domowy sposób na wędzenie pstrąga

Paulina Zduniak

Z wędzoną rybą - dania i przekąski na ciepło i zimno

Z wędzoną rybą - dania i przekąski na ciepło i zimno

Pasta, sałatka, a może placuszki lub pizza? Z dodatkiem wędzonej ryby możesz przygotować bardzo różne i apetyczne dania, zarówno na obiad czy kolację, jak i przekąskę.

Tomek Woźniak: przepisy i sekrety udanego wędzenia mięs, ryb i serów

Kuchenni majsterkowicze, łączcie się! Jeśli w wakacje przyjdzie wam ochota, żeby sobie coś podwędzić, sięgnijcie po proste rady Tomka Woźniaka. Że niby amatorskie? Nie trzeba od razu konstruować maszyn - domową wędzarnię da się zrobić ze starej beczki, najprostszego grilla, a nawet metalowej puszki po ciastkach!

Sałata z odzysku

Wyrzucamy 9 mln ton jedzenia rocznie. Połowa żywności marnuje się w naszych domach. Jak temu zapobiec?

Inne oblicze herbaty

Inne oblicze herbaty

Taka ryba to dla nas nowość. Dzięki półfermentowanej herbacie ulung - brzegi liści uległy fermentacji i przypominają herbatę czarną, a środek jest bardziej podobny do zielonej. Ryba wędzona w herbacie 200-300 g grubego fileta z pstrąga lub łososia ze skórą 4 łyżki herbaty ulung 4 łyżki suchego

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

24-30 maja - Zabrzański Festiwal Restauracji

)   Zielony Ogród   W restauracji: sezonowa botwinka przeczycki pstrąg tęczowy z lokalnego gospodarstwa, podany z zielonymi sałatami i ziemniakami wedges   Na majowym Graniu: degustacje wędlin i ryb wędzonych własnego wyrobu   Niezłe Ziółko   W restauracji: czopsy cielęce z

Kuchnia beskidzka

Kuchnia beskidzka

Składniki: 1 udziec z młodego barana lub owcy 1 słoik kiszonych domowych ogórków 1 główka polskiego czosnku sól peklująca pęczek świeżego rozmarynu   Umyty udziec barani z kością ponakłuwaj ostrym cienki nożem wzdłuż włókien. Ogórki pokrój na podłużne kawałki, obierz ząbki czosnku. W powstałe otwory

Kuchnia włoska: Pesto

Kuchnia włoska: Pesto

 oliwy 4 filety  z pstrąga ze skórą 2 łyżki soku z cytryny 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli w płatkach pieprz   Sposób przygotowania Robimy pesto. Krótko prażymy papryczkę na suchej patelni, po czym wkładamy ją na 5 minut do gorącej wody. Rozdrabniamy

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info Atrakcyjnym sposobem na przyrządzenie pasztetu jest jego zapieczenie w cieście, np. francuskim. Aby urozmaicić jego smak, możesz dodać do mięsa kilka posiekanych kapeluszy grzybów, najlepiej borowików. Pasztet

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

Składniki 70 dag  ziemniaków 1 szklanka domowego zakwasu na żur 1 szklanka mleka 1/2 szklanki kwaśnej  śmietany 2 ząbki  czosnku sól kawałek (5 dag) wędzonego boczku 1 posiekana  cebula   Sposób przygotowania Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj

Będzie dym

Będzie dym

kolejną godzinę w wysokiej (80-90°C). Ryby w ten sposób uwędzone powinny być delikatne, kremowe, o dymnym, lekko słonawym posmaku. Skóra nabierze złotobrunatnej barwy i stanie się lśniąca. Mięso W domowych warunkach Tomek sugeruje wędzenie na gorąco dymem o temperaturze od 25 do 45°C. W takim

Szybkie dania

Szybkie dania

, dokładnie wymieszaj. Usmaż lub ugotuj parówki. Gotowe podawaj na talerzu z purée ziemniaczanym i domowym keczupem. 4 x 120 g pokrojonego w plastry schabu 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego typu ementaler 2 jajka mąka i bułka tarta do panierowania 50 ml oliwy 50 g masła do smażenia cytryna

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

O pewnym Greku, który zdobył serca Polaków

łowili, drudzy wzięli się na błoniach za pieczenie, smażenie, wędzenie itp. - podczas tradycyjnego pokazu przygotowywania potraw z pstrąga.Gościem specjalnym tegorocznego święta był Teo Vafadis. Wspólnie z publicznością przygotował pstrąga na 3 sposoby z wykorzystaniem oryginalnych greckich produktów i

Smaki prosto z gór

Smaki prosto z gór

oraz oczy. Dokładnie umyj i osusz. Posól i oprósz pieprzem. Do jamy brzusznej włóż koperek i wstaw ryby na 2 godziny do lodówki. Mocno schłodzoną słoninę pokrój w cienkie plastry i zawiń w nie pstrągi. Smaż na suchej patelni. Pod koniec zlej wytopiony tłuszcz i dodaj miód. Powoli karmelizuj na patelni

Ryba wędzona w herbacie

Ryba wędzona w herbacie

wysuszoną jak wędzona tradycyjnym sposobem. Jest to dobry pomysł na rybne danie obiadowe, najlepsze na ciepło, prosto z garnka. Tłusta ryba sprawdza się najlepiej, bo dym ma wyraźny charakter i chudzinkę by zdominował. Z łatwo dostępnych - pstrąg i łosoś albo śledź, makrela czy jesiotr. Mięsiste filety są

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

i krewetkami 2/55Perliczka na ciastku à la piróg biłgorajski z sosem z tokaju 5/89Perliczka z domowym makaronem i sosem kasztanowym 7/90Pieczone perliczki peri-peri marynowane w ostrej zalewie (przepis z RPA) 5/42Piersi kaczki w kakao z pieczarkami i bok choy 1/28Piersi kurczaka nadziewane

Smaczne, bo polskie

Smaczne, bo polskie

maśle skórą do dołu. Na drugiej patelni skarmelizuj brązowy cukier z tymiankiem i solą morską, dodaj pokrojony w plasterki wędzony boczek i skarmelizuj go. Przygotuj purée: orzechy upraż na suchej, teflonowej patelni. Przełóż je do niewielkiego malaksera i miksuj do momentu, aż z orzechów będzie

Bazarków czar: miejsca nowe, z tradycją i ekologiczne

maleńkich stoliczkach powykładane jaja, chleby pytlowe (1,5 kilo za 20 zł), jogurty własnej produkcji z imbirem i miodem (6,5-8 zł), foie gras za 40 zł od kilograma. Są rybki z własnej wędzarni, na przykład imponujący pstrąg wędzony na olsze (25 zł za sztukę), można zjeść na miejscu pyszne ciastka daktylowe

Kuchnia czeska. Ahoj!

Kuchnia czeska. Ahoj!

łyżka oleju 4 ząbki  czosnku 1 kostka bulionu wołowego (lub litr domowego rosołu) 1 mały okrągły bochenek chleba wegeta, sól   Sposób przygotowania Odkrój wierzch chleba i wybierz miękisz. Cebulę i posiekany czosnek zeszklij na oleju. Wlej litr wody, gdy zacznie wrzeć, włóż

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

Kucharz - Odkrycie Roku 2014! Głosujemy!

  Sposób przygotowania Comber płuczemy, osuszamy, kroimy na porcje (z jednego combra uzyskamy 2 porcje, po 4 kosteczki każda). Czosnek obieramy, ząbki lekko miażdżymy, kroimy na pół, układamy na każdej porcji combra. Rozmaryn myjemy i osuszamy, listki rozmarynu obrywamy z gałązki i posypujemy

Jak po maśle

Jak po maśle

. Dodatkowo możemy podać wędzoną rybę, np. pstrąga, oraz zieloną sałatę (dla 4 osób)   Składniki 10 dag miękkiego masła 3 łyżki jasnego  miodu 1 łyżeczka soku z  cytryny 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej 1/4 łyżeczki  cynamonu   Sposób

Chałka

Chałka

. Wykrojone nieduże krążki lub trójkąty pasują do foie gras, sałatki z krabów i świeżego ogórka, parmeńskiej szynki, wędzonego pstrąga. Są idealnym kontrapunktem dla słonych anchois lub kawioru. Okrawki zostające po wycinaniu canapes również należy wykorzystać. Pokrojone w kostkę zrumienić i podać jako

Obżarstwo uświęcone tradycją

Obżarstwo uświęcone tradycją

mięso. Na wielkanocnym stole nie mogło też zabraknąć kiełbas, uznawanych za najstarszy i najbardziej tradycyjny polski przysmak wędliniarski, koniecznie własnego, domowego wyrobu. Wśród nich królowała biała kiełbasa, której się nie wędziło. Kolejnym przysmakiem były pasztety, robione specjalnie na

Przy świątecznym stole

Przy świątecznym stole

jeszcze trochę wyrosły. Po tym czasie wierzch pierogów posmaruj rozbełtanym jajkiem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15-17 minut na złocisty kolor. 1 kg buraków 1 marchew 1 pietruszka 1/2 małego korzenia selera 100 g wędzonego boczku 2 jabłka 100 g suszonych śliwek 1

A ty co jadłaś w tym tygodniu?

z własnej jabłoni, która rośnie na podwórku, stara odmiana, są dużo lepsze niż w sklepach, ale małe); mąż - kawałek ciasta 'wiewiórka' z gruszkami i orzechami (to z cukierni, która sprzedaje domowe wypieki), do tego herbata. Obiad: zupa z cukinii na ostro z grzankami z masłem, na drugie smażony

Szampan

Valencia - dodać sok wyciśnięty z pomarańczy (1 litr), zmrożoną wódkę (pół szklanki lub więcej) i likier Grand Marnier (kieliszek). Obok podać migdały lub pistacje prażone w soli, oliwki domowo zamarynowane, grissini owinięte plastrem suszonej szynki, małe kanapki z wędzonym pstrągiem i cytryną, zrobione

Zielone pomidory

przy-mrozkami, kiedy nie ma już szansy na ich zaczerwienienie). Ja zrywam niedojrzałe pomidory już teraz. Kroję je w plastry grubości pół centymetra, solę i pieprzę, panieruję w mące, jajku i bułce tartej i smażę na oliwie. Tradycyjny amerykański sposób każe panierować je w drobnej kaszce kukurydzianej

Domowe pasztety

resztą ciasta. Środek ciasta natnij na krzyż, żeby podczas pieczenia mięso mogło odparować, a całość posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Gotową foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45 minut. Podawaj na ciepło. 250 g mięsa z wędzonego pstrąga 1 łyżka oliwy z oliwek 2 posiekane ząbki

Fauna Australii

(Lepus europaeus), królik domowy (Oryctolagus cuniculus). Niektóre udomowione gatunki zwierząt z czasem same uciekły i wtórnie zdziczały, jak na przykład: kot domowy (Felis silvestris catus), daniel (Dama dama), jeleń szlachetny (Cervus elaphus), sambar indyjski (Cervus unicolor), sambar jawajski (Cervus

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.