jabłka z kruszonką jak zrobić

Paulina Zduniak

Menu dnia z egzotycznym deserem

Menu dnia z egzotycznym deserem

W menu na dziś polecamy: aromatyczną zupę z zielonego groszku z miętą, pyszne klopsiki oraz warstwowy deser z owoców egzotycznych z kremem i kruszonką.

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

Nie zamierzamy odbierać jej tytułu ulubionego ciasta z owocami. Uwielbiamy hojnie doprawiać szarlotkę cynamonem i podjadać, kiedy jest jeszcze ciepła. Spróbujcie jednak wykorzystać sezon na jabłka również inaczej - przedstawiamy przepisy na ciasta warte wypróbowania.

Szarlotka na ciepło z konfiturą z róży i chrupiącą kruszonką KONKURS

Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, włożyć do formy,(może być naczynie żaroodporne), na jabłka nałożyć warstwę (lub miejscami w miarę równo) konfitury z róży.

Jabłka na słodko i na słono

Jabłka na słodko i na słono

wina 1/2 szklanki domowej galaretki jabłkowo-miętowej 1 mały pęczek tymianku oraz świeży tymianek do dekoracji Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj masło, szybko wyrób. Gdy powstanie kruszonka, dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki

Jak po maśle

Jak po maśle

Własnoręczne przygotowywanie klasycznego ciasta francuskiego jest dosyć czasochłonne. Sporym ułatwieniem jest zatem zakupienie gotowego produktu, jednak zwykle zamiast masła, znajdziemy w nim tańsze tłuszcze roślinne. Ciastka francuskie z jabłkiem 1 opakowanie (500 g) świeżego lub mrożonego ciasta

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

Najlepsze ciasta z letnimi owocami

Przygotuj ciasto: rozetrzyj palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewaj wodę. Zagnieć, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190°C i zrób nadzienie: jabłka włóż do rondla i polej wodą. Przykryj i duś 5 minut, co jakiś czas potrząsając rondlem

Pomysły na jabłka

Pomysły na jabłka

jednego ulubionego przepisu, ale ten, który podaję jest naprawdę świetny. Zamiast migdałów można dodać zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, a ciasto zyskuje zupełnie inny posmak. Kiedy czasu jest mniej, polecam jabłka zapiekane pod kruszonką zrobioną z 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1/2

6 przepisów z jabłkami do ugotowania w tym tygodniu

6 przepisów z jabłkami do ugotowania w tym tygodniu

puder do smaku ew. jak ktoś lubi trochę  rodzynek   Oraz: garść tartej bułki, a jeszcze lepiej startych albo drobno pokruszonych biszkoptów   Sposób przygotowania Robimy ciasto: mieszamy mąkę z proszkiem i solą, dodajemy kawałki bardzo zimnego masła, szybko wyrabiamy kruszonkę

Ciepłe bułeczki na słodko

Ciepłe bułeczki na słodko

konfiturą i masłem. Autor: Marta Gessler Jak zrobić pachnące, pszenne bułeczki [Łatwy przepis] Do tych drożdżówek najlepiej wykorzystać kwaśne jabłka, np. antonówki lub szarą renetę. Zamiast cukrem trzcinowym można je posypać również cukrem o dużych kryształach (tzw. gruba rafinada). Drożdżówki z

Owoce w cieście zapieczone

Owoce w cieście zapieczone

Taki placek możesz zrobić nie tylko z dodatkiem truskawek, ale też i innych sezonowych owoców czy rabarbaru. Poza sezonem możesz również dodać do niego owoce mrożone. Ciasto z truskawkami 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia sól 2 jajka 3/4 szklanki (150 g

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

. Na to wykłada się ubitą na sztywno pianę z białek. To prawdopodobnie od niej wzięła się nazwa "pleśniak". Co zrobić, aby w trakcie pieczenia piana jak najmniej opadła? Pomocne mogą się okazać porady forumowiczki e_katt: - Cukier ma być (najlepiej) drobnoziarnisty kryształ, nie w pudrze

Dlaczego warto piec ciasta w domu?

Dlaczego warto piec ciasta w domu?

niej dołek i dodajemy rozczyn, ubite jajka, mleko z Palmą i dobrze wyrabiamy, aby ciasto się napowietrzyło-nawet 20 minut. Wyrobioną masę zostawiamy w cieple miejsce, aż podwoi swą objętość. Aby zrobić kruszonkę ucieramy margarynę Palmę z cukrem i mąką, do momentu aż zrobią się grudki. Wyrośnięte

Co zrobić gdy masz za dużo bananów?

Co zrobić gdy masz za dużo bananów?

skondensowanego 1/2 szklanki kremówki 1 łyżka  rumu olejek waniliowy 4  banany   Oraz: 3 łyżki  kawy instant 2 szklanki kremówki 1/2 szklanki cukru   Sposób przygotowania Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

. Gruszki karmelizowane pod chrupiącą kruszonką z lodami waniliowymi dla 8 osób   Spód: 230 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 6 łyżek cukru 150 g zimnego solonego masła 2 małe  jajka 30-40 ml zimnej  śmietanki 30%   Nadzienie: 180 ml  śmietanki 30% 90 ml

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

Szwajcarzy do tego typu ciast biorą tzw. zielone jabłuszka lub goldeny. Z naszych jabłek nadadzą się antonówka, szara reneta. Gdy ciasto trochę przestygnie, posyp je posiekanymi pistacjami i koniecznie podaj go tak jak Szwajcarzy - z dodatkiem bitej śmietany.   Ciasto: 20 dag mąki pół kostki

Zestawy obiadowe

Zestawy obiadowe

lub jeszcze chwilę gotuj. Na koniec możesz jabłka odcedzić lub przetrzeć przez sito i dodać do kompotu. LUBIANA SERWIS OBIADOWY CAMILLA 12/43 w okazje.info Biszkopt z jabłkami, placek drożdżowy z kruszonką, naleśniki z serem i śmietaną Biszkopt z jabłkami 4 jajka 1

Matko, jakie słodkie!

Matko, jakie słodkie!

O tym, jak ważne są w życiu desery, tosty i kompoty, Agata Królak przypomniała sobie niedługo zanim została autorką książek kucharskich. Była w Nowym Jorku na ostatnich studenckich wakacjach, kiedy na śmietniku swojego podwórka znalazła siedem starych książek. Jedna z nich była w całości poświęcona

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

grzanki masą, posypujemy parmezanem i zapiekamy 10-12 min na złocisto. Autor: Nowa Kuchnia Polska Jeśli masz trochę czasu, jako dodatek do tych tostów możesz przygotować na przykład sos waniliowy (np. z przepisu na kruszonkę z jabłkiem i sosem waniliowym ) lub czekoladowy (patrz: orzechowe pączki z

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

winne, przekrojone na połówki i bez gniazd nasiennych  jabłka 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki gęstej (36-proc.)  śmietany   Sposób przygotowania Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy

Śliwkowe inspiracje

Śliwkowe inspiracje

przygotowywać zarówno z ciasta kruchego (zobacz przepisy na: tarty ze śliwkami ), ucieranego, jak i drożdżowego. Słodka, chrupiąca kruszonka i gorące śliwki to połączenie idealne! Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 1 szklanka mleka 40 g drożdży 150 g roztopionego masła 150 g cukru 4 żółtka 500 g

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

UWAGA! w przepisach Davida Toutaina przeważnie brak dokładnych ilości składników - szef woli podać proporcje. dzięki temu, jak mówi, według jednej receptury można ugotować jedzenie i dla trzech, i dla trzydziestu osób.   Jabłka Tatin: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne

Na zimę - mrożonki!

Na zimę - mrożonki!

styczniu można zrobić wyśmienity koktajl malinowy lub pierogi z jagodami Przyznaję, jestem uzależniona od tzw. mieszanki kompotowej. Ma mnóstwo zastosowań, nie tylko do gotowania kompotu. Kompot zresztą jest świetny - na jedno opakowanie biorę jeszcze 2-3 jabłka i 2 gruszki (umyte, podzielone na ćwiartki

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego. Jak zrobić lasagne bolognese pod beszamelem [Łatwy przepis] (dla 4 osób)   Składniki 600 g filetu z  łososia sól pieprz olej do smażenia 200 g  maku 50 g cebuli 25 g

Na ostatki

białego wina 100 ml miodu 3 czerwone cebule 5 g imbiru 1 papryczka chili 1 jabłko   Sos rodzynkowy: 30 g rodzynków 50 g masła 120 g cukru 1 pomarańcza   Foie gras zamarynuj w porto na 12 godzin. Przygotuj konfiturę z cebuli: do rondla wlej białe wino i dodaj miód, pokrojoną cebulę, imbir

Świąteczne wypieki

mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Podgrzej mleko, wymieszaj z łyżką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Odstaw, żeby drożdże zaczęły ?pracować?. Jajko utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Z pozostałej mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dołek. Wlej do niego wyrośnięty odczyn

Co jeść w listopadzie?

przyspiesza przemianę materii. Szarlotka jabłkowa z pigwą 3 kg jabłek (odmiany które nie są wodniste) 1 kg pigwy 200 ml słodkiego wina np. tokaj 50 g suszonej żurawiny ciasto: 170 g cukru 170 g masła 400 g mąki pszennej 2 jajka 4 żółtka 1 i 1 łyżeczki (15 g) proszku do pieczenia kruszonka

Menu dnia z kotletami mielonymi

zawrze, zmniejsz ogień, niech warzywa delikatnie gotują się około 20 min. Jeśli jednak chciałabyś zrobić ogórkową na mięsie lub kościach, najpierw gotuj samą tę bazę (bez warzyw!) 30-40 min, a kolejne 20 min - z warzywami. A jeśli zamiast ziemniaków wolałabyś użyć ryżu, najlepiej ugotuj go osobno i na

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić ujście dla pary, która powstaje w trakcie pieczenia

Co zrobić z kruchych ciasteczek?

. Owoce podduszone na patelni posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do zrumienienia kruszonki na ciemnozłoty kolor. Crumble podajemy z jogurtem.   Podanie i porady: Crumble doskonale smakuje na ciepło posypane parmezanem. Do kruszenia

Słodkie śniadanie - na dobry początek

mięty.II. Na owocowe słodkie zakończenie śniadania lub podwieczorek: Kruszonka? Proszę bardzo! Będzie zaskakująco aromatyczna, jeśli przygotujesz ją z piernika. Almette z kruszonką z piernika Składniki dla 4 osób:2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem2 gęste jogurty (typ bałkański) 4 łyżki

Śliwki kreatywnie - dziewięć nowych przepisów

pergaminem prostokątnej brytfanki o wymiarach 30x40cm (lub takiej, jaka mieści się w twoim piekarniku - ciasto będzie wyższe lub niższe w zależności od tego, jak grubo rozsmarujesz masę). Na wierzchu ułóż śliwki przekrojoną stroną do góry. Przygotuj kruszonkę: masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym

Menu dnia z pyszną fasolką

dodaj do sosu, tak samo jak pokrojoną w plastry kiełbasę. Pozwól całości zagotować się na wolnym ogniu, aby uwolniły się wszystkie smaki i aromaty. Na koniec, gdy fasola będzie już miękka odcedź ją i połącz z gotującym się sosem. Wymieszaj dokładnie i podgotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżym

Pyszne, domowe dania na środek lata

  Sałatka: 40-50 dag mieszanej  sałaty 2 zielone  jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w słupki po 1/2 szklanki rodzynek (lub suszonych  żurawin) oraz pokrojonych  orzechów włoskich   Sposób przygotowania Przygotuj sos: wymieszaj mikserem wszystkie

8 obowiązkowych ciast do upieczenia tej jesieni + rude koty do podziwiania

wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i?powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie

Grillowanie - jak to robić z głową?

gniazd nasiennych  jabłka 2 łyżki stopionego masła 1/2 szklanki gęstej (36-proc.)  śmietany Sposób przygotowania Wymieszaj muesli z mąką, brązowym cukrem i cynamonem. Dodaj masło, rozetrzyj palcami, tak aby powstała kruszonka. Dodaj orzechy i odłóż. Posmaruj jabłka (po stronie przecięcia

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

obierz ziemniaki i włoszczyznę. Pokrój na kawałki i ugotuj w wodzie, bulionie lub wywarze.  Zrób zasmażkę: w rondlu rozgrzej masło, oprósz je mąką, przyrumień. Dodaj do zupy, zagotuj, mieszając. Przypraw solą, pieprzem, dodaj przyprawę do zup i - ewentualnie - kminek. Wlej śmietanę wymieszaną z

15 przepisów do wypróbowania zanim sezon na truskawki i rabarbar się skończy!

sól. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy ciasto i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Płuczemy i obieramy rabarbar, kroimy go na 2-cm kawałki. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z oboma cukrami. Schłodzone masło ścieramy na grubej tarce i rozcieramy z mąką

6 przepisów z fenkułem do wypróbowania w tym tygodniu

czerwonego octu winnego (najlepiej sherry) lub balsamicznego 30 ml marsali 80 ml oleju (polecamy np. kujawski z ziołami) 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku 1  jabłko, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w jak najcieńsze plasterki 2 garści listków  bazylii 2 garści innej

9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić

9 przepisów na wytrawne tarty do wypróbowania w tym tygodniu

, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i anyż, zagotowujemy, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Do syropu wkładamy obgotowane fenkuły, gotujemy na małym ogniu 30-40 minut - w tym czasie fenkuły zmiękną i zrobią się przezroczyste. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy. Robimy ciasto: miksujemy pulsacyjnie

Dania z dyni

rozgrzanego do 180 st. C  i piecz, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy - około 70 minut. Wystudź i wyjmij z formy. farsz: 3 łyżki masła 4 duże jabłka, najlepiej kwaskowate 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu ciasto: 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej 1 szklanka (200 g) brązowego cukru 2

Smaczna Polska według Magdy Gessler

twarożku z Jędrzejowa lub twarogu chmielnickiego4 średnie jabłka łąckiecukiercynamonmielone goździkiNa kruszonkę: 5 dag masła, najlepiej jędrzejowskiego3/4 szklanki mąki5 łyżek cukru1 łyżeczka cynamonuMleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy mleko się

Almette Fruit - Nowość

Almette fruit to linia lubianych serków Almette w wydaniu owocowym. Seria składa się z trzech smaków: gruszka-jabłko, wiśnia-żurawina oraz jagoda-malina. Odpowiednio dobrane kompozycje smaków tworzą oryginalne i aromatyczne połączenia. Puszyste serki w nowych, owocowych wariantach to doskonała

Solidna, sycąca, prosta. Raczej niedroga. Kuchnia góralska

ziemniaki. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Rozprowadź ją dwiema łyżkami wody spod ziemniaków i zapraw nią zupę, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie. Posól i popieprz. Podawaj z całymi ziemniakami. Możesz dodać trochę kminku. Podobno pierwsi piekli je na Podhalu ROSYJSCY JEŃCY ? stąd nazwa. Dziś możesz

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

łyżeczki soli 10-12 dag zimnego masła 4-5 łyżek lodowatej wody Wierzch: 1.2 kg gruszek (5 sztuk) 5-6 dag masła 1 szklanka cukru Zrób ciasto: wymieszaj w misce obie mąki z cukrem i solą. Pokrój masło na kawałeczki i dodaj do ciasta. Szybko wyrób kruszonkę, skrop ją wodą i zagnieć (najlepiej widelcem), aby

Czekolada jak z powieści Colette, kanapka od Allena - gotuj książkowo

ogórka przykryć drugą kromką chleba z szynką To jabłko czyni dzieło z dość konwencjonalnego połączenia. Można też przykryć szynkę sałatką warzywną, sosem tatarskim czy pastą jajeczną.  Zaczynaliśmy światowo, a kończymy lokalnie, ale może tak jest dobrze, bo jak powiada Allen, którego rodzina ma

Top 10: wiemy, czego szukacie w Ugotuj.to!

natki pietruszki.Autor: Giancarlo RussoOmlet to potrawa idealna na śniadanie, a także łatwa i szybka do wykonania. Można go zrobić zarówno z samych jaj, jak też z jaj i mąki (czasem z dodatkiem masła, wody czy mleka). Tutaj prezentujemy wersję wytrawną, ale w naszym serwisie znajdziecie także przepisy

Jak zrobić ricottę? I co z niej zrobić?

cannolo; w przepisach z Palermo) albo grubo pokrojone pistacje (w przepisach ze wschodniej Sycylii)   Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy likier - tyle, ile potrzeba, aby

Babeczki, cupcakes, muffiny - rozkosze podniebienia

Te tartaletki wyglądają jak z wystawy w cukierni, ale wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by je przyrządzić.   Liczba porcji: 6 Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Składniki 175 g ciasta francuskiego 2-3 łyżki cukru   Krem śmietankowy: 90 g miękkiego masła 90

Olimpijskie menu. Kibicujemy sportowcom

dodatkiem ziół.   Uwaga: przepis możemy nieco urozmaicić, dodając do gulaszu dobrą kiełbasę z dzika. Kroimy ją w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do mięsa na 30 minut przed końcem duszenia. Toeloop, rittberger, axel, a teraz skocz i zrób bezę. Beza 8 białek (razem 240 g) szczypta soli 200 g

Świąteczne stoły Europy od A do Z

świąteczny deser Brytyjczycy podają tradycyjny Christmas Pudding i mince pies, czyli babeczki wypełnione farszem z suszonych jabłek, rodzynek i innych owoców, alkoholu i wyrazistych przypraw, a nie - jak sugeruje nazwa - mielonym mięsem. Brytyjskie Mince Pies Kiedy w brytyjskich sklepach pojawiają się te

Owoce pod pierzynką

gruszki. To nie koniec. Pod kruszonkę mogą trafić pomarańcze i mango. Dorota używa też pieczonych jabłek ze słoika. Dobre są te, które mają cząstki owoców, a nie wyłącznie mus. Dodatek wytrawnych żurawin (takich do mięsa) wnosi przyjemną cierpkość i ładny kolor. Możemy urozmaicić przepis, łącząc jabłka z

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

kawowe z korzenną kruszonką orzechową 11/18Ciasto marchewkowe Stasia 2/80Ciasto migdałowe z jabłkami i porzeczkami 10/98Ciasto orzechowe z czerwonymi renklodami 9/38Ciasto z makiem, sherry i bananami 11/58Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym 5/34Clafoutis z gruszkami 10/11Czekoladowe ciasto z karmelem

Tymi przepisami zaimponujesz teściowej

sekund, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na godzinę, a potem wyjmujemy owoce (wino można wypić, jest pyszne!). Robimy kruszonkę. Mieszamy mąkę (lub mąkę i migdały) z cukrem, dodajemy masło, rozcieramy palcami. Ewentualnie można dodać śmietanę. Kawałki jabłek wkładamy do ciasta i delikatnie

Gary w sieci

drożdżowego ciasta z kruszonką, zaglądam na Majanaboxing.blox.pl. Czy szukam przepisu na tradycyjny świąteczny makowiec, czy chcę poszaleć i upiec ciasto czekoladowe z cukinią albo burakami, wiem, że u niej je znajdę. Jestem pewna, że wszystko będzie dokładnie takie jak na zdjęciu. Majana nie zamieszcza

Blog tygodnia: Weekend w kuchni

świeża bazylia, kolendra czy tarta z jabłkami. W sklepach pojawiły się pierwsze zupy w proszku i gotowe dania. Pamiętam jak w drugiej klasie podstawówki ugotowałem pierwszą zupę borowikową z torebki. Później eksperymentowałem z chińszczyzną i spaghetti bolognese. Na początku korzystałem z gotowych

13 potraw wigilijnych

ziarenek czerwonego pieprzu dla koloru i nowego smaku. Śledzie możesz zrobić na kilka sposobów, jeżeli już nie masz siły na wymyślanie kolejnych potraw do obowiązkowej dwunastki/trzynastki, to zrób nowe śledzie. W śmietanie z jabłkiem i cebulą, podawane z gorącym ziemniakiem albo czerwone ("Wysokie

Ciasta dla początkujących

twarde, ale i nie za miękkie masło i posiekaj dużym nożem lub tasakiem na drobną kruszonkę. Przełóż ją do miski, dodaj żółtka, cukier, aromat i jak najszybciej (to ważne!) zagnieć ciasto dłonią. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 60 min.2. Obierz jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub

Potrawy wigilijne

kruszonych ziarenek czerwonego pieprzu dla koloru i nowego smaku. Śledzie możesz zrobić na kilka sposobów, jeżeli już nie masz siły na wymyślanie kolejnych potraw do obowiązkowej dwunastki/trzynastki, to zrób nowe śledzie. W śmietanie z jabłkiem i cebulą, podawane z gorącym ziemniakiem albo czerwone. Przepis

Jagodzianki

jabłka lub kilka moreli (świeżych lub z puszki). Będą ci też potrzebne: duży jasny półmisek, sitko, miska lub 2-częściowe naczynie do płukania owoców, rondelek, 2 miski (mniejsza na mąkę i większa na ciasto), kubeczek na rozczyn, 2 duże blachy do pieczenia, rózga do mieszania ciasta, łyżka stołowa, nóż

Blogerzy na Święta

roku zrobiłam barszcz eksperymentalny, oparty na kompilacji różnych przepisów, z którymi się spotkałam. Pierwszy raz do barszczu użyłam kwaśnego jabłka i goździków - rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sama kiszę też zakwas buraczany, który jest idealnym dodatkiem do czystego barszczu