jak konserwować cukinię

materiały prasowe

Jak zdrowo grillować? Porady ekspertów

Jak zdrowo grillować? Porady ekspertów

Wiele smacznych i przez wielu lubianych potraw niekoniecznie musi służyć naszemu zdrowiu. Inaczej może być z żywnością przygotowywaną na grillu. Wystarczy tylko pamiętać o kilku prostych zasadach, z którymi można zapoznać się w poradniku ekspertów Knorr: szefa kuchni i żywieniowca.

Wiosenne sałatki

Lekkie, kolorowe i ze świeżych warzyw. Sprawdź 8 przepisów na wiosenne sałatki. Z rzodkiewką, sosem jogurtowym, wędzonym kurczakiem, krewetkami i groszkiem albo truskawkowo-szpinakowa. Wybierz ulubiony miks!

Kuchnia włoska pachnąca ziołami

O podstawowych ziołach kuchni (nie tylko) włoskiej, czarach i greckich wakacjach opowiada nam Tessa Capponi-Borawska

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

, która musi pozostać sucha, podobnie jak brzeg słoika. Tak przygotowane, szczelnie zamknięte ogórki, można przechowywać przez parę miesięcy. Ogórki małosolne z czosnkiem, chrzanem i liśćmi dębu TALA Sitko do przecierania ... TALA Termometr do przetworó... ZEAL Gumka do weków

Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!

Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!

? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Wystarczy, że raz spróbujesz domowego octu jabłkowego, a już nigdy nie będziesz chciał sięgać po ten ze sklepu. Ma wyjątkowy, bogaty owocowy aromat - zazwyczaj nie tak ostry jak ten kupiony. Dodawaj na przykład do sałatek. kilogram

Polska sarna po turecku

Polska sarna po turecku

je pewnie pestkami granatu. Doprawiłam cytryną - tak jak zrobiłabym to w domu.   Placuszki z cukinii z serem korycińskim Sos: 75 g półtłustego, niekwaśnego twarogu 2 łyżki jogurtu 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól, pieprz, kminek, kolendra Placuszki: 4 małe cukinie starte na grubej tarce sól

Grillowanie - jak to robić z głową?

Grillowanie - jak to robić z głową?

ruszcie, i zaczekajmy odpowiednio długo z położeniem potraw na ruszt, aby podpałka mogła się wypalić. 3. Nie kładźmy na grilla mięs peklowanych i konserwowanych saletrą, gdyż w wysokiej temperaturze rozkłada się ona do toksycznych związków. 4. Potrawy połóżmy nie bezpośrednio na ruszt, ale na tacki

Małe co nieco na "babski" wieczór

Małe co nieco na "babski" wieczór

czerwonej 1/2 puszki groszku konserwowanego 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz oregano w proszku Cykorie umyj i osusz. Z każdej cykorii zdejmij po 4-5 dużych liści i odłóż. Resztę liści drobno pokrój. Dodaj do nich pokrojone w kostkę papryki oraz jajka, odsączony

Dieta Brichera-Bennera

Dieta Brichera-Bennera

. Eliminujemy z jadłospisu : * Słodycze * Tłuste mięsa, wędliny i sery * Alkohol, piwo, nikotyna * Produkty wysoce przetworzone, rafinowane i konserwowane (wszelkie zupki i sosy instant,  biały rafinowany cukier, biały ryż, białe pieczywo, słodkie czekolady ) * Ostre przyprawy, również sól

Zioło klasyk

Zioło klasyk

zioła. Wedle mitologii greckiej, roślina ta, o charakterystycznym, intensywnym zapachu, została stworzona przez Afrodytę, boginię miłości, jako symbol pomyślności i szczęścia, a rosła na stokach Olimpu, co tylko dodawało jej splendoru. Zarówno w starożytnej Grecji, jak i w Rzymie istniał zwyczaj

Piknik po włosku

Piknik po włosku

konserwowania w nim owoców na zimę. Owoce powoli smażone trzymają kształt, stają się szkliste i przesiąknięte smakiem chili, imbiru, pieprzu, gorczycy. Mostarda idealnie podkreśla smak owczego sera. Po powrocie okazało się, że słońce dotarło i do nas, a wraz z nim młody bób, cukinie, szparagi, truskawki i

Tak, marynujemy!

Tak, marynujemy!

patelni. Łososia posypujemy mieszanką boczkowo-chlebową oraz koperkiem i podajemy ze szpinakiem ugotowanym z dodatkiem śmietany i czosnku. (dla 2 osób) 1 cukinia 1 marchewka 1/2 strąka czerwonej papryki 1 czerwona cebula 4 rzodkiewki 2 garści roszponki 10 marynowanych grzybków łuskwiaków nameko (lub

Pesto

papryki, łososia z wody, łososia na parze, sałatki z ziemniaków, smażonej cukinii itd. Wiele lat temu urzeczeni jego smakiem, zapachem, kolorem i prostotą przygotowania (chociaż o świeżą bazylię nie było wtedy łatwo) przez pierwszy miesiąc używaliśmy pesto prawie do wszystkiego. Pesto powstało z potrzeby

Kozie serki

grillowanymi plastrami bakłażanów i cukinii (na zdjęciu z żółtą i zieloną cukinią), z pieczoną papryką, ziołami, miętą. Nowym smakiem jest wymieszanie serka z chrzanem i koperkiem i zawinięcie w plasterek wędzonego łososia. Można doprawionym serkiem nadziać koktajlowe pomidorki albo utoczyć z niego kulki

Pyszności z ciecierzycy: humus, falafel, pasztet

Pyszności z ciecierzycy: humus, falafel, pasztet

(dla 4 osób)   Składniki 3 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 1  cebula 4 podudzia z kością  kurczaka 1 łyżka kurkumy 1 łyżka kminu rzymskiego 2  marchewki 1  cukinia 1 puszka (400 g) krojonych  pomidorów 1 puszka (400 g)  ciecierzycy garść

Suszona szynka

konserwują mięso, sól dodawana w minimalnej ilości nie przytłacza naturalnej słodyczy szynki. Odpowiedniej wielkości wieprzowe udźce w ciągu pierwszego tygodnia są solone i myte kilkakrotnie. Wiesza się je na przewiewnym strychu na szybkie podsuszenie. Następnie część bez skóry smaruje się mieszanką tłuszczu