dobre polskie zupy

sprawdź też:

dobre

materiały prasowe

Jedzmy zupy, bo są super!

Jedzmy zupy, bo są super!

Choć czasem o nich zapominamy, warto by stale gościły na naszym stole. Zupy - to nie tylko tradycyjne potrawy, ale także idealny sposób na lekkostrawną przekąskę czy preludium do drugiego dania. Przy odpowiednich dodatkach, mogą także królować na stole w roli pełnowartościowego posiłku. Dają ogromne pole do popisu w kuchni.

Gotują najlepszą zupę we Wrocławiu. Tańszą od sushi, smaczniejszą niż fast foody i zdrową

200 litrów dziennie, 10 różnych propozycji w menu, dwa stałe punkty programu, dziesiątki wiernych klientów i sześć miesięcy działania. Poznajcie Zupę - niewielki, ale prężnie działający punkt gastronomiczny we Wrocławiu. Stworzony przez pasjonatów, otwarty na wszystkich.

Pomidor owoc miłości

Poma amoris, czyli jabłko miłości, taką nazwę nadali w XVI wieku Francuzi owocom krzewu, który został przywieziony z dopiero co odkrytej Ameryki Południowej. Piękne określenie jest nie tylko trafne ze względu na prozdrowotne właściwości pomidorów, ale również dlatego, że są one owocami, a nie, jak wielu z nas myśli, warzywami.

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną. Autor: Nowa Kuchnia Polska Grochówka to rzecz solidna, kojarzy się z wielkim garem pożywnej, gęstej zupy przygotowywanej dla

Nowości w menu Pana Pomidora

Nowości w menu Pana Pomidora

konsystencja zupy są doskonale widoczne przez transparentny kubek, ale smaku i zapachu nie sposób poznać, nie otwierając wieczka. Nie dający się pomylić z żadnym innym, lekko kwaskowaty smak szczawiu to nieco zapomniany element polskiej tradycji kulinarnej. Zupa szczawiowa czy duszony szczaw to przecież

Menu dnia z potrawką z kurczaka

Menu dnia z potrawką z kurczaka

Zupa ogórkowa z ziemniakami 50 dag ogórków kiszonych 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kilka ziemniaków 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz liść laurowy ziele angielskie 1 czubata łyżka mąki 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.) masło lub olej do smażenia

Zupa cebulowa po parysku

Zupa cebulowa po parysku

prawdziwy raj dla smakoszy. W każdej, nawet małej restauracyjce można dobrze zjeść. Francuska sztuka kulinarna przywędrowała do Polski już dawno i na dobre rozgościła się w naszej kuchni. Świadczy o tym chociażby mnóstwo związanych z kulinariami wyrazów pochodzenia francuskiego, których używamy, jak

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę

przypraw do smaku, dodaj ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną. Kapuśniak nietypowy, bo z chorizo. Udane połączenie kuchni polskiej i

Pani Marchew & imbir - swojska słodycz z orientalnym akcentem

Pani Marchew & imbir - swojska słodycz z orientalnym akcentem

O tym, że od jakości składników zależy jakość dania, wie każdy miłośnik dobrej kuchni. Ta reguła znajduje zastosowanie również podczas gotowania zup Pan Pomidor & Company. Dlatego poszukiwania warzywa, które posłużyło za główny składnik Pani Marchwi, były procesem wieloetapowym. - Od początku

Menu dnia z kotletami mielonymi

Menu dnia z kotletami mielonymi

zupę i oceń, czy ma odpowiednią gęstość. Jeśli uznasz, że jest za gęsta, wlej trochę wrzątku i ewentualnie sosu z ogórków, a jeśli wyda ci się za rzadka - rozprowadź ją śmietaną starannie wymieszaną z mąką i razem zagotuj. Zupę o dobrej gęstości lub tylko ciut za gęstą zapraw samą śmietaną. Autor: Iza

Kuchnia polska - niech młodzi ludzie uczą się gotować

Kuchnia polska - niech młodzi ludzie uczą się gotować

zdrowsze jedzenie, świadome wybory w sklepach, oszczędność pieniędzy. Kuchnia polska dla nastolatków Wybrałam do swojej książki "Gotowi, by gotować" przepisy z domowej kuchni polskiej dobre dla nastolatków. Sprawdzone, proste, oswojone. W sam raz do potrenowania, gdy ma się czas, chęć

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Co kraj to obyczaj - czyli spór o barszcz ukraiński

Wspólna nazwa to nie wszystko Do dziś barszcz ukraiński jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni galicyjskiej. Pierwotnie była to zupa koloru zielonego, przyrządzana na bazie aromatycznych liści ziela barszczowego. Po rozpowszechnieniu się uprawy buraków, zaczęto używać ich do przygotowania

Pan Pomidor - slow food, który można zrobić w 5 minut

Pan Pomidor - slow food, który można zrobić w 5 minut

- to jedno, krótkie zdanie doskonale opisuje charakter Pana Pomidora. Dzięki takiemu podejściu każdy może sobie pozwolić na świeży posiłek z dobrych warzyw - wystarczy podgrzać kubek zupy Pan Pomidor & bazylia.

Gotuj raz na kilka dni

Gotuj raz na kilka dni

. Gotuj na średnim ogniu. Dopraw pieprzem i solą, gotuj przez 2-3 godziny (im dłużej, tym bardziej esencjonalny będzie rosół) na małym ogniu. Zbierz nadmiar tłuszczu. To podobno ulubiona zupa Polaków. Użyj do niej dobrej jakości przecieru pomidorowego - efekt będzie wyśmienity. Podawaj z ryżem lub

Szczypiorek, koperek, pietruszka - zielenina na pierwszym planie

Szczypiorek, koperek, pietruszka - zielenina na pierwszym planie

Ta prosta domowa zupa będzie idealnym i niedrogim daniem, w sam raz na wiosenny i letni obiad. Zamiast lanych kluseczek, możesz dodać do niej np. drobny makaron. Wypróbuj również przepis na zupę koperkową z wędzonym łososiem . Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Aromatyczne menu dnia z lekką sałatką

Lane kluski to doskonały i prosty do wykonania dodatek do zup. Najlepiej przygotować je roztrzepując jajko i - mieszając - dosypywać powoli mąkę, do uzyskania niezbyt gęstej mieszaniny. Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki posiekanego koperku

O barszczach i barszczykach

O barszczach i barszczykach

: Brzmi to jak trzy grzyby w barszczu zamiast przysłowiowych dwóch. T: A co ty właściwie rozumiesz przez barszcz? M: No, jak to co? Zupę z buraków. Czerwoniutką, pachnącą jak żadna inna. Kojącą, zwłaszcza jeśli na osobnym półmisku leżą gotowane ziemniaki z omastą. Kwintesencję naszej polskiej, domowej

Greckie menu dnia

Greckie menu dnia

Smaczna i sycąca zupa fasolowa z aromatycznymi ziołami i warzywami. Grecka zupa fasolowa 200 g suchej fasoli jaś 1 l wody 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 puszka (400 g) pomidorów 3 łyżki (45 ml) oliwy 2 łyżki tymianku 1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez

Menu dnia z piwnymi naleśnikami

Menu dnia z piwnymi naleśnikami

ognia i po lekkim ostudzeniu zupę zmiksuj. Dodaj stopniowo śmietanę, wymieszaj, rozlej do miseczek. Każdą porcję posyp koperkiem. Autor: Zuzanna Wiciejowska Dobrym dodatkiem do takiego gulaszu będą zarówno ziemniaki, jak kasza lub brązowy ryż. Gulasz wieprzowy z dynią i szpinakiem 1 dynia piżmowa (ok

Ten kolor i smak! Wiosenna botwinka

Ten kolor i smak! Wiosenna botwinka

garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. Duś około 10 minut, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupę dopraw cukrem, solą i sokiem cytrynowym. Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszaj, wlej do garnka i zagotuj

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

Tessa Capponi-Borawska. Włoskie inspiracje z fasolą

. Moje dzieci uwielbiają jeść ją z toskańskimi kiełbaskami z grilla, ale również nasza polska biała kiełbasa pasuje do fasoli znakomicie! AGIOLI ALL'UCCELLETTO fasola "Na sposób małych ptaszków" wg Zenone Beniniego (Dla 4 osób) Składniki 12 łyżek dobrej oliwy 2 ząbki  czosnku 1

Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

Menu z rybnymi pulpetami i czekoladowym deserem

Przygotowując lane kluski do zupy staraj się, aby ciasto nie było zbyt gęste. W innym wypadku kluski będą za twarde. Koperkowa zupa wileńska 1 pęczek włoszczyzny 1 łyżka masła 2 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki posiekanego koperku 1/2 szklanki śmietany sól Włoszczyznę oczyść i umyj. Zagotuj 1.5 l

Polskie smaki w naszym menu dnia

Polskie smaki w naszym menu dnia

Co musi się znaleźć w idealnym żurku? Oczywiście dobry zakwas, wędzony boczek i kiełbasa. Chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć aromatowi tej zupy. Tradycyjny żurek na kiełbasie - składniki: 2 szklanki gotowego zakiszonego żuru 30 dag białej kiełbasy 10 dag wędzonego boczku 2 jajka

Zupa na chandrę

Styczeń, podobnie jak listopad, jest dla mnie okresem największej chandry. Święta przeminęły, co prawda jest karnawał, ale ja mało tańczę, na przeceny nie chodzę; miesiąc nigdy się nie kończy, jest mi zimno i smutno. W takich chwilach bardzo pomaga dobra zupa. Prawda jest taka, że (szczególnie w

Pełny obiad za około 30 zł [CZTERY ZESTAWY]

masa nie opadła. Smaż na patelni posmarowanej tłuszczem, przekładaj na ogrzane talerze. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Zamiast pomidorów pelati, użyj na przykład domowego przecieru pomidorowego (jeśli posiadasz) lub dobrej jakości koncentratu. Dodatek selera naciowego możesz pominąć. Zupa pomidorowa z

Zasmakuj mocy ukrytej w soczewicy

- dodaje dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Dla każdego coś dobrego Soczewica to dla wielu osób kulinarna nowość. Warto wiedzieć, że przygotowanie posiłku z jej wykorzystaniem wcale nie jest trudną sztuką. Najczęściej przyrządza się ją w formie zupy, którą

Zupa rybna, czyli pozdrowienia z Norwegii

raczej nadaje się na naszą jesień i zimę, niż na polskie lato, ale w norweskich warunkach musi się dobrze sprawdzać. Norweska zupa rybna 1,5 litra esencjonalnego bulionu rybnego 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki 1 średni korzeń pietruszki lub pasternaku, pokrojony w kostkę 1 mały seler

Proste dania z dodatkiem jogurtu

Jogurtowe dipy w towarzystwie pokrojonych w słupki warzyw (np. marchewki, papryki, ogórka) to doskonały pomysł na lekką, wiosenną kolację. Będą również dobrym dodatkiem do krakersów oraz placków warzywnych (także ziemniaczanych ). Jogurtowe dipy Dip koperkowy: około 350 g jogurtu naturalnego

Niespodziewani goście? Te produkty warto mieć w spiżarni!

: Nowa Kuchnia Polska Zobacz również: Czekolada na gorąco Gruszki zapiekane z musem czekoladowym Kawa meksykańska Banany z czekoladą Muffiny czekoladowe Karolina Porcelanowa miseczka - biała w okazje.info Fasola lub ciecierzyca z puszki przyda się zarówno do sałatki (np. z

Menu dnia z hreczniakami

Warto zerknąć do naszej polskiej, regionalnej kuchni. Ta prosta i lekka zupa rybna będzie dobrą propozycją na obiad w tygodniu.Kaszubska zupa marynarska 2 niezbyt duże dorsze listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu sól 1/2 porcji włoszczyzny ocet kilka ziemniakówUgotuj wywar z

Nie marnować jedzenia!

. Michał: chleb, wędlina, żółty ser.   Dlaczego wyrzucamy właśnie to? I co zrobić, aby nie wyrzucać? Z chlebem chodzi o to, że taki zwykły, sklepowy już drugiego dnia jest niesmaczny. A przecież nie zjadamy od razu po zakupach całego bochenka. Jeśli sczerstwiałe pieczywo jest dobre gatunkowo, nie

Niebarowa ogórkowa

Nie podaje się jej na wykwintnych przyjęciach ani w eleganckich restauracjach. Trudno o entuzjastyczne recenzje dla wersji stołówkowo-barowych. Jedyną ostoją dobrej zupy ogórkowej pozostają domy. Chociaż i tu, gdy prym wiodą tarty, pasta, grill, coraz mniej jest przestrzeni dla ogórkowej, która

Zupa cold

warzywami. Zimne zupy nie zupy. Stoję murem za dobrym jedzeniem. Truskawkowa z winem 1 kg truskawek1/2 l wytrawnego czerwonego wina (może być merlot)250 g cukruocet balsamiczny (kilka kropli)Truskawki umyć, usunąć szypułkę i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do miski, dodać kilka kropli octu

To nie jest kolejna nudna dieta...

planowania posiłków. Przepisy są przy tym proste i wykorzystują głównie łatwo dostępne (także w polskich warunkach) składniki. Przekonajcie się o tym - na następnych stronach znajdziecie kilka pomysłów i cytatów z książki. Książka kucharska dla aktywnych. Waga startowa w okazje.info

Lżejsza wersja świąt wielkanocnych

jogurtu. Czerwona kwaśna zupa godnie zastąpi tradycyjny żurek z białą kiełbasą. Kapuśniak nietypowy, bo z chorizo. Udane połączenie kuchni polskiej i hiszpańskiej (dla 8-10 osób)   Składniki 1 cały (ok. 3 kg) wypatroszony i oczyszczony  łosoś kawałek (1 cm) korzenia  imbiru

Zamiast karpia i śledzia

zmięknie, wyjmij ją i ułóż na rybach, a do wywaru dodaj ocet. Przypraw do smaku pieprzem, ew. wlej nieco przyprawy do zup. Zagotuj, ostudź, polej ryby. Przykryj, wstaw na noc do lodówki. Podawaj z chlebem. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Dorsz po krymsku 3-4 filety z dorsza (lub innej ryby morskiej o

Czosnek - dla smaku i zdrowia

, zmiksuj. Z masy uformuj wałeczek i zawiń go w pergamin. Włóż do lodówki na 2 godziny. Stopionym masłem możesz także polewać gotowane warzywa. Źródło: Nowa Kuchnia Polska W naszym serwisie znajdziecie mnóstwo przepisów na frytki i pieczone ziemniaki . Będą dobrym uzupełnieniem smażonej ryby lub domowych

Serowe przysmaki - od śniadania do deseru

śmietanę zastąpić miękkim masłem. Autor: Nowa Kuchnia Polska Russell Hobbs 21200-56 Russell Hobbs Illumina 2020... Zelmer 481.64 Symbio Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Zupy winne i piwne to klasyka staropolskiej

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli - MIAU! [Odcinek trzydziesty pierwszy]

Na początek pozwolę sobie powalczyć z trendem: cudze chwalicie, swego nie znacie. Oto - dobre, bo polskie! Zdjęcie pochodzi z https://www.facebook.com/KotDoskonaly Kot Doskonały codziennie dostarcza mi porcji czułości i robi duże: awwwww , zwłaszcza, że moje własne zwierzę jest na ogół wredne

Z kapustą i z kapusty

. Żurek możesz podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Dobrym dodatkiem do tak przygotowanej kapusty będzie ulubiony sos, na przykład pieczarkowy, grzybowy lub pomidorowy. Kapusta faszerowana po włosku mała, luźna główka włoskiej kapusty mała bułka szklanka mleka cebula

Wielkopolski ser smażony - dla kulinarnych odkrywców

smażony można samodzielnie przygotować w domu i są tacy fani tradycji, którzy to wciąż robią. Jest ich jednak coraz mniej, bo trudno o składniki dobrej jakości, produkcja jest dość czasochłonna, a zapach gliwiejącego sera roznoszący się po mieszkaniu bywa uciążliwy dla domowników. - Ludzie czasem robią

Co położyć na wegańskim grillu? Jadłonomia gotuje dla Wysokich Obcasów

okazać, że wszyscy znamy ją lepiej, niż sądzimy. W końcu wegańska jest niemal cała wigilijna wieczerza (poza karpiem oczywiście!), wegańskie są zimowe zupy, letnie przetwory i wiele innych sztandarowych polskich dań. Pęczek włoszczyzny, poproszę! Jeżyny z burakiem W roślinnej kuchni każdy znajdzie coś

Świeże czy mrożone? Co wybrać gdy brakuje świeżych warzyw i owoców?

Co powinniśmy zrobić, aby po jesienno-zimowym lenistwie odzyskać siły i utrzymać organizm w dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej? Niewątpliwie należy zwrócić szczególną uwagę na sposób odżywiania. Dobrze zbilansowana dieta korzystnie wpływa na nasze samopoczucie oraz wspomaga

Palce Lizać, nr 60, 21. lutego

Zauważyliście, że co chwila z kulinarnej mapy Polski znikają bary mleczne? A szkoda, bo już od ponad 20 lat są to miejsca, gdzie można zjeść dobre, tanie, tradycyjne polskie obiady (a sztućce i zastawa nie są już przytwierdzone na stałe do stolików). Tradycyjne obiady, czyli właściwie jakie? Po

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

obserwować cud zniknięcia gotowej zupy z talerzy. Pijany królik 1 tusza z królika 1 słoik musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) 1 piwo miodowe (mogą być dwa, drugie takie, jakie lubicie) Czosnek, sól, dobra muzyka** Pewnego mroźnego zimowego dnia zapukała do naszych drzwi Groza

Weki, kanapki, a może batoniki - czym się raczyć podczas długiej podróży?

Smalec. Wielki słoik domowego smalcu z cebulką i skwarkami - to właśnie zabierał jako wałówkę mój ojciec, nastolatkiem będąc. Jeździł wtedy z kolegami na drugi koniec Polski, by spływać kajakiem z nurtem, lub płynąć pod prąd, sypiać w namiotach i przeżywać te wszystkie szalone przygody, z których

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

kaczkę, by przygotować ją tradycyjnie, po polsku. Jabłkami przełamuję lekko mdłe smaki warzyw, zup albo sosów. A w sezonie kupuję wszystkie odmiany, jakie uda mi się znaleźć. W książce o jabłkach, zebrałam moje ulubione przepisy". Jej opowieść o najbardziej polskim ze wszystkich owoców, przeplatana

Dania i napoje z miętą - doskonałe na lato!

Miętę płuczemy, osuszamy, następnie sparzamy. Wrzucamy cały pęczek do blendera wraz z resztą składników sosu. Miksujemy. Sos doskonale komponuje się z mieszanką różnych zielonych sałat. Autor: Dorota Biały Ta zupa będzie dobrym pomysłem na obiad w upalny dzień. Dzięki dodatkowi ryżu jest bardzo sycąca

17 wspaniałych, bezmięsnych dań. I to nie makaron

; RADY: * Dobrej jakości blender kielichowy jest niezbędny, jeśli zamierzasz często robić mleko roślinne. Przed zakupem sprawdź, jaką moc ma jego silnik - im wyższa, tym sprawniej i szybciej zrobisz mleko. * Jeśli zamierzasz przygotować mleko do słodkiej owsianki lub ciasta, możesz od razu

Książki kulinarne na święta

Marta Dymek jest autorką popularnego polskiego bloga o kuchni roślinnej - jadlonomia.com. Jeśli uważnie czytacie "Kuchnię", znacie zapewne również jej przepisy publikowane co miesiąc na naszych łamach (w dziale "W rytmie wege"). Może także widzieliście jej materiały kulinarne w

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

litr wody. Czosnek rozetrzyj z solą. Chleb pokrój w dość dużą kostkę, rozłóż w głębokich talerzach, posyp czosnkiem. Zalej wrzątkiem, dodaj smalec, przypraw do smaku solą albo przyprawą do zup. Uwaga: zupa jest jeszcze lepsza, jeśli w wodzie zagotuje się łyżeczkę kminku. Składniki 2,5 l wody lub

Kuchnia osadników - książki rozdane!

i uwielbia zupę tom yum, poprosiłem znajomego tajskiego kucharza o to, żeby mnie nauczył przyrządzać to danie. Nieskromnie powiem, że tą wersję zupy chwalą sobie nawet tajowie, którzy mówią, że nawet w Tajlandii mają trudności ze zjedzeniem tak dobrej wersji jak moja. Składniki: 1,5 litra bulionu

7 pomysłów na dania z rzodkiewką

masła dodajesz dopiero wtedy, gdy poprzedni połączy się z sosem. Następnie dodaj sok cytrynowy, estragon, sól i pieprz. Sosem polej rzodkiewki. Obok ustaw miseczkę z gruboziarnistą solą morską. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Rzodkiewkowe risotto to dobry pomysł na sycący, a przy tym niebanalny wiosenny

Skrzydła można rozwinąć wszędzie

pracę nauczyciela w Polsce, ale dający mi lepszą kartę przetargową podczas szukania pracy. Błąd mojego życia? Mieszkam w Londynie. Jak prawie każdy Polak, mam tam kuzynkę, która wyemigrowała po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej i od kilku lat pracuje w chłodni, pakując jedzenie w temperaturze kilku

Piwne gotowanie

kuchni. W klasyfikacji Aleksandra Dumas znalazła się nawet polska zupa piwna z ciemnego piwa z pieprzem i kwaśną śmietaną. Wśród najbardziej znanych piwnych potraw znajdziemy przede wszystkim karbonadę flamandzką (gulasz wołowy w piwie), karpia po alzacku, welsh rarebit, czyli grzanki natarte tłuszczem i

Rosoły i rewolucje - historia restauracji

ugotować za taką a taką sumę. (...) Mówisz, czego sobie życzysz, a wówczas pośrednik znika w innym pomieszczeniu, kuchni, której nie widzisz, nie słyszysz ani najczęściej nie wyczuwasz nawet węchem. Po jakimś czasie pośrednik pojawia się z daniami, o które prosiłeś. Jedzenie często zaczyna się od zupy

Prezydent Obama w Arkadach Kubickiego

Agnieszka Kręglicka: Dobre jedzenie to za mało. Gdy będziecie mieli wydać serwowane przyjęcie dla 500 osób ( w tym 44 VIP-ów przy jednym stole), skupcie się na logistyce. Mieliśmy tylko  godzinę i 45 min. na podanie czterodaniowego menu. To znaczy, że na każde danie przypadało 25 minut

Jak nie marnować jedzenia?

się to zmienić, przy okazji ucząc zwykłych "zjadaczy chleba", jak oszczędnie gospodarować, kupować mądrze i nie wyrzucać jedzenia. A jak na tle Europy wygląda Polska? Jest ciut lepiej, choć do ideału nam  daleko. Aż 39% rodaków przyznało się, że regularnie wyrzuca produkty spożywcze do

Kapusta i spółka

można zamrozić. Autor: Maria Szkop Aromatyczna i delikatna zupa to dobry pomysł na wykorzystanie resztek kapusty, które zostaną po przygotowaniu gołąbków . Aby była sycąca możesz dodać do niej także mięso, na którym gotował się bulion. Lekka zupa z kapustą włoską 2-3 łyżeczki nasion kminku 5 szklanek

Proste i niedrogie dania z rybą

ocet. Przypraw do smaku pieprzem, ew. wlej nieco przyprawy do zup. Zagotuj, ostudź, polej ryby. Przykryj, wstaw na noc do lodówki. Źródło: Nowa Kuchnia Polska Jeśli nie jesteś zwolennikiem majonezu, rybne paluszki możesz podawać także z dowolnymi sosami, np. pomidorowym. Dobrym dodatkiem do nich będzie

Inspiracje ze straganów - wiosenne sałatki

Wiżajn, 40 dag dobrych swojskich kiełbasek w typie frankfurterek kilka gałązek świeżej mięty, Sos winegret: 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 przetarty ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól pieprz Sałaty układamy na półmisku. Posypujemy dużymi kawałkami rozkruszonego sera. Z podanych

Książki kulinarne na luty

, skrobia z tapioki, mielone siemię lniane, orzechy i migdały. W sumie dostajemy ponad 300 bezglutenowych przepisów na słodko i na słono. eBook Kuchnia polska bez pszenicy. Ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów w okazje.info Książka kucharska dla posiadaczy Thermomiksa

Zwycięskie przepisy czytelników na najciekawsze danie meksykańskie

Polski." Składniki na ciasto: 250g mąki 250 g twarogu zmielonego 250 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, należy dodać trochę mąki. Składniki na farsz: 1 cebula

Świąteczne gotowanie w profesjonalnej odsłonie

;osiągnięciu sukcesu są sprawdzone przepisy na smaczne dania i profesjonalny sprzęt dobrej jakość. Już od 8 grudnia Lidl w swoim asortymencie będzie miał urządzenia kuchennego AGD oraz wiele akcesoriów w przystępnych cenach wychodząc naprzeciw realnym wymaganiom Polaków. Podczas gotowania ważne jest

Sycące dania z fasolą - idealne na chłody

Aromatyczna fasolka po bretońsku to jedno ze sztandarowych polskich dan obiadowych. Wśród jej zagranicznych odpowiedników znajdziemy np. amerykańską wieprzowinę z fasolą (ang. pork and beans ) i bostońską pieczoną fasolę (ang. Boston baked beans ) z dodatkiem melasy lub syropu klonowego. Prosta

Strefa smaku: Restauracja Norma

, by stworzyć to wnętrze zupełnie od nowa. Zachowała charakterystyczne elementy i na tej bazie stworzyła wystrój, który niczego nie udaje - mówi  Magda Jagielska, współwłaścicielka Normy, z którą umawiam się na lunch. Jest specjalistką od PR, przez wiele lat pracowała dla polskiej edycji "

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

ugotowano, w pełni wykorzystać. Na równi z mięsem ceniono podroby, czyli piątą ćwiartkę, kości zwierzęce przeznaczano na sos, tzw. demi-glace, a ości i łby ryb - na wywary do zup i galarety. Zużywano skórki warzyw i owoców, przepis na ''powidła z obierzyn'' podaje Maria Śleżańska w ''Kucharzu polskim

Kuchnia francuska. Prowansalskie dania na Boże Narodzenie

strawę. Był chór kolędników - w przeciwieństwie do polskiego obyczaju nie składał się z dzieci. W kaplicy urządzono wystawę świątków z sąsiedniej wioski Seguret, zwanej prowansalskim Betlejem - z powodu szopek zapełnianych produkowanymi tam figurkami i misteriów, odgrywanych przez jej mieszkańców

Kilka składników i danie gotowe!

Old Farmer Zestaw do sałatek Gerpol Zestaw do sałatek Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Pyszna i pożywna zupa krem, którą przygotujesz w 15 minut. Dodatek mięty daje zupie świeżość i ciekawie łączy się ze smakiem groszku. Zielona zupa z

Kolacja z Murakamim

Haruki Murakami, najbardziej znany współczesny japoński pisarz, wydaje w Polsce swoje pierwsze dwie powieści. Polscy czytelnicy będą pierwszymi w Europie, którzy będą mieli okazję przeczytać Słuchaj pieśni wiatru i Flipper roku 1973 w swoim ojczystym języku. Premiera powieści odbędzie się 20

Rozgryź. Poczuj. Zapamiętaj

powaga i spokój, wszystko jest poukładane, zgodne z rytuałem. W czasie posiłku obowiązuje cisza. Wszyscy jedzą razem. W pierwszej chwili uderza mnie egzotyka, ale przecież jeszcze niedawno w polskich domach o określonej porze przy stole zbierali się wszyscy domownicy, obowiązywało stałe usadzenie

Nowalijki - smak wiosny

lub podsmażonego boczku. Dobrym dodatkiem lub zamiennikiem dla części sałaty będzie również rukola. Sałata polska z rzodkiewką i jajkiem 1 główka sałaty masłowej 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dojrzałe pomidory pokrojone w kawałki Sos: 5 łyżek

To gotujecie i pieczecie na Wielkanoc. Najczęściej wyszukiwane przepisy

, aby trochę stężał, a następnie posmaruj nim wierzch przestudzonego ciasta. Źródło: Palce Lizać Łatwy przepis na świąteczne ciasto marchewkowe Dziś nazw żur i biały barszcz często używa się zamiennie. Kiedyś uważano, że to dwie zupełnie różne zupy. Pierwszą z nich przyrządzało się na bazie zakwasu

Przegląd tygodnia - zupa na gwoździu, czyli co oni powiedzieli [Odcinek dwudziesty siódmy]

? Politykiem? Widzicie, jak miło? Dobrze też reagujecie na ZooBornsy, mam tu więc dla Was kotecka. Nieco podrośnięty, ale nadal uroczy. A jak mruka! Gepardzik! Przyznam - miałam nadzieję, że jednak pod koniec filmu zeżre turystę. Ale może to w następnej zupie. Jeżeli chodzi o sporty ekstremalne, to jeszcze

Styczniowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

piekła i dekorowała nasz tort.Jeśli chcecie wiedzieć, co lubimy najbardziej, jakie dania wychodzą nam bez pudła i co podajemy naszym gościom - sprawdźcie! Przepisy: Inka (suflety w kubeczkach z ciasta filo; na zdjęciu), Olga (warzywa z harissą), Łukasz (polędwica), Monika (zupa) i Małgosia (ciastka).O

Przeboje wiosennego menu

To ciasto każdy przygotuje z łatwością. Będzie też dobrym sposobem na wykorzystanie niezbyt smacznych truskawek. Uważaj, aby nie wciskać owoców zbyt głęboko, żeby nie znalazły się na samym spodzie ciasta. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami 2 szklanki (300 g) mąki

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk: Szczaw bez szczawiowej

polskiej wyobraźni, oddzielić od zupy? T: Spróbuję. Trzeba pójść na łąkę i zebrać naręcze szczawiu. Rankiem, zanim przyjdą miejscowi i cały zerwą dla zakładu produkującego przecier. Potem wystarczy go dodać do liści o innych smakach - sałaty, roszponki, rukoli. Wprowadzi do kompozycji ożywczą kwasowość

Najlepsze polskie sery farmerskie - festiwal Czas na Ser 2014

Serowy jarmark w Lidzbarku odbywa się zawsze w sobotę i niedzielę - można tu kupić genialne polskie sery (w tym roku było też stoisko z serami litewskimi i francuskimi), wędliny, dobry chleb na zakwasie, ciekawe przetwory. Można skosztować festiwalowej zupy serowej i wziąć udział w warsztatach

Édouard de Pomiane. Kucharz, naukowiec, radiowy celebryta

Rodzice Édouarda de Pomiane'a wyemigrowali z Polski po powstaniu styczniowym. Ich syn urodził się już w Paryżu jako Edward Pożerski. Wychowany w duchu patriotycznym, ukończył słynącą z rygoru École Polonaise w Paryżu, studiował medycynę i biologię na Sorbonie. Pierwszą wojnę

Tessa Capponi-Borawska: Kuchnia regionu Friuli

, wieprzowiną i octem), bardzo przypominającej polskie zupy, oraz il brodetto (znakomity rosół z mieszanych ryb, zakwaszony octem) czy brut brustulat (zupa z mąki, jaj i ziół).BRUT BRUSTULATZupa z mąki, ziół i jaj z okolic Cormons - według książki Come mangiavamo. Cibi e sapori del passato nel Friuli

Wielkanocne tradycje

usuwanie sprzętów kuchennych, a także szorowanie pozostałych naczyń, by pozbawić je choć wspomnienia po zakazanym mięsie i tłuszczu zwierzęcym, otwierało kilkutygodniowe królowanie śledzia i postnego żuru na polskich stołach. Trudno się dziwić, że obie te potrawy pod koniec czasu wiosennej ascezy budziły

Wygodne i szybkie gotowanie z Panasonic Multicooker. Jedno urządzenie, 10 programów, setki możliwości!

Multicookera jest aż 10 programów, z pomocą których każdy może przygotować nawet trzydaniowy obiad: od zupy, poprzez sycący gulasz aż po delikatny sernik czy aromatyczny kompot: - Gotowanie na parze - pozwala na obróbkę termiczną produktu przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Tryb

Książki kulinarne na marzec

śmiało przystąpić do komponowania posiłków dla całej rodziny. Na dobry początek wypróbujcie przepisy z drugiej części książki. U mnie na pierwszy ogień poszły kremowa owsianka z gruszką i orzechami na śniadanie, burger drobiowy z majonezem cynamonowym na obiad oraz czekoladowe ciasto z solonym kajmakiem

Kuchnia beskidzka

Składniki: 2 dojrzałe oscypki 3 łyżki masła 1/2 szklanki śliwowicy łąckiej   Oscypki pokrój na 16 w miarę równych słupków i odstaw na pergaminie do podsuszenia. Masło powoli podgrzewaj do sklarowania i zlej na czystą patelnię. Na rozgrzanym maśle podsmaż szybko ser (dobry oscypek nie powinien

Kolacja supermodelki - czy strawi ją przeciętny zjadacz chleba?

wierzchniej warstwy i lekko zmiażdżone garść świeżej kolendry garść szczypiorku 1 czerwona cebula lub 2-3 szalotki 6 suszonych liści limonki kaffir skórka starta z 1 limonki Na zupę: łyżka oleju kokosowego kostka bulionu krewetkowego (lub każdego innego, nawet tego od wstrętnej korporacji) rozpuszczonego w

Przedświąteczna kuchnia pachnąca przyprawami

. Świetnie działa na trawienie, pozwala oczyścić organizm z toksyn, a jego zdolności rozgrzewające sprawiają, że dodanie szczypty przyprawy do herbaty, czyni z niej napar pomagający walczyć z przeziębieniem. Kardamon można dodawać do mięs, ryb, zup, świątecznych marynat do śledzi, indyjskich dań typu curry i

Ślub: Toasty weselne - kto i kiedy je wygłasza?

odwołać się do jakiegoś zabawnego zdarzenia z ich życia lub opowiedzieć anegdotę. Ważne, by nie przesadzić, nie urazić nowożeńców. Obowiązuje dobry humor, ale także umiar i takt. Savoir-vivre wznoszenia toastów 1. Pierwszy toast wznosi się szampanem. Kolejne, zazwyczaj wódką , choć zasady nakazują

Trudna decyzja: czy usuwać piersi na wszelki wypadek?

której wykryto guzek. A może usunąć od razu obie? O przebiegu terapii i zabiegu decyduje lekarz, choć w niektórych przypadkach pacjentka też może wyrazić własne zdanie. Są kobiety, którym bardzo zależy na ocaleniu piersi, ale i takie, które chcą się ich pozbyć - "wyciąć" z siebie raka na dobre

Kucharz miesiąca: Agata Wojda zdradza przepisy

z syropu. jeśli zostały jeszcze świeże kwiaty, posypcie nimi każdą porcję. mus marchewkowy to raczej przerywnik smakowy niż regularna zupa - podaję go w małych  porcjach. dla 4 osób   Sos z czarnej porzeczki i anyżu: 100 ml wody 2 łyżki cukru 8-10 liści czarnej porzeczki 2

Dbasz o zdrowie i figurę? Sprawdź, jak przygotować zdrowy posiłek

? To, że tłuste znaczy dobre, wmawiały nam babcie, ukradkiem dolewające do zupy tłuszcz, który starałyśmy się odseparować od pływających "oczek". Babcia były przekonane, że tłuste jedzenie chroni przed poważnymi chorobami. Na nic się zdały tłumaczenia, że smażenie na tłuszczu przyczynia się

Włoskie sery - kup mniej, ale dobrej jakości

pasteryzowanego. Czasem lepiej kupić mniej sera, ale dobrej jakości. Uważam, że tak jak bryndza powinna być polska, tak mozzarella powinna być włoska. Na nasze pytania dotyczące włoskich serów odpowiedział Marco Ghia - mediolańczyk od 20 lat mieszkający w Polsce. Jest kucharzem i założycielem Akademii Kulinarnej

Książki kulinarne - porcja lektur na czerwiec

ze składników wyhodowanych przez siebie i swego męża. Wśród nich pikle, wiele rodzajów tofu, miso, nudli, dania warzywne, na bazie ryżu, soi, ryb czy owoców morza. Nie da się ukryć, że polski czytelnik może mieć kłopot z zakupem niektórych składników, ale większość jest dostępna w sklepach z

Rodzinny obiad za kilkanaście złotych - smaczny i pożywny!

kurkumę, zamieszaj. Połącz z pęczakiem. Chwilę smaż razem i wymieszaj z natką pietruszki. Podawaj na gorąco. To dobra metoda, aby urozmaicić smak wielu gatunków kasz. Autor: Agnieszka Kręglicka Jak zrobić prawdziwie włoską zupę minestrone? Minestrone, czyli włoska zupa jarzynowa. Jej wariantów jest

Buon giorno, pomidory! Szybki przepis na suszone pomidory po bieszczadzku

były dobre - prawdziwe, takie, które pięknie pachną i w smaku przypominają słodki owoc, a nie to pomidoropodobne, kwaśne, wodniste paskudztwo, które można przez cały rok dostać w sklepach. Pora na pomidora teraz najlepsza - zaraz się skończą i pozostanie jedynie zaśpiewać im "addio" albo

"Nie jesz mięsa? To żryj gruz!", czyli o niedolach jaroszy

posiłek. Ile razy przeciętny polski bezmięsny przerabia takie scenariusze? Setki. - Tata kiedyś podał mi stertę ziemniaków i surówkę. Okazało się, że w pyrach był schowany kotlet, bo może przypadkiem dziabnę i zjem - opowiada Dominika, weganka, wcześniej wegetarianka, mieszkanka Łodzi, właścicielka

12 dietetycznych trików z całego świata

orzechy są częstym uzupełnieniem dań z warzywami, zup oraz sosów. Pewnie to nie przypadek, że naród ten nie ma problemów z otyłością, a także ma jeden z najniższych na świecie wskaźników wstępowania raka. Jedz częściej w domu niż na mieście (Polska) Wcale nie powinniśmy się tego wstydzić, a być z tego

Na grzyby - w aromatów pełen las

Bardzo lubię grzybobranie, szczególnie kiedy kończy się ono chociażby małym sukcesem w postaci kilku kapeluszy wystających z koszyka. Wtedy już wiem, co będzie potem. Będę mogła wykorzystać znalezione skarby w kuchni i przygotować zupę, rybę, mięso lub sos z nimi w roli głównej. Uwielbiam te

Robisz pięć rzeczy naraz? Katastrofa murowana

Zdałam sobie sprawę, że lubię czytać kilka książek jednocześnie. Jedną w drodze do pracy, inną wieczorem, przed snem. Kolejną podczytuję w międzyczasie. Gotuję zupę i trochę ją przypalam, bo przecież jeszcze muszę rozwiesić pranie, zetrzeć kurz z półki i podlać kwiatki. Piszę felieton na Focha i

Elementarz MEN bez akwarium i karpia w galarecie? Tego chcą miłośnicy zwierząt

broniące praw zwierząt stowarzyszenie Empatia. Jego zwolennicy zachęcają, by "w elementarzu uwzględnić pozytywny stosunek do zwierząt jako istot czujących, zasługujących na szacunek i wymagających dobrej opieki - w szczególności w przypadku zwierząt udomowionych, które są od nas zależne". Chcą

50 lat Mafaldy - latynoska filozofka z komiksu nadal śmieszy

wieku jest szczęśliwie żonaty z tą samą kobietą - Alicią, która bywała też jego agentką. "Oszalałbym z niepokoju - mówił. - Kiedy ma się dzieci, parę stopni gorączki obchodzi cię dużo bardziej niż wojna w Zatoce". "Dlaczego ten kretyn nie powie, że zupa jest dobra?" I dzieci, i