gotowania zawartość beta-karotenu (który m.in. wspomaga opalanie) wzrasta o mniej więcej 15 proc., oraz brokuły i szpinak, w których wysoka temperatura zwiększa stężenie karotenoidów aż o 30 proc. Pomidory dopiero po

Więcej z życia: Jak przestać wyrzucać jedzenie? Przedłużamy czas przydatności!

Więcej z życia: Jak przestać wyrzucać jedzenie? Przedłużamy czas przydatności!

wniknęły już daleko w głąb warzywa. Aby przedłużyć przydatność do spożycia miękkich warzyw, należy przechowywać je w lodówce i przykrywać folią, aby nitki pleśni, krążące w powietrzu, nie osiadały na napoczętej żywności. W przypadku warzyw twardych, takich jak marchew, spleśniałe miejsca można odkroić

Ogórki, pomidory, cebula, marchew... Kisić można wszystko!

Ogórki, pomidory, cebula, marchew... Kisić można wszystko!

Dawniej konserwowanie warzyw wynikało głównie z sezonowości polskiej kuchni. W zimie niedostępne były świeże, łatwo psujące się produkty, takie jak pomidory czy ogórki. Ponadto w XVII wieku pojawił się zwyczaj podawania przed obiadem, na zakąskę różnych marynat, m.in. marynowanej cebuli, brokułów

Wytrawne przetwory z owoców

Wytrawne przetwory z owoców

Dodatkowo: spore kamionkowe naczynie albo duży słój lub waza 2 garnki emaliowane (duży: np. 4-litrowy i 1.5 l mały) słoiki na zamarynowane owoce: najlepiej typu twist lub zamykane szklaną pokrywką z gumową uszczelką, umacnianą metalowym zaciskiem Wybieramy jędrne śliwki, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy

9 sposobów na oliwki

9 sposobów na oliwki

roztworem zalej oliwki (nie powinny wystawać ponad powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Możesz je przechowywać około 3 miesięcy. Autor: Zuzanna Wiciejowska Masz gości, którzy nie przepadają za słodkimi wypiekami? Oprócz przysmaków z ciasta

Co zabrać na piknik?

Co zabrać na piknik?

Na piknik powinniśmy przygotować takie dania, które nie zepsują się podczas długiego przechowywania i podróży - radzi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia. Na pewno nie należy ze sobą zabierać potraw przyrządzonych na bazie surowego mięsa czy surowej ryby (lepiej więc zapomnijcie o sushi

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

Z ognistym chili - przepisy z różnych stron

-ml butelkę; czas przygotowania: 10 minut + miesiąc Paprykę ostrą i łagodną umyj, oczyść, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po

Jak gotowanie zmienia warzywa

Jak gotowanie zmienia warzywa

. Uszkodzenie komórki aktywuje enzym i witamina zaczyna się rozkładać. Dlatego warzywa i owoce bogate w witaminę C (np. papryka, kiwi) należy kroić tuż przed ich podaniem. Jaka dieta ochroni twój mózg? Lodówka nie zawsze najlepsza Wiele zależy też od sposobu przechowywania owoców i warzyw. W lodówce pod

Sposób na ogórki

Sposób na ogórki

Kuchnia BIOPON nawóz do pomidorów, ... Chomik Pojemnik do ogórków ... STALGAST Nóż do ogórków 8 o... Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Niby wszystko po staremu, prawie jak w poprzednim przepisie, ale jest mała innowacja

Smaki z południa Europy - tam wiosna już w pełni!

nasiona i pokrój miąższ w małą kostkę. Przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 15 minut. Gdy ogórek puści sok, odciśnij go, a do miski dodaj jogurt, posiekane zioła i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przechowuj w lodówce. Autor

Pyszne kanapki - w sam raz na piknik!

przechowywać je w lodówce do trzech dni). Przygotuj kanapki: pomidora umyj i pokrój w plastry. Możesz go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Mozzarellę odsącz z zalewy i też pokrój w plastry. Bułki przekrój, posmaruj masłem, dodaj pomidora i ser oraz po dwa listki bazylii na każdą połówkę bułki. Zawiń w

Postanowienia noworoczne - gubimy kilogramy. Czyli co zrobić żeby się udało?

, śmietanę czy pakowane warzywa. Najwyższa temperatura panuje w górnej części drzwi lodówki - to tutaj najlepiej przechowywać masło i sery. - Pamiętaj o tym, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w lodówce - należą do nich owoce i warzywa wrażliwe na niskie temperatury, jak na przykład

Świat sałat - jak korzystać z liściowego dobrodziejstwa

cechuje zielona barwa, która w lollo rossa będzie przybierała odcień od czerwonego po ciemnowiśniowy. Wszystkie mają duże walory dekoracyjne. Najlepiej łączyć ją z popularnymi sałatkowymi warzywami, takimi jak ogórek, pomidor, papryka, oraz z mięsem z kurczaka. Idealnym dodatkiem do sałatek z lollo będą

Pierś z kurczaka. Pełnowartościowy i zdrowy posiłek z drobiu

strukturę. Jest soczyste i ma ładny zapach. Najlepiej kupować je w sprawdzonych sklepach, gdzie mamy pewność, że kurczak pochodzi ze zdrowej fermy drobiu, gdzie karmi się naturalną paszą, bez jakichkolwiek ulepszaczy i chemii. Pierś z kurczaka przechowywanie Takie surowe mięso po zakupie możemy

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

, która musi pozostać sucha, podobnie jak brzeg słoika. Tak przygotowane, szczelnie zamknięte ogórki, można przechowywać przez parę miesięcy. Ogórki małosolne z czosnkiem, chrzanem i liśćmi dębu TALA Sitko do przecierania ... TALA Termometr do przetworó... ZEAL Gumka do weków

Kanapka z mięsem - solidny lunch poza domem

wykorzystasz ją do przygotowania sycącej kanapki. Będzie pyszny zarówno w chlebie, jak i w bułce. Kanapka z klopsem 4 duże kromki zwykłego chleba 4 liście sałaty masło lub margaryna do posmarowania kromek Klops: 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 50 g boczku wędzonego (najlepiej w plastrach) 2

Warzywa zimą - z czym to się je?

"nie potrafią" jeszcze przerobić azotu z nawozów w aminokwasy i białka. Chociaż można je kupić już zimą, to należy jeść z umiarem. Trochę szczypiorku, dwie młode marchewki, trochę rzodkiewki - tak, ale nie cały pęczek.. A co z resztą warzyw? Może lepiej jest jeść sałatę, ogórki, pomidory lub

Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem

Jeśli masz ochotę, do takiego gulaszu możesz dodać również nieco czerwonego wina. Będzie doskonały z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 3

Sosy i dipy do dań z grilla

polskich stołach, najlepiej, jeśli zrobisz go samodzielnie. Będziesz mieć pewność, że jest bez konserwantów i sztucznych barwników. A w smaku... Spróbuj, a nie pożałujesz włożonej w niego pracy. 50 dag pomidorów (najlepiej podłużnych) 50 dag pomidorów pelati z puszki (mogą być siekane) 100 ml czerwonego

Krótka historia keczupu

do keczupu pomidorowego, sos bananowy barwi się zwykle na czerwono. Podobnie jak pierwowzoru, najczęściej używa się go do doprawiania hot dogów, burgerów oraz frytek. Zrób to sam! Przygotowując domowy keczup warto pamiętać, aby przechowywać go w zacienionym miejscu lub osłonić (na przykład okleić

Jak mrozić żywność?

Owoce i warzywa przeznaczone do mrożenia powinny być dojrzałe, ale jędrne i zwarte. Nie powinny być uszkodzone, ani zepsute (takie odrzucamy). Najlepiej, aby były jak najświeższe, gdyż w miarę mijającego czasu tracą swoje właściwości. Przed zamrożeniem należy je umyć, a następnie dokładnie osuszyć

Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

pokrojonych  pomidorów w zalewie garść świeżej  kolendry 1  cytryna 2 łyżki soku z cytryny 4 udka  kurczaka 2 piersi kurczaka 3  marchewki 10-15 dag ugotowanej zielonej al dente, najlepiej na parze  fasolki szparagowej 1/4 szklanki posiekanej  mięty  

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa to po prostu niedojrzałe strąki fasoli, czyli takie, w których nie wytworzyły się jeszcze ziarna. Podczas zakupów wybierajcie strączki mięsiste i kruche. Przechowujcie w temp. 8-10 st. C do 5-7 dni. Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne

Śniadania, które oczyszczają organizm

, posypujemy posiekanymi orzechami, ew. podlewamy mlekiem (najlepiej sojowym). Podgotowujemy grykę, odcedzamy. Kroimy suszone morele w cienkie plastry lub paseczki i dodajemy do gorącej kaszy. Dodajemy trochę wody i gotujemy do miękkości wraz z siemieniem lnianym, słonecznikeim, cynamonem i solą. Gotujemy ok

Steki, żeberka czy też hamburgery - amerykańska klasyka na grilla

Składniki: 4 bułki pszenne z sezamem 4 plastry sera cheddar 1  ogórek konserwowy 1  cebula 4  liście sałaty 1 dojrzały  pomidor 2 łyżki  sosu Worcestershire 3 chlusty tabasco 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu 2 łyżki 

Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron

pecorino. Pasta Pugliese (Dla 6-8 osób)   Składniki 1 kg dojrzałych  pomidorów 8 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 1/2 kg krótkiego  makaronu (najlepiej penne) 1 średnia  cebula 2 czubate łyżki czarnych  oliwek (bez pestek) 2 czubate łyżeczki  oregano sól, 

Konfitura dla miłosników kina (KONKURS)

. Najlepiej smakują z cieplutką bagietką, jako przekąska przy oglądaniu "Smażonych, zielonych pomidorów":)

Smak zamknięty w słoiku

, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po tygodniu.składniki na 250 ml przetworuczas przygotowania: około 2 i 1/2 godziny + 1 tydzień1 kg

Wojciech Modest Amaro: Pomidory na dwa sposoby

kształcie byczego serca. Idealne do smażenia, zapiekania i na surowo do panini - włoskich kanapek.   Podczas zakupów wybierajmy pomidory dojrzałe i dobrze wybarwione. Zawierają więcej beta-karotenu i likopenu (przeciwutleniacz zapobiegający nowotworom). Najlepiej je przechowywać w temp. 13-18?C. W

Pomidory - surowe czy gotowane?

Surowe warzywa i owoce są nieocenione dla dobrego samopoczucia i korzystnego wyglądu. Przykładem mogą być surowe pomidory, które zawierają duże ilości witaminy C - wzmacniającej odporność, witaminy z grupy B - korzystnie wpływających na układ nerwowy czy pierwiastki mineralne, jak na przykład potas

Jak zrobić domowy jogurt

startera, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przelewamy do słoika i zakręcamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 8-12 godzin.   Jogurt można inkubować także w piekarniku! Sprzęt taki, jak piekarnik Electrolux CombiSteam, pozwoli utrzymać ciepło stale przez zalecane w przepisie 8-10 godzin. To

Z korzennym aromatem - nie tylko pierniczki

przyprawami, pokrój cebulę na cienkie półplasterki, dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj, zalej olejem w słoiku, odstaw. Rada: tak przygotowane śledzie korzenne możesz przechowywać do tygodnia w lodówce. Autor: Junona Lamcha-Grynberg Piernikowa przyprawa sprawdzi się również jako dodatek do zupy. Najlepiej

Placki w światowym stylu

Z ciasta na bliny, możesz smażyć zarówno duże placki, które następnie złożysz (np. w rożki) lub zrolujesz z dodatkiem ulubionego nadzienia, jak i małe placuszki, na które możesz nakładać m.in. łososia z kwaśną śmietaną czy kawior. Bliny gryczane 2 szklanki mąki gryczanej 2 dag drożdży 2 niepełne

Gotuj raz na kilka dni

. Tego też ugotuj dużo - na przykład obiad na dwa dni oraz dodatkowa porcja do zamrożenia. Dania mięsne można w ten sposób przechowywać około 3 miesięcy. Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w

Kuchnia witariańska. Zdrowa kuchnia dla zuchwałych

sam jak w przepisie na spaghetti  Do dekoracji: listki świeżej bazylii  Sposób przygotowaniaCukinie kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plastry (potrzebujemy ich 12-15 na porcję). Pomidory również kroimy w plastry. Pozostałe składniki dokładnie miksujemy - powinniśmy uzyskać konsystencję

Kuchnia włoska

sokiem z cytryny i ciepłym roztworem zalej oliwki (nie powinny wystawać ponad powierzchnię oliwy). Zakręć słoiki i odstaw. Oliwki smakują najlepiej po 2-3 dniach od przygotowania. Możesz je przechowywać około 3 miesięcy. Alessi Garnek do gotowania ... Feel Maestro MR-1679 Silit

Smaczny obiad bez mięsa

je przygotować po prostu z pomidorowym sosem, wymieszać z pesto (w dowolnej wersji: klasycznym bazyliowym, z suszonych pomidorów, z pietruszki), czy też - w wersji pikantnej - z posiekaną ostrą papryczką, czosnkiem i oliwą. Spaghetti migdałowo-bazyliowe 1 opakowanie (500 g) spaghetti 150 g płatków

Kuchnia włoska pachnąca ziołami

. * Alla pizzaiola oznacza "jak pizza", "w stylu pizzy". Chodzi tu o sos pomidorowy, przyprawiony oregano, w którym dusimy mięso. Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione (dla 4 osób) Składniki 4 dojrzałe brzoskwinie (najlepiej białe) 150 ml vin santo lub

Na rozgrzewkę!

ogniu. Miksujemy lub przecieramy przez gęste sito, doprawiamy solą. Zupę można podać z grzankami, najlepiej z chleba razowego, lub z mini pulpecikami z mięsa, dla wyjątkowych głodomorów. 4-5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 200 g chorizo 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 200 g

Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

pokruszonym kozim serem. W moździerzu ucieramy sól z posiekanym oregano oraz skórką cytrynową. Tak przygotowaną sól możemy użyć od razu lub wysuszyć w piekarniku w 140°C - wystarczy 10 minut. Wtedy będziemy mogli ją przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka miesięcy. Sezonownik Ugotuj.to: Luty

Wege jesień - szybko i tanio

ziaren kuminu odrobina asafetydy (niekoniecznie) Ugotuj oba rodzaje soczewicy z kurkumą (najlepiej w garnku ciśnieniowym). Oddzielnie ugotuj zielony groszek i marchewki. Na suchej patelni upraż gorczycę, kumin i asafetydę. Dodaj cebulę, czosnek, posiekany imbir i chili. Podsmaż razem, dodaj pomidora

Pesto - pomysłów nie zabraknie

ciągu tygodnia przechowuję w lodówce w szczelnym naczyniu. Nadwyżkę mrożę w pojemniku na kostki lodu lub w foliowych torebkach i zużywam w ciągu trzech miesięcy. Najlepiej rozmrażać je w ciepłej wodzie lub od razu w ciepłej potrawie. Pesto to start do przygotowania wielu prostych dań. Pomysłów nie

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

zamrozić. Zamrożenie nie zaszkodzi pierogom, pieczonym mięsom czy makowcowi. Do przechowywania produktów w zamrażarce najlepiej używać plastikowych pudełek lub woreczków na mrożonki. Pamiętaj, że produktów nie można zamrażać dwukrotnie - rozmrożone jedzenie należy wykorzystać do gotowania lub podgrzać i

Mięsne kuleczki - proste i tanie

Jeśli chcesz, do sosu możesz dodać także inne warzywa, na przykład pokrojone w plasterki pieczarki czy paprykę (najlepiej upieczoną i pozbawioną skóry). 500 g mielonego mięsa z piersi indyka 1 marchewka kawałek pora (ok. 10 cm) 500 ml bulionu drobiowego 1 butelka passaty pomidorowej 2 łyżki

Dania z dynią

podaniem zupę posypujemy pestkami dyni. Rada: Pestki najlepiej przed podaniem uprażyć na suchej patelni. Będą wówczas bardziej aromatyczne i chrupiące. TESCOMA Garnek PRESTO w okazje.info Złociste dyniowe racuchy to dobry sposób zarówno na śniadanie, jak i obiad czy

Chrup na zdrowie!

papierowe torebki śniadaniowe) i kilka razy zagnij woreczek od góry, aby kukurydza nie "wyskoczyła" z niej w trakcie przygotowywania. Woreczek połóż w mikrofalówce i praż przez około 1,5-2,5 minuty (dopóki będziesz słyszeć, jak ziarenka mocno "strzelają"). Gotowy popcorn najlepiej jeść

Zimno Ci? Rozgrzej się. Zjedz zupę

posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą. (dla 4-6 osób)   Składniki 150 g wędzonego boczku 4-5 łyżek oliwy po 1 papryce czerwonej i żółtej 1 puszka pomidorów w całości bez skóry 2 łodygi selera naciowego garść czarnych oliwek 700 ml wody po 4 łyżki

10 ziół na kuchenny parapet

Łatwo wyhodować ją z nasionek. Doniczka powinna stać w słonecznym miejscu. Niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej - jest w caprese z pomidorów i mozzarelli, w wielu sałatkach, w pomidorowych sosach do makaronu oraz - oczywiście - w klasycznym pesto: tu razem z orzeszkami pinii, oliwą i czosnkiem

Makaron. Uwielbiam wszystkie kształty. Cz.1

Składniki 1 ząbek  czosnku 3 nieduże  pomidory 2 łyżki soku z  cytryny 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 400g  makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 1 garść posiekanej  bazylii 1 łyżka świeżo startego  parmezanu   Sposób

Kapusta włoska na dwa sposoby

(najlepiej przez folię). Każdą układamy na liściu, na środku kładziemy po 3 kawałki suszonych pomidorów, po jednym słupku mozzarelli i po kilka listków bazylii. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, zwijamy jak zwykłego gołąbka. Przygotowane gołąbki układamy w szerokim rondlu, wlewamy tyle bulionu, aby

Smaczne dania na płaski brzuch

zarówno na lekki obiad, jak i smakowitą kolację we dwoje. Możesz ją także zabrać ze sobą do pracy. Sałatka nicejska 1 główka sałaty lodowej 1 ogórek 2 pomidory 1 papryka 1 mała cebula garść czarnych oliwek bez pestek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4-5 filetów anchois 2 jaja na twardo Sos

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

(dla 3 osób)   Składniki 3 czerwone  papryki 100 g filecików  anchois 1 spory  pomidor (lub 2 małe) 1 ząbek  czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 15 dag sera  feta kilka listków świeżej bazylii oregano lub  mięty  

Śniadanie, na zdrowie

masło (najlepiej klarowane) dymka, biała i zielona część sól pieprz Pomidory sparz i obierz ze skórki (jeśli masz specjalną obieraczkę do pomidorów, to obierz bez zalewania wrzątkiem) i pokrój na dość grubą kostkę, w miarę możliwości usuwając większość pestek. Białą część dymki drobniutko posiekaj. Na

Po co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? [12 produktów]

właściwie jest gotowy, ale najlepiej będzie, jeśli poczekasz tydzień, aż cukier dokładnie przeniknie aromatem. Jeśli kupujesz oliwę czosnkową lub chili, pewnie musisz za nią sporo zapłacić. Niepotrzebnie, bo możesz przygotować je samodzielnie. Jak przyrządzić oliwy smakowe? Jeśli lubisz

Robimy domowe kiszonki

dwa razy dziennie) przez jakiś tydzień. Po tym czasie kapusta będzie gotowa. Przekładamy ją do wyparzonych słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Uwaga: na początku spod wieczek słoików może się wydostawać piana, warto więc trzymać słoiki np. w misce lub na tacy. Powód jak wyżej

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

Marchew jest nie tylko tania, ale też bardzo zdrowa. Poza tym o tej porze roku dużo łatwiej o smaczną marchew, niż o smacznego pomidora. Marchew ma same plusy! Kaszubska zupa marchwianka Składniki: 50 dag chudych żeberek wieprzowych 10 marchewek włoszczyzna: kawałek selera 1 por 1 korzeń pietruszki

Cały dzień za 10 zł. Przepisy z rabarbarem

podgrzać . Smażyć około 2 0 -30 min na małym ogniu , cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować . Dżem  może być przechowywany w chłodnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi. Składniki potrzebne do przygotowania

Wołowina w kuchniach świata

Ameryce Północnej klasycznych stekach, hamburgerach czy potrawach takich jak boeuf Strogonow i polędwica a la Wellington. Składniki 2 steki (po 35 dag każdy) polędwicy  wołowej 6 kromek pieczywa pszennego liście  sałaty 4-6  pomidorów olej lub oliwa do rusztu sól Przyprawy

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

ugotowaniu rosół przecedzamy, a kości i przyprawy wyrzucamy. Taki rosół można przechowywać w lodówce kilka dni. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli na koniec wrzucimy do niego trochę różnych warzyw: np. brokuły, białą kapustę, groszek, fasolkę szparagową ( Z ), trochę suszonych ziół ( M ), i chwilę pogotujemy

Imieninowa feta

4 pomidory (najlepiej średnio dojrzałe) 2 żółte pomidory 1 zielona papryka (niekoniecznie) 1 średnia cebula (najlepiej czerwona) kilka listków mięty czarne oliwki bez pestek (około 20 sztuk) 1 łyżka czerwonego octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej greckiej) 1

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach

Jeśli już jest jasne, że po raz kolejny udało Ci się zrobić o wiele za dużo jedzenia, niż twoja rodzina jest w stanie zjeść, wtedy otwierasz szeroko zamrażarkę i mrozisz. Większość dań nadaje się do tego i może poleżeć kilka miesięcy w zamrażarce. zamrażanie jest formą przechowywania, która

Co jeść w kwietniu?

płyn do czyszczenia jamy ustnej. W kuchni najczęściej stosuje się liście koperku, świeże lub suszone. Mają one delikatny smak i dobrze komponują się z sałatkami, warzywami, pastami na bazie białego sera, a także rybami, np. wędzonym lub gotowanym na parze łososiem. Świeży koperek najlepiej przechowywać

Cebula na pierwszym planie

konsystencję syropu. Następnie ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz. Po ostygnięciu wyjmij listek laurowy. Tak otrzymaną "marmoladę" przechowuj w lodówce maksimum przez tydzień. Jak łatwo obrać i pokroić czosnek? Rondel Silit w okazje.info Cebulowe Bhaji to

Najlepiej spożyj przed końcem świata. Już nie musisz marnować przeterminowanego jedzenia

modniejsze, a tu od razu macie też panierkę. NIE! Stop! Koniec żartów. Mąkę z molami wywalacie natychmiast a śmieci wynosicie tak szybko, jak się da. Szafkę myjecie a na drzwiach przyklejacie lep na mole. Oto w jaki sposób nie przechowujemy ryżu, jeśli chcemy go zjeść za 30 lat... Ryż - zapakowany

Dania pełne błonnika

włoskimi, rodzynkami i brązowym cukrem (na 2 porcje) 100 g płatków owsianych 1 szklanka wody 1 szklanka mleka po 2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki cukru trzcinowego (najlepiej ciemnego) po szczypcie cynamonu i soli do smaku Wodę z mlekiem wymieszać w garnku, zagotować. Dodać

Drugie życie obierki

włoskiej gotuję esencjonalny wywar. Mrożę go w workach na lód, a większą ilość przechowuję w jednorazowych kubkach. Potem dodaję do sosów, przygotowuję na tej bazie zupy. Nie mogę się bez niego obejść, to mój tajny składnik, biżuteria potrawy. Z ziemniaczanymi obierkami jest trudniej, bo szybko ciemnieją i

Dieta rozgrzewająca - co jeść i pić w chłodne dni

ciepłe i pożywne śniadanie. Żołądek jest jak silnik - lepiej pracuje, gdy jest rozgrzany. Do przygotowania energetycznego śniadania najlepiej wybierać więc produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez. Na obiad warto wybrać którąś z potraw kuchni meksykańskiej lub indyjskiej - zawierają

Bobobranie

, ale zjadanie jego ziaren z pewnością wyjdzie nam na zdrowie. Zawiera dużo witaminy A i C, B1 oraz B2, jest również bogaty w wapń i fosfor. Bób nie powinien być długo przechowywany - najlepiej zjeść go w dniu zakupu, a przed przygotowaniem przejrzeć, czy nie ma w nim nadpsutych nasion. Jedzenie bobu

Sosy na każdą okazję

wina Paprykę ostrą i łagodną umyj, oczyść, pokrój na paseczki, włóż do słoika i zasyp solą. Słoik zamknij i odstaw do spiżarni na miesiąc. Po miesiącu zmiksuj zawartość z octem i przelej do butelki. Przechowuj w ciemnym miejscu. Najlepiej smakuje po tygodniu od przygotowania. Autor: Aneta Kosiba Taki

Pikantna zupa jarzynowa

Czas przygotowania: 30-40 minut Ilość: 4 porcje. Zupę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Składniki: 1. dwie łyżki oliwy z oliwek, najlepiej extra-virgin 2. Jedna duża, posiekana cebula 3. 1-3 łyżeczki (albo do smaku) ostrej papryki 4. Jeden litr wywaru z warzyw 5. Cztery średnie pomidory

Euro 2012: Przekąski kibica

grubo pokrojony czosnek, igiełki rozmarynu i pokrojone suszone pomidory. Zalej oliwą i zakręć słoik. Możesz przechowywać w lodówce przez parę miesięcy. Składniki 40 dag posiekanych  pomidorów z puszki 3 dag orzeszków piniowych 1 puszka  anchois 1 słoiczek czarnych  oliwek sól

Nowalijki - smak wiosny

lub podsmażonego boczku. Dobrym dodatkiem lub zamiennikiem dla części sałaty będzie również rukola. Sałata polska z rzodkiewką i jajkiem 1 główka sałaty masłowej 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kawałki Sos: 5 łyżek

Pikantne smaczki. Musztarda razy sześć

Składniki 1 łyżka masła 2 łyżki musztardy z całych ziaren, najlepiej prawdziwej angielskiej 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. z Dijon 20 dag sera Cheddar 100 ml jasnego  piwa 4 kromki białego chleba   Sposób przygotowania Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oba

Tarty na słodko i słono

dojrzałych pomidorów 4 czerwone papryki 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 5 dag filecików anchois w oleju 1 łyżka dobrej pasty pomidorowej 1 łyżeczka siekanego świeżego tymianku 2 duże jajka 2 żółtka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki (lub wędzonej hiszpańskiej) sól i pieprz

Po prostu ryż - pomysły na obiad i deser

Prosty pomysł na lekki i sycący obiad. Cukinię można zastąpić innym lubianym warzywem, na przykład brokułem. Risotto z cukinią i klopsikami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 1 mała cukinia 125 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 mała cebula 2 łyżki

Chrupiące zielone ogórki - na śniadanie, obiad i deser

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przechowuj w lodówce. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Mizeria w różnych wariantach (np. z dodatkiem octu) znana jest w różnych krajach Europy. Jeśli szukasz jeszcze mniej klasycznego przepisu

Ciasto filo - jak kartka papieru

Filo to po grecku liść. Ciasto jest rzeczywiście delikatne, jak młody listek. Jednak odpowiednio wykonane jest również bardzo trwałe, dzięki czemu ma tak wiele zastosowań w kuchni. Filo występuje również w kuchni bałkańskiej - to z niego przygotowuje się m.in. banicę - danie narodowe Bułgarów

21 obowiązkowych dań do ugotowania w sierpniu

(dla 4 osób)   Składniki 3 piersi  kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu) 6 łyżek mąki kukurydzianej 4 łyżki sosu sojowego pieprz 1,5 l oleju rzepakowego 1  ogórek   Sałatka: 1 łyżka sezamu 1 papryczka  chilli sok z 1  cytryny 3 łyżki oliwy

Kuroniowie przy stole - fragmenty książki Jakuba Kuronia

ogromną ilość pomidorów, by przygotować z nich keczup. Dusił pomidory z żurawinami, cebulą i czosnkiem przez2?3 dni, dopóki nie uzyskał odpowiedniej konsystencji i smaku. Ketchup po pasteryzacji można było przechowywać przez wiele miesięcy, dzięki czemu w domu Kuroniów zawsze był spory zapas tego

9 razy mięso mielone

Mielone możesz przygotować z dowolnego mięsa, także z kurczaka lub indyka (najlepiej z tłustszych udek, a nie piersi). Aby w trakcie formowania kotletów mięso nie lepiło się do rąk zwilż je wodą. Kotlety mielone 700 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego) 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

niczym nie ustępuje tradycyjnemu. Jeśli chcesz, możesz dodać do niego również łyżkę ekstraktu waniliowego, albo - pod koniec gotowania, gdy jest już prawie gotowy - nieco kakao. Masę, po ostudzeniu, najlepiej przechowywać w lodówce. Wegański kajmak 2 puszki mleczka kokosowego (powinno być bez żadnych

Domowe przetwory - zrób to sam

Na 3 słoiczki o pojemności 0,25 l   Składniki 1 kg zielonych  pomidorów 1 kg cukru 3/4 szklanki wody 3 goździki pokrojona skórka z jednej  cytryny 1 laska  wanilii   Sposób przygotowania Pomidory kroimy w plastry i usuwamy pestki. Wkładamy na

Kupować już rzodkiewkę i sałatę? Czy nowalijki są zdrowe

" nawet do 400 proc. normy), sałata i młoda kapusta. Najbezpieczniejsze pod tym względem są ogórki i pomidory. Jak to wygląda w liczbach? Norma europejska dopuszcza dla szpinaku zbieranego od kwietnia do września maksimum 2500 mg związków azotu na kilogram liści. Ten sam szpinak uprawiany zimą może

Kuchnia brytyjska - najlepsza na zimę

masła 50-60 ml mleka 2 łyżeczki startego  chrzanu (najlepiej śmietankowego) sól i  pieprz   Sposób przygotowania Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Cebulę i marchewki smażymy na oleju, po 5 minutach dodajemy mięso, po kolejnych 3 minutach - osączone pomidory, zalewę lub

Market, targ czy mały sklep? Gdzie kupujesz?

, śliwek, pomidorów. Użytkownicy przestrzegają jednak przed oszustami, który znaleźli sposób na ekobiznes - ewkka pisze: Sąsiedzi poszli w "ekologię" jak to sami mówią. Starego poloneza zamienili na żuka. Raz w tygodniu wyprawa do najbliższego supermarketu. Potem jeden dzień na "

Blogerzy polecają: pesto na nowo

miksujemy na  gładką masę), dodajemy ser, czosnek i ucieramy, aż powstanie gładka pasta. Powoli dodajemy oliwę, wciąż ucierając, żeby ładnie się połączyło.Przekładamy do czystego słoiczka, przechowujemy w lodówce. Przepis pochodzi z bloga Ziołowy Zakątek »Składniki:2 czubate łyżki maku1