desery z galaretki owocowej

Paulina Zduniak

Desery pełne owoców

Desery pełne owoców

Soczyste i pachnące świeże owoce same w sobie są doskonałym deserem. Nie może ich jednak zabraknąć w różnych przysmakach w sam raz na lato: sałatce owocowej, galaretce czy kruchym placku.

Menu dnia z hreczniakami

W dzisiejszym menu dnia proponujemy zupę rybną z Kaszub i hreczniaki kresowe, czyli kotlety z kaszy gryczanej i twarogu oraz kolorową galaretkę owocową na deser.

Deser na upały? Sernik doskonały!

Podczas upałów najchętniej wybieramy lekkie i niezbyt słodkie desery. Takie, które nie wymagają długotrwałych przygotowań, a pozwalają rozkoszować się smakiem świeżych owoców. Galaretka z truskawkami, pucharek bitej śmietany z jagodami, mus malinowy czy sernik na zimno to klasyka, której trudno się oprzeć. Polecamy przepis na ciasto, które doskonale łączy w jednym wszystkie Wasze ulubione desery!

Idealny sernik na zimno - garść porad

Idealny sernik na zimno - garść porad

, aby spędził w lodówce całą noc. Gdy będzie już gotowy, najlepiej kroić go ostrym nożem, moczonym w gorącej wodzie. Dzięki temu łatwiej będzie podzielić deser na równe kawałki, a także uniknąć ?brudzenia? górnej powierzchni galaretki masą serową. Ostrze przeciągamy z góry na dół (a nie piłujemy), aby

Mus z mascarpone i owocami

Mus z mascarpone i owocami

konsys-tencję. Ważne, aby, wlewając galaretkę do owoców, stale miksować mus, inaczej masa zacznie się ścinać. Jeśli nie mamy likieru Passoa, można go zastąpić sokiem z cytryny lub limonki. Deser jest dość kaloryczny, więc dbający o linię mogą zrezygnować przynajmniej z dodawania cukru do owoców. Mus

Menu dnia z pyszną zapiekanką

Menu dnia z pyszną zapiekanką

sekretne składniki to kruche ciasto, pomidory malinowe, jogurt i przyprawy. Przeczytaj przepis na zapiekankę rybną z pomidorami   Zobacz kulinarne hity internetu! Publikujemy je na Facebooku - sprawdź W przepisie naszej czytelniczki na sernik na zimno podoba nam się to, że tego deseru nie trzeba

Lekkie i zdrowe desery na lato

Lekkie i zdrowe desery na lato

, przekładamy do szklanych pucharków ? po łyżeczce serka na każdą porcję. Na masę serową nakładamy porcję masy owocowej, a na wierzchu ? po łyżeczce pozostałego serka. Dekorujemy listkami mięty. > Jeśli chcemy, aby deser był lżejszy, zamiast mascarpone użyjmy naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego

Sezon na truskawki!

Sezon na truskawki!

do lodówki na min. 2 godziny, aby galaretka całkiem stężała. Autor: Zuzanna Wiciejowska Maślana tarta z kremem cytrynowym i truskawkami Koktajl z truskawek to doskonały lekki deser (lub drugie śniadanie). Jest o wiele zdrowszy niż gotowe, "sklepowe" jogurty. Możesz go dosłodzić lub nie

Wyjątkowa premiera w Bubbleology

Wyjątkowa premiera w Bubbleology

. Drugim kluczowym składnikiem nowego napoju są popping boba - kuleczki wypełnione owocowym sokiem oraz kokosowe galaretki. Podobnie jak bubble tea, Bubble Chocolate pije się przez energetycznie kolorową szeroką słomkę, która pozwala z łatwością smakować znajdujące się na dnie kubka dodatki. Bubble

Desery dla kawosza

Desery dla kawosza

likier kawowy (na podane proporcje ok. 2 łyżeczek. Autor: Aneta Kosiba Kawa czy lody na deser? Nie musisz wybierać - włoska granita to deser w postaci na wpół zamrożonej, przypominającej konsystencją sorbet lub lody. Występuje w różnych smakach - najczęściej owocowych, ale nasza wersja z kawy też jest

8 lekkich deserów z owocami do zrobienia w tym tygodniu

8 lekkich deserów z owocami do zrobienia w tym tygodniu

miętę, a napar wymieszaj z musem owocowym. Wlej pozostały sok i likier, ponownie zmiksuj. Wstaw do zamrażalnika na 8-10 godzin. Po mniej więcej 2 godzinach (gdy masa zacznie tężeć) wyjmij deser na chwilkę i wymieszaj rózgą. Powtarzaj tę czynność przez 2 godziny w 

Charlotta

Charlotta

miękkości z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę mieszamy z zimną wodą. Gdy spęcznieje, wlewamy ją do owocowej pulpy i mieszamy, nie gotujemy. Gdy żelatyna się rozpuści, wlewamy galaretkę między miski. Odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Migdały mielemy i gotujemy z mlekiem przez 30 minut. Odstawiamy na

Zmysłowe desery z truskawkami

Zmysłowe desery z truskawkami

porcję dekorujemy dowolnymi owocami i listkami mięty lub melisy. Deser możemy także posypać pokrojoną w kostkę galaretką wiśniową lub malinową. Jeśli chcemy wyjąć deser z foremek (jak na zdjęciu), dodajmy do masy trochę rozpuszczonej żelatyny - wystarczy 1-2 łyżeczki. Spód: 10 dag herbatników 10

Kasza manna niebanalnie - 6 przepisów

Kasza manna niebanalnie - 6 przepisów

Po co kupować gotowe, często nafaszerowane sztucznymi dodatkami i mnóstwem cukru jogurty i desery, skoro w domu da się je zrobić w o wiele zdrowszej wersji? W sezonie do takiego puddingu można dodać świeże owoce, a poza nim - użyć mrożonek albo domowych dżemów i konfitur. Pudding z kaszy manny z

Kawa na ciepło i zimno

Kawa na ciepło i zimno

lubią kawę na zimno, polecamy kawową granitę. Deser ten pochodzi z Sycylii i zazwyczaj przygotowuje się go z dodatkiem soków owocowych (np. cytrynowego), ale także kakao czy kawy. Granita kawowa 3 łyżki cukru 1 litr mocnej kawy 200 ml śmietany kremówki Cukier rozpuść w gorącej kawie, odstaw do

Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

Porzeczki - zapomniane owoce z dzieciństwa

Dzięki zawartości pektyn, porzeczki świetnie nadają się robienia galaretek i innych smakołyków wymagających "ścinania się". Wywodzący się z kuchni angielskiej pudding jest tego doskonałym przykładem. Pudding owocowy 8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojoną skórką 80 dag

Mięta na cztery sposoby

Mięta na cztery sposoby

gorzkiej czekoladyWszystkie składniki sosu dokładnie ucieramy. Podajemy do lodów i budyniów waniliowych oraz śmietankowych oraz do galaretek owocowych, np. z czarnej porzeczki.Rada: Sos z dodatkiem liści mięty nadaje się również do potraw z mięsa. Pasuje szczególnie do jagnięciny i dań z dziczyzny.1 i 1/2

Dania na upały

Dania na upały

Szukasz dla siebie odpowiedniej diety? Sprawdź te książki » Kiedy upał odbiera apetyt warto sięgnąć po taką zupę owocową. Jej atutem jest kuszący słodyczą smak i możliwość podania jej w orzeźwiającej, bo dobrze schłodzonej wersji. Optymalny czas chłodzenia, to 30 minut. Chłodnik włoski z

Sernik na zimno - najlepszy na lato

Sernik na zimno - najlepszy na lato

(lub kruche) spody smarujemy dżemem morelowym, układamy na wierzchu wyjęte z foremek porcje masy serowej. Jeśli robimy jedno duże ciasto, kładziemy na okrągłym kruchym spodzie zastygłą masę serową wyjętą z tortownicy. Do deseru podajemy sałatkę owocową z waniliową śmietaną. Dobrym dodatkiem są

Ananas, mango, awokado... Jak kupować owoce egzotyczne?

Ananas, mango, awokado... Jak kupować owoce egzotyczne?

. Pierwszy polega na obróceniu go pióropuszem do dołu i powąchaniu spodu. Jeśli zapach jest słodki i owocowy, ananas jest dojrzały. Z kolei intensywny, nieco octowy zapach to informacja, że owoc może być już przejrzały. Drugi sposób to wyciągnięcie ze środka pióropusza liścia. Jeśli wygląda ładnie, a w

Bezy

Bezy

innych deserach, są fantastycznym dodatkiem do semifredo (Semifreddo z truskawkami i likierem). A niektórzy pewnie pamiętają deser z bez, bitej śmietany i kolorowych kostek owocowych galaretek układanych na przemian warstwami w przeźroczystej salaterce, która w moim dzieciństwie była ozdobą wielu przyjęć

Matko, jakie słodkie!

Matko, jakie słodkie!

;Do godnego każdej królowej ciasta dodałam sok i skórkę z cytryny, a jesień, która działa na mnie czupurnie, podetknęła mi pod nos kwiaty lawendy" (Apple Crumble); "Galaretki różnokolorowe owocowe, mama mówi, aby nie mieszać owoców egzotycznych z normalnymi, żeby wybrać 1 stajla"

Smakołyki na Dzień Dziecka

Smakołyki na Dzień Dziecka

na nabiał, możesz zrobić lody z samego musu owocowego - również będą pyszne. Lody malinowe 500 g malin maślanka lub jogurt cukier do smaku Maliny zmiksuj i posłódź do smaku. Mus możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Odlej połowę, a do reszty dodaj maślankę - około 1/2 szklanki

Jedzenie, które doda ci energii!

, która starczy zaledwie na godzinę. Przepis na słodkie śniadanie pełne witamin: deser z mandarynkami, bakaliami i jogurtem . Sprawdź przepisy na poranne posiłki pełne zdrowia i cennych składników. Dania bogate w węglowodany złożone będą trawione dłużej. Od dziś śniadanie dostarczą 25% codziennego

Słodkości za parę złotych

Nieco zapomniana i niedoceniana, ale przywodzi na myśl miłe skojarzenia z dzieciństwem. Kup kaszę mannę i wyczaruj z niej interesujący deser. Kosteczki posypane cynamonem i orzechami zadowolą także tych, którzy zwracają uwagę na wygląd deseru. Budyń grysikowy 9 łyżek cukru 9 łyżek kaszy manny 1

Kulinarne sztuczki - jak bez (wielkiego) wysiłku zadziwić gości?

tylko na surowo, sprawdza się też jako dodatek do owocowych konfitur i galaretek. Ładne kwiatki / fot.: Paulina Gorzkowska A wy macie swoje własne kulinarne sztuczki? Jeśli tak, chętnie poznam i podkradnę.

Moc czereśni - dania nie tylko na słodko

Wyjątkowo letnia zupa owocowa. Ma piękny kolor i z pewnością będzie smakować najmłodszym. 200 g czereśni 400 ml wody 50 g cukru cynamon goździki 10 g mąki ziemniaczanej płatki migdałów lody waniliowe kilka połówek czereśni do dekoracji sposób przygotowania: Wydrylowane czereśnie ugotuj w

Słodki Paryż - najpiękniejsze desery ze stolicy Francji

bezowe, galaretka z wina i korzennych przypraw oraz cząstki świeżych fig - tej owocowej tarty można skosztować w cukierni Hugo & Victor Harmonie, czyli "harmonia" to delikatne ciastko z pistacjowej bezy wypełnionej truskawkowym kremem. Całość wieńczą świeże owoce i bita śmietana. Cukiernicy

Ser deser

praliny, galaretkę żurawinową, chutney figowy. Srebrzysty lazur z truskawkami czy plasterki pieczonego fińskiego sera juustoleipa moczonego w filiżance kawy. A do tego owocowe musujące moscato. Chutney daktylowy 1 łyżka oleju z pestek winogron2 szalotki1/2 łyżeczki gorczycy100 g daktyli60 g

Twój popisowy deser - zwycięskie przepisy konkursu

masę i schłodzić w lodówce aż do stężenia masy. Stężony deser wyjąć z formy, masę z keksówki kroić ok. 1,5 cm plastry i układać po dwa na talerzykach. Podobnie babeczki z okrągłych foremek. Porcje polać musem owocowym. Ja najbardziej lubię mus truskawkowy, ale mogą być maliny, jagody lub inne miękkie

Hennessy: koniak z przeszłością

do lodów. Na talerzu układamy większy płatek czekoladowy, a na nim panna cottę, którą przykrywamy kolejnym płatkiem. Następna warstwa deseru to galaretka z mango, którą przykrywamy mniejszym płatkiem czekolady. Na szczycie umieszczamy gałkę sorbetu z mango, udekorowaną listkiem mięty i płatkiem złota

Autorzy bestsellera "Karolina na detoksie" radzą, jak nie przytyć na wakacjach all inclusive

. Nie powinny być sztuczne, z tłuszczami trans. Suszone owoce (w Egipcie królują daktyle), słodka kawa czy herbata, pełne fruktozy świeżo wyciskane soki owocowe, lody (najlepiej sorbety), wspomniany pudding ryżowy, budynie, galaretki czy nawet mała porcja baklawy - dadzą ci satysfakcję, a nie

16 klasyków kuchni włoskiej do ugotowania w tym tygodniu

, aż masa zgęstnieje i zyska bladożółty kolor. Zdejmujemy miskę znad garnka i dalej ubijamy 3-4 min, aby masa przestygła. Odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z pulpą z marakui. Ostrożnie łączymy masę jajeczną i śmietankę kokosową z mieszanką śmietanowo-owocową. Wlewamy

Słodycze

śmieciowe gotowce, lepiej czasem coś zrobić w domu. Dzieci kochają galaretki z truskawkami, sałatki owocowe, budyń, kompoty. Kiedy piecze się ciasto z brzoskwiniami albo bije śmietanę w domu, mamy wpływ na ich zawartość - możemy mniej posłodzić, dać drożdże zamiast proszku do pieczenia, owoce zamiast

Słodycze

śmieciowe gotowce, lepiej czasem coś zrobić w domu. Dzieci kochają galaretki z truskawkami, sałatki owocowe, budyń, kompoty. Kiedy piecze się ciasto z brzoskwiniami albo bije śmietanę w domu, mamy wpływ na ich zawartość - możemy mniej posłodzić, dać drożdże zamiast proszku do pieczenia, owoce zamiast

Dania godne Oscara

Biało-czarny niemy film o Hollywood lat 20. XX wieku. George Valentin, gwiazda niemych filmów, popada w zapomnienie wraz z nadejściem ery dźwięku. Za namową swojej przyjaciółki postanawia jednak powrócić do show-biznesu jako tancerz. Do biało-czarnego filmu proponujemy biało-czarny deser

Towarzysz z bronią

do lodów. Na talerzu układamy większy płatek czekoladowy, a na nim panna cottę, którą przykrywamy kolejnym płatkiem. Następna warstwa deseru to galaretka z mango, którą przykrywamy mniejszym płatkiem czekolady. Na szczycie umieszczamy gałkę sorbetu z mango, udekorowaną listkiem mięty i płatkiem złota

Smakowite kosmetyki w twojej łazience

. Sorbet i kisiel na deser Te kosmetyki nie tylko smakowicie pachną owocami. Zawierają też substancje uelastyczniające i nabłyszczające. Tak działa błyszczyk do ust Sorbet Lip Gloss firmy Bell. Glam Shine Sorbet L'Oreala powiększa optycznie usta dzięki mikrodrobinkom Crystal Shine, a ekstrakt z

Krem angielski - słodycz w sosjerce

smak. Można też pokusić się o odrobinę klasyki i podać na stół brytyjskie trifle deser z owoców, galaretek, kremu i bitej śmietany lub pływające wyspy znane także w Polsce pod nazwą zupy nic , czyli zanurzone w kremie angielskim gotowane bezy. Bez względu na to czy wybierzemy wersję sezonową czy

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2011

/79drożdżówki z makiem i żurawinami 9/71eklerki z kremem żurawinowym 9/72"faworki" czekoladowe (pierożki z nadzieniem czekoladowym, smażone jak faworki) 2/6fraises Romanoff (truskawki z lodami i likierem Cointreau) 6/67 Galaretki: owocowa 11/52z jagód lub jeżyn 8/38z malinami 7/50z marakui z

Pigwa

Drobne pigwy z pigwowca pachną mocno i mogą działać jak potpourri. Są idealne na nalewkę lub pigwową galaretkę. W sklepach są prawie nieosiągalne, czasem można kupić duże pigwy importowane z Turcji. Rosną w umiarkowanym klimacie na drzewach podobnych do gruszy, kwitną na różowo i owocują późną

Świnie nie kłamią

czemu mogą zostać użyte do produkcji enregii, czyli potocznie mówiąc: spalone. Leptynę "zagłusza" produkowany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy. Dosładzane są nim soki owocowe, napoje alkoholowe i mleczne napoje fermentowane,lody, zagęszczone mleko słodzone, mrożone desery, dżemy

Spis przepisów miesięcznika KUCHNIA Rok 2012

ALKOHOLUHerbata bubble z tapioką i melonem 3/41Herbata z imbirem 3/71Koktajl owocowy 10/54Koktajl z malin i pitai (smoczego owocu) 5/50Kompot z suszonych owoców 2/70Mieszany sok warzywny 3/72Miętowa herbata z szałwią i tymiankiem 2/29  PRZETWORY I NALEWKIAgrest w occie 8/27Babcina galaretka z czarnych

Archeolog i kuchnia syryjska

stwardnieje. Ja serwuję go, kiedy jest jeszcze świeży i ma konsystencję delikatnej galaretki. Z listkami mięty, odrobiną oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. Z pamiętnika ogrodnika Jeśli chce się zaproponować urozmaicony jadłospis, to trzeba się nieźle natrudzić. Dokucza mi brak świeżych ziół

Zioła z parapetu

rośliny pędzone, czyli pochodzą z upraw sterowanych) wiosną odrastają. Zastosowanie: herbatki, sałatki, surówki, sosy, dipy, napoje i desery zwłaszcza z czekoladą. Działa przeciwbakteryjne i uspokajająco, usprawniając prace przewodu pokarmowego. Zapachem odstrasza komary, a jej sok łagodzi pieczenie

Pora na przetwory

SŁODKIERenklody w galaretce z jabłek1 kg jabłek, 75 dag renklod, 75 dag cukru, pół laski waniliiJabłka umyć, pokroić i zalać litrem wody, dodać utartą wanilię, wszystko rozgotować i starannie odcedzić przez wyścielone gazą sito. Do uzyskanego soku dodać cukier i zagotować. Włożyć renklody (bez

Tak się kręci lody

jednych lodów może ważyć 60 dag albo 1000 dag. Zależy, ile powietrza mają w sobie. Niesmerfowe są najlepsze Lody zawierają dość dużo cukru, ale w porównaniu z batonami, ciastkami czy cukierkami to całkiem zdrowy deser. Szczególnie jeśli wybierzemy mleczne, czekoladowe lub owocowe

Orzeźwiające dania z miętą

galaretek owocowych, np. z czarnej porzeczki. Partner - materiał Rosendahl grand cru 29cm talerze... Kieliszek Modigliani White Kieliszek do win białych Dressed Składniki 2 zielone  ogórki mała główka endywii lub innej  sałaty kędzierzawej garść  rukoli

Owocowe desery na zimno

masła kakao bakalie sok z  cytryny koniak 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 ilości wody podanej w przepisie owoce do dekoracji   Sposób przygotowania Do wrzącego mleka wlewamy, stale mieszając, śmietanę zmiksowaną z jajkami. Gotujemy, mieszając, aż mleko się zwarzy

Owocowe desery bez wyrzutów sumienia

przestudzoną galaretką. Zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z bitą śmietaną oraz małymi cząstkami świeżych mandarynek lub pomarańczy. (dla 4 osób)   Składniki 4 gruszki 500 ml białego półsłodkiego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 2 goździki 2 łyżki cukru   Sos: 5 żółtek 6 łyżek

Madame Charlotta

Mrożona charlotta jagodowa (dla 8 osób) 50 ml wiśniówki lub likieru owocowego 150 ml wody 24 okrągłe biszkopty 300 g mrożonych jagód sok z 1 cytryny 125 g cukru pudru 125 ml śmietanki 36% do dekoracji: świeże jagody lub borówki świeża mięta i bita śmietana Potrzebujemy 8 kokilek o średnicy 7-8 cm

Czas na obiad

myjemy i obieramy. Miąższ wraz z pestkami kroimy na kawałki, wkładamy do rondla, zalewamy wodą, przykrywamy i rozgotowujemy (45-50 minut) na średnim ogniu. Cedzimy przez sitko wyłożone gazą, nie odciskając soku, tylko pozwalając mu samemu spłynąć (inaczej galaretka będzie mętna). Do soku pigwowego

Desery z jagodami

wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już galaretki pasteryzować. Bezy: 3 białka szczypta soli 3/4

Desery owocowe

Pomelo obieramy i kroimy na drobniutkie kawałki, usuwając białe błonki. Żelatynę moczymy w szklance zimnej wody, następnie rozpuszczamy ją w rondelku, lekko studzimy, dodajemy likier i łączymy z mocno schłodzonym winem. Cząstki pomelo układamy w pucharkach i zalewamy galaretką. Uwaga! Pomelo po

Pierożki, maliny Polska flaga na talerzu

. Gotowali na mleku ryż, dodawali cukier, jajka i zapiekali, co też można przystosować, podając z czerwonym sosem wiśniowym. Podobały im się blamasy i bianki, czyli lekkie kremy, galaretki na mleku ryżowym bądź migdałowym. Przepisy na nie pod nazwą ''blanc manger'' trwały w naszej kuchni do przedwojnia, są w

Panna cotta

wrzątku i wyrzucamy babeczkę, obracając do góry dnem. Panna cotta najczęściej występuje w towarzystwie owocowego sosu i tu zaczyna się pole do popisów. Każda pora roku ma swoje hity. Właśnie jesteśmy w okresie śliwkowym. Węgierki pięknie się łączą z czerwonym winem i korzeniami. Możemy stworzyć sos