fajne przepisy kulinarne

Inka Wrońska

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! Zajrzyjcie koniecznie - mamy dla Was więcej stron, więcej ciekawych przepisów i - jeszcze więcej do poczytania

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! Zajrzyjcie koniecznie - mamy dla Was więcej stron, więcej ciekawych przepisów i - jeszcze więcej do poczytania

Odremontowana Kuchnia została podzielona na trzy części. W pierwszej, pod nazwą GOTUJ, znajdziecie zawsze przepisy na najciekawszy składnik sezonu, w rubryce Liga Mistrzów spotkacie się ze znanym szefem kuchni, w dziale Klasyka nauczymy Was, jak od podstaw zrobić (a potem - do czego wykorzystać) to, co do tej pory kupowaliście gotowe, powiedzmy: twaróg, makaron, budyń. Tu będzie też fajny przepis naszego Kucharza Roku, kilka pomysłów na dania wegańskie/wegetariańskie oraz pomysł, jak urządzić kulinarną imprezę. W części drugiej, którą nazwaliśmy CZYTAJ, znajdziecie opisy kulinarnych podróży, felietony starych i nowych autorów oraz teksty o ludziach, którzy znaleźli fajny pomysł na życie. W tej części szukajcie również wywiadu, informacji o ciekawych książkach oraz Waszego ulubionego rysunkowego felietoniku Zosi Różyckiej. Magazyn zamyka się częścią KUPUJ. Tu szukajcie kulinarnych nowości rynkowych, recenzji dobrych alkoholi oraz wskazówek dotyczących ekonomicznego gospodarowania. Będą też piękne przedmioty autorstwa polskich projektantów.

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Na okładce pomarańcza - w środku pomarańczowe przepisy. Powiało optymizmem? Jeśli jeszcze nie - poczytajcie sobie o Miami - mieście, gdzie wakacje trwają cały rok. Od stycznia wprowadzamy do "Kuchni" nowe rubryki: na śniadanie zaprosi was Maia Sobczak (qmamkasze.pl), a Grzegorz Kwapniewski (Crazy Butcher) opowie Wam o mięsie (w styczniu będzie to udziec jagnięcy). W tym numerze polecimy wam również restauracje i inne fajne miejsca oraz zaprosimy czytelników do udziału w konkursie - sprawdźcie stronę "Marne resztki". W dodatku specjalnym przepisy na drobne przekąski na imprezę, ciasteczka i drinki. Zapraszamy do Kuchni!

Nie... zwykła książka kulinarna. Rozmowa z Kingą Paruzel

- Nie jeżdżę do luksusowych delikatesów - chcę pokazywać, że z dobrze znanych i niedrogich produktów można robić wyrafinowane i fajne dania. Cały czas chcę, żeby przepis żył - przechodził z rąk do rąk i żeby powstawało coś smacznego. Z Kingą Paruzel rozmawiamy o życiu po MasterChefie.

Gotujna luzie z Agnieszką Popielewicz w Polsat Cafe

Gotujna luzie z Agnieszką Popielewicz w Polsat Cafe

, integrację, budowanie fajnej więzi z innymi. W końcu najfajniejsze spotkania zawsze odbywają się w kuchni." - mówi Agnieszka Popielewicz, ambasadorka kampanii Gotuj na luzie.Trzonem kampanii społecznej Gotuj na luzie jest działalność znajdującej się na warszawskiej Pradze Akademii Kulinarnej Whirlpool

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

;. To nie tylko przepisy i ich zdjęcia, ale też opowieści o nowych odkryciach kulinarnych, fajnych gastronomicznych miejscówkach, znalezionych w Warszawie albo podczas podróży. Jej ulubionym szefem kuchni jest Michael Roux Junior. - Miałam okazję być w jego Le Gavroche w Londynie i to było mistyczne

Październikowa KUCHNIA już w kioskach

Październikowa KUCHNIA już w kioskach

Galicii, kulinarne zwiedzanie Santiago de Compostela, La Coruna i Vigo. Oraz najlepszy przepis na ośmiornicę z Pulperia Juan Manuel.Tomasz Trąbski z poznańskiej restauracji Concordia Taste ? u nas jako ambasador polskich miodów. Przepisy z miodem mniszkowym, lipowym, wrzosowym, gryczanym i

Majowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Majowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

gwiazdki Michelina, tym samym stając się najmłodszym szefem, któremu udała się ta sztuka! Robimy dla was ciasto drożdżowe: słodkie, na babki i brioszki oraz słone: na chleb bądź pizzę. Tylko sprawdzone przepisy! Wielka majówka ma swoje prawa: pakujemy smakołyki w koszyk i ucztujemy na kocyku. Nie trzeba

Palce Lizać, nr 56, 24. stycznia

Palce Lizać, nr 56, 24. stycznia

Kupiłam na bazarze śmieszne owoce kaki. Wiesz, co z nimi zrobić? Czytałem, że kasza jest zdrowa - z czym ją podać, jeśli nie do mięsa? Co szybkiego zrobić na kolację z przyjaciółmi? Teściowa przychodzi na kawę, masz fajny przepis na ciastka? Coraz częściej wymieniamy się przepisami. Teraz na "

Ulubiona książka kucharska - jakie są redakcyjne typy?

Ulubiona książka kucharska - jakie są redakcyjne typy?

ten sposób zdobyłam przepis na ciasto drożdżowe, które wychodzi pyszne, a jego wykonanie przeczy wszystkim zasadom kulinarnym. Ola ma jednak  jedną książkę, która stanowi jej koło ratunkowe w trudnych chwilach. Jest to "Jedno smaczne danie. 400 przepisów z całego świata" wydana 1000

Październikowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Październikowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

, grillując szaszłyki marynowane w soku z granatów.Bardzo fajny jarski przepis z bloga ekoquchnia.Jamie Oliver: Niedzielny obiad zaczynam gotować w sobotę!Gwarancja smaku dla wrzosowego miodu z Borów Dolnośląskich. To pierwszy polski miód z europejskim znakiem ?Chronione Oznaczenie Geograficzne?. Plus przepis

Róż głową - zapraszamy na nasze nowiutkie FochForum

Róż głową - zapraszamy na nasze nowiutkie FochForum

ubierania się . Ponieważ nie błyszczymy specjalnie w kwestii tematów kulinarnych, a nasz honor ratuje zwykle jedynie Dominika, mamy nadzieję to zmienić, jeżeli tylko pomożecie nam znaleźć fajne przepisy dla kulinarnych pierdół . Pogadamy też z chęcią o perfekcyjnej organizacji wyjazdu z dziećmi i bardzo

Konkurs Beko rozstrzygnięty!

Konkurs Beko rozstrzygnięty!

- Naleśniki z serem Zwycięzcy otrzymają lodówkę ufundowaną przez firmę BEKO. Gratulujemy! Drodzy uczestnicy Nadesłaliście sporo naprawdę fajnych przepisów kulinarnych (tutaj można je podziwiać: Konkursowe przepisy). Wszystkim Wam bardzo dziękujemy za to, że wzięliście udział w konkursie! Regulamin konkursu

Moje ulubione książki kucharskie do psucia

Moje ulubione książki kucharskie do psucia

jednej strony jest lekka, z drugiej ma twardą oprawę i ostre rogi, jest też wystarczająco duża, by trzepnąć dziecko, gdy ucieka od zlewozmywaka. Domyślacie się chyba, że żartuję? Jeśli nie, to oświadczam niniejszym, że żartuję. To jest bardzo fajna książka, zwłaszcza dla młodocianych kucharzy. Przepisy

Warsztaty Cook Up - czekolada my love

Warsztaty Cook Up - czekolada my love

Ostatnio bardzo popularną formą spędzania wolnego czasu są kursy lub warsztaty gotowania. Dlatego też postanowiłyśmy sprawdzić i dowiedzieć się, co jest takiego fajnego w tej nowej modzie.Zrobiłyśmy małe rozeznanie i wspólnie wybrałyśmy szkołę kulinarną "Cook Up", która mieści się w

Kucharze telewizyjni - mistrzowie w swoim fachu czy gotujący celebryci?

Kucharze telewizyjni - mistrzowie w swoim fachu czy gotujący celebryci?

kulinarnych doświadczeń, a także razem przygotowywali ulubione potrawy z czasów dzieciństwa. Od października 2012 Karol prowadzi program "Okrasa łamie przepisy", w którym jeździ po Polsce i przedstawia regionalne i historyczne specjały kulinarne. Tym samym próbuje udowodnić, że polska kuchnia to nie

Siekać, smażyć, piec, podgryzać, kulinarnie się wyżywać! Smaczny test warsztatów gotowania

Siekać, smażyć, piec, podgryzać, kulinarnie się wyżywać! Smaczny test warsztatów gotowania

tylko uważniej korzystać z kulinarnych dóbr, ale i doskonale zapamiętałam procedury, dzięki czemu nie muszę już chlapać wszystkim na karteczki z przepisami czy książkę kucharską. Okazuje się, że jeśli raz zrobisz coś z uwagą, nie ma problemu ze zrobieniem tego później bez wysiłku. Być może to truizm

Od producentki filmów o muzyce klubowej do food stylistki - jak pasje zmieniły się w fascynującą pracę

Od producentki filmów o muzyce klubowej do food stylistki - jak pasje zmieniły się w fascynującą pracę

zasugerował? Na początku nieśmiało zaczęłam fotografować swoje dokonania kulinarne, zdjęcia zamieszczałam na facebooku, znajomi zaczęli dopytywać o przepisy. Któregoś dnia napisał do mnie kolega: "Walecka, a może Ty byś bloga kulinarnego założyła?" Odpisałam mu: "No właśnie godzinę temu to

Książki kucharskie na lato

Książki kucharskie na lato

, jak zaplanować fajne kompleksowe menu na cały tydzień. Bez wielkich przygotowań i skomplikowanej logistyki.Książka z przepisami ze słynnej brooklyńskiej knajpy Franny's. Pełno tu dań, które mają szansę stać się klasykami. Szef kuchni Andrew Feinberg bawi się tradycyjną kuchnią z włoskiego południa

Czerwcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Czerwcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

? W czerwcu rozpoczyna się sezon na jedne z pierwszych jadalnych grzybów sezonu, czyli smardze. Do spróbowania w restauracjach, nie zbierajcie sami, te grzyby są w Polsce pod ochroną! W słodkich deserach i słonych przekąskach. Plus fajny dżem na zimę, bo kiedyś przecież będziecie musieli

Lipcowa KUCHNIA już w sprzedaży

Lipcowa KUCHNIA już w sprzedaży

ucieramy z cukrem. Potem wykorzystamy do mazurków i pączków! Grillowany, pieczony i gotowany (ale fajny też na surowo). Szczególnie ciekawym pomysłem jest podanie go na deser - skarmelizowane plasterki układamy na pysznej tarcie i zapiekamy pod śmietankową polewą. Laureat naszego pierwszego konkursu

Wrześniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Wrześniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

wegańskiej.Dziewięć fajnych pomysłów na dania z pomidorami. Na zdjęciu: pomidory pieczone i marynowane.Jolanta Zdanowska i jej kulinarna relacja z Buenos Aires i argentyńskiej prowincji.Śliwki rozmaite w ciastach i deserach. Na zdjęciu: pieczone zielone renklody.Pierwszy dzwonek i drugie śniadanie, czyli co zapakować

Najlepsza kuchnia to... małżeńska! [BLOGERSKI PRZEPIS TYGODNIA]

Najlepsza kuchnia to... małżeńska! [BLOGERSKI PRZEPIS TYGODNIA]

nieprzydatna, bo niektóre szczegóły - oczywiste dla umiejących gotować - dla mnie były niejasne. Stąd nasz pomysł na zdjęcia i instrukcje krok po kroku, żeby takim lebiegom kulinarnym jak ja żyło się łatwiej.Dorota: Sukcesem jest każdy komentarz zupełnie obcej osoby, która zrobiła coś według mojego przepisu i

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

się w jamie ustnej". Obrzydliwa scena.Balzak pierwszy wprowadził wątki kulinarne do literatury. Podobno przełamał temat tabu. Wcześniej nie wypadało pisać o jedzeniu?Pisanie o jedzeniu uważano wręcz za nieprzyzwoite. Oczywiście są chlubne wyjątki, przede wszystkim "Satiricon"

Foch! i Och! - skąd się biorą blogi?

satysfakcjonujących wyników. Cóż, mam nadzieję, że moje skromne OCHY! nie idą na marne i choć kilka dobrych adresów podam dalej (chętnie w drodze wymiany - bo zawsze zaglądam w miejsca, które Wy polecacie), a fajne blogi zyskają wartych siebie czytelników. Mam nadzieję tworzyć jakąś alternatywę dla tzw. blogowych

Dla gotujących i tylko ucztujących - przepisy prosto z "Gry o Tron"

samodzielnie upieczony chleb. Znajdziemy w "Uczcie Lodu i Ognia" kilka fajnych przepisów na domowe pieczywo - nie wyglądają na trudne. Czuję już smak świeżego chlebka maczanego w porządnym mięsnym gulaszu... Dla mniej uzdolnionych lub tych, którzy nie tolerują mięsa w menu, świetnie nadadzą się

Karol Okrasa: Dobra kuchnia? Kindziuk, nie ostrygi!

kulinarne na każdym festynie to już się dzieje. Szukamy produktów regionalnych i uważamy je za eleganckie, czasami ekskluzywne. Bo fajne rzeczy to już nie krewetki, homary i ostrygi, ale kindziuk, kiełbasa lisiecka, miód faceliowy lub ser wędzony kupiony na straganie. A za kilka lat będziemy wiedzieć

Blog tygodnia: Every cake you bake

Potraw - fotoforum Gazety Wyborczej. Byłam nawet świadkiem powstawania Galerii, która wyodrębniła się z Forum Kuchnia i jedną z pierwszych osób, które regularnie zamieszczały tam fotografie swoich kulinarnych wyczynów. Z czasem jednak miałam ochotę podzielić się czymś więcej niż tylko przepisem i

Ciasto na oko

zawsze trzeba reagować na zmienność produktów. Zdarza się, że w wynajmowanym mieszkaniu albo na wakacjach nie mamy wagi pod ręką, a piekarnik jest i fajnie byłoby coś upiec. Można oczywiście ściągać na smartfon przepisy z całego świata, ale użyteczniej mieć w głowie pewniaka. Niektóre przepisy są tak

Geniusz, analfabeta, pasjonat - mężczyzna w kuchni [PRZEGLĄD SUBIEKTYWNY]

wszystko. Ma za sobą wiele prób, a każda była niestety nieudana. Nie poddawał się, wziął nawet udział w warsztatach kulinarnych - jak sam zapewnia - "dla kuchennych analfabetów". Umie zrobić kanapki i przygotować deskę serów, reszta to dla niego czarna magia. Co mu w gotowaniu przeszkadza? Na

Anna Starmach: Ja tylko żartuję, że nie przepadam za Warszawą

potrzebuje tylko łyżki masła czosnkowego i zielonej sałaty. Z drugiej strony, gotowanie jest moją największą życiowa pasją. Kiedy nie wyjeżdżam i nie pracuję, po prostu gotuję, czytam książki kulinarne, oglądam programy, rozmawiam z ludźmi o jedzeniu, jem. Lubię skomplikowane przepisy, bo to dla mnie

Marcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży

Pyszny początek : I słodkie, i kwaśne. Proste ciastka z żurawinami Dobre smaki: Pyszne nowości do schrupania i wypicia Modne trunki: Wieści i plotki ze świata szlachetnych alkoholi Fajne miejsca: Restauracje, do których warto zaglądać Ładne rzeczy: Urządzenia i drobiazgi do twojej kuchni

Niebieska zupa Bridget Jones, gazpacho Almodovara i koktajl z "Pulp Fiction". "Kuchnia filmowa" na naszych talerzach

Film: "To skomplikowane" Danie: Croque Monsieur Scena z filmu: Jedna z wielu romantycznych kolacji we dwoje. To skomplikowane   Wrażenia: To rzeczywiście było skomplikowane, ponieważ autorka przepisu założyła, że osoba robiąca to danie będzie miała umiejętności i kulinarną widzę

Blog wywraca życie do góry nogami [blogerki kulinarne tygodnia!]

te ze sklepu.Największy problem - i wyzwanie - to ciasta. - W innych daniach potrafię sobie wyobrazić, co powstanie z jakiegoś połączenia smaków, ale w co zamieni się po upieczeniu mieszanina mąki, jaj, mleka... nigdy nie wiem. Więc mocno trzymam się przepisów.Przeczytaj o cyklu Blogerski Przepis

White plate - życie od kuchni

W sieci znana jako Liska. Od sześciu lat prowadzi bloga White Plate, na którym zamieszcza przepisy i zdjęcia tworzonych przez siebie dań i ciast. Na swoim profilu na Facebooku pisze nie tylko o jedzeniu, ale także o podróżach, inspiracjach i przemyśleniach.Na fali rosnącej popularności idei

(Nie)zmarnowany chleb - prosto, pysznie i oszczędnie

powstaną puszyste, miękkie tosty, które fajnie podać np. z owocami pieczonymi z korzennymi przyprawami. Tutaj znajdziecie mój przepis na tosty francuskie z korzennymi śliwkami . Ale w podobny sposób można też zużyć kromki zwykłego pszenno-żytniego chleba na zakwasie. Doprawiłam je skórką pomarańczy oraz

Szkoła Mistrzów Ugotuj.to - wyniki!

Sylwia Zawadzka z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie Pierogi z kaszą gryczaną, duszoną cebulą i chrzanem Joanna Ochniak o przepisie Sylwii: Danie klasyczne, idealne w swojej prostocie i smaku. Perfekcyjnie ulepione pierogi i dobrane dodatki, pasujące

Kucharz w służbie rozrywki

ocenie. Wszystko w sympatycznej, biesiadnej atmosferze. Ciekawe przepisy, fajni ludzie i same plusy. Szkoda, że tak mało jest rodzimej kulinarnej rozrywki. Może dlatego, że tak łatwo jest kupić do emisji zagraniczne produkcje, a może dlatego, że zbyt poważnie podchodzimy do gotowania? Nie, na pewno nie

Fenomen stołówek. Czy sposób podawania potraw może być kwestią polityczną?

księga z tysiącem przepisów - "Recepturu rinkinys visuotinio maitinimo imonems" [Zbiór przepisów kulinarnych dla instytucji żywienia publicznego]. Wydawano ją średnio co dziesięć lat we wszystkich republikach. To była ta sama książka, tyle że w litewskiej wersji znajdowało się nieco więcej

Lutowy numer w sprzedaży od 26 stycznia

Pyszny początek: Czy czuje Pani churros? Uzależniające ciasteczka z Hiszpanii Dobre smaki: Smakowite nowości do schrupania i wypicia Ładne rzeczy: Najnowsze urządzenia i drobiazgi do twojej kuchni Modne trunki: Nowiny i plotki ze świata szlachetnych napitków Fajne miejsca: Restauracje, do

Seriale od kuchni

, całkiem ludzkich, starych kawalerów i zmęczonych gospodyń domowych. Ale jako że serial dzieje się w XXIII wieku, to nawet zakładając, że wizje autorów się sprawdzą, pewnie nie dane nam będzie się przekonać, jakie to fajne uczucie mieć w domu taki przycisk. Na razie co mniej uzdolnionym kulinarnie - lub

Turysta od kuchni. Jak smakują podróże?

też listę osiągnięć kulinarnych, np. w Japonii muszę spróbować makaronu soba, w Londynie zrobiłam pielgrzymkę śladami moich ukochanych książek kucharskich. Czy jestem w stanie zrobić dodatkowe kilometry, żeby coś zjeść? Ja właściwie podporządkowałam temu całe swoje życie! - śmieje się. - W ciągu

Blog na słodko

lubi moje przepisy i to, co piszę, że pieką ze mną i mnie wspierają.A chciałabyś pójść o krok dalej, przygotować anglojęzyczną wersję bloga czy książki? Albo czy zgodziłabyś się poprowadzić własny program kulinarny? W internecie jest zatrzęsienie bardzo dobrych blogów angielskojęzycznych. Myślę, że

Jedzenie to też bliskość. Co robi blogerka w kuchni?

jest w niej sznyt dziennikarski, trochę historii, analiza. Nigella też fajnie pisze o stylu życia dookoła gotowania. Lubię te pięknie zilustrowane zdjęciami, np. "Fotografię smaku" Nasierowskiej. No i stare książki kulinarne, które czyta się jak historyczne. Ostatnio koleżanka podarowała mi

Nie ma jak u Mamy - smaki naszego dzieciństwa

profanował keczupem) zwykle kończyły się już na starcie, bo pytana o przepis zawsze odpowiadała "a nie wiem, zrobiłam z tego, co było pod ręką" albo "no, na oko sypnęłam" . Te szczegółowe wskazówki nie pomogły mi w uzyskaniu smaku choćby zbliżonego do oryginału. Trudno by mi było

Z ekranu na talerz

kraju. Stare fajne przepisy, ale dalej robione na tamta nutę. Mimo, że możliwości nieco się zmieniły. Uciekamy się więc do dekonstrukcji starych receptur - coś, co zostało wymyślone kiedyś, podajemy na talerzu w zupełnie innej formie. Czy ciekawie jest wymyślać menu pod filmu? Niezwykle! Dla kucharza

Społeczność Ugotuj.to

serwisu. Wystarczy wpisać login i hasło, które przeniosą Was do tego magicznego kącika ze skarbami. Do dyspozycji są cztery zakładki, zbierające Waszą podstawową działalność w serwisie. Zakładka z dodanymi przepisami jest skarbnicą kulinarnych pomysłów Waszego autorstwa. To tutaj na pierwszy rzut oka

Dieta zasadowa - może Was też zainspiruje

ćwiczenia jakieś. Odkryłam fora kulinarne, kotlety sojowe, mleko sojowe i wiele innych fajnych produktów. Chyba jest to wszystko droższe - ale jest frajda - to najważniejsze, no i lepsze samopoczucie. Teraz jak gorąco - to nie chce mi się herbaty - ze zdumieniem widzę, że nawet 2 litry wody mi wejdą

Co ja zjadam? Czyli rzecz o mych smutnych pastach i podrabianych hummusach

Hummus powinien być z cieciorki, a dobra pani domu powinna przestrzegać przepisów. Ja jestem najgorsza, moje humusy też, dlatego mamy wywalone na to, co mówią przepisy. Jak powiedział mi ostatnio Jamie Lidell, czyli pan, który nagrywa odjechane płyty, życie jest za krótkie, żeby grać według cudzych

Papier, zbiórka, druk! Do czego potrzebny nam crowdfunding i jak możecie mi pomóc

, albo więcej i dostajecie pismo (lub więcej, dwa numery, koszulkę, plakat, płyty, wejściówki na koncerty). Na specjalne życzenie zamierzam też wpisywać osobiste dedykacje, rysować małe obrazki, dołączać pisane ręcznie haiku, przepisy kulinarne i inne gratisy - ludzie, sprzedaję wam swoją duszę za bezcen

Blog tygodnia: Gotowy prawie na wszystko

;zeszklić cebulę" czy "zredukować sos" i skąd Ty to wiesz?). Po pierwsze zdarzają się błędy, a poza tym zmienianie podanych przepisów daje większy fun. A dla mnie samo gotowanie to jest duży fun - nawet większy niż samo jedzenie. Kogo uważasz za swój największy kulinarny autorytet? Na pewno

Podróże bliższe i dalsze - ryba po śródziemnomorsku i po indyjsku

! Polecam! ps. Zazwyczaj w przepisach cebulę szkli się do miękkości. Tutaj smażyłam ją krócej, tak aby miała fajną, chrupiącą fakturę (poza tym, lubię cebulę!). Jeśli chcecie, możecie smażyć ją dłużej. Składniki (dla dwóch osób) - 2 filety z białej ryby, rozmrożone, pokrojone ostrym nożem na kawałki - jedna

Nigel Slater: Sentymentalny kucharz

kucharzem czy pisarzem? Kucharzem zawsze chciałem być, pisanie wyszło przypadkiem. Byłem wtedy kelnerem w jednej kawiarni. Przychodziła do nas klientka, okazało się, że pracuje w magazynie kulinarnym. Zapytała mnie, czy nie znam kogoś, kto przetestowałby kilka przepisów. Zaproponowałem siebie

Święta jak makiem zasiał. Subiektywny wybór regionalnych słodkości

. Śląska moczka Wtorkowy poranek, gęsta mgła za oknem. Trochę kropi. Jest marudnie i ponuro, w zasadzie nic się nie chce, nawet zebrać myśli w spójną całość. Ot typowy grudzień, przeddzień rocznicy zawieszonego Teleranka. Piszę list. " Ej, mamo, jaki był ten przepis na moczkę, bo w internetach każą

Uwielbiam towarzystwo mądrych bab - rozmowa z autorką sztuki "Strzelić focha"

komórkowe. Zaczytujemy się w podręcznikach "Jak żyć" , "Jak wychować dzieci" , przepisów szukamy na blogach kulinarnych, internet zastąpił nam wiedzę, która była dotychczas przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ta wiedza jest w zasięgu ręki, odpalając komputer znajdziemy odpowiedzi na

Zachwyt nad okruchem sera

wokół jedzenia "kręciłem" się od początku, ale miałem bardzo duże przerwy - wykonywałem w życiu chyba ze trzydzieści różnych zawodów - byłem muzykiem w teatrze, stolarzem, chodziłem na wybiegu dla puszystych, byłem rzecznikiem prasowym. Na początku lat 90. zacząłem pisać recenzje kulinarne dla

Wycinają, segregują, wyklejają - poznajcie kolekcjonerki "Wysokich Obcasów"

wakacje za granicę moja siostra odkładała dla mnie zaległe numery, bym po powrocie mogła kontynuować moje kulinarne zbieractwo. A same przepisy są dla mnie inspiracją do przygotowywania pysznych posiłków w ramach spotkań z przyjaciółmi. To dzięki tym przepisom np. moja tarta z wiśniami jest tak ceniona, w

Matka chrzestna szwedzkiego kucharza

lat Julia Child występowała w telewizji i pisała książki kucharskie. Wszystkie przepisy dokładnie sama sprawdzała. Dziś Julia Child uznawana jest za osobę, która ożywiła kulinarną Amerykę, zainspirowała boom na francuskie restauracje, na gotowanie w domu. Ale sama Julia Child uważała, że to o wiele

Marcin Świetlicki o nowym życiu, księgowych i kłopotach z nagrodami

, że Kazimierę Szczukę to pewnie teraz szlag trafi. Ona jakoś na mnie źle reaguje... - żartował Świetlicki. - Takie nagrody to oczywiście fajna sprawa, ale też czasem jest z nimi problem. Bo jak się dostaje nagrodę, to ma się więcej wrogów niż przyjaciół. Poza tym trzeba za nie dziękować, z paniami

Randkowanie jest jak jazda na rowerze. Tego się nie zapomina, ale zmieniają się przepisy...

Kiedy po dłuższym czasie powróciłam do świata singli i randek - pierwsze, czego się nauczyłam to fakt, że owszem, z randkowaniem jest jak z jazdą na rowerze, tego się nie zapomina, niemniej jednak przepisy drogowe uległy sporym zmianom. Myślicie pewnie, że to trochę cyniczne i mało romantyczne

Wołowinę kupuj tylko u rzeźnika

Z tą polędwicą było tak. Gdy w latach 80. Grzegorz mieszkał w Szczecinie i chodził do liceum, zaczął się interesować gotowaniem. Pewnego razu wpadła mu w ręce książka o kuchni francuskiej. Przeczytał przepis na chateaubrianda i stwierdził, że musi go wypróbować. Zaczęły się żmudne poszukiwania

Malezyjskie potrawy ze szczyptą wspomnień

składniki i przepisy. Bez wydawania nieprzyzwoitych sum na importowane słodkie ziemniaki, okrę, pastę curry czy mąkę fasolową. Wielki głód Podczas gdy umysł pragnął przyswoić nową dietę, ciało, więzień przyzwyczajeń, miało własny plan. Zatęskniło za wonią ryżu i curry, za ziołowymi aromatami

Gotowanie to przygoda!

zwierząt hodowlanych smakuje wybornie, bo pasą się one na zielonych, letnich pastwiskach. To moja ulubiona pora roku! W Wielkiej Brytanii nazwano cię "poszukiwaczem kulinarnych przygód". Czujesz się w kuchni jak odkrywca? Zawsze szukam nowych dań, którymi będę się mógł nacieszyć albo przepisów

Laptop i krowie łajno

, oporządzaniu obejścia, trochę pisała o domowej edukacji, a po roku doszły przepisy kulinarne (największym hitem okazała się szczegółowa instrukcja 'Jak przyrządzić stek' uzupełniona 20 zdjęciami ilustracyjnymi 'krok po kroku'). Zachęcona pojawiającymi się komentarzami czytelników Drummond zaczęła zdradzać

Łukasz Łuczaj, trawożerca

Roku. Dalej - mniszek. No, mniszka je się na całym świecie, od Chin, przez Włochy i Chorwację, po Francję i Hiszpanię. Szarłat - następna fajna roślina. Inaczej amarantus. Używany niegdyś na Ukrainie, do dzisiaj w powszechnym użyciu na terenach Bośni i Hercegowiny. Smakuje jak szpinak. Trzeba wziąć

Dzieci w kuchni

uprawnione do wszystkich kuchennych działań. Muszę więc mieć plan kulinarny, który je uwzględnia. Najchętniej mieszają, przesypują, gniotą, międlą i kroją. Nazywa się to, że pomagają, ale uwagę trzeba rozdzielać na gotowanie i na nich, więc cały proces jest zdecydowanie utrudniony. Ale gdybym teraz wygoniła

Najlepsze kulinarne aplikacje na smartfony i iPhony

Dostępne na Android, iOS, Windows Phone Połączenie serwisu społecznościowego i zbioru 150 tys. przepisów. Można zapisywać ulubione receptury, dzielić się nimi, wypróbowywać i oceniać pomysły innych. Fot. play.google.pl Fot. play.google.com Dostępne na Android, iOS, Windows Phone Ponad 250 tys

Holenderskie Małe Zakopane

przysmaki: oscypek na gorąco z żurawiną, golonkę 18 godzin peklowaną w ziołach według starego przepisu ojca, placek z jabłkami i cynamonem. A na popitkę - miodulę długo leżakowaną. - W Giesbeek gazduję już 11. rok - zaczyna opowieść Zofia Kruk-Kassowska, właścicielka karczmy Klein Zakopane. - Znajomy

Zyta Gilowska i trup feminizmu

przyjaciółka. Fajna kobitka i można sobie wyobrazić fajną bliskość łączącą obie panie. Rozmowy, zwierzenia, pomoc w wychowywaniu dzieci, ploteczki, wymienianie się przepisami kulinarnymi. Czemu miałoby się to skończyć w sądzie? Niestety, kobiety nie są same na świecie. Świadkiem w procesie, i to najważniejszym

Magdaleny Mierzwińskiej życie bez przeszłości

programach kulinarnych. Zawsze przy tym starała się tworzyć własne kompozycje.W końcu założyła blog ''Kuchnia szczęścia''. Umieszczała tam przepisy na dania, z którymi co wieczór czekała na swojego chłopaka informatyka. Gdy wracał z pracy, układała jedzenie na talerzu, robiła zdjęcie, załączała wcześniej

Coś kojarzę, że to Draże

nie o to nam chodzi. Kawiarnia żyje wami! Same też pieczecie wegańskie ciasta, które tutaj serwujecie, skąd bierzecie na nie pomysły? MK: Niekoniecznie są to autorskie przepisy. Bardzo dużo ciekawych i smacznych receptur znajdujemy w Internecie, na blogach kulinarnych. Nie musimy niczego specjalnie

Lista Kingi Rusin

młodości. Ważniejsze od spotkania z przyjaciółmi staje się przygotowanie trzydaniowego obiadu. Miała pani nawet ogromny zbiór przepisów kulinarnych. - Wycinałam z gazet i wklejałam do czarno-białego zeszytu. Jako młoda mężatka bardzo się starałam urozmaicić domowe menu. Od stron kulinarnych zaczynałam

Nienawidzę gotować - ratunku! [Wasze rady]

;. Miała jeszcze poczucie, że musi być zupa, drugie... Dojrzewałam w takim przekonaniu, że gotowanie to wysiłek, pot, zmęczenie, a potem góra garów do zmywania. Czynność rutynowa, nudna i upierdliwa. Kilka lat temu zaczęły mnie interesować programy kulinarne, prowadzone przez fajnych, młodych ludzi, którzy

Listopadowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży! W środku dodatek specjalny: 32 przepisy na chleb i bułki

Kto kiedykolwiek uważał, że ziemniak jest nudny, niech to szybko odwołuje! Ziemniakowa kołderka przykrywająca jesienną zapiekankę smakuje bossssko. A w środku numeru znajdziecie jeszcze parę fajnych pomysłów - polecamy ziemniaczki w boczku oraz ziemniaczane ciastka na słodko.Ciasto migdałowe z

Tu Julia Child. Bon appétit!

tylko dwóch przypraw wyjątkowych: czasu i miłości - do ludzi i do gotowania'. Jeśli komuś wydaje się, że była to propozycja makdonaldyzacji kuchni francuskiej na potrzeby zacofanych kulinarnie Amerykanów, grubo się myli. Przepisy z 'Mastering the Art of French cooking' - 743-stronicowej cegły bez

Co ja zjadam? Gulasz z bunkra

, niż uchwycone w kadrze kilka wypielęgnowanych ździebełek. Przed przystąpieniem do pracy, przygotuj pomieszczenie kuchenne, fot. Dominika Węcławek Ostatnio byłam na całkiem fajnej wyprawie , która obejmowała między innymi nocleg w podziemiach, wkradanie się na tereny wojskowe, łażenie po tunelach i

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

Pierwszy raz usłyszałam o tej diecie, kiedy w Absyncie pojawiła się pani o zaskakujących upodobaniach kulinarnych. Poprosiła o danie z warzyw, wyłączając ziemniaki, bakłażany i fasolę, bez dodatku tłuszczu, ziaren lub mąki, surowe albo gotowane, w żadnym wypadku smażone i najlepiej z produktów

Hipokryci lubią tłuste

prezydenci. Razem z Martą Romanowską, która jest historykiem sztuki i moją znajomą, urządziliśmy wnętrze inspirowane wiejskimi pomieszczeniami. Zarówno stół, jak i wnętrze miało przypominać dom bogatego chłopa. A menu? Część pochodzi z przekazów z danego regionu, część przepisów z dawnych ksiąg kucharskich

Co ja, Jezus Chrystus jestem?

atlantyckiej' (1955), miałem znaleźć młodą aktorkę do roli drugoplanowej. Zadzwoniłem do Gdańska, do Cybulskiego. Powiedział: 'Przyjedź, jest kilka fajnych dziewczyn'. Zasugerował mi Kalinę. Była wiotka, miała talię osy. Umówiliśmy się, że po przedstawieniu pójdziemy gdzieś pogadać. Wychodząc z teatru wyjściem

Ubrania trzeba gnieść

kuchni mojej mamy i babci, w rejs popłynęłam zaopatrzona w literaturę kulinarną w 16 tomach, które znajomy pilot wycieczek zagranicznych przywoził z różnych egzotycznych miejsc. Ekstrawaganckie przepisy i przyprawy, o których nikt w Polsce lat 80. nie słyszał. Uczyłam więc załogę, że można jeść inaczej

Bogini oblizuje palce

nadzieję na ekskluzywny obiad - zwłaszcza że na stół wjechała wielka sałatka - ale Nigella rozwiała nadzieję. - Robimy zdjęcia do nowej książki. Siedzimy sobie w kuchni i jest z jednej strony fajnie, ale z drugiej nie. Fajnie, bo to miłe zobaczyć kuchnię milionerki i megagwiazdy. Kuchnia jak kuchnia

Kobiety Ravensbrück

na Żoliborzu, zamawiałyśmy torty. Z chleba robiła wykwintne. (śmiech) A, i jeszcze przepisy kulinarne były w modzie, szalone. Niektóre kobiety miały zapisane wszystkie kartki. Wie pan, chęć przetrwania tak człowieka odradza, że robi się wszystko, co przypomina wolność. Opowiem przykład: pani, która z

Martin Gimenez Castro - zwycięzca pierwszej polskiej edycji "Top chef" dzieli się autorskimi przepisami

spędzać miło czas w towarzystwie i rozmawiać o życiu, analizują każdy składnik dania, gdy czekają na błąd i chcą się wykazać wiedzą kulinarną przed znajomymi. Prezentując gościom moją autorską kuchnię, chcę ich zabrać w podróż. Wspaniała atmosfera, fajna muzyka i dobre jedzenie - na tym najbardziej mi

Zapiekana cykoria

oliwie z czosnkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, czasami przyprawia chilli, po wymieszaniu z kluskami posypuje parmezanem. Fajny przepis podrzuciła mi Kinga Rudnicka, specjalistka od włoskiego jedzenia. Pokrojone radicchio podsmaża na oliwie, zalewa kremówką i zagęszcza sos tartym parmezanem, do tego

Striptiz z kucharzem

według przepisów z "Przekroju". Goście obsługiwali się sami. Na gorąco musiało być danie wygodne do jedzenia na stojąco. Nastał czas stroganowa, leczo i forszmaku. Lata 80. to prywatki składkowe. Menu - wielka niewiadoma. Mogło się okazać, że goście w sumie przyniosą: dwa słoiki ogórków

Plebania

Gołąbki Mirosławy powaliły na kolana komisję konserwatorów, która przyjechała ocenić stan barokowego kościoła w Barłożnie. Gospodyni wzięła przepis z telewizyjnego programu kulinarnego. (Do farszu z mielonego mięsa dodać marchewkę, natkę pietruszki, czosnek, dolać koniaku, nie dawać ryżu

Fajna kura na maj

Kurczak jest w polskiej kuchni bardzo popularny. Oczywiście, sporo przyrządzanych z niego potraw to rzeczy powszechnie znane i - umówmy się - dość prozaiczne: medaliony, pieczone udka, skrzydełka, "dewolaje", potrawki. Są jednak i smakołyki bardziej wysublimowane. Przepis, który dziś