eleganckie przystawki na przyjęcie

materiały prasowe

Odkryj swoją kulinarną osobowość z limitowaną edycją etykiet przyprawy MAGGI!

Odkryj swoją kulinarną osobowość z limitowaną edycją etykiet przyprawy MAGGI!

Przyprawa w płynie MAGGI od ponad 120 lat towarzyszy nam w codziennej kuchni. Już kilka jej kropel wystarczy, aby nasze potrawy nabrały niepowtarzalnego smaku i aromatu. Możemy dodawać ją do zup, sosów, dań mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów Możliwości jest naprawdę wiele. Nieważne czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w gotowaniu czy jesteś już kulinarnym ekspertem, MAGGI jest dla wszystkich! Teraz przyprawa dostępna jest z 3 wyjątkowymi, limitowanymi etykietami. Wybierz tę, która pasuje do Ciebie najbardziej, zaproś ją do swojego domu i odkryj w sobie MAGGIcznego szefa kuchni!

Menu na uroczysty obiad

Maj to czas Pierwszych Komunii Świętych. Jest to bardzo uroczyście obchodzone święto, które staje się okazją do spotkania w rodzinnym gronie. Znaczenie tego wydarzenia w życiu naszego dziecka oraz nas samych sprawia, że dokładamy wszelkich starań, aby przeżyć je wyjątkowo. Dla rodziców to również czas decyzji - czy uroczysty obiad powinien odbyć się w restauracji czy w domowym zaciszu, jakie potrawy powinny uświetnić tak ważne wydarzenie? Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, podpowie jak zorganizować unikalne przyjęcie komunijne w domu.

Ziemniak - może zaskoczyć!

Króluje w naszej kuchni, bo jest tani, łatwo dostępny i pozwala nasycić każdego głodomora. Poznaj wszystkie oblicza znanego warzywa - od najprostszych kopytek po wykwintne nadziewane ziemniaczki.

Odkąd zniknęły obrusy

Odkąd zniknęły obrusy

już nie szokuje. Nawet w miejscach wysokiej klasy. W domach na Wilanowie czy, imaginuj pan sobie, w ambitnych restauracjach. Idziesz na proszoną kolację albo na wytworne przyjęcie w wytwornych dwóch gwiazdkach i owszem jest, jak by tu rzec, schludnie i nowocześnie, leżą maty pod talerzami, kieliszki

Ciasto filo - kruche i pyszne!

Ciasto filo - kruche i pyszne!

gęsty syrop z miodu, cukru i 150 ml wody. Mieszamy z sokiem cytrynowym, studzimy. Baklavę wyjmujemy z piekarnika, po 5 minutach skrapiamy syropem. Podajemy, gdy ostygnie. Autor: Miesięcznik Kuchnia Tego typu przekąski doskonale sprawdzają się na przyjęciach, wycieczkach, piknikach. Polecamy z pysznym

Helena Rizzo, najlepsza kucharka na świecie. Z wybiegu do garów

Helena Rizzo, najlepsza kucharka na świecie. Z wybiegu do garów

przyjęcia. Luźne spodnie, jeszcze luźniejsza dwurzędowa kucharska marynarka, włosy spięte, przewiązane chustką, na stopach crocsy. Musi być wygodnie. "Pracuję do późna wieczorem i w weekendy. Jest gorąco. Co chwila się zacinam albo parzę" - mówi Rizzo, dzisiaj najlepsza na świecie kucharka

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz, dodaj śmietanę i wymieszaj. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska To danie możesz podać na kolację lub lunch dla rodziny, ale ładnie ozdobione może też być przystawką na przyjęciu. Łososiowe kostki z kremem ziołowym 1 kg filetu z łososia (bez ości

Przyjmij gości wytwornie

Przyjmij gości wytwornie

przyjęcie, które będzie i eleganckie, i zaskakujące. Postaw na sposób podania potraw, aranżację stołu i nastrój. Najzwyczajniejszy w świecie bigos stanie się wytworny, jeśli każdy z gości dostanie go w podgrzanej salaterce, ozdobionej listkami świeżej mięty. Schabowy? Oczywiście, ale w towarzystwie

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

przychodzili na przyjęcie. Trochę się dziwili, ale mówili, że to smaczne. Wcześnie zacząłeś gotować. Siedziałeś głodny w domu i kombinowałeś? Miałem siedem, osiem lat, kiedy zacząłem eksperymentować w kuchni. Głodny nie siedziałem, bo na ogół mama zostawiała obiad w lodówce, ale czasami nachodziła mnie ochota

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

towarzyskie, które przecież najlepiej buduje się przy stole, nie uwiędły. Co zrobić!? Nie mamy wyjścia. Urządzamy przyjęcie! Na takim PRL-owskim przyjęciu dopracowane musi być wszystko: od spraw serwetkowych po tematy do rozmowy. Jak zrobić prywatkę, znów uczy nas Irena Gumowska, PRL-owska Marta Gessler, w

Książki kucharskie

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

tylko jedną radę? Zamówcie creme brulée albo lody. Ptysie najlepiej smakują z ręki, a ewolucje z widelczykiem w roli głównej kończą się tym gorzej, im bardziej eleganckie jest przyjęcie i im ważniejsza okazja. Ptysie przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Nadziane ptysie mogą leżeć w

Pierwsza Komunia Święta

Pierwsza Komunia Święta

pleśniowego z czerwonymi winogronami, tartinki z ricottą i karmelizowaną gruszką. Trzeba wybrać cztery z listy. Obiad znów zmienia się w wesele. 16 października, sobota Byliśmy na obiedzie w restauracji koło domu. Żona odruchowo zapytała, czy można zrobić tu przyjęcie komunijne. Można

Prezent prawdę ci powie

Prezent prawdę ci powie

potrafiłam tego przyjąć. Dla kogoś, kto ma mało pieniędzy, taki prezent to problem. Ceramiczny anioł . Marcin Wyrostek, akordeonista, Katowice: - Była to pierwsza wspólna wigilia z małżonką i jej rodzicami. Dostałem wtedy od żony pięknego ceramicznego aniołka na szczęście. Byłem jednak tak przejęty wspólną

Meret Oppenheim

. Przyjęcie było kameralne: tylko trzy znajome pary artystów, Meret i nikomu nieznana dziewczyna. W menu - przystawki, stek, grzyby, desery. Jedzenie brano ustami wprost z nagiego ciała. "To było cudowne przyjęcie - wspominała Meret - powinno być teraz obchodzone zamiast Wielkanocy". W 1960 roku

Życie według Marthy Stewart

redaktorzy opiniotwórczych gazet. Po kilku miesiącach w "New York Timesie" ukazał się pierwszy artykuł na jej temat. Stała się modna, kiedy na "dożynkowym" przyjęciu w Nowojorskim Muzeum Folkloru pod stołami uginającymi się od serów, ciast, warzyw i owoców ustawiła drewniane klatki z