francuskie ciasto farsz

Paulina Zduniak

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

Menu dnia z czerwonym barszczem i rybnymi rożkami

W menu na dziś polecamy wam pyszny czerwony barszcz w towarzystwie chrupiących rożków z ciasta francuskiego, wypełnionych rybnym farszem. Na zakończenie proponujemy zaś prosty do wykonania deser - owoce pod kruszonką.

Błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego

Porcję mrożonego ciasta francuskiego warto mieć zawsze w lodówce. Przydaje się zwłaszcza w sytuacji, gdy niezapowiedziani goście dzwonią do drzwi.

Tarty słone i słodkie

Kruchy maślany spód, a na nim zapieczona masa - słodka lub słona - bo tarta to takie uniwersalne danie, które warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Może być serwowana na deser, podwieczorek, przystawkę i na śniadanie. Zależy tylko, co dodamy do nadzienia... A nadzienie można zmieniać w zależności od sezonu i od tego, na co akurat mamy ochotę.

Ciasto francuskie na słodko i słono

Ciasto francuskie na słodko i słono

farszem, proponujemy szybszą wersję tego przepisu. Zastąp ciasto kruche francuskim i skróć czas przygotowania potrawy. Wylep formę ciastem francuskim, podpiecz na złoty kolor, wylej na ciasto farsz, ułóż na górze kratkę i znów zapiecz. Możesz podawać na zimno lub ciepło. Przepisy na quiche na francuskim

Pomysły na ciasto francuskie

Pomysły na ciasto francuskie

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 200 g mielonych orzechów (włoskich i laskowych) 100 ml miodu 100 ml śmietanki 30 proc.   Na patelni rozgrzej miód, wrzuć do niego orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej

Francuskie menu dnia

Francuskie menu dnia

, udekoruj listkami sałaty. Źródło: Magazyn Kuchnia Ze względu na drożdżowe ciasto, to danie przypomina nieco pizzę. Różni się nieco formą i pochodzi z francuskiej Prowansji. Pissaladerie (ciasto z warzywami) Ciasto: 30 dag mąki 10 dag masła 125 ml mleka 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 dag drożdży

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

Feta - wspaniały ser. Także dla początkujących

Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1  jajko   Farsz: 1 (25 dag) serek  mascarpone 10 dag  fety 2 łyżki gęstej  śmietany 1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej  bazylii 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Camembert - co za ser!

Camembert - co za ser!

ciasta francuskiego 2 serki camembert (każdy po 110 g) 100 g konfitury z żurawiny suszony tymianek jajko Nastawiamy piekarnik na 220°C ? góra/dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy ciasto francuskie i układamy na blacie, przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku i ścinamy z każdego

Pikantne, słone, apetyczne - salami podkreśla smak

Pikantne, słone, apetyczne - salami podkreśla smak

poeksperymentować z nadzieniem, ale na początek polecamy farsz z kurczaka i pikantnej kiełbasy. 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego farsz: 1 wędzone udko kurczaka 100 g kiełbasy chorizo lub ostrego salami 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18-22 proc. 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki 4-5

Tarty na słodko i słono

Tarty na słodko i słono

Aromatyczna - z cukinią, świeżym oregano i delikatnym serem ricotta. ciasto: 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 3/4 kostki (150 g) zimnego masła 3 łyżki zimnej śmietany 30 proc (lub wody) sól farsz: 1 cukinia 1 opakowanie (250 g) sera ricotta 2 jajka 1 łyżka ajwaru 4 gałązki świeżego

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Świąteczne pierogi - niekoniecznie tradycyjne

Jak Wigilia, to ryby, a jak ryby, to może łosoś? Pierogi z łososiem to propozycja zaskakującego, eleganckiego dania, które wcale nie wymaga więcej szykowania, niż tradycyjne pierogi. Pierogi z łososiem Składniki: ciasto: ciasto na pierogi z 1kg mąki przyrządzone metodą tradycyjną Farsz: 1 kg filetu

Feta. Grecki ser podbija serca

Feta. Grecki ser podbija serca

Składniki 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego 200 g dobrej  fety kilka listków mięty lub  melisy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka listków  tymianku 1 żółtko czarnuszka słodka papryka w proszku do posypania   Sposób przygotowania Ciasto

Tarty z serem

Tarty z serem

przepis na 9 tartaletek 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) farsz: 100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach) 250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów 1 duża cebula 100 g sera koziego dojrzewającego (ze skórką, miękkiego w środku) 1 łyżka śmietany 22 proc. 1 łyżka ostrej

Co do piwa?

Co do piwa?

nieco bardziej pracochłonne, ale będą doborowym towarzystwem dla kufla lub butelki zimnego piwa. Zamiast pieczarek możesz także użyć szpinaku czy szynki i/lub papryki z serem. Z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

Ciasto francuskie - zawsze efektowne

, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na

Vol-au-vent

Vol-au-vent

ciasto francuskie:250 g mąki pszennejszczypta soli250 g (190+60) schłodzonego masła dobrej jakości1 łyżeczka soku z cytrynyok. 70 ml wody(lub opakowanie ciasta francuskiego) 1 jajkoulubiony farsz do napełniania babeczek Krok 1 W misce wymieszaj mąkę, sól i 60 g masła. Rozetrzyj ciasto palcami, by

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

Barszcz z pasztecikiem na 5 sposobów

gotowania, po wlaniu zakwasu, razem z sokiem i skórką cytrynową. Zagotowujemy. Odstawiamy. Przecedzamy. Odgrzewamy przed   Rożek francuski z serkiem mascarpone Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1  jajko   Farsz: 1 (25 dag) serek  mascarpone 10 dag  fety 2 łyżki

Wytrawne babeczki - zabierz ze sobą!

Wytrawne babeczki - zabierz ze sobą!

miejsca w Polsce? Pochwal się i wygraj! Vol-au-vent możesz wypełniać zarówno farszami warzywnymi, jak i mięsnymi, na przykład z wołowiny lub drobiu. 1 opakowanie ciasta francuskiego Farsz: 20 dag pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 kubek śmietany sól pieprz Ciasto rozmroź i

Rogate pyszności

Rogate pyszności

, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń, zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik do temp. 220 st. C

Zupełnie inne dania z serem

Zupełnie inne dania z serem

1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 g czarnych oliwek bez pestek 1/2 pęczka bazylii 250 g serka twarogowego 125 g serka kremowego 250 g mrożonego ciasta francuskiego 1 żółtko czarnuszka do posypania Rozmrażamy ciasto francuskie, najlepiej zostawiając je w lodówce na kilka godzin. Cebulę

Botwinka, szparagi, rabarbar - sezonowe menu dnia

Botwinka, szparagi, rabarbar - sezonowe menu dnia

> Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Szparagi świetnie smakują z mięsem. Wypróbuj również przepisy na szparagi w boczku z parmezanem oraz szparagi na cieście francuskim z bekonem . Roladki drobiowe ze szparagami - przepis blogera 2 pojedyncze

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

Dla niespodziewanych gości. Tarty wytrawne na kruchym spodzie

; Ciasto serowe: według przepisu podstawowego   Farsz: 400 g koktajlowych  pomidorków 300 g sera  feta 4-5  jajek 2 łyżki mleka 1 łyżka mąki kukurydzianej po szczypcie soli i  pieprzu garść kiełków  cebuli kilka gałązek świeżego  tyminaku  

Oryginalne przekąski na domówkę

Oryginalne przekąski na domówkę

- Podstawka na wykałaczki Philippi Pudełko na wykałaczki Silit - Picobello - pojemnik na wykałaczki Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info bakłażan kulka mozzarelli opakowanie gotowego ciasta francuskiego oliwa gotowe pesto 50 g orzeszków pinii żółtko

Naleśniki w 8 odsłonach!

szklanki wody gazowanej szczypta gałki muszkatołowej szczypiorek tymianek sól olej Farsz: 300 g świeżego szpinaku 150 g sera ricotta 2-3 ząbki czosnku oliwa gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotuj ze składników ciasto naleśnikowe, tak jak w poprzednich przepisach. Na koniec dodaj garść drobno posiekanego

Apetycznie zakręcone - mięsne kąski dla wymagających

Ta przekąska wygląda jak wiązki chrustu. Bardzo apetyczne wiązki chrustu - aż trudno uwierzyć, że biała kiełbasa może być tak efektowna. Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą

Z kremowym serkiem - przysmaki na imprezę i nie tylko

serkiem mascarpone Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko Farsz: 1 serek mascarpone (25 dag) 10 dag fety 2 łyżki gęstej śmietany 1/2 pęczka świeżej bazylii drobno posiekanej 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu ewentualnie sól do smaku Miksujemy

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

orzechy i, mieszając, zrumień. Dodaj śmietankę i nadal mieszając, odparuj farsz do otrzymania elastycznej konsystencji. Ciasto francuskie rozmroź, podziel na kwadraty, a następnie po przekątnej na pół, na trójkąty. Na każdym trójkącie ułóż farsz orzechowy i zwiń, zaczynając od podstawy. Rozgrzej piekarnik

Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...

, czy wierzch jest już zarumieniony). Autor: Junona Lamcha-Grynberg To danie jest wytrawną odmianą clafoutis (francuskiej zapiekanki z wiśniami), doskonałą na zimę. Kisz pomidorowy Składniki: Ciasto: 200 g drobno mielonej mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu 80 g zimnego masła sól Farsz: 2 jajka 450

Odświętne menu dnia z rybnymi rożkami

łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 małe jajko 60 g gęstej śmietany sól pieprz 45 g pokrojonego w drobną kostkę jabłka 25 g rodzynek 250 g ciasta francuskiego Na łyżeczce masła podduszamy szalotkę. Kiedy jest już szklista, dodajemy lubczyk. Mieszamy dokładnie. Pokrojony na mniejsze

Pieczarki ze smakiem

przyjęciu czy grillu. Więcej przepisów na inne pyszności z ciasta francuskiego (zarówno na słono, jak i słodko) znajdziesz także w naszej bazie. Ciasto francuskie z farszem pieczarkowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 500 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz ew

Błyskawiczne menu dnia

. Tu w wersji z ciastem francuskim do przygotowania błyskawicznie! Przeczytaj przepis na kataloński deser Coca Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź

Słodkie wspomnienia z wakacji

bądź łyżki. Przełóż na stolnicę lub blat. Energicznie wyrób rękami ciasto, aż będzie jednorodne, gładkie (bez grudek) i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i przykryj odwróconą do góry dnem ciepłą miską. Odstaw i przygotuj farsz. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Jabłka obierz, przekrój

Samosy, chinkali, a może wonton?

Cały świat zajada pierogi. Gotowane, smażone lub duszone. Z ciasta ryżowego, kruchego, francuskiego albo drożdżowego. Nadzienie pierogów to jeszcze większe wyzwanie. Mogą być słodkie lub wytrawne. Jakie są najsmaczniejsze pierogi na kulinarnej mapie świata? Zaczniemy od naszych wschodnich sąsiadów

Tarta Tatin

. Deser był w niebezpieczeństwie, ciasto mocno przypalone. A francuskie żołądki mają przecież osobny departament na deser i nawet bajeczne entrée, syte dania główne i rozpływające się sery, nie zastąpią im słodkiego finału. Ratując sytuację, siostry postanowiły wykorzystać idealnie

Jak na drożdżach

rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor. Autor: Maria Szkop Drożdżowe bułeczki faszerowane różnymi słonymi farszami to smakowite uzupełnienie filiżanki czerwonego barszczu. Najlepiej smakują na ciepło. Pasztecik-bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25

Smakowite przekąski

przechowaj je w lodówce. opakowanie gotowego ciasta francuskiego 30 g masła 30 g mąki 250 ml mleka 250 g ugotowanych krewetek koktajlowych 2 łyżki posiekanej pietruszki   Z ciasta francuskiego wytnij koła, w połowie kół wytnij dodatkowe otwory o mniejszej średnicy. Wszystko posmaruj rozmąconym jajkiem

Z kozim serem - 7 pysznych pomysłów

miękkiego masła 1 duży płat rozmrożonego ciasta francuskiego 2 duże pomidory 1 łyżka listków oregano oliwa sól pieprz Ser zmiksuj ze śmietaną i masłem. Ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij z niego koło o średnicy 28-30 cm i przełóż go na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Środek posmaruj masą z

Tessa Capponi-Borawska: Naleśnik z maki gryczanej

Dzisiaj wieczorem na kolację dostaniesz galettes i crepes - informuje moja przyjaciółka Nadine. Patrzę na nią z podziwem. Odmierza i waży wszystkie składniki potrzebne na ciasto, z absolutną precyzją je miesza, a jednocześnie przygotowuje sobie to, co będzie potrzebne do farszu. Dodatkowo, w

Menu dnia z tartaletkami

Podawaj na ciepło z porcją rukoli. (Przepis na 9 tartaletek) Tartaletki z pomidorami, boczkiem i kozim serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g - możesz użyć mrożonego) farsz: 100 g wędzonego boczku (najlepiej w plastrach) 250 g dojrzałych, jędrnych pomidorów 1 duża cebula 100 g

Co pochrupać do piwa?

kminkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy ok. 10 minut. opakowanie (ok. 300 g) ciasta francuskiego (mrożonego lub świeżego) 80-100 g sera gorgonzola jajko Ser delikatnie rozkruszamy widelcem. Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty, a potem w trójkąty (jeśli

Cukierek albo psikus!

musisz używać parówek koktajlowych - możesz pokroić klasyczne na kawałeczki. 1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego 1 żółtko mąka do posypania stolnicy Jeśli ciasto jest mrożone, przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby się

Cebula na pierwszym planie

Szkop Pasztecik-bułeczka z czerwoną cebulą i szpinakiem Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki 25 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki roztopionego masła 1 szklanka ciepłego mleka 2 jaja Farsz: 3 czerwone cebule 2 kulki mrożonego szpinaku w liściach 1/2 łyżeczki soli

Druga szansa dla szpinaku

śniadanie. Z farszem szpinakowym 1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 200 g twarogu 1/2 kostki fety 2 ząbki czosnku pieprz sól szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko (do posmarowania) Szpinak rozmroź na sitku, aby odciekł sok. Przełóż na patelnię, dodaj

Rosną jak na drożdżach

wtedy na 2 części i osobno je rozwałkować na duże kwadraty, smarować farszem i zwijać, a następnie każdy z nich pokroić na 12 kawałków i dalej jak w przepisie. Prawdziwą smakoszką francuskiego chleba z tymiankiem i oliwkami jest Julka. Chlebek najlepszy jest w dniu upieczenia, potem używamy go do

Poświąteczne rozmaitości

. Zdejmij z ognia, dodaj indyka, ugotowane ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z grzybami.Przełóż farsz do brytfanki i rozłóż go równomiernie na dnie.Jeśli potrzeba, rozwałkuj ciasto francuskie tak, żeby wystawało poza brzegi brytfanki. Zmocz jej brzeg wodą i przykryj

Sezon na kurki

Chrupiące kurki, ciasto francuskie i delikatny ser ricotta to bardzo wdzięczne połączenie. Oczywiście ciasto możesz wykonać samodzielnie, ale jeśli nie masz cierpliwości - użyj gotowego. 300 g ciasta francuskiego ok. 300 g kurek ok. 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz 2 ząbki czosnku 250 g

Tanio i ze smakiem

przyjęcie, także jako dodatek do czerwonego barszczu (np. ciasteczek z farszem pieczarkowym czy szpinakowym). Chrust z białej kiełbasy 4 białe kiełbasy 1/2 opakowania (ok. 225 g) mrożonego ciasta francuskiego 2-3 łyżki oleju żółtko Kiełbasy umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół

Przy świątecznym stole

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 1 jajko farsz: 600 g fileta z łososia 300 g mrożonych grzybów 1 biała cebula 1/3 kostki masła 1 gałązka rozmarynu sól biały pieprz Przygotuj farsz: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę

Cukinia, ogórek, fasolka - czas na zielone warzywa!

francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) sól i pieprz do smaku pęczek szczypiorku Ziemniaki obierz i ugotuj. Odstaw do ostudzenia. Kiedy ostygną pokrój w grubą kostkę. Ogórki pokrój w grube plastry i dodaj do ziemniaków. Majonez wymieszaj z musztardą i śmietaną lub jogurtem. Sos dopraw solą i pieprzem i

Nie tylko szarlotka - czas na ciasta z jabłkami

piekarnika rozgrzanego do 210 st. C i piecz około 50 minut. Autor: Tomasz Deker Opcja błyskawiczna, bo z gotowym ciastem francuskim. Jeśli nie masz mascarpone, możesz użyć kremowego serka... 50 dag rozmrożonego ciasta francuskiego 2 łyżki drobniutko pokruszonych biszkopcików 1-2 łyżki masła 3 jabłka (mogą

Złociste menu dnia na środę

100 g czarnych oliwek bez pestek 1 pęczek bazylii 4 filety anchois 250 g mrożonego ciasta francuskiego sól pieprz 1 żółtko Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pomidory, solimy

Smakołyki z korca maku

Pierogi z makiem na słodko Składniki: Farsz: 20 dag maku 1/2 litra mleka 5 dag masła 1 łyżka miodu 3 łyżki cukru 1 łyżka rodzynek garść orzechów 1 żółtko Ciasto: 30 dag mąki szczypta soli 1 jajko gorąca woda 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Zrób farsz: przebrany i opłukany mak

Kluski - tani sposób na domowy obiad

półtłusty i niewodnisty) 1 jajko mąka pszenna sól Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Dodaj szczyptę soli, jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto (ilość mąki zależy od wilgotności sera). Gotową masę należy od razu przerobić na kluski: z porcji ciasta kształtuj wałeczki i wycinaj

Dzień Babć

. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i szklanką wycinamy kółka. Na krążki nakładamy odrobinę farszu, nie za dużo bo pierogi się rozpadną i trudno będzie je kleić. Najpierw tylko sklejamy brzegi ciasta (można zwilżyć je wodą), potem lekko skręcając brzeg i robiąc falbankę. Wrzucamy pierogi do gotującej się wody na

Owocowe wypieki

ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego) farsz: 500 g zwykłej dyni 2 i 2/5 szklanki (500+100 ml) mleka 2 proc. 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3 jajka 1 opakowanie (0,12 g) szafranu 1/4 kostki (50 g) masła 1 jajko do posmarowania

Tessa Capponi-Borawska: korzenne ciasto na kilka sposobów

i wkładamy do lodówki na 30 minut. Mieszamy wszystkie składniki nadzienia. Rozwałkowujemy 3/4 ciasta, wykładamy nim dno i boki formy, tak żeby wystawało poza brzeg. rozsmarowujemy na nim farsz. Rozwałkowujemy resztę ciasta, przykrywamy farsz, brzegi lekko zwilża-my i sklejamy. Robimy w cieście 5

Szybkie wytrawne tarty. Ciasto francuskie, filo albo kruche

centymetrowe słupki. Piersi kaczki kroimy w paseczki, mieszamy z sosem hoisin, posiekaną miętą, ogórkiem i orzeszkami. Wypełniamy farszem sakiewki z ciasta francuskiego. Podajemy na ciepło lub na zimno. (dla 4 osób)   Składniki 250 g ciasta francuskiego 250 g półtłustego  twarogu 100 ml

Camembert, brie i gorgonzola - pleśniowe trio

potraw, możesz urozmaicić smak tej tarty, dodając do niej pokrojoną w kosteczkę lub paseczki paprykę chili bądź jalape ? o. Tarta z camembertem, pieczarkami i orzechami 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g, możesz użyć mrożonego) Farsz: 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 1

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

30 proc. farsz: około 1 kg gruszek 5 łyżek cukru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka śmietanki 30 proc. Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąki, cukier, skórkę

Turecki tygiel smaków

Pide, czyli turecka pizza, to jeden z najpopularniejszych specjałów tamtejszej kuchni. Cienki placek z  drożdżowego ciasta piecze się na płycie pieca. Jako farszu bardzo często używa się drobno posiekanej baraniny, sera białego lub żółtego albo pieczarek. Pide ma charakterystyczny, łezkowaty

Pomysłowe dania z kozim serem

10 cm. Układamy na nich plastry koziego camemberta, a na nich szpinak. Składamy w trójkąty, sklejając brzegi, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podajemy na ciepło. Rada: Ciasto filo możemy zastąpić ciastem francuskim ? wtedy używamy

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

poranek zacznij od przygotowania farszu do pasztecików. Są znacznie mniej czasochłonne niż maleńkie uszka, które trzeba starannie lepić. 50 dag kapusty kiszonej 15-20 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju cebula jajo pieprz sól ciasto francuskie i rozkłócone żółtko do posmarowania pasztecików Grzyby

Wyborna wieprzowina

i listki laurowe. Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Formę ceramiczną wyłóż ciastem francuskim, zachowując część do przykrycia farszu. Mięso odciśnij, posól i przełóż do wyłożonej ciastem formy. Z pozostałego ciasta wytnij przykrywkę wielkości formy, ułóż na wierzchu farszu i sklej z

Jedzenie na wynos - zabierz w podróż. Proste przepisy

Indyjskie pierożki możesz dowolnie nadziewać - mięsem, warzywami... Tutaj w farszu są paluszki krabowe. Jeśli nie możesz kupić ciasta na samosy, wykorzystaj filo. 1 łyżka oleju (+ olej do głębokiego smażenia) 1 łyżeczka ziaren gorczycy 6-8 listków curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka startego

Przekąski przed telewizor

na pół, smarujemy masłem, musztardą, układamy sałatę i steki. Na stekach kładziemy cebulę i przykrywamy górną częścią bagietki. Podajemy z piklami lub śliwkami z octu. Pieczone warzywa z pesto koperkowym. Jadłonomia Danie dla 3-4 osób   Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100

Pisarz za kuchennym stołem

w Mezopotamii'). W swojej biografii, gdzie sporo miejsca poświęciła kuchni, najlepiej wspominała kucharza Hindusa i jego ostre curry. Oto danie z jej domu rodzinnego, specjalność kucharki Jane, za które pan domu dziękował, schodząc do kuchni. Ciasto francuskie: 500 g pszennej mąki 250 g masła

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

, ułożyć na blasze, posmarować rozkłóconym jajem i upiec na rumiano (ok. 25 min) w 220°C. Przygotować farsz II: szynkę posiekać, wymieszać z serem pleśniowym, żółtym i natką. Rozsmarować na kawałkach ciasta francuskiego, uformować paszteciki, posmarować je jajem i upiec.

10 letnich dań z koperkiem

ciasta francuskiego 1 duży  bakłażan oliwa 2 szklanki oczyszczonych  kurek 3 średnie, pokrojone w kostkę  cebule 4  jajka 3 szklanki  śmietany 30 dag tartego sera żółtego posiekany pęczek koperku sól,  pieprz Sposób przygotowania Piekarnik

Feta na 9 sposobów

pierogi z farszem z kaszy gryczanej i fety . Tiropitakia - greckie pierożki serowe 500 g ciasta francuskiego 2 jajka 1/2 kostki (100 g) masła 1 opakowanie (200 g) sera feta 100 g sera koziego 2 ząbki czosnku 1/3 pęczka tymianku sól pieprz Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj

Obiad za kilka złotych

serem i stopionym masłem. Kluski francuskie 2-3 jajka 2 łyżki masła sól 20 dag niekwaśnego białego sera mąka masło do polania Utrzyj masło mikserem z odrobiną soli i kolejno dodawanymi żółtkami. Połącz ze sztywną pianą z białek i taką ilością mąki (4-6 dag), aby ciasto nie było za rzadkie

Zestawy obiadowe

gotować w osolonym wrzątku lub wysuszyć, a następnie zamrozić. Pierogi z mięsem i skwarkami ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody farsz: 500 g ugotowanego i zmielonego mięsa z rosołu (szponder, łopatka lub mostek) 1 duża cebula 1

Z kiełbasą - apetyczne dania i przekąski

, wędzonego kurczaka możesz zastąpić pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi pieczarkami (powinno wystarczyć ok. 30 dkg). Pikantne pierożki 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego Farsz: 1 wędzone udko kurczaka 100 g kiełbasy chorizo lub ostrego salami 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18-22 proc

Vol-au-vent - francuski klasyk

wyszukanych potraw. Uwielbiał zaskakiwać swoich gości wymyślnymi konstrukcjami. Do historii przeszły już budowle, które potrafił stworzyć z jedzenia. Na stołach pojawiały się m.in. zamki i minarety. Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w

Szybkie dania

trawy cytrynowej Mięso zmiel w maszynce, a następnie wymieszaj do konsystencji farszu z żółtkiem, solą, pieprzem i posiekanymi liśćmi kolendry. Ciasto na pierożki podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm, pośrodku ułóż łyżkę farszu, brzegi posmaruj białkiem i sklej pierożki, zawijając wszystkie rogi do

Słoneczne inspiracje - z Brazylii, Meksyku, Argentyny

przyrządza się z farszem mięsnym. Tym razem jednak wersja z kukurydzą i cebulą. Ciasto: 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 łyżeczka soli woda Farsz: 1 puszka kukurydzy 30 dag cebuli sól pieprz masło do smażenia Zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią

Aromatyczne prawdziwki, chrupiące kurki - czas na grzybobranie!

(pokruszonego). Tartaletki z grzybami Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 5 łyżek startego sera typu parmezan sól świeżo mielony czarny pieprz 2-4 łyżki zimnej wody Farsz: 8 niedużych szalotek (lub cebulek dymek bez szczypioru) 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy

Owoce prosto z pieca

: Okazje.info Owoce zapiekane w cieście najlepiej smakują na ciepło (uważaj, aby nie były zbyt gorące, gdyż łatwo się nimi poparzyć). Oprócz gruszek, spróbuj ukryć w nim jabłka, banany, połówki brzoskwiń lub plastry ananasów. Gruszki we francuskim cieście 5 gruszek 1 opakowanie mrożonego ciasta

Jak nakarmić rodzinę w Wigilię i nie oszaleć

jeden wieczór na ulepienie pierogów dla całej rodziny, jak duża by nie była. farsz: 50 dag kapusty kiszonej 2 dag suszonych prawdziwków 2-3 łyżki oleju 1 cebula pieprz sól Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 1 łyżka oliwy 1 jajko sól Kapustę ugotuj, osącz, pokrój. Grzyby namocz na kilka

Przepisy na Boże Narodzenie. Trzy Znaki Smaku

zatorskiego oddzielić od ości i posiekać, połączyć z przestudzoną cebulą, ubitą śmietaną i przyprawić. Ciasto francuskie rozłożyć i powycinać krążki, nałożyć farsz i zlepić, nadając kształt pierogów. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 195°C do zrumienienia. Czas przygotowania: 50 min

Pyszne, domowe dania na środek lata

łyżeczki cukru 8-10 dag startego żółtego sera 1,5 łyżki posiekanego szczypiorku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 lekko ubite  jajko sól, pieprz   Sposób przygotowania Zrób nadzienie: roztop masło, włóż pory, smaż minutę. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 6-7 minut, mieszając od

Smakołyki królowej

- gastronomia. Narodziła się klasyczna kuchnia francuska, wpływowa, dumna i niezwyciężona do dziś. Bouchees a la reine znamy jako vol-au-vent - ulatujące z wiatrem, jak nazwał je kilkadziesiąt lat później kucharz Antonin Careme. Pieczone z francuskiego ciasta foremki, gdy rosły w piecu, zdawały się z niego

Greckie wakacje w kuchni

nie podarło, używa się kilku warstw, sklejając je masłem). Neutralne w smaku, pasuje i do słodkich, i do słonych farszów. W niektórych przypadkach można je zastąpić podobnie smakującym ciastem francuskim, ale po upieczeniu oba te ciasta wyglądają zupełnie inaczej: francuskie puchnie, filo pozostaje

Seler naciowy - z czym to się je?

? źródło: Okazje.info Połączenie selera i sera pleśniowego możesz wykorzystać również w roli farszu do tarteletek. Jeśli chcesz skrócić przygotowania, skorzystaj z gotowego ciasta francuskiego. Orzechowe tarteletki serowe Ciasto: 220 g mąki 100 g masła z lodówki 30 g zmielonych orzechów

Wigilia w mig

rozprowadzonej 2 łyżkami wody. Ptysie tniemy na 2/3 wysokości, wyjmujemy ostrożnie ze środka ciasto. Napełniamy farszem pieczarkowym, przykrywamy czapeczką i podgrzewamy w nagrzanym do 180°C piekarniku 5-7 minut. liść laurowy 6 ziaren angielskiego ziela 6 ziaren czarnego pieprzu 6 goździków kostka grzybowa

Ciasto dla Trzech Króli

znane, związane z północą kraju, to la galette des Rois - ciasto królów. Okrągłe lub prostokątne w kształcie ciasto przygotowuje się z delikatnego ciasta francuskiego, a jego wnętrze wypełnia słodka masa z cukru, migdałów, masła i jajek. Do nadzienia zwyczajowo wkłada się tzw. la fève - malutką

Garnek rzymski - gliniane naczynie do pieczenia bez tłuszczu

herbatników. Ucieramy pozostałe jajka z resztą cukru i maślanką, polewamy deser. Przykrywamy i pieczemy 35 min w temp. 200°C (bez termoobiegu). Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 15 minut na złoto. (dla 4 osób)   Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 4-5

Śniadania świata

niewielką jego ilością posmaruj brytfannę o wymiarach 30x20 cm. Płaty ciasta przekrój wzdłuż na pół i przykryj wilgotną ściereczką. Brytfannę wyłóż płatem ciasta i za pomocą pędzelka wierzch posmaruj masłem. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz połowę płatów ciasta. Na cieście rozłóż farsz i przykryj pozostałym

Pyszny żółty ser - nie tylko na kanapce

się jak najwięcej farszu. Na ciasto nałóż łyżkę sosu pomidorowego, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i mozzarellę. Jako ostatnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Pizze w foremkach na muffinki włóż do piekarnika na 15 minut. Przed podaniem wyciągnij je z foremek, choć jeśli pozostawisz je

Solidne menu dnia z plackiem z kurczakiem

. Przykrywamy szczelnie ciastem francuskim lekko dociskając do brzegów naczynia. Pieczemy około 15 minut lub do zezłocenia się wierzchu ciasta. Autor: Addioanna (blog: addio pomidory ) Na zakończenie sycącego posiłku polecamy jogurtowy deser z dodatkiem bakalii w miodzie i mandarynek. W wersji dla łasuchów

Czas na konkret

dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami Worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec, mieszając, wbijamy 4 jajka. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3

Staropolskie święta według Adama Chrząstowskiego - przepisy

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 250 ml wody, 50 g miękkiego masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 łyżeczka soli Farsz: 1 szczupak (ok. 1 kg), 100 ml śmietany, 1 jajko, 1 cebula pokrojona w drobną kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku, 400 g szyjek rakowych, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sos: 30

Ziemniak - może zaskoczyć!

Zostało mięso i warzywa z rosołu? Świetnie! Zrobisz z nich farsz, którym napełnisz pyzy ziemniaczane. Dzięki niemu nie będą nudne. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty. Pyzy z farszem mięsno-warzywnym 1 i 1/2 kg ziemniaków duża cebula 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej pieprz sól Nadzienie: 50

Rzecz o naleśnikach

, spulchnią ciasto. Poza tym naleśniki zrobią się ciemniejsze, kruche i nabiorą charakterystycznego smaku. Alkoholu nie trzeba wlewać bezpośrednio do ciasta, można go dolać do słodkiego sosu lub farszu, np. do śliwek karmelizowanych w porto.Do ciasta nie dodaję sztucznych aromatów. Na rynku dostępnych jest

Menu pod chmurkę

... Patelnia Skeppshult 0130t Skeppshult Patelnia 2320 Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info opakowanie mrożonego ciasta francuskiego w płatach biała część grubego pora 250 g boczku pokrojonego w drobną kostkę sól 250 g świeżo startego

Świąteczne mięsiwa

masła i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie wystudzić, dołożyć roztarty widelcem pasztet, wsypać natkę, dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Na sporym płacie rozmrożonego i cienko rozwałkowanego ciasta francuskiego rozsmarować połowę przygotowanego zimnego (to ważne!) farszu

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w maju

ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info (12 sztuk)   Składniki 2,5 kg  szparagów sól 2 łyżki cukru 2 łyżki masła 45 dag ciasta francuskiego 25 dag  mascarpone 1 pęczek szczypiorku pieprz mąka do posypania

Wiosenne porządki po włosku

dodaję żółtek, a zamiast mascarpone biorę gęsty grecki jogurt, który znakomicie komponuje się z kwaskowatymi pomarańczami. A żeby trochę podnieść się na duchu, zamiast kawy, dodaję odrobinę likieru Grand Marnier.A drugi przepis, który znalazłam? To pieróg z ciasta francuskiego z farszem z ricotty i

Klasyka kuchni francuskiej - krok po kroku

Filet de boeuf en crote, danie powodujące zażarte spory angielsko-francuskie: kucharze z drugiej strony kanału uważają je za własny wynalazek i nazywają wellingtonem. w tym przypadku opowiadamy się po francuskiej stronie   (dla 5-6 osób)   Ciasto francuskie: 250 g mąki

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

koszulkach 1 opakowanie paróweczek koktajlowych (ok. 300 g) 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub świeżego 1 żółtko mąka do posypania stolnicy Jeśli ciasto jest mrożone, przełóż je dzień wcześniej do lodówki, żeby się rozmroziło. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto (ja użyłam mrożonego