dekoracja półmisków

AS

Wielkanocne inspiracje ze sklepów [Zakupy tuż przed świętami!]

Wielkanocne inspiracje ze sklepów [Zakupy tuż przed świętami!]

Oto najpiękniejsze i najciekawsze pomysły na wielkanocne dekoracje. Sprawdź, co znajdziesz w sklepach!

Ryba po grecku

W tradycyjnej wersji tej potrawy filety smaży się na patelni. Danie można również przygotować z ryby ugotowanej na parze. Jest wówczas lżejsze.

Pogryzając przed telewizorem

Przed meczem lub długim seansem filmowym warto wcześniej pomyśleć o drobnych acz wytwornych przekąskach i spokojnie zasiąść przed telewizorem.

Sałatki z owocami

Sałatki z owocami

1 melon kantalupa 10 plasterków szynki parmeńskiej 10 kulek mini mozzarelli oliwa z oliwek sól, do smaku kilka listków świeżej mięty, do dekoracji Melona przekrój na pół, usuń pestki. Za pomocą łyżeczki do melonów wytnij kulki z melona, ułóż na półmisku. Dodaj mozzarellę, plastry szynki

Ciepłe sałatki na obiad

Ciepłe sałatki na obiad

grilluj na średnim ogniu z obu stron po ok. 8 minut, aż mięso będzie upieczone. Patelnię z kurczakiem zestaw z ognia. Filety pokrój w 1 cm kostkę. Kuskus przełóż na półmisek i spulchnij widelcem. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodaj cebulkę, kurczaka pokrojonego w kostkę i awokado

Suszone ozdoby prosto ze spiżarni

Suszone ozdoby prosto ze spiżarni

domu. A przed świętami można na dużym półmisku wymieszać pierniczki, plastry pomarańczy i jabłka i postawić razem na stole. Co prawda taka dekoracja szybko zostanie zjedzona, ale na pewno ucieszy wszystkich domowników, szczególnie dzieci, którym często podjadanie sprawie dużo więcej przyjemności od

Ryba po grecku

Ryba po grecku

dekoracji Krok 1 Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Krok 2 Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Krok 3 Rybę rozmroź

Obiad pod znakiem pomidora

Obiad pod znakiem pomidora

? źródło: Okazje.info litr wywaru warzywnego 4 ziemniaki biała część pora mała puszka groszku zielonego 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz łyżeczka cukru 2 żółtka szklanka śmietany koperek do dekoracji Wywar zagotowujemy, ziemniaki obieramy, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru

Ekspresowa kolacja

Ekspresowa kolacja

pestek dyni kiełki rzodkiewki lub brokuła sól czosnkowa pieprz krążki pieczywa wycięte z większych kromek (mogą być też kwadraty) Twarożek utrzyj z jogurtem. Zmiksuj pestki dyni (trochę odłóż do dekoracji), natkę i listki bazylii. Stopniowo dodawaj twarożek z jogurtem. Miksuj jeszcze przez chwilę

Lekkie i zdrowe przekąski - na piknik, imprezę na działce, wypad za miasto

Lekkie i zdrowe przekąski - na piknik, imprezę na działce, wypad za miasto

pomidory pokrój w grubą kostkę. Z ziół usuń twarde łodyżki, drobno posiekaj i przełóż na duży talerz. Z sera formuj kulki wielkości orzecha włoskiego - w środku każdej kulki umieszczaj kostkę suszonego pomidora. Każdą kulkę obtaczaj w ziołach i przekładaj na półmisek z wyższym brzegiem. Gotowe kulki polej

Smacznego jajka!

Smacznego jajka!

jajka na półmisku. RADA : do masy łososiowej możesz dodać ? łyżeczki skórki otartej z cytryny Składniki: 1 bagietka 6 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka majonezu masło sól, pieprz, do smaku 6 jajka przepiórczych, ugotowanych na twardo, do dekoracji 2 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku do

Jajka faszerowane na wielkanocny stół

Jajka faszerowane na wielkanocny stół

do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem i mielonym kolorowym pieprzem. Oryginalne i proste do wykonania pisanki

Przepisy z PRL - blok czekoladowy, ciastka czekoladowe z płatków owsianych - pamietacie jak to smakowało?

Przepisy z PRL - blok czekoladowy, ciastka czekoladowe z płatków owsianych - pamietacie jak to smakowało?

płatki owsiane i mieszamy. Łyżką formujemy ciasteczka, układamy je na półmisku i odstawiamy do ostygnięcia. Można użyć ryżu preparowanego zamiast płatków. Majowy numer KUCHNI już w sprzedaży! Zobacz co w środku! Duo Talerze PORTO 50516 KOMPLET: PORCELANOWE TALERZ... Nuova R2S

Czas na pory

Czas na pory

, brzegi wsuwając do środka formy, zrobić w cieście kilka nakłuć. Posypać grubą solą. Wstawić do gorącego (180 st. C) piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż ciasto podrośnie i się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut. Przykryć większym półmiskiem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

I po świętach - co zrobić z resztkami po uczcie?

sos: w kubeczku wymieszaj majonez, śmietanę i chrzan, dopraw solą, pieprzem i cytryną do smaku. Sałatę umyj i osusz. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój na cienkie plasterki. Pomidorki umyj, osusz, przekrój na połówki. Na półmisku ułóż sałatę, posyp cebulką i pomidorkami. Ułóż na wierzchu

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

Dieta na energię [7 PRZEPISÓW]

porcje : 450g ziemniaki pokrojone w kostkę, 4 małe buraki, ugotowane, obrane i pokrojone w plasterki, pół ogórka pokrojonego w plasterki, 2 duże ogórki kiszone, cebula czerwona pokrojona w talarki, koperek do dekoracji, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki czerwonego

Truskawki z alkoholem. 7 niewinnych przepisów które poprawiają nastrój

Truskawki z alkoholem. 7 niewinnych przepisów które poprawiają nastrój

(dla 4 osób)   Składniki 12 dużych (najlepiej ze sporymi szypułkami)  truskawek wytrawne  sherry pieprz   Sposób przygotowania Umyte i osączone truskawki kroimy wzdłuż na połówki, nie odrywając szypułek. Owoce układamy na półmisku, skrapiamy sherry i schładzamy w

Stół - gwiazdą Wigilii

Jak wygląda tradycyjna dekoracja polskiego stołu wigilijnego? Czy sprowadza się tylko do położenia białego obrusu?Kolacja wigilijna jest w polskich domach raczej tradycyjna. Największą uwagę przywiązuje się do przyrządzenia pysznego karpia i ugotowania barszczu. Gotowanie tylu potraw jest

Jajka na Wielkanoc

Jajka na Wielkanoc

1-2 łyżeczki octu 4 jajka 2 kajzerki łyżka oliwy 4 plastry szynki parmeńskiej Sos: łyżka posiekanego szczypiorku 2 żółtka łyżeczka musztardy Dijon 150 g gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Do dekoracji: czerwony pieprz łyżka świeżego posiekanego szczypiorku

Na ten jeden wieczór

Na ten jeden wieczór

Filiżanka do kawy: 74 zł; spodek śr. 17 cm: 64 zł; talerz śr. 21 cm: 9 zł; półmisek śr. 33 cm: 255 cm/ Villeroy & Bochod 15 zł, papelier.pl5,99 zł/50 szt., IKEAMiska w kształcie gwiazdy, śr. 24 cm, 84 zł, fide.pl19,90 zł/6 szt., IKEAWianek o śr. 29 cm, 39 zł, home & youSrebrny świecznik renifer, 65

Desery i koktajle owocowe - gotowe w 10 minut, albo mniej

Desery i koktajle owocowe - gotowe w 10 minut, albo mniej

oczyszczonych i pokrojonych na kawałki  truskawek 1 szklanka (250 ml) świeżo wyciśniętego soku z  cytryny kostki lodu   Sposób przygotowania Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji

Karnawałowe menu

Karnawałowe menu

zmielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz musztardę, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej

Camembert - co za ser!

Camembert - co za ser!

rozpuści i całość zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy sok z cytryny i koncentrat. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy tabasco i solą. Krążek sera układamy na półmisku i polewamy go przygotowanym sosem. Rada: Oryginalny camembert powinien wewnątrz być kremowy, a nie żółty. ser camembert 2 sery brie

Smakowite przekąski

stwardniał). Ułóż na półmisku i podawaj z gałązkami ziół. 500 g  krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami 1 mała papryczka chilli 6 łyżeczek oliwy z oliwek 2 drobno posiekane ząbki czosnku szczypta papryki w proszku sól Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili

Tuńczyk na śniadanie, obiad i kolację

listków cykorii natka do dekoracji Przygotuj sos: utrzyj majonez z sokiem i skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki

15 dań kuchni włoskiej do ugotowania w maju

oliwy, natką (trochę listków odkładamy do dekoracji), posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu ? powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując

Dieta odkwaszająca

twarożkiem, dodajemy szczypiorek, sok cytrynowy, czosnek, przyprawiamy chilli i solą. Masą napełniamy formę, wyrównując wierzch. Przykrywamy folią kuchenną, wstawiamy na noc do lodówki. Następnie zdejmujemy ostrożnie folię i, trzymając za wystający pergamin, wyciągamy terrinę na półmisek. Delikatnie usuwamy

Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!

garść startego sera pecorino sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełóż na duży półmisek. Groszek gotuj 5 minut w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makaronem. W małej miseczce wymieszaj oliwę oraz

Owocowe przekąski

Składniki: 6 łyżek zielonej herbaty liściowej 1 niepełna (ok 220 ml) szklanka mleka 450 ml śmietany kremówki 30 proc. 8 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny kilka winogron i listków mięty do dekoracji   Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie gotuj

Przekąski do piwa

czasu do czasu obracając, smażymy około 10 minut, aż się zarumienią z obu stron. Przekładamy łososia na półmisek i skrapiamy sosem mojo. Podajemy na gorąco z pozostałym sosem w miseczce do zamaczania. 500 g krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami mała papryczka chilli 6 łyżeczek oliwy 2 drobno

12 potraw na Wigilię

cebule zalej 3-4 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godziny. Wywar odcedź. Ugotowane warzywa wykorzystaj do dekoracji potraw (karpia w galarecie, zupy grzybowej) lub do sałatki warzywnej. Barszcz czerwony ok. 1 litra wywaru warzywnego barszcz w

7 pomysłów na dania z rzodkiewką

odsącz i drobno pokrój. Na półmisku układaj warstwami ogórki, plasterki jajek i rzodkiewki, każdą warstwę polewając sosem i posypując szczypiorkiem. Autor: Aneta Kosiba Ziemniaczana sałatka to pyszny dodatek zarówno do codziennego obiadu (np. kotletów mielonych), jak i mięsa z grilla. Będzie

Kasztany - dania na jesienne i zimowe dni

rosół, wlewamy ocet oraz sos z kaczki. Kiedy będzie już ciepły, wkładamy owoce i kasztany, a następnie mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, tymiankiem. Podajemy ładnie ułożone na półmisku. Porady i artykuły W krainie kasztanów - specjalności kuchni francuskiej Autor Ludwik Lewin

Menu dnia z domową pizzą

ćwiartka dojrzałego arbuza 350 g pomidorków cherry różnego rodzaju 150 g sera koziego oliwa z oliwek sól, pieprz, listki mięty do dekoracji Za pomocą specjalnej łyżki wydrąż kulki z arbuza, przełóż je do miski na sałatkę. Dodaj pomidorki cherry (jeśli są duże, poprzekrawaj je na pół) oraz pokruszony ser

Sposób na ogórki

estragonowego 20 dag gęstej śmietany (36-proc.) 2 łyżki oliwy sól 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny listki estragonu 10 dag szynki z indyka Umyj ogórka, odkrój kilka plasterków i odłóż je do dekoracji. Resztę ogórka obierz, usuń nasionka, a miąższ pokrój w dość grubą kostkę. Posiekaj szalotkę i estragon

Figa ze smakiem

małych kromek ciemnego pieczywa lub pumpernikla 4 dojrzałe figi 8 plasterków prosciutto 150 g koziego twarożku kilka listków rukoli, umytych, do dekoracji sól, pieprz Figi pokrój na ćwiartki. Twarożek spulchnij widelcem, dopraw solą i pieprzem. Na każdej kromce rozsmaruj po łyżce sera, ułóż na

11 dań z bakłażanem do ugotowania w tym tygodniu

/3 szklanki oliwy 1/2 szklanki octu winnego 1/2 łyżki cukru sól, pieprz 5 ząbków  czosnku 1 gałązka  rozmarynu 1 gałązka natki pietruszki   Sposób przygotowania Bakłażany płuczemy, kroimy na podłużne plastry i obsmażamy na oliwie. Układamy je na półmisku i polewamy

Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

cukru orzechy, migdały, skórka pomarańczowa (opcjonalnie, do dekoracji) Przygotuj ciasto: Mąkę rozetrzyj na sucho z drożdżami. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Rozwałkuj na bardzo cienki placek (proporcje podane są na sporą blaszkę) i ułóż go na blasze wysmarowanej masłem i oprószonej mąką

Jak pączek w maśle

smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy usmażyły się także w środku. Kolejno osączamy je z tłuszczu, zanurzamy w przygotowanym syropie i przekładamy na półmisek. Jeśli zostanie trochę syropu, możemy podać go w dzbanku. 50 g drożdży 400 g mąki 6 łyżek cukru

Desery pełne owoców

slajdu znajdziesz również przepis wideo na budyń jaglany z polewą malinową. Galaretka owocowa 500 g malin kiść winogron sok wyciśnięty z 2 cytryn 2/3 szklanki cukru 6 łyżeczek żelatyny 2 szklanki soku z pomarańczy kilka listków melisy lub mięty do dekoracji Winogrona umyj, przekrój i usuń z nich

Z ryżem, makaronem i kaszą - sycące sałatki

makaronu fusilli (świderki) 50 g świeżego lub mrożonego groszku 1/3 szklanki oliwy 1 i 1/3 łyżki musztardy 60 g orzechów laskowych garść startego sera pecorino sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu

Semifreddo - deser dla ochłody

kawałki 100 g cukru 50 ml wody 2 białka szczypta soli 200 g ubitej śmietanki 1/2 kieliszka słodkiego sherry liście świeżej mięty do dekoracji   Przygotowanie: 400 g melona miksujemy na mus. Z cukru i wody gotujemy syrop. Białka ubijamy z solą, wlewając gorący syrop - powinna powstać puszysta beza

Przysmaki z makiem

składników, wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka o dowolnych kształtach. Pieczemy 15 minut w temp. 180°C. Mak układamy na półmisku, dekorujemy łamańcami, oprószamy cukrem pudrem. Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdoba (przepis z

Wigilia przy stole

1 wypatroszony i sprawiony karp 1 pęczek włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól pieprz 3 posiekane cebule 1 białko masło sok z 1 cytryny 2 garście rodzynek 2 łyżki żelatyny orzechy i rodzynki do dekoracji Sprawionego karpia kroimy w dzwonka i wraz z głową i ogonem wkładamy do brytfanki i zalewamy małą

Przekąski w wielkim mieście

do dekoracji: rzeżucha lub kiełki lucerny Przygotuj pulpeciki: Do miski przełóż mielone mięso. Dodaj odciśniętą, porwaną na kawałki bułkę, jajko, pietruszkę oraz czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj (masa powinna być spójna i dać się formować w pulpeciki). Na patelni rozgrzej olej. Z mięsa

Świąteczne standardy

. Na półmisku ułóż rybę, plasterki marchewki i groszek. Dwie szklanki wywaru rybno-warzywnego przecedź, a następnie wymieszaj z żelatyną. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zalej karpia, a kiedy całość ostygnie, wstaw półmisek do lodówki. Trzymaj go w lodówce, dopóki galareta nie stężeje. Przed

Szybki i pyszny obiad po pracy

białego wina 1/2 szklanki połówek orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy kawałek kory cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru liść laurowy łyżka miodu sól czarny pieprz Cebulę smażymy na łyżce oliwy i łyżce masła 10 minut, aż zmięknie. Przekładamy na półmisek. Wlewamy do garnka resztę oliwy

Owoce z procentami

osączone z zalewy, zmniejszamy ogień i gotujemy kilka minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmujemy morele z syropu i przekładamy do wody z lodem, aby wystygły. Chłodne układamy na półmisku. W tym czasie doprowadzamy syrop do wrzenia i gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy startą gałkę muszkatołową do smaku.500 g

Idziemy na jagody!

naleśników. Lody z gorącym sosem jagodowym 10 dag lodów waniliowych lub śmietankowych 10 dag jagód 30 ml wódki świeża melisa 10 ml syropu klonowego do dekoracji wiórki z czekolady Syrop klonowy podgrzewamy w rondlu, dodajemy alkohol i jagody. Chwilę gotujemy, aby odparować nadmiar wody. Gdy sos

Lekki makaron - bez mięsa

Capponi-Borawska Historia włoskiego makaronu Składniki 4 łyżki oliwy 2 ząbki  czosnku 1  cebula 1 średnia  cukinia 400 g  makaronu farfalle sól, świeżo zmielony pieprz 4 łyżki startego  parmezanu listki  melisy do dekoracji   Sposób przygotowania

Gęsina na świętego Marcina

półmisek, polewamy sosem i podajemy. Idealnym dodatkiem do gęsi są knedle i czerwona kapusta. (dla 6-8 osób)   Składniki 1  gęś 4 szklanki wody 6 suszonych  grzybów po 1  marchwi pietruszce oraz  cebuli 1 łyżka masła natka pietruszki 1,5 szklanki gryczanej

Babka, mazurek, żurek - Wielkanoc na Mazurach

Kajmak: 1 l dobrego tłustego wiejskiego mleka (lub mleko ?sklepowe? 3,2% pół na pół ze śmietanką kremówką) 1 szklanka cukru   Kruche ciasto: 1  żółtko 150 g mąki 100 g masła   Oraz: domowe powidła albo bardzo gęsty dżem - tu mirabelka i malina bakalie do dekoracji

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

mokki; nie może być zbyt intensywna; ponieważ wtedy deser nabiera gorzkawego smaku - autorka]. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę i pomału dodajemy mascarpone, delikatnie mieszając. Zanurzamy 30 biszkoptów w kawie, tak aby zbytnio nie nasiąkły, i układamy je w jednej warstwie na okrągłym półmisku

Indyjskie klimaty

, posypujemy curry lub garam masala. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170°C. Wyjmujemy blachę z piekarnika, układamy bakłażany na półmisku, delikatnie skrapiamy miodem, posypujemy listkami kolendry i pestkami granatu. 1 l jogurtu szczypta curry sól 4 łyżki posiekanych kiełków lucerny (lub rzeżuchy) + 1

Sałatki w dziesięciu odsłonach

tuńczyka. Wymieszaj przygotowane składniki sałatki, polej sosem cytrynowym i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Na półmisku lub na talerzykach ułóż pokrojoną sałatę rzymską, ułóż na niej porcje sałatki tuńczykowo-rzodkiewkowej i od razu podawaj. Przepis: Miesięcznik Kuchnia Pałeczki

Rodzinny obiad wielkanocny

. Wymieszaj tartą bułkę i posiekaną zieleninę. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia posmaruj mięso musztardą, a następnie posyp tartą bułką wymieszaną z ziołami. Upieczone mięso przełóż na podgrzany półmisek i szczelnie przykryj folią aluminiową. Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszaj z mąką

Proste menu na imprezę

bardzo kwaśny, dosłodź cukrem. Dodaj rodzynki, wymieszaj i dolej ok. 1/3 szklanki wody. Duś ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź. W dużym słoiku lub szklanej misce układaj warstwy śledzia i sosu, dociśnij. Wstaw do lodówki na noc. Podawaj rozłożone na półmisku lub przygotuj koreczki

Kuchnia peruwiańska: czy tylko ziemniaki i kukurydza?

czerwonego octu winnego 4 łyżki pasty z  chilli 2 łyżki oliwy sok z 1  cytryny i 1  pomarańczy 1 pierś  kurczaka 1  awokado 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz paski awokado i czerwonej papryki czarne oliwki Do dekoracji: cebula marynowana w czerwonym occie

Karp na 6 sposobów

, pieprz, 1 łyżeczka kminku, 2 ząbki czosnku, 10 dag czerwonej ostrej papryki (ze słoiczka), 1 łyżka świeżo startego chrzanu, 10 dag pieczarek (ze słoiczka), 8 łyżek mąki, 1 pęczek szczypiorku, ostre papryczki do dekoracji Sposób przygotowania: Karpia umyj i pokrój poziomo na dwa filety. Każdy

Letnie obiady na ochłodę. Bez gotowania

ok. 200 ml rzadkiej śmietanki 2 łyżki słodkiego mleka 2 łyżeczki żelatyny pieprz sól świeżo ścięta rzeżucha lub koperek i natka pietruszki do dekoracji Żelatynę moczyć w odrobinie przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić ją w gorącym mleku. Awokado umyć, osuszyć, poprzekrawać

Śledzie na święta

Sos orzechowy: 2 łyżki miodu gryczanego 2 łyżki winnego octu ziołowego 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 250 g posiekanych orzechów włoskich 250 g ususzonego piernika (startego na tarce) Do dekoracji: kilka połówek orzechów włoskich natka pietruszki Śledzie zalewamy mlekiem, odstawiamy na 24 godziny

Awokado: zielona dawka witamin

szczypiorek, ew. trochę czerwonego kawioru do dekoracji   Mieszamy sos sojowy, ocet, sok z cytryny, wasabi i olej sezamowy. Do powstałego sosu wkładamy tuńczyka, awokado, ogórki i dymkę, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać awokado. Tuż przed podaniem posypujemy tatara sezamem i szczypiorkiem

9 przepisów na makaron do ugotowania w tym tygodniu

boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy

Szparagi na start!

wierzch za bardzo się rumieni, przykryj go pergaminem. Przepis: Nowa Kuchnia Polska Składniki: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól pieprz 3-4 łyżki oliwy 2 plastry wędzonego łososia 1 razowa grzanka, pomidorki koktajlowe do dekoracji Obieramy i gotujemy białe i zielone szparagi

Lekkie sałatki obowiązkowe do wypróbowania tego lata

; Sos 2 łyżki czerwonego octu winnego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka jasnego miodu 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki soli 1/2 posiekanego pęczka pietruszki lub  kolendry kilka gałązek kolendry do dekoracji   Sposób przygotowania Robimy sos, mieszając

Proste i niedrogie dania z rybą

wody cukier natka pietruszki do dekoracji Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody

Smaczne przekąski

jeszcze 15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Przygotuj sos: szalotki drobno posiekaj, przełóż do miski i wymieszaj z musztardą, octem i posiekaną bazylią. Dodaj 4 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i całość wymieszaj. Sos możesz także zrobić w blenderze, miksując wszystkie jego składniki. Na dużym półmisku rozłóż

Awokado na 7 sposobów

tuńczyk i awokado)  ogórek wężowy 1 posiekana cebula dymka 1-2 łyżki białego lub czarnego sezamu (uprażonego na suchej patelni) posiekany szczypiorek ew. trochę czerwonego kawioru do dekoracji   Sposób przygotowania Mieszamy sos sojowy, ocet, sok z cytryny, wasabi i olej sezamowy

Bób - zdrowa przekąska sezonu letniego

szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem. Pasta z bobu Domotti salaterka tulipan Lubiana Salaterka Victoria Salaterka 115885

Przekąski na jeden kęs

formuj kulki wielkości orzecha włoskiego - w środku każdej kulki umieszczaj kostkę suszonego pomidora i kapara. Połowę kulek obtocz w ziołach i przełóż na półmisek z wyższym brzegiem. Drugą połowę kulek obtocz delikatnie w słodkiej wędzonej papryce wymieszanej z drobniutko posiekaną czuszką (opcjonalnie

Łosoś w roli głównej - łatwo i zdrowo!

szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz dekoracja: kiełki rzeżuchy lub świeży koperek Przygotuj rybę: filet oczyść, umyj i osusz, pokrój w kostkę 3 x 3 cm, przełóż do dużego, szerokiego naczynia. Cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku zagotuj wodę, dodaj cebulę, sól, cukier

Kiszona kapusta - wzmacnia organizm. Przepisy na przeziębienie

Składniki 50 dag  ziemniaków 50 dag kiszonej  kapusty 1  jajko 5 dag mąki sól, pieprz cukier 3-4 łyżki oleju 15 dag gęstej  śmietany 1 łyżeczka soku z  cytryny 8 plasterków wędzonego  łososia koperek do dekoracji   Sposób przygotowania

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

cząstki na półmisku, tak aby lekko zachodziły na siebie. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą, posypujemy estragonem, solimy i pieprzymy. Na każdej cząstce melona układamy po plasterku limonki.   Carpaccio z cukinii z miętą Składniki 50 dag niedużych  cukinii garść listków mięty 2 łyżki

Szybkie, aromatyczne menu na letni dzień

  wołowej lub rostbefu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki pieprzu 1 spora szalotka pokrojona w piórka po 1,5 łyżki octu balsamicznego i czerwonego octu winnego grubo mielony czarny pieprz   Sposób przygotowania Rukolę opłucz, osusz, przełóż na duży półmisek. Rozgrzej oliwę z

Kuchnia turecka: borek, pilaw, kofta i kebab

  mięty 60 dag  pomidorów 50 ml octu winnego sól, pieprz, cukier 2 łyżki oliwy mięta i cząstki cytryny do dekoracji   Sposób przygotowania Jedną cebulę posiekaj, dwie pokrój w cieniutkie krążki. Czosnek posiekaj. Mięso pokrój na 16 kostek równej wielkości, ponadziewaj na

Małe co nieco na "babski" wieczór

groszek i posiekaną cebulę. Dopraw majonezem, jogurtem, solą, pieprzem i oregano. Delikatnie wymieszaj. Na półmisku rozłóż dekoracyjnie odłożone liście cykorii, na każdy nałóż po porcji sałatki. Autor: Zuzanna Wiciejowska Oprócz selera naciowego, szynkowe roladki można przygotować także z innymi

Slow food - na wiosenną sjestę

zależności od wielkości. Z ziół usuń twarde łodyżki, drobno posiekaj i przełóż na duży talerz. Z sera formuj kulki wielkości orzecha włoskiego - w środku każdej kulki umieszczaj kostkę suszonego pomidora i kapara. Połowę kulek obtocz w ziołach i przełóż na półmisek z wyższym brzegiem. Drugą połowę kulek

Sałatki z tuńczykiem - 8 pomysłów

tuńczyka na cykorii 1/3 szklanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 5-6 posiekanych gałązek selera naciowego 2 małe czerwone cebule 3 łyżki natki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 20 listków cykorii natka do dekoracji Przygotuj sos: utrzyj majonez z sokiem i

Egzotyczne smaki. Kuchnia Wietnamu

solą i opłucz go. Pokrój w kółeczka. Wymieszaj składniki marynaty, włóż kalmara, odstaw na godzinę. Ułóż na grillu lub na ruszcie, piecz po 2 minuty z każdej strony. Ułóż na półmisku, posyp listkami kolendry. Możesz podawać z sosem rybnym. Dla 2-3 osób   Składniki 1 paczka (25 dag)  

Tęsknimy za letnimi smakami - na szczęście są mrożonki!

samo! Sałatka z zielonym groszkiem i orzechami 500 g makaronu fusilli (świderki) 50 g świeżego lub mrożonego groszku 1/3 szklanki oliwy 1 i 1/3 łyżki musztardy 60 g orzechów laskowych garść startego sera pecorino sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracji

Tanie, gorące i pożywne - przepisy na tradycyjne zupy

, posyp natką. Warzywa i mięso możesz ułożyć na półmisku i podać razem z rosołem. Same warzywa możesz też zużyć do przyrządzenia sałatki jarzynowej, a mięso nadaje się znakomicie na farsz do krokietów i pierogów. Autor: Nowa Kuchnia Polska Z makaronem, z ryżem, a może... z kubka? Pomidorową można podać

Śniadanie na rozgrzewkę

pikantnej czekolady z dodatkiem espresso? Gorąca czekolada z chili - przepis blogera 200 ml mleka 50 g ulubionej czekolady (dobrej jakości) 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki rozpuszczalnego espresso szczypta soli szczypta chili bita śmietana i kakao do dekoracji W rondelku podgrzej mleko. Odejmij 2 łyżki

Smaczne przyjęcie

do smażenia lub masło klarowane 1 opakowanie papieru ryżowego rzeżucha lub kiełki do dekoracji Warzywa umyj i osusz. Bakłażany pokrój na równe kawałki (najlepiej na małe kostki), pora - w półplasterki, obraną cebulkę na ćwiartki, a połowę szczypioru posiekaj na duże kawałki (pozostały zachowaj do

Kuchnia marokańska. Smakosze północnej Afryki

skórki 20 dag grubego cukru 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego   Do dekoracji: 3 łyżeczki  miodu 10 g poszatkowanych migdałów uprażonych na suchej patelni szczypta  cynamonu garstka grubego cukru   Sposób przygotowania Kurczaka porcjujemy i zalewamy

U babci smakuje najlepiej

półmisek Półmiski na stojaku Tadar Półmisek OWALNY Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Składniki 80 dag  cielęciny 1 czerstwa kajzerka 2-3 ząbki czosnku 1-2  jajka sól, pieprz olej i masło do smażenia tarta bułka

Jedzenie na poprawę nastroju

włoskich ciasteczek amaretti lub innych kruchych ciasteczek migdałowych 4 łyżki cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki rumu bita śmietana i kolorowe jadalne kulki do dekoracji Przygotuj białe pralinki: śmietanę wymieszaj w rondlu z cukrami i powoli podgrzej, ale nie

Obiad na zielono

orzechami 500 g makaronu fusilli (świderki) 50 g świeżego lub mrożonego groszku 1/3 szklanki oliwy 1 i 1/3 łyżki musztardy 60 g orzechów laskowych garść startego sera pecorino sól świeżo zmielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki do dekoracji Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na

Ugotuj.to na Święta: sandacz w sosie śmietanowym

białego wina 230 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka kaparów, posiekanych + kilka całych kaparów do dekoracji sól, kolorowy pieprz, szczypta tymianku Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej sklarowane masło, dodaj pokrojony boczek. Podsmaż boczek na złoty kolor, przełóż z patelni na talerzyk. Filety z ryby

Lekko na lato

szczypiorem do dekoracji   Ogórki obierz, pokrój w kawałki. Cebulki obierz i posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestki i łyżką wyskrob miąższ. Do miąższu dodaj ogórki, cebulki i ocet (lub sok z cytryny). Zmiksuj wszystko blenderem, dopraw solą i pieprzem, następnie przykryj i wstaw do lodówki na

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, rumienimy z obu stron i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy obrany, rozgnieciony czosnek, dolewamy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka przekładamy na półmisek. Do rondla wlewamy jajka ubite z sokiem z cytryny i, ciągle mieszając, doprowadzamy do

Sałatki z bobem. Przekąski na lato

minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy

Pod chmurką smakuje najlepiej!

cukier, sok z limonki, imbir oraz posiekaną bazylię i wymieszaj. Podawaj schłodzony z kostkami lodu. Do dekoracji koktajlu użyj kulki z truskawek i melona nadziane na wykałaczki. Autor: Karol Okrasa Korzystaj z wolnego dnia - zabierz koc, rodzinę, trochę pyszności i ruszaj na piknik! Świeże powietrze

9 dań z papryką do ugotowania w tym tygodniu

;cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co

Tessa Capponi-Borawska. Świąteczne tradycje

obiadu w pierwszy dzień świąt. Ułożony na srebrnym półmisku, otoczony płomieniami ? dzięki porcji brandy, która została podgrzana, wylana na ciasto i zapalona.Tym, którzy mieli siłę i ochotę po obfitym obiedzie i deserze, o piątej po południu podawano jeszcze herbatę. A do herbatki kawałek ciemnego i

Wiosenna dieta bez wyrzeczeń

z powierzchnią teflonową (najlepiej grillową) smarujemy tłuszczem, rozgrzewamy na średnim ogniu i układamy na niej steki, tak aby na siebie nie zachodziły. Smażymy 10 minut, często je obracając. Gotowe steki przekładamy na półmisek i trzymamy w cieple. Następnie patelnię czyścimy ręcznikiem

Smakołyki z korca maku

pisownia zachowana z książki "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu" Autorka: MARJA DISSLOWA, b. dyrektorka lwowskiej szkoły gospodarstwa domowego. Wyd. Polskie R. Wegnera) Łamańce z makiem

Odkąd zniknęły obrusy

będzie odpowiadało duchowi czasu. Natura, luz, aczkolwiek, jak mówisz, dekoracje z zacięciem nowoczesnym, półartystycznym. Ale jemy na nieprzykrytym stole. Dotykamy prawdziwego drewna, koniec z nadmiernymi ceregielami. To nie jest głupie. Pomyśl, jak reagują ludzie, którzy widzą przez witrynę pięknie

Wielkanoc last minute. Proste przepisy na smaczne i szybkie dania

czosnku w łupinkach. Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do dekoracji. Pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż kiełbasa się zrumieni. Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm. Podajemy, dekorując listkami ziół i

Jajko w roli głównej

dla 4 osób 4 jajka 1-2 łyżeczki octu 2 bułki typu kajzerka 4 plastry szynki parmeńskiej 1 łyżka oliwy sos: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy typu dijon 150 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka szczypiorku sól pieprz do dekoracji: czerwony pieprz 1

Kuchnia z Małopolski. Niedroga, smaczna i bardzo obfita

resztą masła i upiecz. Pod koniec polej rybę śmietaną przyprawioną solą oraz pieprzem. Składniki 2 nieduże czarne rzepy 15 dag białej  fasoli 1  cebula 2 średnie  ziemniaki 2 łyżki oliwy sól, pieprz ew. 1 jajko na twardo do dekoracji   Sposób przygotowania Fasolę