ile ziemniaków na 50 osób

Magazyn Kuchnia

Od kartoflanki po babkę. Przepisy z ziemniaków. Tania kuchnia sezonowa

Od kartoflanki po babkę. Przepisy z ziemniaków. Tania kuchnia sezonowa

Jeśli chodzi o ziemniaki, to kuchnia polska jest bardzo kreatywna. Od śniadania do kolacji możesz wybierać w tanich przepisach. Przekonaj się, ile dań można zrobić z ziemniaków

Sałatka ziemniaczana, na którą masz wielką ochotę

Sałatka ziemniaczana jest świetna - prosta, smaczna i sycąca. Świetnie sprawdza się na przyjęciach i piknikach pod chmurką

Ziemniaki ze świata. Tania kuchnia sezonowa

Słodkie bułeczki jak w Portugalii, zupa w stylu francuskim, a może angielski paj? Wypróbujcie kartoflane dania inspirowane smakami z?różnych krajów i zobaczcie, że ziemniaki są dobre do wszystkiego

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

Ziemniaki nie są nudne. Kniszki, gałuszki, placuszki

formujemy spłaszczoną kulkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na gorąco, posypane cukrem pudrem. (dla 7-8 osób)   Na ciasto: 12  ziemniaków 1  jajko sól   Na farsz: 35 dag  wołowiny 1  cebula 4 łyżki masła sól,  pieprz 1 łyżka

Sałatki z ziemniakami - dla bardzo głodnych!

Sałatki z ziemniakami - dla bardzo głodnych!

Główny bohater sałatki - ziemniak, musi być pokrojony w duże kawałki. Ważne jest, aby przed podaniem sałatkę włożyć na jakiś czas do lodówki, żeby smaki mogły się połączyć. Sałatka ziemniaczana z oliwkami: 750 g ziemniaków sałatkowych 1/4 szklanki dobrej oliwy 2 cebule mały słoik kaparów

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

Kotlety i kotleciki - nie tylko z mięsa

również podawać z dowolnym, ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym. Kotlety z ziemniaków 500 g ziemniaków 200 g twarogu półtłustego (ale nie serka kremowego) 1 jajko 1 cebula łyżka masła 2-3 łyżki mąki pszennej sól pieprz bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki ugotuj w osolonej

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Kluski - tani sposób na domowy obiad

farsz będzie wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Oczywiście wypełnienie nie musi zawierać mięsa. Możesz je zrobić na przykład z kapusty z grzybami czy szpinaku. Pyzy z farszem mięsno-warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50 dag

Andrzej Drus - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

Andrzej Drus - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

; kolendry   Sposób przygotowania Konfitujemy ziemniaki. Obieramy je, kroimy w kostkę, zanurzamy w oliwie rozgrzanej do 50°C razem z ząbkami czosnku (w łupinach) i tymiankiem. Kontrolując temperaturę, podgrzewamy przez 45 minut. Cedzimy I odsączamy na ręczniku papierowym. Robimy

Zapiekanki na co dzień

Zapiekanki na co dzień

dla 6-8 osób czas: 90 minut 50 dag boczku pokrojonego w cienkie plasterki 2,5 kg umytych i pokrojonych na połówki ziemniaków 2 duże czerwone cebule pokrojone w kostkę listki oberwane z 2 pęczków szałwii 2 łyżki stopionego masła gruba sól morska grubo mielony pieprz Plasterki boczku kroimy w paski

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

Dwie lewe ręce w kuchni? Z tymi daniami sobie poradzisz

ostro 50 dag cukinii (lub po 25 dag cukinii i surowych startych ziemniaków) 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki posiekanej świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz ostra papryka olej Cukinie obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij nadmiar wody. Jeśli

Zielone pesto. Pomysły na obiad dla zabieganych

Zielone pesto. Pomysły na obiad dla zabieganych

delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Sałatka ze świeżych nowalijek z szaszłykiem z łososia [Jakub Kuroń gotuje] (Dla 2 osób)   Składniki 1

Szwedzkie przysmaki

Szwedzkie przysmaki

filetowania Nóż do filetowania Wusthof Culinar Nóż do filetowania Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Przepis dla 2-4 osób 4 kromki białego chleba 320 g obranych, ugotowanych krewetek 4 łyżki majonezu 1 łyżek musztardy typu Dijon 150 kawioru 50 g

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

wyjąć i przemieszać), aż będą z wierzchu rumiane i chrupiące, a miękkie w środku. (dla 6-8 osób)   Składniki 50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki 2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki  niedużych ziemniaków pokrojone w grubą kostkę  2 duże czerwone

Placki słodkie i wytrawne

Placki słodkie i wytrawne

boczek na plackach, składamy je na pół i polewamy syropem klonowym. (dla 6 osób) czas: 45 minut 1 kg ziemniaków 1 biała cebula 2 czerwone cebule 25 g masła 100 ml 30% śmietanki 100 ml wywaru warzywnego 50 ml zakwasu na żurek 2 jajka kilka gałązek tymianku sól pieprz majeranek Ziemniaki i białą cebulę

Nieskromne dania na post

Nieskromne dania na post

wielkanocne Potrawy wielkanocne Wielkanocne potrawy Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info (dla 10 osób) Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki

Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

Menu na cały dzień: Naleśniki z serem - 2,52zł Kurczak cytrynowy - 4,88zł Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł Zupa krem z białych warzyw  - 1,47zł RAZEM: 9,72   Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z serem dla 4 osób kosztują 10,09zł

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

polewamy nim sałatkę. Łatwy przepis na sałatkę z surimi i selera naciowego (dla 4-6 osób)   Składniki 1 średni  seler 2  pietruszki 1  ziemniak 2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego sól i gałka muszkatołowa do smaku 1 szklanka  śmietanki

Szybkie dania

Szybkie dania

g ugotowanych ziemniaków 20 g masła 20 g śmietany gałka muszkatołowa keczup (proporcje na 80 g): 50 g dojrzałych pomidorów 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30 g cebuli 1 łyżka brązowego cukru 10 g jagód sól pieprz ocet winny Przygotuj keczup: smaż na patelni na małym ogniu: cebulę

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

Kotlet nie musi być nudny! Nie tylko schabowy

, zanurz w mące, potem w rozbitych jajkach przyprawionych solą i pieprzem i ponownie w mące. Smaż na gorącym oleju lub maśle po 5 minut z każdej strony. Podawaj z sałatą i ziemniakami. Autor: Nowa Kuchnia Polska Kurczaka kupuj w całości - będzie taniej! Gdy nie masz ochoty na mięso, ta propozycja może

Znane i lubiane dania - poznaj je na nowo

Znane i lubiane dania - poznaj je na nowo

piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzerinkach liście szpinaku. Podajemy z czosnkowym sosem chili TaoTao. (dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki pszennej po 1/2 łyżeczki soli i mielonej ostrej papryki czarny sos

Kuchnia polska. Kaszuby

Kuchnia polska. Kaszuby

na rumiano. Wlej nieco wody lub bulionu, przypraw solą, pieprzem i zielem angielskim. Sos podawaj do smażonych ryb. Ryby na kwaśno podaje się na kolację. Świetnie smakują z ciemnym żytnim chlebem albo z ziemniakami. Najlepiej pieczonymi w mundurkach   Składniki 50 dag solonych  śledzi

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

wiśniówki 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub majeranku sól świeżo zmielony czarny pieprz Przepis dla 4 osób Grzyby oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w bardzo grubą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Do zeszklonej

Placki i racuchy - z wytrawnym sosem, z kremowym serkiem...

Placki i racuchy - z wytrawnym sosem, z kremowym serkiem...

: racuchy na bogato, czyli słodkie placki z mąki gryczanej i kefiru z serkiem twarogowym z dodatkiem mięty i truskawek. Smacznego! (Przepis dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min). Gryczane słodkie racuchy z truskawkami i serkiem miętowym 5 jajek 40 g cukru pudru 50 ml kefiru 150 g ugotowanej na mleku kaszy

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

słodkiej  papryki 50 ml rosołu z kury (może być z kostki) 2 łyżki masła sól pieprz   Sposób przygotowania Ziemniaki myjemy i w łupinach wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

Popularna u nas sałatka jarzynowa (zwana także majonezową), na świecie znana jest m.in. jako sałatka Olivier lub rosyjska. Jeśli masz ochotę nieco ją zmodyfikować, wypróbuj nasz przepis na kresową sałatkę jarzynową . Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1

Kremowe zupy z charakterem

kremówki 36 proc. 1 posiekany ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól mielony biały pieprz 1 żółtko 4 ziemniaki pokrojone w kostkę 100 g wędzonego boczku pokrojonego w paski 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka masła Na rozgrzanym maśle podsmaż włoszczyznę, podlej białym winem, a następnie dodaj do gotującego

Sycące menu dnia z plackami i gulaszem

czubate łyżki mąki (lub więcej jeśli ziemniaki są wodniste) 1 jajko sól pieprz olej do smażenia Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o takich oczkach, jaką fakturę placka najbardziej lubisz. Lekko odciśnij nadmiar płynu, dodaj drobniutko posiekaną cebulę (możesz też zetrzeć ją na tarce), mąkę, jajko

7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy. Łatwy przepis na kotlety mielone z papryką i cebulą (dla 6 osób)   Składniki 1 duży (ok. 50 dag) 

Włoskie kopytka czyli gnocchi

dla 4 osób   Składniki 1 kg  ziemniaków 35 g masła (kopiasta łyżka) 2 szklanki mąki 2 jajka roztrzepane   Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzone tłuczemy lub mielemy w maszynce. Następnie mieszamy drewnianą łyżką z jajkami i masłem, a

Kuchnia Kresów Wschodnich

45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Kulebiak podawaj pokrojony w grube kawałki z rozpuszczonym masłem lub z sosem pomidorowym albo grzybowym. przepis dla 4 osób 400 g gotowanych ziemniaków masło do polania ziemniaków świeży pokrojony koperek zakwas buraczany: 1 kg świeżych buraków 1 l

Obiady przywiezione z wakacji

, rozgrzeje tez po ciężkim dniu pracy. Podawaj z tostem. Górska zupa cebulowa przepis dla 2 osób 5 cebul 1/2 l bulionu wołowego 50 g oscypka 250 ml białego wina 100 g masła chleb na tosty sól pieprz Cebulę pokrój w półksiężyce i usmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, zalej ją białym winem, a następnie

Pomysły na ciepłą kolację

, aż kurczak będzie miękki. Podajemy z ryżem lub pieczywem. (dla 6 osób) 50 ml bulionu warzywnego 4 pomidory z puszki 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona) 150 g czerwonej papryki 150 g zielonej papryki 4 średnie ziemniaki 150 g cebuli 150 ml soku pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy

Święta z Kurtem Schellerem: Karp w sosie paprykowym

: 1 filet z karpia (połowa tuszki) 1 czerwona papryka 1 mała cebula 1 mały ziemniak, obrany, pokrojony na zapałki 50 ml śmietanki kremówki mielona papryka sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Sprawdź, czy karp nie ma już ości, usuń te, które znajdziesz. Natrzyj rybę solą i pieprzem

Ania Starmach poleca na święta

Żadnych wymyślnych składników, a pomysł na karpia całkiem nowy. Ania Starmach poleca podanie tej wigilijnej ryby w orzechowym sosie. (dla 4 osób) Ryba: 2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka) 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Sos bakaliowy: 100 g orzechów włoskich 50 g migdałów w słupkach 2

Kuchnia hiszpańska: W chorizo papryka gore

, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka. (Dla 4 osób

Przepisy na piknik idealny

, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, obficie skrapiamy oliwą. Fot. Marcin Klaban (dla 4 osób)   Składniki 5 młodych  ziemniaków 3 łyżki oliwy 2 ząbki

Kuchnia węgierska - bogactwo smaków i zapachów

może rozsadzić paprykę. Papryki włóż do sosu i gotuj do miękkości. Zasmaż mąkę na smalcu, połącz z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania potrawy nie mieszaj, tylko lekko potrząsaj garnkiem. Składniki 1 kg  ziemniaków 25 dag drobnego  makaronu (zacierki) 1  cebula 1/2

Mniszek lekarski dla zuchwałych

pod przykryciem przez 30 minut. Na reszcie masła podsmażamy do miękkości listki mniszka, doprawiamy, pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Podajemy razem z cielęciną. La soupe aux pissenlits (dla 4 osób)   Składniki 3-4 solidne garście listków mniszka 50 g chudego wędzonego boczku sól

Kiszona kapusta - wzmacnia organizm. Przepisy na przeziębienie

Składniki 50 dag  ziemniaków 50 dag kiszonej  kapusty 1  jajko 5 dag mąki sól, pieprz cukier 3-4 łyżki oleju 15 dag gęstej  śmietany 1 łyżeczka soku z  cytryny 8 plasterków wędzonego  łososia koperek do dekoracji   Sposób przygotowania

Menu na Dzień św. Patryka - zielono wszędzie

nie wędzona), zielone warzywa, ręcznie robione czekoladki. (Irish chowder) dla 5-6 osób   Składniki 1 średnia  cebula 1  marchewka 2-3 średnie  ziemniaki 2 łodygi  selera naciowego 1 kg małży 1 szklanka białego  wina 50 g masła 50 g mąki 2 szklanki

Kuchnia arabska. Kuskus dla zabieganych

Składniki 50 ml bulionu warzywnego 4  pomidory pellati z puszki 15 dag zielonej  fasoli szparagowej 15 dag czerwonej  papryki 15 dag zielonej papryki 4 średniej wielkości  ziemniaki 15 dag  cebuli 150 ml soku pomidorowego 2 ząbki  czosnku po

Talerzem po mapie. Kuchnia chorwacka

tikvice na stapiću) (dla 4 osób)   Składniki 50 dag filetów z  dorsza 3 ząbki  czosnku 1 pęczek natki pietruszki 3  liście laurowe sok z 1 cytryny 25 ml oleju 15 dag mąki 3  jaja 20 dag bułki tartej 3 małe  cukinie 1  cebula 20 dag twardej

W taką pogodę chcę najeść się do syta. Męska kuchnia

rozgrzanym tłuszczu, aż powstaną chrupiące chipsy (jak nachos). W niewielkiej metalowej obręczy, ułożonej na talerzu, dociskamy mięso, zdejmujemy foremkę, skrapiamy mięso oliwą truflową. Podajemy z chipsami, aby łatwiej było jeść tatara. Składniki 50 dag  ziemniaków 4 dag masła 3  jajka

Kuchnia z Zielonej Wyspy

Na pewno będzie ciężko i mięsnie. Wśród specjałów narodowych Irlandii dominują gulasze, tłuste dania oraz ziemniaki przygotowywane na dziesiątki sposobów. Irlandia jest znanym na świecie eksporterem wołowiny, której walory smakowe ceni sobie niejeden smakosz. Natomiast ziemniaki, które przywieziono

Sos sojowy - dodaj go!

złotego koloru, po czym dokładamy dynię oraz sos sojowy TaoTao i całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy, aż dynia zmięknie. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku i zaprawiamy mleczkiem kokosowym TaoTao. (dla 2 osób) - 2 cienkie steki wołowe (po ok. 100 g) - 2 łyżki

Lekkie, wiosenne dania z Qchni Artystycznej

dla 4 osób   Sos holenderski: 125 g masła, pokrojonego w kostkę 2  żółtka 1/2 łyżeczki soku z  cytryny sól, biały pieprz   Oraz: 500 g zielonych  szparagów sól sok z  cytryny   Sposób przygotowania Na małym ogniu topimy masło, dodajemy żółtka

Na trudne zimowe poranki - ciepłe śniadania!

1 cebula 6 jajek 50 ml mleka 0.5 l oleju słonecznikowego 1 wyciśnięty ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać olej na patelni teflonowej i smażyć ziemniaki z cebulą na średnim ogniu, tak by zmiękły, ale

Przeboje wiosennego menu

buraków można do niej również dodać, pokrojone w kostkę, marchewki albo ziemniaki. Możesz podawać z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Botwinka 2 pęczki botwinki 1 średni burak 2 łyżki masła 4 szklanki bulionu warzywnego sok z cytryny do smaku cukier do smaku 1/2

Z selerem w roli głównej - tanio, zdrowo, niebanalnie

Ta aksamitna zupa nie tylko świetnie smakuje, ale też prezentuje się niezwykle elegancko. Może przyda ci się ten przepis, kiedy następnym razem zaprosisz gości na obiad? 500 g bulwy selera 50 g cebuli 50 g ziemniaków 100 g marchewki 1 cukinia łyżka śmietany 36 proc. 20 g natki kolendry 20

Kuchnia włoska: nowalijki

Penne con le zucchine (dla 6 osób)   Składniki 4 średnie  cukinie 2 ząbki  czosnku 1 pęczek zielonej pietruszki 5-6 łyżek oliwy z oliwek 50 dag  penne tarty ser pecorino świeżo mielony czarny  pieprz ew. suszone pomidory z oliwy  

Bobem lato się zaczyna

400 g bobu 4 pomidory 4 ziemniaki 2 cukinie 1 bakłażan 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku 600 ml wody sól pieprz Cukinię, bakłażana, ziemniaki i cebulę obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem

Tani, zdrowy, dobrze znany - twaróg w roli głównej

grissini Połącz ze sobą twaróg, startą na małych oczkach dynię, curry, ryż, pieprz oraz sól do smaku i śmietanę. Masę uformuj w kulę, obtocz ją dokładnie w pozostałej części dyni, w czubek wetknij kawałek grissini, zrób wyżłobienia i podawaj. Nie od dziś wiadomo, że twaróg i ziemniaki to dobre połączenie

Nowa książka Ani Starmach - pełna prostych i niezawodnych przepisów

, jak zorganizować pracę w kuchni, jak długo przechowywać produkty w zamrażarce, co zawsze warto mieć w lodówce... Pyszne. Na każdą okazję w okazje.info (dla 2 osób) Kotleciki: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 100 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku 2

Igor Nazaruk pokazuje, jak ugotować ucztę za bilon

, do tego nabuzowani ideologią niczym partyzanci jesienią 2012 roku powołaliśmy domowy klub kolacyjny. Przez rok na prawie 50 kolacjach, na których podawaliśmy co najmniej trzydaniowe posiłki, ugościliśmy prawie 500 osób. Na całość wydaliśmy ok. 1900 zł, przeciętnie 4,50-5 zł na osobę. Serwowaliśmy

Świąteczne standardy

Na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez sałatki jarzynowej . Jeśli chcesz ją urozmaicić, możesz dodać do niej na przykład ugotowanego buraka, fasolę konserwową lub kukurydzę. Sałatka jarzynowa 4 marchewki 2 pietruszki 1 średni ziemniak (opcjonalnie) 1/2 niedużego selera 4 ogórki

12 razy nowalijki

z sosem i ułóż na środku talerza. Posyp ziarnami słonecznika. (dla 4 osób) 1/2 kg polędwiczek cielęcych lub górki cielęcej bez kości 80 ml oliwy z oliwek pomace (z drugiego tłoczenia) 400 g strąków zielonego groszku 120 g suszonych pomidorów 1/2 pęczka (ok. 50 g) bazylii 1/2 kg młodych ziemniaków

Na rozgrzewkę - proste zapiekanki

gałązka tymianku sól, pieprz   Masa ziemniaczano-pietruszkowa: 80 dag ugotowanych i zgniecionych na purée ziemniaków 20-25 dag ugotowanych i zgniecionych na purée korzeni pietruszki 5 łyżek masła 50-60 ml mleka 2 łyżeczki startego chrzanu (najlepiej

Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją

(oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki. Obrane ziemniaki układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek - skórą do góry. Skrapiamy pozostałą

Słoneczne inspiracje - z Brazylii, Meksyku, Argentyny

chili 2 jaja 100 g mąki gryczanej 5 ml oleju (tylko 1 łyżeczka) sól sos: 120 g musztardy francuskiej 100 ml śmietany 30-proc. 50 ml brandy sól Przepis dla 4 osób. Kaszę opłucz trzy razy w zimnej wodzie, zalej 600 ml zimnej wody i ugotuj na sypko. Odcedź i gdy ostygnie, wymieszaj ją z kukurydzą

Doceń marchewkę - siedem nieznanych przepisów

Słodkie bataty i marchewka zapowiadają, że zupa również będzie słodkawa. Ale są też pikantne i słone dodatki - dla kontrastu. Zupa ze słodkich ziemniaków i marchewki 50 dag słodkich ziemniaków (można zastąpić dynią) 30 dag marchwi (ok. 3 sztuki) 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek

Zapachy kuchni. Świeże zioła

użyć samego miodu). (dla 6 osób)   Składniki 50 dag pokrojonych na połówki podłużnych  pomidorów 1 czubata łyżeczka cukru sól,  pieprz 1/2 szklanki dobrej oliwy 2 posiekane ząbki  czosnku 10 liści świeżej  bazylii 12 całych listków oregano + 3 łyżki posiekanego

Regulacja ostrości - przepisy z chrzanem

jeszcze 10 minut. Po zdjęciu z ognia miksujemy zupę na gładki krem. (dla 3 osób)   Składniki 1 polędwiczka  wieprzowa (30 dag) 1/2 kg  ziemniaków 1/2  cebuli 1 ząbek  czosnku 2  jajka 2 łyżki startego  chrzanu pieprz, sól ew. nieco mąki do ciasta

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

: Okazje.info (dla 4-5 osób)   Składniki 1 kg  pomidorów 50 dag perłowej  fasoli 3 ząbki  czosnku 4 gałązki  bazylii szczypta soli 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii   Sposób przygotowania Fasolę zalewamy wodą na kilka godzin przed przygotowaniem

Wykwintne dania i tylko 5 składników

(dla 2 osób)   Składniki 15 dag polędwiczki  wieprzowej 50 ml + 1 łyżka oliwy 20 dag świeżego, obgotowanego i wyłuskanego  bobu kawałek (5 dag) chudego wędzonego boczku przyprawy: ocet balsamiczny, czosnek, cebulasól, świeża mięta,  pieprz  

8 pomysłów na szaszłyki

kuskusem i sałatką Więcej sezonowych inspiracji znajdziesz na facebook.com/ugotujto ! Znów schabowy z ziemniakami? Niekoniecznie. Zwykły obiad zamień na kolorowe szaszłyki z paprykową marynatą, przeplatane winogronami. Szaszłyki ze schabu 50 dag schabu środkowego 1 kg małych ziemniaków 20 dag plastrów

Szparagi na 12 sposobów

, tostów czy bagietki z sałatą i szynką. dla 6-8 osób 1 kg zielonych szparagów 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule 100 ml oliwy 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 50 ml śmietany 30 proc. 2 ząbki czosnku sól pieprz oliwa truflowa Szparagi oczyść i połam na małe kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i przekrój

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

  Składniki 2 łyżki masła 50 dag pieczarek pokrojonych w plasterki lub  grzybów leśnych 2 łyżeczki mąki 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki wytrawnego  sherry 1/2 łyżki musztardy 1 obrany i starty na drobnej tarce  ziemniak sól pieprz 1

Rozgrzewający gulasz i kuchnia węgierska

(dla 4 osób)   Składniki 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny 10 dag smalcu 50 dag  cebuli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej  papryki sól 50 dag obranych ze skóry  pomidorów 1 papryczka czuszka 25

Kucharz miesiąca: Witek Iwański

czasie ... czekam na taki. Najdziwniejszą rzeczą, jaką kiedykolwiek jadłem, jest... to jeszcze przede mną. Dla 1-2 osób Serca: 200 g  serc drobiowych 60 ml sklarowanego masła 2 gałązki  tymianku 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz   Groszek: 150 g młodego  groszku

Kuchnia brytyjska - najlepsza na zimę

Dla 4 osób. Potrawa z czasów wiktoriańskich, kiedy Brytyjczycy posiadali jeszcze kolonie w Indiach. Po powrocie na Wyspy przedstawili kedgeree jako wyśmienity pomysł na śniadanie.   Składniki 2  jajka 70 dag dorsza ze skórą (Anglicy używają ryby o nazwie haddock - po polsku to

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

; Składniki ok. 1,5 kg  ziemniaków 1 duża biała  cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml 30%  śmietanki 200 ml wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml oleju 3  jajka kilka gałązek  tymianku sól, pieprz majeranek   Sposób przygotowania

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

. Studzimy, przekładamy na tackę, ostrożnie wykrawamy kółka za pomocą foremki. Wstawiamy na 1-2 godziny do zamrażalnika. Jabłka trzeba wyjąć z zamrażarki na kilkanaście minut przed podaniem, aby zdążyły się lekko rozmrozić.   Pigwa: 50 ml wody 150 g cukru 200 g przecieru z pigwy

Co zrobić z płatków owsianych?

. Nabieraj łyżeczką porcje masy i układaj je na natłuszczonej blasze. Piecz na ładny, złoty kolor w temp. 170°C. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Mamy również przepis na dietetyczne ciasteczka bez dodatku cukru dla tych osób, które dbają o linię. Swoją słodycz zawdzięczają przede wszystkim bananowi, ale także

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

kilka łyżek sosu z duszenia i wymieszaj, a następnie przelej całość do rondla. Rada: Podane proporcje powinny wystarczyć na porcje dla 8-10 osób. Zmniejsz proporcjonalnie ilość składników, żeby przygotować mniej porcji. Jeśli chcesz, żeby sos był bardzo gęsty, przed dodaniem śmietany dodaj do niego

Nie tylko karp

, czyli w zapałkę, i przesmażonymi na maśle). Autor: Marcin Budynek Przepis na sandacza w rieslingu wydaje się tak obiecujący, że mógłby pewnie skusić nawet świętego. Sandacz w rieslingu Składniki: 80 dag małych ziemniaków 5 łyżek masła 80 dag filetów z sandacza (ok. 3 filetów) sól pieprz 200 ml rieslinga

Puszka - wygodne gotowanie

(dla 2 osób)   Składniki 1 duży  ziemniak świeżo mielony  pieprz 2 łyżeczki oleju arachidowego 1 czerwona  cebula 1 puszka sardynek w oleju 3 plastry suszonego  banana szczypta  curry   Sposób przygotowania Ziemniaka gotujemy w

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

dodać też kolendrę, miętę i skropić całość oliwą. Łatwy przepis na pastę jajeczną (dla 6 osób)   Składniki 8 dużych  ziemniaków sól,  pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia   Sposób przygotowania Umyte oraz obrane ziemniaki ucieramy na tarce o

Kukurydza - szybki obiad z puszki

cukinię. Wrzucamy mięso wraz z marynatą i smażymy 5 minut, cały czas mieszając - warzywa powinny być kruche. Na koniec dodajemy zielony groszek, kukurydzę, posiekane chilli oraz ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy i podajemy posypane sezamem. Składniki 50 dag  makaronu fusilli (świderki

Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

ziemniaków 500 g mięsa wołowego 1/3 oleju 2 cebule 3/4 szklanki pęczaku lub kaszy perłowej litr bulionu wołowego pieprz sól Fasolę namaczamy w gorącej wodzie przez 4 godziny. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół. Mięso myjemy, kroimy w kostkę. W dużym garnku, najlepiej żeliwnym, rozgrzewamy olej i

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

kapusty 50 dag ziemniaków 50 dag kiszonej kapusty 1 jajko 5 dag mąki sól pieprz cukier 3-4 łyżki oleju 15 dag gęstej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 8 plasterków wędzonego łososia koperek do dekoracji Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij kapustę, dodaj do ziemniaków

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

(dla 3-4 osób)   Składniki 2 łyżki oliwy 3 ząbki  czosnku 2  pomidory 1  ostra papryka 500 g  fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków) 1 garść bazylii sól pieprz   Sposób przygotowania Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek

Mała wielka uczta - książka autorów Kotlet.tv

grupie znajomych, zostały jednogłośnie obwołane najlepszym daniem imprezy. Podpowiem, że smakują świetnie nawet na zimno, więc sprawdzą się również jako przekąski (tzw. finger food) lub po prostu do podjadania następnego dnia. czas: 30 minut liczba porcji: dla 3-4 osób Składniki: 600 g mięsa mielonego

Tanie gotowanie: 5 zestawów obiadowych

krakowskiej 500 g skrzydełek kurczaka 100 g marchewki 100 g korzenia selera 100 g cebuli 50 g pietruszki 100 g pieczarek 100 g masła sól pieprz Sposób przygotowania: krupnik małopolski   Rejbak (Kurpie) lub Kugel (okolice Przedborza, Radoszyc i Radomska) Potrzebne: 1 kg ziemniaków 500 g kaszy manny 2-3

Drugie danie na lekko

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez makaronu? Zamień go na zdrowszy makaron razowy, czyli tzw. pełnoziarnisty. Więcej w nim zwłaszcza witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego - cennego sprzymierzeńca osób na diecie. Sałatka z makaronem razowym 300 g makaronu np. fusilli lub penne 200 g

Dania jednogarnkowe

rozpadające się. Filety pokrój na kawałki, dodaj do garnka z warzywami i duś kolejne 10 minut, tak by ryba się ugotowała. Na koniec dopraw. dla 4 osób 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (prawdziwki, maślaki) 300 g ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki masła 100 ml śmietany 18-proc. 1 liść laurowy 1 łyżka

Kokilki. Drobne przyjemności

wodą, do każdej kokilki wbijamy jajko. Zapiekamy 8 minut. (dla 6-8 osób)   Składniki 1 kg mrożonego  szpinaku 18-24 małych filetów (3 na kokilkę)  z soli 1 mała butelka pikantnego sosu  chilli 4 białka 50 g cukru 120 g płatków migdałowych sól i świeżo

Jedzenie na przeziębienie

, aż połowa odparuje. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając powoli z resztą masła, które zagęści nam sos. Kurczaka podajemy ze smażonymi ziemniakami, sosem oraz czosnkiem i cytryną z pieczenia. Tu lekarze nie są zgodni: jedni uważają, że podczas przeziębienia lepiej nie, bo podrażniają śluzówkę, inni

Postmodernizm

Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym (dla 10 osób)ok. 1,5 kg ziemniaków 1 duża biała cebula 4 czerwone cebule 50 g masła 200 ml śmietanki 30% 200 ml wywaru warzywnego 100 ml zakwasu na żurek 100 ml oleju 3 jajka kilka gałązek tymianku sól pieprz majeranek

Zapiekanki

10-15 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj na gorąco udekorowane świeżą bazylią. dla 4 osób 4 główki białej cykorii 8 plastrów gotowanej szynki sos: 50 g niesolonego masła 80 g pszennej mąki 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 1 szklanka (250 ml) mocnego piwa 1 szklanka (250 ml) mleka łyżka

Dania z chrzanem na Wielkanoc

dodatek do tatara rybnego (np. z wędzonego suma).   2Chrzan też się dobrze łączy z parmezanem, np. w takim musie: wymieszajcie 150 g startego parmezanu z 50 g chrzanu i 100 g twarożku. Przyprawcie solą i białym pieprzem. Dalej postępujcie jak w przepisie na mus do carpaccio ze strony 16 (możecie

Rozgrzewające potrawy z chilli, imbirem i czosnkiem

. Przepis dla 4-6 osób   Składniki 3 łyżki oliwy 1  cebula 1/2 czerwonej papryczki  chilli 4 ząbki  czosnku 1  liść laurowy 1 łyżeczka startego  imbiru 4 szklanki bulionu drobiowego 1 zielona  papryka 5  ziemniaków 10 dag liści  szpinaku

Gulasz - gotujesz raz, a potem to tylko odgrzewasz

pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka. Składniki 50 dag tofu 2 pory 2 cebule 2

7 przepisów dla amatorów krewetek

podsmażamy na oliwie. Wrzucamy ryż i, mieszając, dodajemy sos, posiekaną chilli, soję lub groszek, krewetki i orzechy. Wbijamy jajko. Posypujemy dymką. Fot. Marcin Klaban (dla 3-4 osób)   Składniki 4-5 ząbków czosnku dobra oliwa 50 g masła 1 kieliszek wytrawnego białego wina 12-16

Kalafior w roli głównej

masła 1 l bulionu drobiowego 1/2 (ok. 1/2 kg) średniego kalafiora 1 szklanka śmietany 30-proc. 2-3 ziemniaki 1/2 pęczka świeżego koperku sól świeżo zmielony czarny pieprz Przepis dla 4 osób Do garnka z bulionem dodaj umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz obrane i drobno pokrojone

Bez glutenu

ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info dla 4 osób kopytka: 750 g ziemniaków 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki z prosa (jaglanej) lub mąki bezglutenowej na naleśniki, pierogi ok. 1/2 szklanki (60 g) łuskanego słonecznika 1 jajko 1 łyżeczka soli mąka do oprószenia blatu sos: 1

Letnie dania z suszoną żurawiną

lekko rozchyl połówki. Nałóż dip żurawinowy na ziemniaki i skrop je pozostałą oliwą. (dla 4 osób) 100 g boczku, 2 szalotki, 500 g brokułów, 4 gałązki natki pietruszki, 320 g makaronu pappardelle, sól, 50 g suszonej żurawiny amerykańskiej, 2 łyżki oliwy, pieprz, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki

Jak wyluzować kaczkę?

półtorej godziny. Gotujemy klasyczne purée ziemniaczane (najpierw gotujemy ziemniaki, potem tłuczemy je, dodając 2 łyżki mleka i 100 g masła). Z warzyw wycinamy kulki, gwiazdki lub inne kształty i blanszujemy je. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy miód i gotujemy, aż

Nie masz kasy? Ugotuj zupę

, przerywanym strumieniem. Gotujemy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Solimy, pieprzymy i podajemy(dla 4-6 osób) Składniki 1 cebula oliwa do smażenia 400 g grzybów leśnych (kurki, maślaki, borowiki) 3-4 marchewki 2-3 ziemniaki 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 pęczek kolendry i

Wytrawne dania z orzechami na zimowe wieczory

osób)   Składniki 140 g  śmietanki kremówki 1  jajko sól i pieprz 2  gruszki 180 g roqueforta 1/2 bagietki 30 g  orzechów laskowych 50 g  szynki serrano lub parmeńskiej   Sposób przygotowania Mieszamy śmietankę z jajkiem, doprawiamy

Martin Gimenez Castro - zwycięzca pierwszej polskiej edycji "Top chef" dzieli się autorskimi przepisami

, tylko niektóre nie są dostępne na co dzień. Dla 1 osoby Składniki 200 g  grasicy cielęcej 2  cytryny 2 ząbki  czosnku oliwa sól i pieprz 200 g skorzonery 100 ml  śmietanki 36% 20 g czarnego ryżu olej do głębokiego smażenia 1 pak choi   Sposób