gotowanie buraka

Marcin Śnieżek

Do mielonego buraczki i cabernet blanc

Do mielonego buraczki i cabernet blanc

Jest to niewątpliwie danie przypominające nam okres dzieciństwa. Mimo upływającego czasu przygotowanie tego posiłku budzi uśmiech na twarzy. Może zaczynamy doceniać, że nie chodzi o szybkie jedzenie, ale przede wszystkim zdrowe i smaczne. Nie zapominajmy o daniach, które odwiecznie podawały nam babcie, dobrze wiedząc, że klasyka polskiej kuchni jest najsmaczniejsza.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu czerwonego. Zobaczcie jak w łatwy sposób możecie go przygotować. Z barszczykiem najlepiej komponują się uszka. Na nie też znaleźliśmy ciekawy przepis.

Spiec buraka

Jeszcze dekadę temu burak był warzywem niedocenianym. Aż ktoś wpadł na pomysł, by go piec

Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO]

Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO]

Buraki na słono i słodko

Buraki na słono i słodko

. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i podgrzewamy. Autor: Dorota Próchniewicz, Teo Vafidis, Anna Wrońska Buraki do przygotowania tego dania można zarówno gotować, jak i upiec w piekarniku. Jak je

Tylko u nas! Zwycięskie menu Top Chefa

Tylko u nas! Zwycięskie menu Top Chefa

rondelka i wszystko razem zagotuj. W momencie kiedy marynata zacznie się gotować dodaj do niej pokrojone na krajalnicy cienko buraki, następnie pogotuj jeszcze 2 minuty i odstaw do ostudzenia. Gdy zalewa ostygnie wyciągnij buraki i dodaj kozi ser który powinien być tylko doprawiony do smaku solą i

 Przemysław Linek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

Przemysław Linek - kandydat w plebiscycie Kucharz Odkrycie Roku 2014

pół, aby był widoczny wyraźnie czerwony kolor mięsa. Przygotowujemy buraki. Zagotowujemy czerwone wino i redukujemy, aż odparuje alkohol. Dodajemy maliny, gotujemy tak długo, aż się rozpadną i przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek. Na koniec zredukowany sos zaciągamy 20 g zimnego masła

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

prawdziwy barszcz ukraiński podajemy odgrzewany, nie krócej niż godzinę po zakończeniu gotowania. Dobry barszcz to wynik czasochłonnego procesu i uwagi. Kiedy jednak nie dysponujemy odpowiednią ilością czasu, potrzebną do przygotowania buraków - mycia, krojenia i gotowania, możemy ułatwić sobie

Bohater świątecznego stołu

Bohater świątecznego stołu

najmniej 12 goździków co najmniej po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 szklanka czerwonego octu winnego 2 szklanki wody 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu łyżeczka soli Buraki obieramy, myjemy, w razie potrzeby kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości, następnie płuczemy zimną wodą. W

Z szacunkiem do buraka

Z szacunkiem do buraka

koloru0 śmietana 22 proc. do podania koperek do posypania   Obraną i umytą włoszczyznę oraz buraki zetrzyj na tarce (kapustę poszatkuj), ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę na cząstki. Do gotującego się bulionu warzywnego, rosołu lub wody włóż włoszczyznę (bez kapusty) i cebulę. Gotuj około 10 minut

Knedle na 5 sposobów

Knedle na 5 sposobów

porcjami wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 8-10 minut, na małym ogniu. Po wyjęciu obtaczamy knedle w biszkoptach i podajemy. 120 g czerstwego białego pieczywa 50 g posiekanej cebuli 20 g masła 100 g ugotowanych, obranych i pokrojonych kostkę buraków 2 jajka 50 g ricotty 20 g mąki łyżka posiekanej

3 wegańskie przepisy z burakami

3 wegańskie przepisy z burakami

, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10

Zakochaj się na wiosnę w... buraku

Zakochaj się na wiosnę w... buraku

buraki pokrojone w kostkę. Udka kurczaka kroimy na pół (oddzielamy podudzia od pałek) i wkładamy do marynaty. Zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Trzeciego buraka i marchewki kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie (w osobnych rondelkach), do momentu aż będą miękkie. Odcedzamy. Udka

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

- w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Krok 3 Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Krok 4 Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat oraz obrane

Hummus - pasta z ciecierzycy

Hummus - pasta z ciecierzycy

; Składniki 1 porcja składników na hummus 1 burak średniej wielkości   Sposób przygotowania Ciecierzycę moczymy i gotujemy jak w podstawowym przepisie. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Buraka myjemy, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 40 minut - po upieczeniu powinien

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

przeddzień gotowania zupy zalewamy wodą grzyby. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie i odcedzamy, nie wylewamy wywaru. Obieramy pozostałe buraki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach lub w malakserze.Krok 2Wrzucamy je do garnka, zalewamy 3 litrami wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy 20 minut

Warzywa dobrze nadziane

Warzywa dobrze nadziane

400 g soczewicy brązowej cebula jajko sól pieprz 4 duże ziemniaki sałatkowe 4 pomidory 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie olej do smażenia Soczewicę gotujemy, studzimy, rozgniatamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Łączymy z soczewicą, dodajemy jajko, sól i

Kozie lato

Kozie lato

kwaskowe Kozie sery są z reguły bardziej kwaskowe niż krowie czy owcze i dlatego sprawiają wrażenie mniej tłustych (choć de facto mleko kozie zawiera 4,1 g/100 ml a krowie 3,7). Można je jeść a surowo, podawać jako składnik sałaty, można zapiekać lub dodawać do potraw gotowanych, jak risotto czy makarony

Zimowe przetwory

Zimowe przetwory

kg brązowego cukru 75 ml wody 6  cytryn 1 czubata łyżka mielonego  imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża garść całych  migdałów bez skórki Sposób przygotowania Gotujemy buraki do miękkości (1 godz.). Odcedzamy je i kroimy w małą, równą kostkę, a

Zupa na lato

Zupa na lato

: Okazje.info 2-3 buraki 3 jajka 1 ogórek wężowy 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz Dokładnie myjemy buraki i gotujemy je (lub pieczemy) w łupinkach. Kroimy w paski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy

Wigilijne menu dla najmłodszych

Wigilijne menu dla najmłodszych

, 2 większe buraki, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 małe jabłko Do osolonej wody wrzucamy mięso, gotujemy do miękkości, po czym wyjmujemy z wywaru. Do bulionu dodajemy czosnek, a po kilku minutach, pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie startych buraków oraz

Spody do pizzy z selera, kalafiora, buraka i... kiszonej kapusty [6 PRZEPISÓW]

Spody do pizzy z selera, kalafiora, buraka i... kiszonej kapusty [6 PRZEPISÓW]

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości a po ostudzeniu dusimy tłuczkiem. Len mielony łączymy z wodą i odstawiamy do spęcznienia. Uduszone ziemniaki doprawiamy. Łączymy ze spęczniałym lnem, mąką ziemniaczaną i urabiamy w rękach elastyczne ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dodać więcej mąki

Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami

Pełne smaku menu z pikantnymi bułeczkami

czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut, aż zmięknie. Zupę rozlej do

Zupa na niepogodę

Zupa na niepogodę

buraków 1 marchewka 2 cebule 150 g boczku 200 g czerwonej kapusty 1 puszka krojonych pomidorów 2 l bulionu 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki kaparów 2 łyżki cukru świeżo mielony pieprz sól kwaśna śmietana koperek Fasolę namaczamy w wodzie na noc. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w

Pisanki z natury

składników (oprócz buraka) zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 łyżki octu i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Buraka zalewamy wrzątkiem, dodajemy ocet i już nie gotujemy, aby nie stracił koloru. Gotowe barwniki odcedzamy do dużych słoików. 1. Przecedzony barwnik wlewamy z powrotem

Tradycyjne dania inaczej

przyrumieni - wlewamy około 1/2 l marynaty. Energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje mniej więcej o 1/3. Łososia wyjmujemy z marynaty, osuszamy i smażymy na pozostałym maśle, po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy z paskami buraków

Kucharz miesiąca: Jacek Grochowina

, pieprzu i redukcji porto. Po 2 godzinach formujemy kulki, schładzamy. Gotujemy próżniowo w folii (2-3 minuty w 84°C), studzimy w wodzie z lodem. Soki z buraków i pomarańczy redukujemy (oddzielnie) do konsystencji syropu, łączymy i dodajemy agar. Kulki foie gras zamaczamy w żelu, tak aby równo się

Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków

mąki, jajko, sól i pieprz. Ugnieść dokładnie. W razie potrzeby dodać mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2min) Puree z buraków:1 duży ugotowany burak1 łyżka śmietany kremówki1

Tessa Capponi-Borawska: kolacja na tarasie

; imbiru (ok. 3 cm) 1 mała, obrana i posiekana  cebula 2 łyżki oliwy sok z 1 limonki 3 czubate łyżeczki pasty wasabi sól   Sposób przygotowania Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Imbir, trawę cytrynową i cebulę podduszamy na

Świąteczne inspiracje z Grzegorzem Łapanowskim

zawartość słoja. Przykryć go lnianą ściereczką i odstawić  w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) na 72 godziny. Przecedzić. Barszcz: Zagrzać bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Buraki obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do bulionu. Gotować kilka minut na małym ogniu, tak żeby

Ruchanki i fjuty. Osobliwe nazwy polskich dań

kawałki, a następnie umieścić w naczyniu, gdzie zostaną poddane parowaniu około 5 godzin. Aby zapobiec przypaleniu buraków należy dodać trochę wody. Po uparowaniu buraków zbierany jest sok, a pozostałą masę wyciska się w specjalnej prasie. Zlany oraz uzyskany z prasy sok należy razem gotować przez

Dania Wigilijne. Odstępstwo do tradycji

masy lepimy kulki, najlepiej zwilżonymi rękoma. Gotujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie. Podajemy z barszczem.   * Zakwas , a właściwie sok z kwaszonych buraków można już kupić w wielu sklepach (ma go w ofercie m.in. firma BioFood). Proporcje na 1,5 l: Składniki 3-4 średnie  buraki 1

Sezonowe owoce w wykwintnych daniach? "OczyWiśnie!"

. Przecedź zakwas przez gęste sitko. 2. Poszatkuj włoszczyznę. 3. Do garnka włóż umyte suszone grzyby, przyprawy i bulion Knorr, by zupa była dobrze doprawiona. Zalej wodą i gotuj przez 20 min. Następnie przecedź i ostudź. 4. Obierz buraki i zetrzyj je na tarce z małymi otworkami. Później zalej je

Zupy łatwe i sycące

piekarniku rozgrzanym do 160 st. C - ok. pół godziny). Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w plastry. Następnie zalej 1 litrem wrzącej wody, podgrzej (nie gotuj) i odstaw na 1-2 godziny. Po tym czasie do wywaru z buraków dodaj obrany ząbek czosnku, pokrojone w paski grzyby

6 doskonałych przepisów na risotto. Kuchnia włoska

czosnek. Dalej postępujemy jak na etapie 1 i 2. Na ostatnim mieszamy risotto z masłem i pozostałymi burakami. Posypujemy kozim serkiem i listkami tymianku, skrapiamy sosem. SISTEMA Microwave Pojemnik do gotowania ryżu TRISTAR Do gotowania ryżu BARTSCHER Urządzenie do gotowania

Byle do wiosny! Zdrowa i kolorowa kuchnia na koniec zimy

łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości. Burak przeżywa ostatnio renesans popularności. Jest zdrowy, tani i daje mnóstwo kulinarnych możliwości. Proponujemy krem z buraka w wersji wykwintnej z białym winem. Podawaj z kleksem śmietany

Chłodnik z botwiny, marynowana cielęcina, żółtko confit

małe paski o długości 1,5cm, łodyżki na kawałki o długości 1 cm, a buraczki w cienkie słupki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pocięte buraki i łodygi. Dodajemy sok z cytryny aby warzywa zachowały swój naturalny kolor. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pocięte

Sycące menu na ciężki dzień

ugotuj prawie do miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny (piana na powierzchni). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj

Deser z nietypowym składnikiem

Oprócz marchewki, ciasta możemy przygotowywać z dodatkiem innych warzyw, przede wszystkim buraków, dyni, ale i pomidorów (zobacz np. przepis na tort pomidorowo-czekoladowy ). Poniżej znajdziecie również wideo z przepisem na brownie z burakami w wersji wegańskiej. Brownie z burakami Ilość

Wytrawna Wielkanoc

80 ml śmietany 12 proc. 50 g suszonych grzybów sól pieprz jajko ugotowane na twardo 400 g białej kiełbasy zalej bulionem, dodaj kości wędzone, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko gotuj ok. 30 min. Zdejmij z ognia i ostudź. Wyjmij z wywaru kiełbasę, pokrój ją na plasterki i usmaż

Ulubione dodatki do obiadu - doskonałe na zimę!

buraczki zasmażane 5 buraków 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz cukier Buraki dokładnie umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (około godziny). Po wystudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i

Palce Lizać, nr 55, 17. stycznia

Supermarket: Nowości na półkachTemat tygodnia: Piąta ćwiartka, czyli podrobySzkoła gotowania: Gruzińskie pierożki chinkaliGotuj z dziećmi: Ferie na nartachPalce lizać polecają: Krem z pieczonych buraków z kozim serem, miodem i melisąCztery sposoby na...: Domowy pasztetPomysł na kuchnię: Lodowe

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

. Dopraw pieprzem i majerankiem. Inny sposób, równie dobry, to po prostu gotowanie buraków w wywarze. Najlepszy barszcz wigilijny 1.5 l wody 1 kg buraków jednej wielkości 1 por 1 marchewka 2 korzenie pietruszki ziele angielskie cebula plaster selera 3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe pieprz

Najlepsze pierogi na lato

Buraki obieramy, gotujemy, siekamy i przecieramy przez sito. Masło topimy. Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, robimy w nim wgłębienie i wbijamy jajka. Mieszamy lekko widelcem i dodajemy przetarte buraki. Kiedy składniki zaczynają się łączyć, przechodzimy do ręcznego wyrabiania, stopniowo dodając

Kolorowe sałatki

około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraka), aż będzie tak miękki, jak ugotowany ziemniak (sprawdzamy, nakłuwając go widelcem). Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 12-15 minut, odcedzamy i studzimy. Orzechy prażymy na suchej

Alle jaja

; Sposób przygotowania Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty

Śliwki kreatywnie - siedem nowych przepisów

Połączenie dość nietypowe - śliwki, buraki i kozi ser. Dzięki tym kolorom wygląda pięknie. Smakuje równie wyśmienicie! Sałatka z buraków, śliwek i koziego sera 12 małych buraków 75 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone) 1 czerwona cebula (12 dag) 25 dag młodego szpinaku po 1/2 szklanki białego

Zupy, od których nie utyjesz [6 PRZEPISÓW]

, pietruszkę, seler i cebulę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Zalej zimną wodą, dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj godzinę na wolnym ogniu. Jeśli używasz gotowej mieszanki warzyw Fit&Easy - wrzuć ją po prostu do wywaru. Jeśli nie - zetrzyj buraka na tarce, kapustę posiekaj i wrzuć je do

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

niepodważalnym faktem jest, że surowe warzywa i owoce zawierają więcej witamin i minerałów (takich jak potas czy magnez) niż te poddane obróbce termicznej. Ale nie tylko gotowanie szkodzi - utracie witamin, a zwłaszcza witaminy C, sprzyja już samo krojenie! W nienaruszonej komórce surowego jedzenia enzym

Co ja zjadam? Chłodnik Boga Buraczanej Kosteczki

, soczystego, zdrowego, czerwonego buraka. I ja mu się nie dziwię. Wiecie co wam powiem? Tak jak Zuzanna lubi kasztany z placu Pigalle (zwłaszcza jesienią), tak ja uwielbiam młode, polskie buraki. Zwłaszcza późną wiosną. Właściwie mogłabym je jeść nieustannie - na surowo, zamarynowane w occie i posypane

Kremowe zupy - solidne i pyszne

jabłka pokrój w plasterki. W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30

Pikle warzywne. Domowe marynaty

cienkie talarki buraki. Gotujemy ok. 15 min (powinny być miękkie, ale jędrne). Następnie dodajemy ocet i borówki i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Przestudzone pikle przekładamy do szklanego pojemnika z pokrywką. Przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do drobiu lub czerwonych mięs. Jeśli chcemy

Sałatki do grilla

, papryką oraz kolendrą. Polej sosem z awokado, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Podawaj z bagietką lub grzankami z białego pieczywa. Składniki: 4 ugotowane buraki 2 małe cebule 1 puszka fasoli 100 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oleju sól, pieprz Obrane

Kalendarz przygotowań do Świąt. Dwa tygodnie do Wigilii

zlepiły. Gdy zamarzną, można je włożyć do woreczków. Do garnka wrzucamy je wprost z torebki i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Mrożenie nie wadzi również masie makowej i bazie do kisielu żurawinowego. Grudniowy weekend warto też?wykorzystać na pieczenie choinkowych pierniczków.   Składniki

Koktajl na zdrowie!

układamy pesto. 200 g dowolnych kiełków 100 g koziego sera (twarogowego) Sos malinowy: 200 g świeżych lub mrożonych malin sok z 1 cytryny Przygotowujemy sos. Maliny i sok cytrynowy gotujemy przez 20 min na małym ogniu, aby nadmiar płynu odparował. Gęsty sos przecieramy przez drobne sito. Kiełki płuczemy i

9 pomysłów na lekki obiad - z pysznymi warzywami!

gotować w wodzie, w której się moczyła, po 30 min dodać warzywa. Gotować razem 10 min. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić, natkę i bazylię posiekać i wszystko to dorzucić do garnka z fasolą. Gotować jeszcze 10 min. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (tak, żeby

Menu dnia z łososiem w czerwonej marynacie

, drobno pokrojoną papryczkę chilli i czerwoną cebulę oraz posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem. Pomidorki cherry pokrój w plasterki, jajeczka przepiórcze ugotuj, obierz i przekrój na pół. Całość dekoracyjnie ułóż na talerzu. Udekoruj kiełkami lucerny. autor: Artur Pijanowski Dodatek gotowanego

Pyszne warzywa korzeniowe

lub 1 opakowanie mrożonej marchewki 2-3 duże ziemniaki 1 łyżka masła sól pieprz mała papryczka chili (opcjonalnie) 1/2 opakowania (100 g) śmietany 18-22 proc. (opcjonalnie) Marchew i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, opłucz i gotuj do miękkości w bulionie, następnie zmiksuj, dodaj masło, dopraw

Proste wiosenne obiady

Pamiętaj, aby nie gotować botwinki zbyt długo, gdyż może to spowodować, że straci swój piękny kolor. Będzie wyśmienita z dodatkiem koperku (posiekany wsypujemy pod koniec gotowania). Botwinka - przepis blogera duży pęczek botwinki mała marchewka pół pietruszki 2 l bulionu łyżka soku z cytryny

Jak gotowanie zmienia warzywa

minerałów (takich jak potas czy magnez) niż te poddane obróbce termicznej. Ale nie tylko gotowanie szkodzi - utracie witamin, a zwłaszcza witaminy C, sprzyja już samo krojenie! W nienaruszonej komórce surowego jedzenia enzym metabolizujący witaminę C, czyli oksydaza kwasu askorbinowego, jest nieaktywny

Zupy jak u mamy

, włóż do garnka i zalej 2 litrami gorącej wody. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj kostki bulionu warzywnego, zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu, przy lekko uchylonej pokrywce około 15 minut. Dodaj przecier i sok pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką i sokiem cytrynowym. Gotuj jeszcze 5-7

Czarna porzeczka - wegańskie przepisy

octem balsamicznym. Posypujemy szczyptą soli morskiej i dekorujemy kolendrą. Migdałowa ricotta z pieczonymi burakami. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO] Składniki 2 szklanki  czarnych porzeczek 1 szklanka  malin parę listków świeżej  bazylii 1 łyżka obranego i

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

garść startego sera pecorino sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz

Mocno warzywne menu dnia z czekoladowymi babeczkami

. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką) aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

mały słoiczek kaparów sól i pieprz do smaku Majonez wegański: 1/2 szklanki oleju ryżowego 1/2 szklanki mleka sojowego (można użyć innego, ale na sojowym wychodzi najgęstszy) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku łyżeczka octu winnego Warzywa gotujemy bez obierania do miękkości. Odcedzamy, studzimy

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

ćwiartki i dodajemy do cebuli, smażymy około 5 minut, aż brukselka lekko zbrązowieje. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Do zupy dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy rózgą, aby serek się rozpuścił. Zupę blendujemy. Odłożone brukselki gotujemy we wrzątku ok. 4 minuty, następnie

Zróbmy sobie jaja

1,5-2 cm ponad powierzchnię buraków. Zagotuj, częściowo przykryj i gotuj, aż buraki będą miękkie (około 40 minut). Buraczki wyjmij łyżką cedzakową (możesz wykorzystać je na barszcz lub ćwikłę), odmierz 2 szklanki wywaru, wlej do rondelka i zagotuj z octem, cukrem, solą, listkami laurowymi i

Smak i zdrowie - przepisy na "superjedzenie"

Brokuły i brokułowe kiełki to dobre źródło substancji o nazwie sulforafan, którą uważa się za wroga nowotworów. Aby zachowały swoje właściwości, najlepiej nie gotować ich długo, a np. przyrządzać na parze lub blanszować. 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych

Świąteczne standardy

na 3-4 dni. Robimy czysty barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku, dodajemy obrane, pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Dodajemy zakwas, zagotowujemy. Przykrywamy, odstawiamy na kilka

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

. Zalewamy trzema szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Robimy barszcz: Buraki obieramy i tniemy na plastry. Układamy w garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler, pokrojony w słupki czosnek i przyprawy. Wlewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu

Karaibskie smoothie, komosa ryżowa na słodko, jaglanka. Trenerki fitness pokazują swoje śniadania

, odlewamy wodę. Dolewamy świeży wrzątek. Gotujemy 15 minut dodając daktyle i żurawinę. Dodajemy masło. Teraz można całość zmiksować lub nie. Do miseczek dodajemy sezonowe owoce i miód. 3. Płatki owsiane z malinami i granatem Składniki: płatki owsiane; złociste siemię lniane; pestki słonecznika; miód

Hummus - arabska pasta w sam raz na śniadanie i przyjęcie

, oliwy lub oleju (najlepiej sezamowego), soku z cytryny i soli (opcjonalnie można dodać pieprz). Jeśli wolisz mniej zwarty, a za to bardziej kremowy hummus, możesz dodać do niego także nieco wody. Jak to się robi? Przed gotowaniem suche ziarna ciecierzycy, podobnie jak fasolę na fasolkę bretońską, należy

Tak smakują wakacje na jachcie

się nie otworzyły. Jeśli sos nie jest odpowiednio słony, doprawiamy go solą, jednak woda, która wypływa z małży, jest zazwyczaj wystarczająco słona. Pod koniec gotowania zwiększamy ogień i dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Podajemy od razu z białym pieczywem. Partner - materiał Koziol Miska

Wielkanocne pasztety

. Buraki i marchewkę osobno gotujemy w całości, a następnie obieramy. Pory kroimy na plasterki i także gotujemy do miękkości. Wszystko studzimy. Cebulkę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, jajka, mąkę, parmezan i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy

Ocet - ciekawa jest moc jego działania. Może zniszczyć albo uratować potrawę

podgrzewać jeszcze 10 minut. Zostawić w zalewie do wystygnięcia. Przełożyć do słoików i używać jako ostrego dodatku do dań z wołowiny, hamburgerów, gulaszu. Ale również do sałat, kanapek i jednogarnkowych dań z fasolą. Aby były bardziej różowe, można do gotowania dodać łyżkę soku z buraka. Marta Gessler

Sezonowe warzywa na rozgrzewkę

buraków ćwikłowych 5 dag   wyłuskanych orzechów włoskich 2-3 łyżki  posiekanej natki 4 ząbki  czosnku 2 łyżki  octu winnego 3 łyżki  oleju słonecznikowego sól pieprz   Sposób przygotowania Buraki gotujemy lub pieczemy. Po opłukaniu w zimnej wodzie obieramy

Ulubiona domowa zupa. 10 tradycyjnych przepisów

). Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj. Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat

Menu ukraińskie z trochę inną mizerią

Po dodaniu buraków, staraj się nie gotować barszczu zbyt długo, gdyż może zacząć tracić swój piękny kolor. Pamiętaj, aby sok z cytryny dodać, kiedy wszystkie składniki będą już ugotowane, inaczej pozostaną twarde. Barszcz ukraiński 2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego) 2 buraki 1

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

składników (warzywa obrane), długo gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (2-3 godziny), cedzimy. Do wywaru wkładamy buraki i gotujemy jeszcze godzinę bez pokrywki, dodajemy przyprawy i olej, a na samym końcu zakwas. Barszcz podajemy z fasolą. Zakwas gotowy? Zobacz, jak Jakub Kuroń przygotowuje

Kucharz odkrycie roku

gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie z szafranem. Cedzimy i podsmażymy na maśle na złoty kolor. Buraka szorujemy, gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy miód, wrzucamy buraki i lekko je karmelizujemy. Płatki brukselki sparzamy osolonym wrzątkiem. Comber układamy

Tessa Capponi-Borawska: chłodniki na gorące dni

. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnka i dusimy, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, przykrywamy i dalej dusimy przez 10 minut. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem 30 minut. Miksujemy

Mały wysiłek, duży efekt - gotuj sprytnie

Czasem wystarczy kilka niecodziennych (co nie znaczy drogich i niedostępnych) składników, żeby jedzenie nabrało odświętnego wyrazu. Jeśli gotujesz dość tradycyjnie, mleczko kokosowe i pasta sambal oelek będzie sporą odmianą w twojej kuchni. Przygotowanie tej zupy zajmuje około 20 minut. Zupa

3 wegetariańskie przepisy z groszkiem. Do ugotowania w tym tygodniu!

. Dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło lub na zimno. Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO] Ambition Komplet garnków FU... Komplet garnków Fissler 161... Olkusz Komplet garnków emal... Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

to obfitują w witaminy i składniki odżywcze. Te ostatnie są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego brokuły spożywajmy surowe lub po krótkim obgotowaniu. Popularny ostatnio sok z buraków, ale i buraki poddane obróbce cieplnej, mają naprawdę korzystne działanie na naszą skórę. Przede wszystkim

5 przepisów z pomarańczami. Właśnie teraz są najsmaczniejsze!

pomarańczy) 80 g cukru 1 łyżeczka wody pomarańczowej   Sposób przygotowania Robimy ciasto: pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy w malakserze, dodając żółtka i miód. Wsypujemy sól

Inspiracje ze straganów - wiosenne sałatki

buraki gotujemy do miękkości, ostudzone kroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę, polewamy sosem przygotowanym z miodu, octu balsamicznego, soli, liści laurowych i wkładamy do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż puszczą sok, około 30 minut. Orzeszki pistacjowe obieramy z łupin

Niedzielne menu z łososiem, falafelami w warzywach i sernikiem marmurkowym

Podgrzewamy bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Buraki obieramy. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do bulionu. Następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, tak żeby buraki oddały jak najwięcej smaku i koloru. Wlewamy sporą ilość zakwasu. Zagotowujemy i odstawiamy (zbyt długie gotowanie

Weź się za wołowinę!

rondlu rozpuść cukier (30 g), dodaj umyte i pokrojone buraki zalej winem, dodaj cynamon i ocet. Gotuj na małym ogniu tak aby sos się skarmelizował. Pokrojone jabłko połóż na rozpuszczonym cukrze (20 g), dodaj czosnek i majeranek, przełóż na drugą stronę i dodaj masło. Burakiem i jabłkiem udekoruj mięso

Burak okrzesany. Tanie i eleganckie przepisy z warzywami

(dla 4 osób)   Składniki 4 średnie buraki oliwa 100 g dojrzewającego koziego sera sól morska i pieprz do smaku czerwony ocet winny 2 łyżki pestek dyni   Sposób przygotowania Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną

Z kiszoną kapustą - pierogi i nie tylko

cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę. Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki. Nakładaj farsz i sklejaj. Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Źródło: Miesięcznik Kuchnia Jakub

Pęczak nie pęka

małe buraki, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 2 gałązki rozmarynu, skórka z 1/2 cytryny, skórka z 1 pomarańczy, gruba sól morska, pieprz Pęczak dokładnie wypłukać. W garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli, wsypać kaszę, dodać masło i gotować na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Garnek

Zagęszczamy zupy i sosy - 19 sposobów

. Ten sposób sprawdzi się i w naszej kuchni pod warunkiem, że użyjemy czekolady gorzkiej wysokiej jakości. Wyrazisty smak kakao plus leciutka nuta słodyczy świetnie podkreślą smak sosów do dziczyzny. Gulasz z buraków. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO] Stosujemy dla leciutkiego

Jesienne zupy

5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Dolej wino i odparuj. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż

Kremowe zupy z charakterem

pomidorami, dodajemy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Kalafiora dzielimy na różyczki i smażymy na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Zupę miksujemy. Kalafiora posypujemy natką, mieszamy, dodajemy do zupy. Zupa krem z pieczonych buraków

Kalarepka - 5 wiosennych przepisów

Składniki 2  kalarepy 1  burak złocisty 1  jabłko 1  łyżka majonezu 100 ml  jogurtu naturalnego sól pieprz sok z cytryny 1 łyżeczka cukru   Sposób przygotowania Kalarepy i buraka obieramy i razem z jabłkiem kroimy na cienkie ?zapałki

Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy

 octu winnego 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 małe listki laurowe 5 goździków 24  jajeczka przepiórcze Sposób przygotowania Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z

Orzechy makadamia

bananowego. Zmielone wzbogacą smak kruchych ciasteczek maślanych. Wrzućcie garść orzechów (można w całości) do terriny z kurczaka albo królika. Wymieszajcie posiekane orzechy z mięsem na pulpety, dodając trochę kolendry i chilli. Pokruszone pasują do pieczonych warzyw: marchewki, pietruszki, selera i buraka

Jadłonomia - książka kucharska Marty Dymek

dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10?minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń