gotowanie na parze - przepisy

Magazyn Kuchnia

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

Gotowanie na parze jest super zdrowe i dietetyczne. Nie wiedzieć dlaczego, przez wielu jest wciąż uważane za snobizm. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, że to nie tylko chwilowa moda

Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

W tym numerze parę rzeczy, które przydadzą się w wakacje. Jeśli będziecie robić przetwory - są przepisy na nalewki i konfitury. My polecamy te z moreli i czereśni, ale możecie też użyć wiśni. Kto nie wybiera się jeszcze na prawdziwy urlop, niech choćby spakuje kosz piknikowy i wyskoczy za miasto czy rozłoży się na kocu w parku. Szczęśliwcy, którzy wakacje spędzają w Paryżu powinni dać się zaprosić na ciastka do VI Dzielnicy, a ci, którzy będą w Londynie, niech odwiedzą najsłynniejszy sklep z serami. Zachęcamy do czytania i gotowania!

Thermomix - premiera nowej wersji urządzenia

Obecny od lat na polskim rynku wielofunkcyjny Thermomix wchodzi w erę cyfrową. Nowa wersja urządzenia została wyposażona w nowatorski elektroniczny nośnik przepisów i ekran dotykowy.

Łatwy przepis na przygotowanie piersi z kurczaka, gotowanej na parze

Łatwy przepis na przygotowanie piersi z kurczaka, gotowanej na parze

Menu dnia ze słoneczną zupą

Menu dnia ze słoneczną zupą

warzyw), dodajemy skórkę z pomarańczy, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze parę minut. Zobacz więcej przepisów na dania z marchewką Źródło: Miesięcznik Kuchnia Blender AMICA Blender BOSCH Blender CAMRY Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? źródło

Menu dnia z wiosennymi warzywami

Menu dnia z wiosennymi warzywami

żółtego - najlepiej parmezanu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotuj szparagi: warzywa umyj i odłam zdrewniałe końce. Łodygi pokrój ukośnie na ok. 2 cm kawałki. Gotuj na parze lub w wodzie nie dłużej niż 3 minuty. Pamiętaj, że szparagi doprawiamy dopiero po wyjęciu z wody (można dodać szczyptę cukru lub

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

wlewam odrobinę wody na dno garnuszka i gotuję na dużym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut- powstała para ugotuje brokuły. Ząbek czosnku obrać i posiekać, zeszklić na odrobinie oliwy, po czym dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania płynów. Odstawić. Pomidory umyć i

Dieta Dukana - dieta białkowa

Dieta Dukana - dieta białkowa

, zarówno surowe jak i gotowane na parze. Faza kończy się w momencie, osiągnięcia odpowiedniej wagi. 3. Faza utrwalenia wagi - czas jej trwania zależny jest od ilości zgubionych kilogramów. Na każdy stracony kilogram przypada 10 dni - gdy straciliśmy 15 kg, to faza ta powinna trwać 150 dni. Do produktów z

Walentynki - włoski wynalazek

Walentynki - włoski wynalazek

dnia rytuały miały na celu zapewnienie jego przychylności. Jednym z ciekawszych rytuałów było losowanie par, które miały ze sobą spędzić cały rok. Walentynki dziś Obecnie tradycja obchodzenia tego święta wygląda nieco inaczej. Niezawodnym sposobem jest romantyczna kolacja. Popis umiejętności

Święta na lekko

Święta na lekko

do wrzątku lub odgrzej w mikrofalówce lub na parze. RYBY - zamiast panierować i smażyć ryby na tłuszczu, przygotuj rybę na parze, upiecz w piekarniku w rękawie foliowym lub zgrilluj. Zobacz przepis na Halibuta gotowanego na parze oraz Dorsza duszonego na parze z warzywami Jeśli nie

Jak gotować szparagi?

Jak gotować szparagi?

jedynie te końcóweczk i, które są naprawdę twarde.   Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.   Można także gotować

Menu dnia po włosku

Menu dnia po włosku

dag uprażonych orzeszków ziemnych Wyściel małe miseczki (lub dużą formę) folią kuchenną. Utrzyj na parze jajko i żółtka z miodem. Zdejmij z ognia, gdy masa zrobi się kremowa i gęsta. Przestudź. Ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z masą miodową. Napełnij foremki (lub formę), przykryj zwisającą folią

Samsung wyposażył szkołę gotowania Little Chef

Samsung wyposażył szkołę gotowania Little Chef

różne potrawy. Nawet jeśli będzie to ryba i ciasto zapachy potraw nie będą się przenikać.  Można też jedno danie piec, a drugie gotować na parze w tym samym czasie i w tym samym piekarniku (Steam Twin). W szkole Little Chef są nie tylko piekarniki, ale też lodówka Food ShowCase - nowy

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

nich trochę farszu, podnosimy boki i związujemy szczypiorkiem, formując sakiewkę. Układamy sakiewki w koszyczku do gotowania na parze i posypujemy kminkiem. Gotujemy pod przykryciem 8 min. Przygotowujemy sos: pomidor i oczyszczoną paprykę drobno kroimy, mieszamy, przyprawiamy oliwą, octem i solą

Szparagowe ABC: instrukcja nie tylko dla początkujących

Szparagowe ABC: instrukcja nie tylko dla początkujących

masła, cukier i sól. Czasami też zakwasza się kroplą soku z cytryny. W prawidłowym ugotowaniu szparagów najważniejsze jest, aby ich delikatne główki pozostały jędrne. Powinny wystawać z garnka i gotować się na parze. Jeśli nie mamy specjalnego garnka, wybierzmy po prostu ten największy. Zielone szparagi

Szparagi klasycznie

Szparagi klasycznie

, że tak przygotowane szparagi doskonale smakują podane od razu, nie brakuje im jednak niczego również na zimno. Autor: Mr. & Mrs. Sandman Szparagi w boczku z salsą z truskawek [Jakub Kuroń gotuje] Łosoś i szparagi to dobrana para. Kinga Paruzel dodała do nich jeszcze chrupiące ziarenka maku

Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami

Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami

kawałki, stopić na parze. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać stopioną czekoladę, krótko zmiksować. Do masy budyniowej dodać ubitą śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać. Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę

Domowe makarony

Domowe makarony

gotować na parze. Faktycznie, tak przygotowane kopytka są wyśmienite. Makaron 6 jajek 60 dag mąki pszennej, najlepiej tipo 00 sól Mąkę wysyp na stolnicę lub do dużej miski, w środku zrób dołek do którego wlej roztrzepane z solą jajka. Do wewnątrz dołka zagarniaj mąkę i zagniataj ciasto. Po zagnieceniu

Sycące menu na ciężki dzień

Sycące menu na ciężki dzień

Dobrym dodatkiem do barszczu będą pampuchy, czyli kluski na parze - na przykład z tego przepisu . Barszcz ukraiński 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego) 2 buraki 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny (z kapustą) 5 ziemniaków 1 duża garść ugotowanej białej fasoli 250 g mięsa

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

. Umyte warzywa (kukurydzę, paprykę, pora, dymkę, marchew i fasolkę) kroimy w słupki dł. około 5 cm. Gotujemy je na parze przez 3-5 minut, aby pozostały chrupkie. Warzywa mieszamy z gorącym makaronem, dodajemy sos chilli, zmiażdżony czosnek, olej sezamowy, sól i pieprz. (dla 3-4 osób)   Składniki

Menu dnia z greckimi ciastkami

Menu dnia z greckimi ciastkami

pieczenia, aż listki będą chrupiące. Przed podaniem posyp solą. Villeroy & Boch Urban Nature w okazje.info Tak przygotowane udka podawaj z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem oraz warzywami gotowanymi na parze. Zobacz przepis na: Udka kurczaka duszone z pomidorami i

Jak Aleksa Karolinski spełniła marzenie Marty Gessler

Jak Aleksa Karolinski spełniła marzenie Marty Gessler

Dlaczego tego nie zrobiłam? Znalazłam tylko parę przepisów zanotowanych na pożółkłych już kartkach. A przecież smak potraw przygotowywanych przez babcię Adelę na węglowej kuchni był do zatrzymania. Do dziś mam w pamięci obrazy kulinarne, zapachy i ciepło, które mnie ogarnia, gdy o niej pomyślę

Smutna rewolucja kuchni włoskiej

Smutna rewolucja kuchni włoskiej

zawartych w książce znajdziemy całą klasykę włoskiej kuchni regionalnej: od przekąsek przez makarony i warzywa po mięsa. Ciekawe, że nie ma tu ani jednego przepisu na deser.   Wybrałam spaghetti con le vongole (makaron z małżami) w wersji z pomidorami i bez, ponieważ jest to danie bardzo popularne we

Pani Marchew & imbir - swojska słodycz z orientalnym akcentem

Pani Marchew & imbir - swojska słodycz z orientalnym akcentem

żyzną glebę. To sprawdzony dostawca, który o swojej ziemi i o uprawianych przez siebie warzywach wie dosłownie wszystko - wyjaśnia Artur Matyjasik i dodaje: - Żeby nie stracić tego smaku, trzeba do minimum ograniczyć obróbkę. Zamiast wrzucać marchew do wrzątku, gotujemyna parze. Warzywa obieramy

Menu dnia na lekko

oliwie cebulę. Zagotowujemy zupę i doprawiamy roztartym majerankiem, pieprzem i solą. Rozlewamy do talerzy, posypujemy natką. Zamiast gotować łososia w bulionie (jak w przepisie) możesz również ugotować go na parze. Do sosu jogurtowego, oprócz kaparów i szczypiorku, można dodać posiekany świeży koperek

Palce Lizać, nr 18, 4 kwietnia

Supermarket: Co nowego na półkachPrzepis tygodnia: Wołowina duszona w winieTargi Eurogastro: Talenty na startTemat tygodnia: Pisarz za kuchennym stołemRadio Zet od kuchni: Łosoś gotowany na parze z sosem ze szpinaku i kolendrySzybkie danie: Ulubione makaronyTanie danie: Desery z galaretkąSzkoła

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Multicookera jest aż 10 programów, z pomocą których każdy może przygotować nawet trzydaniowy obiad: od zupy, poprzez sycący gulasz aż po delikatny sernik czy aromatyczny kompot: - Gotowanie na parze - pozwala na obróbkę termiczną produktu przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Tryb

Imprezowe sałatki

fetą i migdałami Składniki: (na 4 porcje) 1 duży brokuł lub 1 opakowanie mrożonych różyczek brokuła 125 g sera feta 50 g płatków migdałowych 3-4 łyżki majonezu sok z cytryny, do smaku sól, pieprz Brokuły ugotuj na parze al dente (mają być ugotowane, ale nadal jędrne). Płatki migdałowe upraż na suchej

Jesień w kuchni. Kluski kładzione

. przepis na kluski z kapustą) i gotujemy je przez około 10 minut w osolonej wodzie lub rosole. Polewamy stopionym masłem. Składniki 15 dag cebuli tłuszcz do smażenia 40 dag ugotowanych  ziemniaków 30 dag  sera twarogowego 2  jajka 3 dag mąki sól i pieprz do smaku 1,5

Seler - ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm

g zimnego masła 1  jajko   Sposób przygotowania Robimy bulion. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Potem odstawiamy bulion na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka

Drugie danie na lekko

obiadowy KENWOOD Esbit Termos obiadowy 0,5 litra Tescoma Termos obiadowy 1L Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Gotowanie na parze pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych w przyrządzanym produkcie. Oprócz białej ryby (np. dorsza

Mazurki jak z obrazka

na parze czekoladę z wodą. Dodaj śmietankę i masło. Gotuj, aż część wyparuje, pamiętając, że po wystygnięciu masa bardzo zgęstnieje. Zdejmij z ognia, gdy masa będzie miała konsystencję gęstego miodu. Gotową masę wylej na upieczony wcześniej spód. Odstaw do zastygnięcia, a potem udekoruj według

Obiad na zielono

liście szpinaku ugotuj na parze przez 1 minutę. Następnie razem z czosnkiem i 3 kostkami lodu zmiksuj całość na gęsty krem, dopraw solą. Plastry indyka umyj i osusz, a następnie gotuj na parze przez 5 minut. Na dno talerza wyłóż sos szpinakowy i ugotowanego indyka. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą

Światowa kariera panna cotty

Po włosku "panna" oznacza śmietankę, "cotta" z kolei jest przymiotnikiem pochodzącym od czasownika cuocere, czyli gotować. Zatem nazwa deseru oznacza "gotowaną śmietankę". Wyjaśniam to, ponieważ parę lat temu gdzieś na Mazurach wpadła mi w ręce karta restauracyjna po

Menu dnia w stylu azjatyckim

, smaż minutę. Dodaj sos, gotuj jeszcze minutę, mieszając. Mąkę połącz z 2 łyżeczkami wody, wlej do potrawy. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Autor: Miesięcznik Kuchnia Mango kupione w sklepie często bywa niedojrzałe, ale wystarczy dać mu parę chwil na parapecie (najlepiej w towarzystwie jabłek lub bananów), to

Szparagi - dla początkujących w kuchni

. Robimy sos: sok z kapusty mieszamy z żółtkami w metalowej misce, którą ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy, powoli wlewając masło.* Po 8-10 minutach sos powinien być gęsty i kremowy. Zdejmujemy go znad pary, solimy i pieprzymy, ucieramy jeszcze chwilę. Przykrywamy folią, aby nie

Sałatki w dziesięciu odsłonach

na kawałki. Wymieszaj sałatę z orzechami i rodzynkami. Polej sosem, przypraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kurczaka. Przepis: Miesięcznik Kuchnia Sałatka z kuskusem, grillowanym kurczakiem, granatem i miętą [Jakub Kuroń gotuje] RIO Koziol Łyżki do sałatek Vialli Design

Makaron nieźle zapieczony

mąki 1/2 łyżeczki soli duża szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 250 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka 100 g startego parmezanu 400 g różyczek brokuła mrożonego lub świeżego, ugotowanego al dente na parze 2 pojedyncze piersi z kurczaka, ugotowane i pokrojone w kostkę lub 400 g

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Gotujcie ją w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze - wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. Możecie ją zamrażać i robić z niej przetwory. Składniki 400 g   fasolki szparagowej 50 g  masła 1 mała

Warzywa al dente

, ile ich potrzebuję na porcję. Garść fasoli jest dla jednej osoby. Myślę przepisem, wielkością garnka, blachy. Kiedy przynoszę warzywa do domu, najczęściej mam już gotową strategię. Gotowanie na parze i w kuchence mikrofalowej w małej ilości wody może uratować wartości odżywcze warzyw. ''The Journal of

Sprzęty kuchenne dla dbających o linię

Gotowanie na parze to najlepszy sposób na zachowanie wartości odżywczych naszych dań. Dzięki MicroMax możesz przygotować na parze zdrowe i pyszne potrawy, używając do ich przygotowanie kuchenki mikrofalowej. Wystarczy napełnić pojemnik wodą, nałożyć kolejne części, włożyć do środka to, co chcesz

Deser z nietypowym składnikiem

brzegu, ale lekko 'drżące' po środku. Całkowicie studzimy i dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ostudzone można polać polewą (2 kostki czekolady rozpuszczamy na parze z masłem) i posypać rozgniecionymi ziarnami kawy. Smacznego!  Piekłam ciasto z połowy składników i wyszło mi 12 małych brownie jak

Jaka ryba na Święta? Propozycje Wysokich Obcasów

początkujących kucharzy skazuje na sukces Przeczytaj przepis Filet z sandacza można przygotować na parze lub go tradycyjnie usmażyć. Przeczytaj przepis Handlowcy przez lata trzymali mnie w przekonaniu, że makrela występuje wyłącznie w formie wędzonej. Aż tu nagle kupiłam w sklepie znajomy kształt w wersji

Książki kulinarne - nowa porcja pysznych lektur

posiłki (polecam zupę selerową z masłem jabłkowym), sałatki, kanapaki, tortille, ?dania w misce? (np. curry z kalafiora), jednogarnkowe, słodkości, przetwory (np. marynowana okra) i sosy. Niektóre przepisy uwzględniają 4 warianty dań - z sezonowymi dodatkami na każdą porę roku.   By dobrze gotować

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

gryczana. Zobacz również przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną . Gołąbki z pęczaku i grzybów 2 męskie garście suszonych grzybów 2 szklanki pęczaku 1 głowa kapusty (niby powinna być biała ale z włoskiej są delikatniejsze) 2 dorodne cebule 20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę 2 jajka do pary sól

Menu dnia z koktajlem owocowo-czekoladowym

doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj i zestaw z ognia. Różyczki brokuła i kalafiora ugotuj na parze al dente (ok. 5 minut).  Przełóż brokuły i kalafiora do przygotowanej foremki. Posyp połową sera i zalej

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

tłoczenia i doprawić do smaku ulubioną przyprawą lub marynatą do ryb. 3. Wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 165°C na 15 min. 4. Warzywa ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. 5. Puree lub frytki przygotować wg przepisu na opakowaniu. 6. Rybę opruszyć

Co położyć na wegańskim grillu? Jadłonomia gotuje dla Wysokich Obcasów

kulinarnej mapy. A jeśli dodatkowo do ich przygotowania wykorzysta się odpowiednie techniki, to zmienią się w prawdziwe gastronomiczne dzieła sztuki. Dlatego zamiast wciąż gotować warzywa w wodzie ze szczyptą soli, lepiej upiec je w papilotach, zgrillować na rozgrzanym ruszcie lub ugotować na parze z czarnej

Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

. Wylewamy wodę, wyjmujemy jajka, lekko nadtłukujemy ich skorupki. Delikatnie umieszczamy jajka z powrotem w garnku i zalewamy taką ilością herbaty, aby były przykryte. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu dolewając

Totalna obsesja! Modelki chwalą się swoimi posiłkami na Instagramie! Co lubią jeść najbardziej?

je ograniczać - zdradziła w swoim programie modelka. Instagram/jourdanofficial Instagram/jourdanofficial Na śniadanie kanapki z pełnoziarnistego razowego chleba posmarowane awokado, a na obiad grillowana pierś z indyka z warzywami gotowanymi na parze. Karolina na co dzień stawia na

Kurczak i warzywa - zgrany duet

. Zalać mlekiem i odstawić na 15-30 minut - mleko sprawi, że piersi po usmażeniu nie będą wysuszone. Po tym czasie mięso usmażyć na oliwie. Brokuły ugotować na parze - ja wlewam odrobinę wody na dno garnuszka i gotuję na dużym ogniu pod przykryciem ok. 5-7 minut- powstała para ugotuje brokuły. Ząbek

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

, aż warzywa będą miękkie. Do warzywnej mieszanki dosypać świeżą kolendrę i podawać. Wartości odżywcze 1 porcji: 207 kcal, białko 8 g, węglowodany 24 g, tłuszcz 9 g HOFFNER GARNEK DO GOTOWANIA NA PARZE 5 ELEM HF-9189 Rodzaj: Klasyczny Indukcja Zastosowanie: Do gotowania na parze

Wielkanocne mazurki: zrób to sam

to zrobić szybko, zanim lukier zastygnie. Kto woli masę, nie lukier, może skorzystać z innego przepisu: trzeba rozpuścić na parze 18 dag gorzkiej czekolady z 1/4 szklanki wody. Do płynnej dodać 1/3 szklanki śmietanki kremówki i 2 łyżki masła. Potem gotować i mieszać, aż część wyparuje, pamiętając, że

Dzień Babć

. Czekamy, aż polewa zastygnie, kroimy na porcje. Uwaga: oczywiście, można ułatwić sobie pracę, robiąc polewę po prostu ze stopionej czekolady. Aby taka polewa nie zmatowiała po ponownym zastudzeniu, najlepiej jest stopić tabliczkę czekolady na parze, a do roztopionej dodać drugą tabliczkę - tym razem

Menu dnia z makaronem z kurczakiem

1/2 szklanki cukru kilka kropli olejku waniliowego 1.5 szklanki wiórków kokosowych Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Wsyp do miseczki 18-20 dag czekolady, rozpuść w mikrofalówce lub na parze, przestudź. Ubij białka ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i wanilię

Co jeść w kwietniu?

płyn do czyszczenia jamy ustnej. W kuchni najczęściej stosuje się liście koperku, świeże lub suszone. Mają one delikatny smak i dobrze komponują się z sałatkami, warzywami, pastami na bazie białego sera, a także rybami, np. wędzonym lub gotowanym na parze łososiem. Świeży koperek najlepiej przechowywać

Ziemniak - może zaskoczyć!

piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i

Banany w stylu wytrawnym

, warzywa oraz jabłko możemy także ugotować na parze (będą miały bardziej intensywny smak i zapach), a dopiero potem połączyć je z bulionem i resztą składników zupy. Składniki 25 dag  ryżu 2  cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki  curry curry 25 dag wędzonego tofu 2  banany

Kucharz miesiąca: David Toutain - maksymalny minimalizm

, mieszając, aż krem zgęstnieje. Dodajemy żelatynę (namoczoną i odciśniętą), mieszamy, przecieramy przez sitko. Gotujemy na parze (sprawdzamy temperaturę kremu powinna wynosić 120°C), studzimy, miksujemy. Ważymy krem i łączymy go z ubitą kremówką (wagowo 1:1; np. 100 g kremu i 100 g śmietanki

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

wody wrzuca się borlotti, czyli kawałek słoniny, pokrojony czosnek, cebulę, marchewkę oraz seler naciowy i gotuje się wszystko na małym ogniu parę godzin, a potem miksuje część fasoli i jarzyn, pozostawiając resztę w pierwotnej formie. Na koniec dodaje się krótki makaron, który gotuje się w zupie, a

Menu dla urody

pestkach dyni, jajach, wątróbce, w wielu warzywach (najwięcej jest go w marchwi, dyni, brokułach, brukselce i botwinie) oraz w owocach (brzoskwiniach, melonach, morelach, pomarańczach). Przeczytaj przepis na brokułowy smoothie - ratunek dla zniszczonej cery Kosmetyka w menu? Nie tylko. Beta-karoten

Kluski - tani sposób na domowy obiad

Kręglicka Kluski na parze, zwane też pampuchami, można obecnie kupić w niemal każdym markecie. Niemniej ich przygotowanie nie jest wcale trudne, a jednocześnie - niedrogie. Podawaj je na ciepło - wytrawnie: jako dodatek do mięs lub z sosem, albo na słodko: z dżemem, owocami lub owocowym musem. Kluski na

Przepisy na grilla: mięso i ryby

filecie ułóż plasterki cytryny. Złóż folię ponad rybą, tak aby powstała torebka. Wzmocnij jej brzegi, kilkakrotnie je zaginając. Przygotowane pakieciki z rybami ułóż na rozgrzanym grillu i piecz, aż w środku wytworzy się tyle pary, że zaczną przypominać poduszeczki.

Dania wielkanocne. Sprawdzone przepisy świąteczne

rzeżucha   Sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, obieramy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy żółtka i siekamy je niezbyt grubo. Robimy domowy majonez (przepis na str. 43). Rzeżuchę drobniutko siekamy, mieszamy z majonezem, napełniamy masą dołeczki po żółtkach. Posypujemy posiekanymi

Dania na każdą kieszeń. Przepisy z dynią

. z kwiatów pomarańczy lub akacjowego) 3-4 łyżki  Grand Marnier skórka otarta z 2  pomarańczy 1 łyżeczka  cynamonu 220 ml kremówki 2 łyżki serka  mascarpone kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji   Sposób przygotowania Dynię gotujemy na parze, bardzo

Slow food - na wiosenną sjestę

, odłam zdrewniałą końcówkę (główki pozostaw w całości) i pokrój w takiej długości kawałki, żeby się zmieściły do kokilek. Pozostałe szparagi włóż do wrzącej osolonej wody na 8 minut lub ugotuj na parze i trzymaj w cieple. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzuć lekko zgnieciony ząbek czosnku i kawałek

9 pomysłów na lekki obiad - z pysznymi warzywami!

gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby

Kuchnia włoska na rozgrzewkę. Gotowana wołowina

resztę warzyw oraz zioła. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez parę godzin, dodając sól, pieprz i szczyptę cukru. Miksujemy, dodajemy oliwę oraz posiekaną ostrą paprykę. Gotujemy sos jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do ostudzenia i podajemy, gdy będzie zupełnie chłodny.   Salsa verde

Po prostu pesto. Obiad gotowy nawet w 10 minut

parze 10-15 minut. Niewykorzystane pesto można połączyć z białym serem i zjeść na śniadanie albo podać z grzankami i małymi serkami mozzarella na przekąskę. Autor: Agnieszka Kręglicka Parowar Kalorik SK5 Tefal VC parowar Zelmer parowar Sprawdź ceny ? Porównaj ceny

42 Vital - niskokaloryczna dieta roślinna w proszku

cennego błonnika, którego włókna dłuższy czas utrzymują się w żołądku zapewniając uczucie sytości, jak po spożyciu obfitego posiłku. Nie namawiamy do bycia cały dzień na diecie w proszku. Jeśli chcesz zgubić parę kilogramów, zastąp jeden lub dwa posiłki 42 Vital. 42 Vital - s posób przygotowania Do

Drób wysokich lotów

, zmniejszamy ogień, dusimy bażanta przez godzinę, co 10 minut odwracając. Odlewamy sos i zagęszczamy go śmietaną. Brytfannę z bażantem odkrywamy, wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podajemy z sosem i warzywami ugotowanymi na parze. * Każdy kucharz (ja nie jestem wyjątkiem) ma

Między czajnikiem a żelazkiem - hotelowa szkoła przetrwania

;chińczyk na wynos" totalnie się nie nadają do gotowania na parze. Dlatego czasem trzeba improwizować z innymi naczyniami. JAK Z UŻYCIEM CZAJNIKA ZROBIĆ WYSTAWNE ŚNIADANIE? Poza ekscesem z podgrzewaniem żarcia nad parą nie miałam na sumieniu większych przewinień z czajnikiem. Jestem w stanie wyobrazić

Migdałowe inspiracje - przepisy z różnych stron świata

przepisu na opakowaniu. W małym rondelku zagotuj 1/2 szklanki wody, wrzuć cebulę i paprykę. Duś 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odcedź, dodaj pomidora i ananasy, potem upieczone migdały i sos, wymieszaj, gotuj 5 minut. Podawaj z ryżem. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Alfajores, to kruche markizy

Spotkanie z kluskami. Tanie gotowanie

mąką i pianą ubitą z białek. Starannie wymieszaj, a jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj parę łyżek słodkiego mleka. Porcje ciasta kładź łyżką na osoloną wrzącą wodę. Przykryj, aby urosły na parze, a gdy wypłyną na wierzch, wybieraj je łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Cebulę drobniutko

Menu dnia ze złocistym kurczakiem

podwójnie złożonych arkuszach folii aluminiowej i luźno zawiń, pozostawiając nieco miejsca dla tworzącej się pary. Połóż na gorących węglach i piecz 45-50 min. Autor: Zuzanna Wiciejowska Na zakończenie posiłku proponujemy zdrowy deser z jogurtu, z owocami i bakaliami. Jeśli te z przepisu Ci nie odpowiadają

Yotama Ottolenghi - mariaż Wschodu z Zachodem

Yotam Ottolenghi - kucharz i autor książek kulinarnych: "Plenty" i "Plenty More", "Ottolenghi The Cookbook" oraz "Jerusalem", która właśnie trafia do polskich księgarń. Zanim pochodzący z Izraela Ottolenghi na dobre zajął się gotowaniem, pracował jako

Dynia na słodko - ciasta i desery

łyżki serka  mascarpone kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przygotowania Dynię gotujemy na parze, bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon. Schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną śmietanę

Jak tuńczyk z cielęciem Vitello tonnato

, że była to ciekawa propozycja, nie zawsze jednak spotykała się z aprobatą biesiadników. Wszak gotowany tuńczyk z oleju nie jest najlepszą rzeczą na świecie. Vitello tonnato to potrawa, która jakoś nigdy nie wychodzi z mody. Można ją znaleźć w menu właściwie każdej włoskiej restauracji na świecie

Węgierka. Śliwka w roli głównej

, gdy z braku czasu zamiast na kruchym spodzie śliwki lądują na patelni już przy gościach, karmelizują się w maśle z cukrem i podlane strohem płoną efektownie, udając deser zamierzony.Im dłużej gotuję, tym trudniej mi wybierać, która para na talerzu będzie idealna. W głowie kłębią się przeróżne

Jesień na stole

ściśle w rulon i związujemy sznurkiem. Roladki gotujemy przez 20 minut w pojemniku do gotowania na parze. Przed podaniem usuwamy sznurek i kroimy mięso na plastry. Polewamy oliwą i podajemy z resztą kiełków.Dodatek kiełków to nie tylko piękna dekoracja, ale również solidna porcja składników odżywczych

Nigella - (domowa) bogini wśród śmiertelników [TEAM NIGELLA]

zamiast snuć plany na temat wnucząt powinna skoncentrować się na nim. Czym Saatchi tłumaczył łzy Lawson? Wymianą argumentów. Jego zdaniem ta małżeńska sprzeczka skończyła się zanim para dotarła do domu - w zgodzie i radości."Sielanka" nie trwała jednak długo. Saatchi - podobno zanim poinformował

Gruszka na cztery sposoby

sos: ubijamy jajko i oba żółtka z cukrem. Wino zagotowujemy ze skórką cytrynową. Wlewamy bardzo powoli wino do masy jajecznej, stale mieszając, by jajka się nie ścięły. Dodajemy wanilię. Stawiamy masę na garnku z wrzącą wodą i ubijamy dalej, gotując sos na parze, aż zgęstnieje. Ostudzone gruszki

Co jeść w maju?

szparagi sprężyste i skrzypiące przy ich pocieraniu. Cienkie zielone sztuki nadają się do jedzenia na surowo. Do gotowania warto wybrać te grubsze. Zielonych szparagów nie należy obierać przed gotowaniem (np. na parze), które nie trwa dłużej niż 3-4 minuty. Doprawiamy je dopiero po wyjęciu z wody, do

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

lub limonki. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Warto do swojego menu na stałe wprowadzić ryby. Te gotowane na parze czy pieczone z odrobiną oliwy z oliwek są najlepsze. Możemy dodać brokuły, czy parę liści rukoli i pełnowartościowy lunch gotowy. Gotowany łosoś z sosem jogurtowym 600 g

Królewskie grillowanie

zamrażalniku przez 30 minut, aby go znieczulić przed gotowaniem. W ogon wbij dwie długie wykałaczki szaszłykowe, aby podczas gotowania się nie zwinął. Przygotuj garnek do gotowania na parze i gotuj homara przez trzy minuty na każde 500 g jego wagi. Po ugotowaniu wystudź i wyjmij mięso z ogona oraz ze szczypiec

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie pączki

, oraz salama da sugo , bardzo aromatyczna, pełna przypraw duża kiełbasa gotowana przez parę godzin przed podaniem), ma przeciwwagę w postaci innego mięsiwa: cielęciny, kapłona i zająca. Wszystko się zgadza z tradycją oprócz deseru. Artusi ucieka w lody i nie serwuje typowego ciasta, jak chociażby

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

, podgrzewając na parze, ubijamy, aż powstanie gęsta piana. Zdejmujemy znad pary i wkręcamy w pianę roztopione masło, wlewając je cienką strużką. Robimy jajka w koszulkach: do dwóch szerokich rondli wlewamy tyle wody, aby sięgała do wys. 8-10 cm. Do każdego rondla wlewamy po połowie octu. Zagotowujemy

Łatwy do zdobienia, a efekt powalający. Szalej z karmelem

;przegrzebków sól, pieprz   Sposób przygotowania W rondelku rozpuszczamy 3 łyżki cukru i miód w 2 łyżkach wody, podgrzewając na małym ogniu. Gotujemy parę minut, aby karmelowy sos zgęstniał. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Pół szklanki cukru rozsypujemy na desce do krojenia. Przegrzebki

11 nowych, szalenie uzależniających sposobów na szparagi

przygotowania Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 10 min ? po wystygnięciu obieramy. Szparagi - odłamujemy twardą część, miękką obieramy do 1/3 wysokości i gotujemy na parze do miękkości. Prawdziwki - suszone grzyby zalewamy szklanką wody, moczymy i gotujemy w tej samej wodzie. Prawdziwki świeże zalewamy

Pełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

gęstą, puszystą masę. Wlej przegotowane i przestudzone mleko, dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj, ubijając trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą, a krem

Dieta 5 czynników Harleya Pasternaka

: koktajl z owoców sezonowych lub mrożonych Wariant III: sałatka z tuńczyka ( 80g tuńczyka, cebulka, pomidor, ogórek kiszony, szczypiorek) Kolacja: Wariant I: 150 g piersi z kurczaka gotowane na parze z warzywami (marchewką, selerem, cukinią), 50g dzikiego ryżu Wariant II: Łosoś pieczony na grillu ( 150 g

Szczypiorek, koperek, pietruszka - zielenina na pierwszym planie

Ta prosta domowa zupa będzie idealnym i niedrogim daniem, w sam raz na wiosenny i letni obiad. Zamiast lanych kluseczek, możesz dodać do niej np. drobny makaron. Wypróbuj również przepis na zupę koperkową z wędzonym łososiem . Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych - krok po kroku

Houseware owalne Naczynie żaroodporne prostokątne Zen Naczynie żaroodporne Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info (przepis Zofii Haberek)   Składniki 2 kg niezbyt tłustej wieprzowiny (łopatka, szynka lub oba rodzaje pół na pół

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

szklankach wody. Marchew, cebulę i czosnek obrać, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować na parze, a następnie zmiksować na drobne cząstki. Dodać do tego soczewicę i chwilę miksować. Do tak otrzymanej masy dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Masę przelać do formy keksówki wysmarowanej

Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

pieczenia i chilli, mieszając. Łączymy z masą czekoladową i nakładamy  do natłuszczonej, wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24-26 cm.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180°C.  Robimy sos: rozpuszczamy na parze czekoladę mleczną i mieszamy ze śmietanką. Ciasto podajemy na

Co zabrać do pracy? Przepisy na najlepsze przekąski

. Zawijamy liść kapusty do środka, pomagając sobie matą. Formujemy rulonik. Krótsze boki smarujemy wasabi. Na ryżu rozkładamy mięso. Tak przygotowany rulonik możemy ugotować na parze, w specjalnym urządzeniu lub na sitku ułożonym na garnku z gotującą się wodą. Wówczas podajemy nasze gołąbki na gorąco. Kroimy

Jedzenie do zadań specjalnych

tłuszczowych z grupy omega-3. Nie dość, że wspierają pracę całego układu krążenia, to jeszcze wspomagają działanie leptyny - zwanej także hormonem sytości. Aby były najzdrowsze, ryby najlepiej gotować (przede wszystkim na parze) lub zapiekać w folii. Gotowany łosoś z sosem jogurtowym 600 g surowego filetu z

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

proces przygotowania, dodać listę składników, a następnie zapisać pośród swoich przepisów i udostępnić.   W końcu gotowanie jest pasją, której trzeba doświadczyć a przede wszystkim, którą trzeba się dzielić! Z piekarnikiem FRANKE myMenu! Franke Franke myMenu: nowy sposób na piekarnik  

Coś na szybko? Zapiekanki!

gotujemy na parze. Naczynie do zapiekanek smarujemy połową masła. Resztę masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy powoli mleko, mieszając, solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Osączamy szpinak i kroimy go na dość grube

Przepiórka w różach

Przetłumaczony u nas jako "Przepiórki w płatkach róży" oryginalny tytuł powieści Laury Esquivel brzmi "Como agua para chocolate". Tytuł ten, będący w Meksyku potocznym wyrażeniem, dobrze oddaje literacką historię. Być "jak woda do czekolady" to być w stanie wrzenia

Krewetki

wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w paski skórkę cytrynową. Ponad powierzchnią wody umieszczamy koszyk do parowania, wkładamy do niego krewetki. Przykrywamy i gotujemy na parze 2 minuty, a następnie przekładamy do miski z lodem. Z podanych składników robimy marynat, wlewamy ją do woreczka i wkładamy