gotowanie buraka

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Zobaczcie jak w łatwy sposób możecie go przygotować. Z barszczykiem najlepiej komponują się uszka. Na nie też znaleźliśmy ciekawy przepis.

Spiec buraka

Jeszcze dekadę temu burak był warzywem niedocenianym. Aż ktoś wpadł na pomysł, by go piec

Buraki na słono i słodko

Buraki najczęściej goszczą na naszych stołach w postaci barszczu, buraczków zasmażanych lub ćwikły. To jednak nie wszystkie dania, do których możemy je wykorzystać. Coraz bardziej popularne stają się bowiem różnorodne ciasta i desery, przygotowywane na bazie buraków oraz buraczanego soku.

Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO]

Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO]

Tylko u nas! Zwycięskie menu Top Chefa

Tylko u nas! Zwycięskie menu Top Chefa

rondelka i wszystko razem zagotuj. W momencie kiedy marynata zacznie się gotować dodaj do niej pokrojone na krajalnicy cienko buraki, następnie pogotuj jeszcze 2 minuty i odstaw do ostudzenia. Gdy zalewa ostygnie wyciągnij buraki i dodaj kozi ser który powinien być tylko doprawiony do smaku solą i

 Przemysław Linek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

Przemysław Linek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

pół, aby był widoczny wyraźnie czerwony kolor mięsa. Przygotowujemy buraki. Zagotowujemy czerwone wino i redukujemy, aż odparuje alkohol. Dodajemy maliny, gotujemy tak długo, aż się rozpadną i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Na koniec zredukowany sos zaciągamy 20 g zimnego masła

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

prawdziwy barszcz ukraiński podajemy odgrzewany, nie krócej niż godzinę po zakończeniu gotowania. Dobry barszcz to wynik czasochłonnego procesu i uwagi. Kiedy jednak nie dysponujemy odpowiednią ilością czasu, potrzebną do przygotowania buraków - mycia, krojenia i gotowania, możemy ułatwić sobie

Bohater świątecznego stołu

Bohater świątecznego stołu

najmniej 12 goździków co najmniej po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 szklanka czerwonego octu winnego 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu łyżeczka soli Buraki obieramy, myjemy, w razie potrzeby kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości, następnie płuczemy zimną wodą. W

Z szacunkiem do buraka

Z szacunkiem do buraka

koloru0 śmietana 22 proc. do podania koperek do posypania   Obraną i umytą włoszczyznę oraz buraki zetrzyj na tarce (kapustę poszatkuj), ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę na cząstki. Do gotującego się bulionu warzywnego, rosołu lub wody włóż włoszczyznę (bez kapusty) i cebulę. Gotuj około 10 minut

3 wegańskie przepisy z burakami

3 wegańskie przepisy z burakami

, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

- w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Krok 3 Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Krok 4 Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat oraz obrane

Zakochaj się na wiosnę w... buraku

Zakochaj się na wiosnę w... buraku

buraki pokrojone w kostkę. Udka kurczaka kroimy na pół (oddzielamy podudzia od pałek) i wkładamy do marynaty. Zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Trzeciego buraka i marchewki kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie (w osobnych rondelkach), do momentu aż będą miękkie. Odcedzamy. Udka

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

przeddzień gotowania zupy zalewamy wodą grzyby. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie i odcedzamy, nie wylewamy wywaru. Obieramy pozostałe buraki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach lub w malakserze.Krok 2Wrzucamy je do garnka, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy 20 minut

Zimowe przetwory

Zimowe przetwory

kg brązowego cukru 75 ml wody 6  cytryn 1 czubata łyżka mielonego  imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża garść całych  migdałów bez skórki Sposób przygotowania Gotujemy buraki do miękkości (1 godz.). Odcedzamy je i kroimy w małą, równą kostkę, a

Wigilijne menu dla najmłodszych

Wigilijne menu dla najmłodszych

, 2 większe buraki, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 małe jabłko Do osolonej wody wrzucamy mięso, gotujemy do miękkości, po czym wyjmujemy z wywaru. Do bulionu dodajemy czosnek, a po kilku minutach, pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie startych buraków oraz

Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami

Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami

czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut, aż zmięknie. Zupę rozlej do

Pisanki z natury

Pisanki z natury

składników (oprócz buraka) zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 łyżki octu i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Buraka zalewamy wrzątkiem, dodajemy ocet i już nie gotujemy, aby nie stracił koloru. Gotowe barwniki odcedzamy do dużych słoików. 1. Przecedzony barwnik wlewamy z powrotem

Zupa na niepogodę

Zupa na niepogodę

buraków 1 marchewka 2 cebule 150 g boczku 200 g czerwonej kapusty 1 puszka krojonych pomidorów 2 l bulionu 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki kaparów 2 łyżki cukru świeżo mielony pieprz sól kwaśna śmietana koperek Fasolę namaczamy w wodzie na noc. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w

Tradycyjne dania inaczej

Tradycyjne dania inaczej

przyrumieni - wlewamy około 1/2 l marynaty. Energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje mniej więcej o 1/3. Łososia wyjmujemy z marynaty, osuszamy i smażymy na pozostałym maśle, po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy z paskami buraków

Kucharz miesiąca: Jacek Grochowina

Kucharz miesiąca: Jacek Grochowina

, pieprzu i redukcji porto. Po 2 godzinach formujemy kulki, schładzamy. Gotujemy próżniowo w folii (2-3 minuty w 84°C), studzimy w wodzie z lodem. Soki z buraków i pomarańczy redukujemy (oddzielnie) do konsystencji syropu, łączymy i dodajemy agar. Kulki foie gras zamaczamy w żelu, tak aby równo się

Świąteczne inspiracje z Grzegorzem Łapanowskim

Świąteczne inspiracje z Grzegorzem Łapanowskim

zawartość słoja. Przykryć go lnianą ściereczką i odstawić  w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 72 godziny. Przecedzić. Barszcz: Zagrzać bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Buraki obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do bulionu. Gotować kilka minut na małym ogniu, tak żeby

Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

mąki, jajko, sól i pieprz. Ugnieść dokładnie. W razie potrzeby dodać mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2min) Puree z buraków:1 duży ugotowany burak1 łyżka śmietany kremówki1

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

masy lepimy kulki, najlepiej zwilżonymi rękoma. Gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy z barszczem.   * Zakwas , a właściwie sok z kwaszonych buraków można już kupić w wielu sklepach (ma go w ofercie m.in. firma BioFood). Proporcje na 1,5 l: Składniki 3-4 średnie  buraki 1

6 doskonałych przepisów na risotto. Kuchnia włoska

6 doskonałych przepisów na risotto. Kuchnia włoska

czosnek. Dalej postępujemy jak na etapie 1 i 2. Na ostatnim mieszamy risotto z masłem i pozostałymi burakami. Posypujemy kozim serkiem i listkami tymianku, skrapiamy sosem. SISTEMA Microwave Pojemnik do gotowania ryżu TRISTAR Do gotowania ryżu BARTSCHER Urządzenie do gotowania

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości. Burak przeżywa ostatnio renesans popularności. Jest zdrowy, tani i daje mnóstwo kulinarnych możliwości. Proponujemy krem z buraka w wersji wykwintnej z białym winem. Podawaj z kleksem śmietany

Sycące menu na ciężki dzień

ugotuj prawie do miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny (piana na powierzchni). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj

Knedle na 5 sposobów

porcjami wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 8-10 minut, na małym ogniu. Po wyjęciu obtaczamy knedle w biszkoptach i podajemy. 120 g czerstwego białego pieczywa 50 g posiekanej cebuli 20 g masła 100 g ugotowanych, obranych i pokrojonych kostkę buraków 2 jajka 50 g ricotty 20 g mąki łyżka posiekanej

Wytrawna Wielkanoc

80 ml śmietany 12 proc. 50 g suszonych grzybów sól pieprz jajko ugotowane na twardo 400 g białej kiełbasy zalej bulionem, dodaj kości wędzone, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko gotuj ok. 30 min. Zdejmij z ognia i ostudź. Wyjmij z wywaru kiełbasę, pokrój ją na plasterki i usmaż

Ulubione dodatki do obiadu - doskonałe na zimę!

buraczki zasmażane 5 buraków 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz cukier Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (około godziny). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i

Kolorowe sałatki

około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdzamy, nakłuwając go widelcem). Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-15 minut, odcedzamy i studzimy. Orzechy prażymy na suchej

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

. Dopraw pieprzem i majerankiem. Inny sposób, równie dobry, to po prostu gotowanie buraków w wywarze. Najlepszy barszcz wigilijny 1.5 l wody 1 kg buraków jednej wielkości 1 por 1 marchewka 2 korzenie pietruszki ziele angielskie cebula plaster selera 3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe pieprz

Kremowe zupy - solidne i pyszne

jabłka pokrój w plasterki. W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

zlepiły. Gdy zamarzną, można je włożyć do woreczków. Do garnka wrzucamy je wprost z torebki i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Mrożenie nie wadzi również masie makowej i bazie do kisielu żurawinowego. Grudniowy weekend warto też?wykorzystać na pieczenie choinkowych pierniczków.   Składniki

Koktajl na zdrowie!

układamy pesto. 200 g dowolnych kiełków 100 g koziego sera (twarogowego) Sos malinowy: 200 g świeżych lub mrożonych malin sok z 1 cytryny Przygotowujemy sos. Maliny i sok cytrynowy gotujemy przez 20 min na małym ogniu, aby nadmiar płynu odparował. Gęsty sos przecieramy przez drobne sito. Kiełki płuczemy i

Alle jaja

; Sposób przygotowania Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty

Menu dnia z łososiem w czerwonej marynacie

, drobno pokrojoną papryczkę chilli i czerwoną cebulę oraz posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Pomidorki cherry pokrój w plasterki, jajeczka przepiórcze ugotuj, obierz i przekrój na pół. Całość dekoracyjnie ułóż na talerzu. Udekoruj kiełkami lucerny. autor: Artur Pijanowski Dodatek gotowanego

Palce Lizać, nr 55, 17. stycznia

Supermarket: Nowości na półkachTemat tygodnia: Piąta ćwiartka, czyli podrobySzkoła gotowania: Gruzińskie pierożki chinkaliGotuj z dziećmi: Ferie na nartachPalce lizać polecają: Krem z pieczonych buraków z kozim serem, miodem i melisąCztery sposoby na...: Domowy pasztetPomysł na kuchnię: Lodowe

Pyszne warzywa korzeniowe

lub 1 opakowanie mrożonej marchewki 2-3 duże ziemniaki 1 łyżka masła sól pieprz mała papryczka chili (opcjonalnie) 1/2 opakowania (100 g) śmietany 18-22 proc. (opcjonalnie) Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz i gotuj do miękkości w bulionie, następnie zmiksuj, dodaj masło, dopraw

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

mały słoiczek kaparów sól i pieprz do smaku Majonez wegański: 1/2 szklanki oleju ryżowego 1/2 szklanki mleka sojowego (można użyć innego, ale na sojowym wychodzi najgęstszy) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku łyżeczka octu winnego Warzywa gotujemy bez obierania do miękkości. Odcedzamy, studzimy

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

garść startego sera pecorino sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz

Zupy jak u mamy

, włóż do garnka i zalej 2 litrami gorącej wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj kostki bulionu warzywnego, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu, przy lekko uchylonej pokrywce około 15 minut. Dodaj przecier i sok pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i sokiem cytrynowym. Gotuj jeszcze 5-7

Zróbmy sobie jaja

1,5-2 cm ponad powierzchnię buraków. Zagotuj, częściowo przykryj i gotuj, aż buraki będą miękkie (około 40 minut). Buraczki wyjmij łyżką cedzakową (możesz wykorzystać je na barszcz lub ćwikłę), odmierz 2 szklanki wywaru, wlej do rondelka i zagotuj z octem, cukrem, solą, listkami laurowymi i

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję

Świąteczne standardy

na 3-4 dni. Robimy czysty barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku, dodajemy obrane, pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka

Deser z nietypowym składnikiem

Oprócz marchewki, ciasta możemy przygotowywać z dodatkiem innych warzyw, przede wszystkim buraków, dyni, ale i pomidorów (zobacz np. przepis na tort pomidorowo-czekoladowy ). Poniżej znajdziecie również wideo z przepisem na brownie z burakami w wersji wegańskiej. Brownie z burakami Ilość

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Brokuły i brokułowe kiełki to dobre źródło substancji o nazwie sulforafan, którą uważa się za wroga nowotworów. Aby zachowały swoje właściwości, najlepiej nie gotować ich długo, a np. przyrządzać na parze lub blanszować. 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Robimy barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu

Warzywa dobrze nadziane

400 g soczewicy brązowej cebula jajko sól pieprz 4 duże ziemniaki sałatkowe 4 pomidory 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie olej do smażenia Soczewicę gotujemy, studzimy, rozgniatamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Łączymy z soczewicą, dodajemy jajko, sól i

Wielkanocne pasztety

. Buraki i marchewkę osobno gotujemy w całości, a następnie obieramy. Pory kroimy na plasterki i także gotujemy do miękkości. Wszystko studzimy. Cebulkę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, jajka, mąkę, parmezan i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy

Ulubiona domowa zupa. 10 tradycyjnych przepisów

). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

buraków ćwikłowych 5 dag   wyłuskanych orzechów włoskich 2-3 łyżki  posiekanej natki 4 ząbki  czosnku 2 łyżki  octu winnego 3 łyżki  oleju słonecznikowego sól pieprz   Sposób przygotowania Buraki gotujemy lub pieczemy. Po opłukaniu w zimnej wodzie obieramy

Ocet - ciekawa jest moc jego działania. Może zniszczyć albo uratować potrawę

podgrzewać jeszcze 10 minut. Zostawić w zalewie do wystygnięcia. Przełożyć do słoików i używać jako ostrego dodatku do dań z wołowiny, hamburgerów, gulaszu. Ale również do sałat, kanapek i jednogarnkowych dań z fasolą. Aby były bardziej różowe, można do gotowania dodać łyżkę soku z buraka. Marta Gessler

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

składników (warzywa obrane), długo gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (2-3 godziny), cedzimy. Do wywaru wkładamy buraki i gotujemy jeszcze godzinę bez pokrywki, dodajemy przyprawy i olej, a na samym końcu zakwas. Barszcz podajemy z fasolą. Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje

Menu ukraińskie z trochę inną mizerią

Po dodaniu buraków, staraj się nie gotować barszczu zbyt długo, gdyż może zacząć tracić swój piękny kolor. Pamiętaj, aby sok z cytryny dodać, kiedy wszystkie składniki będą już ugotowane, inaczej pozostaną twarde. Barszcz ukraiński 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego) 2 buraki 1

5 przepisów z pomarańczami. Właśnie teraz są najsmaczniejsze!

pomarańczy) 80 g cukru 1 łyżeczka wody pomarańczowej   Sposób przygotowania Robimy ciasto: pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy w malakserze, dodając żółtka i miód. Wsypujemy sól

Mały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie

Czasem wystarczy kilka niecodziennych (co nie znaczy drogich i niedostępnych) składników, żeby jedzenie nabrało odświętnego wyrazu. Jeśli gotujesz dość tradycyjnie, mleczko kokosowe i pasta sambal oelek będzie sporą odmianą w twojej kuchni. Przygotowanie tej zupy zajmuje około 20 minut. Zupa

Zagęszczamy zupy i sosy - 19 sposobów

. Ten sposób sprawdzi się i w naszej kuchni pod warunkiem, że użyjemy czekolady gorzkiej wysokiej jakości. Wyrazisty smak kakao plus leciutka nuta słodyczy świetnie podkreślą smak sosów do dziczyzny. Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO] Stosujemy dla leciutkiego

Kucharz odkrycie roku

gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie z szafranem. Cedzimy i podsmażymy na maśle na złoty kolor. Buraka szorujemy, gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy miód, wrzucamy buraki i lekko je karmelizujemy. Płatki brukselki sparzamy osolonym wrzątkiem. Comber układamy

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Jakub

Weź się za wołowinę!

rondlu rozpuść cukier (30 g), dodaj umyte i pokrojone buraki zalej winem, dodaj cynamon i ocet. Gotuj na małym ogniu tak aby sos się skarmelizował. Pokrojone jabłko połóż na rozpuszczonym cukrze (20 g), dodaj czosnek i majeranek, przełóż na drugą stronę i dodaj masło. Burakiem i jabłkiem udekoruj mięso

Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

 octu winnego 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 małe listki laurowe 5 goździków 24  jajeczka przepiórcze Sposób przygotowania Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z

Jesienne zupy

5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż

Niedzielne menu z łososiem, falafelami w warzywach i sernikiem marmurkowym

Podgrzewamy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Buraki obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do bulionu. Następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, tak żeby buraki oddały jak najwięcej smaku i koloru. Wlewamy sporą ilość zakwasu. Zagotowujemy i odstawiamy (zbyt długie gotowanie

Menu dnia na lekko

ziemniaków 2 marchewki duża cebula łyżka oliwy łyżeczka majeranku sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Zalewamy kminek szklanką wody i gotujemy 20 minut na malutkim ogniu pod przykryciem. Wywar przecedzamy i wlewamy do garnka z gorącym rosołem (nasiona wyrzucamy). Myjemy kapustę pod bieżącą

Kremowe zupy z charakterem

pomidorami, dodajemy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Kalafiora dzielimy na różyczki i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Zupę miksujemy. Kalafiora posypujemy natką, mieszamy, dodajemy do zupy. Zupa krem z pieczonych buraków

Co jeść, gdy nie ma nic do jedzenia

, choć nieoczywiste w zapachu. Mogłaby to być jakaś viura z Navarry. Jeśli się wahacie - sięgnijcie po szampana. Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO] (dla 6 osób)   Składniki 3 średnie  bakłażany 2 łyżki oliwy 4 drobno posiekane szalotki 1 ząbek

Burak okrzesany. Tanie i eleganckie przepisy z warzywami

(dla 4 osób)   Składniki 4 średnie buraki oliwa 100 g dojrzewającego koziego sera sól morska i pieprz do smaku czerwony ocet winny 2 łyżki pestek dyni   Sposób przygotowania Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną

Jadłonomia - książka kucharska Marty Dymek

dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10?minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń

Uroda jedzenia sama wchodzi w kadr. Chipsy z kożucha

, przedłużanie napięcia przed ogłoszeniem wyniku, emocje na widelcu - i wreszcie nagroda. Łzy poprawiają oglądalność, ale wypaczają obraz codzienności. Medialne opakowanie zawodu kucharza zaowocowało wzrostem liczby podań o pracę w kuchni. Nastąpił wysyp pasjonatów gotowania. Kreatorki smaku zgłaszają się i

O barszczach i barszczykach

: Brzmi to jak trzy grzyby w barszczu zamiast przysłowiowych dwóch. T: A co ty właściwie rozumiesz przez barszcz? M: No, jak to co? Zupę z buraków. Czerwoniutką, pachnącą jak żadna inna. Kojącą, zwłaszcza jeśli na osobnym półmisku leżą gotowane ziemniaki z omastą. Kwintesencję naszej polskiej, domowej

Zupy łatwe i sycące

gotuj) i odstaw na 1-2 godziny. Po tym czasie do wywaru z buraków dodaj obrany ząbek czosnku, pokrojone w paski grzyby, sok z połówki cytryny, kilka łyżek wywaru z gotowania grzybów, pół łyżeczki majeranku, kwas buraczany i bulion. Całość powoli podgrzewaj, ale nie gotuj, a następnie odstaw. Po mniej

Przepis z kaszą - wyniki konkursu!

zagotowujemy bulion i dodajemy starte buraki, wszystko zostawiamy na małym ogniu żeby cały czas lekko się gotowało. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę i przesmażamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i wsypujemy kaszę. Wszystko

Agnieszka Kręglicka podpowiada jak przygotować się do Świąt Bożego Narodzenia

- odłożone w zamrażarce, będą dawały poczucie spokoju. Ulepione pierogi na przykład układamy surowe na tacy oprószonej mąką i mrozimy osobno, by się nie zlepiły. Gdy zamarzną, można je włożyć do woreczków. Do garnka wrzucamy je wprost z torebki i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Mrożenie nie wadzi

Przepisy z książki Grzegorza Łapanowskiego "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla calej rodziny"

ciecierzycę, cukinię lub buraka i serwować jako samodzielne danie. filiżanka ryżu basmati szczypta kardamonu 2 filiżanki wody 4 śliwki łyżeczka masła klarowanego szczypta cynamonu 2-3 łyżki mleka ryżowego lub migdałowego łyżeczka obranych orzechów laskowych Ryż płuczemy na gęstym sicie. Podprażamy w suchym

Pietruszkowe lody i ciasto z marchewki, czyli warzywa na słodko

imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża garść całych migdałów bez skórki Sposób przygotowania Gotujemy buraki do miękkości (1 godz.). Odcedzamy je i kroimy w małą, równą kostkę, a następnie wrzucamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier, podlewamy 75 ml zimnej wody. Gotujemy na małym

Jak ugotować rosół? Porady i triki nie tylko dla początkujących

Choć nikt już tego nie pamięta, podejrzewa się, że rosół pierwotnie powstał w efekcie długotrwałego gotowania mięsa, które w dawnych czasach konserwowano w dużej ilości soli. Taki wywar zwano "rozsół" (czyli "rozsol"), skąd powstała dzisiejsza nazwa tej najpopularniejszej z

19 obowiązkowych dań do ugotowania w grudniu

odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym

Pysznie bez glutenu - książka nie tylko dla osób na diecie

Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) jest mamą dwóch córek, z którymi piecze i gotuje. Uważa, że żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem. Dzieli się więc swoimi przepisami w książce "Pysznie bez glutenu". Książka jest pełna zdjęć Gosi

Chrzan - wielkanocny "gwóźdź programu"

ząbki czosnku 1/2 marchewki 1/4 pora 1/2 szklanki (125 ml) śmietany 22 proc. majeranek sól pieprz jajka na twardo Kiełbasę ponakłuwaj, przełóż do garnka, zalej 2 litrami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 45 minut. Odcedź, wywar

Łosoś samo zdrowie

. Makrelę oczyść i umyj. Warzywa i makrelę przełóż do garnka, zalej 2 i 1/2 litra wody. Dodaj 4 ziarnka pieprzu oraz nitki szafranu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj ok. pół godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba zacznie się rozpadać. Gdy wywar się gotuje, oczyść i umyj

Spis treści, Palce lizać: Nr 6, 10 stycznia 2011

Przepis tygodnia: Lasagne PauliFelieton: kakao klasyczne czy błyskawiczne?Supermarket: co nowego na półkach?Szybkie danie: wspaniałe ryby z pieca i z patelniTanie danie: z szacunkiem do burakaGotuj z dziećmi: przekąski na bal przebierańcówSzef kuchni: Theofilos VafidisPomysł na kuchnie: nad blatem r

17 obowiązkowych dań do ugotowania w październiku

przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu

Menu z gruszkowo-migdałową tartą na deser

, aż warzywa zmiękną, ale się nie zrumienią. Wsypujemy mąkę, mieszamy i smażymy przez minutę. Wlewamy bulion lub wywar, garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę miksujemy, dodajemy sól i pieprz i zabielamy śmietaną. Zupę podajemy gorącą

W chłodny dzień nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy

-12 minut. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i przesmażaj przez 6 minut. Włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będa miękkie (około 15-20 minut). Dodaj śmietanę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Meksykańska zupa - sopa de tortilla con chile guajillo

Pikle warzywne. Domowe marynaty

cienkie talarki buraki. Gotujemy ok. 15 min (powinny być miękkie, ale jędrne). Następnie dodajemy ocet i borówki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Przestudzone pikle przekładamy do szklanego pojemnika z pokrywką. Przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do drobiu lub czerwonych mięs. Jeśli chcemy

Jesienne trendy kulinarne

gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Resztę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy resztę szałwii, bułkę tartą i obsmażamy. Na bułkę wysypujemy ugotowany, odcedzony makaron i mieszamy. Makaron wykładamy na talerz, a na nim układamy dynie i obficie obsypujemy tartym parmezanem .Makaron Lubella

Pęczak nie pęka

małe buraki, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 2 gałązki rozmarynu, skórka z 1/2 cytryny, skórka z 1 pomarańczy, gruba sól morska, pieprzPęczak dokładnie wypłukać. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, wsypać kaszę, dodać masło i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Garnek

Jarmuż jest wspaniały tej jesieni. Lubi chili, gałkę muszkatołową, imbir, migdały

modzie na buraki - trzeba umieć go przyrządzić. Sposobem na jego oswojenie jest duszenie z mięsem, bo to warzywo z rodziny kapustowatych. Ale nie polecam przygotowywania bigosu z jarmużu. Długi proces gotowania sprawia, że roślina traci kolor, robi się miękka, a jej smak i charakterystyczna ostrość

Najprostsze menu dnia

Buraki to jedne z najlepszych warzyw na zimę - są niedrogie, pełne witamin i nie jadą do Polski przez całą Europę. A do tego mają kolor, który rozwesela! Aksamitna zupa z buraczkami Składniki: 2 szalotki 1 łyżka masła kilka pieczarek 1 średniej wielkości burak 1 ziemniak 100 ml białego wytrawnego

17 wspaniałych, bezmięsnych dań. I to nie makaron

czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10?minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do

Sałatki do grilla

awokado, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Podawaj z bagietką lub grzankami z białego pieczywa. Składniki: 4 ugotowane buraki 2 małe cebule 1 puszka fasoli 100 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oleju sól, pieprz Obrane buraki pokrój w kostkę, cebule drobno

Palce Lizać, nr 71, 15. maja

Przyznaję się bez bicia - pojechałam na sesję Slow Food dla "Palce Lizać", gotowałam dania na podstawie przepisów i WSZYSTKIEGO spróbowałam. I nie potrafię wybrać tego, które jest najlepsze. Czy to będą szparagi - w dwóch wersjach, z aksamitnym sosem lub zapiekane z jajkiem, aromatyczne

Osładzamy sobie jesień

moczymy w ciepłej wodzie przez godzinę. Pierś kaczki oczyszczamy z błon i obsmażamy z obu stron na oliwie. Następnie wkładamy na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C, odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy (większe kroimy na kawałki), przesmażamy

Przetwory na dodatek (do mięs, ryb i serów)

cukier, imbir, skórkę z cytryny, cynamon i goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-4 min. Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Gruszki przełóż do zalewy, przykryj pokrywką i gotuj ok. 10 min na małym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij gruszki i przełóż je do

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

barszcz: 2 buraki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1/2 łyżeczki cukru 1 kromka razowego chleba Czysty barszcz: 2-3 buraki 1 jabłko 1 gruby plaster selera 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 3 szklanki

Przy świątecznym stole

suszone i przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 2 godziny. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Buraki obierz i pokrój na małe kawałki. Gdy wywar będzie gotowy, dodaj do niego sok z cytryny oraz buraki, doprowadź do zagotowania, a następnie zdejmij z ognia i odstaw na godzinę. Żelatynę namocz w zimnej wodzie

Wigilijne przysmaki od Kingi Paruzel

szara reneta suszony majeranek Przygotować wywar jarzynowy zalewając marchewkę, por, pietruszkę, opieczoną na ogniu cebulę, czosnek, seler zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu i gotować około godziny. Buraki umyć, odkroić ogonki, pokroić na ćwiartki. Z ugotowanego bulionu

Wigilia? Tylko u Mamy!

wywar z ryb i włoszczyzny, przecedź do innego garnka. Suszone grzybki namocz i ugotuj, a wywar, w którym się gotowały, przecedź i połącz z bulionem rybnym. Wlej tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuść masło, uduś na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki. Dodaj do zupy, a masło, w którym

Pisanka

przez gotowanie jajka w wywarze barwnym, dawniej uzyskiwanym wyłącznie ze składników naturalnych. Używano roślin, które pozwalały na uzyskanie różnych kolorów: brązowy (rudy): łupiny cebuli czarny: kora dębu, olchy lub łupiny orzecha włoskiego żółtozłocisty: kora młodej jabłoni lub kwiat nagietka fioletowy

Cukier buraczany

jest zagęszczenie soku rzadkiego do stanu przesycenia cukrem poprzez wyparki. Po zagęszczeniu w wyparce otrzymujemy sok gęsty który nie jest jeszcze nasyconym roztworem cukru. Następnie trafia do warnika, w którym następuje gotowanie soku gęstego. Po gotowaniu otrzymujemy mieszaninę kryształów cukru i syropu

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.