jak gotować krewetki królewskie

materiały prasowe

Przepisy na lato we włoskim stylu

Przepisy na lato we włoskim stylu

Marco Ghia - Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca.

Dania na dobrą sylwetkę

Niewielkie porcje, za to jedzone co trzy, cztery godziny. To metoda na pobudzenie metabolizmu do pracy i sposób na dobrą sylwetkę.

Inspiracje ze straganów - wiosenne sałatki

Inspiracje ze straganów - wiosenne sałatki

czerwona cebula 2 pomidory 3 łyżki kukurydzy 9 krewetek królewskich mieszanka sałat szczypiorek ząbek czosnku 25 ml octu z czerwonego wina 50 ml oliwy z oliwek sól pieprz papryczka chilli Sałatka z grillowanych warzyw i krewetek - sposób przygotowania: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce

Krewetki mają to coś

Krewetki mają to coś

). Są też niewielkie krewetki szare (wchodzi 30-40 na 1 kg), królewskie (24-30 na kg) oraz najlepsze gambasy, nazywane też black tiger (16-20 na 1 kg). Krewetki już gotowane - wyróżnia je różowy kolor i brak pancerza, lub też surowe, o szarej lub szarozielonej barwie. Lepsze są krewetki surowe, kupowane

Menu dnia z tostami pomidorowymi

Menu dnia z tostami pomidorowymi

Grzanki z pieczywa z pastą pomidorowo-czosnkową. Dla urozmaicenia, do pasty dodać możesz 3-4 posiekane suszone pomidory lub kilka posiekanych czarnych oliwek. Zobacz przepis na Tost pomidorowy. Do wykonania tego przepisu użyj krewetek królewskich, a gotowe danie podawaj z pszennym pieczywem lub

Czosnek - dla smaku i zdrowia

Czosnek - dla smaku i zdrowia

posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz ósemki cytryny do przybrania W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej czosnek oraz papryczki przez 1-2 min, mieszając, aż zmiękną, ale nie zbrązowieją. Dodajemy krewetki i smażymy

Tortilla - danie z charakterem

Tortilla - danie z charakterem

cytryny sól i pieprz 400 g obranych krewetek królewskich lub tygrysich 4 tortille Obraną cebulę drobno siekamy, papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mango i awokado obieramy ze skórki, usuwamy z nich pestki, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oleju

Dania gotowe w 20 minut

Dania gotowe w 20 minut

Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny   Sposób przygotowania W

Czosnek! Jedz na zdrowie!

Czosnek! Jedz na zdrowie!

. Składniki 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki  czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych królewskich  krewetek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,  pieprz do przybrania ósemki  cytryny   Sposób przygotowania W

Kuchnia pięciu przemian

Kuchnia pięciu przemian

plasterków imbiru, chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojony koper. W Wrzucamy do zupy kilka rodzajów ryb pokrojonych w kawałki, ewentualnie dodajemy krewetki, wyjmujemy jagody jałowca i plasterki imbiru, dodajemy sos sojowy. D Wlewamy białe wino i chwilę gotujemy. Zupę dekorujemy plasterkami cytryny

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

Boczek i bekon: 7 przepisów, które musisz znać

Chrupiące połączenie podsmażonego bekonu i owoców morza. Na ten widok cieknie ślinka! Krewetki z bekonem 6 plastrów bekonu pociętego w półtora centymetrowe kawałki 500 g dużych krewetek (królewskich) przeciętych wzdłuż na pół 2 łyżki drobno posiekanych szalotek 225 ml czerwonego wina 2 łyżki masła

Meksykańska tortilla - obiad do pracy

Meksykańska tortilla - obiad do pracy

sztuk) sól, pieprz   Sposób przygotowania Soczewicę zalewamy 1/2 l wody i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone drobno papryczki chilli. Dodajemy do odcedzonej soczewicy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i

Kuchnia Bangkoku. Smaki ulicy

Kuchnia Bangkoku. Smaki ulicy

zblanszowanymi kalmarami (błogosławię bliskość morza) zmieszanymi z kolendrą, chilli i sosem z limonką, albo słynną tom yam kung: ostrą jak piekło zupę z krewetkami. Jak już raz się za-cznie jeść na uli-cy w Ban-gko-ku, to trud-no prze-stać. Nie ma na świe-cie mia-sta, w któ-rym moż-na by spró-bo-wać po-traw o

Tortilla hiszpańska czy meksykańska

Tortilla hiszpańska czy meksykańska

; awokado olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1  cytryny 400 g obranych  krewetek królewskich lub tygrysich   Sposób przygotowania Oraną cebulę drobno siekamy, papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mango i

Czosnek na zdrowie

Czosnek na zdrowie

kucharz może miło zaskoczyć gości. Krewetki z czosnkiem Składniki: 125 ml oliwy 4 drobno posiekane ząbki czosnku 2 ostre czerwone papryczki chilli bez pestek i drobno posiekane 450 g ugotowanych krewetek królewskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz ósemki cytryny do przybrania W dużym rondlu

Tapas nie dla smutasów

Tapas nie dla smutasów

samodzielny posiłek. Z macierzystej Andaluzji powędrowały do innych krain Hiszpanii, gdzie zyskały też nowe przydomki: na północy, w Aragonii i regionie Nawarry zwie się je alifara, a w Kraju Basków - poteo.   Królewska przykrywka Na początku mianem tapa - dosłownie "przykrywka" (hiszpański

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

/79drożdżówki z makiem i żurawinami 9/71eklerki z kremem żurawinowym 9/72"faworki" czekoladowe (pierożki z nadzieniem czekoladowym, smażone jak faworki) 2/6fraises Romanoff (truskawki z lodami i likierem Cointreau) 6/67 Galaretki: owocowa 11/52z jagód lub jeżyn 8/38z malinami 7/50z marakui z

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

inspiracją do gotowania, tylko smaki, które czają się gdzieś z tyłu głowy, kiedy próbuję w domu odtworzyć egzotyczne potrawy - przyznaje. Kiedy wróciła z Maroka, gotowała kilka wersji jednej potrawy, żeby uchwycić proporcje. Bo jeśli chodzi o wspomnienia, smak musi być idealny. Dokładnie tak jak proustowska

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

figami 10/79Tatar z gęsi (okrasa) z kaczym jajem 12/79Tatar z krewetek i awokado 11/52Tatar ze śledzia 12/68Verrines z foie gras 12/47Wędzony łosoś z cytrynowym twarożkiem 1/61Winogrona nadziewane serem manouri 2/62Wrapy à la Caesar 1/59  ZUPYBarszcz czerwony 12/62Biała zupa krem z

Bekon

pietruszką. Świetna z grzankami. BEKON - KREWETKI 6 plastrów bekonu pociętego w półtoracentymetrowe kawałki 500 g dużych krewetek (królewskich) przeciętych wzdłuż na pół 2 łyżki drobno posiekanych szalotek 225 ml czerwonego wina 2 łyżki masła sól, świeżo zmielony pieprz Rozgrzać suchą patelnię

Z kroplą miodu

Z kroplą miodu

osączone z zalewy mandarynki. Polać sosem przyrządzonym z oliwy wymieszanej z sokiem z limonki, miodem i octem, wymieszać. Podawać do pieczonych mięs i ryb.Krewetki w miodzie15 surowych krewetek królewskich, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 4 łyżki mąki pszennej, po łyżeczce proszku do pieczenia i soku z

Zakąski nie dla smutasów

Zakąski nie dla smutasów

samodzielny posiłek. Z macierzystej Andaluzji powędrowały do innych krain Hiszpanii, gdzie zyskały też nowe przydomki: na północy, w Aragonii i regionie Nawarry zwie się je alifara, a w Kraju Basków - poteo. Królewska przykrywka Na początku mianem tapa - dosłownie "przykrywka"

Piraci i karaluchy

takie urządzenie, które odmierza czas przy gotowaniu jajek. Ale strasznie głośno tykało i nie mogłam zasnąć, więc dałam sobie spokój. Budziłam się sama. Kwestia przyzwyczajenia. Na morzu jesteś wyczulony na wszystko - dynamikę powietrza, rytm kołysania, na to, jak reagują żagle przy odpowiednich