grzyby duszone z cebula

materiały prasowe

Jesienne grzybobranie

Jesienne grzybobranie

Wyprawa na grzyby to znakomity pomysł na relaks oraz spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej! Namów rodzinę lub przyjaciół na weekendową wycieczkę do lasu, połączoną z popularnym grzybobraniem, cieszącym się w Polsce długoletnią tradycją. Zebrane grzyby możesz wykorzystać do smakowitych, aromatycznych, jesiennych dań. Jak to zrobić podpowie Piotr Ceranowicz - ekspert marki Lubella oraz uczestnik 3. edycji programu Top Chef.

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

To jeden z naszych ulubionych elementów jesienno-zimowego menu. Teraz, kiedy trwa sezon, warto sięgać po te świeże, ale przecież można się nimi cieszyć przez cały rok (dzięki temu, że świetnie nadają się do suszenia, mrożenia i marynowania). Przed Wami sześć apetycznych przepisów na dania z grzybami.

Sezon na grzyby

Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze - polskie lasy słyną z bogactwa grzybów. Można je suszyć, marynować, albo od razu oczyścić i przygotować pyszne dania

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Idealny na święta bigos staropolski. Z jabłkami duszonymi w czerwonym winie

Dania z grzybami

Dania z grzybami

oleju na patelni. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odciskamy, szatkujemy. Grzyby czyścimy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w grubą kostkę i smażymy na łyżce oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na oleju, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy na

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

Dziś na obiad placki ziemniaczane z grzybami

Im prościej, tym lepiej. Świeże leśne grzyby duś na oliwie z odrobiną czosnku i natką pietruszki albo przygotuj według tego przepisu. Grzyby duszone w śmietanie ok. 1 i 1/2 kg świeżych grzybów (borowiki lub kurki) 70 g masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18 proc. 70 ml

Pierogi

Pierogi

, Gotujemy 20 minut. Odcedzamy. Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, moczymy 2 godziny, a potem gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, drobno siekamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, dusimy kilka minut. Kapustę gotujemy, a następnie siekamy. Soczewicę, kapustę i grzyby z

Idziemy na grzyby

Idziemy na grzyby

kawałki, mniejsze zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła i smażymy cebulę. Następnie dodajemy grzyby, tymianek, sól, pieprz i dusimy razem, dopóki płyn w całości nie odparuje. Z farszu odkładamy 2-3 łyżki najładniejszych grzybów, a resztę miksujemy. Powstałą masę łączymy z

Potrawy z grzybami

Potrawy z grzybami

cebuli oliwa do smażenia 1/2 papryki pomarańczowej garść dorodnych grzybów leśnych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól i pieprz garść startego parmezanu Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pokrojone paprykę i grzyby, dusimy 20-30 minut. Dodajemy tuńczyka

Pierogi zawsze na czasie

Pierogi zawsze na czasie

, dodajemy żółtko, pół rozmąconego jajka oraz śmietanę i sól. Mieszamy, zagniatamy ciasto. Grzyby suszone namaczamy, a potem gotujemy w tej samej wodzie i odcedzamy (wywar zachowujemy). Cebulę siekamy, szklimy na oleju. Dodajemy odciśniętą i drobno posiekaną kapustę, wlewamy wywar z grzybów i dusimy razem

Na grzyby!

Na grzyby!

pokrojonych w plasterki sól pieprz 400 g ryżu do risotto - najlepiej arborio lub carnaroli 2 litry rosołu drobiowego 60 g świeżo startego parmezanu Grzyby wraz z cebulą pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dorzuć cebulę z grzybami i duś, aż będą miękkie. Następnie posól i dodaj ryż. Cały

Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta

Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta

mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko sól Kapustę ugotuj, osącz, pokrój. Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj. Posiekaną cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj

Ulubione szybkie makarony

Ulubione szybkie makarony

, boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z 3 łyżkami oliwy, przesmaż na nich boczek, cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i duś około 10 minut na niewielkim ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodaj pokrojone wątróbki i smaż jeszcze przez chwilę. Dolej wino i zredukuj sos. Dodaj połowę śmietany, dopraw

Kuchnia włoska. Dania z grzybami

Kuchnia włoska. Dania z grzybami

podstawowego . Rozmrożone grzyby myjemy i kroimy w grube plastry, czosnek i cebulę siekamy. Podsmażamy na oleju grzyby, dodajemy czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy bulion i dusimy przez chwilę. Dodajemy śmietanę. Gotujemy ok. 10 min, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby mieszamy z

Kolor słońca na talerzu

Kolor słońca na talerzu

konserwuje się same kapelusze z krótko odciętym trzonem. Kurki duszone i konserwowane dobrze jest mieszać z grzybami zawierającymi duże ilości śluzów (podgrzybkami, opieńkami, maślakami). Z oscypkiem Kurki wspaniale nadają się jako składnik farszu - mięsnym farszem z kurkami można nadziewać kabaczka

Pieczemy pasztet

Pieczemy pasztet

30 g suszonych grzybów 2-3 czerstwe kajzerki 600 g mięsa z gęsich piersi lub indyczego udźca 1 kg wołowiny bez kości po 500 g wątróbek drobiowych i boczku 3 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 4-5 jajek 150 g smalcu (najlepiej gęsiego lub

Sierpniowe przetwory

Sierpniowe przetwory

. Cebulę obierz i przetnij na pół. Zagotuj 1 litr wody z 20 g soli, wrzuć grzyby, cebulę i gotuj 30 minut. Następnie całość odcedź i ostudź. Przygotuj marynatę: zagotuj 300 ml wody, dodając ocet, liście laurowe, pieprz, 10 g soli i cukier. Zdejmij z ognia i ostudź. Grzyby wraz z cebulą rozłóż do słoików i

Makarony na co dzień

Makarony na co dzień

, rumienimy paprykę, przekładamy do miksera. Na pozostałym w rondlu tłuszczu smażymy cebulę. Miksujemy usmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i octem, mieszamy z umytymi i posiekanymi liśćmi szpinaku. Dodajemy świeżo ugotowany makaron, mieszamy i dusimy razem 2 minuty. Zobacz też: Ciasto na makaron

Postna kapusta

Postna kapusta

czosnku 70 g suszonych grzybów (namoczonych) 150 g suszonych śliwek 70 g rodzynek szklanka miodu pitnego lub czerwonego wina po szczypcie soli, cukru i pieprzu Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy, zachowujemy sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy szklanką wody i podgrzewamy

Kurki - podaruj sobie odrobinę luksusu

Kurki - podaruj sobie odrobinę luksusu

grzyby i smażymy ok. 10 min. Wsypujemy orzechy, sól, pieprz, mieszamy. Po zdjęciu z ognia wsypujemy natkę, znów mieszamy i podajemy. (dla 4 osób) Składniki 600 g piersi  indyka 3 łyżki mąki 1  marchewka 1  cebula 100 g kurek po 2 łyżki masła i oleju 150 ml białego

Cztery sposoby na leśne grzyby

Cztery sposoby na leśne grzyby

zawiń w folię aluminiową i odstaw na 5 minut. Grzyby oczyść i pokrój w plastry, mniejsze zachowaj w całości. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Roztop 2 łyżki masła w rondlu o grubym dnie i przesmaż na nim posiekaną cebulę, dodaj grzyby i duś ok. 5 minut. Wlej pozostałe piwo i gotuj sos bez przykrycia

Kulinarny atlas grzybów

Kulinarny atlas grzybów

winem i duś jeszcze przez 5 minut. Podawaj z osączonymi kluseczkami. Składniki 60 dag  grzybów (borowików, maślaków, podgrzybków) 5 szklanek bulionu wołowego (może być z kostki) 1 duża  cebula 1 szklanka kremówki 2 łyżki sklarowanego masła 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z 

Letnie menu dnia z owocowymi muffinami

Letnie menu dnia z owocowymi muffinami

kostkę 4 młode ziemniaki pokrojone w kostkę 1 l rosołu lub wywaru z warzyw 1/2 szklanki śmietanki sól pieprz W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, sól, pieprz. Dusić powoli, aż ziemniaki zmiękną. Dodać posiekany szczaw, dusić, aż zwilgotnieje. Wlać podgrzany rosół, zagotować i

Pilaw - ryż w orientalnym stylu

Pilaw - ryż w orientalnym stylu

do obiadu lub nadzienie do pieczonego indyka lub kurczaka. Pilaw z dzikim ryżem 1 szklanka opłukanego dzikiego ryżu 1 litr bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki masła 1,5 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek lub innych grzybów 1 szklanka posiekanej cebuli 1/2 szklanki

Menu dnia z rybą w orientalnym stylu

cebula się zeszkli. Wtedy wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj, mieszając. Zmniejsz ogień i podgrzewaj bez pokrywki ok. 50 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj marchewki, duś 3 minuty - powinny pozostać jędrne. Zdejmij z ognia i zabezpiecz przed wystygnięciem. Rozgrzej grill w piekarniku. Ryby ułóż na

Tagliatelle z sosem grzybowym

naczynia z odrobiną oliwy z oliwek. Dusić w małej ilości wody. Dodać umyte, drobno posiekane grzyby, zmielony czosnek, rozmaryn i pietruszkę. Po kilku minutach dolać pół szklanki białego wina i pozostawić do odparowania. Posolić i kontynuować gotowanie przez 30 minut. Zagotować Tagliatelle w dużej ilości

Zadbaj o zaopatrzenie spiżarni

. Cebulę posiekaj. Por pokrój w cienkie półplasterki. Marchewkę i seler zetrzyj na tarce do jarzyn. Oddziel różyczki kalafiora i brokuła, a łodyżki pokrój w plasterki. Fasolkę i cukinię pokrój na kawałki. Warzywa polej olejem i 1/2 szklanki wody, połącz z połową cukru i przypraw. Duś, mieszając, na

Wykwintne dania mięsne

stron. Wlewamy rosół, dokładamy posiekane grzyby i całą obraną cebulę. Przykrywamy i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie usuwamy cebulę, a do rondla wlewamy śmietanę. Dusimy kolejne 15 minut (sos powinien nieco ściemnieć). 1,5 kg cielęciny bez kości (np. z mostka) sól szczypta gałki

Wigilia przy stole

obraną, pokrojoną cebulę. Dodajemy 2 łyżki cukru, kminek, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Wszystko mieszamy, zalewamy wodą - ma przykryć całość. Zagotowujemy, a następnie dusimy na malutkim ogniu. Oddzielnie gotujemy grzyby. Kiedy będą miękkie, kroimy je w cienkie paski i razem z wodą, w

W jednym garnku

prawdziwków, rozmrożonych i pokrojonych w plasterki sól pieprz 400 g ryżu do risotto, najlepiej arborio lub carnaroli 2 litry rosołu drobiowego 60 g świeżo startego parmezanu Grzyby rozmroź i wraz z cebulą pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej połowę masła, dorzuć cebulę z grzybami i duś, aż będą miękkie

Dania jednogarnkowe na rozgrzewkę

. Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wołowym. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki oraz cebule obrane i pokrojone w ósemki. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy wiśnie oraz

Placki słodkie i wytrawne

obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy masę z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Czerwone cebule kroimy w piórka lub w talarki. Dusimy je na maśle z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar warzywny, zakwas i śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno

Czeburki i dzyndzałki ze skrzeczkami. Kuchnia Warmii i Mazur

w całości), oczyszczone grzyby. Poszatkuj kapustę, ułóż ją na dnie rondla. Na kapuście ułóż plasterki jabłka, na tym smażoną cebulę i grzyby. Zalej wywarem rybnym, gotuj, aż kapusta będzie miękka. Przypraw do smaku, wymieszaj z koncentratem, duś pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. Na

Apetyt na pieczarki

powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje, Dodaj starty ementaler i podgrzewaj (nadal nie przerywaj mieszania), aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

  pomidorowego 400 g  spaghetti   Sposób przygotowania W garnku na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i

Rozgrzewający gulasz i kuchnia węgierska

; pietruszki   Sposób przygotowania Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Marchew obieramy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki rozmrażamy, płuczemy, a większe sztuki kroimy na części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy warzywa oraz grzyby. Po

Wytrawna Wielkanoc

80 ml śmietany 12 proc. 50 g suszonych grzybów sól pieprz jajko ugotowane na twardo 400 g białej kiełbasy zalej bulionem, dodaj kości wędzone, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko gotuj ok. 30 min. Zdejmij z ognia i ostudź. Wyjmij z wywaru kiełbasę, pokrój ją na plasterki i usmaż

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Jakub

Młode ziemniaki na kilka sposobów

skrobiemy i odcinamy, kapelusze i trzonki kroimy na plasterki. Cebulę siekamy, przesmażamy na łyżce masła, dodajemy grzyby i dusimy 10 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. W wysmarowanym resztą masła żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, zalewamy je grzybami ze śmietaną

Pyszne po odgrzaniu

miękka, musi dusić się około 1-1,5 godziny. Jeśli chcemy przyspieszyć przyrządzanie potrawy możemy użyć również wieprzowiny lub mięsa z udźca indyka. Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w proszku

Jesienne inspiracje na szybki obiad z makaronem

; Sposób przygotowania Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu aż się zeszklą. Dodać oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby i zioła. Dusić przez około 10 minut. Cukinię pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Poddusić całość przez chwilę. Podlać winem i dusić aż płyny się

Tartaletki z grzybami

minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone grzyby, wymieszaj i duś całość, aż grzyby zmiękną, a płyn odparuje.Krok 4Następnie na patelnię wlej wino i odparuj je. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane listki pietruszki, masło i dobrze wszystko wymieszaj.Krok 5Gdy grzyby się duszą schłodzone

Z kapustą i z kapusty

Jeśli masz ochotę, zamiast tradycyjnego mięsnego nadzienia, możesz również przygotować gołąbki z farszem z łososia . Gołąbki z mięsem 1 duża główka kapusty włoskiej (około 1.2 kg) 700-800 g mieszanego mielonego mięsa (wieprzowego i wołowego) 2 cebule 2 łyżki oleju 1-2 jajka 1 czerstwa bułka

Stolica od kuchni

dodatkiem pokrojonej w piórka cebuli. Mięso ułóż w rondlu na przemian z przesmażonymi grzybami i cebulą. Dodaj wszystkie przyprawy, podlej wywarem z grzybów i duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj pokrojone w grube plastry i podgotowane na pół twardo ziemniaki. Gdy ziemniaki i mięso

Sezon na kurki

białego sera 200 g świeżych kurek 100 g cebuli 3 ząbki czosnku 200 g boczku 200 ml gęstej śmietany olej do smażenia sól pieprz Przygotuj farsz: grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie połącz ze zmielonym białym

12 potraw na Wigilię

w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawaj grzyby gorące z podsmażoną cebulką i chlebem. Przed podaniem posyp grzyby grubą solą, świeżo zmielonym pieprzem i siekanym szczypiorem z dymki. główka kapusty słodkiej i / lub 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule kilka grzybów suszonych

Indyk na ciepło i na zimno

, dodajemy łyżkę tłuszczu i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. 2/3 łyżki grzybów odkładamy, a resztę mieszamy z bułką tartą i wcześniej ubitym jajkiem. Rozsmarowujemy farsz na płacie mięsa, po czym rolujemy je, owijamy białą bawełnianą nicią lub spinamy szpilkami do mięsa. Smarujemy

Kuchnia Kresów Zachodnich

gęstej śmietany olej do smażenia sól pieprz   Przygotuj farsz: grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie połącz ze zmielonym białym serem, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj pierogi: Ciasto cienko

Święta "last minute"

, dodajemy wino oraz sok i skórkę z cytryny. Dusimy razem około 5 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na półmisek wykładamy cebulę z rodzynkami i układamy na niej kawałki karpia. Posypujemy pietruszką. Zobacz też: Jakub Kuroń gotuje. Przepis na karpia po żydowsku W porównaniu do innych świątecznych ciast

Faszerowane warzywa

Pomiędzy warstwę mięsa i mozzarelli możesz włożyć także nieco szpinaku (świeżego lub mrożonego, podduszonego na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem). Cukinia faszerowana mięsem mielonym 250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 3

Smaczny obiad bez mięsa

przekreślonego kłosa). Oprócz bakłażanów, do faszerowania możesz wykorzystać również cukinie, papryki, pomidory oraz pieczarki. Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy do podsmażania sól pieprz i chilli garść suszonych grzybów 2 cebule 1/2 szklanki suszonych pomidorów z

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

mięso się dusi, posiekaj drobno cebulę i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory i oliwki posiekaj. Przestudzone mięso obierz z kości. W sosie z duszenia namocz pokrojoną w plastry kajzerkę (sos zachowaj, użyjesz go za chwilę). Mięso zmiel co najmniej dwa razy w maszynce o małych oczkach. Do

Cebula na pierwszym planie

ulubioną surówką. Faszerowana cebula z kaszą krakowską 4 duże cebule 300 g kaszy krakowskiej 100 g suszonych pomidorów 50 g suszonych grzybów (np. borowików) 50 g masła sól pieprz sos biały: 200 g majonezu 3 ząbki czosnku 50 ml brandy sos czerwony: 200 g dojrzałych pomidorów 100 g keczupu

Pasztet do wyboru

. Mięso i boczek kroimy, wkładamy do rondla. Grzyby z wodą, w której się moczyły, przelewamy do mięsa. Dodajemy przyprawy, 1/2 szklanki wrzątku, dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Potem mięso i grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową i dwukrotnie mielemy. Wątróbki czyścimy z błon, minutę trzymamy we

Mięsne roladki

Plastry mięsa lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Robimy farsz. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby i dusimy, aż odparuje sok. Studzimy, a następnie drobno siekamy, mieszamy z natką, doprawiamy solą i pieprzem. Powstały

Lekkie dania na upały

Cebulę, marchewki i selera drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula zacznie się lekko rumienić, dodajemy resztę warzyw (umytych, obranych, ale nie osuszonych), pokrojonych w dowolny sposób. Solimy i powoli dusimy pod przykryciem bez dodawania wody. Gotujemy ok. 45 minut, często mieszając

Karp na 6 sposobów

na 30 minut. Ugotuj i pokrój w paski. Oczyść i spraw karpia. Kaszę opłucz, zalej szklanką wrzątku, dodaj łyżkę masła i zagotuj, a potem zawiń w koc lub wstaw do ciepłego piekarnika, niech sama dojdzie. Obierz i posiekaj cebulę, zeszklij ją na łyżce masła. Połącz z kaszą i grzybami, a gdy lekko

Wigilia w mig

łyżeczka soli 2 ziarna ziela angielskiego liść laurowy 500 g pieczarek 2 średnie cebule łyżka masła pieprz łyżeczka soku z cytryny 5 łyżek gęstej śmietany 10 gotowych ptysiów Suszone grzyby gotujemy w szklance wody z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki i cebule kroimy w grubą kostkę i

Tradycyjnie... i z pomysłem

. Gotowemu mięsu pozwalamy odpocząć przez 5 minut przed serwowaniem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, posypane kolendrą. 1 opakowanie grzybów mun TaoTao 1 cebula 200 g kiszonej kapusty 1/2 drobno posiekanej papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego TaoTao sól i pieprz do smaku 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki

Wykwintne dania z grzybami

troci, pstrąga lub  łososia białko z 1  jajka   Sposób przygotowania Rozmrażamy ciasto w temperaturze pokojowej. Kapustę dusimy razem z pokrojoną w piórka cebulą, liściem laurowym i koperkiem. Oczyszczone i umyte grzyby dusimy z dodatkiem jałowca. Z 

Obiad na weekend

bułka 100 ml mleka jajko łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta sól pieprz Grzyby czyścimy, myjemy, osuszamy, szatkujemy i dusimy pod przykryciem z pokrojoną cebulą i łyżką oleju.  Odparowujemy płyn. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy i mielemy razem z grzybami i cebulą. Następnie dodajemy

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

kapusta będzie miękka, posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałym smalcu. Oprósz mąką, wymieszaj z przecierem pomidorowym, a potem dodaj do kapusty. Mieszając, duś przez chwilę. Wlej przecedzony wywar z wędzonki. Grzybki pokrój w cienkie paseczki i również dodaj do kapuśniaku. Przypraw do smaku. Źródło

Sposób na bób - inny niż zwykle!

, fasolka, kurki, a dla równowagi - boczek, frankfurterki i wędzone udka. Nie zapomnij o dodaniu świeżych ziół! Zapiekanka z boczkiem i frankfurterkami 1 łyżka oleju 30 dag wędzonego boczku 8-10 kiełbasek frankfurterek 30 dag młodego bobu 30 dag zielonej fasolki szparagowej 2 średnie czerwone cebule

Co do barszczu?

Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami lub z kapustą i grzybami. Malutkie, zgrabne uszka są dumą pani domu. Uszka do barszczu wigilijnego Składniki: Ciasto: mąka i zimna woda Farsz: ugotowane grzyby i warzywa z barszczu 3 łyżki oliwy 3 cebule Grzyby z barszczu odcedź i

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

wodą i duś, aż będą miękkie. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, grzyby i kapustę. Całość dopraw solą, pieprzem, a następnie ostudź. Rybę umyj, osusz, oczyść z ości, pokrój na małe kawałki, skrop sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Przygotuj

Śledzik, zimne nóżki i flaki. Tradycyjna kuchnia warszawska

; grzybów Sos grzybowy: 10 dag borowików (mogą być mrożone) 1  cebula 3 dag masła 500 ml  śmietany 30-proc. 1 szklanka wywaru z duszenia gołąbków   Sposób przygotowania Przygotuj gołąbki: zdejmij i wyrzuć zewnętrzne, uszkodzone liście kapusty. Wykrój głąb i delikatnie

Dania jednogarnkowe

rozpadające się. Filety pokrój na kawałki, dodaj do garnka z warzywami i duś kolejne 10 minut, tak by ryba się ugotowała. Na koniec dopraw. dla 4 osób 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (prawdziwki, maślaki) 300 g ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki masła 100 ml śmietany 18-proc. 1 liść laurowy 1 łyżka

Menu dnia z krupnikiem

kaszą. Warto podać je nie tylko z kaszą, ale też z ogórkami kiszonymi i buraczkami - będzie zdrowiej i bardziej kolorowo. Bitki w sosie grzybowym z kaszą gryczaną Składniki: Bitki w sosie grzybowym: 1/2 kg mięsa wołowego ekstra lub zrazowego 1 garść (ok. 30 g) suszonych grzybów 1 średnia cebula 2 ząbki

Grzybobranie i co potem? Porady i przepisy

resztą roztrzepanego jajka. Cebulę, posiekany czosnek i pokrojone nóżki oraz resztki kapeluszy borowika obsmażamy na oliwie. Doprawiamy i chwilę dusimy. Grzyby wykładamy na dno małej brytfanki i dodajemy gałązki tymianku. Na tym ostrożnie układamy filet z sandacza ("rybią łuską"

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

dobrze, bo jest pyszny i bardzo zdrowy. Świetnie smakuje w połączeniu z mięsem, warzywami, grzybami. Tym razem proponujemy danie wegetariańskie. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 cebula 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej naci pietruszki kilka

Wigilia? Tylko u Mamy!

przygotowania Zrób farsz: posiekaną kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewajac po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na

Fasolka z fantazją!

ogniu, często mieszając, aż zmięknie. Śmietanę dobrze wymieszaj z musztardą i skórką z cytryny, dodaj do cebuli i wymieszaj. Następnie dorzuć pokrojone w słupki mięso oraz fasolki. Podgrzewaj na małym ogniu około 5 minut, często mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, wrzucić makaron z fasolką

Śledź na cztery sposoby

śledziowe pokrój w dzwonka. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj grzyby, dopraw pieprzem i, mieszając duś kilka minut (możesz dodać kilka łyżek wywaru grzybowego). Następnie zdejmij z ognia i przestudź. W misce ułóż filety śledziowe, dodaj grzyby z cebulą i wymieszaj.

Wege pierogi

przyprawy, posiekane cebule, czosnek i grzyby. Dodajemy kapustę drobno pokrojoną i wywar. Mieszamy i dusimy, aż do odparowania płynu. Połowę kapusty miksujemy z kaszą jaglaną, dolewając olej sezamowy. Łączymy z drugą połową. Doprawiamy. Studzimy. Ciasto:2 szklanki mąki z cieciorkiszklanka mąki

Pyszny obiad bez glutenu

organizm. Należy jednak pamiętać, aby przed ugotowaniem przelać ją wodą, aby pozbyć się goryczki. Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną 2 średnie bakłażany 2 łyżki oliwy do podsmażania sól pieprz i chilli garść suszonych grzybów 2 cebule 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 2 ząbki czosnku 2

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

. Uwaga: w tym przepisie nieważne są proporcje. to danie wiejskie, które najczęściej powstawało z tego, co akurat było w domu. Składniki garść suszonych  grzybów (borowiki, podgrzybki) 1-2 ziarna jałowca 2 gałązki  rozmarynu długości kciuka 1 łyżka oleju rzepakowego 1  cebula

Dania z piwem i do piwa

dopraw do smaku i duś do momentu zgęstnienia. Na grzankach z pieczywa wieloziarnistego ułóż morele i mięso kaczki, udekoruj natką pietruszki i podawaj. dla 4 osób 500 g pokrojonej w kostkę łopatki z daniela 3 łyżki oleju lnianego 2 pokrojone w grubą kostkę cebule 300 g grzybów leśnych (borowików

Dania z jednej patelni - jakie to proste! Inspiracje z całego świata

się dobrze komponować z zielonym groszkiem lub ze szparagami. Risotto z suszonymi grzybami 500 g (najlepiej arborio lub carnaroli) garść suszonych borowików 1 i 1/2 l bulionu 1 szklanka wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 4 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki sól pieprz Namocz grzyby w

Kotlet mielony - nie taki zwyczajny

stron. Sos pomidorowy: Cebulę obrać, drobno posiekać, wraz z posiekanym czosnkiem zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pomidory wraz z zalewą. Dusić ok. 10-15min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Kotleciiki podawać wraz z sosem. Autor

Kiszonki - jedz na zdrowie!

charakterystycznych dań staropolskich. Oprócz ogórka i boczku, mięsne roladki można nadziewać również grzybami lub papryką (także kiszoną - patrz następny slajd). Rolady wołowe z ogórkiem 4 podłużne płaty mięsa wołowego (najlepiej z udźca) 2 ogórki kiszone 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 2 grube plastry wędzonego

Znane i lubiane dania - poznaj je na nowo

boczek, cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę, grzyby i marchew pokrojone w drobne słupki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy sos sojowy i dusimy 2 minuty. Następnie na patelnię wkładamy makaron, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 3 minuty. Polewamy słodko-pikantnym sosem chili TaoTao. Posypujemy natką

Kuchnia Bieszczadów

klarowanym maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, pokrojone grzyby i smaż wszystko ok. 6 minut. Następnie dodaj posiekaną kapustę, dopraw całość solą, pieprzem, kminkiem, pudrem z grzybów i duś pod przykryciem około 20 minut. Przygotuj ziemniaki: obierz je, umyj i przekrój wzdłuż na

Jesienne przysmaki. Przepisy z grzybami

kupienia w sklepach z orientalną żywnością) sól morska i pieprz czarny 1 garść posiekanej świeżej  kolendry   Sposób przygotowania W rondlu, na lekko rozgrzanej oliwie, podsmażamy przez 3 min, mieszając, grzyby z cebulą, czosnkiem i marchewką. Dodajemy imbir, roszponkę, sos sojowy

12 dań na świąteczny stół

, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Źródło: Miesięcznik KuchniaBy wigilijna kapusta z grzybami miała bogatszy smak, dodaj do niej

Przy świątecznym stole

grzybów 1 biała cebula 4 łyżki masła 1 filet (ok. 350 g) z dorsza 1 łyżka soku z cytryny sól czarny pieprz 1 jajko do smarowania Przygotuj farsz: kapustę i wypłukane grzyby włóż do garnka, zalej wodą i duś, aż będą miękkie. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na

Gulasz, Stroganow i Boeuf bourguignon - mięsne klasyki

przyrumieniony czy podsmażony. Na początku w jego skład nie wchodziła natomiast papryka - wszechobecna we współczesnej węgierskiej kuchni (zwana przez Węgrów "czerwonym złotem"). Obecnie gulasz przygotowuje się głównie z mięsa z papryką i cebulą, duszonego w pomidorowym sosie. Zazwyczaj do jego

Kolacja idealna

posiekaną cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i grzyby. Oprószamy mąką i tymiankiem, podlewamy bulionem i dusimy 25 minut, mieszając. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z makaronem w kształcie szerokich wstążek lub na dużych plackach ziemniaczanych

Tanio i ze smakiem

Nadzienie: 1 szklanka palonej kaszy gryczanej 1 cebula pokrojona w kostkę garść grzybów (świeżych lub mrożonych) jajko oliwa sól pieprz Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej do miski z mąką, dodać sól i rozdrobnić w palcach na kaszę. Roztrzepać jajka ze śmietaną, wlać do mąki i wyrobić miękkie

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

cukru pieprzu Sposób przygotowania Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy i zachowujemy sok. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy 1 szklanką wody i podgrzewamy chwilę. Dodajemy jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na

Ciepłe dania na przyjęcie

, gdy zaczną wchłaniać wypuszczoną wodę. Tniemy żołądki na plasterki i lekko posypujemy pieprzem. Kiedy ryż jest prawie gotowy, dodajemy żołądki i grzyby, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, a po dwóch minutach podajemy. szklanka pęczaku 4 średnie pomidory lub gałązka pomidorów truskawkowych

Zdrowie w strączku - bób na kilka sposobów

smażenia dolej wiśniówkę i odparuj, potem śmietanę i duś 2-3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, a następnie delikatnie wymieszaj z bobem. Boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż na złoto razem z cebulą pokrojoną w piórka lub w półplasterki oraz z drobno pokrojonym czosnkiem. Całość dodaj do bobu, dorzuć

Obiad z pulpetami rybnymi po żydowsku

. Natłuszczoną formę wykładamy połową purée, kładziemy na nim grzyby z cebulą. Przykrywamy resztą purée. Posypujemy startym serem i obkładamy skrawkami masła. Zapiekamy w 210°C przez 20 minut lub dłużej, aż wierzch będzie rumiany. Robimy sos. Grzyby kroimy na spore kawałki i smażymy w odrobinie

Aromatyczne dania z piwem

wołowej posiekana cebula 5 rozgniecionych ząbków czosnku 500 g marchewek pokrojonych na kawałki 250 g grzybów (mogą być pieczarki lub leśne) pokrojonych w plasterki 700 g ziemniaków (obranych i pokrojonych na kawałki) 2 łyżki mąki 2 szklanki dobrego bulionu wołowego butelka (350 ml) ciemnego piwa listek

Drób wysokich lotów

. Dodajemy grzyby z wodą, w której się moczyły. Po 5 minutach wlewamy kieliszek nalewki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż zrazy zmiękną (ok. godziny), podajemy z kaszą gryczaną. * Gęś biłgorajska jest mniejsza od swej kołudzkiej koleżanki, a przede wszystkim ma chudsze mięso

Świąteczne inspiracje z różnych stron świata

suszonych grzybów 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 6 dag cebuli 3 dag smalcu 2 gęsie wątróbki 10 dag masła sól pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir Grzyby umyj, zalej wodą, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie z dodatkiem mleka. Grzyby wyjmij, a wywar odparuj, aby pozostały 3 łyżki

7 pomysłów na suszone grzyby

. Przykrywamy kółkiem z pergaminu, posypujemy suchą fasolką lub grochem, pieczemy "na biało" - 20 minut w 160°C. W tym czasie szklimy na 2-3 łyżkach masła 1 cebulę (lub 2 szalotki) pokrojoną w piórka wraz z 1-2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku; dodajemy grzyby i podsmażamy. Przyprawiamy solą

Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

mięso. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Dodaj pozostałe warzywa, dolej bulion i - ewentualnie - tyle wody, aby płyn lekko przykrywał mięso. Do mięsa i warzyw dodaj musztardę, przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem. Do śmietany dodaj

Kulinarna zabawa z tradycją

. Jeśli kapusta będzie zbyt sucha, podlewamy wodą. Na drugiej patelni na oliwie szklimy cebulę pociętą w piórka, wrzucamy rozmrożone i pokrojone w kostkę grzyby. Dusimy 20 minut. Łączymy z kapustą i śliwkami pokrojonymi w paski. Doprawiamy pieprzem i solą, wyjmujemy liście laurowe. Farsz wykładamy na