gotowanie soczewicy brązowej

Magazyn Kuchnia

Wegetariańskie przysmaki z soczewicą

Wegetariańskie przysmaki z soczewicą

Soczewica to ziarno wciąż za mało doceniane. Bogata w białko, świetnie zastępuje mięso w diecie jarskiej. Dziś proponujemy Wam proste dania wegetariańskie

Pomysły na dania z soczewicą

Soczewica świetnie wypada w towarzystwie aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej - curry, kolendry, kuminu. No i oczywiście z kroplą cytryny.

Soczewica w roli głównej

Jest ulubienicą wegetarian, bo z łatwością zastępuje mięso w diecie, zawiera dużo wartościowego białka. Gorąca zupa z soczewicy zachwyci smakiem i rozgrzeje jednak również mięsożerców. Co jeszcze można z niej zrobić? Curry, klopsiki, nadzienie do pierogów... Możliwości jest bardzo wiele!

Pikantne pierogi

Pikantne pierogi

brązowej soczewicy 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta lubczyku   Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Soczewicę przebierz, opłucz i ugotuj do miękkości. Połącz soczewicę z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem, zmiksuj blenderem na

Zupy kremy - idealne dla dzieci

Zupy kremy - idealne dla dzieci

sosem sojowym lub odrobiną soli. Przed podaniem zupę posypujemy pestkami dyni. Rada: Pestki najlepiej przed podaniem uprażyć na suchej patelni. Będą wówczas bardziej aromatyczne i chrupiące. por 2 marchewki łodyga selera naciowego 3-4 łyżki oliwy szklanka brązowej drobnej soczewicy mielony kumin

Banany w zupełnie nowej odsłonie

Banany w zupełnie nowej odsłonie

łyżka oliwy 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę 2 duże posiekane cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku 4 goździki 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory sól, pieprz 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 4 duże niezbyt dojrzałe banany Mięso

Wegetariańskie menu z pikantnym deserem

Wegetariańskie menu z pikantnym deserem

. odsączamy, drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy, szklimy na oleju. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Przesmażamy, dodajemy pomidory, smażymy kilka minut. Dodajemy opłukaną soczewicę i liście laurowe. Zalewamy bulionem, gotujemysoczewica zmięknie. Wyjmujemy liście całość miksujemy na krem

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

dodatków, np. zagęszczaczy) 1 szklanka cukru (220 g) - może być brązowy W garnku wymieszaj mleczko kokosowe oraz cukier. Ustaw na średnim ogniu i zagotuj. Gdy masa zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na minimalny i gotuj przez około 2 godziny (lub do momentu, aż masa nabierze odpowiedniego koloru i konsystencji

Ciepłe dania na przyjęcie

Ciepłe dania na przyjęcie

cytryny 4-5 łyżek oliwy Soczewicę zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, odcedzamy. Powtórnie zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 7-9 minut (powinna być twardawa). Odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Owoce granatu przecinamy na pół i nad salaterką wyjmujemy czerwone pestki, tak by nie utracić

Krzepiące menu na poniedziałek - prosto z Indii!

Krzepiące menu na poniedziałek - prosto z Indii!

minut. Ostudź. Umyj soczewicę, zalej czystą wodą, zagotuj, dodaj kurkumę. Gotuj 15-20 minut. Kokos z przyprawami zmiksuj w blenderze. Gdy soczewica jest miękka, dodaj do niej cebulę, ew. asafetydę, pomidory, bakłażan i pastę kokosową. Gotuj 5 minut. Dodaj pastę tamaryndową, przypraw solą i cukrem, gotuj

Przystanek: Maroko

Przystanek: Maroko

soczewicy cebula łyżka oliwy 1-2 łyżeczki curry sól łyżeczka soku z cytryny Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy. Smażymy ją na oliwie, a następnie przyprawiamy solą i curry. Dodajemy soczewicę i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu

Święta u weganki. Jadłonomia poleca

Święta u weganki. Jadłonomia poleca

Składniki 2  liście laurowe 1 kawałek  cynamonu 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 2 jagody jałowca 180 g brązowej  soczewicy 6  jabłek 60 ml soku z  cytryny sól, czarny pieprz 1/2 łyżeczki majeranku po 1/4 łyżeczki tymianku i cząbru

Warzywa dobrze nadziane

Warzywa dobrze nadziane

400 g soczewicy brązowej cebula jajko sól pieprz 4 duże ziemniaki sałatkowe 4 pomidory 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie olej do smażenia Soczewicę gotujemy, studzimy, rozgniatamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Łączymy z soczewicą, dodajemy jajko, sól i

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Z suszonymi pomidorami - 6 pomysłów

Gotować ziemniaki przez 10 minut i odstawić, aby lekko ostygły. Rozgrzać oliwę na dużej patelni z grubym dnem, wrzucić ziemniaki i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż staną się brązowe i chrupiące. Zmniejszyć ogień, po czym dodać kukurydzę i pomidory. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Rozgrzać grill

Soczewica na zdrowie

Soczewica na zdrowie

i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Jak gotować soczewicę? Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed

Bawarskie menu dnia na zakończenie tygodnia

Bawarskie menu dnia na zakończenie tygodnia

Bawarskie zupy najczęściej podaje się z mięsnymi pulpetami (tzw. knödel), zrobionymi na przykład z wątróbki czy boczku.Zupa z brązowej soczewicy po bawarsku 20-30 dag brązowej soczewicy 1 duża marchew 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 liść laurowy natka ostra papryka sól

Zwycięskie przepisy czytelników na najciekawsze danie meksykańskie

Zwycięskie przepisy czytelników na najciekawsze danie meksykańskie

z opisanych niżej wersji wege. I naprawdę, palce lizać" Składniki na pastę brązowa soczewica czosnek sól, pieprz olej chili cayenne kmin rzymski woda Składniki na farsz: papryka (żółta, czerwona) pomidory (świeże lub z puszki) cebula fasola czerwona w puszce żółty ser (tylko do

To nie jest kolejna nudna dieta...

To nie jest kolejna nudna dieta...

węglowodanów, błonnika i białka, ale też antyoksydantów zawartych w kurkumie i papryce, a kilka napęczniałych rodzynków dostarcza przyjemnego słodkiego posmaku. 2/3 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy 2/3 szklanki pełnoziarnistego kuskusu 4 szklanki wody 2 czerwone papryki wypestkowane i pokrojone w

Klopsiki!

Klopsiki!

czosnku1 łyżka posiekanego świeżego tymianku1 pęczek (lub mała doniczka) posiekanego świeżego oregano4 łyżki olejusólpieprz Soczewicę opłucz i zalej 6 szklankami wody, dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj pod przykryciem ok. 25 minut, aż soczewica będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać. Odcedź i

Jarskie przepisy na Wielkanoc

Jarskie przepisy na Wielkanoc

Składniki 1  cebula kilka łyżek oleju do smażenia 2  liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 2 szklanki ugotowanej  soczewicy (brązowej lub zielonej) 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 100 ml oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka

Menu dnia z doskonałym curry

Menu dnia z doskonałym curry

około 5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzej bulion i dodaj go do soczewicy. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień. Gotuj około godziny. Teraz włóż szpinak, gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj śmietanę z jogurtem, wlej do zupy. Podgrzewaj minutę na małym ogniu, ciągle mieszając. Przypraw do smaku solą i pieprzem

Faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

duże pomidory 1 cebula 1 łyżka posiekanej pietruszki 100 g ryżu brązowego 1 łyżka rodzynek 200 ml pulpy pomidorowej 6 łyżek (ok. 90 ml) oliwy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 4/5 szklanki (200 ml) wrzącej wody sól pieprz Pomidory umyj, ostrym nożem zetnij wierzchołki i wyjmij miąższ

Banany w stylu wytrawnym

Banany w stylu wytrawnym

Składniki 1 łyżka oliwy 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę 2 duże posiekane  cebule 2 zmiażdżone ząbki  czosnku 4 goździki 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę  pomidory sól,  pieprz 1,5 szklanki brązowej soczewicy 4 duże, niezbyt

Obiad z pieczystym

warzywa i makaron, gotujemy 10 minut, na sam koniec dodajemy fasolkę. Miksujemy parmezan, bazylię, czosnek i oliwę. Pastę dodajemy do wystudzonej zupy, doprawiamy. Można podawać na ciepło lub na zimno. 200 g brązowej soczewicy mała cebula, przekrojona marchewka, przekrojona łodyga selera naciowego liść

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

cebula (obrana i pokrojona w kostkę) ząbek czosnku ostra papryczka chili (suszona) łyżka oleju 1 łyżeczka kuminu 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania pierogów Ewentualnie sos : świeże liście kolendry jogurt naturalny kumin pieprz Przygotowanie farszu: Soczewicę zalać wodą i gotować ok. 25 minut

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

soi). Jeśli nie masz oliwy truflowej, z powodzeniem zastąpisz ją inną oliwą aromatyzowaną, np. chili, czosnkiem lub ulubionymi ziołami. Pasztet z soczewicy 1 szklanka soczewicy brązowej (większe ziarna) 1 szklanka soczewicy brązowej (mniejsze ziarna) 1 duża cebula 1 paczka mrożonych podgrzybków 3

Rozwiązanie konkursu na potrawy wegańskie (konkurs "Jadłonomia")

garnku, następnie dodaj startą na grubych oczkach marchewkę i podduś kilka minut. Dodaj czerwoną soczewicę i całość zalej wodą ok. 2-3 cm nad poziom wszystkich składników. Gęstość zupy można modyfikować na późniejszym etapie, dodając więcej wody. Gotuj całość ok. 15 min. Następnie dodaj passatę z

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę 2 duże posiekane  cebule 2 zmiażdżone ząbki  czosnku 4 goździki 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę  pomidory sól,  pieprz 1,5 szklanki brązowej soczewicy 4 duże, niezbyt dojrzałe  banany 3 łyżki posiekanej

Szybkie, świeże i proste gotowanie z Donną Hay [PRZEPISY Z KSIĄŻKI]

ozdobić swój stół. Znajdziecie tu także słowniczek i przeliczniki kulinarne. Donna Hay - dziennikarka kulinarna i autorka książek kucharskich. Jest ikoną domowego gotowania. To australijska damska wersja Jamiego Olivera. Praktyczna i dokładna jak Martha Stewart i pełna fantazji jak Nigella Lawson. Mając

Podręcznik fana pomidorowej - dodatki, które ją "podkręcą"

. Pomarańcze są naturalnie słodkie, więc cukier nie powinien być potrzebny, jednak jeśli uważacie, że zupa jest zbyt kwaskowata możecie dodać odrobinę brązowego cukru. Jeśli uważacie, że konsystencja jest zbyt gęsta, możecie dodać kilka łyżek wody. Wszystko gotujemy przez 10-15 minut (można potem odstawić

Kuchnia: Na targu dziwności

W tym roku najgorętszym trendem kulinarnym jest "podkręcony kleik" - czyli płatki gotowane na wodzie lub mleku - koniecznie bez GMO i glutenu, za to wzbogacony o pyłek pszczeli, masło kokosowe, kleik z soczewicy lub sfermentowany ser. No cóż, czy jedzeniowe trendy mogą być jeszcze

11 przepisów na naleśniki

beszamelem i tak dalej. Kończymy warstwą białego sosu. Posypujemy parmezanem i pieczemy w temperaturze 180°C przez 15 minut, aż ser się zrumieni. Masala dosa to indyjski naleśnik z ryżu i białej soczewicy. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością albo użyć zamiast niej soczewicy żółtej

Jadłonomia - książka kucharska Marty Dymek

1/2 korzenia  pietruszki 2 łyżki sosu sojowego 8 łyżek przecieru  pomidorowego 3 kostki (30 g) gorzkiej  czekolady 1 łyżeczka  espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant) Sposób przygotowania Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al

Menu dnia z sycącym makaronem

. Dodaj odsączoną z zalewy soczewicę i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 8 minut, aż sos trochę odparuje. Dodaj śmietanę i tymianek, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Sos wymieszaj z gorącym makaronem, podziel na

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

plasterki, posiekaną cebulę i warzywa. Po chwili dodaj bulion, ryż i indyka. Gotuj 20 minut, dopraw solą i pieprzem. Pikantna zupa z soczewicą Fot. Shutterstock Składniki: średnia cebula, ząbek czosnku, litr bulionu warzywnego, duży ziemniak, szklanka soczewicy, 2 łyżeczki chilli w

Puszka pomidorów - pomysł na szybki obiad

pomidorów z puszki, osącz je z sosu i pokrój. W rondlu podgrzej 1-2 łyżki oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, usmażonego bakłażana, połowę bazylii, wymieszaj i przesmażaj 1-2 minuty. Dodaj pomidory i ocet winny, gotuj całość ok. 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente w dużej ilości

Sebastian Olma - szef kuchni Zielonego Niedźwiedzia, dzieli się swoimi przepisami

10 sekund oliwę, czosnek, jałowiec, sól, pieprz, listki rozmarynu i musztardę. W powstałym sosie obtaczamy mięso. Wkładamy je do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Marynujemy 24 godziny. Robimy polentę. Zalewamy kaszę wywarem i gotujemy 10 minut, aż zacznie pęcznieć. Cały czas mieszamy! Pod

Przyjęcie na świeżym powietrzu

spróbować). Dodaj starty parmezan, pokrojoną w półplasterki cukinię i brokuły podzielone na małe różyczki. Gotuj jeszcze około 10 minut tak, aby warzywa były miękkie, ale jeszcze chrupiące. Rada: do zupy można dodać dowolne zielone warzywa - fasolkę szparagową, szparagi, groszek cukrowy lub zielony. Dla 8

Ryż - lekcja pierwsza

parboiled gotuje się nieco dłużej niż zwykły ryż, ale znacznie łatwiej ugotować go na sypko. Ryż tego typu ma żółto-brązowy kolor, a po ugotowaniu staje się biały. Z kolei ryż niepolerowany ? brązowy, czarny i czerwony ? zachowuje ciemny kolor także po ugotowaniu (chociaż np. tajski ryż czarny staje się

Szachy w kuchni

łagodność ogórków. Za to kropla octu dodana do soczewicy sprawi, że potrawa zacznie się wyróżniać. Bilansując słoność potraw, pamiętajcie o serach, takich jak blue z pleśnią, feta, parmezan, a także o bekonie i szynce parmeńskiej. Przygotowując sałatę z tymi składnikami, należy ostrożnie sypać sól. Kapary

Na ostatki

pączki: nabieraj łyżką porcję ciasta, rozpłaszcz w dłoni na placuszek, nałóż pół łyżeczki konfitury, zlep i uformuj kulkę. Tak przygotowane pączki układaj na oprószonej mąką desce. Gdy pączki podwoją objętość, przystąp do smażenia. Smaż na małym ogniu w głębokim tłuszczu na brązowy kolor. Usmażone pączki

Łatwo, szybko i mało zmywania: moje ukochane dania, to te jednogarnkowe

małym ogniu (albo prądzie). Tak tylko - tylko, żeby lekko bulgało. Ile czasu? Każdy ryż ma inaczej. Jaśminowy czy basmati gotuje się bardzo szybko (15 - 20 minut), brązowy - dużo dłużej (30 - 40 minut). Jak już wciągnie wodę, wyłączam gaz czy prąd i zostawiam pod przykryciem. Niektórzy owijają w koce

17 wspaniałych, bezmięsnych dań. I to nie makaron

8 łyżek przecieru  pomidorowego 3 kostki (30 g) gorzkiej  czekolady 1 łyżeczka  espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant)   Sposób przygotowania Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W

Menu dobrze ułożone

wrzucamy odsączoną ciecierzycę, zagotowujemy. Odlewamy pół kubeczka zupy, dodajemy do niej masło orzechowe i mieszamy. 200-250 g soczewicy (zielonej lub brązowej) 1 liść laurowy ocet 4 jajka 2 łyżki oliwy 4 dymki 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 4 pomidory Sok i skórka z 1 cytryny 4 łyżki śmietany

Wegetariańskie przepisy dla początkujących

Składniki 400 g zielonej soczewicy 1 ząbek czosnku 100 g suszonych daktyli 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia  Sposób przygotowaniaSoczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i mielemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle

Obiad na każdy apetyt

łyżeczki soli Wierzch: 3/4 szklanki zielonej soczewicy marchewka 3 cebule kawałek strączka chilli 200 g śmietany 22-proc. 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanych listków kolendry cukier sól pieprz Zagniatamy kruche ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Robimy nadzienie. Soczewicę moczymy 30

Na rozgrzewkę!

czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ziemniaki oliwa pieprz sól grzanki ewentualnie 250 g mielonej jagnięciny, wołowiny lub cielęciny do zrobienia pulpecików Soczewicę płuczemy, marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy z 1,5 l wrzącej wody. Gotujemy pół godziny na małym

Po prostu ryż - pomysły na obiad i deser

masła 30 g startego sera typu parmezan sól pieprz klopsiki: 200 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka) 50 g gotowanej szynki 50 g startego sera typu parmezan 1 jajko świeża natka pietruszki gałka muszkatołowa sól mąka do obtoczenia klopsików oliwa do smażenia Szynkę drobno posiekaj, dodaj do mięsa i

Przepisy z warsztatów kulinarnych Brita

, aby nie przypalić czosnku. Całość zalej wodą lub delikatnym bulionem i zagotuj. Następnie dodaj czerwoną soczewicę i pastę pomidorową. Gotuj, aż soczewica będzie miękka. Dopraw dahl sokiem z limonki, solą, czarnym pieprzem i cynamonem. Przed podaniem udekoruj drobno posiekaną kolendrą. Pasta z

Dania z dyni

winnego sól pieprz Soczewicę przesyp do miski, zalej wodą i odstaw na 10 minut. Następnie odcedź i wsyp do gotującej się wody. Gotuj około 30 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do odcieknięcia. Dynię przekrój na pół, usuń pestki, miąższ pokrój w ósemki

Bakaliowy boom

czasu podlewając wodą. Dodajemy owoce i dusimy jeszcze 20 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania doprawiamy cynamonem. Na suchej patelni prażymy migdały i posypujemy nimi kurczaka na chwilę przed podaniem. Składniki: 400 g zielonej soczewicy, 1 ząbek czosnku, 100 g suszonych daktyli 4 łyżki

Nie zmieniaj opony na zimową. Co jeść, by czuć się lekko zimą?

Przepis na 4 osoby   Składniki 40 dag suchej brązowej  fasoli 1 torebka  ryżu 1/2 szklanki oleju 2-3  marchewki 1 biała  pietruszka 1/2 średniego  selera 2  cebule 1 łyżeczka suszonego  tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ząbków 

Na ostatki - sałatki

i gotuj 1 minutę lub zalej je wrzątkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Istotą jajka "coddled" jest to, aby nie tylko żółtko było płynne, ale i znaczna część białka). Sałatę wymieszaj, posyp grzankami i parmezanem. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Bistromama prezentuje sałatkę, która swoimi

Sposób na ziemniaki - inspiracje ze świata

pokrojone pomidory sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 szklanka wody 1/2 szklanki ugotowanego groszku 1 mały pęczek kolendry 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ziaren brązowej gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka ciecierzycy (może być z puszki) 1 łyżeczka żółtej soczewicy 1 czerwona chili

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos

Szybkie makarony

soczewicę i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 8 minut, aż sos trochę odparuje. Dodaj śmietanę i tymianek, dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Sos wymieszaj z gorącym makaronem, podziel na porcje i podawaj. USA 150 g

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

kapustę w wąskie paski. Zagotuj wywar, dodaj listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz przekrojoną na pół i podpieczoną cebulę. Dodaj kapustę, gotuj, aż będzie zupełnie miękka. Wtedy wlej zakwas na żurek oraz śmietanę roztartą z mąką na jednolitą papkę. Wymieszaj, zagotuj, pozostaw na

Gęsina na św. Marcina

Rom antyczna Wzgórza Dylewskie 5 gęsich wątróbek 150 g brązowej soczewicy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 100 g masła 5 kromek chleba razowego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprzNa rozgrzane sklarowane masło wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ugotowaną do miękkości

Marmite. Z czym to się je?

gotujcie jakieś 10 minut. Sos jest świetny do smażonych kiełbasek jagnięcych. Ostry sos do pieczonego kurczaka: usmażcie na?oliwie cebulę pokrojoną w piórka, dodajcie 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę marmite, po 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego i harissy (lub sambal oelek), po 1 łyżce octu jabłkowego

Pyszne warzywa korzeniowe

lub 1 opakowanie mrożonej marchewki 2-3 duże ziemniaki 1 łyżka masła sól pieprz mała papryczka chili (opcjonalnie) 1/2 opakowania (100 g) śmietany 18-22 proc. (opcjonalnie) Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz i gotuj do miękkości w bulionie, następnie zmiksuj, dodaj masło, dopraw

Jabłka contra frytki

Proso 70 Rodzynki 64 Ryba 38 Ryż Basmati gotowany 60 Ryż biały gotowany 70 Ryż brązowy (naturalny) gotowany 55 Ryż długoziarnisty gotowany 56 Rzepa 72 Soczewica z puszki 44 Soja 14 Sok ananasowy 46

Gotuj razem z nami - projekt Historie Kuchenne

niewiele wiemy o sąsiadach, zarówno tych  zza ściany, jak tych z zagranicy. Wspólne gotowanie to doskonała okazja do poznania ludzi, a przy okazji innej kultury i kuchni. Zasady są proste: wystarczy zapisać się na warsztaty, czasem warto przynieść akcesoria potrzebne do przygotowania potraw i

Obiad dla całej rodziny

łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka ryżu brązowego 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wrzątku 1 czerwona cebula sól i pieprz Czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy kmin, koncentrat pomidorowy i łyżkę wody. Mieszamy. Dodajemy ryż, mieszamy, dodajemy soczewicę, mieszamy, solimy i

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje

Wieprzowina - tanie mięso, przepisy z fantazją

ziarnami gorczycy 50 g brązowego cukru 1 łyżka startego świeżego  imbiru   Sposób przygotowania Golonki wkładamy do rondla i zalewamy piwem imbirowym. Jeśli nie są całkiem przykryte, dolewamy odpowiednią ilość wody. Dodajemy liście laurowe i goździki, zagotowujemy, zmniejszamy

Strączkowe wariacje sałatkowe

wrzącej osolonej wody i gotować ok. 15 min (mrożony trochę krócej), po czym odcedzić, wystudzić i obrać z łupinek. Paprykę osączyć z zalewy, pokroić w cienkie paski. Rukolę wypłukać, osuszyć. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Oliwki poprzekrawać na połówki. Wymieszać przygotowane składniki, oprószyć

Zdrowy fast food? To da się zrobić!

łyżeczka soli Składniki na pizze: przecier pomidorowy świeża bazylia cukinii kilka pomidorków koktajlowych kiełki cieciorki i soczewicy wędzona pierś kurczaka ser feta light świeża rukola sól i pieprz W misce wymieszaj drożdże, 50 ml wody i szczyptę cukru. Odstaw na 10 min aż drożdże zaczną

Zupa na chandrę

zimie) mogłabym żywić się wyłącznie zupami, przegryzając chlebem posmarowanym masłem lub zanurzonym w świeżej oliwie. Kiedy byłam mała, w naszym domu we Florencji podawano na kolację zupę z brązowej soczewicy z ryżem. Czasami z kawałeczkami podsmażonego wędzonego boczku, czasami bez. Zupa była ciężka

Indeks glikemiczny stoi za przybieraniem na wadze

jest danie. Marchewka na surowo ma niski IG (35), a gotowana już bardzo wysoki (85) Istotny jest także stopień dojrzałości produktu ( dlatego dojrzałe banany tuczą ), a nawet temperatura spożywanego posiłku. Podobnym przykładem jest też makaron (ten najlepiej przyrządzać al dente), bób czy

Burger - street food w domowych warunkach

bułeczki smarujemy dwukrotnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, pieczemy do momentu kiedy bułeczki będą złoto-brązowe ok18- 20 min. Robimy burgera: Dzielimy dorsza na 10 części, smażymy na patelni, po 2 min z każdej strony, polewając każdy kawałek łyżeczką sosu rybnego, sojowego i octu

Top 10 klasycznych hamburgerów. Zagłosuj!

brązowego cukru 3 łyżki masła sól i pieprz do smaku   Składniki 16 plastrów bekonu 8 bułek na hamburgery 8 liści  sałaty 2 filiżanki startego sera cheddar   Sposób przygotowania Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc

Dieta Shred - menu na tydzień

najwyżej trzy łyżki niskotłuszczowego dressingu i jedną czwartą szklanki startego żółtego sera. . Jedna szklanka puree z gotowanej fasoli, soczewicy, ciecierzycy. Napoje. Wybierzcie z podanych. Postarajcie się dokonać innego wyboru, niż przy posiłku drugim i trzecim: - jedna puszka (330 ml) dietetycznego

Superfoods - 12 hitów kulinarnych 2012 roku

źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Ziarno quinoa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Gotuj je i podawaj jak ryż. 4. Soczewica   Fot. Shutterstock   Jeszcze niedawno zupełnie zapomniana, soczewica powraca w wielkim stylu. To dlatego, że zawiera dużo białka. Dlatego polecana jest

Drugie śniadanie

, łyżeczka cukru nadzienie: 1/2 szklanki brązowej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę sól, pieprz łyżeczka curry oliwa Zrobić nadzienie: soczewicę ugotować do miękkości, nie solić w czasie gotowania. Cebulę zrumienić na oliwie, dodać soczewicę i przyprawy, smażyć, aż masa zacznie się lepić. Zrobić ciasto

Czarny rynek

marchewkę, selera i pietruszkę. 'Bieługa' zaczerni wszystko podczas gotowania. Jeżeli ktoś czuje przemożną chęć pozbycia się gotówki zaoszczędzonej na zastąpieniu kawioru soczewicą, może ją przeznaczyć na czarne trufle. Konserwowe nie są tak szykowne jak świeże, mniej też aromatyczne niż białe, więc może

Postanowienia noworoczne - 10 łatwych do spełnienia

. Wypróbuj olej kokosowy, który świetnie wzmacnia odporność i pomaga w usuwaniu tłuszczy z organizmu. Możesz używać go do gotowania, bo pod wpływem wysokiej temperatury nie utlenia się tak, jak np. oliwa z oliwek, przez co powstaje znacznie mniej produktów ubocznych. Przebojem są zdrowe ziarna - soczewica

Przedświąteczna kuchnia pachnąca przyprawami

dodatek do ciast i wypieków, kompotów, dań mięsnych, rybnych, do potraw słodko-kwaśnych, dań z soczewicy i napojów alkoholowych. W postaci kwiatków używany jest również w celach dekoracyjnych. Anyż można kupić w całości, w postaci kwiatków, w formie nasion lub sproszkowany. Nasiona przechowujemy w

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

beczce uzyskamy wyższą temperaturę. Na grillu wędzimy przez 45 min do godziny - trzeba sprawdzać palcem, czy mięso jest już jędrne w dotyku, czy jeszcze surowe. Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy

Dania na kaca

pomidorami 150 g drobnej brązowej soczewicy (3/4 szklanki) 2 ziemniaki 1 cebula 1 posiekany ząbek czosnku 4 łyżki oliwy 1 szklanka siekanych pomidorów z puszki kumin, oregano, papryka słodka mielona, chili sól, cukier, pieprz, listek laurowy Namoczyć soczewicę na czas przygotowywania reszty składników

Dieta niskoglikemiczna według diety Montigniaca

warzywa, biała fasola, gorzka czekolada (co najmniej 70 proc. kakao), gruszki, makaron sojowy, pomidory, ciecierzyca, nabiał, soczewica żółta i brązowa, fasolka szparagowa zielona, surowe morele, surowa marchewka, dziki ryż, świeży groszek Co możemy jeść: makaron al dente, sok ze świeżych owoców (bez

Z tamaryndowcem w roli głównej. Przepis na zupę tajską i sos meksykański

zup.Jednocześnie łatwo go rozrzedzić wodą. Można z niego przyrządzić orzeźwiający latynoamerykański napój bądź karaibski koktajl, o ile nie przeszkadza nam, że będzie w kolorze wody z glinianki. Pasta z tamaryndowca jest brązowa, trzeba więc uwzględniać to, że w daniach może wyglądać brudno.W towarzystwie imbiru

Smaki Grecji

na każdy ok. 1 płaskiej łyżki przygotowanego farszu. Zawiń brzegi liści jak gołąbki. Na dno garnka wyłóż pozostałe liście winogron i kilka plasterków cytryny. Na nich ułóż ściśle pozawijane dolmadakia i obciąż talerzem, by nie wypłynęły podczas gotowania. Zalej wodą do wysokości 2 cm nad talerzem

Blogerzy polecają: przepisy na naleśniki

na naleśniki, zawijać w rulon i podawać.   Przepis pochodzi z bloga Trying to cook and bake » Składniki na 6 porcji: 0,5 l mleka 2 jajka ok. 2 szklanki mąki szczypta soli 1 kg śliwek (można użyć mrożonych) 3 łyżki miodu (może być też zwykły cukier albo brązowy) łyżka masła cukier puder

Smaczne wspomnienia z Oktoberfest

, rozgnieciony czosnek i wymieszaj. Dopraw przyprawami. Sycąca zupa z soczewica i warzywami - w sam raz na obiad w chłodniejszy, jesienny dzień Zobacz przepis na: Zupa z brązowej soczewicy po bawarsku Precle 250 ml wody, ciepłej 550 g mąki pszennej 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży 1 łyżka cukru 1 1/2

19 potraw z żurawinami

powstałego podczas smażenia ryby)1/2 pęczka koperku Białą i zieloną część pora dokładnie opłucz, przekrój na pół i gotuj wraz z soczewicą 10 minut w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu pory odsącz, przelej dużą ilością zimnej wody, a następnie pokrój w grube plastry.Filety z soli osusz papierowym

Blogerzy polecają: przepisy na dania z dynią

starta gałka muszkatołowaTymianekGarść uprażonych na patelni ziaren dyni Soczewicę gotujemy razem z pokrojoną w plasterki marchewką, listkami laurowymi i zielem angielskim. Dynie kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem  z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy mieszankę

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

masłem orzechowym 4/78Christmas cake (angielskie ciasto z bakaliami i alkoholem) 12/85 Ciasta: cytrynowe 1/67figowe 8/60francuskie z morelami 7/72korzenne czekoladowe 12/9makowo-pomarańczowe 3/6z marcepanem i żurawiną 9/72z nektarynkami 7/72z ricottą 5/78ze śliwkami na oliwie 9/5 Ciastka: brązowe duńskie

Dieta dla grupy krwi B

, sezam, słonecznik Fasola i rośliny strączkowe: fasola azuki, aduke, czarna, pinto, soczewica Zboża , ziarna, pieczywo i makarony: amarant, gryka, kukurydza, jęczmień, ryż dziki, żyto: chleb pszenny i żytni; mąka: żytnia, jęczmienna, pszenna; otręby pszenne, kuskus Warzywa: dynia, kukurydza

Dieta dla grupy krwi AB

,  pinto, soczewica.    Zboża, ziarna, pieczywa i makarony: ryż basmati, brązowy, biały, orkisz, żyto, otręby ryżowe i owsiane, chleb z kiełków pszenicy, żytni, sojowy, wafle ryżowe, makaron ryżowy, żytni i orkiszowy.           Warzywa: brokuły

TOP 10 internetu

obu stron na złoty kolor. Podawaj w całości lub pokrojone na ćwiartki.Przepis: Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcie: Agata JakubowskaTanie danie: Pikantne pierogi200 g brązowej soczewicy1 cebula2 łyżki olejusól, pieprzszczypta lubczykuCebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Soczewicę przebierz

Blogerzy polecają: przepisy na wegetariański obiad

. Pieczemy ok. 30 minut w 200º C do uzyskania złocistego koloru. Przepis pochodzi z bloga Mr & Mss Sandman »Składniki (dla 2 osób):10 łyżek brązowego ryżu do risotto200 g brokuła100 g świeżego szpinaku1/2 cebuli1 ząbek czosnkumały kawałek chilli70 g fety1 łyżka posiekanej natki pietruszki1/2

Piknik (część 2.)

2 pomidory malinowe 1 opakowanie (ok. 200 g) sera typu feta 1 mała czerwona cebula 1 garść czarnych oliwek bez pestek 1 czerwona papryka 2 puszki soczewicy, ciecierzycy lub czerwonej fasoli 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie) kilka gałązek świeżych ziół (bazylii, tymianku, oregano etc.) oliwa extra

Smaczne, bo polskie

Składniki (przepis dla 3 osób): 300 g wędzonego boczku wieprzowego 3 łyżki masła kociewskiego 4 piersi z dużych gołębi ze skórą 4-6 ziaren jałowca 2 liście laurowe 20 g brązowego cukru rozmaryn czarny pieprz, sól morska   purée z soczewicy: 400 g soczewicy 50 g gorzkiego kakao 1/3

Tajska pasta curry

Najlepszym przyjacielem kobiety są brylanty, a tuż za nimi, przynajmniej jeśli chodzi o kobiety gotujące, znajdują się takie kulinarne produkty, które ratują w sytuacjach awaryjnych. Czekają w spiżarni gotowe pomóc, gdy nie ma czasu ani na zakupy, ani na wymyślne gotowanie, a sytuacja wymaga, by

Pomidory

szpinakiem pięknie udekorują grzanki; z rukolą i czarnymi oliwkami wystarczą do doprawienia makaronu. Są równym mocą partnerem dla upieczonej, obranej ze skórki papryki, grillowanych grzybów, uduszonej soczewicy, bo smak mają pogłębiony, bliski ziemi. Można je zapiekać na plastrze jagnięciny, posypane fetą i

Pomidory

szpinakiem pięknie udekorują grzanki; z rukolą i czarnymi oliwkami wystarczą do doprawienia makaronu. Są równym mocą partnerem dla upieczonej, obranej ze skórki papryki, grillowanych grzybów, uduszonej soczewicy, bo smak mają pogłębiony, bliski ziemi. Można je zapiekać na plastrze jagnięciny, posypane fetą i

Blogerzy polecają: przepisy na przekąski

Składniki na 4 porcje:4 plasterki filetu z wędzonego łososia50 g kiełków stir-fry (m.in. bób i soczewica)4 łyżki chudego twarożku1 łyżeczka miodowej musztardy diżońskiejszczypta posiekanego koperku/szczypiorkuświeżo zmielone sól i pieprzkilka kropel oliwy z oliwekkilka kropel soku z cytryny 

Będzie dym

zdecydowaliśmy się na wędzenie w beczce, wystarczą już 2 godziny, bo w beczce uzyskamy wyższą temperaturę. Na grillu wędzimy przez 45 min do godziny - trzeba sprawdzać palcem, czy mięso jest już jędrne w dotyku, czy jeszcze surowe. Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy

Kumin

zamiast imbiru i kurkumy możemy dodać listek laurowy, pokrojoną w kostkę marchewkę i seler naciowy. Kiedy owionie nas cudowny zapach, wrzucamy do garnka puszkę pomidorów. Po krótkim gotowaniu powstanie zimowy sos. Jeżeli wstrzymamy się z pomidorami, to do bazy możemy dodać soczewicę, chwilę posmażyć, po

W papilotach

, możecie urządzić papilotową ruletkę, przygotowując w każdym zawiniątku inną potrawę. Pomysły Na dnie ułóż ugotowany al dente brązowy ryż, pęczak, drobną fasolę lub soczewicę, na wierzchu rybę i warzywa. Młode ziemniaki pokrojone w kostkę, przyprawione oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem pieką się szybko