grzanki z pomidorem mozzarella

Aneta Kosiba

Grzanki i tosty

Grzanki i tosty

Tosty i grzanki są niezastąpione, gdy chcesz podać niewielkie efektowne danie. Łącząc produkty o różnych smakach i kolorach, na kromkach chleba stworzysz kulinarne dzieła sztuki.

Letnie śniadania

Lato to najlepszy czas, aby celebrować śniadania. Moc świeżych owoców i warzyw daje nam mnóstwo możliwości, aby smacznie rozpocząć dzień. Oto kilka inspiracji.

Pomidorowy zawrót głowy

Świeże, pachnące i nasze - soczyste pomidory. Oprócz swoich walorów smakowych zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, m.in. antyutleniacze, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Wzmacniają odporność dzięki dużej zawartości witaminy C oraz są odpowiednie dla osób dbających o linię: 100 g pomidorów to tylko około 20 kcal. Przygotować z nich można wiele ciekawych dań - oto kilka naszych propozycji.

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

Zagraj w pomidora. Dziesięć sierpniowych przepisów

włoskiej. Podstawa to dobrej jakości bagietka i pomidory. Mile widziany także włoski ser, oliwki, kapary i zioła do dekoracji. Włoskie grzanki Bruschette 1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki) 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 mała cebula

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

Grzanki, tosty i zapiekanki - nie tylko z serem

pokrywką i zmniejsz ogień. Po kilku minutach grzanki będą gotowe. Ostrożnie zdejmij je z patelni, podnieś górną kromkę chleba i do środka włóż po 2 plasterki pomidora. Grzanki przekrój na pół i podawaj. Autor: Zuzanna Wiciejowska Oprócz grahamek, te grzanki możesz przygotować na kawałkach focaccii lub

Awokado na 3 sposoby

Awokado na 3 sposoby

wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacieramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy

Kanapka z szynką - w wersji luksusowej!

Kanapka z szynką - w wersji luksusowej!

i smaż z obu stron, aż chleb się zrumieni, a ser roztopi (możesz też użyć opiekacza do kanapek). Autor: Zuzanna Wiciejowska To naprawdę proste - wysokiej jakości składniki gwarantują, że będzie smacznie. 3 pomidory 12 plastrów prosciutto 200 g mozzarelli 6 tortilli Z pomidora usunąć miąższ

Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

Chrupiąca ciabatta. Przekąska doskonała

(dla 2 osób)   Składniki 1 ciabatta 2 łyżki oliwy 1 dobra mozzarellapomidor kilka listków  bazylii   Sposób przygotowania Ciabattę przecinamy wzdłuż i nacieramy oliwą. Na jednej połowie układamy plasterki mozzarelli, cienko pokrojonego pomidora

Sałatki na lato

Sałatki na lato

grzankami paprykowymi. Łatwy przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka czas przygotowania: 15 minut ilość porcji: 4   Składniki pomidorki cherry - 2 opakowania mozzarella minikulki - 2 opakowania Sos sałatkowy włoski Knorr - 1 opakowanie rukola ? 0,5 opakowania pestki

Grzanki - co robić, by były złote, delikatne i pyszne?

Grzanki - co robić, by były złote, delikatne i pyszne?

można grzanki nie pilnować. Wystarczy chwila nieuwagi i przypali się na węgiel. A wtedy nie pomoże skrobanie nożem - ląduje w koszu. Przygotowanie grzanek uczy uwagi i dokładności. Oczywiście to nie jest najbardziej ambitny projekt, z którym możecie się zmierzyć w kuchni. Ale może warto zacząć od niego

Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

winnego Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem, dolewając oliwę. Przetrzyj przez sito i wstaw do lodówki na kilka godzin. Źródło: Ugotuj.to Aromatyczny chłodnik z pieczonych warzyw Włoska brushetta, to grzanka, przygotowywana zazwyczaj z pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz bazylią. Jeśli chcesz

Grill wegetariański

Grill wegetariański

feta i zwijamy w roladki. Układamy je na talerzu i posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi 3 duże papryki przekrojone wzdłuż na połówki i oczyszczone z nasion Farsz: 2 czerstwe kajzerki oliwa 3/4 szklanki startej mozzarelli 3/4 szklanki obranych i posiekanych pomidorów 1/3 szklanki gorącej wody 2

Menu dnia z południa Europy

Menu dnia z południa Europy

grzanki Bruschette 1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki 3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki) 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 mała cebula po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano sól pieprz oliwki lub kapary do dekoracji Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki

Sprytne gotowanie

Sprytne gotowanie

pieprzem. Paski szynki podsmażamy na odrobinie oleju, gdy się trochę zrumienią, dorzucamy suszone pomidory. Następnie dodajemy do gorącej zupy. Zupę można podać z grzankami posypaną tartym serem. Ciasto na spód: 250 g mąki 150 g masła 2 łyżeczki cukru białko 2 żółtka sól Nadzienie: po 200 g mozzarelli i

Grillowane faszerowane papryki

Grillowane faszerowane papryki

łyżeczka listków oregano1 posiekany ząbek czosnkusól Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą, rozsyp na blasze i upiecz w temperaturze 180 st. C. Zrumienione grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Połącz grzanki z mozzarellą, pomidorami, oliwkami, cebulą, listkami oregano, czosnkiem i

Antipasti - przystawki we włoskim stylu

Antipasti - przystawki we włoskim stylu

Terminem brushetta określa się grzankę z różnymi dodatkami. np. pomidorami czy warzywnymi pastami. Choć to niezbyt wyszukane danie, smakuje wyśmienicie - zwłaszcza latem. Bruschetta z parmezanem 4 duże kromki chleba wiejskiego 4 dojrzałe małe pomidory 4 ząbki czosnku 1 mały pęczek bazylii 8

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

zjeść na śniadanie albo podać z grzankami i małymi serkami mozzarella na przekąskę. Autor: Agnieszka Kręglicka Postaw na jakość - najlepiej byłoby, gdybyś zrobił ciasto i pesto samodzielnie, ale wiemy, że może być trudno, szczególnie z tym pierwszym. Postaraj się więc kupić dobrej jakości ciasto z

Menu dnia dookoła Włoch

Menu dnia dookoła Włoch

Tradycyjny włoski posiłek rozpoczyna się zwykle od antipasto , czyli przystawki. W tej roli występuje często pieczywo, na przykład w formie bruschetty - grzanki, podawanej zazwyczaj z pomidorami i bazylią. Bruschetta z groszkiem, mozzarellą i listkami mięty 80 g świeżego groszku 4 listki mięty

14 doskonałych przepisów z pomidorami

14 doskonałych przepisów z pomidorami

o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią

Greckie przekąski

Greckie przekąski

, zagotuj sos i podgrzewaj, aż zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij, a następnie dodaj mięsa. Smaż, mieszając, aż mięso będzie rumiane, a woda odparuje. Dodaj pomidory z puszki, dopraw

Kulinarne inspiracje od Apetiny

Kulinarne inspiracje od Apetiny

kolacja - serek kremowy Apetina Pomidory i Bazylia ma wiele zastosowań. Doskonała kompozycja serka kremowego z dojrzewającymi w słońcu pomidorami i bazylią, urozmaicona odrobiną cukinii, papryki i cebuli, dopełniona szczyptą przypraw, sprawia, że dania duszone zaskakują smakiem. Idealny również

Ziołowe przekąski

Ziołowe przekąski

nigdy wcześniej nie chciał spróbować mozzarelli, zjadł kanapkę, mówiąc, że jest przepyszna. A masło bazyliowe, które przy okazji zrobicie, doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs czy grzanek. Ice tea z miętą i grenadyną 2 torebki ulubionej herbaty (ja używam Lady Grey)2 łyżki soku z

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

(Moja wersja) (dla 6 osób)   Składniki 1 duży  bakłażan 6 dużych grzanek z wiejskiego chleba 2 łyżeczki chilli w proszku 20 dag solonej  ricotty dobra oliwa liście świeżej  mięty   Sposób przygotowania Bakłażana kroimy w grube plastry i grillujemy z obu

Ten kolor i smak! Wiosenna botwinka

najdrobniejsze. pęczek botwinki 1/2 pęczka szczypiorku 3-4 pomidory 1 gomółka (ok. 125 g) mozzarelli 1 żółta papryka 2 łyżki zielonych oliwek albo kaparów 2-3 łyżki naturalnego jogurtu 2-3 łyżki śmietany 18 proc. sok z cytryny sól pieprz Sałatka z botwinką - sposób przygotowania: Botwinkę dokładnie

Sezon na bakłażany i cukinie

obierz ze skórki, połącz z posiekaną szalotką i rozgnieć widelcem. Masę dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekany czosnek.   Rada: zamiast dodawać czosnek, możesz podać kawior na grzankach czosnkowych. 1 bakłażan 1 szalotka 1 ząbek czosnku oliwa świeża bazylia 1 dojrzały pomidor 1

Szybki i pyszny obiad po pracy

ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Formę do zapiekania (u mnie patelnia bez rączki) smarujemy masłem i przekładamy do niej mięso, dociskając do dna i wyrównując palcami. Pomidory z puszki odsączamy z nadmiaru wody, mieszamy je z oliwą, oregano, solą i pieprzem. Rozprowadzamy na mięsie mielonym

Na rozgrzewkę!

4-6 gruszek kula mozzarelli 100 g wędzonej, pokrojonej szynki 3 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki konfitury z wiśni sól pieprz Gruszki ze skórką kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Każdą owijamy w plasterek szynki, wkładając pod nią plaster sera. Spinamy wykałaczką

Pomidorowa uczta smakosza

za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi

Szybkie przepisy na sylwestra

na cienkie plasterki, układamy na chrupiącym pieczywie i podajemy z musztardą oraz chrzanem. (dla 4 osób)   Składniki 4 pszenne tortille 1 kulka  mozzarellipomidory 8 listków  bazylii garść oliwek (zielonych i czarnych, bez pestek) sól, pieprz   Sposób

Kanapki bez mięsa - nie znudzą ci się!

przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pieczarki oczyść i usuń trzonki. Warzywa skrop oliwą i ugrilluj na patelni grillowej. Oprósz solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym. Z pieczywa przygotuj tosty lub grzanki i posmaruj grubo kozim serem. Na połowie kromek poukładaj warzywa i listki bazylii

Bruschetta

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski. W podstawowej wersji jest to grzanka pokropiona oliwą, potarta ząbkiem czosnku. Może mieć przeróżne wariacje: często podaje się ją z dodatkiem świeżych pomidorów i ogórków, cebuli, pesto, octu balsamicznego. Bruschetta z białą fasolą Bruschetta z

Botwinkowe inspiracje

). Posiekaj szczypiorek, pomidory pokrój na cząstki, mozzarellę pokrój w kostkę lub w cienkie plasterki. Oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, oliwki w plasterki. Połącz w misce składniki, dodaj jogurt wymieszany ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na pół godziny

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

. Dopraw solą i pieprzem. Pieczywo opiecz w tosterze albo w piekarniku. Na każdą kromkę nakładaj pastę, na pastę połóż kilka listków botwinki, na to plaster szynki, a na wierzchu plasterki mozzarelli. Skrop oliwą i podawaj z cząstkami cytryny. Autor: Zuzanna Wiciejowska Włoska bruschetta z pomidorami i

15 obowiązkowych dań do ugotowania w sierpniu

może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi

5 autorskich przepisów na pyszne jajka

rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Podawać od razu. Na zdjęciu: Grzegorz Borkowski. Stylizacja: Marta Gessler. Fot. Marcin Klaban FRITTATA Z MOZZARELLĄ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ * 2 duże jajka * 4 białka * 1 mała czerwona cebula lub dymka ze szczypiorem pokrojona w kostkę * garść szpinaku * 1 łyżeczka masła * 1

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

dusimy na gorącym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora (obranego ze skórki). Następnie dodajemy rosół i dusimy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Makaron z marchewką odcedzamy, zostawiając nieco wywaru, który dodajemy do cebuli z pomidorami, i tak powstałym sosem

Przystanek: Grecja

czosnkiem. Gyros podajemy w chlebkach pita z sosem tzaziki. 4-6 porcji 1 duży bakłażan 2 średnie cukinie 2 cebule 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa świeżego tymianku 2 jajka 300 ml oryginalnego greckiego jogurtu 400 g pomidorów z puszki w

Oryginalne przekąski na domówkę

. Każdą smarujemy z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w czosnkowej oliwie. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku 10-15 minut. Grzanki smarujemy pesto, układamy plastry pomidorów osączonych z zalewy, kilka listków roszponki i przykrywamy plastrami salami. Dekorujemy oliwkami. Artystyczne

17 dań kuchni włoskiej obowiązkowych do ugotowania w marcu

piekarniku lub na patelni grillowej (w tradycyjnym przepisie smażymy bakłażany na oleju). Układamy na grzankach, posypujemy szczyptą chilli i grubo startą ricottą. Skrapiamy oliwą i dekorujemy liśćmi mięty. Włoska bruschetta z pomidorami i czosnkiem dla 4-6 osób   Składniki 1 duży  kurczak

Na ostatki - sałatki

łyżeczki musztardy Dijon 1 mały roztarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 szklanki oliwy Sałatka: 3 piersi kurczaka 2 awokado 1 poszatkowana sałata rzymska lub lodowa skwarki z 6 plasterków bekonu 3 pomidory pokrojone w kostkę 6-8 dag rokpola 1

Co zrobić z resztkami? 5 przepisów

przepisy na dania z resztek. Sposób na wykorzystanie makaronu, którego nie zużyliśmy do zupy . Makaron zapiekany z mozzarellą garść makaronu (farfalle, świderki, penne), ugotowanego (ok. 2 szklanki) 1 kula mozzarelli 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/4 cebuli, drobno

16 klasyków kuchni włoskiej do ugotowania w tym tygodniu

(dla 6 osób)   Składniki 1 duży  bakłażan 6 dużych grzanek z wiejskiego chleba 2 łyżeczki chilli w proszku 20 dag solonej  ricotty dobra oliwa liście świeżej  mięty   Sposób przygotowania Bakłażana kroimy w grube plastry i grillujemy z obu stron w

Tessa Capponi-Borawska: Renesans w kuchni włoskiej

takich połączeń smakowych, jest Panunto , czyli grzanki z mozzarellą na słodko. W przepisie z traktatu stolnika Domenico Romoliego (który to nosił właśnie przydomek Panunto ) La singolar dottrina (Szczególna wiedza), autor mówi o provatura fresca , miękkim serze z mleka bawolic. A więc użycie

9 dań z papryką do ugotowania w tym tygodniu

łyżek oliwy po 1  papryce czerwonej i żółtej 1 puszka pomidorów w całości bez skóry 2 łodygi  selera naciowego garść czarnych  oliwek 700 ml wody po 4 łyżki czerwonej i białej fasoli z puszki   Sposób przygotowania Boczek pokrojony w kostkę o boku 1 cm

Top 10 miast w Europie dla wielbicieli dobrego jedzenia i wina

Kuchnia Toskanii opiera się na wykorzystaniu najprostszych, lokalnych składników: chleba, oliwy, warzyw, mięsa, ryb, serów i ziół. Centrum Florencji pełne jest knajpek i restauracji, oferujących wspaniałe jedzenie w niemniej cudownym otoczeniu. Bruschetta z pomidorami nigdzie nie smakuje tak

Ubieramy choinkę

kromki będą rumiane. Następnie przełóż je na drugą stronę, a patelnię przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Po kilku minutach grzanki będą gotowe. Ostrożnie zdejmij je z patelni, podnieś górną kromkę chleba i do środka włóż po 2 plasterki pomidora. Grzanki przekrój na pół i podawaj.Krokieciki z kurczaka50

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

sera feta, kawałki dobrej mozzarelli wraz z listkiem bazylii, małe paróweczki, gotowane krewetki itp. Wystarczy taki ?pakunek? przekłuć wykałaczką i koreczki na każdą okazję gotowe. Możemy też kilka kawałków papryki położyć na grzance, przykryć plasterkiem sera (lub też posypać startym) i zapiec do

Zdrowe śniadanie - Wasze propozycje

upieczony razem z awokado i mozzarella, którą polecamy wszystkim, nieuczulonym na nabiał. Tymianek posłużył do przybrania i podkreślenia smaku pomidora. Polecamy też świeżą bazylię! Dla mnie zdrowym i smacznym śniadaniem jest: - 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 0% - 1 łyżeczka wiórków

Przepisy na grilla: owoce i warzywa

jeszcze 6 minut, udekoruj śmietaną. Składniki 2 czerstwe bułki kajzerki oliwa po 3/4 szklanki startej  mozzarelli i posiekanych, obranych  pomidorów 1/3 szklanki gorącej wody 2 łyżki posiekanych czarnych  oliwek 2 łyżki posiekanej  cebuli 2 łyżki stopionego masła

Pomidory

oliwą i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 80 st. C. Upieczone pomidory przechowują się w lodówce przez kilka dni. Służyć im będzie przykrycie oliwą, która wzbogaci się o pomidorowe aromaty. Z mozzarellą i pesto mogą być wariacją na temat caprese; z chrupiącą, rumianą sezonowaną szynką albo z

Blogerzy polecają: zupa krem na 9 sposobów

. Podawać z grzankami. Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd »Składniki:1 kg buraków,oliwa z oliwek,2 ząbki czosnku,cebula,marchew,pietruszka,sól,pieprz,sok z 1 pomarańczy,bulion W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i chwilę smaż. Buraczki, marchew, pietruszkę i cebulę obierz i

Pomidory

oliwą i zmniejszyć temperaturę pieczenia do 80 st. C. Upieczone pomidory przechowują się w lodówce przez kilka dni. Służyć im będzie przykrycie oliwą, która wzbogaci się o pomidorowe aromaty. Z mozzarellą i pesto mogą być wariacją na temat caprese; z chrupiącą, rumianą sezonowaną szynką albo z uduszonym

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

brązowym cukrem i miętą) 6/42lemoniada rabarbarowa 6/53matcha latte 10/63shake daktylowy 1/33słodka mrożona herbata (sweet ice tea) 1/29Zinger - drink z pędów młodej pszenicy 4/44 SAŁATKI, SURÓWKI bananowa 11/71cytrusowa mozzarella z pomidorami i świeżym rozmarynem 5/52cytrusowa sałatka z fetą i

Pesto

Tartaletki z pesto, pomidorem i mozzarellą Filety z okonia na koperkowym pesto Kotlety schabowe z pesto z rukoli i pistacji

Ser na ruszcie

, gorący ser. Do tego szklanka wina i łagodne popołudniowe słońce. Doświadczyłam niedawno la dolce vita, grillując z szefem kuchni Chianti Samuele Marianim. Mediolańczyk w autorskiej grzance wykorzystał swój rodzimy ser taleggio z Lombardii. I sprowokował mnie do zajęcia się tematem serów do grillowania

Na jeden kęs

Składniki: 4 pszenne tortille, 1 kulka mozzarelli, 2 pomidory, 8 listków bazylii, garść oliwek (zielonych i czarnych, bez pestek), sól, pieprz Na środku każdej tortilli układamy cienkie plasterki mozzarelli i pomidora, porwane listki bazylii oraz po kilka oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem

Wiosenne przepisy czytelników

tartego parmezanu 250 g passaty pomidorowej 1/2 białej cebuli 1/2 małej czerwonej cebuli pomidor 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 4 plastry mozzarelli 2 ząbki czosnku łyżka octu balsamicznego łyżeczka cukru łyżka przyprawy "Zioła Prowansalskie" garść świeżego oregano świeżo mielony pieprz świeżo

Dieta 1000 kalorii

łyżeczki masła (10 g)1 ogórek (50 g)koperek (5 g)DZIEŃ 5Wartość odżywczaKaloryczność: 1023 kcalBiałko: 46 gTłuszcz: 27,5 gWęglowodany: 125 gŚNIADANIE - Grzanki z mozzarellą i pomidorem (272 kcal)Składniki:2 cienkie kromki chleba Graham (60 g)1 gruby plaster mozzarelli (30 g)1 średni pomidor (130 g)1

Ser kozi

pochodzenia oraz sposobem produkcji. To z jego udziałem powstał hit francuskiego bistra salade de chevre, czyli doprawione winegretem liście zielonej sałaty ozdobione grzankami z zapieczonym serem. Ser ma akurat taką wielkość, by przecięty poziomo ustroił dwie kromki bagietki. Liście powinny mieć różne

"MasterChef" po polsku, czyli rodacy gotują na potęgę

marynowanego w occie orzechowym z mozzarellą, pomidorem i wołowiną 19-latka z Gliwic przed castingiem gotowała na próbę tylko raz. - Nie miałam tej potrawy dobrze przetrenowanej, ale nie bałam się, że coś nie wyjdzie, bo w kuchni czuję się jak ryba w wodzie - mówi Marzena. W domu gotuje dla męża i

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

ŚNIADANIABajgiel z jarmużem 8/56Bajgiel z łososiem, sałatą i ogórkiem 5/18Chrupiące kanapki z gruszką i roquefortem 11/52Greckie kieski - kanapki z fetą, pomidorem i ogórkiem 9/44Hinduski omlet tikka masala 4/74Jajko sadzone na szparagach 6/53Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango 8/55Kanapki BLT

Raclette: patelenka pełna smaku

, na której umieszczamy kawałki mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy śmietaną z serem. Zapiekamy, aż masa serowa się zrumieni. Podajemy z grzankami z bagietki. Składniki: 2 bagietki pokrojone w ukośne kromki 8 łyżek oleju 40 dag dojrzałego camemberta w plastrach 2 jajka

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

z kozim serem 5/7grzanki z kurczakiem 7/61grzanki z parmezanem 2/29grzanki z pastą truflową 3/53grzanki z szynką i serem 2/29guacamole 8/24kanapki szopskie - z serem feta i oliwkami 7/62kanapki włoskie - z serem mozzarella i mortadelą 7/58kanapki z jajecznicą 7/61kozie serki w sosie winogronowym 10

Najmodniejsze śniadania w stolicy. Tam zaczyna dzień Warszawa

, pomidory z mozzarellą, frankfurterki, hummus + tortilla, zielona sałata z kiełkami, bruschetta ze świeżymi pomidorami . Wszystko smakuje znakomicie, a wybór jest naprawdę spory. To miejsce niekończących się rozmów na ważne tematy. Grzegorz Łapanowski podsumowuje "Wrzenie Świata" jako miejsce

SAŁATKI, SURÓWKI

jogurtowym 7/68z mozzarellą 1/43z mulami i świeżymi ziołami 10/28z ogórka z jogurtem 11/52z orzą i fetą 9/57z papają, indykiem i cykorią 5/48z papają, pomidorami i papryką 5/50z papają i kurczakiem 5/50z papryki, cebuli i pomidorów 12/39z papryki z grzankami 7/63z pieczonych piersi kaczki w marynacie

Zachować bazylię

cytrusów, tak pięknie grający z pomidorami, ulatuje, gdy roślina schnie. Świeżo ścięte krzaczki wytrzymają w wazonie kilka dni. Jak bukietom kwiatów trzeba im codziennie zmieniać wodę i przycinać łodygi. Opadłe liście, jeśli nie są mokre, można pozbierać i trzymać w foliowym worku w najcieplejszym miejscu

Bakłażany

. Bakłażan - zupa Bakłażana obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pomidory (4 do 6 sztuk) pokrojone w kostkę, siekany czosnek i bazylię. Zalać wywarem z warzyw i zagotować. Podawać z grzankami z ciemnego chleba. Bakłażan - prosty Bakłażana pokroić ze skórką w grube

Warzywa? To brzmi pysznie!

różyczki i ułożyć w żaroodpornej płytkiej formie. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem, zagotować, zdjąć z ognia, zaciągnąć żółtkami, wymieszać z połową sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalać sosem, posypać resztą sera i zapiec. Podawać na gorąco z grzankami. Kto chce przyrządzić

Gremolata

oliwy. Upieczone buraki albo marchewki też działają w tym połączeniu. Można podać rasową przekąskę: wieżę z plastrów bakłażana przekładanych plastrami mozzarelli i przesypywanych warstwami gremolaty. Albo posypać nią grzyby podane na grzance z mascarpone. Razem z jogurtem podać do cukiniowych kotlecików

Pesto

Wystarczy raz spróbować i poznać sposób przygotowania, by dodawać pesto nie tylko do klusek, ale także do grzanek - z serem lub bez, do kanapek zamiast majonezu, do jajecznicy, omletu, grillowanej ryby, grillowanego kurczaka, makaronowych sałatek, zupy jarzynowej, tarty z pomidorami, pieczonej

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

tygodnie temu przywiozłem słoik miodu spod Olecka, a ostatnio - z Łagowa. Podjadam go nałogowo, w pracowni zawsze mam kilka słoików różnych miodków. Jem je łyżką, a miód o rzadkiej konsystencji zdarza mi się pić ze słoika. Sobota Śniadanie: w kawiarni zjadłem kanapki z mozzarellą i orzeszkami pinii

Suszona szynka

ekstrawaganckie z mango lub gruszką i rukolą. Taki duet w wersji mini jest świetnym jedzeniem na przyjęciach koktajlowych, na wykałaczce można też podać zawiniętą w prosciutto kulkę małej mozzarelli lub suszoną śliwkę wypełnioną serem gorgonzola. Doskonałą przekąską do wina są suche drożdżowe paluchy grissini

Szafran

łyżek bulionu, zmiksować i wymieszać z pozostałym bulionem. Przyprawić kminem, pieprzem, solą, a następnie zagotować. Zupę rozlać do talerzy, posypać odłożoną natką pietruszki. Podawać z grzankami z bułki paryskiej. (4-5 porcji) Mozzarella smażona * 15 dag mąki pszennej, * 12 małych serków mozzarella