jabłka z kruszonką jak zrobić

Martyna Szydłowska-Adamiuk

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie zamierzamy odbierać jej tytułu ulubionego ciasta z owocami. Uwielbiamy hojnie doprawiać szarlotkę cynamonem i podjadać, kiedy jest jeszcze ciepła. Spróbujcie jednak wykorzystać sezon na jabłka również inaczej - przedstawiamy przepisy na ciasta warte wypróbowania.

Śliwki kreatywnie - siedem nowych przepisów

Na słodko - w cieście niczym z babcinej kuchni, a może na słono i ostro? Zaczynamy sezon na śliwki - owoc dla kreatywnych i tradycjonalistów. Oto dziewięć przepisów na śliwki, dzięki którym znajdziesz pomysł na przekąskę, obiad, deser lub zimowe przetwory.

Menu dnia z egzotycznym deserem

W menu na dziś polecamy: aromatyczną zupę z zielonego groszku z miętą, pyszne klopsiki oraz warstwowy deser z owoców egzotycznych z kremem i kruszonką.

Owoce w cieście zapieczone

Owoce w cieście zapieczone

na 30 min. Autor: Agnieszka Kręglicka Dzięki temu, że jabłka są dostępne przez cały rok, takie ciasto możesz zrobić właściwie w każdej chwili. Najlepszym dodatkiem do niego będą owoce o kwaśnym smaku. Ciasto z jabłkami Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 185 g miękkiego masła 2/3 szklanki

Tanie i proste letnie desery

Tanie i proste letnie desery

wymaga robienia zaczynu. Aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, możesz zrobić po prostu owoce po kruszonką . Rustykalny placek drożdżowy z owocami i kruszonką 350 g mąki torebka drożdży suszonych lub instant 70 g cukru 125 ml ciepłego mleka 100 g roztopionego i przestudzonego masła 2 jajka 1

Pomysły na jabłka

Pomysły na jabłka

pyszna. Nie mam jednego ulubionego przepisu, ale ten, który podaję jest naprawdę świetny. Zamiast migdałów można dodać zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, a ciasto zyskuje zupełnie inny posmak. Kiedy czasu jest mniej, polecam jabłka zapiekane pod kruszonką zrobioną z 3/4 szklanki mąki, 3/4

Szarlotka na ciepło z konfiturą z róży i chrupiącą kruszonką KONKURS

piekarnika w 180 st. i piec ok 30 min, aż kruszonka zrobi się złocista. Ciasto podaje się gorące, wyjmując je warstwami z formy Przepis można modyfikować dodając inny smak konfitur, wybierając ulubiony rodzaj jabłek, posypywać innymi ulubionymi ziarnami, orzechami.. Można podawać z lodami śmietankowymi itp.

Śliwkowe inspiracje

Śliwkowe inspiracje

poczęstunek do kawy lub herbaty. Ciastka śliwkowe Konfitura: 75 dag żółtych śliwek (renklody) 25 dag kwaśnych jabłek 1 kg cukru żelującego 1:1 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego Zrób konfiturę: jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Śliwki wydryluj i posiekaj, wymieszaj z

Jak po maśle

Jak po maśle

Własnoręczne przygotowywanie klasycznego ciasta francuskiego jest dosyć czasochłonne. Sporym ułatwieniem jest zatem zakupienie gotowego produktu, jednak zwykle zamiast masła, znajdziemy w nim tańsze tłuszcze roślinne. Ciastka francuskie z jabłkiem 1 opakowanie (500 g) świeżego lub mrożonego ciasta

Co jeść we wrześniu?

Co jeść we wrześniu?

180 st. C i piecz 35-40 minut, aż się zrumieni, a kruszonka będzie złocista. Wyjmij z pieca, podawaj na ciepło z lodami z białej czekolady. Ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g zimnego masła ok. 2 łyżek zimnej wody Farsz: 1 kg obranych jabłek 1 łyżeczka soku z cytryny puszka słodzonego mleka

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem

6 przepisów z jabłkami do ugotowania w tym tygodniu

6 przepisów z jabłkami do ugotowania w tym tygodniu

puder do smaku ew. jak ktoś lubi trochę  rodzynek   Oraz: garść tartej bułki, a jeszcze lepiej startych albo drobno pokruszonych biszkoptów   Sposób przygotowania Robimy ciasto: mieszamy mąkę z proszkiem i solą, dodajemy kawałki bardzo zimnego masła, szybko wyrabiamy kruszonkę

Ciepłe bułeczki na słodko

Ciepłe bułeczki na słodko

konfiturą i masłem. Autor: Marta Gessler Jak zrobić pachnące, pszenne bułeczki [Łatwy przepis] Do tych drożdżówek najlepiej wykorzystać kwaśne jabłka, np. antonówki lub szarą renetę. Zamiast cukrem trzcinowym można je posypać również cukrem o dużych kryształach (tzw. gruba rafinada). Drożdżówki z

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

. Na to wykłada się ubitą na sztywno pianę z białek. To prawdopodobnie od niej wzięła się nazwa "pleśniak". Co zrobić, aby w trakcie pieczenia piana jak najmniej opadła? Pomocne mogą się okazać porady forumowiczki e_katt: - Cukier ma być (najlepiej) drobnoziarnisty kryształ, nie w pudrze

Dlaczego warto piec ciasta w domu?

Dlaczego warto piec ciasta w domu?

niej dołek i dodajemy rozczyn, ubite jajka, mleko z Palmą i dobrze wyrabiamy, aby ciasto się napowietrzyło-nawet 20 minut. Wyrobioną masę zostawiamy w cieple miejsce, aż podwoi swą objętość. Aby zrobić kruszonkę ucieramy margarynę Palmę z cukrem i mąką, do momentu aż zrobią się grudki. Wyrośnięte

Co zrobić gdy masz za dużo bananów?

Co zrobić gdy masz za dużo bananów?

skondensowanego 1/2 szklanki kremówki 1 łyżka  rumu olejek waniliowy 4  banany   Oraz: 3 łyżki  kawy instant 2 szklanki kremówki 1/2 szklanki cukru   Sposób przygotowania Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

. Gruszki karmelizowane pod chrupiącą kruszonką z lodami waniliowymi dla 8 osób   Spód: 230 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 6 łyżek cukru 150 g zimnego solonego masła 2 małe  jajka 30-40 ml zimnej  śmietanki 30%   Nadzienie: 180 ml  śmietanki 30% 90 ml

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

Szwajcarzy do tego typu ciast biorą tzw. zielone jabłuszka lub goldeny. Z naszych jabłek nadadzą się antonówka, szara reneta. Gdy ciasto trochę przestygnie, posyp je posiekanymi pistacjami i koniecznie podaj go tak jak Szwajcarzy - z dodatkiem bitej śmietany.   Ciasto: 20 dag mąki pół kostki

Zestawy obiadowe

Zestawy obiadowe

lub jeszcze chwilę gotuj. Na koniec możesz jabłka odcedzić lub przetrzeć przez sito i dodać do kompotu. LUBIANA SERWIS OBIADOWY CAMILLA 12/43 w okazje.info Biszkopt z jabłkami, placek drożdżowy z kruszonką, naleśniki z serem i śmietaną Biszkopt z jabłkami 4 jajka 1

Matko, jakie słodkie!

Matko, jakie słodkie!

O tym, jak ważne są w życiu desery, tosty i kompoty, Agata Królak przypomniała sobie niedługo zanim została autorką książek kucharskich. Była w Nowym Jorku na ostatnich studenckich wakacjach, kiedy na śmietniku swojego podwórka znalazła siedem starych książek. Jedna z nich była w całości poświęcona

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

grzanki masą, posypujemy parmezanem i zapiekamy 10-12 min na złocisto. Autor: Nowa Kuchnia Polska Jeśli masz trochę czasu, jako dodatek do tych tostów możesz przygotować na przykład sos waniliowy (np. z przepisu na kruszonkę z jabłkiem i sosem waniliowym ) lub czekoladowy (patrz: orzechowe pączki z

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

winne, przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych  jabłka 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki gęstej (36-proc.)  śmietany   Sposób przygotowania Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

UWAGA! w przepisach Davida Toutaina przeważnie brak dokładnych ilości składników - szef woli podać proporcje. dzięki temu, jak mówi, według jednej receptury można ugotować jedzenie i dla trzech, i dla trzydziestu osób.   Jabłka Tatin: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne

Na zimę - mrożonki!

styczniu można zrobić wyśmienity koktajl malinowy lub pierogi z jagodami Przyznaję, jestem uzależniona od tzw. mieszanki kompotowej. Ma mnóstwo zastosowań, nie tylko do gotowania kompotu. Kompot zresztą jest świetny - na jedno opakowanie biorę jeszcze 2-3 jabłka i 2 gruszki (umyte, podzielone na ćwiartki

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego. Jak zrobić lasagne bolognese pod beszamelem [Łatwy przepis] (dla 4 osób)   Składniki 600 g filetu z  łososia sól pieprz olej do smażenia 200 g  maku 50 g cebuli 25 g

Na ostatki

białego wina 100 ml miodu 3 czerwone cebule 5 g imbiru 1 papryczka chili 1 jabłko   Sos rodzynkowy: 30 g rodzynków 50 g masła 120 g cukru 1 pomarańcza   Foie gras zamarynuj w porto na 12 godzin. Przygotuj konfiturę z cebuli: do rondla wlej białe wino i dodaj miód, pokrojoną cebulę, imbir

Świąteczne wypieki

mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Podgrzej mleko, wymieszaj z łyżką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Odstaw, żeby drożdże zaczęły ?pracować?. Jajko utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Z pozostałej mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dołek. Wlej do niego wyrośnięty odczyn

Co jeść w listopadzie?

przyspiesza przemianę materii. Szarlotka jabłkowa z pigwą 3 kg jabłek (odmiany które nie są wodniste) 1 kg pigwy 200 ml słodkiego wina np. tokaj 50 g suszonej żurawiny ciasto: 170 g cukru 170 g masła 400 g mąki pszennej 2 jajka 4 żółtka 1 i 1 łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia kruszonka

Menu dnia z kotletami mielonymi

zawrze, zmniejsz ogień, niech warzywa delikatnie gotują się około 20 min. Jeśli jednak chciałabyś zrobić ogórkową na mięsie lub kościach, najpierw gotuj samą tę bazę (bez warzyw!) 30-40 min, a kolejne 20 min - z warzywami. A jeśli zamiast ziemniaków wolałabyś użyć ryżu, najlepiej ugotuj go osobno i na

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić ujście dla pary, która powstaje w trakcie pieczenia

Co zrobić z kruchych ciasteczek?

. Owoce podduszone na patelni posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do zrumienienia kruszonki na ciemnozłoty kolor. Crumble podajemy z jogurtem.   Podanie i porady: Crumble doskonale smakuje na ciepło posypane parmezanem. Do kruszenia

Słodkie śniadanie - na dobry początek

mięty.II. Na owocowe słodkie zakończenie śniadania lub podwieczorek: Kruszonka? Proszę bardzo! Będzie zaskakująco aromatyczna, jeśli przygotujesz ją z piernika. Almette z kruszonką z piernika Składniki dla 4 osób:2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem2 gęste jogurty (typ bałkański) 4 łyżki

Menu dnia z pyszną fasolką

dodaj do sosu, tak samo jak pokrojoną w plastry kiełbasę. Pozwól całości zagotować się na wolnym ogniu, aby uwolniły się wszystkie smaki i aromaty. Na koniec, gdy fasola będzie już miękka odcedź ją i połącz z gotującym się sosem. Wymieszaj dokładnie i podgotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżym

Pyszne, domowe dania na środek lata

  Sałatka: 40-50 dag mieszanej  sałaty 2 zielone  jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w słupki po 1/2 szklanki rodzynek (lub suszonych  żurawin) oraz pokrojonych  orzechów włoskich   Sposób przygotowania Przygotuj sos: wymieszaj mikserem wszystkie

8 obowiązkowych ciast do upieczenia tej jesieni + rude koty do podziwiania

wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i?powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie

Grillowanie - jak to robić z głową?

gniazd nasiennych  jabłka 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki gęstej (36-proc.)  śmietany Sposób przygotowania Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy i odłóż. Posmaruj jabłka (po stronie przecięcia

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

obierz ziemniaki i włoszczyznę. Pokrój na kawałki i ugotuj w wodzie, bulionie lub wywarze.  Zrób zasmażkę: w rondlu rozgrzej masło, oprósz je mąką, przyrumień. Dodaj do zupy, zagotuj, mieszając. Przypraw solą, pieprzem, dodaj przyprawę do zup i - ewentualnie - kminek. Wlej śmietanę wymieszaną z

15 przepisów do wypróbowania zanim sezon na truskawki i rabarbar się skończy!

sól. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy ciasto i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Płuczemy i obieramy rabarbar, kroimy go na 2-cm kawałki. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z oboma cukrami. Schłodzone masło ścieramy na grubej tarce i rozcieramy z mąką

6 przepisów z fenkułem do wypróbowania w tym tygodniu

czerwonego octu winnego (najlepiej sherry) lub balsamicznego 30 ml marsali 80 ml oleju (polecamy np. kujawski z ziołami) 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku 1  jabłko, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w jak najcieńsze plasterki 2 garści listków  bazylii 2 garści innej

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i anyż, zagotowujemy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do syropu wkładamy obgotowane fenkuły, gotujemy na małym ogniu 30-40 minut - w tym czasie fenkuły zmiękną i zrobią się przezroczyste. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy. Robimy ciasto: miksujemy pulsacyjnie

Smaczna Polska według Magdy Gessler

twarożku z Jędrzejowa lub twarogu chmielnickiego4 średnie jabłka łąckiecukiercynamonmielone goździkiNa kruszonkę: 5 dag masła, najlepiej jędrzejowskiego3/4 szklanki mąki5 łyżek cukru1 łyżeczka cynamonuMleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy mleko się

Dania z dyni

rozgrzanego do 180 st. C  i piecz, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy - około 70 minut. Wystudź i wyjmij z formy. farsz: 3 łyżki masła 4 duże jabłka, najlepiej kwaskowate 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu ciasto: 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej 1 szklanka (200 g) brązowego cukru 2

Almette Fruit - Nowość

Almette fruit to linia lubianych serków Almette w wydaniu owocowym. Seria składa się z trzech smaków: gruszka-jabłko, wiśnia-żurawina oraz jagoda-malina. Odpowiednio dobrane kompozycje smaków tworzą oryginalne i aromatyczne połączenia. Puszyste serki w nowych, owocowych wariantach to doskonała

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

ziemniaki. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją dwiema łyżkami wody spod ziemniaków i zapraw nią zupę, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie. Posól i popieprz. Podawaj z całymi ziemniakami. Możesz dodać trochę kminku. Podobno pierwsi piekli je na Podhalu ROSYJSCY JEŃCY ? stąd nazwa. Dziś możesz

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

łyżeczki soli 10-12 dag zimnego masła 4-5 łyżek lodowatej wody Wierzch: 1.2 kg gruszek (5 sztuk) 5-6 dag masła 1 szklanka cukru Zrób ciasto: wymieszaj w misce obie mąki z cukrem i solą. Pokrój masło na kawałeczki i dodaj do ciasta. Szybko wyrób kruszonkę, skrop ją wodą i zagnieć (najlepiej widelcem), aby

Czekolada jak z powieści Colette, kanapka od Allena - gotuj książkowo

ogórka przykryć drugą kromką chleba z szynką To jabłko czyni dzieło z dość konwencjonalnego połączenia. Można też przykryć szynkę sałatką warzywną, sosem tatarskim czy pastą jajeczną.  Zaczynaliśmy światowo, a kończymy lokalnie, ale może tak jest dobrze, bo jak powiada Allen, którego rodzina ma

Top 10: wiemy, czego szukacie w Ugotuj.to!

natki pietruszki.Autor: Giancarlo RussoOmlet to potrawa idealna na śniadanie, a także łatwa i szybka do wykonania. Można go zrobić zarówno z samych jaj, jak też z jaj i mąki (czasem z dodatkiem masła, wody czy mleka). Tutaj prezentujemy wersję wytrawną, ale w naszym serwisie znajdziecie także przepisy

Jak zrobić ricottę? I co z niej zrobić?

cannolo; w przepisach z Palermo) albo grubo pokrojone pistacje (w przepisach ze wschodniej Sycylii)   Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy likier - tyle, ile potrzeba, aby

Babeczki, cupcakes, muffiny - rozkosze podniebienia

Te tartaletki wyglądają jak z wystawy w cukierni, ale wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by je przyrządzić.   Liczba porcji: 6 Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Składniki 175 g ciasta francuskiego 2-3 łyżki cukru   Krem śmietankowy: 90 g miękkiego masła 90

Olimpijskie menu. Kibicujemy sportowcom

dodatkiem ziół.   Uwaga: przepis możemy nieco urozmaicić, dodając do gulaszu dobrą kiełbasę z dzika. Kroimy ją w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do mięsa na 30 minut przed końcem duszenia. Toeloop, rittberger, axel, a teraz skocz i zrób bezę. Beza 8 białek (razem 240 g) szczypta soli 200 g

Świąteczne stoły Europy od A do Z

świąteczny deser Brytyjczycy podają tradycyjny Christmas Pudding i mince pies, czyli babeczki wypełnione farszem z suszonych jabłek, rodzynek i innych owoców, alkoholu i wyrazistych przypraw, a nie - jak sugeruje nazwa - mielonym mięsem. Brytyjskie Mince Pies Kiedy w brytyjskich sklepach pojawiają się te

Owoce pod pierzynką

gruszki. To nie koniec. Pod kruszonkę mogą trafić pomarańcze i mango. Dorota używa też pieczonych jabłek ze słoika. Dobre są te, które mają cząstki owoców, a nie wyłącznie mus. Dodatek wytrawnych żurawin (takich do mięsa) wnosi przyjemną cierpkość i ładny kolor. Możemy urozmaicić przepis, łącząc jabłka z

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

kawowe z korzenną kruszonką orzechową 11/18Ciasto marchewkowe Stasia 2/80Ciasto migdałowe z jabłkami i porzeczkami 10/98Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami 9/38Ciasto z makiem, sherry i bananami 11/58Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym 5/34Clafoutis z gruszkami 10/11Czekoladowe ciasto z karmelem

Gary w sieci

drożdżowego ciasta z kruszonką, zaglądam na Majanaboxing.blox.pl. Czy szukam przepisu na tradycyjny świąteczny makowiec, czy chcę poszaleć i upiec ciasto czekoladowe z cukinią albo burakami, wiem, że u niej je znajdę. Jestem pewna, że wszystko będzie dokładnie takie jak na zdjęciu. Majana nie zamieszcza

Tymi przepisami zaimponujesz teściowej

sekund, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na godzinę, a potem wyjmujemy owoce (wino można wypić, jest pyszne!). Robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę (lub mąkę i migdały) z cukrem, dodajemy masło, rozcieramy palcami. Ewentualnie można dodać śmietanę. Kawałki jabłek wkładamy do ciasta i delikatnie

Zrób coś dobrego dla siebie. Ciasta z owocami

; Galaretka: 200 ml słodkiego białego  wina 75 ml soku pomarańczowego sok z 1/2  cytryny 75 g cukru płatki żelatyny listki  melisy cytrynowej 1 goździk 2 jabłka (obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych, posiekane)   Sposób przygotowania Robimy ciasto, miksując jego

Blog tygodnia: Weekend w kuchni

świeża bazylia, kolendra czy tarta z jabłkami. W sklepach pojawiły się pierwsze zupy w proszku i gotowe dania. Pamiętam jak w drugiej klasie podstawówki ugotowałem pierwszą zupę borowikową z torebki. Później eksperymentowałem z chińszczyzną i spaghetti bolognese. Na początku korzystałem z gotowych

13 potraw wigilijnych

ziarenek czerwonego pieprzu dla koloru i nowego smaku. Śledzie możesz zrobić na kilka sposobów, jeżeli już nie masz siły na wymyślanie kolejnych potraw do obowiązkowej dwunastki/trzynastki, to zrób nowe śledzie. W śmietanie z jabłkiem i cebulą, podawane z gorącym ziemniakiem albo czerwone ("Wysokie

Ciasta dla początkujących

twarde, ale i nie za miękkie masło i posiekaj dużym nożem lub tasakiem na drobną kruszonkę. Przełóż ją do miski, dodaj żółtka, cukier, aromat i jak najszybciej (to ważne!) zagnieć ciasto dłonią. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 60 min.2. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub

Potrawy wigilijne

kruszonych ziarenek czerwonego pieprzu dla koloru i nowego smaku. Śledzie możesz zrobić na kilka sposobów, jeżeli już nie masz siły na wymyślanie kolejnych potraw do obowiązkowej dwunastki/trzynastki, to zrób nowe śledzie. W śmietanie z jabłkiem i cebulą, podawane z gorącym ziemniakiem albo czerwone. Przepis

Jagodzianki

jabłka lub kilka moreli (świeżych lub z puszki). Będą ci też potrzebne: duży jasny półmisek, sitko, miska lub 2-częściowe naczynie do płukania owoców, rondelek, 2 miski (mniejsza na mąkę i większa na ciasto), kubeczek na rozczyn, 2 duże blachy do pieczenia, rózga do mieszania ciasta, łyżka stołowa, nóż

Blogerzy na Święta

roku zrobiłam barszcz eksperymentalny, oparty na kompilacji różnych przepisów, z którymi się spotkałam. Pierwszy raz do barszczu użyłam kwaśnego jabłka i goździków - rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sama kiszę też zakwas buraczany, który jest idealnym dodatkiem do czystego barszczu