gołąbki z siekanej kapusty

Paulina Zduniak

Menu dnia od Tatr po Kresy

Menu dnia od Tatr po Kresy

W dzisiejszym menu znajdziecie: sycącą kwaśnicę na wędzonych żeberkach, odwrócone gołąbki, czyli kresowe klopsiki drobiowe z ryżem i siekaną kapustą oraz pyszną wuzetkę na deser.

Kuchnia świata: gołąbek nasz wspólny

Wymieniany jest z w pierwszej dziesiątce narodowych potraw. Przez Polaków, Szwedów, Rosjan, Ukraińców, Węgrów, Greków, Turków, mieszkańców krajów bałkańskich

Tanie i proste dania z kapusty

Doceń ją bo jest zdrowa, tania i można z niej wyczarować cuda. Świetnie nadaje się na surówki, ale nie tylko - mamy sześć pysznych przepisów.

Sajgonki - chiński przysmak

Sajgonki - chiński przysmak

Składniki: opakowanie (ok. 25 sztuk) arkuszy ciasta ryżowego, czyli tzw. papieru ryżowego 1-2 jajka (do smarowania placków i ewentualnie do panierowania sajgonek) kilka łyżek ziaren sezamu olej rzepakowy Farsz: 200 g chudej wieprzowiny (np. z łopatki, biodrówki) kapusta pekińska strąk

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

gryczana. Zobacz również przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną . Gołąbki z pęczaku i grzybów 2 męskie garście suszonych grzybów 2 szklanki pęczaku 1 głowa kapusty (niby powinna być biała ale z włoskiej są delikatniejsze) 2 dorodne cebule 20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę 2 jajka do pary sól

Dania z grzybami

Dania z grzybami

dusimy na małym ogniu 20-30 minut. Pozostałe grzyby kroimy w kostkę i smażymy na oleju, wrzucamy do rondla z gołąbkami pod koniec duszenia. Gołąbki wyjmujemy, do wywaru wlewamy śmietanę i gotujemy około 7 minut. Wlewamy zasmażkę i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

której parzyła się kapusta. Zmniejszamy ogień, dusimy 15 minut, nie mieszając. Dodajemy grzyby i przyprawy, mieszamy, studzimy (farsz można zrobić dzień wcześniej), zawijamy w liście kapusty, ciasno układamy gołąbki w brytfance wyłożonej wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalewamy wodą, w której parzyła się

Greckie wakacje w kuchni

Greckie wakacje w kuchni

grecką? Podyskutuj na Facebooku! Przypominają nasze gołąbki, ale używa się w nich mięsa jagnięcego i liści winogron, zamiast kapusty - przez co są mniejsze. Są podawane tak na ciepło, jak i na zimno - jako przekąska, z sosem oliwkowo-cytrynowym. Gołąbki (Dolmades) 50 liści winogron (od biedy można je

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

. Autor: Adam Chrząstowski Dolmades to grecka wersja gołąbków. Te podawane na ciepło najczęściej zawierają farsz mięsno-ryżowy. Dolmades z samym ryżem podaje się zazwyczaj na zimno. Gołąbki (Dolmades) 50 liści winogron (od biedy można je zastąpić liśćmi młodej kapusty - ale smak będzie już inny - poza tym

8 przepisów z mozzarellą do ugotowania w tym tygodniu

8 przepisów z mozzarellą do ugotowania w tym tygodniu

. Dekorujemy rukolą, pomidorkami cherry oraz odrobiną pesto i zredukowanego octu balsamicznego. (dla 4 osób)   Składniki 4 pojedyncze, oczyszczone piersi z  kurczaka 4 duże sparzone liście  kapusty włoskiej 12 połówek suszonych  pomidorów 4 "słupki" twardej

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

szklanką wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 40 min. Gołąbki wyjmujemy, osączamy i skrapiamy sokiem z cytryny. (dla 4-6 osób)   Składniki 15 listków radicchio 30 dag liści szpinaku (po odszypułkowaniu) 15 dag sera feta 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek 1

Co jeść w listopadzie?

Co jeść w listopadzie?

, smaczne i dają mnóstwo możliwości w kuchni. Na początek polecamy gołąbki z kasza gryczaną i białym serem. Jeśli zblanszujesz wcześniej liście kapusty, łatwiej będzie je zwijać. Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem duża główka białej lub włoskiej kapusty 20 dag kaszy gryczanej 25 dag białego

Zielone frykasy

Zielone frykasy

. Wśród przepisów, które pomogły mi przetrwać, odnalazłam niedawno jeden, który zupełnie przypadkowo spowodował, że zaczęłam wówczas pisać o jedzeniu...Były to gołąbki z zielonej sałaty autorstwa Josceline Dimbleby, Brytyjki, znanej i lubianej autorki książek kucharskich. Przygotowałam je pewnego wieczoru

Prawdziwy polski smak

Prawdziwy polski smak

szklanki wina, a następnie zredukuj płyn do konsystencji sosu. Przygotuj gołąbki: na oleju zeszklij cebulę, dodaj posiekaną czerwoną kapustę, miód, rodzynki i goździki. Podduś chwilę i dolej czerwone wino. Całość zagotuj, przykryj i duś kolejne 5 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i rozprowadź ją

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

, gołąbki nadziewane warzywami, faszerowane papryki, kalarepki i buraki. Dieta może być przyjemna, a oczyszczenie ciała na wiosnę daje siłę i radość. Życząc na święta zdrowia, polecam poświąteczne porządki. Kilka pomysłów: Zupy przygotowujemy na wywarze warzywnym ugotowanym z pieczoną w łupinie cebulą

Gołąbki (potrawa)

Gołąbki Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym

Falejówka

536 m n.p.m. Malowniczą panoramę Falejówki można podziwiać z góry Jaworzyna (nieco ponad 500 m n.p.m.). W planie wsi można wyodrębnić kilka części jak: Przykopy, Kolonia, Porzecze. Od 2002 działa "Koło gospodyń wiejskich" liczące 15 gospodyń. Do regionalnych potraw należą gołąbki z kapusty, pierogi

Kuchnia rumuńska

umpluţi – nadziewane cukinie Gulii umplute – nadziewane kalarepy Vinete umplute – nadziewane bakłażany sarmale – gołąbki z kapusty lub winogron ghiveci – gulasz z warzyw lub sałatka podobna do Bułgarskiego gjuveci węgierskiego leczoGhiveci: gulasz warzyw rumuńskiPrzepis

Makłowicz w podróży

Omlet z jarzynami – 59 Pieniński smak Paprykarz ze szczupaka Kluski Kotlety schabowe po debreczyńsku Sałatka szparagowa a la Gundel 60 Gorlicki smak Sum duszony z kapustą kiszoną Bulion z tokajem Gołąbki saute' Sos do gołąbków 61 Smak kapusty Purée ziemniaczano-kapuściane z kiełbaskami

Wacław Kowalski

) jako Niemiec Życie raz jeszcze (1964) jako kolejarz w parowozowni Bigos (1965; film z cyklu Dzień ostatni - dzień pierwszy) jako "Pomidor", dostawca kapusty Trzy kroki po ziemi (1965) jako woźny sądowy (w noweli Rozwód po polsku) Jutro Meksyk (1965) jako Fruńka, pracownik ośrodka sportowego Lekarstwo

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.