jak jeść cykorię

archiwum

Cykoria na cztery sposoby

Cykoria na cztery sposoby

Zazwyczaj chrupana na surowo, może również być podana na ciepło. Traci wprawdzie nieco wartości odżywczych, ale przy okazji również charakterystyczną goryczkę.

100g cykorii to tylko 17 kcal!

Owalna cykoria i jej okrągły krewniak radicchio (nazywany też cykorią czerwoną lub sałatową) mają wyrazisty, gorzkawy smak. Solo raczej trudne do polubienia, za to w połączeniu z?serami, warzywami i owocami - potrafią oczarować

Grillowana cykoria z tofu

Grillowana cykoria z tofu

Grillowana cykoria z tofu 2 cykorie (białe lub fioletowe)łodyga selera naciowego1/3 kostki tofu2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki oliwy2 łyżki sosu sojowegosólpieprz2 ząbki czosnkusok z połowy cytryny Cykorie myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół. Łodygi selera przekrawamy na pół, a potem na krótsze

Menu dnia z granitą jagodowo-imbirową

Menu dnia z granitą jagodowo-imbirową

Jedliście kiedyś cykorię na ciepło? Jest pyszna! Proponujemy zrobić z niej aksamitny biały krem z porem i koperkiem. Zupa z cykorii 1 i 1/2 l wywaru warzywnego 3 duże cykorie 1 mały por 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki śmietany 18 proc. sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Cykorie podziel na

Menu na dobry dzień

Menu na dobry dzień

Nie tylko smakuje, ale i świetnie wygląda. To ważne, bo, żeby jedzenie mogło poprawić nastrój, powinno tez cieszyć oczy. Sałatka na liściach cykorii 3 cykorie 2 jajka ugotowane na twardo po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej 1/2 puszki groszku konserwowanego 1 mała cebula 2 łyżki majonezu

Menu dnia - szybkie i chrupiące

Menu dnia - szybkie i chrupiące

smaczne i równie zdrowe odpowiedniki zarówno kotletów, jak i nuggetsów. My prezentujemy pulpety według przepisu Marty Gessler. Kulki sojowe 25 dag ugotowanej zmielonej soi 1/2 namoczonej w wodzie bułki 2 jajka 1/2 pokrojonej w kostkę i podsmażonej cebuli 1/2 łyżki curry sól pieprz olej Soję wymieszać z

Małe co nieco na "babski" wieczór

Małe co nieco na "babski" wieczór

Liście cykorii świetnie nadają się do serwowania sałatek. W naszym serwisie znajdziecie również przepisy na sałatkę z tuńczyka na cykorii oraz ruloniki z szynki parmeńskiej w liściach cykorii . Sałatka na liściach cykorii 3 cykorie 2 jajka ugotowane na twardo po 1/2 strąka papryki żółtej i

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

szynki znalazły się na dole. Polej je świeżo przyrządzonym sosem beszamelowym (tak jak wyżej opisano), posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 20 minut. Przed podaniem posyp posiekana natką.

Szybki i pyszny obiad po pracy

Szybki i pyszny obiad po pracy

podgrzewamy bez przykrycia kolejne 5 minut. Szukasz przepisów na inne, szybkie i apetyczne dania rybne? Polecamy na przykład łososia smażonego z cytrusami oraz jamajską rybę w marynacie (Escovetched fish) . Osobom, które nie jedzą mięsa ani ryb proponujemy natomiast spaghetti migdałowo-bazyliowe

Mniszek - wykorzystaj go w kuchni na wiosnę

Mniszek - wykorzystaj go w kuchni na wiosnę

są nawet smaczniejsze od mniszka. W takich krajach, jak Włochy, Grecja czy Chorwacja, jada się wiele roślin z rodziny złożonych (podrodzina cykoriowatych), które takie rozetki wytwarzają. Miejscowi nie mają pojęcia, czy później, latem, z tych listków wyrośnie mniszek, cykoria czy brodawnik. Po prostu

Szynka - nie tylko na kanapce

Szynka - nie tylko na kanapce

rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 2 godziny, co 20-25 minut polewając szynkę sosem z pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekła. Podawaj pokrojoną w cienkie plasterki, na ciepło lub na zimno. Autor: Maria Szkop Nie przepadasz za cykorią? Pieczona nie jest tak gorzka, jak surowa, a za to nieco

Smaki z dzieciństwa: rabarbar

Smaki z dzieciństwa: rabarbar

przez 5 min, aż zmiękną. Wyjmujemy ciasto, jeśli napęczniało - naciskamy palcami, aby ?powróciło? na dół. Na podpieczony spód wykładamy szparagi z rabarbarem. Posypujemy je pokruszonym serem, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 15 min, aby ser się zrumienił. Podajemy tartę na

Szybkie sałatki

Szybkie sałatki

żółtego sera (np. cheddar) 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu sól pieprz chili Tuńczyka wyjmij z oleju i rozdrobnij widelcem, kukurydzę osącz. Jajka na twardo obierz ze skorupek, oddziel żółtka od białek, posiekaj je drobno i włóż do oddzielnych

Menu dnia na piątek - blogerzy polecają!

Menu dnia na piątek - blogerzy polecają!

Na Modern Taste uwielbiamy proste, naturalne jedzenie - kilka dobrze znanych składników i sałatka na lekki obiad gotowa. Włoska sałatka ryżowa z tuńczykiem 1 szklanka ryżu (zwykłego lub do risotto) 2 puszki tuńczyka (najlepiej w oliwie z oliwek) 1 puszka kukurydzy ok. 10 pomidorków koktajlowych

Dania jednogarnkowe na rozgrzewkę

Dania jednogarnkowe na rozgrzewkę

kiełbasy ze wszystkich stron, aż zbrązowieją i będą miękkie. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, a na tę samą patelnię wrzucamy 3 całe ząbki czosnku i smażymy na małym ogniu. Gdy będą miękkie, dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, kiełbaski i fasolę. Całość mieszamy, smażymy jeszcze na małym ogniu około 2 minut i

Miłosne menu pod chmurką

Miłosne menu pod chmurką

miski przełóż arbuza i ser, dodaj miętę i delikatnie wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i oliwą, podawaj. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska Prosta przekąska do przygotowania i jedzenia. Cykoria jest sycąca, ale niskokaloryczna. Zawiera sporo witaminy A, beta-karotenu, potasu i cynku, które dodają

Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

Kolorowe i pełne smaku - pieczone warzywa

. Wyjmij, dokładnie osącz z wody, zostaw do ostygnięcia. Każdą cykorię owiń plasterkiem wędzonej szynki i ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym tak, aby złączenia szynki znalazły się na dole. Polej je świeżo przyrządzonym sosem beszamelowym (tak jak wyżej opisano), posyp startym żółtym serem

Dania na dobrą sylwetkę

Dania na dobrą sylwetkę

czosnku sól pieprz Półmisek wyściełamy umytymi, osuszonymi i lekko skropionymi sokiem z cytryny listkami endywii lub cykorii. Na nich układamy serca karczochów, przekładając je zrolowanymi plastrami szynki, mortadeli, salami oraz pokrojonymi na ćwiartki jajkami i pomidorami. Posypujemy pokrojonymi na

Przed wielkanocną ucztą

Przed wielkanocną ucztą

ciepło lub na zimno z zieloną sałatą. Kalorik MG1001DGC AEG-Electrolux MCD 2541 EM Zelmer 29Z012 Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info 1 cebula posiekana 2 łyżki oliwy 2 cykorie 1 średnia pietruszka 2 liście laurowe 4

Tarta Tatin

Tarta Tatin

skarmelizowane i aromatyczne jabłka z nieudanej tarty. Przykryły je nową warstwą ciasta, tak aby się nie spaliły, i wstawiły do piekarnika. Przekręcona tarta została doceniona przez myśliwych, a rozsmakowany w niej paryski gastronom i krytyk kulinarny Curnonsky, zaprezentował ją w 1926 r. w paryskim hotelu

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

Składniki 3  żółtka 2 cykorie 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 1 camembert 1 pęczek rzodkiewek 10 dag drobno startego ostrego żółtego sera (np. gruyere) 1 szklanka mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki 

Tuńczyk na śniadanie, obiad i kolację

Tuńczyk na śniadanie, obiad i kolację

. Osącz tuńczyka i zielony groszek, posiekaj drobno koperek. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki, dodaj majonez, dopraw szczyptą słodkiej papryki, solą i pieprzem, wymieszaj. Autor: Maria Szkop Łyżka Cook&Co Duet do ryżu w okazje.info Nie lubisz cykorii? Taką sałatkę

Obiad z roladą wołową, zupą pomidorową i pysznymi plackami

natką pietruszki. 4 kolby cykorii oliwa ocet sól pieprz camembert Kolby cykorii kroimy wzdłuż na pół. Oliwę mieszamy z octem, solą i pieprzem i skrapiamy nią cykorię. Grillujemy 3-5 minut, obracając w połowie pieczenia. Następnie kładziemy na cykoriach plastry camemberta i grillujemy, dopóki ser nie

Feta na 9 sposobów

, blanszuj w posolonym wrzątku przez 1-2 minuty, odsącz i ostudź. Ser zmiksuj z jogurtem, dodaj oliwki i bazylię, dopraw pieprzem. Farsz serowy wsuwaj między rozchylone liście cykorii (jak największą ilość). Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj łyżką oliwy. Ułóż cykorie, posyp startym żółtym serem, skrop

Menu dnia z gruszką w roli głównej

kostnym. Jako jedne z nielicznych owoców są także źródłem jodu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. 4 gruszki 300 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka miodu kilka goździków mieszanka sałat różnych odmian czerwona cykoria 250 g sera camembert 2 łyżki żurawiny (ze słoika) 2 łyżki

Jedno jajko, a tyle możliwości

Składniki 3  żółtka 2 cykorie 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 1 camembert 1 pęczek rzodkiewek 10 dag drobno startego ostrego żółtego sera (np. gruyere) 1 szklanka mleka sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki 

Grillujemy dania z serem

minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego

Na ostatki - sałatki

i gotuj 1 minutę lub zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Istotą jajka "coddled" jest to, aby nie tylko żółtko było płynne, ale i znaczna część białka). Sałatę wymieszaj, posyp grzankami i parmezanem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Bistromama prezentuje sałatkę, która swoimi

Sebastian Olma - szef kuchni Zielonego Niedźwiedzia, dzieli się swoimi przepisami

10 sekund oliwę, czosnek, jałowiec, sól, pieprz, listki rozmarynu i musztardę. W powstałym sosie obtaczamy mięso. Wkładamy je do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Marynujemy 24 godziny. Robimy polentę. Zalewamy kaszę wywarem i gotujemy 10 minut, aż zacznie pęcznieć. Cały czas mieszamy! Pod

Co podać na proszony obiad?

wcześniej w brandy suszone śliwki mieszamy z cząstkami awokado, grejpfruta, pokrojoną cykorią i kiełkami słonecznika. Układamy je na drobno porwanej sałacie lodowej i delikatnie polewamy sosem; posypujemy uprażonym na patelni sezamem. 3 pomarańcze 5 łyżek cukru laska wanilii kawałek kory cynamonu 2 goździki

Menu dnia

Taką sałatkę możesz podać jako przystawkę podczas eleganckiej kolacji. Dodatek słodkiej figi oraz orzechów w karmelu równoważy nieco cierpki smak cykorii. Zobacz przepis na Cykoria z figami Danie na lekki obiad lub kolację. W przepisie świeże pomidory możesz zastąpić suszonymi pomidorami z oliwy

Fit&Easy z Janem Kuroniem - pyszne przepisy wielkanocne

nam ostrości. Aby zdecydowanie ułatwić sobie umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz kieszeń. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie

Cztery sposoby na leśne grzyby

mielony pieprz Połówki cykorii przełóż do rondelka, dodaj łyżkę masła, dopraw solą i pieprzem, dolej szklankę piwa i zagotuj. Następnie wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, przykryj je papierem do pieczenia i zapiekaj 30-40 minut (połowa piwa powinna odparować), wyjmij rondel i odstaw. W

Słoiku do dzieła! W sierpniu szykuj się na zimę

przeszkadzają słodkawe smaki, najlepiej oprószyć miejsce przecięcia odrobiną cukru), a potem zalejcie mieszaniną sosu sojowego i soku pomarańczowego w proporcji 1:4 i krótko (4-5 minut) podduście pod przykryciem. Taką cykorię można jeść od razu, wystarczy do gorącej dodać do smaku mały kawałek masła i

Wielkanoc z Fit&Easy

umieszczenie farszu w polędwiczkach uformuj z przygotowanej masy wałeczki małego palca. Następnie zawiń je w folię spożywczą i wstaw na kilkanaście minut do zamrażarki. W polędwiczkach utwórz ?kieszeń?. Od grubszej strony wbij palec uważając by nie przedziurawić mięsa. Umieść stężały farsz w mięsie i zawiąż

Kolacja dla dwojga: na słonecznej plaży

Składniki 2 cykorie 1 łyżka soku z cytryny 1 starta marchewka 3-4 łyżki kukurydzy z puszki 1 łyżka siekanej natki 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1-2 łyżki pestek granatu  Sposób przygotowaniaZ cykorii usuwamy gorzki trzon. Jedną kroimy, drugą dzielimy

Mniszek lekarski dla zuchwałych

mniszka rozkładamy na talerzach, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy jajka w koszulkach - najpierw wbijamy je na talerzyk, potem delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody, zakwaszonej łyżką białego octu, i gotujemy 3-4 minuty - żółtka powinny pozostać płynne. Wyjmujemy łyżką cedzakową i

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

o szerokości 2 cm, lekko skręć je spiralnie. Paskami ciasta owiń po kilka kawałków kiełbasy, tak by wyglądały jak wiązki chrustu. Posmaruj ciasto rozmąconym żółtkiem i włóż na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10-15 minut. Autor: Aneta Kosiba Marynowane gruszki, suszone pomidory i

Drugie danie na lekko

wieprzowa, jak i cielęca czy wołowa (zobacz np. przepis na sałatę winegret z wołową polędwicą ). Zapiekanka ze schabem, pomarańczą i brukselką 6 łyżek oliwy 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej 1 kg ziemniaków sól pieprz 1/2 kg brukselki 2 cykorie 2 twarde soczyste jabłka 4 plasterki pomarańczy ze

Najlepsze przepisy na grilla cz. 1

, obracając je co pewien czas. Podawaj z sosem jogurtowym posypanym posiekanym szczypiorem. Składniki 8 kawałków białej kiełbasy olej do smarowania rusztu   Glazura: 2 łyżki  miodu 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy sok z 1 małej  cytryny 2 drobno posiekane ząbki

Co jeść we wrześniu?

elastyczne, dość zwarte ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je). Dodaj cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wyłóż nim formę do tart o średnicy ok. 26 cm lub kilka

Ania Starmach przechodzi na dietę. Nowa książka!

, dodaj sól i pieprz. Na patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, dodaj szynkę. Smaż, aż jajka się zetną, wtedy przewróć na drugą stronę (omlet powinien być cienki jak naleśnik). Na gotowy omlet połóż rukolę i pokrojone w plastry pomidorki. Zwiń go w rulon i zjedz, przegryzając chlebem, póki jest ciepły

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

jajek, 100 g wędzonego łososia, 100 g serka śmietankowego light, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotować jajka na twardo. Następnie obrać je i przekroić na pół. Wyjąć żółtko i rozdrobnić je widelcem. Następnie

Aleksander Baron: zjem wszystko

ziaren ziela angielskiego 12 ziaren pieprzu   Cykoria: 2 cykorie 2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżka masła   Śmietanka z pastisem: 100 ml śmietanki 36% po szczypcie soli i pieprzu 20 ml likieru pastis   Sposób przygotowania Przygotowujemy cukier, mieszając go

Sałatki w dziesięciu odsłonach

obrane ogórki. Ugotuj marchew i ziemniaki, również pokrój je w kostkę. Pokrój kapustę kiszoną i pory lub ząbki czosnku (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Do dużej salaterki, najlepiej ze szkła żaroodpornego, włóż pokrojone składniki sałatki, dokładnie, ale delikatnie je wymieszaj, przypraw do

Wiśnie czy czereśnie?

smaczniejsze niż wiśnie, mają jednak więcej kalorii i mniej cennych dla zdrowia i urody przeciwutleniaczy. Mimo to, po prostu je kochamy, a żeby kulinarnej próżności stało się zadość, poniżej przepis na pierogi z czereśniami z dodatkiem sosu waniliowego!   Zobacz też przepis na pierogi wiśniowe z bitą

Zapiekanki

masła do wysmarowania formy szczypta gałki muszkatołowej świeżo mielony czarny pieprz sól W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku włóż cykorie, gotuj je przez 5 minut, następnie dobrze odsącz i odstaw do ostudzenia. W rondlu na małym ogniu roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Potem

5 przepisów z pomarańczami. Właśnie teraz są najsmaczniejsze!

, kroimy w cząstki, układamy na talerzu. Pomarańczę obieramy z białej skórki (albedo), filetujemy, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek. Na talerzu układamy pomarańczowe filety, buraki, pokrojoną w grube paski cykorię, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekane orzechy. Robimy sos: sok

Faszerowane warzywa

oliwki i bazylię, dopraw pieprzem. Farsz serowy wsuwaj między rozchylone liście cykorii (jak największą ilość). Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj łyżką oliwy. Ułóż cykorie, posyp startym żółtym serem, skrop łyżką oliwy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz około 15 minut

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! Zajrzyjcie koniecznie - mamy dla Was więcej stron, więcej ciekawych przepisów i - jeszcze więcej do poczytania

i spiżarni i jak nie marnować jedzenia. Łukasz Klesyk o nieklasycznych szkockich whisky. Prześliczna porcelana stołowa autorstwa Marka Cecuły i Dagmary Rogers.

Fit&Easy z Janem Kuroniem na Pikniku Kulturalnym

tymianku, sól, pieprz, odrobina sosu sojowego Dressing: 2/3 szklanki jogurtuGarść świeżej kolendryGarść posiekanej natki pietruszki1 duży ząbek czosnkuŁyżeczka soku z cytrynySól, pieprz Pierś z indyka pokrój na dwa sznycelki i zamarynuj je w mieszance odrobiny sosu sojowego, tymianku oraz curry. Ugrilluj

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

Składniki 5-6 brukselek 1 kolba cykorii 1/4 zielonej  papryki 1/4 papryki czerwonej 1  marchewka 1/4  bakłażana 1/2  pomidora 1/2  pora 1/2  cukinii 4 łyżki oliwy sól sok z 1/2  cytryny 2-3 łyżki sezamu   Sposób

Smakowite przekąski

śliwek 1-2 opakowania wędzonego bekonu w plastrach   Każdą śliwkę zawiń w plasterek bekonu. Udekoruj świeżymi ziołami (jeżeli chcesz, możesz je zapiec w piekarniku). 2 główki cykorii 12 plastrów szynki parmeńskiej 1 dojrzały melon (np. galia) pieprz i sos balsamico do dekoracji   Obierz melon i

"Księgowa w kuchni". Maria Ożga wydała książkę

smakoszowi cieknie ślinka.  A więc nie czekajcie dłużej i jak najszybciej zajrzyjcie do tej magicznej księgi. Zapraszam do mojego klubu! Klubu Luksusowych Polaków, którzy jedzą wszystko, co dobre! Na następnych stronach znajdziecie przepisy Marii na różne okazje. 500 g filetów ze śledzia norweskiego

Przekąski do piwa

krewetki, chilli, paprykę w proszku i szczyptę soli. Cały czas mieszając, smażymy przez 2-3 minuty, aż krewetki zróżowieją i zaczną się skręcać. Podajemy gorące z chlebem. dojrzały melon 2 główki cykorii 12 plastrów szynki parmeńskiej pieprz i sos balsamico do dekoracji Obieramy melona, a następnie miąższ

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

temperatura pozbawia brukselkę gorzkawego smaku. Zapiekanka ze schabem, pomarańczą i brukselką 6 łyżek oliwy 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej 1 kg ziemniaków sól pieprz 1/2 kg brukselki 2 cykorie 2 twarde soczyste jabłka 4 plasterki pomarańczy ze skórką Sos: 1/4 szklanki soku pomarańczowego

Jakie znaczenie ma barwa jedzenia? Poznaj siłę pięciu kolorów owoców i warzyw!

biały podobnie do żółtego poprawia nastrój, samopoczucie, rozjaśnia umysł. Kojarzony jest z czystością, co w przypadku jedzenia daje poczucie bezpieczeństwa co do jakości. Kolor biały dotyczy nie tylko warzyw i owoców, ale także całej grupy nabiału jak również produktów węglowodanowych takich jak np

Miód. Na zdrowie

trawienie i koić system nerwowy. Zatem jeśli zależy wam, by miód leczył, to rozpuszczajcie na noc pełną łyżkę w szklance wody i co rano pijcie ten eliksir albo jedzcie miód na surowo. Gotowanie, pieczenie, smażenie z miodem fundujcie sobie dla czystej przyjemności miodowego smaku. Miód pozostaje płynny

Jajko w roli głównej

dolej ocet. Jajka wbij do 4 miseczek. Pojedynczo przelewaj je do wrzątku i delikatnie łyżką formuj kule (żółtko powinno się schować w środku białka), gotuj 3-4 minuty, bardzo delikatnie obracając je raz czy dwa. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody. Bułki

Młode sałatki na wiosnę

soli. Świeżego tuńczyka obsmażamy na teflonowej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, z dodatkiem oregano, soli, pieprzu oraz posiekanej papryczki chilli. Myjemy liście rukoli i sałaty, osuszamy je w wirówce do sałaty. Ugotowane ziemniaki szybko osączamy na durszlaku, kroimy na połówki lub grubo

Brukselka da się lubić - 6 przepisów na zimowe potrawy

Sezon na brukselkę trwa od jesieni do wczesnej wiosny, więc korzystajmy i jedzmy ją póki czas. Można ją ugotować w wodzie lub na parze, piec albo smażyć. Świetnie smakuje z masłem, gałką muszkatołową, chrupiącym boczkiem.Brukselkom wystarczy 8-10 minut we wrzątku lub na patelni. Po podgotowaniu

Mięsne kuleczki - proste i tanie

, jako danie piknikowe. Możesz je podawać na liściach sałaty lub cykorii. Dobrze smakują z sosem musztardowym.   500 g mięsa mielonego drobiowego lub mieszanego 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 1 jajko 1 cebula czerwona drobno posiekana i podsmażona na oliwie 1 pęczek lub doniczka natki 1

Kolorowe sałatki z buraczkami

złoty kolor (jak naleśniki), a potem ostrożnie zdejmij. Jeszcze gorące parmezanowe placki układaj na odwróconych miseczkach - w ten sposób uformują się koszyczki. Obranego buraczka pokrój w cieniutkie plasterki, wrzuć na gorący olej i usmaż chipsy. Po usmażeniu wyjmij je z tłuszczu łyżką cedzakową

Ciepłe sałatki na obiad

... Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Sałatka z burakami i grzankami z kozim serem Składniki: 2 ugotowane buraki główka sałaty frise 2 garście roszponki 2 cykorie 12 kromek bagietki masło 200 g twardego koziego sera

Menu w kolorze słońca

. Przecedzamy wywar przez sito, zachowując w całości ząbki czosnku. Podgrzewamy wywar z ząbkami czosnku. Na talerzach układamy kromki zgrillowanego chleba. Posypujemy je startym serem, skrapiamy oliwą, zalewamy gorącym wywarem i podajemy. Rada: W dialekcie prowansalskim zupa ta nazywa się l?aigo boulido, czyli

Lżejsza wersja zapiekanki

. Dodatek pomarańczy świetnie komponuje się ze schabem. Zapiekanka ze schabem, pomarańczą i brukselką 6 łyżek oliwy 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej 1 kg ziemniaków sól pieprz 1/2 kg brukselki 2 cykorie 2 twarde soczyste jabłka 4 plasterki pomarańczy ze skórką Sos: 1/4 szklanki soku

Cykoria

misie z winegretem, rozkładamy na talerze i obsypujemy wzmacniającymi treść dodatkami. Z jesienno-zimowych składników powstało kilka klasycznych już kompozycji. Mieszanka cykorii, buraków i grzanek z kozim serem to leitmotiv francuskiego bistro, podobnie jak cykoria, orzechowy winegret, gruszki

Ostatnia kolacja na Titanicu (z programu Ugotowani)

pieczemy przez 6 minut w temperaturze 210°C. Cykorię przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy wierzchnie liście, solimy i smażymy na patelni, co jakiś czas podlewając ją sokiem pomarańczowym. Ogórka obieramy i odcinamy końcówki. Rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie plasterki, a następnie umieszczamy je w

Ryż - lekcja pierwsza

; czyli brązowy, czarny i czerwony − jest twardszy niż ryż biały, ale po ugotowaniu ziarna mają wyrazisty smak, są bardzo sypkie i pięknie wyglądają. Świetnie nadają się więc do sałatek (podobnie zresztą jak ryż dziki). Sałatka z ciemnego ryżu w liściach czerwonej cykorii.   Składniki 1/2

30 minut w kuchni - Rozwiązanie konkursu

Kolejna książka brytyjskiego szefa to propozycja dla osób, które chcą jeść smacznie i ciekawie, ale nie maja zbyt dużo czasu na gotowanie. Jak zauważa Jamie Oliver, oszczędność czasu nie musi oznaczać utraty walorów smakowych - wystarczy odpowiednio skomponować menu i pamiętać o dobrej organizacji

Wielkanoc we Włoszech - bogactwo tradycji regionalnych, również kulinarnych

, tortano i casatiello nie są synonimami. Tortano, w którym jajka pokrojone na kawałki znajdują się wewnątrz ciasta, jest formą starszą niż casatiello.   Mówią, że dawno temu piekarz, który przygotowywał tortani, chcąc uczynić je jeszcze bardziej smacznymi, powpychał w gotowe do pieczenia kołacze

Słodko-słone: sałatki pełne smaku

czerwonego wytrawnego wina łyżka miodu kilka goździków mieszanka sałat różnych odmian czerwona cykoria 250 g sera camembert 2 łyżki żurawiny (ze słoika) 2 łyżki octu balsamicznego oliwa ew. kilka malin do dekoracji Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy do rondla i

Medaliony cielęce z galaretką i owocami

Okrągłą foremką wykroić z chleba talarki o średnicy około 5 cm, zrumienić je z obu stron w tosterze lub piekarniku. Plastry mięsa umyć w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć na ściereczce, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 15 min. Następnie smażyć je po 3 min z każdej strony na rozgrzanym oleju

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

;solą, dodajemy pokrojone na kawałki masło i miksujemy pulsacyjnie (lub wyrabiamy palcami), aż powstanie kruszonka. Wlewamy wodę z octem, miksujemy lub zagniatamy chwilę, aż powstanie jednolite ciasto. Spłaszczamy je dłonią na placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy na

Zapiekanki na rozgrzewkę

1 kg moreli (mogą być z puszki) 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 100 g zmielonych migdałów 8 kruchych włoskich ciasteczek (makaroników) Odrobinę masła rozgrzewamy na patelni i wkładamy do niego pokrojone morele. Posypujemy je 2 łyżkami cukru i podsmażamy na dużym ogniu. Przekładamy je do formy

M jak marzec! M jak motywacja!

dekoratorska już prawie w rozkwicie (Fot. Olga Wróbel) Ta faza bardzo często zaczyna się od jedzenia. Nagle przynoszę z Lidla nie tylko mrożone dania z ukochanego tygodnia azjatyckiego. W koszyku pojawia się ciecierzyca, soczewica, pomidory w puszce, krucha cykoria, rumiana marchew oraz wiele cebul, które

Belgia bez brukselki

świetlicy?Zasadniczo odpowiedź może być boleśnie prosta - zwykli Belgowie, podobnie jak większość Europejczyków, najczęściej jedzą makaron, pizzę i lasagne. Zupełnie nieźle ma się też kuchnia chińska na wynos, podobnie jak rozmaite półprodukty lub dania gotowe, czy to z supermarketu, czy z targu, czy z

Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

na stół na chwilę kładziemy na rozgrzane masełko lub oliwę na patelnię, farszem na dół (wiem, to oczywiste, ale ja tam zawsze miewam wątpliwości, jak nie jest powiedziane wprost). OZDOBNIKI (czas przygotowania: łącznie ok. 30 min) Bardzo pięknie wyglądają i szybko się je przygotowuje. Czyli tak jak

Karola Okrasy 13 pomysłów na podroby

. Można je zastąpić zwykłym masłem, ale efekt będzie inny. 300 g kurzej wątróbki 200 ml octu balsamicznego 20 g cukru 10 g masła 150 g rodzynek 150 g cykorii 100 g chleba razowego 20 g pestek słonecznika olej do smażenia 10 g miodu 10 g natki pietruszki sól pieprz Wątróbki oczyść i przesmaż na 10 ml

Sexy seniorzy: panie emanują urodą, dziarscy panowie imponują zdrowiem

panu Antoniemu, żeby dotlenić 750 mld komórek.   Jak twierdzi pan Antoni, "łyżką i widelcem można wykopać sobie grób." On na śniadanie je śledzia, cebulę, ząbek czosnku, cykorię, kiszone ogórki i kapustę. Chleb? Tylko razowy i moczony w oliwie z oliwek. Na obiad mieszkanka kasz, przed

Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

Jeśli chcesz postawić na stole domowe mięsa, najlepiej zacznij przygotowywać je właśnie dziś. Do pieczenia wybierz schab średniej grubości - za cienki zbytnio wyschnie, natomiast zbyt gruby może się odpowiednio nie dopiec. Natrzyj schab solą, pieprzem i przyprawami, a następnie odstaw do lodówki

17 obowiązkowych dań do ugotowania w październiku

orzechów)   Składniki 2 łyżki posiekanego szczypiorku   Sposób przygotowania Robimy sos, mieszając wszystkie składniki. Obrywamy listki cykorii, układamy je na talerzu, mieszając z porwanymi na mniejsze kawałki listkami radicchio. Na wierzchu układamy buraczki i porwaną na

5 przepisów na zapiekanki. Prosto i smacznie

pokrojone na duże kawałki oraz gałązki tymianku. Pieczemy, aż mięso i ziemniaki się zrumienią (ok. 20 minut), a papryki zmiękną. W razie potrzeby przewracamy je, mieszamy, dolewamy oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mieszanką zielonych sałat, lekko polaną oliwą i doprawioną pieczonym

Ciemno, zimno, znikąd nadziei...

jedzenia i popijanie szampanem ze szczepu Igristoje. A teraz trzeba zabrać się znowu do pracy i trochę strach, trochę cykoria: a jeżeli nie umiem już kserować dokumentów i wkładać ich do teczek? A jeżeli przedawkowanie przyprawy korzennej z piernika spowodowało w moim organizmie nieodwracalne szkody i nie

Moje wielkie odchudzanie - dieta 1000 kalorii [część 3]

. Jedzenie się nie powtarza i wygląda apetycznie. Na śniadanie dostałam świeżo upieczoną, wytrawną muffinkę zamiast pieczywa i parę plasterków szynki z indyka. Na drugie śniadanie dostałam pastę z czerwonego curry z kurczakiem na liściu z cykorii z waflem ryżowym. Na obiad szykują się polędwiczki wieprzowe

Smaczne i sycące - zapiekanki

. Pomarańcza i brukselka nie tylko dodają daniu koloru, ale też "podkręcają" smak. Zapiekanka ze schabem, pomarańczą i brukselką 6 łyżek oliwy 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej 1 kg ziemniaków sól pieprz 1/2 kg brukselki 2 cykorie 2 twarde soczyste jabłka 4 plasterki pomarańczy ze skórką

Szybkie i proste przepisy na letni podwieczorek

masła kilka kropel zielonego sosu jalapeno 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki soku z limonki 8-12 listków cykorii 4  morele sól   Sposób przygotowania Papryki myjemy, usuwamy środek i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie dusimy na maśle przez 2-3 minuty

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

6 łyżek oliwy 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej 1 kg ziemniaków sól, pieprz 1/2 kg brukselki 2 cykorie 2 twarde, soczyste jabłka 4 plasterki pomarańczy ze skórką  Sos: 1/4 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 3 łyżki (najlepiej

Aromatyczne dania z piwem

, gorzki lubi gorzki (cytryna limonkę, tak jak radicchio cykorię), a tłuszcz lubi tłuszcz (tak jak masło śmietanę). Czasem jednak ostry lubi słodki, a słodki lubi kwaśny. I cała sztuka polega na tym, aby tak przyrządzić danie i podać je z takim napojem, aby kompozycja smaków była dobrze zbalansowana. Temat

Ryba z rzeki czy z morza - zawsze pyszna i zdrowa

;. Ułóż je w natłuszczonej formie, na pomarańczach umieść ryby. Utrzyj mikserem śmietanę z sosem rybnym rozprowadzonym łyżką gorącej wody, sokiem i skórką z pomarańczy. Wymieszaj z zielonym pieprzem. Sosem polej ryby, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C (na środkowym poziomie piekarnika). Przed

Bobbi Brown Smokey Eye

pociągnięciem szczoteczki idealnie rozdziela rzęsy i zapewnia im niesamowitą objętość, dzięki wykorzystaniu naturalnej kombinacji gum, wosków i olejków, takich jak wyciąg z korzenia cykorii i guma arabska. Zawartość tej naturalnej mieszanki i pudrów zapewnia Smokey Eye Mascara kremową konsystencję, co pozwala

Jak po maśle

. Powolutku, stopniowo dodawać gorące masło. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez. Doprawić i polać ciepłe szparagi z wody. Do sosu można dodać świeże zioła. Autor: Agnieszka Kręglicka Takie drożdżowe mini-chałeczki to świetny sposób na słodkie śniadanie lub deser. Dzięki temu, że nie przygotowuje się je

Tarte Tatin podwójnie przekręcona

słodkiego finału. Ratując sytuację, siostry postanowiły wykorzystać idealnie skarmelizowane i aromatyczne jabłka z nieudanej tarty. Przykryły je nową warstwą ciasta, tak aby się nie spaliły, i wstawiły do piekarnika. Przekręcona tarta została doceniona przez myśliwych, a rozsmakowany w niej paryski

11 przepisów z buraczkami

 Sposób przygotowaniaUmyj i obierz buraczki, ugotuj je do miękkości. Zagotuj wodę z octem, cukrem, szczyptą soli, listkiem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Marynatą zalej buraczki i odstaw je na ok. 12 godzin. Umyj i osusz rukolę, ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż pokrojone w paski

7 rozpustnych dań z majonezem do ugotowania w tym tygodniu

40 min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko z drożdżami i masło - wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto przez ok. 3o min. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 90 min w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na kawałki po 90 g każdy. Układamy bułki na blasze i

Natura kuchni polskiej - książka Wojciecha Modesta Amaro

, czosnku niedźwiedziego, dębu, dzikiej róży, głogu, jałowca, jarzębiny, morwy, pigwy i rabarbaru. Natura Kuchni Polskiej w okazje.info SEZAMKI 100 g ziaren amarantusa 300 g cukru 5 ml soku z cytryny 50 g kawy zbożowej lub kawy z cykorii Do średniego rondla wsyp cukier i postaw na

Wiosenna dieta dwudniowa

upieczonej w przyprawach sałaty z liści roszponki świeżego szpinaku kiełków polanej sosem winegret Porcja magnezu i cynku dla wzmocnienia odporności. Kolacja (ok. 250 kcal) warzywa do chrupania (1 pęczek rzodkiewek, 1 świeży ogórek, cząstki 1 pomidora, 1 seler naciowy, kilka liści cykorii

Zapiekana cykoria

powinien zostać odparowany. Ponieważ nie rozpalamy teraz grilla, aby posmakować grillowanej cykorii, najlepiej użyć patelni grillowej. Połówki polane oliwą przypiekamy powoli. Kiedy są gotowe, podajemy je polane winegretem z balsamico albo z anchois i kaparami. Można też posypać je tartym parmezanem lub

Jak jeść ryby? Dietetyk podpowiada! cz.II

wykonania: Śledzie zalać zimną wodą i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie śledzie odcedzić i przekroić wzdłuż na pół po czym skropić je sokiem z cytryny oraz olejem i odstawić na 30 minut. W między czasie jajka ugotować na twardo i przekroić na połówki, które owinąć filetami, spiąć wykałaczką. Ułożyć