gołąbki z siekanej kapusty

Paulina Zduniak

Menu dnia od Tatr po Kresy

Menu dnia od Tatr po Kresy

W dzisiejszym menu znajdziecie: sycącą kwaśnicę na wędzonych żeberkach, odwrócone gołąbki, czyli kresowe klopsiki drobiowe z ryżem i siekaną kapustą oraz pyszną wuzetkę na deser.

Kuchnia świata: gołąbek nasz wspólny

Wymieniany jest z w pierwszej dziesiątce narodowych potraw. Przez Polaków, Szwedów, Rosjan, Ukraińców, Węgrów, Greków, Turków, mieszkańców krajów bałkańskich

Lekkie przystawki zawinięte w młode liście winogron, botwinki i radicchio

Obrywamy listki, a potem zawijamy w nie pyszne, lekkie farsze i serwujemy tę malowniczą przekąskę na wielkim liściu łopianu. Albo w wydrążonym kabaczku. Albo - jak kto chce. Jest zielono, radośnie i smakowicie

Tanie i proste dania z kapusty

Tanie i proste dania z kapusty

je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Włóż do ciepłego piekarnika, aby 'doszły'. Podawaj z kapustą. Karminadle możesz też panierować w tartej bułce, ale nie jest to konieczne. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Kapusta świetnie nadaje się też do faszerowania - klasyczne gołąbki to nie wszystko. My

Sajgonki - chiński przysmak

Sajgonki - chiński przysmak

Składniki: opakowanie (ok. 25 sztuk) arkuszy ciasta ryżowego, czyli tzw. papieru ryżowego 1-2 jajka (do smarowania placków i ewentualnie do panierowania sajgonek) kilka łyżek ziaren sezamu olej rzepakowy Farsz: 200 g chudej wieprzowiny (np. z łopatki, biodrówki) kapusta pekińska strąk

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

Kasza jęczmienna na 7 sposobów

gryczana. Zobacz również przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną . Gołąbki z pęczaku i grzybów 2 męskie garście suszonych grzybów 2 szklanki pęczaku 1 głowa kapusty (niby powinna być biała ale z włoskiej są delikatniejsze) 2 dorodne cebule 20 dag słoniny pokrojonej w drobną kostkę 2 jajka do pary sól

Dania z grzybami

Dania z grzybami

dusimy na małym ogniu 20-30 minut. Pozostałe grzyby kroimy w kostkę i smażymy na oleju, wrzucamy do rondla z gołąbkami pod koniec duszenia. Gołąbki wyjmujemy, do wywaru wlewamy śmietanę i gotujemy około 7 minut. Wlewamy zasmażkę i dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

Przepisy na Boże Narodzenie. Wigilia w Zielonym Talerzyku

której parzyła się kapusta. Zmniejszamy ogień, dusimy 15 minut, nie mieszając. Dodajemy grzyby i przyprawy, mieszamy, studzimy (farsz można zrobić dzień wcześniej), zawijamy w liście kapusty, ciasno układamy gołąbki w brytfance wyłożonej wierzchnimi liśćmi kapusty. Zalewamy wodą, w której parzyła się

Greckie wakacje w kuchni

Greckie wakacje w kuchni

grecką? Podyskutuj na Facebooku! Przypominają nasze gołąbki, ale używa się w nich mięsa jagnięcego i liści winogron, zamiast kapusty - przez co są mniejsze. Są podawane tak na ciepło, jak i na zimno - jako przekąska, z sosem oliwkowo-cytrynowym. Gołąbki (Dolmades) 50 liści winogron (od biedy można je

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

Tradycyjne danie w odmienionej wersji

. Autor: Adam Chrząstowski Dolmades to grecka wersja gołąbków. Te podawane na ciepło najczęściej zawierają farsz mięsno-ryżowy. Dolmades z samym ryżem podaje się zazwyczaj na zimno. Gołąbki (Dolmades) 50 liści winogron (od biedy można je zastąpić liśćmi młodej kapusty - ale smak będzie już inny - poza tym

8 przepisów z mozzarellą do ugotowania w tym tygodniu

8 przepisów z mozzarellą do ugotowania w tym tygodniu

. Dekorujemy rukolą, pomidorkami cherry oraz odrobiną pesto i zredukowanego octu balsamicznego. (dla 4 osób)   Składniki 4 pojedyncze, oczyszczone piersi z  kurczaka 4 duże sparzone liście  kapusty włoskiej 12 połówek suszonych  pomidorów 4 "słupki" twardej

Co jeść w listopadzie?

Co jeść w listopadzie?

, smaczne i dają mnóstwo możliwości w kuchni. Na początek polecamy gołąbki z kasza gryczaną i białym serem. Jeśli zblanszujesz wcześniej liście kapusty, łatwiej będzie je zwijać. Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem duża główka białej lub włoskiej kapusty 20 dag kaszy gryczanej 25 dag białego

Zielone frykasy

Zielone frykasy

. Wśród przepisów, które pomogły mi przetrwać, odnalazłam niedawno jeden, który zupełnie przypadkowo spowodował, że zaczęłam wówczas pisać o jedzeniu... Były to gołąbki z zielonej sałaty autorstwa Josceline Dimbleby, Brytyjki, znanej i lubianej autorki książek kucharskich. Przygotowałam je pewnego

Prawdziwy polski smak

Prawdziwy polski smak

szklanki wina, a następnie zredukuj płyn do konsystencji sosu. Przygotuj gołąbki: na oleju zeszklij cebulę, dodaj posiekaną czerwoną kapustę, miód, rodzynki i goździki. Podduś chwilę i dolej czerwone wino. Całość zagotuj, przykryj i duś kolejne 5 minut. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę i rozprowadź ją

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

, gołąbki nadziewane warzywami, faszerowane papryki, kalarepki i buraki. Dieta może być przyjemna, a oczyszczenie ciała na wiosnę daje siłę i radość. Życząc na święta zdrowia, polecam poświąteczne porządki. Kilka pomysłów: Zupy przygotowujemy na wywarze warzywnym ugotowanym z pieczoną w łupinie cebulą