ile ziemniaków na 50 osób

Magda Duklas

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

Czym byłby obiad bez ziemniaków? Umówmy się, byłby najwyżej namiastką obiadu, jakimś lunchem albo brunchem, ale nie obiadem! Wypróbuj nasze przepisy na dania z ziemniaków

Sałatki z ziemniakami - dla bardzo głodnych!

Ziemniaki są smaczne, pożywne, sycące, a do tego tanie. Łączą się dobrze z wieloma produktami. Jeśli dobrze je przechowasz, wytrzymają do 6 miesięcy. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie ziemniaków w sałatce.

Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

Słodkie bułeczki jak w Portugalii, zupa w stylu francuskim, a może angielski paj? Wypróbujcie kartoflane dania inspirowane smakami z?różnych krajów i zobaczcie, że ziemniaki są dobre do wszystkiego

Sałatka ziemniaczana, na którą masz wielką ochotę

Sałatka ziemniaczana, na którą masz wielką ochotę

sól 2 (po 50 dag) pokrojone jak na mizerię  ogórki wężowe 1/2 szklanki + 3 łyżki koperku 10 nieobranych  ziemniaków 2-3 pokrojone w cienkie piórka  cebule 8 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 3/4 szklanki  majonezu małe rzodkiewki do dekoracji  

Zapiekanki na co dzień

Zapiekanki na co dzień

dla 6-8 osób czas: 90 minut 50 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki 2,5 kg umytych i pokrojonych na połówki ziemniaków 2 duże czerwone cebule pokrojone w kostkę listki oberwane z 2 pęczków szałwii 2 łyżki stopionego masła gruba sól morska grubo mielony pieprz Plasterki boczku kroimy w paski

Ruchanki i fjuty. Osobliwe nazwy polskich dań

Ruchanki i fjuty. Osobliwe nazwy polskich dań

surowość. Ziemniaki ugnieść tłuczkiem, połączyć z mąką, jeżeli trzeba dolać wodę. Porcjować łyżką, polać smalcem, można dodać cebulę. Jak łatwo obrać ziemniaki? Bombolki pieczone drożdżowe kluski - przysmak kuchni góralskiej.   Składniki na 10 osób:   mleko 0,5 l. świeże drożdże 0,08 kg

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

również podawać z dowolnym, ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym. Kotlety z ziemniaków 500 g ziemniaków 200 g twarogu półtłustego (ale nie serka kremowego) 1 jajko 1 cebula łyżka masła 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Kluski - tani sposób na domowy obiad

farsz będzie wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Oczywiście wypełnienie nie musi zawierać mięsa. Możesz je zrobić na przykład z kapusty z grzybami czy szpinaku. Pyzy z farszem mięsno-warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50 dag

Andrzej Drus - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

Andrzej Drus - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

; kolendry   Sposób przygotowania Konfitujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy w kostkę, zanurzamy w oliwie rozgrzanej do 50°C razem z ząbkami czosnku (w łupinach) i tymiankiem. Kontrolując temperaturę, podgrzewamy przez 45 minut. Cedzimy I odsączamy na ręczniku papierowym. Robimy

Zielone pesto. Pomysły na obiad dla zabieganych

Zielone pesto. Pomysły na obiad dla zabieganych

delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Sałatka ze świeżych nowalijek z szaszłykiem z łososia [Jakub Kuroń gotuje] (Dla 2 osób)   Składniki 1

Szwedzkie przysmaki

Szwedzkie przysmaki

filetowania Nóż do filetowania Wusthof Culinar Nóż do filetowania Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Przepis dla 2-4 osób 4 kromki białego chleba 320 g obranych, ugotowanych krewetek 4 łyżki majonezu 1 łyżek musztardy typu Dijon 150 kawioru 50 g

Lekkie sałatki obowiązkowe do wypróbowania tego lata

Lekkie sałatki obowiązkowe do wypróbowania tego lata

. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Autor Teo Vafidis Dla 4 osób   Składniki 1 owoc  mango 1  awokado 450 g obranych i umytych  truskawek 200 g ugotowanych drobnych  krewetek kilka liści  sałaty 50 g prażonych  orzeszków piniowych  

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku. (dla 6-8 osób)   Składniki 50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki 2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki  niedużych ziemniaków pokrojone w grubą kostkę  2 duże czerwone

Najlepszy schabowy? Z kością!

Najlepszy schabowy? Z kością!

obtaczamy po kolei w mące, jajku i bułce tartej. Smalec roztapiamy na patelni na średnim ogniu. Jak będzie ciepły, kładziemy mięso na patelni.  Smażymy z obu stron na złoty kolor, a na koniec wyjmujemy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Młoda kapusta przepis dla 2 osób

Placki słodkie i wytrawne

Placki słodkie i wytrawne

boczek na plackach, składamy je na pół i polewamy syropem klonowym. (dla 6 osób) czas: 45 minut 1 kg ziemniaków 1 biała cebula 2 czerwone cebule 25 g masła 100 ml 30% śmietanki 100 ml wywaru warzywnego 50 ml zakwasu na żurek 2 jajka kilka gałązek tymianku sól pieprz majeranek Ziemniaki i białą cebulę

Lunch w pracy. Małe i duże przekąski na lato

Lunch w pracy. Małe i duże przekąski na lato

cieście. Całość przysypujemy pozostałym ciastem. Po upieczeniu gorące ciasto kroimy na batony, które wyjmujemy z formy po ostygnięciu. (dla 6-8 osób)   Składniki 4  jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 200 ml  jogurtu 200 g mąki 250 g mrożonych lub świeżych malin  

Kuchnia Prowansji. Świeże warzywa i aromat ziół

Kuchnia Prowansji. Świeże warzywa i aromat ziół

naczyniu podajemy tarty ser do posypania zupy. (dla 8 osób)   Składniki 1,3 kg solonego  dorsza 5 1/2 szklanki mleka 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula pokrojona na cienkie plasterki 6 ząbków czosnku pokrojonych na plasterki 1 1/2 szklanki tłustej  śmietany 50 dag

Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

Menu na cały dzień: Naleśniki z serem - 2,52zł Kurczak cytrynowy - 4,88zł Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł Zupa krem z białych warzyw  - 1,47zł RAZEM: 9,72   Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z serem dla 4 osób kosztują 10,09zł

Bobem lato się zaczyna

Bobem lato się zaczyna

400 g bobu 4 pomidory 4 ziemniaki 2 cukinie 1 bakłażan 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku 600 ml wody sól pieprz Cukinię, bakłażana, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem

Zapachy kuchni. Świeże zioła

Zapachy kuchni. Świeże zioła

Robi 381.7 Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info (dla 6 osób)   Składniki 2 łyżki oliwy 2 szalotki 2 ząbki  czosnku 2-3 obrane i pokrojone w kostkę, średnie  ziemniaki 1 kg najlepiej młodych, niedużych

Nieskromne dania na post

Nieskromne dania na post

wielkanocne Potrawy wielkanocne Wielkanocne potrawy Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info (dla 10 osób) Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki

Doceń marchewkę - siedem nieznanych przepisów

Doceń marchewkę - siedem nieznanych przepisów

Słodkie bataty i marchewka zapowiadają, że zupa również będzie słodkawa. Ale są też pikantne i słone dodatki - dla kontrastu. Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki 50 dag słodkich ziemniaków (można zastąpić dynią) 30 dag marchwi (ok. 3 sztuki) 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

, zanurz w mące, potem w rozbitych jajkach przyprawionych solą i pieprzem i ponownie w mące. Smaż na gorącym oleju lub maśle po 5 minut z każdej strony. Podawaj z sałatą i ziemniakami. Autor: Nowa Kuchnia Polska Kurczaka kupuj w całości - będzie taniej! Gdy nie masz ochoty na mięso, ta propozycja może

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

polewamy nim sałatkę. Łatwy przepis na sałatkę z surimi i selera naciowego (dla 4-6 osób)   Składniki 1 średni  seler 2  pietruszki 1  ziemniak 2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego sól i gałka muszkatołowa do smaku 1 szklanka  śmietanki

Szybkie dania

g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 20 g śmietany gałka muszkatołowa keczup (proporcje na 80 g): 50 g dojrzałych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30 g cebuli 1 łyżka brązowego cukru 10 g jagód sól pieprz ocet winny Przygotuj keczup: smaż na patelni na małym ogniu: cebulę

Zupa rakowa i kiszone rydze w Folwarku Ustronie. Bogactwo kulinarnych mikroregionów

2 kg ziemniaków, 120 g (10 łyżek) mąki pszennej, 2 jaja, 50 g słoniny, 2 cebule, sól Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Z przetartych ziemniaków odcisnąć lekko sok przez płócienny woreczek. Dodać mąkę, jaja, sól i wszystko wymieszać. Zagotować osoloną wodę. Ciasto wyłożyć na

8 pomysłów na szaszłyki

kuskusem i sałatką Znów schabowy z ziemniakami? Niekoniecznie. Zwykły obiad zamień na kolorowe szaszłyki z paprykową marynatą, przeplatane winogronami. Szaszłyki ze schabu 50 dag schabu środkowego 1 kg małych ziemniaków 20 dag plastrów boczku 1 czerwona papryka garść winogron Marynata: 3 łyżki oliwy 1

7 przepisów dla amatorów krewetek

pomidory, mleczko i cebulę. Gotujemy na średnim ogniu 10-15 min, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy krewetki jeszcze na 2-3 min. Fot. Marcin Klaban Przepis na hiszpańskie krewetki w czosnku [KUCHNIE ŚWIATA] (dla 2 osób)   Pasta z awokado: 1  awokado 3-4 łyżki oliwy sok z 1/2

Znane i lubiane dania - poznaj je na nowo

piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzerinkach liście szpinaku. Podajemy z czosnkowym sosem chili TaoTao. (dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki pszennej po 1/2 łyżeczki soli i mielonej ostrej papryki czarny sos

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

wiśniówki 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub majeranku sól świeżo zmielony czarny pieprz Przepis dla 4 osób Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w bardzo grubą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Do zeszklonej

Kuchnia polska. Kaszuby

na rumiano. Wlej nieco wody lub bulionu, przypraw solą, pieprzem i zielem angielskim. Sos podawaj do smażonych ryb. Ryby na kwaśno podaje się na kolację. Świetnie smakują z ciemnym żytnim chlebem albo z ziemniakami. Najlepiej pieczonymi w mundurkach   Składniki 50 dag solonych  śledzi

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

słodkiej  papryki 50 ml rosołu z kury (może być z kostki) 2 łyżki masła sól pieprz   Sposób przygotowania Ziemniaki myjemy i w łupinach wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule

Placki i racuchy - z wytrawnym sosem, z kremowym serkiem...

: racuchy na bogato, czyli słodkie placki z mąki gryczanej i kefiru z serkiem twarogowym z dodatkiem mięty i truskawek. Smacznego! (Przepis dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min). Gryczane słodkie racuchy z truskawkami i serkiem miętowym 5 jajek 40 g cukru pudru 50 ml kefiru 150 g ugotowanej na mleku kaszy

Kremowe zupy z charakterem

kremówki 36 proc. 1 posiekany ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól mielony biały pieprz 1 żółtko 4 ziemniaki pokrojone w kostkę 100 g wędzonego boczku pokrojonego w paski 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka masła Na rozgrzanym maśle podsmaż włoszczyznę, podlej białym winem, a następnie dodaj do gotującego

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

Popularna u nas sałatka jarzynowa (zwana także majonezową), na świecie znana jest m.in. jako sałatka Olivier lub rosyjska. Jeśli masz ochotę nieco ją zmodyfikować, wypróbuj nasz przepis na kresową sałatkę jarzynową . Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1

Sycące menu dnia z plackami i gulaszem

czubate łyżki mąki (lub więcej jeśli ziemniaki są wodniste) 1 jajko sól pieprz olej do smażenia Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o takich oczkach, jaką fakturę placka najbardziej lubisz. Lekko odciśnij nadmiar płynu, dodaj drobniutko posiekaną cebulę (możesz też zetrzeć ją na tarce), mąkę, jajko

Włoskie kopytka czyli gnocchi

dla 4 osób   Składniki 1 kg  ziemniaków 35 g masła (kopiasta łyżka) 2 szklanki mąki 2 jajka roztrzepane   Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzone tłuczemy lub mielemy w maszynce. Następnie mieszamy drewnianą łyżką z jajkami i masłem, a

Święta z Kurtem Schellerem: Karp w sosie paprykowym

: 1 filet z karpia (połowa tuszki) 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 mały ziemniak, obrany, pokrojony na zapałki 50 ml śmietanki kremówki mielona papryka sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Sprawdź, czy karp nie ma już ości, usuń te, które znajdziesz. Natrzyj rybę solą i pieprzem

Kuchnia Kresów Wschodnich

45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Kulebiak podawaj pokrojony w grube kawałki z rozpuszczonym masłem lub z sosem pomidorowym albo grzybowym. przepis dla 4 osób 400 g gotowanych ziemniaków masło do polania ziemniaków świeży pokrojony koperek zakwas buraczany: 1 kg świeżych buraków 1 l

Obiady przywiezione z wakacji

, rozgrzeje tez po ciężkim dniu pracy. Podawaj z tostem. Górska zupa cebulowa przepis dla 2 osób 5 cebul 1/2 l bulionu wołowego 50 g oscypka 250 ml białego wina 100 g masła chleb na tosty sól pieprz Cebulę pokrój w półksiężyce i usmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, zalej ją białym winem, a następnie

Wykwintne dania i tylko 5 składników

(dla 2 osób)   Składniki 15 dag polędwiczki  wieprzowej 50 ml + 1 łyżka oliwy 20 dag świeżego, obgotowanego i wyłuskanego  bobu kawałek (5 dag) chudego wędzonego boczku przyprawy: ocet balsamiczny, czosnek, cebulasól, świeża mięta,  pieprz  

Kalafior w roli głównej

masła 1 l bulionu drobiowego 1/2 (ok. 1/2 kg) średniego kalafiora 1 szklanka śmietany 30-proc. 2-3 ziemniaki 1/2 pęczka świeżego koperku sól świeżo zmielony czarny pieprz Przepis dla 4 osób Do garnka z bulionem dodaj umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz obrane i drobno pokrojone

Pomysły na ciepłą kolację

, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem. (dla 6 osób) 50 ml bulionu warzywnego 4 pomidory z puszki 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 150 g czerwonej papryki 150 g zielonej papryki 4 średnie ziemniaki 150 g cebuli 150 ml soku pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy

Ania Starmach poleca na święta

Żadnych wymyślnych składników, a pomysł na karpia całkiem nowy. Ania Starmach poleca podanie tej wigilijnej ryby w orzechowym sosie. (dla 4 osób) Ryba: 2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka) 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Sos bakaliowy: 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów w słupkach 2

7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy. Łatwy przepis na kotlety mielone z papryką i cebulą (dla 6 osób)   Składniki 1 duży (ok. 50 dag)  bakłażan 1 łyżka soli i

Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka. (Dla 4 osób

Przepisy na piknik idealny

, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, obficie skrapiamy oliwą. Fot. Marcin Klaban (dla 4 osób)   Składniki 5 młodych  ziemniaków 3 łyżki oliwy 2 ząbki

Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

może rozsadzić paprykę. Papryki włóż do sosu i gotuj do miękkości. Zasmaż mąkę na smalcu, połącz z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potrawy nie mieszaj, tylko lekko potrząsaj garnkiem. Składniki 1 kg  ziemniaków 25 dag drobnego  makaronu (zacierki) 1  cebula 1/2

5 przepisów z bakłażanem na ten tydzień

bakłażanem i cukinią i kontynuujemy układanie, aż warzywna spirala osiągnie rozmiar tarty. Wówczas ostrożnie przenosimy ją na podpieczony spód z masą serową. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w 190°C. Jeśli warzywa zbyt szybko się zrumienią, przykrywamy tartę folią

Masz chrapkę na kanapkę? Przepisy dla zaawansowanych

(dla 1 osoby)   Składniki 1 bajgiel 50 g serka kremowego 50 g wędzonego  łososia 3-4 listki  mięty   Sposób przygotowania Przekrawamy bajgla na pół, smarujemy serkiem, obkładamy plasterkami łososia. Na koniec posypujemy miętą. (dla 1 osoby)   Składniki

Talerzem po mapie. Kuchnia chorwacka

tikvice na stapiću) (dla 4 osób)   Składniki 50 dag filetów z  dorsza 3 ząbki  czosnku 1 pęczek natki pietruszki 3  liście laurowe sok z 1 cytryny 25 ml oleju 15 dag mąki 3  jaja 20 dag bułki tartej 3 małe  cukinie 1  cebula 20 dag twardej

Mniszek lekarski dla zuchwałych

pod przykryciem przez 30 minut. Na reszcie masła podsmażamy do miękkości listki mniszka, doprawiamy, pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Podajemy razem z cielęciną. La soupe aux pissenlits (dla 4 osób)   Składniki 3-4 solidne garście listków mniszka 50 g chudego wędzonego boczku sól

Kuchnia śródziemnomorska: dobroczynne działanie oliwy

(dla 10 osób)   Składniki 50 dag pokrojonego w kostkę mięsa z piersi  kurczaka 50 dag pokrojonego w paski mięsa  wieprzowego 50 dag dużych  krewetek 1/2 l oliwy 5 dag ziaren sezamowych   Na marynatę: 1 mała cebulka utarta na tarce 2 roztarte ząbki 

Kiszona kapusta - wzmacnia organizm. Przepisy na przeziębienie

Składniki 50 dag  ziemniaków 50 dag kiszonej  kapusty 1  jajko 5 dag mąki sól, pieprz cukier 3-4 łyżki oleju 15 dag gęstej  śmietany 1 łyżeczka soku z  cytryny 8 plasterków wędzonego  łososia koperek do dekoracji   Sposób przygotowania

Kuchnia z Zielonej Wyspy

Na pewno będzie ciężko i mięsnie. Wśród specjałów narodowych Irlandii dominują gulasze, tłuste dania oraz ziemniaki przygotowywane na dziesiątki sposobów. Irlandia jest znanym na świecie eksporterem wołowiny, której walory smakowe ceni sobie niejeden smakosz. Natomiast ziemniaki, które przywieziono

Menu na Dzień św. Patryka - zielono wszędzie

nie wędzona), zielone warzywa, ręcznie robione czekoladki. (Irish chowder) dla 5-6 osób   Składniki 1 średnia  cebula 1  marchewka 2-3 średnie  ziemniaki 2 łodygi  selera naciowego 1 kg małży 1 szklanka białego  wina 50 g masła 50 g mąki 2 szklanki

Kuchnia arabska. Kuskus dla zabieganych

Składniki 50 ml bulionu warzywnego 4  pomidory pellati z puszki 15 dag zielonej  fasoli szparagowej 15 dag czerwonej  papryki 15 dag zielonej papryki 4 średniej wielkości  ziemniaki 15 dag  cebuli 150 ml soku pomidorowego 2 ząbki  czosnku po

W taką pogodę chcę najeść się do syta. Męska kuchnia

rozgrzanym tłuszczu, aż powstaną chrupiące chipsy (jak nachos). W niewielkiej metalowej obręczy, ułożonej na talerzu, dociskamy mięso, zdejmujemy foremkę, skrapiamy mięso oliwą truflową. Podajemy z chipsami, aby łatwiej było jeść tatara. Składniki 50 dag  ziemniaków 4 dag masła 3  jajka

Tanie gotowanie: 5 zestawów obiadowych

łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub natki chlebki pita do podania Sposób przygotowania: sałatka rzodkiewkowa z jogurtem Pierogi z botwinką Potrzebne: Ciasto: 40 dag mąki 1 jajko sól Farsz: 50 dag botwinki 20-25 dag bryndzy 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku sól pieprz lub papryka do smaku

Sos sojowy - dodaj go!

złotego koloru, po czym dokładamy dynię oraz sos sojowy TaoTao i całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy, aż dynia zmięknie. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku i zaprawiamy mleczkiem kokosowym TaoTao. (dla 2 osób) - 2 cienkie steki wołowe (po ok. 100 g) - 2 łyżki

Szwedzkie lato w kuchni

podsmażone marchewki polane gorącym brązowym masłem i udekoruj filet wcześniej przygotowaną sałatką z krewetek, jajek, chrzanu i rzodkiewki. Matjessallad dla 4 osób 4 filety śledziowe matiasy 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 7 średnich ugotowanych ziemniaków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2

Co jeść we wrześniu?

ziemniaki 1 cebula skórka otarta z 1 cytryny 100 g konfitury żurawinowej 150 ml śmietany 36 proc. 50 g miodu 50 ml oleju sól pieprz Umytą dynię pokrój na cząstki o wielkości około 10 cm, wydrąż pestki, ponacinaj miąższ, przełóż na blachę do pieczenia i skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st

9 przepisów z bobem do ugotowania w tym tygodniu

Dla 4 Osób   Burgery: 150 g  ryżu 400 g świeżego  bobu 1/2 czerwonej  cebuli 70 g sezamu podprażonego na patelni 30 g bułki tartej 60 g oleju roślinnego 1 ząbek  czosnku, drobno posiekany 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonego 

Lekkie, wiosenne dania z Qchni Artystycznej

dla 4 osób   Sos holenderski: 125 g masła, pokrojonego w kostkę 2  żółtka 1/2 łyżeczki soku z  cytryny sól, biały pieprz   Oraz: 500 g zielonych  szparagów sól sok z  cytryny   Sposób przygotowania Na małym ogniu topimy masło, dodajemy żółtka

Na trudne zimowe poranki - ciepłe śniadania!

1 cebula 6 jajek 50 ml mleka 0.5 l oleju słonecznikowego 1 wyciśnięty ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać olej na patelni teflonowej i smażyć ziemniaki z cebulą na średnim ogniu, tak by zmiękły, ale

Tania kuchnia sezonowa. Przepisy z cukinią

. Możesz podać na ciepło lub na zimno. (dla 2-4 osób)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 350 g mąki szczypta soli 3 łyżki oliwy   Na wierzch: 2 średnie  cukinie 100-125 g (1 opakowanie)  mozzarelli 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto 50 g orzeszków

Sezonowe menu dnia

gorący, galaretka się rozpuści. Krem z zielonych szparagów zaś może być gorący. (dla 4 osób) Autor: Jerzy Pasikowski, Zuzanna Wiciejowska Smaczna i lekka propozycja na letni obiad. Teraz mamy duży wybór zdrowych, zielonych liści. Sałatkę możesz wzbogacić mieszanką ulubionych sałat - dobrze sprawdzi się

Kuchnia włoska: nowalijki

Penne con le zucchine (dla 6 osób)   Składniki 4 średnie  cukinie 2 ząbki  czosnku 1 pęczek zielonej pietruszki 5-6 łyżek oliwy z oliwek 50 dag  penne tarty ser pecorino świeżo mielony czarny  pieprz ew. suszone pomidory z oliwy  

Z selerem w roli głównej - tanio, zdrowo, niebanalnie

Ta aksamitna zupa nie tylko świetnie smakuje, ale też prezentuje się niezwykle elegancko. Może przyda ci się ten przepis, kiedy następnym razem zaprosisz gości na obiad? 500 g bulwy selera 50 g cebuli 50 g ziemniaków 100 g marchewki 1 cukinia łyżka śmietany 36 proc. 20 g natki kolendry 20

Sezon na kurki

oliwy 3 łyżki masła (1+2) 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) natka pietruszki 50-100 g sera grana padano lub parmezanu sól pieprz Grzyby wypłucz i zanurz na 2-3 minuty we wrzątku. Następnie odcedź na sicie i odstaw. Listki natki drobno posiekaj. Ser grana padano zetrzyj na tarce o małych

Przeboje wiosennego menu

; źródło: Okazje.info Bajecznie buraczkowa i aromatyczna botwinka, to prawdziwy hit wiosenno-letniego menu. Oprócz buraków można do niej również dodać, pokrojone w kostkę, marchewki albo ziemniaki. Możesz podawać z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Botwinka 2

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

gałązka tymianku sól, pieprz   Masa ziemniaczano-pietruszkowa: 80 dag ugotowanych i zgniecionych na purée ziemniaków 20-25 dag ugotowanych i zgniecionych na purée korzeni pietruszki 5 łyżek masła 50-60 ml mleka 2 łyżeczki startego chrzanu (najlepiej

Nowa książka Ani Starmach - pełna prostych i niezawodnych przepisów

, jak zorganizować pracę w kuchni, jak długo przechowywać produkty w zamrażarce, co zawsze warto mieć w lodówce... Pyszne. Na każdą okazję w okazje.info (dla 2 osób) Kotleciki: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 100 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku 2

Tani, zdrowy, dobrze znany - twaróg w roli głównej

grissini Połącz ze sobą twaróg, startą na małych oczkach dynię, curry, ryż, pieprz oraz sól do smaku i śmietanę. Masę uformuj w kulę, obtocz ją dokładnie w pozostałej części dyni, w czubek wetknij kawałek grissini, zrób wyżłobienia i podawaj. Nie od dziś wiadomo, że twaróg i ziemniaki to dobre połączenie

Jagnięcina - szlachetny smak

rozmarynu (ważne - pozostałe nieobrane ząbki czosnku wykorzystasz później). Podlej olejem i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godzin (najlepiej przygotuj mięso dzień wcześniej). Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj na parze lub upiecz w folii. Gicze jagnięce przełóż do brytfanki i wstaw do piekarnika

Świąteczne standardy

Na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez sałatki jarzynowej . Jeśli chcesz ją urozmaicić, możesz dodać do niej na przykład ugotowanego buraka, fasolę konserwową lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1/2 niedużego selera 4 ogórki

Igor Nazaruk pokazuje, jak ugotować ucztę za bilon

, do tego nabuzowani ideologią niczym partyzanci jesienią 2012 roku powołaliśmy domowy klub kolacyjny. Przez rok na prawie 50 kolacjach, na których podawaliśmy co najmniej trzydaniowe posiłki, ugościliśmy prawie 500 osób. Na całość wydaliśmy ok. 1900 zł, przeciętnie 4,50-5 zł na osobę. Serwowaliśmy

11 przepisów na naleśniki

soku i 1 łyżeczka skórki otartej z mandarynek 75 ml likieru pomarańczowego 50 ml koniaku Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka oraz żółtka i, stopniowo wlewając mleko, wyrabiamy ciasto na gładką masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Dodajemy cukier, likier, ekstrakt

Zapiekanki

piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje i pokryje się pęcherzami. Podawaj na gorąco z chrupiącym chlebem. 3-4 porcje 1/2 kg słodkich ziemniaków batatów 1 łyżka oliwy z oliwek 20 g masła 2 pory (tylko białe części) 1 ząbek czosnku 125 g sera feta 4 jajka 70

12 razy nowalijki

z sosem i ułóż na środku talerza. Posyp ziarnami słonecznika. (dla 4 osób) 1/2 kg polędwiczek cielęcych lub górki cielęcej bez kości 80 ml oliwy z oliwek pomace (z drugiego tłoczenia) 400 g strąków zielonego groszku 120 g suszonych pomidorów 1/2 pęczka (ok. 50 g) bazylii 1/2 kg młodych ziemniaków

Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją

(oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki. Obrane ziemniaki układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek - skórą do góry. Skrapiamy pozostałą

Dania z drobiu: Skrzydełko, nóżka czy pierś?

sok z limonki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy posypaną listkami mięty. Łatwy przepis na kurczaka miodowo - cytrynowego Dla 4 osób   Składniki 100 g  bobu 1 łyżka oliwy 4 filety z  kurczaka 100 g młodych  ziemniaków 1/2 l bulionu drobiowego

Słoneczne inspiracje - z Brazylii, Meksyku, Argentyny

chili 2 jaja 100 g mąki gryczanej 5 ml oleju (tylko 1 łyżeczka) sól sos: 120 g musztardy francuskiej 100 ml śmietany 30-proc. 50 ml brandy sól Przepis dla 4 osób. Kaszę opłucz trzy razy w zimnej wodzie, zalej 600 ml zimnej wody i ugotuj na sypko. Odcedź i gdy ostygnie, wymieszaj ją z kukurydzą

Regulacja ostrości - przepisy z chrzanem

jeszcze 10 minut. Po zdjęciu z ognia miksujemy zupę na gładki krem. (dla 3 osób)   Składniki 1 polędwiczka  wieprzowa (30 dag) 1/2 kg  ziemniaków 1/2  cebuli 1 ząbek  czosnku 2  jajka 2 łyżki startego  chrzanu pieprz, sól ew. nieco mąki do ciasta

Tak smakują wakacje na jachcie

Dagnje na buzaru (dla 5-6 osób)   Składniki 1,5 kg świeżych  małży 4 ząbki  czosnku 150 ml oliwy 200 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki siekanej natki pietruszki pieprz 2 łyżki bułki tartej   Sposób przygotowania Małże myjemy i oczyszczamy z narośli

Andrzej Polan dzieli się swoimi przepisami

papierowy i osuszamy. Podobnie gotujemy kolejne jajka.   Szparagi podajemy z jajkami w koszulce i łyżką puszystego aioli. Przed podaniem nakłuwamy żółtko, aby delikatnie rozlało się na talerzu. Autor Andrzej Polan Pieczony kurczak. Kruche mięso idealnie doprawione dla 4 osób  

15 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

układamy na nich kozi ser z miętą. Podajemy ciepłe. Łatwy przepis na makaron z cukinią, parmezanem i fetą PARMIGIANA DI MELANZANE E ZUCCHINE (dla 6 osób)   Składniki 3 duże (30-40 dag każdy)  bakłażany 3 średnie  cukinie 10 dag startego  parmezanu olej do smażenia

Zdrowie w strączku - bób na kilka sposobów

1-2 gałązki świeżego tymianku 1/4 pęczka świeżej mięty sól świeżo zmielony biały pieprz Przepis dla 4 osób Bób ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, po czym obierz z łupinek i przełóż do miski. Kurki oczyść, większe przekrój i usmaż na maśle z dodatkiem gałązek tymianku. Pod koniec

Grilluj i nie tyj. Lekkie przepisy

osób)   Składniki 1/2 szklanki  ryżu basmati 1 czerwona  papryka 1 zielona papryka 1 mały  bakłażan 1  cukinia 8 koktajlowych  pomidorków sól, pieprz garść  rukoli oliwa   Sposób przygotowania Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

: Okazje.info (dla 4-5 osób)   Składniki 1 kg  pomidorów 50 dag perłowej  fasoli 3 ząbki  czosnku 4 gałązki  bazylii szczypta soli 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii   Sposób przygotowania Fasolę zalewamy wodą na kilka godzin przed przygotowaniem

6 przepisów z kurkami. Trudno się oprzeć

nadzienie. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i kroimy. Podajemy na ciepło, dekorując listkami szałwii. (dla 6 osób)   Składniki 6 łyżek oliwy plus oliwa do pieczenia 4 gałązki  tymianku 3 ząbki  czosnku 50 dag oczyszczonych  kurek (większe

Szparagi na 12 sposobów

, tostów czy bagietki z sałatą i szynką. dla 6-8 osób 1 kg zielonych szparagów 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 100 ml oliwy 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 50 ml śmietany 30 proc. 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa truflowa Szparagi oczyść i połam na małe kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i przekrój

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

  Składniki 2 łyżki masła 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub  grzybów leśnych 2 łyżeczki mąki 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki wytrawnego  sherry 1/2 łyżki musztardy 1 obrany i starty na drobnej tarce  ziemniak sól pieprz 1

Kucharz miesiąca: Witek Iwański

czasie ... czekam na taki. Najdziwniejszą rzeczą, jaką kiedykolwiek jadłem, jest... to jeszcze przede mną. Dla 1-2 osób Serca: 200 g  serc drobiowych 60 ml sklarowanego masła 2 gałązki  tymianku 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz   Groszek: 150 g młodego  groszku

Rozgrzewający gulasz i kuchnia węgierska

(dla 4 osób)   Składniki 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny 10 dag smalcu 50 dag  cebuli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej  papryki sól 50 dag obranych ze skóry  pomidorów 1 papryczka czuszka 25

Kuchnia brytyjska - najlepsza na zimę

Dla 4 osób. Potrawa z czasów wiktoriańskich, kiedy Brytyjczycy posiadali jeszcze kolonie w Indiach. Po powrocie na Wyspy przedstawili kedgeree jako wyśmienity pomysł na śniadanie.   Składniki 2  jajka 70 dag dorsza ze skórą (Anglicy używają ryby o nazwie haddock - po polsku to

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

; Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki 200 ml wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml oleju 3  jajka kilka gałązek  tymianku sól, pieprz majeranek   Sposób przygotowania

Piknik u Samar. Kuchnia libańska

na każdego usmażonego bakłażana. Na końcu posypujemy wszystko natką pietruszki. Składniki 150 g masła 250 g  ricotty 1 łyżka cukru 1 łyżka wody różanej po 50 g  orzechów pistacjowych, włoskich i laskowych 1 opakowanie ciasta filo   Syrop różany: 1/2 szklanki wody

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

. Studzimy, przekładamy na tackę, ostrożnie wykrawamy kółka za pomocą foremki. Wstawiamy na 1-2 godziny do zamrażalnika. Jabłka trzeba wyjąć z zamrażarki na kilkanaście minut przed podaniem, aby zdążyły się lekko rozmrozić.   Pigwa: 50 ml wody 150 g cukru 200 g przecieru z pigwy

Nie tylko karp

, czyli w zapałkę, i przesmażonymi na maśle). Autor: Marcin Budynek Przepis na sandacza w rieslingu wydaje się tak obiecujący, że mógłby pewnie skusić nawet świętego. Sandacz w rieslingu Składniki: 80 dag małych ziemniaków 5 łyżek masła 80 dag filetów z sandacza (ok. 3 filetów) sól pieprz 200 ml rieslinga