czy olej rzepakowy jest zdrowy

aw

Pyszny i zdrowy olej rzepakowy

Pyszny i zdrowy olej rzepakowy

Dobrze zbilansowana dieta, bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych wpływa na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Jednym z ważnych elementów codziennej diety są tłuszcze, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie i mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać wartościowe tłuszcze o niskiej zawartości kwasów nasyconych i wysokiej zawartości kwasów nienasyconych. Przykładem takiego tłuszczu jest właśnie olej rzepakowy.

Jesienna sałatka

Włosi mają oliwę, my mamy olej rzepakowy. Ma lekko orzechowy smak i aromat, a na dodatek jest bardzo zdrowy. Można go użyć i do smażenia lub pieczenia, i do dressingów, aby podkreślić smak wspaniałych jesiennych sałat

Wynaleziony zdrowy tłuszcz do fast-foodu

Naukowcy opracowali metodę wprowadzania do ciastek, hot-dogów czy kiełbasek oleju rzepakowego zamiast niezdrowego tłuszczu nasyconego, tak by potrawa nie traciła smaku

Św. Wawrzyniec od oleju

Św. Wawrzyniec od oleju

, że do placków, frytek i kotletów odpowiednie są olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z orzechów ziemnych lub z pestek winogron. Pozostałe oleje - sojowy, słonecznikowy, lniany czy z pestek dyni - do smażenia się nie nadają. Na każdej butelce oleju jest podany jego skład tłuszczowy. Jeśli kupujesz

Chcesz schudnąć? Bierz przykład z Wikingów

kwasów tłuszczowych Omega 3 co ryby. Są też bogate w antyutleniacze, które redukują poziom groźnych dla organizmu molekuł, znajdujących się w naszych komórkach. Ich nadmiar może prowadzić do chorób serca, wylewów i raka. Z kolei olej rzepakowy to świetna alternatywa dla oliwy z oliwek, gdyż dostarcza

Placki i racuchy - z wytrawnym sosem, z kremowym serkiem...

Placki i racuchy - z wytrawnym sosem, z kremowym serkiem...

przepisie. Do smażenia polecamy olej rzepakowy. By danie było jeszcze zdrowsze, możesz użyć mąki razowej. Po smażeniu pozbądź się zbędnego tłuszczu, kładąc gorące placki na papierowym ręczniku, by olej mógł w niego wsiąkać. Zobacz też przepis na placki warzywne z orzechami Placki z cukinii i marchwi 1 duża

Tłuszcz w diecie - wróg czy przyjaciel?

Tłuszcz w diecie - wróg czy przyjaciel?

się olej, mleko 2 proc. czy kaloryczne awokado. Stereotypy zakorzenione w latach 90tych sprawiają, że wiele osób drastycznie ogranicza spożycie tłuszczu. Niesłusznie! Zdrowa dieta odchudzająca powinna mieć w swoim składzie 30 proc. energii pochodzącej właśnie z niego. Ile to jest? Dla diety 1500 kcal

Stir-fry z kurczakiem. Szybki obiad po pracy

Stir-fry z kurczakiem. Szybki obiad po pracy

.   Chińczykom zawdzięczamy wiele produktów, których codziennie używamy w naszych kuchniach. Makaron, sos sojowy, sos ostrygowy czy tofu - to te najbardziej popularne, ale dużym zainteresowaniem cieszą się również papier ryżowy , bardzo zdrowe oleje z orzechów i sezamu, pikantno-słodkie sosy

Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

Dietetyczny deser - muffinki owsiano-jabłkowe z korzennymi przyprawami

uwalnianie węglowodanów. Jabłko zamiast dużej ilości cukru i dobry olej zamiast margaryny czy masła to kolejne argumenty, że ten grzech jest małym grzechem. Składniki na około 20 małych babeczek: 1 szklanka pszennej mąki, najlepiej pełnoziarnistej (130g) 1/2 szklanki otrąb owsianych (50g) 1/2 szklanki

Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i żurawiną - KONKURS

Czas: powyżej 60 minut Poziom trudności: łatwe Koszty: tanie Dla ilu osób: Chleb z ziarnami słonecznika, dyni i żurawiną - KONKURS - składniki woda: 405 ml olej rzepakowy: 2.5 dużej łyżki sól: 2 łyżki mąka pełnoziarnista

Mistrz zaskakuje - z wizytą u Kurta Schellera

Mistrz zaskakuje - z wizytą u Kurta Schellera

. Ratuje nas tylko dobrej jakości olej rzepakowy - zdrowy i neutralny w smaku. Mus czekoladowy z bezą MusSkładniki dla 4 osób: 4 jaja 6 łyżek cukru 200 g gorzkiej czekolady 100 ml oleju Rapso 400 ml ubitej  śmietany Ubij masę z pięciu żółtek i pięciu łyżek cukru. W osobnym naczyniu powoli rozpuść

Nie taki tłuszcz straszny, jak go malują

Nie taki tłuszcz straszny, jak go malują

oraz hormony. Wraz z tłuszczem dostarczamy sobie witamin A, D, E i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod warunkiem, że dobrze wybierzemy z jakich produktów będą one pochodzić. Fot. Shutterstock Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy dostarczą nam jednonienasyconych kwasów

Adam Chrząstowski - dzieli się swoimi przepisami

Adam Chrząstowski - dzieli się swoimi przepisami

zagotowujemy szafran i odstawiamy. Olej wlewamy do małej metalowej miseczki, delikatnie wkładamy do niego żółtka. W litrowym rondlu zagotowujemy wodę, zanurzamy w niej miseczkę z żółtkami i olejem, tak aby jego poziom  nie był wiele wyższy niż poziom wody. Zmniejszamy ogień pod rondlem z wodą i

Niewinni czarodzieje

Niewinni czarodzieje

ochrony serca skład mają oliwy gęste, mętne, z pierwszego tłoczenia na zimno. Tanie oliwy lepiej zamienić na olej rzepakowy' - mówi doc. Kozłowska-Wojciechowska. Orędowniczką 'oliwy północy', czyli oleju rzepakowego, którego Polska - po Niemczech i Francji - jest największym producentem w Unii, jest prof

Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe to podstawa!

Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe to podstawa!

, wzmagają aktywność układu immunologicznego oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Olej lniany Olej z nasion lnu jest drugim obok wiesiołkowego olejem roślinnym cenionym i wykorzystywanym w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Olej ten zawiera biologicznie czynne nienasycone kwasy

Tłuszcze w diecie -  jakie wybrać, a jakie odrzucić?

Tłuszcze w diecie - jakie wybrać, a jakie odrzucić?

wynosi 40-60g dziennie. Wśród produktów zawierającą największą ilość zdrowych tłuszczów należy wymienić: Ryby: łosoś, sardynki, śledź, makrela, pstrąg, tuńczyk to ryby zawierające najwięcej kwasów typu omega-3.  Oleje roślinne: lniany, sojowy, rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Orzechy: włoskie

Jedz super food, bądź super zdrowa!

Jedz super food, bądź super zdrowa!

błonnika i cynku, które wspomagają walkę z rakiem. Nasiona chia wspomagają pamięć i koncentrację oraz poprawiają funkcjonowanie wzroku. Produkt ten można dodawać do musli, jogurtów czy wypieków, a wyciśnięty z nasion olej - wykorzystywać do sałatek. Nie należy go jednak podgrzewać, gdyż traci wtedy swoje

Chcesz być szczupła, piękna i młoda? Jedź tłuszcz!

Chcesz być szczupła, piękna i młoda? Jedź tłuszcz!

tłuszczu w naczyniach krwionośnych i obniża poziom dobrego cholesterolu. Dlatego sięgaj po zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek olej lniany, i rzepakowy. Najlepszy i najprostszy sposób na zachowanie tej równowagi to jedzenie ryb morskich lub przyjmowanie suplementów z tranem.   Zdrowe nienasycone

Oczyszczanie organizmu - menu na cały dzień

Oczyszczanie organizmu - menu na cały dzień

: kasza gryczana (50g), filet z dorsza (120g), sok z połowy cytryny, świeżo posiekany rozmaryn i tymianek (1/2 łyżeczki), kapusta kiszona (150g), marchew (100g), cebula (1/2 sztuki), olej rzepakowy (1 łyżeczka). Sposób przygotowania: Filet z dorsza umyć zimna wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko

Nie... zwykła kuchnia Kingi Paruzel

Nie... zwykła kuchnia Kingi Paruzel

pomarańcze 2 szalotki 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego świeża pietruszka sól i pieprz Przygotowanie: 1.  Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2.  Na rozgrzane dno garnka wlać olej, następnie

Fakty i mity o tłuszczach

Fakty i mity o tłuszczach

jednonienasyconych, znaczy to, że wybierasz zdrowy tłuszcz do smażenia. Najwięcej, bo 72 proc. jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera oliwa z oliwek. Olej rzepakowy ma ich 68 proc.Im więcej w oleju kwasów jednonienasyconych, tym jest on bardziej odporny na podgrzewanie. Do placków, frytek i kotletów

Dzień Dobrych Smaków, czyli Fort z Le Targiem

Dzień Dobrych Smaków, czyli Fort z Le Targiem

), sery (Koryciński/Gremza, BBQ, Sery Łomnickie), przetwory (Luks Pomada, Towary Niezwykłe, Smaki i Aromaty, Spiżarnia), cydr z Ignacowa, piwo (Polskie Piwo), wino z aronii, soki i wódki od Mauera, nalewki od Majewskiego, soki z jabłek od Macieja Raimanna, kasze i mąki (Dobre i Zdrowe), olej rzepakowy z

Lekkie menu dnia na jesienny spadek odporności

Lekkie menu dnia na jesienny spadek odporności

grubo posiekaj. Szalotkę obierz i pokrój w cienkie piórka, przełóż do miseczki i zalej octem winnym, wymieszaj. Ser pokrój w plastry, sałaty umyj i osusz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane igiełki rozmarynu, a następnie miód. Chwilę przesmażaj i dodaj szalotki z octem winnym. Gotuj całość na

Jak kupić oliwę? Uważaj na oszustwa producentów, niewłaściwe opakowania i ceny

ją do sosów, takich jak vinegrette, do sałat, emulsji. A oliwę, która nie jest extra virgin, do smażenia. Można oczywiście smażyć na tej najlepszej jakości oliwie, ale to sporo kosztuje, a wysoka temperatura pozbawia ją smaku. 5. Olej czy oliwa? - Nie ma odpowiedzi na pytanie: oliwa czy olej? To

Soczewica w roli głównej

jest miękka, dodaj do niej cebulę, ew. asafetydę, pomidory, bakłażan i pastę kokosową. Gotuj 5 minut. Dodaj pastę tamaryndową, przypraw solą i cukrem, gotuj 2 minuty, mieszając. Pozostały olej rozgrzej na patelni, wrzuć listki curry i gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, posyp nią danie. Podawaj z

Tłuszcz - prawdy i mity

przyswajania witamin, jednak tylko A, D, E i K.4) Olej może być użyty do smażenia tylko jeden raz.Nie powinno się używać oleju wielokrotnie. W ramach oszczędności i dbania o zdrowie używajmy go mniej. Do usmażenia filetów rybnych czy jajek wystarczy przecież jedna stołowa łyżka. Unikajmy nalewania prosto z

Jak przetrwać chłodniejsze dni? Dieta na jesienno-zimowe osłabienie

królować w naszym menu podczas jesieni, należą kwasy tłuszczowe. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na odpowiednie spożycie olejów roślinnych. Przy jesiennej słocie możemy włączyć do diety na przykład smaczny i zdrowy olej z pestek dyni.  Wystarczą dwie łyżki wysokogatunkowego oleju rzepakowego lub

Dieta DASH - dieta na nadciśnienie

na roślinny np. oliwę z oliwek, czy olej rzepakowy. Dziennie zaleca się około 2 porcji tłuszczy, jedną porcję stanowi np. łyżka margaryny. Należy również uważać na tłuste potrawy, a wręcz z nich zrezygnować. Mniej cukru : dieta DASH nie eliminuje całkowicie obecności słodyczy w naszym jadłospisie

Największe trendy w dietetyce na 2015 rok - modne produkty, diety i tendencje żywieniowe

zająć wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy je m.in. w: rybach, orzechach, oliwkach, awokado, olejach roślinnych (np. lnianym, rzepakowym, sojowym). Liczba blogów o diecie, fitnessie i zdrowym odżywianiu ciągle rośnie. Piszą je zarówno eksperci jak i normalne dziewczyny (a także

Już 8 listopada Światowy Dzień Zdrowego Śniadania!

nadmierną aktywność układu nerwowego, ich odpowiednia podaż zmniejsza nerwowość i zmęczenie u uczniów. Ich źródłem mogą być: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło oraz orzechy i ziarna, - warzywa i owoce pod różnymi postaciami, np.: soku lub musu. Są źródłem wielu witamin, błonnika oraz składników

Awokado w 6 odsłonach

cytryna olej rzepakowy sól pieprz Tuńczyka odsącz z zalewy. Awokado obierz, pokrój na ćwiartki i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Umyte pomidory pokrój w ósemki, natkę posiekaj. Do 4 miseczek rozłóż po 8 kawałków pomidora, ćwiartki awokado i kawałki tuńczyka. Posyp posiekaną natką, dopraw

Rukiew wodna - bogactwo witamin i składników odżywczych

sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, zielona cebulka do dekoracji. Cały przepis znajdziesz tutaj: allrecipes.pl 2. Zupa z rukwi wodnej - jedna cebula, śrdniej wielkości ziemniak, 0,5l bulionu warzywnego, 150 g rukwi wodnej, olej rzepakowy lub oliwa, szklanka jogurtu naturalnego. Przepis:  

Dieta paleo - wady i zalety diety naszych przodków

, a także tłuszcze (np. oleje: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany).   kg Za dietą paleo z pewnością przemawia rezygnacja z produktów przetworzonych, które mają negatywny wpływ na organizm. - Dieta paleolityczna opiera się na produktach jak najmniej przetworzonych, naturalnych, co w

Polacy niewiele wiedzą na temat zdrowych tłuszczów

(Polska plasuje się na jednym z ostatnich miejsc w Europie pod względem ich spożycia). Nieco lepiej wygląda spożycie kwasów tłuszczowych omega-6, ponieważ zwiększyło się spożycie olejów roślinnych. Jednak dysproporcja w spożyciu kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 jest również niekorzystna dla zdrowia

Odżywianie dzieci w wieku szkolnym - o czym rodzice wiedzieć powinni

przewodu pokarmowego. Produkowane z nich soki 100% to dobra przekąska dla ucznia. 5. Tłuszcz głównie z ryb i orzechów Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych, takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy czy oliwa. 6. Nie przesadzajmy ze słodyczami

Cholesterol - 8 sposobów na kontrolowanie jego poziomu

można jeść na zimno i na ciepło. Zdrowy jest także olej rzepakowy, lniany i szafranowy, które najlepiej jest jadać na zimno. Zbyt duże ilości w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych (zwartych np. w maśle) podnoszą poziom LDL. Ludzki organizm potrzebuje węglowodanów, jednak nie każdy ich rodzaj ma

Dania na upały

kurkach dowiesz się z czerwcowego artykułu o składnikach sezonowych   Chłodnik z karmelizowanymi kurkami 300 ml maślanki 1 ząbek czosnku 1 szalotka 100 g oczyszczonych kurek 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz gałka muszkatołowa olej rzepakowy z pierwszego

Nawyki zdrowej rodziny. Do wcielenia w życie od zaraz

diecie pochodziło z tłuszczów. Nie bój się, te pochodzenia naturalnego nie stanowią zagrożenia. Pamiętaj o proporcjach: 1/3 z tłuszczów nasyconych (tłustsze mięso, nabiał, jajka), 1/3 z jednonienasyconych (np. jajka, awokado, orzechy, oliwki, oliwa z oliwek, nierafinowany olej rzepakowy), 1/3 z

"Spektrum" doktora Deana Ornisha - nowe podejście do życia, nie tylko do diety

głównie tłuszcze zawierające kwasy omega-3. Zatem warto włączyć do diety olej rzepakowy, orzechowy i z siemienia lnianego, a także morskie ryby, orzechy i owoce morza. Głównym źródłem energii powinny być węglowodany złożone, czyli pełne ziarna, owoce i warzywa. Na spożycie odpowiednich węglowodanów jest

Smaczne i zdrowe menu z dyniową zupą

dyniowa z imbirem pomidor 1/2 kg dyni (może być z mrożonki) 2 łyżki oleju rzepakowego kawałek korzenia imbiru (ok. 3 cm) posiekany ząbek czosnku 3 szklanki wywaru warzywnego pieprz sos sojowy lub sól garść wyłuskanych pestek dyni Pomidora po sparzeniu obieramy ze skórki. Dynię obieramy i usuwamy

10 najzdrowszych produktów

ziarna i zawierają przynajmniej 5 g błonnika w porcji i nie więcej niż 8 g cukru w porcji. Jeśli cukier w płatkach pochodzi z suszonych owoców, wszystko jest w porządku nawet jeśli jest go nieco więcej niż 8 g. 6. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy Zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Słone przekąski, woda smakowa, jogurt owocowy. Co siedzi w twoich ulubionych produktach?

Skład: ziemniaki, olej roślinny (w tym 32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), sól, preparat aromatyzujący o smaku papryki: bułka tarta pszenna, papryka, cukier, fruktoza, maślanka w proszku (z mleka), cebula w proszku, czosnek w proszkuwzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, 5

Cebula, herbata, zdrowe tłuszcze - jak powinna wyglądać dieta na odporność?

Nienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwasy omega-3 dodają energii, ale też mają właściwości przeciwzapalne. Biorą czynny udział w wytwarzaniu białych krwinek oraz wzmacniają serce. Spożywając codziennie zdrowe tłuszcze - oliwę z oliwek i olej rzepakowy oraz przynamniej dwa razy w tygodniu

Piramida żywieniowa

składników mineralnych.6) Ryby, drób oraz jajkaZawierają one pełnowartościowe białko - niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinno się je jeść 2 razy dziennie.7) Oleje roślinneZaliczają się do nich:- oliwa z oliwek,- olej słonecznikowy,- olej rzepakowy,- a także kukurydziany, sojowy i

Dieta na zimę - obalamy mity

w tłuszcz bogaty w kwas oleinowy. Ten rodzaj kwasu tłuszczowego znajdziemy w migdałach, awokado, oliwie z oliwek oraz tłoczonym na zimno oleju rzepakowym. Są to zdecydowanie najzdrowsze źródła tłuszczu. Kwas oleinowy znajdziemy również w tranie i tłustych rybach. One są 

Tłuszcze dobre i złe

, więc musi je dostawać z zewnątrz. W kwasy z grupy omega-3 obfitują olej lniany, rzepakowy, sojowy, orzechy, jaja oraz tłuste ryby morskie (np. sardynki, tuńczyk), a kwasy z grupy omega-6 obecne są w olejach (sojowy, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy, kukurydziany) i w orzechach włoskich. Gdy w

Zdrowe tłuszcze

. Ryby, oliwa, olej rzepakowy, orzechy zawierają tłuszcze nienasycone i to one chronią nas przed chorobami. Bez znaczenia jest jednak to, czy jemy tłuszcze nasycone, czy nienasycone, kiedy liczymy kalorie. Wszystkie tuczą tak samo.Oferta Partnera - Zamów dietę i schudnij do lata Twój cel to zrzucenie

Jak zdrowo układać jadłospis

, - olej rzepakowy, - a także kukurydziany, sojowy i arachidowy, - pestki słonecznika, dyni, czy orzechy. Produkty tego typu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie. Na wierzchołku piramidy znajdziemy: - czerwone mięso, - masło, - słodycze i produkty cukiernicze, - słone przekąski. Są one źródłami

Obiad na upał - chłodnik lub sałatka

na chwilę!). Pycha! 500 g obranej kalarepki 300 ml maślanki 1 ząbek czosnku 1 szalotka 100 g oczyszczonych kurek 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól pieprz gałka muszkatołowa olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia Na łyżce oleju zeszklij posiekaną szalotkę i

Ryby morskie - dlaczego trzeba je jeść

oddechowy. Olej ten jest też znany z właściwości przeciwzapalnych oraz wspierających układ immunologiczny. Właśnie dlatego regularne spożywanie ryb jest tak ważne. Najlepsze są ryby gotowane na parze, pieczone w folii lub na elektrycznym grillu, duszone, ewentualnie smażone na niewielkiej ilości oliwy lub

Strączki pełne dobra

, zalewamy świeżą wodą, gotujemy do zupełnej miękkości z liściem laurowym i zielem. Odcedzamy dobrze na sicie. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki, smażymy na dość mocnym ogniu do zrumienienia i odparowania

Prosty przepis na domowe łakocie, czyli jak zrobić blok czekoladowy?

ją wcześniej wyłożyć folią spożywczą lub posmarować niewielką ilością oleju roślinnego (najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego). Musi to być tłuszcz rafinowany, ponieważ w innym wypadku deser "przejdzie" jego smakiem. Blok wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny (choć można i na całą

Zdrowsze grillowanie - 10 porad dietetyka

szkodliwymi substancjami. 5. Jedz sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem zdrowego tłuszczu (oliwa, olej rzepakowy, lniany, z pestek winogron, awokado) - zawierają duże ilości witamin A, C i E. Wymienione witaminy mają działanie antyoksydacyjne i w pewnym zakresie niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników

Weekend do syta

również olej rzepakowy, który dostarcza dużo korzystnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy najlepiej służą nam, kiedy są spożywane na zimno i pochodzą z pierwszego tłoczenia.Pamiętaj też, że gotowanie... odchudza. Kuchenne czynności, w zależności od

Wakacyjne smaki

1,75 szklanki wody pół szklanki oleju rzepakowego Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy

Blogerzy polecają: przepisy na dania z cukinii

szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej3/4 szklanki mleka1 jajkoszczypta soli i pieprzu olej do smażenia Kwiaty opłukać z piasku pod bieżącą zimną wodą. Włożyć palce do środka kielicha i bardzo delikatnie usunąć ze środka pręcik. Musimy uważać, by płatki się nie połamały, bo są bardzo kruche

Blogerzy polecają przepisy na chleby i bułeczki

dodatkiem cukru. Dodajemy olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto w wysokiej misce ok. 10 minut, najlepiej używając robota zaopatrzonego w hak, bo ciasto jest dość rzadkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką na ok. 45 minut, do czasu aż podwoi swoją objętość. Po tym

Rozlicz się z tłuszczem

. tłuszcze niewidoczne np. w mleku, serach, mięsie, jajkach. Dietetycy rozróżniają dobre i złe tłuszcze. Masło, nabiał, tłuste mięsa zawierają niekorzystne dla organizmu tłuszcze nasycone. Ryby, oliwa, olej rzepakowy, orzechy zawierają tłuszcze nienasycone i to one chronią nas przed chorobami. Bez znaczenia

Jak pokonać zastój w odchudzaniu? Jak wygląda dieta na płodność? Dietetyk odpowiada

spożycia tłuszczów typu trans (których źródłem są niektóre tłuszcze do smarowania pieczywa, fast-foody i produkty piekarnicze, takie jak ciastka, ciasta, krakersy, herbatniki) na korzyść tłuszczów jednonienasyconych (oliwa z oliwek czy olej rzepakowy). Pozytywnie na funkcje rozrodcze wpływa ograniczenie

Jedz białko na śniadanie [6 SPOSOBÓW]

kokosowego lub rzepakowego) z dużą ilością warzyw lub jajecznicy usmażonej również na małej ilości zdrowego oleju lub zrobionej na parze. Zielony koktajl białkowy ze spiruliną Spirulina to mikroskopijne algi z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także witamin, zwłaszcza z grupy

14 Mitów o odchudzaniu - obalamy i wyjaśniamy

, kogo lubimy. Nie wszystkie. Tłuszcze nienasycone bogate w kwasy omega-3 i omega-6 pochodzące z ryb i orzechów są bardzo potrzebne do prawidłowej pracy mózgu. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy pomagają przyswajać witaminy, dlatego warto dodać łyżkę jednego z nich do sałatki. Tłuszcze trans, czyli te

Jedzenie na piękną cerę - jakie produkty wybrać?

dostarcza przeciwutleniaczy. Jednak wraz z wiekiem i nabywaniem niezdrowych nawyków (palenie papierosów, częste nadużywanie alkoholu i niedobory snu) dla utrzymania młodego efektu, niezbędne jest dostarczenie tych przeciwutleniaczy w jedzeniu. Najwięcej przeciwutleniaczy znajdziesz w: przyprawach: cynamonie

Jak dbać o siebie w ciąży? Żelazo dla dwojga

bakteryjne. Z olejów roślinnych poleciłabym oliwę z oliwek, olej rzepakowy, ale też słonecznikowy czy sojowy. JAK DBAĆ O SIEBIE W CIĄŻY? NIE PRZESADZAJ ZE SŁODKOŚCIAMI Kiedy byłam w ciąży, moim ulubionym miejscem była hurtownia słodyczy. Nie mam cudownej rady na słodkie zachcianki. Jeśli przyszła mama ma

Zimowe sałatki dla dwojga

. Przełóż do miski i wymieszaj. Przygotuj dressing: na tę samą patelnię co grzanki wlej pozostały olej, dodaj odsączone anchois i posiekany czosnek. Na niewielkim ogniu przesmażaj czosnek, aż się lekko zrumieni, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj sok z cytryny i pieprz, wymieszaj. Gotowym sosem

Pyszny obiad bez glutenu

Do faszerowania papryki najlepiej wybrać ryż brązowy. Jest mniej oczyszczony od białego, a więc bogatszy w cenne składniki mineralne, w tym m.in.: fosfor, potas czy magnez. Faszerowana papryka 5 różnokolorowych, nie za dużych papryk około 1/3 szklanki ryżu 250 g mielonego mięsa wołowo

Co jeść, by być szczupłym i szczęśliwym?

twojej wyobraźni, upodobań i zasobów lodówki. My podpowiemy, które składniki warto wziąć pod uwagę, jeśli chcesz być w dobrym nastroju przez cały dzień. Ryby (głównie łosoś, sardynki), orzechy, pestki dyni, sezamu czy słonecznika, oliwa, olej rzepakowy, lniany, kokosowy, z pestek winogron i inne

Co zabrać do pracy? Przepisy na najlepsze przekąski

Składniki: 1 owoc granatu 1 duża lub 2 małe główki sałaty radicchio 2 pomarańcze 1 czerwone jabłko dressing: sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki oleju rzepakowego pieprz Owoce i sałatę dokładnie umyj i osusz. Pomarańcze obierz i wyfiletuj, granat przekrój i wyłuskaj pestki, jabłko ze skórką pokrój w kostkę. Na

Blog tygodnia: Zielenina

, ziarnami, orzechami, kiełkami, a także glonami, które są źródłem wszelkich możliwych składników mineralnych, kwasów omega, i innych składników niezbędnych dla zdrowia. Do tego dodajemy tłoczone na zimno oleje (obok oliwy, olej rzepakowy, lniany, z pestek dyni, itp.) i mamy dobrze zbilansowaną dietę, która

Dietetyczne fast foody [8 PRZEPISÓW]

patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe). Smacznego! Dietetyczne calzone   shutterstock Na widok gorącego calzone z ciągnącym się serem cieknie ci ślinka? Żeby nie pozbawiać się całkowicie tej przyjemności zrób calzone w wersji "light". Zamiast zwykłej mąki, dodaj do ciasta mąkę pełnoziarnistą

Warzywne curry - poczuj aromat kurkumy, cynamonu, pieprzu

nie przerazi. Możecie realizować przepis krok po kroku, ale w zabawie z przyprawami chodzi o dostrajanie, podkręcanie dania do Waszego smaku. Testujcie.Warzywne curry2 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę, 4 średnie ząbki czosnku posiekane, 1 kawałek świeżego imbiru (5 cm

Diety: Różowa kuchnia, czyli jedzenie, które chroni przed rakiem

Pomidory stanowią doskonałe źródło przeciwutleniaczy i witaminy C. Są także bogate w likopen, który występuje w większości czerwonych warzyw i owoców, ale właśnie w pomidorach znajdziemy go najwięcej. Likopen odpowiedzialny jest za ochronę organizmu przed chorobami układu krwionośnego, a przede

Jogurt grecki - jego zalety i pomysł na pyszne i lekkie dania

ze "zdrowymi bakteriami". Różnica pojawia się później. Po dodaniu bakterii, mleko jest rozlewane do kubeczków, zanim zdąży sfermentować. Dzieje się to dopiero w opakowaniu. Dzięki temu produkt ma więcej białka (niemal dwukrotnie) i mniej cukru niż tradycyjne jogurty. Poza tym  ma

Nowa piramida żywienia - dieta na całe życie

błonnika. Choć obecnie można dostać wszelkie warzywa przez cały rok, my polecamy te sezonowe, najbogatsze w cenne składniki.Olej - a właśnie, że tak!Tłuszczu roślinnego nie powinno w diecie zabraknąć. Najzdrowsza jest oliwa z oliwek, ale godne polecenia są także oleje: rzepakowy, słonecznikowy, sojowy

Święta, święta, a po świętach ...

(30 g); olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g) Dodatkowo: chleb żytni pełnoziarnisty 1 kromka (40 g) Dzień 3 Wartość odżywcza: Energia: 1005 kcal Białko: 71 g Tłuszcz: 20 g Węglowodany: 148 g Śniadanie - 285 kcal Kanapka z serem i szczypiorkiem Chleba Graham 2 kromki (80 g); masło 1 łyżeczka (5 g); ser

Śledzik

śledzi 2 jajka 100 ml piwa 4/5 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Oprawiamy i czyścimy śledzie, obcinamy głowę, usuwamy wnętrzności, kręgosłup z ościami. Solimy, pieprzymy. Z jajek, mąki i piwa przygotowujemy piwne ciasto naleśnikowe. Śledzie oprószamy w mące, zanurzamy w cieście naleśnikowym i

Wymarzona figura na lato

rzepakowego Przygotowanie: 1. Mięso pokroić w kostkę i ugotować. Ostudzić. 2. Warzywa i ser pokroić, wymieszać z mięsem. 3. Dodać olej. 1 szklanka soku z czarnej porzeczki KOLACJA 387 kcal Kanapka z szynką i ogórkiem, sok pomidorowy Składniki: 2 kromki chleba żytniego razowego, 2 łyżeczki masła, 2 plasterki

Dzieci i śmieci

O tej porze roku trudno znaleźć dobre mączyste ziemniaki, ale dostępna w supermarketach odmiana fianna spokojnie się nada. Frytka powinna być chrupiąca, rumiana z zewnątrz i puszysta w środku. Kroję ziemniaki w grube słupki i mocno rozgrzewam olej rzepakowy. Dobrze osuszone wrzucam partiami, by nie

10 przepisów na dania z tofu

PRZEPISY NA ZDROWE I NISKOKALORYCZNE DANIA. SPRAWDŹ! Dlaczego warto jeść tofu? Tofu, nazywany twarożkiem lub serem sojowym powstaje podczas koagulacji mleka sojowego. Znane jest z kuchni azjatyckiej oraz z diety wegetarian jako alternatywa dla mięsa. Czy warto jeść tofu? Jest przecież prawie

Dlaczego warto jeść ryby? Bo to źródło zdrowia

pieczenia są olej rzepakowy bezerukowy (pozbawiony szkodliwego kwasu erukowego) oraz oliwa z oliwek. Dlaczego warto jeść ryby? Alfa i omega Wraz z renesansem nienasyconych kwasów tłuszczowych na rynku pojawiły się produkty spożywcze "wzmocnione" omega-3, takie jak jajka, majonez czy mleko. Chwyt

Uroda z natury. Eko jest OK

. Zimą, gdy jest duży mróz, smaruję małej policzki oliwą z oliwek. Ostatnio kupiłam w internecie proszek z orzechów piorących, naturalne mydło do mycia włosów i glinkę. Wyrzucam sobie, że stosuję kremy czy puder do twarzy, ale trudno się od tego odzwyczaić. Na razie dążę do tego, by ograniczać liczbę

Ciastko pod specjalnym nadzorem

zamieniam na oliwę. Zazwyczaj polegam na oleju rzepakowym ze względu na neutralny smak. Ale po ostatnich eksperymentach z oliwą z oliwek polubiłam jej owocowy posmak również w wypiekach. W końcu biscotti, śródziemnomorskie ciasta czy chleb z oliwkami tradycyjnie robi się z oliwą. Zamiana masła na oliwę to

Jedzenie w szkole a szkoła jedzenia

- źródło niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych7. Nie unikać tłuszczu, ale zwracać uwagę na jego rodzaj i pochodzenie. Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych, takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy czy oliwa z oliwek.8. Znacznie ograniczyć

Zdrowe polskie jedzenie. Oto rodzime superjadło

w całych jabłkach niż w sokach, szczególnie tych klarowanych. Najwięcej pektyn znajduje się w gniazdach nasiennych, których, niestety, nie jadamy. Może szkoda? 10. Zdrowe polskie jedzenie. Oliwa Północy, czyli rzepak Rzucamy się na drogą oliwę z oliwek, a nie wiemy, że olej rzepakowy - nasza polska

Masa dla chudzielca - jak jeść?

kapusty polana olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia lub oliwą z oliwek extra virgin; szklanka soku jednodniowego marchwiowego. Mięso należy ugotować na parze lub w bulionie z warzywami (można gotować razem z piersiami z kurczaka, polecam przygotowywać kilka posiłków za jednym razem) bądź też

Zadbaj o serce

dużemu spożyciu mieszkańcy Grecji czy Włoch są od nas dużo mniej narażeni na choroby serca i naczyń. Nadaje się (podobnie jak olej rzepakowy) zarówno do smażenia, jak i jedzenia na zimno. Pozostałe oleje (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany) stosuj tylko do sałatek. Jedz tłuste morskie ryby przynajmniej

Skok na wagę

Jest przeciwna rygorystycznym dietom, za to zachęca do jedzenia przekąsek. Pacjentom, którym zależy na utracie kilogramów, każe wyrzucić wagę i jeść więcej zamiast mniej. Czy to żart? Nie, to zasady zdrowego odżywiania stworzone przez szkocką dietetyczkę Gillian McKeith. Gillian twierdzi, że

Kwasy Omega-3, a walka z nadwagą

również wpływ stresu na zaburzenia metaboliczne i choroby układu krążenia.Gdzie je można znaleźć?Głównym ich źródłem są oleje rybne i roślinne (sojowy, rzepakowy, z siemienia lnianego), ale też tłuste ryby morskie: halibut, makrela, śledź, łosoś oraz rośliny strączkowe (soja, fasola), orzechy włoskie

Grillowanie w wersji light - dietetyk radzi

zamarynowaniu mięsa wcześniej. Aby było aromatyczne i soczyste, należy je natrzeć przyprawami, skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, odrobiną octu balsamicznego/sosu sojowego i zostawić na kilka godzin, a najlepiej całą noc w lodówce. Należy pamiętać, iż zamarynowane wcześniej mięso jest mniej

5 produktów na jesienną depresję

sytości. 3. Tran i tłuste ryby morskie Nie należy również zapominać o niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych , między innymi Omega 3, które występują w tłustych rybach morskich (są one bardzo dobrym źródłem selenu, ważnego dla naszej odporności), tranie, oleju lnianym, rzepakowym i orzechach

Placek owsiany, jajecznica, zielony koktajl. Jak wyglądają śniadania trenerów?

napęcznieją. Gdy to nastąpi, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego wylewam całość i mieszam aż lekko się zetnie. Pod koniec dorzucam drobno skrojonego banana. Kamil to trener personalny. Z kulturystyką i sportami siłowymi związany jest od 8 lat. Poprawa i doskonalenie sylwetki to

5 zasad trwałej opalenizny

).Zarówno beta-karoten z suplementów diety, jak i ten spożywany w bezpośrednio z owoców i warzyw, jest najlepiej przyswajalny wraz z tłuszczem. Dlatego dobrze łączyć np. marchewkę z groszkiem na maśle lub oliwie, w surówce z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Beta-karoten nie tylko zapewni piękny kolor

Cała prawda o kaloriach - część 2.

i łagodzą objawy alergii. Te dobre tłuszcze znajdziesz nie tylko w oliwie i orzechach - obfitują w nie także oleje (głównie rzepakowy), pestki i nasiona (dynia, siemię lniane) oraz morskie ryby. 8. Które kalorie tuczą bardziej: te zjedzone rano czy wieczorem? Wprawdzie spożycie posiłku o

Kierunek Ameryka!

strony. Podajemy z syropem klonowym i listkami mięty. 2-3 cebule 2 jajka 3/4 szklanki bułki tartej Sól, ostra papryka Olej do smażenia Czarny sos chili TaoTao do podania Cebule obieramy i kroimy na dość grube plastry, a następnie dzielimy na krążki. Roztrzepujemy jajka. Dodajemy do nich sól i chili

Śledź sojusznikiem piękności

fale Wisły, kiedy brzuch dawno obwisły'. Tłuszcz - najlepiej olej rzepakowy do smażenia i olej sojowy do sałatek - i woda to substancje, które ją nawilżają od środka. Nasze ciało w 60 proc. składa się z wody, więc powinna być ona wartościowa, czyli najlepiej średnio zmineralizowana - z zawartością

Owoc granatu. Ozdoba każdego dania

. Posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu. dla 4 osób Składniki 250 ml soku żurawinowego (nie napoju!) 250 ml soku z  granatów pestki z 2 granatów 1 łyżka żelatyny w proszku neutralny w smaku olej (np. rzepakowy) do foremek 250 g  mascarpone 30 ml syropu klonowego

Kiełbasa schodzi na psy

zł lub mniej za półlitrową butelkę. Znacznie korzystniejszy jest olej rzepakowy bezerukowy, który tłoczony jest również na zimno - to taka nasza 'oliwa Północy'.

Z selerem w roli głównej - tanio, zdrowo, niebanalnie

w mleku razem z kromkami bułki, rodzynkami i śliwkami, a następnie zemleć razem z selerem i pieczarkami. Dodać starty na tarce do warzyw ser, żółtka, ziarna sezamu i słonecznika, przyprawy oraz olej i delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Masę wyłożyć do wysmarowanych olejem i wysypanych

Inspiracje z Kurczakiem Zagrodowym

: 1 łyżka mąki pszennej 100 ml jogurtu naturalnego 2 garści płatków kukurydzianych 2 jajka 3 fileciki z Kurczaka Zagrodowego olej rzepakowy pieprz sól szczypiorek sok z 1/2 cytryny Czas przygotowania: 45 min.   Sprawdź też inne przepisy z Kurczakiem Zagrodowym na www.zagrodowy.pl SMACZNEGO!

Cielęcina kocha cytrusy

. Cielęcina jest także jednym z pierwszych produktów mięsnych, który można podawać dzieciom. Wraz z królikiem wchodzi w skład przecierów przygotowanych dla dzieci powyżej 10. miesiąca życia. Unikamy cielęciny od zbyt młodych cieląt. Jak ją poznać? Mięso jest blade, miękkie, mało spoiste. Zdrowa cielęcina jest

Majonezy Marty Gessler

indyka, pokrojonymi oliwkami, czosnkiem, oregano - po grecku.Gatunek oliwy lub oleju decyduje o smaku majonezu. Wypróbuj: olej z pestek dyni, z awokado, z orzechów arachidowych i rzepakowy. Dodawaj majonez w kontrolowanej ilości do: sałat, ryżu, makaronu, drobiu, ryb, owoców morza, warzyw, ziemniaków