eleganckie przystawki na przyjęcie

Martyna Szydłowska

Ziemniak - może zaskoczyć!

Ziemniak - może zaskoczyć!

Króluje w naszej kuchni, bo jest tani, łatwo dostępny i pozwala nasycić każdego głodomora. Poznaj wszystkie oblicza znanego warzywa - od najprostszych kopytek po wykwintne nadziewane ziemniaczki.

Odkąd zniknęły obrusy

Nie ma w restauracjach obrusów, coraz mniej tradycyjnych talerzy. Zamiast nich marmury albo szlifowane kamienie. Deski na szczęście stały się już passé.

Helena Rizzo, najlepsza kucharka na świecie. Z wybiegu do garów

Wymarzona kolacja najlepszej kucharki na świecie? Na przystawkę ceviche z orzechami nerkowca, potem policzek wołowy z puree z dodatkiem taioby i szpikiem, a na deser imbirowe ciasto francuskie

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz, dodaj śmietanę i wymieszaj. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska To danie możesz podać na kolację lub lunch dla rodziny, ale ładnie ozdobione może też być przystawką na przyjęciu. Łososiowe kostki z kremem ziołowym 1 kg filetu z łososia (bez ości

Przyjmij gości wytwornie

Przyjmij gości wytwornie

przyjęcie, które będzie i eleganckie, i zaskakujące. Postaw na sposób podania potraw, aranżację stołu i nastrój. Najzwyczajniejszy w świecie bigos stanie się wytworny, jeśli każdy z gości dostanie go w podgrzanej salaterce, ozdobionej listkami świeżej mięty. Schabowy? Oczywiście, ale w towarzystwie

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

Szpieg z krainy masła - rozmowa z Bogusławem Deptułą, autorem książki "Literatura od kuchni"

przyjęcie. Trochę się dziwili, ale mówili, że to smaczne.Wcześnie zacząłeś gotować. Siedziałeś głodny w domu i kombinowałeś?Miałem siedem, osiem lat, kiedy zacząłem eksperymentować w kuchni. Głodny nie siedziałem, bo na ogół mama zostawiała obiad w lodówce, ale czasami nachodziła mnie ochota na coś innego

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

"Nasz mały PRL" - prezentujemy fragment książki

towarzyskie, które przecież najlepiej buduje się przy stole, nie uwiędły. Co zrobić!? Nie mamy wyjścia. Urządzamy przyjęcie! Na takim PRL-owskim przyjęciu dopracowane musi być wszystko: od spraw serwetkowych po tematy do rozmowy. Jak zrobić prywatkę, znów uczy nas Irena Gumowska, PRL-owska Marta Gessler, w

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

tylko jedną radę? Zamówcie creme brulée albo lody. Ptysie najlepiej smakują z ręki, a ewolucje z widelczykiem w roli głównej kończą się tym gorzej, im bardziej eleganckie jest przyjęcie i im ważniejsza okazja. Ptysie przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Nadziane ptysie mogą leżeć w

Książki kucharskie

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

Pierwsza Komunia Święta

Pierwsza Komunia Święta

karmelizowaną gruszką. Trzeba wybrać cztery z listy. Obiad znów zmienia się w wesele. 16 października, sobota Byliśmy na obiedzie w restauracji koło domu. Żona odruchowo zapytała, czy można zrobić tu przyjęcie komunijne. Można. Menedżer z restauracji N. nie spieszy się z podpisaniem umowy i

Prezent prawdę ci powie

Prezent prawdę ci powie

potrafiłam tego przyjąć. Dla kogoś, kto ma mało pieniędzy, taki prezent to problem.Ceramiczny anioł. Marcin Wyrostek, akordeonista, Katowice: - Była to pierwsza wspólna wigilia z małżonką i jej rodzicami. Dostałem wtedy od żony pięknego ceramicznego aniołka na szczęście. Byłem jednak tak przejęty wspólną

Meret Oppenheim

. Przyjęcie było kameralne: tylko trzy znajome pary artystów, Meret i nikomu nieznana dziewczyna. W menu - przystawki, stek, grzyby, desery. Jedzenie brano ustami wprost z nagiego ciała. "To było cudowne przyjęcie - wspominała Meret - powinno być teraz obchodzone zamiast Wielkanocy". W 1960 roku

Życie według Marthy Stewart

redaktorzy opiniotwórczych gazet. Po kilku miesiącach w "New York Timesie" ukazał się pierwszy artykuł na jej temat. Stała się modna, kiedy na "dożynkowym" przyjęciu w Nowojorskim Muzeum Folkloru pod stołami uginającymi się od serów, ciast, warzyw i owoców ustawiła drewniane klatki z