fasolka szparagowa z marchewka przepis

mjk

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

Może być żółta lub zielona, a sezon na nią już się zaczął i potrwa do końca września. Nie zapomnijcie o niej podczas zakupów w warzywniaku i korzystajcie z naszych przepisów

Kuchnia francuska: Lato w Prowansji

Kuchnia Prowansji kojarzy nam się przede wszystkim z pomidorami, oliwą i czosnkiem. Ale tak naprawdę jest znacznie bardziej różnorodna. Pachnie tymiankiem, bazylią i pietruszką. Smakuje nagrzanymi słońcem warzywami, oliwkami z Nyons, gęstym mięsnym daube i marsylską zupą bouillabaisse. Kusi melonami z Cavaillon i orzeźwia korzenno-anyżkowym pastisem

Wiosenne dodatki do dań z wołowiny, wieprzowiny, ryb i drobiu

Nie samym mięsem żyje człowiek, każde danie mięsne woła o suplement. Ale czy muszą to być ziemniaki, kartofle, pyry, grule? Oto dodatki tak smaczne i kolorowe, że po pieczeń zapomnicie sięgnąć

Gulasz nie tylko z mięsa. Dorsz sprawdzi się jeszcze lepiej

Gulasz nie tylko z mięsa. Dorsz sprawdzi się jeszcze lepiej

Dania z fasolką z całego Świata

Dania z fasolką z całego Świata

- Miska duża Zassenhaus Akacja Miska Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? źródło: Okazje.info Przepis na 4 osoby   Składniki: 30 dag zielonej  fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 1 ząbek  czosnku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

startym serem, jeszcze raz wymieszaj. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. Blanszowanie - zachowaj kolor, smak i witaminy w warzywach Mr. & Mrs. Sandman polecają aromatyczne curry z fasolką szparagową i zapewniają, że łatwo zamienić to danie w wegetariańskie - wystarczy pominąć kurczaka. Nie

Warzywa al dente

Warzywa al dente

Trzymam w ręku listę zakupów. Większość produktów to warzywa. Nie obejdę się w kuchni bez słodyczy marchewki, bez pomidorów, szpinaku, fasolki szparagowej, brokułów, aromatu kopru włoskiego, goryczy bakłażanów. W warzywniaku spędzam więcej czasu niż w sklepie z ciuchami. Przekomarzam się ze

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

, lekki obiad. Możesz ją podać z rybą, mięsem lub samą. 100 g marchewki 200 g fasolki szparagowej pół główki kapusty oliwa sól pieprz 150 g zielonego groszku w strączkach 500 g ryżu cytryna 100 g prażonych migdałów Myjemy i obieramy marchewkę i fasolkę szparagową. Z kapusty usuwamy zewnętrzne

Z piersią kurczaka - dania z całego świata

Z piersią kurczaka - dania z całego świata

, aromatycznego curry. Blogerzy Mr. & Mrs. Sandman polecają je z fasolką szparagową. Dziwnie? Wcale nie - pasuje bardzo dobrze. Wypróbuj przepis na curry z fasolką szparagową . Kuchnia Indyjska Kuchnia indyjska Kuchnia indyjska Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny

Kurczak po nowemu

Kurczak po nowemu

z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w plastry. Ułóż na botwince, polej gorącym sosem malinowym. Autor: Zuzanna Wiciejowska Wyjątkowo letnia propozycja - w końcu teraz marchewka i fasolka są chrupiące i pyszne, ale możesz to gotować też zimą - z mrożonych warzyw. Kurczak z

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

strączkach 500 g ryżu cytryna 100 g prażonych migdałów Myjemy i obieramy marchewkę i fasolkę szparagową. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i głąb. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, ale nie łączymy składników. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy marchewkę. Czekamy, aż zrobi się lekko chrupka

Wegetariańskie przekąski cz. I - przepisy

Wegetariańskie przekąski cz. I - przepisy

ostrej, dwie szczypty pieprzu, bułka tarta, otręby (ja użyłam owsianych), zarodki pszenne, olej   Fasolka szparagowa z pomidorami Przepis z książki "Dania jarskie". Składniki na fasolkę szparagową z pomidorami (4-6 porcji): 500 g fasolki szparagowej, 450 g pomidorów z puszki (można użyć

Lekkie przepisy na jesień. Dietetyczne dania z warzywami

Lekkie przepisy na jesień. Dietetyczne dania z warzywami

razem około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Do warzyw dodajemy kolendrę i doprawiamy je solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, posypane podprażonym sezamem. (240 kcal)   Składniki 1  kalarepka 15 strączków  fasolki szparagowej ok. 10 dag

Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem

Top 7 najlepszych sałatek z kurczakiem

łyżeczka  musztardy sól i pieprz 15 dag  koziego sera   Sposób przygotowania Gotujemy pęczak w osolonej wodzie, odcedzamy i osączamy. Na łyżce oliwy smażymy kurczaka (po 7-8 minut z każdej strony). Studzimy, kroimy w centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w

Domowe menu dnia z owocowymi pierogami

Domowe menu dnia z owocowymi pierogami

Zamiast samodzielnie przygotowywać zacierki, możesz również kupić gotowe małe kluseczki lub drobny makaron. Zupa wyśmienicie smakuje także po zmiksowaniu - w takim wypadku można doprawić ją np. imbirem. Zupa jarzynowa z zacierką 4 szklanki bulionu drobiowego 1/4 małego kalafiora 2 małe marchewki

Marzniesz? Wybierz kaszę pęczak

Marzniesz? Wybierz kaszę pęczak

, pieprz 100 g pęczaku 50 ml wytrawnego białego wina (najlepiej ze szczepu solaris z winnicy Dębogóra) 100 g dobrego wiejskiego masła 1/2 l wody w której moczyły się grzyby 20 g miękkiego koziego twarożku (autor przepisu używa sera Kozia Rura z gospodarstwa Kaszubska Koza w Robaczkowie

Solidne sałatki z majonezem

Solidne sałatki z majonezem

Aby zaostrzyć smak sałatki, możesz dodać do niej nieco musztardy (np. sarepskiej). Jeżeli znudziła Ci się sałatka jarzynowa w tradycyjnym wydaniu, możesz również skorzystać z naszego przepisu na kresową sałatkę jarzynową . Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem 3 ugotowane marchewki 2

Ania Starmach przechodzi na dietę. Nowa książka!

Ania Starmach przechodzi na dietę. Nowa książka!

szklanki zielonej soczewicy 400 g pomidorów pelati z puszki garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 łyżki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka świeżego oregano 2 łyżki oliwy z oliwek Marchew obierz i pokrój w plasterki. Soczewicę

Pyszna kolacja bez stresu

Pyszna kolacja bez stresu

obieramy marchewkę i fasolkę szparagową. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście i głąb. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, ale nie łączymy składników. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy marchewkę. Czekamy, aż zrobi się lekko chrupka, doprawiamy solą i pieprzem. Tak samo postępujemy z fasolką szparagową

12 razy nowalijki

12 razy nowalijki

zielonej fasolki szparagowej 100 g rzodkwi chińskiej 70 g korzenia imbiru 1/2 kg młodego szpinaku 4 łyżki oleju do smażenia warzyw 2 ząbki czosnku kiełki rzodkiewki 100 g masła sok z 1 cytryny mielona gałka muszkatołowa sól świeżo mielony biały pieprz   Przygotuj tagliatelle z warzyw: marchew

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy. Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako

W jednym garnku

W jednym garnku

maśle podsmaż cebulę. Dodaj wszystko do grzybów i wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą, przełóż do niej masę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 st. C i zapiekaj przez 15 minut. 250 g makaronu rurki 170 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej 2 łyżeczki oliwy z

Zupy łatwe i sycące

Zupy łatwe i sycące

1 i 1/2 opakowania (ok. 700 g) dowolnej mieszanki warzywnej na zupę lub: 2-3 marchewki 1/4 małego korzenia selera 1 mały por (biała część) 100 g zielonej fasolki szparagowej 100 g różyczek kalafiora lub brokuła 100 g brukselki 2 łyżki masła sól pieprz 1/2 opakowania (100 g) śmietany 18-22 proc

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

jarzynowa z zacierką 4 szklanki bulionu drobiowego 1/4 małego kalafiora 2 małe marchewki 1/4 selera 10 sztuk fasolki szparagowej 1 pomidor 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz zacierki: 1/2 szklanki mąki pszennej woda Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę, a kalafior

Palce Lizać, nr 17, 28 marca

Gdy nagle jest wysyp tulipanów i zapełniam nimi największe wazony w domu, to wiem, że jak co roku zaczyna się u nas czas warzyw - twarożków ze szczypiorkiem, zup jarzynowych z młodą marchewką i kalarepką, fasolki szparagowej, kalafiorów, rzodkiewek i koperku do wszystkiego. Tak się dzieje w wielu

fasolka szparagowa z marchewka przepis

, fasolka, kurki, a dla równowagi - boczek, frankfurterki i wędzone udka. Nie zapomnij o dodaniu świeżych ziół! Zapiekanka z boczkiem i frankfurterkami 1 łyżka oleju 30 dag wędzonego boczku 8-10 kiełbasek frankfurterek 30 dag młodego bobu 30 dag zielonej fasolki szparagowej 2 średnie czerwone cebule

Polska sarna po turecku

dań. Obecnie szef kuchni restauracji Neolokal (Salt Galata). Duszone żółte warzywa 350 g żółtej fasolki szparagowej 3 żółte papryki 1 główka czosnku 3 młode marchewki (koniecznie z natką!) 1 żółta cebula 1 dymka 1 mały lub 1/2 dużego kalafiora 6 łyżek oleju rydzowego (lub rzepakowego) sól, pieprz

Sos beszamelowy bez tajemnic

sosem beszamelowym z karczochami. Zakończ sosem, posyp tartym parmezanem i udekoruj natką pietruszki. Uwaga - w składnikach podany jest przepis na beszamel wykorzystujący 1 litr mleka, w przepisie na lasagne potrzebujemy tylko 200 ml sosu. 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 500 g marchwi 500 g

Dietetyczna Wielkanoc [9 PRZEPISÓW]

. Wartość kaloryczna: 192,5 kcal Węglowodany: 11,6g Białko: 8,2g Tłuszcz: 13,8g Błonnik: 4,6g Przepis pochodzi z  Wygodnadieta.pl Składniki na 1 porcję: filet z łososia (100 g), rukola (1 garść = 30 g), fasolka szparagowa (100 g), czosnek (1 ząbek), koperek, natka pietruszki, cytryna (1/4 sztuki), olej

Z ryżem, makaronem i kaszą - sycące sałatki

? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Taka sałatka to dobry sposób zarówno na szybki obiad czy kolację, jak i drugie śniadanie, np. do pracy. Zamiast groszku cukrowego możesz dodać do niej fasolkę szparagową albo posiekanego selera naciowego. Makaronowa sałatka z tuńczykiem 230 g drobnego

Zapiekanki na rozgrzewkę

. Przepis: Miesięcznik Kuchnia Podawaj z surówką z pora i marchewki z majonezem oraz z sałatą. 6 łyżek oliwy 1/2 kg schabu lub szynki wieprzowej 1 kg ziemniaków sól pieprz 1/2 kg brukselki 2 cykorie 2 twarde soczyste jabłka 4 plasterki pomarańczy ze skórką Sos: 1/4 szklanki soku pomarańczowego

Ulubiona domowa zupa. 10 tradycyjnych przepisów

Szkop Łatwy przepis na pyszną zupę pieczarkową Mieszankę warzywną skomponuj samodzielnie - możesz dodać też brokuły, brukselkę... Zupa jarzynowa z zacierką 4 szklanki bulionu drobiowego 1/4 małego kalafiora 2 małe marchewki 1/4 selera 10 sztuk fasolki szparagowej 1 pomidor 2 łyżki natki

Dieta dla mózgu - 10 najlepszych przepisów

(dla 4 osób) Składniki 500 g oczyszczonego z łusek  łososia ze skórą 10 łyżek sosu teriyaki sól 1 łyżeczka cukru pieprz 300 g makaronu ryżowego garść zielonej  fasolki szparagowej kilka pomidorków koktajlowych oliwa Sposób przygotowania Łososia dzielimy na

Przepisy na przeziębienie: imbir

  z dorsza (lub soli) 25 dag  zielonej fasolki szparagowej 4 łyżki oleju 4 łyżki pasty tamaryndowej (lub 2 łyżki powideł śliwkowych wymieszanych z 2 łyżkami soku z limonki) 2 szklanki posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku 2 cm  imbiru (posiekanego) lub 2

Ulubieniec hipsterów - pęczak

(po 7-8 minut z każdej strony). Studzimy, kroimy w centymetrową kostkę. Gotujemy pokrojoną fasolkę szparagową w osolonej wodzie (4 minuty), odcedzamy. Łączymy z pęczakiem i kawałkami kurczaka oraz posiekaną dymką i kukurydzą. Mieszamy resztę oliwy z majerankiem i solą, rozgniatając ziarenka soli

Małe zielone kapustki - pokochać brukselkę

- jest szybciej, bo jest już umyta i obrana z zewnętrznych liści. Zapiekanka makaronowa 375 g makaronu typu penne (rurki) 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej lub groszku 2 łyżki oleju 1 duża cebula lub 3 szalotki 1/4 szklanki (35 g) mąki pszennej 1 i 1/2

Zapiekany makaron - z mięsem i nie tylko

penne (rurki) 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej lub groszku 2 łyżki oleju 1 duża cebula lub 3 szalotki 1/4 szklanki (35 g) mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki (375 ml) mleka 2 puszki (po 400 g) pomidorów 150 g tartego sera typu cheddar 1/2 pęczka kolendry sól

"Karolina na detoksie" - książka nie tylko dla odchudzających się

sięgajmy po fasolkę szparagową, szparagi czy groszek cukrowy. Maciej Szaciłło Uwielbia gotować, interesuje się dietetyką, fotografią, uprawia jogę i medytuje. Jest autorem trzech książek: "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", "Fajna babka, ale ciacho" oraz "Przemytnicy na

Pyszności na letni piknik

kostek lodu, aby szybko się ostudziło. Wyjąć ciasto z formy, odciąć brzegi, zdjąć papier do pieczenia i pokroić w dowolne kształty. Pomysły Marty Gessler Dip z zielonej fasolki szparagowej 800 g fasolki (może być mrożona, wtedy tylko sparzyć i odcedzić na sitku), 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie

Międzynarodowe menu

To najbardziej popularna i najczęściej spożywana potrawa w wielu rejonach Włoch. Nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. W skład wchodzą warzywa, głównie cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek

Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

; źródło: Okazje.info Insalata di fusilli (Dla 6 osób)   Składniki 30 dag  fasolki szparagowej 50 dag  makaronu świderki pasta z czarnych  oliwek oliwa 20 dag  pomidorków koktajlowych 2 puszki  tuńczyka w oleju świeża  bazylia sól,  pieprz

Książki kulinarne na święta

zwierzęcego. Mleko krowie jest zastąpione mlekiem roślinnym (autorka podaje kilka przepisów m.in. na mleko migdałowe i nerkowcowe z wanilią). Pierwszy rozdział to "Bulwy i korzenie", a w nim dania z marchewką, pietruszką, selerem, burakiem, pasternakiem, topinamburem i kurkumą w roli głównej. Burak

Blogerskie menu dnia na piątek - kolorowe i pyszne

przygotowaniu, a przy tym smaczne i zdrowe! Przepis pochodzi od Dominiki, która prowadzi bloga Nóż i Widelec. Smażony dorsz na warzywnym ragoût 2 filety z dorsza 4 marchewki pokrojone na ćwiartki garść zielonej fasolki szparagowej garść młodego bobu garść liści szpinaku 3 młode dymki ze szczypiorem 1

Pora na pory

, biorę na wstrzymanie i wypatruję nowalijek na straganach rolników ekologicznych lub zbliżonych do ekologii.Piotr Rutkowski, Pan Ziółko, śmieje się, bo klienci pytają o pomidory, fasolkę szparagową i młode ziemniaki, gdy tylko zrobi się ciepło. W maju oferuje sałaty, zioła, szpinak, boćwinę, na początku

9 razy mięso mielone

płaty lasagne. Sos mięsny z pomidorami i fasolką szparagową 300 g mięsa mielonego 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub 1/2 słoiczka konserwowej) 1 opakowanie przecieru pomidorowego (w kartoniku) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz chilli oregano 1 opakowanie

Menu dnia z włoskimi smakami

: Zuzanna Wiciejowska Minestrone ma tyle przepisów, ile gospodyń domowych jest we Włoszech. Można ją modyfikować do smaku - dodać drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu (wł. orzo), pesto lub fasolkę szparagową. Minestrone - klasyczna włoska zupa jarzynowa Składniki: 1/2 szklanki białej suchej fasoli 1

Smaczne i sycące - zapiekanki

Zapiekanka makaronowa to jedno z ulubionych dań dla zabieganych. Nasz przepis jest prosty, niedrogi i da się go szybko przygotować. Warto go wypróbować! Zapiekanka makaronowa 500 g makaronu spaghetti lub wstążki 650 g mielonej wołowiny 650 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 puszka (400 g) pomidorów

Szwedzkie lato w kuchni

typu feta lub sera koziego 100 g boczku po 50 g sałat: rukoli, sałaty lodowej, radicchio i szpinaku 1 owoc granatu lub 80 g miąższu z melona miodowego lub mango 100 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 czerwonej cebuli 50 g orzechów pinii 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżeczki (10

Obiad z owocami

najmniej 2 godziny (możemy również użyć fasoli z puszki). Następnie odcedzamy, wlewamy półtorej szklanki wody i gotujemy około 45 minut. Ziemniak i marchewkę obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka z fasolą. Dodajemy pokrojoną obraną fasolkę szparagową i pokrojone na plasterki łodygi selera naciowego oraz

Lekkie ale pyszne

Fasolka szparagowa to warzywo, które zawiera sporo błonnika i białka. Dzięki temu sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki i jest dobrym dodatkiem do dietetycznych potraw. Czasami może jednak wystąpić w roli głównej. Proponujemy fasolkę z patelni, podaną z grillowanym lub pieczonym kurczakiem i octem

Risotto - molto bene!

Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Prosty, zielony, z brokułami i cytrynową nutą - możesz też użyć zielonej fasolki szparagowej. Risotto z brokułami 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli) 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 1/2 kg brokuła

17 dań kuchni włoskiej obowiązkowych do ugotowania w marcu

Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Insalata di fusilli (Dla 6 osób)   Składniki 30 dag  fasolki szparagowej 50 dag  makaronu świderki pasta z czarnych  oliwek oliwa 20 dag  pomidorków koktajlowych 2 puszki 

Pożegnanie z dynią

:) Krem podajemy natychmiast, udekorowany kilkoma pistacjami. Podaj na ciepło, z kromką najlepszego chleba. Przepis z bloga Banana Pepper . Sałatka z pieczoną dynią i cieciorką ok. 1.5 kg dyni pół kg ciecierzycy 250 g zielonej fasolki szparagowej główka sałaty dębowej Sos: pół szklanki oliwy z

Kuchnia marokańska. Smakosze północnej Afryki

najpierw nadmiar pary) i dodajemy przecier pomidorowy oraz mąkę z wodą. Gotujemy jeszcze 10 min, mieszając. Po tym czasie wrzucamy do zupy makaron, posiekane kolendrę i natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 min. Tadżin z fasolki (dla 4-6 osób)   Składniki 70 dag  wołowiny

Zespół dnia następnego. 22 najlepsze dania na kaca

ugotowaniu rosół przecedzamy, a kości i przyprawy wyrzucamy. Taki rosół można przechowywać w lodówce kilka dni. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli na koniec wrzucimy do niego trochę różnych warzyw: np. brokuły, białą kapustę, groszek, fasolkę szparagową ( Z ), trochę suszonych ziół ( M ), i chwilę pogotujemy

Zdrowie w strączku - bób na kilka sposobów

śmietany 30-proc. 1 łyżka masła 1-2 gałązki świeżego tymianku 1/4 pęczka świeżej mięty sól świeżo zmielony biały pieprz Przepis dla 4 osób Bób ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie, po czym obierz z łupinek i przełóż do miski. Kurki oczyść, większe przekrój i usmaż na maśle z dodatkiem gałązek

Potrawy wegetariańskie - 10 naprawdę smacznych propozycji

. kilka różyczek brokułu cukinia cebula bakłażan marchewka fasolka szparagowa listki świeżych ziół (bazylia, szałwia) kapusta pekińska olej do smażenia sól Sposób przygotowania Obie mąki mieszamy i stopniowo dolewamy wodę gazowaną, cały czas mieszając trzonkiem łyżki

Domowe przetwory - zrób to sam

pasteryzować ok. 10 min i przechować przez kilka miesięcy. Na słój o pojemności 1,5-2 litrów   Składniki 1 mały kalafior 1 mała  cukinia 2 czerwone  papryki 3  marchewki 300 g zielonej i żółtej  fasolki szparagowej   Zalewa 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżka

Horoskop kulinarny

wyrafinowanych ani czasochłonnych. Równie szybka w przygotowaniu, lecz o niebo zdrowsza może być fasolka z rokpolem. Przygotuj większą porcję, bo gdy raz spróbuje, z pewnością poprosi o dokładkę. Fasolka z rokpolem 50 dag fasolki szparagowej (może być mrożona), 1/2 łyżeczki soli, szczypta czarnego pieprzu, 1/3

Warzywa do tafelspitza

fasolkę szparagową można wzmocnić zasmażką z koperkiem, słodką papryką, gałką muszkatołową. Dodana łyżka śmietany uczyni sos bardziej kremowym. Młode marchewki proszą się, by zostawić je w całości z krótkimi zielonymi ogonkami. Smaży się je na maśle lub udusi w śmietance z odrobiną miodu, imbiru i

Jamie Oliver: wiosenne przepisy

: sałatę rzymską, brukselkę, groszek cukrowy czy fasolkę szparagową. Składniki: 500 g młodej kapusty [lub sałaty rzymskiej - red.] 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka musztardy angielskiej sól morska świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny  Sposób przygotowania: Odrzuć zwiędłe lub żółtawe liście

Przepisy kulinarne Salvadore Dali

sałatą, skropioną oliwą i sokiem z cytryny. Składniki 4  jajka 2 ząbki  czosnku mała  cebula 6 główek gotowanych szparagów 1 filiżanka mrożonej lub świeżej mieszanki jarzynowej (zielony groszek, marchewka, fasolka szparagowa, papryka) 1/2 szklanki przecieru 

Szybki letni obiad

, posolić, wymieszać, przykryć. Po 10 min odcedzić, dołożyć do warzyw w rondlu, wymieszać. Serwować z kotlecikami.Przygotuj:60 dag polędwiczek wieprzowych,50 dag groszku cukrowego lub młodej zielonej fasolki szparagowej,2- 3 łyżki mąki,5 dag masła,po 4 łyżki oliwy i wytrawnego białego wina,3 łyżki soku z

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

rodzynki i migdały z Hiszpanii, goździki i cynamon z Azji oraz aztecką czekoladę. Poblano znaczy: z Puebli ? miasta, które uchodzi za kulinarną stolicę Meksyku. Składniki 50 dag mięsa  drobiowego 1 pęczek włoszczyzny 10 dag zielonej  fasolki szparagowej 1 szklanka  ciecierzycy 2

Obiad w pół godziny

: zielonym makaronem typu wstążki i marchewką z groszkiem (z mrożonki)Piersi umyć, osuszyć, lekko rozklepać, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć po 4 min z każdej strony na spryskanej oliwą rozgrzanej patelni. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple. Marchewkę z groszkiem oraz makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu

Borszcz

. Dodać do słoniny. Całość dusić ok. 5 min, wlać śmietanę. Całość dodać do wywaru. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Zagotować. Zupę odstawić. Po chwili dodać pokrojony czosnek i natkę pietruszki. Do barszczu można dodać ugotowaną fasolę, fasolkę szparagową. Barszcz dobry jest po dwóch

Zielone frykasy

. Wśród przepisów, które pomogły mi przetrwać, odnalazłam niedawno jeden, który zupełnie przypadkowo spowodował, że zaczęłam wówczas pisać o jedzeniu...Były to gołąbki z zielonej sałaty autorstwa Josceline Dimbleby, Brytyjki, znanej i lubianej autorki książek kucharskich. Przygotowałam je pewnego wieczoru

Speisezimmer

książki "Kochen mit Sarah Wiener" 700 g fisolen - zielonej fasolki szparagowej, 200 g cebuli, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 6 łyżeczek białego wina, sól, soda, pieprz, oliwa z oliwek,(kapary, cząber, ocet, sok z cytryny) Świeże fasolki skrócić o ogonki i wrzucić do

Patelnia grillowa

Kurczak - warzywa (1 osoba) warzywa, pierś kurczaka, olej, przyprawy 1. Warzywa: należy wybrać te, które lubimy lub te, które mamy. Umyć, obrać, pokroić. Kombinacji może być wiele: cukinia, papryka, por lub kapusta pekińska, fasolka szparagowa, pomidorki cherry lub pak czoy (rodzaj kapusty

Lekkie dania na upały

3 średnie  marchewki 3 łodygi naciowego  selera 10 łyżek oliwy 40 dag  fasolki szparagowej garść liści  szpinaku 4 małe  cukinie 3  ziemniaki 1/2 małej włoskiej  kapusty 2 dojrzałe  pomidory sól i  pieprz 1 pęczek zielonej pietruszki

Blog tygodnia: Zmysły w kuchni

. 3 godziny. Przed podaniem położyłam mięso na talerzach, a z paczuszek zlałam aromatyczny sos przecedzając go, aby na sicie zostały warzywa i igły rozmarynu. Sosu nie zagęszczałam, ale jak ktoś lubi można dodać mąkę lub kwaśną śmietanę. Podałam go w sosjerce. Mięso serwowałam z fasolką szparagową z

W Styrii żyje się powoli

ma być podana z olejem z dyni, będzie kosztowała o parę euro więcej niż z innym dressingiem. Kürbiskernöl dodaje się również do gotowanych warzyw, szczególnie fasoli, w tym popularnej w Styrii fioletowej Käferbohnen i fasolki szparagowej, do ziemniaków, zup, jajek, mięs, najchętniej

Potrawy z mięsa strusia

dusić jeszcze 45 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub białym pieczywem. (6-8 porcji) Zapiekanka mięsno-warzywna pod beszamelem po 2 szklanki ugotowanego mięsa pokrojonego w kostkę, ugotowanych na półmiękko warzyw (np. marchewka, brokuły, fasolka szparagowa) i ziemniaków purée, 1

Jesienne przysmaki. Przepisy z grzybami

szparagowej 1 pokrojona w plasterki  cukinia sól morska pieprz czarny 1 mały posiekany pęczek szczypiorku   Na sos winegret: 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 2 łyżki oliwy sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz   Sposób przygotowania

Ciecierzyca: główny składnik obiadu i doskonała przekąska

4 udka  kurczaka 2 piersi kurczaka 3  marchewki 10-15 dag ugotowanej zielonej al dente, najlepiej na parze  fasolki szparagowej 1/4 szklanki posiekanej  mięty   Sposób przygotowania Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szklimy na oliwie

Gotowanie na parze. Czy to snobizm?

. Świetny dodatek do ryb (dla 4-6 osób)   Składniki 150 g  chińskiego makaronu jajecznego 1  marchewka 1 papryka 3 cebule dymki 8 kolb  młodej kukurydzy 100 g  zielonej fasolki szparagowej 1 mały por (biała część) 100 ml sosu sweet chilli 1

Na sześć dni tygodnia

resztą masła i posolić. Podawać z musem paprykowym, przybrane listkami bazylii i przekrojoną na pół oliwką, z fasolką szparagową i bagietką lub purée ziemniaczanym albo frytkami. (T.M.) (2 porcje) Do makaronu z sosem z tuńczyka oraz do nadziewanej piersi indyka polecam lekkie czerwone wino

5 przepisów na zapiekanki. Prosto i smacznie

1 łyżka oleju 30 dag wędzonego boczku 8-10 kiełbasek frankfurterek 30 dag młodego  bobu 30 dag zielonej  fasolki szparagowej 2 średnie czerwone  cebule 1 wędzone udko  kurczaka 30 dag  kurek (mogą być też pieczarki lub boczniaki) 1 łyżeczka suszonego 

Pełnia lata. Pełnia smaku

zmiękną. Dodajemy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Miksujemy. Składniki 1,5 kg warzyw sezonowych (marchewka, papryka, pomidory, cukinia,  fasolka szparagowa biała i zielona) 2  liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

kukurydzy z puszki, gotowana marchewka, kilka różyczek brokułu Autor Magda Duklas (dla 3 osób) Chipsy: 50 g dyni (pokrojonej w cienkie plasterki; zachowujemy obierki do wywaru) sól Wywar: skórka i ścinki pozostałe po obieraniu  dyni 1  cebula 1  marchewka

Kucharz miesiąca: Agata Wojda zdradza przepisy

wspomnienia to sok pomidorowy w puszce i zapach szynki konserwowej. Blat kuchenny pełen grzybów nawlekanych na nitkę. Wyjmowane z zupy na brzeg talerza por i brukselka, fasolka szparagowa polana masłem z bułką tartą, schabowy i ubite ziemniaki, kurczak z rożna ze sklepu i zapach najsłynniejszych bagietek

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

  jagnięcych 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki  czosnku garść zielonej  fasolki szparagowej 200 g ugotowanego  ryżu (dzikiego albo mieszanki dzikiego i jaśminowego lub basmati) 4-5 łyżek sosu sojowego kilka listków  bazylii 1 mały pęczek dymki sok z 1  cytryny

Przepisy czytelników

Pilaw z mielonym mięsem i fasolką1,5 szklanki ryżu, 30 dag mielonego mięsa, por, kilka sztuk fasolki szparagowej, marchewka, kostka rosołowa, majeranek, masło, olejPor umyć, pokroić w krążki, podsmażyć na maśle, przełożyć na talerzyk, a na patelni rozgrzać olej i kilka minut smażyć mięso mielone. W

Gra w kulki (nieregularne)

puszki pokrojonych pomidorów w zalewie,garść świeżej kolendry,1 cytryna,2 łyżki soku z cytryny,4 udka kurczaka,2 piersi kurczaka,3 marchewki,10-15 dag ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (al dente, najlepiej na parze),1/4 szklanki posiekanej miętyCebulę pokrojoną w piórka, roztarty

11 przepisów z buraczkami

virgine sok z 1,5 cytryny sól, pieprz  Sposób przygotowaniaNa talerzach rozłóż listki cykorii, obraną z włókien, zblanszowaną i ostudzoną fasolkę szparagową, pokrojone na połówki buraczki, połówki ugotowanych i obranych jajek przepiórczych, osączone kawałki tuńczyka oraz krążki cebuli

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

gruszkowym i chilli 4/80grzanki z kozim serem 3/59grzanki z szynką i rukolą 9/24jabłka z kiełbasą i śledziem 3/39 jajecznica z fasolką szparagową 11/27 Jajka: herbaciane (gotowane w herbacie) 4/47kiszone po rosyjsku (w kminkowej zalewie) 4/49po panagiursku (jajka w koszulkach podane z jogurtem czosnkowym) 3

Domowy obiad w Paryżu

fasolka szparagowa, tarta marchewka, młody groszek, ziemniaki w różnej postaci, kurczak, zając, ryby i oczywiście coś z czekoladą, której maluchom nigdy nie dość. Także owocowe, gęste kompoty (francuski kompot ma konsystencję musu) z lekkim, białym serkiem. Rodzina rzadko jada w restauracjach, bo z małymi

SAŁATKI, SURÓWKI

mięsnym 10/67ziemniaczana wigilijna - z boczkiem, marchewką, pomidorami, ogórkami i kaparami 11/14ziemniaczana z oliwkami i fasolką szparagową 3/31ziemniaczana z sosem musztardowym 11/28

Uśmiech lata - parada sałatek

zielonej fasolki szparagowej, 1 puszka fasoli frażelotki, 12 dag rukoli, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 15 dag sera pecorino romano lub parmezanu, sól, pieprz W dużym garnku zagotować posoloną wodę, obgotować oczyszczoną fasolkę szparagową (8-10 min) i odcedzić. Frażelotkę osączyć z zalewy

Będzie dym

zrumienią i będą chrupkie, a środek pozostanie kremowy. Doprawiamy solą, pieprzem i od razu podajemy. Chrupiące kiełbaski jagnięce z ryżem (dla 3-4 osób) 300 g cienkich surowych kiełbasek jagnięcych 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku garść zielonej fasolki szparagowej 200 g ugotowanego ryżu (dzikiego albo

W Styrii żyje się powoli. Prosta kuchnia austriacka

ma być podana z olejem z dyni, będzie kosztowała o parę euro więcej niż z innym dressingiem. Kürbiskernöl dodaje się również do gotowanych warzyw, szczególnie fasoli, w tym popularnej w Styrii fioletowej Käferbohnen i fasolki szparagowej, do ziemniaków, zup, jajek, mięs, najchętniej

Dzieci w kuchni

świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki soku z cytryny. DOROŚLI: Posiekać rozmaryn i pokroić suszone figi. DZIECI: Wymieszać dużą łyżką serek, mleko, figi, zioła, sok. Chrupać marchewkę maczaną w serku. PRZEPIS NA KROJENIE potrzeba: kawałek melona, kawałek arbuza, truskawki. DOROŚLI: Przygotować owoce do krojenia

Chudsza kuchnia

kiełkami słonecznika można ciekawie komponować z tymi olejami. Warzywa z wody rzadko rzucają na kolana. Ale salsa verde ("WO" nr 163) albo dobry winegret z szalotką i czosnkiem może zdziałać cuda. Fasolkę szparagową, pory, kalafiora, ziemniaki polewamy, kiedy są jeszcze ciepłe. Jeżeli grzeszny

Kreatywne gotowanie. Przepisy kulinarne

kostkę 4 szt.poszatkowana młodakapusta 1/4 główkiczerw. cebula drobno posiekana 1 szt.czosnek zmiażdżony 2 ząbkiolej do smażeniaposiekana natka pietruszki 2 łyżkiPrzygotowanie:1. Mięso krótko podduś na oleju, zalej wodą i gotuj do miękkości. W głębokim naczyniu podduś marchewkę, cebulę, fasolkę