jaja przepiórcze gotowanie

Irena Cieślińska

11 powodów, dla których warto jeść jajka

11 powodów, dla których warto jeść jajka

30 lat temu ostrzegano przed nimi. A przynajmniej przed jadaniem ich w nadmiernej ilości. Straszono cholesterolem. Dziś jaja odzyskały dobre imię. Co się stało?

Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

Nie lubię gotować - nie wychodzi mi większość dań na ciepło. Są jadalne, ale brak im smaczności. Lubię za to szybkie, łatwe w przygotowaniu, a pięknie i efektownie wyglądające przekąski. Wielkanoc zatem jest w zasięgu moich możliwości. Ale nie ma co szaleć: uporajmy się z tym w trzy godziny!

Sałata na pierwszym planie

Sałata na pierwszym planie

. Podaje się na zimno z jajkiem ugotowanym na twardo. Mała główka zielonej sałaty 20 dag szpinaku 2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka świeży ogórek 2 jaja 5 łyżek śmietany ząbek czosnku sok i odrobina skórki otartej z połowy cytryny natka pietruszki koperek szczypiorek pieprz sól Warzywa i

10 letnich dań z koperkiem

10 letnich dań z koperkiem

. Bakłażana kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie przez ok. 7 minut. Na drugiej patelni na oliwie smażymy kurki i cebulę, aż grzyby zmiękną. Łączymy jaja, śmietanę, 2/3 sera, koperek, bakłażana, kurki i cebulę. Starannie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Porcje farszu nakładamy do miseczek z

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

angielskie, liść laurowy, pieprz, sól niskosodowa, majeranek, natka pietruszki do ozdoby. Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę i zakwas, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Całość gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotować jaja na twardo. Ostudzone jajka obrać ze

Jajko w roli głównej

Jajko w roli głównej

szpinak i duś ok. 10 min pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na półmisek, obłóż faszerowanymi jajami i podawaj. dla 4-8 osób 8 jajek 1 marchewka, drobno starta 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka gorczycy w proszku sos

Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

drobiowej 300-400 g podgardla 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 4-5 średnich cebul obranych i przekrojonych na pół smalec do obsmażenia i wysmarowania foremek 3 jaja świeżo mielona gałka muszkatołowa sól pieprz Mięsa, oprócz wątróbki, w dużych kawałkach (mniej więcej po 300 g każde

Kulinarny recycling

Kulinarny recycling

jaja razem ze wszystkimi składnikami. Można zemleć w maszynce, ale tylko przez sito z dużymi oczkami. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy posiekanym jajem kurzym lub cząstkami ugotowanego na twardo jaja przepiórczego. Serwujemy na półmisku na kanapkach. Zgodnie z żydowską tradycją wątróbkę powinno się

Jaja wielkanocne

Jaja wielkanocne

. Osączamy. Podajemy na ciepło. wg Marka Łebkowskiego   Składniki 30 przepiórczych  jaj 200 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 50 ml sosu sojowego 6 goździków pieprz, cukier   Sposób przygotowania Jaja zalewamy zimną wodą i gotujemy 5 min, od chwili gdy woda zawrze

Dla niespodziewanych gości - big plateau, czyli talerz rozmaitości

Dla niespodziewanych gości - big plateau, czyli talerz rozmaitości

cebula, szczypiorek, rzodkiewka, ugotowane jaja przepiórcze Składniki 20-25 dag grubego  makaronu 120 g  fety 100 g naturalnego serka 1 serek topiony 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g brie 3 łyż- ki masła 3-4 łyżki mleka 20 dag  szynki 1 łyżeczka ziół prowansal

Kolacja ze śniadaniem

Kolacja ze śniadaniem

świeżej kolendry.   Przepis: Jerzy Pasikowski Składniki: 400 g combru z królika 200 g upieczonej dyni 50 g orzechów laskowych 50 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 2 jaja płatki różane (ze zwykłej róży lub kandyzowane) 1 pęczek rukoli 1 doniczka lubczyku oliwa z oliwek 1 cytryna 50 g płatków

Jaja w koszulkach

Jaja w koszulkach

przytargowych bistro to oeufs meurettes. Są to jaja poszetowane, podane w esencjonalnym, gęstym sosie z wygotowanego czerwonego burgunda doprawionego podsmażonym boczkiem, czosnkiem i szalotką. Specjalnością luksusowych amerykańskich hoteli z początku zeszłego wieku są eggs benedict. Dziś powszechnie podaje się

Czary-mary gotowania

jest wyłącznie akademicki. Stanie przed każdym, kto chciałby na miękko ugotować jaja indycze, przepiórcze czy strusie, a nie stać go na ryzyko nieudanych prób. Z punktu widzenia chemika gotowanie jaja polega na denaturacji białek, a tę - jak zauważył Thies - można osiągnąć również za pomocą

Jajka przepiórcze

8-12 porcji 100 g zblanszowanych (lekko zagotowanych w wodzie) migdałów lub orzechów laskowych 100 g nasion sezamowych 50 g nasion kolendry 2 łyżki nasion kminku pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 24 jaja przepiórcze 200 g soli morskiej do serwowania kilka łyżek oliwy

Regionalne smaki w nowej odsłonie

Regionalne smaki w nowej odsłonie

, pietruszka, tymianek 200 ml czerwonego wina z Winnic Pałacu Mierzęcin 3 jaja 300 ml śmietanki 30 proc. 200 g masła 300 ml sosu pieczeniowego sól pieprz cukier pieprz czarny 1 papryczka czuszka 2 limonki 200 ml oleju Polędwiczkę z sarny zamarynuj w przyprawach oraz w wódce. Przygotuj farsz francuski

Szybki letni obiad

Szybki letni obiad

na kawałki długości ok. 1,5 cm (każdy można spiąć szpadką lub wykałaczką, by się nie rozwinął). Amatorzy ciepłych dań mogą podgrzać pokrojone naleśniki, najlepiej w mikrofalówce, ale na zimno też świetnie smakują. Serwować z przygotowanym sosem, podanym dla każdego w osobnej miseczce.Przygotuj:4 jaja

Blogerzy na Święta

Blogerzy na Święta

, odstawiam - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubijam na pianę, dodaję cukier, ubijając, dodaję żółtka. Ubite jaja wlewam do mąki i delikatnie mieszam, wlewam miód i dalej mieszam. Na koniec dodaję śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawiam je przykryte w

Zróbmy sobie jaja

Zróbmy sobie jaja

goździkami. W czasie gotowania mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Przygotowaną marynatę zdejmij z ognia, odstaw, aby całkowicie ostygła. W tym czasie zalej zimną wodą i ugotuj na twardo jajeczka przepiórcze (3 minuty). Podczas gotowania delikatnie mieszaj - to sprawi, że żółtka ułożą się dokładnie w

Schrupać chrobotka

Schrupać chrobotka

-shirtach z podobizną kolegi ze zmywaka, który nie mógł przyjechać z powodu braku brytyjskiej wizy. Koszulka z logo Nomy i roześmianą twarzą czarnoskórego Alieu zrobiła furorę i dziś można ją kupić w restauracji, a pieniądze ze sprzedaży idą na integracyjne wyjazdy załogi. Ceramiczne jajo z niespodzianką (w

Pokrzywa i mlecz

Pokrzywa i mlecz

twardo lub na miękko jaja kurze lub przepiórcze. Nim rozsmakujecie się w dzikiej zieleninie na dobre, na początek można dodawać jej po trochu do mieszanki sałat ogrodowych. Winegret z olejem orzechowym lub dodatek sera blue nie przytłoczy wtedy delikatnej sałaty masłowej czy karbowanej. Soczewica

Alle jaja

Alle jaja

Dla 6 osób   Składniki 12  jajek 2 litry mocnej zielonej lub czarnej herbaty 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego   Sposób przygotowania Wkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, zdejmujemy z

Ale jaja!

Ale jaja!

fermowych coraz częściej widzę na półkach jaja ekologiczne, od kur zielononóżek, przepiórcze, a nawet strusie. Tylko które będą najzdrowsze i najsmaczniejsze? Te od kury szczęśliwej.To taka kura, która biega wolno, skubie trawkę, zjada robaki i owady. Wygrzewa piórka na słońcu, kłóci się z koleżanką, łapiąc