jabłkowe desery

Wioleta Urban

Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

Na diecie nie musisz odmawiać sobie słodkości. Zamiast batoników, gotowych ciastek czy pączków z toną cukru i tłuszczami trans zjedz coś równie pysznego, ale dużo zdrowszego i o wiele mniej kalorycznego. Dziś prezentujemy przepis Wiolety Urban, dietetyczki z portalu okiemdietetyka.pl na muffinki owsiano-jabłkowe.

Menu dnia z jabłkowymi muffinami

Dzisiaj przedstawiamy menu z zupą z marchwi, do którego proponujemy risotto z brokułami i muffiny jabłkowe na deser.

Menu dnia z pyszną fasolką

W dzisiejszym menu znajdziecie idealne danie na chłodne dni późnej jesieni - sycącą i aromatyczną fasolkę po bretońsku. Jako dodatek do niej, proponujemy chrupiące pszenne bułeczki domowej roboty, a na deser - wilgotne, dyniowo-jabłkowe ciasto.

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki

Słodkie menu dnia

Słodkie menu dnia

Soczysty początek słodkiego obiadu!   Sałatka aromatyczne pomarańcze   2 pomarańcze 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki 1/4 szklanki oliwy 1 łyżka octu winnego (najlepiej jabłkowego) 1 łyżka miodu 1 łyżka osączonych z oliwy i posiekanych suszonych pomidorów sól pieprz mielony cynamon

Najlepsze desery ukryte w... filiżance kawy

Najlepsze desery ukryte w... filiżance kawy

herbatników domowej produkcji. Chocolate Mint Kompozycja czekolady i świeżej mięty z palonymi nutami ziaren Livanto wyśmienicie orzeźwia i odświeża. Apple Crumble Harmonia pieczonych jabłek i nut biszkoptowych podkreślonych aromatem kawy Livanto smakuje niczym świeżo przygotowany deser jabłkowy

"Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego pełna słodkich inspiracji

"Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego pełna słodkich inspiracji

mus jabłkowy do szarlotki. Nie zapomniano o przepisach na Boże Narodzenie (m.in. rogaliki z makiem, keks świąteczny, ciasteczka cynamonowe i tort migdałowo-miodowy z suszonymi żurawinami) i deserach regionalnych (kugle kaszubskie, śląskie kołoczki, białostocki sękacz na blaszce). Książkę zamyka

Wystarczająco Perfekcyjna Pani domu: świąteczna kawa lub czekolada. Jak je przygotować i udekorować?

Wystarczająco Perfekcyjna Pani domu: świąteczna kawa lub czekolada. Jak je przygotować i udekorować?

znane nam z dzieciństwa, słodkie kakao. Niezależnie od tego, jaką czekoladę lubimy, w święta kubek pełny słodkości można dekorować smacznymi dodatkami. W takiej roli idealnie sprawdzą się lekkie, białe pianki. Ich kolor pięknie kontrastuje z ciemną czekoladą, dodając deserowi puszystości. Dla amatorów

Owoce prosto z pieca

Owoce prosto z pieca

Pieczone jabłka świetnie sprawdzą się wtedy, kiedy masz ochotę na zdrowy i szybki do wykonania deser. Z ich dodatkiem przygotujesz także pyszne śniadanie na słodko, dodając je do jogurtu z musli, ryżu lub owsianki. Jabłka cynamonowe 5 dużych jabłek 15 dag brązowego cukru 1,5 łyżki masła sok z

Kiwi na cztery sposoby

Kiwi na cztery sposoby

szklanka obranych i pokrojonych kiwi banan szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki miodu Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Napój podajemy schłodzony. Owoce kiwi mają mnóstwo cennych składników, na czele z witaminą C i potasem. Trzeba je jeść jak najszybciej po obraniu, gdyż szybko miękną i

Menu dnia na lekko

Menu dnia na lekko

spożywczej (niech znajdujący się w niej sos ścieknie do rondla). Ewentualnie jeszcze doprawić sos do smaku solą, pieprzem i szczyptą ziół. Mięso pokroić i podgrzać w sosie. Autor: Nina Kosińska, Poradnik Domowy Prosty i tani sposób, żeby owoce przerobić na zimowy deser. Najlepiej podawać kompot z pływającymi

Desery pełne owoców

Desery pełne owoców

Czy może być coś lepszego niż domowy deser? Tym bardziej, że w tych ze sklepu czają się często niepotrzebne polepszacze, np. barwniki i konserwanty. Zobacz również nasze przepisy na: budyń grysikowy , domowy budyń waniliowy , kisiel domowy oraz warszawski kisiel karmelowy . Na samym dole

Rozgrzewające menu dnia z pieczonymi jabłkami na deser

Rozgrzewające menu dnia z pieczonymi jabłkami na deser

porcje kapusty. Autor: Miesięcznik Kuchnia Pieczone jabłka to z jednej strony deser na ciepło, z drugiej porcja witamin i zdrowych cukrów. Przed podaniem jabłka możesz posypać cynamonem, przyprawa znana jest ze swych rozgrzewających właściwości. Jabłka faszerowane migdałami 3/4 szklanki obranych

Menu dnia owocowo-warzywne

Menu dnia owocowo-warzywne

Jabłka w połączeniu z rodzynkami i cynamonem to nie tylko szarlotka. Może być też... zupa. Jest słodka i aromatyczna. Można ją jeść na ciepło lub zimno. Zupa jabłkowa z rodzynkami 4-5 jabłek typu Golden 2-3 łyżki stołowe cukru 1 kawałek cynamonu 3 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1

Sok na święta

Sok na święta

bliskich oryginalnym sposobem podania soku. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kompotu z suszu, będzie np. grzaniec z soku jabłkowego. To idealna propozycja na zimowy wieczór - działa rozgrzewająco i doskonale pasuje do świątecznych potraw, zarówno deserów, jak i mięs (szczególnie drobiu).Do

Banany w zupełnie nowej odsłonie

Banany w zupełnie nowej odsłonie

ziemnych jabłko curry w proszku cukier sok z cytryny sól, pieprz 100 ml soku jabłkowego 3 banany 2 żółtka Robimy sos: cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju, mieszamy z orzeszkami i startym jabłkiem. Posypujemy curry, przyprawiamy cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Smażymy przez 3 minuty na

Manouri: ser na deser

Manouri: ser na deser

, cebulą i kaparami. Manouri wyjątkowo dobrze smakuje ze słodkimi dodatkami i owocami. Dlatego sprawdzi się w niejednym deserze . W rondelku gotujcie przez 15 minut: 1/2 kg malin (mogą być mrożone), ze 100 g cukru pudru, 5 łyżkami soku jabłkowego, 1 łyżką octu z czerwonego wina i

Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

odnowiła się w latach 50. dwudziestego wieku. Na stole szwedzkim podczas świętomarcińskiej uczty oprócz tłustej, pieczonej gęsi goście jedzą również zupę (czerninę lub bulion), a wszystko przegryzają chrupkim pieczywem Wasa. Na deser zwykle podawany jest jabłecznik lub tradycyjny sękacz. Dlaczego gęsina

Tanio, zdrowo i po polsku - nowe przepisy na dania z jabłkami

Tanio, zdrowo i po polsku - nowe przepisy na dania z jabłkami

750 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 60 g pokrojonej czerwonej cebuli 1/2 szklanki mleka 4 łyżki soku jabłkowego z miętą sól morska pieprz Na kaszę: 1/2 szklanki soku jabłkowego z miętą 40 g rodzynek 100 g kaszy gryczanej 70 g pokrojonej czerwonej cebuli 2 łyżki cukru trzcinowego

Deser w szklance - gotowy w kilka minut

Deser w szklance - gotowy w kilka minut

Kremowy i gęsty jogurt grecki zawiera więcej tłuszczu niż inne jogurty, ale lepiej pasuje do deserów. Dopóki na straganach wciąż czekają pyszne śliwki - korzystaj! Po sezonie śmiało użyj mrożonych. Składniki na 4 porcje: 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1

Zaskakujące pomysły na jabłka

Zaskakujące pomysły na jabłka

uzyskała kształt sera klinka. Układamy na desce, przykrywamy drugą deską i obciążamy. Odstawiamy na 48 godzin. Po 2 dniach wyjmujemy jabłkowy "ser" z woreczka, owijamy w gazę, zawiązujemy i zawieszamy na parę dni w przewiewnym miejscu, aby obsechł. Odwijamy z gazy, kroimy w plastry, podajemy np

Garnek rzymski - gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu

Garnek rzymski - gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu

zimne masło, podgrzewając, aż sos zgęstnieje i zrobi się lśniący. Pieczeń kroimy i podajemy z sosem. (dla 4-5 osób)   Składniki słoik gruszek w syropie lub 1kg  gruszek 5 łyżek soku jabłkowego 1/2 kg tłustego białego sera 3  jajka 5-6 łyżek cukru masło

Letnie obiady na ochłodę. Bez gotowania

Letnie obiady na ochłodę. Bez gotowania

kiełków fasoli 5 pomidorków koktajlowych 150 g szynki 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 pęczka koperku 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz Umyj i osusz listki rukoli, oderwij od nich ogonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy ze śliwkami

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy ze śliwkami

. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, powoli dodajemy do żółtek, ciągle mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy ok. godziny w temp. 100°C - deser powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy w lodówce. W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy

Książki kulinarne na październik

obok nich obojętnie. Dzięki Elizie Mórawskiej odkryjecie i pokochacie jabłka na nowo. Wśród prezentowanych przez nią 40 przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery są zarówno jabłkowe klasyki (szarlotka, tarta Tatin, racuchy z jabłkami, kaczka), jak i propozycje mniej oczywiste, np. chleb razowy z

Sezon na truskawki

. Najbardziej lubimy taki z mnóstwa owoców, maślanki i niewielkiej ilości cukru do smaku. Po drugie gotujemy kompot truskawkowo-jabłkowy, który doskonale gasi pragnienie w bardzo ciepłe czerwcowe dni. A po trzecie - oczywiście klasyka, czyli truskawki z bitą śmietaną! Ja swoją porcję lekko rozgniatam lub kroję

Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

będą dosyć słodkie, dlatego możesz je podawać na przykład polane odrobiną kwaśnej śmietanki. Knedle z morelami 100 g suszonych moreli sok jabłkowy 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła cukier Ciasto ziemniaczane: 600 g ziemniaków sypkich 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli gałka muszkatołowa

Placki, racuszki, naleśniki - na osłodę

Nie jesteś przekonany do posypywania deseru curry? Możesz zastąpić je np. cynamonem lub imbirem. Nadzienie: 4 banany 400 g twarożku 4 łyżki marmolady pomarańczowej 2 łyżeczki sezamu curry w proszku do posypania deseru Naleśniki: 120 g mąki 300 ml mleka 2 jajka 1 opakowanie cukru

Granita. Lekki deser lodowy

sok z cytryny, wymieszaj. Zetrzyj imbir, zawiń w gazę i wyciśnij sok (możesz także przepuścić imbir przez sokowirówkę). Łyżkę soku imbirowego dodaj do soku jabłkowego. Zmiksuj bazylię z cukrem, a gdy powstanie gładka pasta, dodaj ją do soku. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zamrażaj co najmniej 4

Strudel - cesarski deser

. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. Potem, o 15.00, rozpocznie się na zamkowym dziedzińcu godzinny pokaz pieczenia strudla, a tuż po nim zostaną ogłoszone wyniki.   Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess Ciasto: 20 dag mąki tortowej kawałek masła

Słodko-ostre menu na rozgrzewkę

polędwiczki. Jeśli chcesz, możesz urozmaicić potrawę, dodając do niej nieco korzennych przypraw, np. cynamonu, goździków i kardamonu. Kotlety wieprzowe w rajskim sosie 4 kotlety wieprzowe 2 łyżki oliwy 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego 1/2 szklanki wody 2 jabłka pokrojone w plastry łyżka cukru

Spojrzenia "tych lepszych"

, pomidory, sok jabłkowy i pierniczki. Pamiętam, że jak zaproponowałam mu "coś słodkiego na deser", odpowiedział trzęsącym się głosem: - A co mógłbym dostać słodkiego na deser? Poprosiłam, żeby sam wybrał. Wybrał pierniczki w apetycznej, mlecznej czekoladzie: wziął je z półki tak delikatnie, z

Wytrawne dania z jabłkami i gruszkami

pieprzem. Mieszamy, aby owoce pokryły się oliwą i musztardą. Zapiekamy 20-25 minut, aż puszczą sok i zmiękną. Sałatkę podajemy posypaną pokruszonym kozim serem. Autor Tomek Woźniak (dla 4-5 osób) Składniki słoik gruszek w syropie lub 1kg  gruszek 5 łyżek soku jabłkowego 1/2 kg

Książki kulinarne - nowa porcja pysznych lektur

, na małe posiłki (polecam zupę selerową z masłem jabłkowym), sałatki, kanapaki, tortille, ?dania w misce? (np. curry z kalafiora), jednogarnkowe, słodkości, przetwory (np. marynowana okra) i sosy. Niektóre przepisy uwzględniają 4 warianty dań - z sezonowymi dodatkami na każdą porę roku. Feast, Sarah

Ciasto filo - jak kartka papieru

bardzo słodkiej oprawie, to deser charakterystyczny dla kuchni tureckiej, ormiańskiej oraz bałkańskiej. Arkusze ciasta przekłada się masą z orzechów wymieszanych z cukrem lub miodem. Całość jest zapiekana w piekarniku, a po upieczeniu bakławę kroi się w romby, kwadraty lub inne kształty. Wierzch deseru

Słodkie wspomnienia z wakacji

Baklava (także baklawa lub bakława) to ciasto popularne szczególnie w Turcji, Grecji, Bułgarii i Armenii. Chrupiące listki ciasta filo, przełożone masą z orzechów i cukru (lub miodu) i polane słodkim syropem, to deser dla prawdziwych łasuchów. Baklava Ciasto: 400 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju

Manie kulinarne: psychofani musztardy, pożeracze motyli i kawofile

musztardę jak dzika (im ostrzejsza, tym lepiej), choć raczej nie zaryzykowałabym musztardowego deseru. Papieska fascynacja zaowocowała modą na ten przepyszny dodatek, a kto akurat wkradł się w łaski ojca świętego i zyskał na znaczeniu na jego dworze, nazywany był przez zazdrośnków papieskim musztardziarzem

Śniadanie na rozgrzewkę

Brązowy cukier możesz równie dobrze zastąpić zwykłym białym, a wanilię - cynamonem.  Jogurt, którego użyjesz do deseru wyjmij z lodówki na ok. 15 minut wcześniej, aby nie był lodowaty. Śliwki na ciepło z miodem i jogurtem greckim Składniki na 4 porcje: 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru

Przyjęcie na świeżym powietrzu

na teflonowej patelni około 2 minut z każdej strony, aż kurczak będzie usmażony. Podawaj z ósemkami cytryny. Dla 8 osób, czas przygotowania 30 minut 3 duże gruszki 200 g miękkiego niebieskiego sera 1/2 szklanki orzechów włoskich pęczek rukoli 1 sałata rzymska 4 łyżki octu jabłkowego 80 g masła 2

Gruszkowe cuda - nie tylko na słodko

duże gruszki 200 g miękkiego niebieskiego sera 1/2 szklanki orzechów włoskich pęczek rukoli 1 sałata rzymska 4 łyżki octu jabłkowego 80 g masła 2 łyżki brązowego cukru Masło, ocet winny i brązowy cukier przełóż na patelnię, dodaj pokrojone na ćwiartki gruszki i orzechy włoskie. Przesmażaj, aż

Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

. Odwróć miskę dnem do góry i ostrożnie zdejmij ją z deseru. Polej 3 łyżkami soku i od razu podawaj. Źródło: Magazyn Kuchnia To deser popularny z Danii i Niemczech. Przypomina nasz kisiel, ale jest od niego bogatszy - między innymi dzięki całym owocom i dodatkowi alkoholu. Rote gruetze (czerwony kisiel

Drinki z alkoholem i bez - na przyjęcie pod chmurką

przeszłości nie musi jednak odchodzić do lamusa! Zresztą staje się znów coraz bardziej popularny. Możemy z niego przyrządzić przepyszny koktajl. Orzeźwiający koktajl z miodem pitnym 80 ml miodu pitnego (może być czwórniak) 60 ml niegazowanej wody mineralnej lub soku jabłkowego 10 ml soku z cytryny

Sorbety na talię osy

rozpoczynamy jak wyżej (po godzinie zamrażania), ale robimy to częściej - co 15-20 minut. - Miód pomarańczowy można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli zrobimy go więcej, sprawdzi się jako sos do innych deserów lub jako dodatek do mięs albo sosu do pieczeni. - Nie zwiększamy podanej w

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

szczypiorku Vinegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz Ziemniaki ugotowane w łupinkach kroimy w plasterki. Cebulę w piórka. Ogórki w kostkę lub plasterki. Warzywa mieszamy w salaterce. Składniki vinegretu mieszamy dokładnie (ja

Menu dnia [wynik głosowania na Facebooku]

użytkowników Facebooka. Jagodowy crumble (czyli deser z owoców zapieczonych pod kruszonką) zwyciężył z crumble jabłkowym i malinowym.   Zobacz przepis na crumble z owocami jagodowymi   Dziękujemy za głosy - kolejne głosowanie już dziś na facebook.com/ugotujto

Pikantne menu dnia

wywar, czekoladę, przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso, zagotować, przykryć i piec 90 min w 150°C. Dodać fasolę, pokrojony miąższ papryki i piec 30 min. Gotowe danie ewentualnie przyprawić solą, pieprzem i oprószyć kolendrą. Autor: Nina Kosińska, Poradnik Domowy Deser słodko

Pomidory - królowie lata

soku z pomarańczy sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku   Grzanki: 8 kromek dobrego żytniego chleba na zakwasie 200 g gruyerea lub parmezanu, pokrojonego w cieniutkie płatki   Sposób przygotowania Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Dusimy na

Porzuć gary, nabierz apetytu na miasto!

gastronomiczne rozpoczęła się dość wcześnie. W czasie obowiązkowych weekendowych spacerów po mieście, jeśli tylko wystarczało pieniędzy - odwiedzaliśmy kawiarnie. To były inne kawiarnie - kawę serwowano "po turecku", w szklankach, z soków był tylko pomidorowy i jabłkowy, ojciec zawsze zamawiał krem

Smaczne dania na płaski brzuch

kiełków fasoli 5 pomidorków koktajlowych 150 g szynki 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 pęczka koperku 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy sól pieprz Umyj i osusz listki rukoli, oderwij od nich ogonki. Pomidorki pokrój na ćwiartki, orzechy grubo posiekaj, plasterki

VI odsłona akcji Gęsina Na Św. Marcina

gęsich wątróbek aromatyzowany trawą żubrową, mus jabłkowy, galaretka z żubrówki, tost z chleba kresowego Przemysława Błaszczyka (Manana Bistro & Wine Bar, Chorzów) - przepis ex aequo nagrodzony tytułem "Król Gęsiny 2013/2014"; Żołądki gęsie, czosnek na słodko, chrupiący orkisz Przemysława

Niezbędne składniki: oliwa i ocet

(dla 4 osób)   Składniki 1,5 małego opakowania żelatyny (15 g) 60 dag dojrzałych  moreli 1 szklanka kremówki  śmietany 10 dag cukru pudru 1 szklanka naturalnego  jogurtu olej z pestek moreli czerwone  porzeczki   Do skropienia deseru

Dania wielkanocne. Sprawdzone przepisy świąteczne

domowy majonez Chatney z mango do dań na zimno i na gorąco. Składniki 2 dojrzałe owoce  mango 1  cytryna 1 łyżka startego świeżego  imbiru 2 ząbki  czosnku 25 g ostrych papryczek (ew. 1 łyżeczka suszonych, pokruszonych) 200 ml octu jabłkowego 125 g brązowego cukru

Kulinarna jesień w Południowym Tyrolu

wiele informacji o historii chleba, a także spróbować swoich sił i samemu upiec bochenek w starej piekarni. Dla dzieci będzie przygotowana specjalna piekarnia by i one mogły spróbować. Zwiedzający mogą skosztować wyrobów lokalnych piekarzy i cukierników, między innymi prawdziwego jabłkowego strudla

Czas na cytrusy - teraz smakują najlepiej!

- pycha! Przepis na Risotto z pomarańczą i tuńczykiem Masz ochotę na lekki deser? Cytrusowa galaretka nie jest zbyt słodka, więc raczej spełni Twoje oczekiwania. Możesz wzbogacić ją bitą śmietaną, ale i bez tego smakuje i wygląda rozkosznie. Galaretka z pomarańczy i cytryn babci Kate 6 pomarańczy 4

Słodkie chłodniki owocowe!

sposób przygotowania słodkiej potrawy z jabłek? Niedowiarkom polecamy spróbować, tym bardziej, że koszty tego deseru są naprawdę niewielkie, a sam przepis przyda się na cały rok. Zupa jabłkowa z rodzynkami 4-5 jabłek typu Golden 2-3 łyżki stołowe cukru 1 kawałek cynamonu 3 łyżki rodzynek 1 łyżka mąki

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Eliza Mórawska w książce "O jabłkach" proponuje 40 dań z jabłkami na śniadanie, obiad, deser i kolację. Jest wśród nich sałatka z jabłek, czerwonej kapusty, granatu, sera pleśniowego i selera naciowego, tarteletki z ciasta francuskiego z pieczonym burakiem, serem kozim, tymiankiem i

Menu dnia

od jednych, jak i drugich! Podobno sam przepis na smażone słodkości wymyślili Niemcy, jednak dziś to deser typowy dla Danii. Tradycyjnie podaje się go w czasie adwentu z gloggiem, czyli grzanym winem. Do ich przygotowania przyda się specjalna żeliwna patelnia z wgłębieniami. Niestety w Polsce bardzo

7 deserów ze śliwkami do zrobienia w tym tygodniu

1 opakowanie (30 dag)  jogurtu naturalnego 1 cytryna + sok z 1/2  cytryny 100 ml słodkiego  sherry 1/2 szklanki cukru 200 ml śmietany kremówki 50 dag  śliwek 200 ml soku  jabłkowego   Sposób przygotowania Kruszymy biszkopty, zagniatamy z 

Pomysły na jabłka

chociaż rozumiem znudzonego monotonią życia, a właściwie diety, Robaczka, to mi jabłka nigdy się nie nudzą. Do kompotu jabłkowego wróciłam po latach, kiedy urodziłam Wojtusia. Pamiętam, że to był wyjątkowo gorący czerwiec, a pielęgniarka laktacyjna grzmiała, że pić można tylko wodę albo kompot jabłkowy

Na ostatki

stopni C. Łezki z czekolady nadziewaj musem. Podawaj z sosem, ozdobione opartym o deser tiulem piernikowymi owocami i listkami mięty.   Przepis: Wiesław Bober, dyrektor ds. gastronomii hoteli firmy CAPITOL Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 150 g mascarpone 50 ml syropu klonowego 3 jajka 50 g

Sosy na każdą okazję

schłodź w lodówce. Autor: Marcin Budynek Czekoladowy sos z dodatkiem mięty będzie doskonały zarówno do polania zimnych, jak i ciepłych deserów, np. lodów i naleśników. Mięty możesz dodać trochę mniej lub więcej - w zależności od swoich upodobań, ale nie warto z nią przesadzić, bo sos może się okazać zbyt

Gruszkowe wariacje

talerz sałaty cezar!), to Wojtuś zdecydowanie woli gruszki w ciastach. Ja przepadam za twardymi, surowymi, chrupiącymi gruszkami, które razem z Julką jemy w ilościach hurtowych. Postanowiłam odtworzyć smak pysznego deseru gruszkowego, jaki jadłam w jednej z nadmorskich restauracji. To były gruszki w

Jamie Oliver poleca trzy książki dla smakoszy

mielonego kuminu 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Sos rumowy kawałek imbiru (4 cm), obrany 3-4 ząbki czosnku, obrane 125 ml keczupu 60 ml ciemnego rumu 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki

Omlety z 4 stron świata

ryżu z wódką ryżową. Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone maliny. Omlet cesarski z malinami Składniki: 5 jajek 1 szklanka mleka

Kuchnia pięciu przemian

. Wzmacnia krew, działa rozgrzewająco. Składniki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 l + 1/3 szkl. mleka ryżowego 4-5 suszonych moreli 1/2 szklanki soku jabłkowego 1 laska  wanilii 1-2 łyżki syropu klonowego 1/3 łyżeczki mielonego  imbiru 1/4 łyżeczki soli skórka starta z 1 

Słodkości z IKEA (Zobacz przepisy!)

polać nim choćby naleśniki albo deser lodowy. My dobraliśmy przepis na super szybki deser jabłkowy z sosem waniliowym domowej roboty. Chodzi o to, by zmierzyć się z Ikeą na lepszy waniliowy smak!   Zobacz przepis na kruszonkę z jabłkiem i sosem waniliowym Kruszonka z jabłkiem i sosem waniliowym

Ciasta, ciastka i konkurs

MAŁGORZATA MINTA: Jakie ciasto jadła Pani ostatnio? AGATA KRÓLAK*: Jabłecznik, a właściwie jabłkową wersję "śliwownika" opisanego w książce. Odkąd pamiętam, moja babcia piecze to ciasto co tydzień (!) na przyjazd swoich wnuków. W zależności od pory roku - z jabłkami albo ze śliwkami

Gruszki dla początkujących i zakochanych

szklanką piwa - nie trzeba tłumaczyć. Gruszki gotowane w czerwonym winie. Przepis Kurta Schellera (dla 8 osób)   Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego octu winnego 1/3 szklanki oleju z pestek winogron 1 duża posiekana szalotka 2 łyżeczki świeżych listków  tymianku

Przepisy na piknik w plenerze

szklanki majonezu 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1,5 kg ugotowanych w mundurkach, przestudzonych i pokrojonych w ćwiartki lub plasterki, niedużych  ziemniaków 2 posiekane, ugotowane na twardo  jajka po

Pyszne placki - nie tylko ziemniaczane!

Klasyczne placki ziemniaczane jemy w różnych wariantach - niektórzy na słodko (na przykład z musem jabłkowym, cukrem pudrem lub konfiturą), inni na słono (z cebulką, skwarkami lub gulaszem). Tutaj proponujemy wam wersję z sosem śmietanowo-szpinakowym. Placki ziemniaczane z sosem szpinakowym Sos

Desery z różą

1 szklanka soku jabłkowego 100 ml miętowego lub cytrynowego likieru 1/4 szklanki wody różanej 2-3 łyżeczki konfitury różanej płatki róży do dekoracji  Sposób przygotowaniaMiód rozpuszczamy w gorącej herbacie. Studzimy. Mieszamy z sokiem, likierem, wodą różaną. Wlewamy do

Po co kupujesz, skoro możesz to zrobić sam? [12 produktów]

wanilią, cynamonem, kardamonem... Słodko-gorzki dżem pomarańczowy Przecier jabłkowy Jeśli lubisz ketchup, smak domowej wersji tego sosu może cię zaskoczyć. Jest zdecydowanie bardziej aromatyczny, bogaty, wyszukany... Ketchup możemy trzymać w lodówce przez 3 miesiące lub zamrozić w małych porcjach. Przepis

Tessa Capponi-Borawska: Szał na szałwię i rozmaryn

. Wracając do Polski, zabieram ze sobą całe ich pęki, które potem suszę i używam przez całą zimę. Najczęściej rozcieram je z solą, aby wydobyć z nich więcej aromatu. Rozmarynem doprawiam wiele dań, od makaronu po desery. Wspaniale komponuje się z sosami rybnymi, tartą jabłkową, z pieczonym schabem, wreszcie

Kulinarne improwizacje

: 4 łyżeczki miodu gryczanego 2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej 2 łyżki octu jabłkowego sól, świeżo zmielony pieprz 4-5 łyżek oliwy extra vergine   Sposób przygotowania Sałaty i szpinak płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Koper włoski kroimy w bardzo

Wina polskiego pochodzenia

Sieraków w Sierakowie k. Dobczyc. Hugh (tak wszyscy się do niego zwracali), światowej sławy brytyjski dziennikarz winiarski, gościł w Polsce na zaproszenie magazynu "Czas Wina", który przyznał mu tytuł Człowieka Roku. Johnsona zostawmy jednak na deser; najpierw zajmijmy się clou wydanej na

Uroda jedzenia sama wchodzi w kadr. Chipsy z kożucha

magazynów kilka pięter niżej. W następnej utknęła na trzy lata w przekąskach i deserach. Dała spokój i wyjechała się doskonalić do Warszawy. Wpadła w produkcję ciast bez glutenu, bez cukru, bez nabiału. Gdy zaszła w ciążę, a jednocześnie po latach emigracji pojawiła się jej mama z propozycją otworzenia

Błogosławieństwo smaków

Najprościej, jak się da - A próbowałaś już surowych anchovies w oliwie? Nie? - chociaż jestem już po dwóch daniach oraz deserze, Uri nie przestaje prezentować mi swoich ulubionych smaków. Przed chwilą postawił na stole sorbet z mandarynek. Rosną u niego na farmie, nie są pryskane chemikaliami. Mimo

Domowe przetwory - zrób to sam

, zalewamy 3 szklankami soku jabłkowego i gotujemy, mieszając, dopóki się nie rozgotują. Masę przelewamy do płóciennego worka i zawieszamy nad garnkiem, aby wyciekł sok. Nie wyciskamy. Zebrany sok podgrzewamy z cukrem na bardzo małym ogniu ok. 30 min. Trzeba spróbować, czy kropla wylana na talerzyk

Pomysł na jesienny obiad

ponownie zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, tak by się ścięła. Przed podaniem posypujemy pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Rada: Jeśli oprócz dorosłych do obiadu zasiądą również dzieci, deser można przygotować na soku jabłkowym. Delikatne ryby z dodatkiem warzyw najlepiej

Menu dnia w stylu węgierskim

jabłkowego sól pieprz słodka papryka mielona Umyte i osuszone ogórki zetrzeć w pasterki na przeznaczonej do tego tarce. Dodajemy do nich obraną i posiekaną w cienkie krążki cebulę, którą rozdzielamy na pojedyncze pierścienie. Całość mieszamy, lekko solimy i odstawiamy na godzinę, aby sałatka nabrała

Jedzenie na pocieszenie - smakołyki na ostatnie chwile wakacji

podpieczony kruchy spód wyłożyć wystudzone pomidory, stroną przeciętą w dół. Całość należy piec jeszcze 20 min. Podawać po 15 min od wyjęcia z piekarnika polane odparowanym sosem pomidorowym oraz posypane świeżymi ziołami. Nie odmawiaj sobie deseru. Czekolada wyśmienicie działa na nastrój, a maliny są

Słodkie babie lato

drylujemy, kroimy, zanurzamy w marynacie z wina i ziół. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, powoli dodajemy do żółtek, ciągle mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy ok. godziny w temp. 100°C - deser

Przepisy z miodem na przeziębienie

lodówce przez kilka tygodni. Jeśli zrobimy go więcej, sprawdzi się jako sos do innych deserów lub jako dodatek do mięs albo sosu do pieczeni. - Nie zwiększamy podanej w przepisie ilości wina - im więcej damy alkoholu, tym trudniej będzie zamrozić sorbet. - Deser możemy również przygotować w maszynce do

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w maju

koziego sera, posypujemy pizzę rozmarynem. Przed podaniem oprószamy solą morską i skrapiamy oliwą. Domowa pizza smakuje najlepiej! Czas marynowania: 12 godzin Czas grillowania: 45 minut   Składniki 800 g  rostbefu 2 czerwone  papryki odrobina octu jabłkowego 2 łyżki 

Słone przekąski, woda smakowa, jogurt owocowy. Co siedzi w twoich ulubionych produktach?

'-rybonukleotydy disodowe aromaty, barwnik: ekstrakt ?z papryki , regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy Wartość odżywcza (w 100 g): 524 kcal ; białko: 6.1 g; tłuszcz: 31,7 g; weglowodany: 51,4 g Chipsy to bardzo kaloryczna, tłusta przekąska, niedostarczająca do organizmu żadnych wartości odżywczych

Triumf Calvadosu

Ojczyzną calvadosu, a także cydru i innych jabłecznych pyszności, jest Normandia, która wprawdzie nie ma warunków klimatyczno-glebowych sprzyjających uprawie winorośli, ale za to szczyci się wspaniałymi sadami jabłkowymi. Historia tego winiaku zaczęła się już w czasach celtyckich: zamieszkujące

Odchudzamy przepisy kulinarne

tłuszczu bez szkody dla smaku przygotowywanych dań.Oto ogólne porady, jak tego dokonać. - Tłuszcz. Do pieczenia używaj połowy ilości masła, zastępując drugą połowę zmiksowanym bananem lub niskosłodzonym musem jabłkowym. - Cukier. Dodawaj tylko 2/3 a nawet 1/2 zalecanej ilości. Aby potrawa miała dobry

Smaki Normandii

granicami Francji. Z głębi lądu pochodzi świetna wołowina oraz to, z czego Normandia słynie ? mleko, masło, śmietana, no i sery, z camembertem, livarotem i Pont-l'Éveque na czele. Co jeszcze? Oczywiście, sady jabłkowe, a co za tym idzie cydr, calvados i mnogość przepisów na jabłkowe desery

Przepis na prezent

jabłkowego 220 g brązowego cukru 220 g białego cukru grubo mielony pieprz, sól Do rondla: gruszki, imbir, chili, cebula, kolendra, ocet i cukier. Zagotować, mieszając. Zmniejszyć ogień. Kiedy masa stanie się gęsta, dodać sól i pieprz. Gorącą włożyć do słoika. Jabłkowy 1,2 kg kwaśnych

Do zupy, mięsa i szarlotki. Przez cały rok

więc, że jedną z pierwszych potraw podawanych niemowlakom jest jabłkowa papka. Grudniowy poranek. Na warszawskim bazarze harmider i tłok. Tu zawsze można kupić świeże owoce i warzywa. Przy jednym ze straganów kłębi się tłum, długa kolejka sięga aż na ulicę.- Mnie interesuje, skąd pochodzą produkty

Belgia bez brukselki

rożna, choć tylko na wyjątkowym drobiowym głodzie Belg nabędzie je w supermarkecie - pieczonego kurczaka kupuje się na cotygodniowym targu. Taki obwoźny sklep sprzeda nam także smażone kartofelki, krokiety ziemniaczane, sałatki, sosy i nieodzowny mus jabłkowy, bez którego trudno wyobrazić sobie

Święta, święta i po świętach

miksera. Baba prosta, aromatyzowana tylko cytrynową skórką, pyszna jest do szynki, a z rodzynkami, żurawinami, wanilią, wspaniale smakuje na deser i pomiędzy posiłkami ze szklanką herbaty. Cztery powyższe dania to filary świątecznego śniadania. Jajka, chrzan, masło, pieczywo, wędliny, nowalijki - kupujemy

Modne dania - takie są trendy!

Ten szczególny deser łączy ze sobą ostre i kremowe tekstury, ciepło korzennych ciasteczek z chłodem sorbetu oraz charakterystyczne smaki czarnego rumu, prażonych pomarańczy i aromatycznego ziela angielskiego.Sorbet z prażonej pomarańczy z sosem z gorącego rumu i korzennymi ciasteczkamiSkładniki:Na

Jesteś słoikiem? To szykuj się do zimy! Przetwory z morelami i czereśniami

, przechowywane w suchym i ciemnym miejscu, wytrzymają 4-5 miesięcy. Podajemy je do deserów. na 6 słoików o pojemności 300 ml   Składniki 1,5 kg czereśni 1 lub 2 cytryny cukier (jego ilość zależy od tego, ile otrzymamy pulpy owocowej - opis poniżej) ew. łyżka czystej wódki (najlepiej

Archeolog i kuchnia syryjska

z nią cała logistyka zakupowa. Jest dokładnie tak, jak mówiła mi Ina z czeskiej misji: - Niczym nie będziesz się musiała zajmować. On myśli o wszystkim. Wspomniała, że ich rozpieszczał, ale nie spodziewałam się, że aż tak. Codziennie na śniadanie serwuje nam deser typu ryż z jabłkami, kaszka manna

Lunch w pracy. Małe i duże przekąski na lato

125 g drobnego  szpinaku 1 bulwa  kopru włoskiego 200 g  łososia wędzonego na ciepło   Sos: 4 łyżeczki  miodu gryczanego 2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej 2 łyżki octu jabłkowego sól, świeżo zmielony  pieprz 4-5 łyżek oliwy extra vergine

Halibut z cydrem i muszelkami

ryby podawaj z sosem. Przez Slow Food znam się z Anitą Chachulską, właścicielką majątku Sławno, która ma kaprys, aby robić z jabłek pijalne trunki. Z prowadzonych ekologicznie antonówek i idaredów Anita robi półsłodki cydr, szczególnie dobry do deserów, musów jabłkowych, naleśników i jabłek w cieście

Co jeść w listopadzie?

przyspiesza przemianę materii. Szarlotka jabłkowa z pigwą 3 kg jabłek (odmiany które nie są wodniste) 1 kg pigwy 200 ml słodkiego wina np. tokaj 50 g suszonej żurawiny ciasto: 170 g cukru 170 g masła 400 g mąki pszennej 2 jajka 4 żółtka 1 i 1 łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia kruszonka

Król Dawid na straganie

jabłek macza się w płynnym cieście, po czym smaży w gorącym tłuszczu, osusza i posypuje cukrem. Jabłka uprażone na jabłkową masę mogą przybierać różne smaki za sprawą rumu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, rodzynek, żurawin czy skórki cytrynowej. Można je zapiekać ułożone grubą warstwą

Król Dawid na straganie

- plastry jabłek macza się w płynnym cieście, po czym smaży w gorącym tłuszczu, osusza i posypuje cukrem. Jabłka uprażone na jabłkową masę mogą przybierać różne smaki za sprawą rumu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, rodzynek, żurawin czy skórki cytrynowej. Można je zapiekać ułożone grubą