faszerowane liście cykorii

Paulina Zduniak

Faszerowane warzywa

Faszerowane warzywa

Nadziewane warzywa to danie idealne. Ponieważ można je wypełniać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i z kaszy czy ryżu, każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Menu dnia - szybkie i chrupiące

Dzisiejsze menu dnia jest niezobowiązujące. Zobacz cztery szybkie do wykonania przepisy, ustal ich kolejność i sam skomponuj swój obiad. Połącz ze sobą: sałatę lodową z bazylią i miętą, pulpeciki sojowe, cykorię faszerowaną fetą i deser owocowy.

Tuńczyk na śniadanie, obiad i kolację

Z tuńczyka w puszce - zarówno tego w oleju, jak i sosie własnym - możesz przygotować bardzo różnorodne potrawy. Od past, sałatek i dipów po idealne na obiad, złociste kotleciki. Przed wami osiem apetycznych przepisów na dania z jego dodatkiem.

Feta na 9 sposobów

Feta na 9 sposobów

, blanszuj w posolonym wrzątku przez 1-2 minuty, odsącz i ostudź. Ser zmiksuj z jogurtem, dodaj oliwki i bazylię, dopraw pieprzem. Farsz serowy wsuwaj między rozchylone liście cykorii (jak największą ilość). Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj łyżką oliwy. Ułóż cykorie, posyp startym żółtym serem, skrop

Grillujemy dania z serem

Grillujemy dania z serem

Odpowiednie rodzaje i gatunki do grillowania to przede wszystkim twarde, pełnotłuste sery holenderskie, ser halloumi, nasz swojski oscypek. Z kolei miękkie sery, np. twarogowe i pleśniowe nadają się do faszerowania grillowanych warzyw i owoców.  Aby grillowanie nie zakończyło się katastrofą

Letnie inspiracje z sałatą

Letnie inspiracje z sałatą

(3 liście sałaty na osobę) dokładnie myjemy pod zimną wodą, osuszamy i rozrywamy liście na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię teflonową i podsmażamy boczek do chrupkości. Pod koniec wlewamy syrop klonowy i ocet, podgrzewamy, aż płyn odparuje i skarmelizuje się. Orzechy pinii prażymy na suchej

Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

drobiowej 300-400 g podgardla 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 4-5 średnich cebul obranych i przekrojonych na pół smalec do obsmażenia i wysmarowania foremek 3 jaja świeżo mielona gałka muszkatołowa sól pieprz Mięsa, oprócz wątróbki, w dużych kawałkach (mniej więcej po 300 g każde

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

angielskie, liść laurowy, pieprz, sól niskosodowa, majeranek, natka pietruszki do ozdoby. Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę i zakwas, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Całość gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W osobnym garnku ugotować jaja na twardo. Ostudzone jajka obrać ze

Rabarbar - smak dzieciństwa

Rabarbar - smak dzieciństwa

 cykorii 2 łodygi  rabarbaru   Marynata: 1 łyżka pistacji (niesolonych) 1 papryczka  chilli sok z 2 limonek mały pęczek  kolendry 5 łyżek oliwy sól do smaku   Sposób przygotowania Przygotowujemy marynatę, ucierając lub miksując

Jajko w roli głównej

Jajko w roli głównej

. bazylii, oregano, szczypiorku, tymianku) 1 łyżka startego sera typu parmezan 2 łyżki kremowego białego serka 400 g szpinaku mrożonego w liściach lub 1 kg świeżego 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy lub oleju sól gałka muszkatołowa pieprz Liście szpinaku umyj, usuń twarde końcówki i osusz (jeśli używasz

Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

Jak przygotować kolorowe śniadanie wielkanocne w niecałe trzy godziny

zakupy. Ja posiłkuję się rozwiązaniem technologicznym: mobilną listą zakupową, która pozwala mi na śledzenie postępu działań - ukochany rusza na polowanie, ja w tym czasie ogarniam warstwę wierzchnią mieszkania. Żeby szło mi sprawnie i przyjemnie, puszczam sobie do tego żywiołowe dźwięki. Ogarnięcie i

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

sarniny z chrzanem i skórką z pomarańczy 12/19Carpaccio z serem łomnickim i balsamem czereśniowym 11/67Ceviche z ryb mieszanych 5/69Chaczapuri ze szpinakiem 10/39Chipsy z topinambura 1/54Chrupki z pity z zatarem 10/68Crostini z mięsem kraba 7/43Dolmadakia - faszerowane liście winogron 8/44Foie gras z

Piniole

cebulką, doprawić sokiem i skórką cytryny, do zieleniny włączyć liście frisée i rukoli. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej, na przekąskę lub jako dodatek do ryb i mięs. Tak przyprawiony posiekany szpinak bywa przerabiany na nadzienie do pieczonych pierożków lub z dodatkiem jaja i bułki

Dziadek do orzechów

, bo łatwo się przypalają. Jeżeli chcemy smak orzechów bardziej rozbudować, można na gorąco oblepić je przyprawami. Uprażone ozdabiają sałaty, są obowiązkowe tam, gdzie stosujemy winegret z olejem orzechowym. Tęskni za nimi sałatka z buraków, z pieczonej papryki, z wszelkich cykorii i z pieczonego

Konkurs urodzinowy - lista laureatów

Konkurs urodzinowy - lista laureatów

wchodzi książka kucharska "Święta na stołach świata" oraz zestaw produktów od Bakal, otrzymują:87. Wiesława Mizgała, Myszków (Czerwone śledzie na ostro)88. Dominika Skrzydło, Łódź (Mini tartaletki z kozim serem)89. Elżbieta Sidoruk, Białystok (Faszerowane figi)90. Anna Jaworska, Piaseczno

Winegret

sosem. Mieszam starannie dwiema łyżkami albo - w wersji nieformalnej - rękami. Chodzi o to, aby sos dokładnie oblepił liście. Sałata musi być dobrze umyta i dokładnie osuszona! To obciach, kiedy smak winegretu psuje woda. Ponadto takie umyte, osuszone liście najlepiej się przechowują, trzeba je trzymać