brokuły na surowo czy gotować

Marta Koton-Czarnecka

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

Gotowanie. Jak obróbka termiczna działa na warzywa i owoce

Wiadomo, że wysoka temperatura zabija witaminę C, ale to nie znaczy, że gotowanie zawsze jest złe. Na przykład w marchwi dzięki gotowaniu podnosi się zawartość beta-karotenu. Aż o 15 proc.

Jak gotowanie zmienia warzywa

Wiadomo, że wysoka temperatura zabija witaminę C, ale to nie znaczy, że gotowanie zawsze jest złe. Na przykład w marchwi dzięki gotowaniu podnosi się zawartość beta-karotenu. Aż o 15 proc.

Walentynki - włoski wynalazek

Mało kto wie, że walentynki wcale nie pochodzą z tradycji anglosaskich, ani nawet francuskich. To prawda, że dzień zakochanych zdobył popularność w Polsce za ich pośrednictwem, jednak to święto narodziło się w kraju dużo gorętszym - we Włoszech.

Brokuły

Brokuły

jedzone na surowo, jak i gotowane, smażone czy zapiekane. Jeżeli jednak gotujecie je w wodzie, uważajcie, żeby ich nie przegotować. Tracą wtedy dużo składników odżywczych Dip Zmiksować ugotowane brokuły z oliwą lub gęstą kwaśną śmietaną i parmezanem. Podawać z precelkami, grzankami z pieprzem (na zdjęciu

Makarony na co dzień

Makarony na co dzień

czosnku 3 łyżeczki posiekanych świeżych listków szałwii 300 g białej lub surowej wędzonej kiełbasy obranej z osłonki 400 g makaronu w kształcie szerokich wstążek 100 g startego ostrego żółtego sera 1/4 łyżeczki utłuczonego czerwonego pieprzu sól Na łyżce oliwy smażymy czosnek, przekładamy na spodek. Na

Włoskie menu dnia

Włoskie menu dnia

półplasterki cukinię i brokuły podzielone na małe różyczki. Gotuj jeszcze około 10 minut tak, aby warzywa były miękkie, ale jeszcze chrupiące. Rada: do zupy można dodać dowolne zielone warzywa - fasolkę szparagową, szparagi, groszek cukrowy lub zielony. Autor: Zuzanna Wiciejowska Składniki na ok. 500 g

Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?

Gotowane warzywa jednak zdrowsze od surowych?

(prowitamina A) korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i systemu odpornościowego. Co ciekawe w gotowanej marchewce wzrasta też trzykrotnie ilość przeciwutleniaczy. 2) Szpinak i brokuły Gotowany szpinak i brokuły są zdrowsze - dostarczają aż do 30 proc. karotenoidów (do znacznie więcej niż maksymalnie 3

Ocet - ciekawa jest moc jego działania. Może zniszczyć albo uratować potrawę

Ocet - ciekawa jest moc jego działania. Może zniszczyć albo uratować potrawę

przy brokułach, doprawiajcie je takimi składnikami jak skórka cytrynowa, oliwa, zioła. Odwrotnie jest z czerwonymi warzywami i owocami. Gotowanie czerwonej kapusty z dodatkiem octu uchroni jej kolor. Przy białych produktach, jak np. jabłka, gruszki czy ziemniaki, kropla kwaśnego pomaga uchronić miąższ

Dieta rozgrzewająca - co jeść i pić w chłodne dni

Dieta rozgrzewająca - co jeść i pić w chłodne dni

mnóstwo rozgrzewających przypraw. Nie żałujcie sobie więc kolendry, cynamonu, pieprzu cayenne czy kurkumy! Dobrą propozycją na jesień i zimę są też zupy warzywne, najlepiej w postaci kremu. Najlepsze będą te z brokułami, kalafiorem, czerwoną papryką czy pomidorami, które są bogatym źródłem witaminy C

Makarony - nasza miłość. Teraz z letnimi warzywami

Makarony - nasza miłość. Teraz z letnimi warzywami

gotowanych warzyw lub mięsa na talerzu, to właśnie makaron może okazać się nieocenioną pomocą w ich przemyceniu do codziennego jadłospisu. Nadzienie możemy ukryć w rurkach cannelloni czy muszlach conchiglioni. Taką "sprytną" potrawą może okazać się również lasagne - nadzienie kryje całe mnóstwo

Dieta nutritariańska - jesz warzywa i chudniesz

Dieta nutritariańska - jesz warzywa i chudniesz

znaleźć przynajmniej jedno surowe warzywo krzyżowe, na przykład posiekany jarmuż, szatkowana czerwona lub biała kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, rzodkiewka, kapusta pekińska, rukola, rukiew wodna albo młoda kapusta bok choy. Skomponowane przez ciebie danie koniecznie dopraw zdrowym dressingiem

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

Mamy go dość! 9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem - dietetyk radzi

to obfitują w witaminy i składniki odżywcze. Te ostatnie są bardzo wrażliwe na obróbkę termiczną, dlatego brokuły spożywajmy surowe lub po krótkim obgotowaniu. Popularny ostatnio sok z buraków, ale i buraki poddane obróbce cieplnej, mają naprawdę korzystne działanie na naszą skórę. Przede wszystkim

Warzywa - surowe, czy jednak gotowane?

Warzywa - surowe, czy jednak gotowane?

Dołącz do nas na Facebooku Wiele osób jest zdania, że surowe warzywa są zdrowsze od gotowanych. Argumentują to tym, że podczas gotowania tracą większość zawartych w nich witamin, zwłaszcza witaminy C, która rozpuszcza się w wodzie i jest wrażliwa na temperaturę. Już parę lat temu sprzeciwili się

12 razy nowalijki

12 razy nowalijki

sól. Wymieszaj z mieszanką sałat, kiełków i botwinki. Przygotuj sos do mięsa: do bulionu, który pozostał z gotowania kurczaka i warzyw wlej śmietanę, zagotuj i zdejmij z ognia. Do gorącego, ale nie wrzącego, bulionu dodaj surowe żółtka i dokładnie wymieszaj uważając, żeby sos się nie zważył. Na płaski

Menu z pikantnym makaronem i ciasteczkami na gorąco

Menu z pikantnym makaronem i ciasteczkami na gorąco

Do zupy można dodać także mięso z rosołu (najlepiej drobiowe) pokrojone w niewielką kostkę. Zupa curry 3 szklanki wywaru warzywnego 2 duże ziemniaki 2-3 marchewki duża cebula brokuł podzielony na różyczki 3-4 łodygi selera naciowego - pokrojone w plasterki 1-2 łyżeczki curry 1/2 puszki

Kapusta i spółka

Kapusta i spółka

, przełóż do dużego garnka i zalej niewielką ilością wody. Do kapusty dodaj ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, tak by woda lekko je przykryła i odstaw na godzinę. Po tym czasie odsącz

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

IKEA poleca sposoby na ryby. To naprawdę proste i smaczne

, następnie odłożyć na ręcznik papierowy, żeby obciekła z wody. 2. Natrzeć solą i pieprzem. 3. Blachę na pstrąga posmarować olejem i ułożyć rybę. Całość piec 25 minut w temperaturze 165°C. 4. Brokuły ugotować na parze lub gotować przez około cztery minuty w gorącej, osolonej wodzie. Medaliony przygotować

Święta z dodatkami

Święta z dodatkami

, odstaw do przestudzenia. Zobacz też przepis żurawinę z gruszkami oraz przepis na żurawinę autorstwa Marty Gessler Ten sos znakomicie pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni oraz gotowanych, podawanych na zimno warzyw, np. szparagów, brokułów czy

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

Dieta bezglutenowa. Śniadanie bez chleba

- trzeba sprawdzać palcem, czy mięso jest już jędrne w dotyku, czy jeszcze surowe. Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy ją wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte

Dieta Dukana - dieta białkowa

Dieta Dukana - dieta białkowa

, zarówno surowe jak i gotowane na parze. Faza kończy się w momencie, osiągnięcia odpowiedniej wagi. 3. Faza utrwalenia wagi - czas jej trwania zależny jest od ilości zgubionych kilogramów. Na każdy stracony kilogram przypada 10 dni - gdy straciliśmy 15 kg, to faza ta powinna trwać 150 dni. Do produktów z

Proste i niedrogie dania z rybą

Proste i niedrogie dania z rybą

ogień, gotuj ok. 25 minut, nie odkrywając. Brokuły podziel na różyczki. Odetnij i obierz łodyżki, pokrój je w kostkę i ugotuj razem z różyczkami w małej ilości osolonej wody. Filety rybne opłucz zimną wodą, osusz, skrop sokiem z cytryny. Potem pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem. Pomidory

11 powodów, dla których warto jeść jajka

11 powodów, dla których warto jeść jajka

, obojętnie, na miękko czy na twardo, są całkowicie bezpieczne. Gorzej z jajkiem surowym. Nie wystarczy sparzenie skorupki wrzątkiem , bo bakteria może wniknąć do jajka, zanim zostanie ono obudowane skorupką. Pomaga pasteryzowanie. W USA można kupić jaja pasteryzowane w skorupkach. U nas pasteryzowane

Czy gotowane warzywa tuczą bardziej? Pytamy dietetyka.

Czy gotowane warzywa tuczą bardziej? Pytamy dietetyka.

Dołącz do nas na Facebooku Marchew gotowana ma dużo wyższy indeks niż marchew surowa. Czy to jednak oznacza, że powinniśmy sięgać po nią rzadziej? Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej halsa , odpowiedziała na kilka pytań, które spędzają nam sen z powiek. W końcu każdy, kto chce się zdrowo

Menu dla urody

pestkach dyni, jajach, wątróbce, w wielu warzywach (najwięcej jest go w marchwi, dyni, brokułach, brukselce i botwinie) oraz w owocach (brzoskwiniach, melonach, morelach, pomarańczach). Przeczytaj przepis na brokułowy smoothie - ratunek dla zniszczonej cery Kosmetyka w menu? Nie tylko. Beta-karoten

Nasiona chia i jagody goji. Polska odpowiedź na modne jedzenie

w tym nic złego, ale jeśli zaczynamy sproszkowane glony łykać garściami, po kilkadziesiąt pigułek dziennie, to już przesada. Są osoby, które wydają na to dużo pieniędzy, oczekując, że znacząco poprawi się ich zdrowie. Ale ten sam prozdrowotny efekt dadzą koktajl czy sałatka z naszych warzyw

Łosoś, serek, szpinak - zgrane trio

. Podawaj na gorąco. Źródło: Ugotuj.to Jakub Kuroń gotuje. Pomysł na kolorowe kopytka w trzech odsłonach Zamiast sosu pomidorowego, spód pizzy możesz również posmarować kremowym serkiem. Oprócz łososia i szpinaku, pasują tutaj także boczek i brokuły albo grillowane cukinie i bakłażany. Pizza z łososiem

Makaron dla zabieganych. Obiad w 20 minut

surowa) 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu 10 dag startego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku) sól, pieprz   Sposób przygotowania Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor

Dbasz o linię? Zabierz coś smacznego do pracy

lub limonki. Autor: Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka Warto do swojego menu na stałe wprowadzić ryby. Te gotowane na parze czy pieczone z odrobiną oliwy z oliwek są najlepsze. Możemy dodać brokuły, czy parę liści rukoli i pełnowartościowy lunch gotowy. Gotowany łosoś z sosem jogurtowym 600 g

Co zamiast chia i jagód goji? Polskie odpowiedniki modnego jedzenia

koktajli. Według mnie jest zdumiewająco drogi - kilogram kosztuje średnio ok. 20 zł. Biorąc pod uwagę, że podobnie jak szpinak po obróbce cieplnej (należy go gotować bardzo krótko, najlepiej na parze) bardzo zmniejsza swoją objętość, jego cena jest wyższa niż selera naciowego czy czerwonej kapusty, które

Gotuj bez resztek - inspiracje z kuchni świata

Tortilla de patatas (czyli tortilla espanola), to jedna z popularnych hiszpańskich potraw. Oprócz surowych ziemniaków, do jej przygotowania możesz wykorzystać  gotowane, np. z obiadu. Dzięki temu danie przyrządzisz w szybszym tempie. Ziemniaki nie mogą być jednak tłuczone i zbyt rozpadające

Brokuły

cebulę, czosnek, sambal. Jogurt wymieszać z kolendrą i kminkiem. Na talerzu ułożyć brokuł, położyć podsmażoną cebulę, polać jogurtem z ziołami. UWAGA 1 Kupując brokuły, zwróć uwagę, aby miały twarde, ciasno przylegające różyczki bez żółtych przebarwień. UWAGA 2 Brokuły można jeść na surowo, gotowane na

Niektórzy uważają, że dzieci najchętniej jadłyby makaron z sosem pomidorowym. Ale nawet taki sos można zrobić w ciekawy sposób

rzeczy, na które Leo jest uczulony, to te, których nie lubił jeść. No i najważniejsze - jemy razem, przy stole, rozmawiamy, a nie każdy w swoim kącie co innego. Brokułowo-porowa zupa krem z płatkami migdałów(w rodzinie Brodnickich jedzą wszyscy) Składniki (dla 4 osób): - 1 brokuł podzielony na różyczki

Dieta wolumetryczna, czyli jesz ile chcesz, a kilogramy spadają

; Podstawą diety wolumetrycznej są warzywa i owoce, które składają się w dużej części z wody. Można je grillować, gotować, ale i jeść na surowo nie mając wyrzutów sumienia. Przykład? Arbuz wypełni nasz żołądek nie gorzej od słodkiego ciasta, a gotowane brokuły z powodzeniem zastąpią tłuste frytki. Barbara

Co jeść, żeby dożyć setki

, aronia, czerwona fasolka, borówki, żurawina, śliwki, karczochy, jeżyny, maliny, truskawki, jabłka, kapusta, brokuły, orzechy, gorzka czekolada. Najlepiej jeść warzywa i owoce na surowo lub ugotowane na parze. Jedno z czołowych miejsc na skali ORAC zajmują kurkuma i jagody goi. Jednym z naszych ostatnich

Bez glutenu nie ma życia? Z pamiętnika chorej na tarczycę

nie były surowe tylko doszły. Dodajemy kurkumę (bo wiecie już co), czarnuszkę (na pewno coś dobrego robi, ja lubię jej smak), nasiona jakie nam się podobają, pomidory bez skórki albo i z, to zależy czy nam się chce wiecie co. Potem zielone i zostawiamy na trochę, żeby się tak "przegryzło"

Małe co nieco na "babski" wieczór

oliwy Ziarenka słonecznika prażymy na suchej patelni. Wrzucamy do blendera, zalewamy wodą (mają być lekko przykryte) i miksujemy. Dodajemy sól, curry, oliwę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy trochę więcej ziaren słonecznika. Pasta dobrze komponuje się z surowymi

Dieta antyrakowa - lepiej zapobiegać niż leczyć

warzywa kapustne. Zwierają substancje ograniczające rozwój komórek rakowych. Bardzo ważne - gotowanie niszczy pożyteczne substancje. Możemy natomiast warzywa poddusić w niewielkiej ilości wody, pod przykryciem, zrobić je na parze, a najlepiej po prostu jeść na surowo. Pomarańczowe, czerwone i fioletowe

Kuchnia pięciu przemian

wykorzystać do innej potrawy), a rosół dalej gotować tylko na kościach. Po ugotowaniu rosół przecedzamy, a kości i przyprawy wyrzucamy. Taki rosół można przechowywać w lodówce kilka dni. Będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli na koniec wrzucimy do niego trochę różnych warzyw: np. brokuły, białą kapustę

Menu dnia z wołowymi kuleczkami

, wrzuć do garnka drób oraz marchew, pietruszkę i seler. Przykryj garnek i znów gotuj na malutkim ogniu tak długo jak poprzednio. W tym czasie zajmij się czosnkiem i cebulą. Czosnek nie jest obowiązkowy, ale jeśli chcesz, by wzbogacił rosół, zanim wrzucisz do garnka ząbek czy dwa (nie więcej!), ponacinaj

Co jeść, aby mieć białe i zdrowe zęby?

wapń (np. spożywane z ośćmi - szprotki i sardynki). Niektóre składniki poszczególnych warzyw i owoców działają oczyszczająco na nasze zęby: - Brokuły są źródłem koenzymu Q10, wpływającego energetycznie na organizm. Zwiększa odporność, a więc chroni dziąsła przed drobnoustrojami, które mogą prowadzić do

Yotama Ottolenghi - mariaż Wschodu z Zachodem

.: Tak naprawdę one są nie tylko z jedzeniem związane. One po prostu są o jedzeniu. Moi rodzice świetnie gotują, także moje babcie były dobrymi kucharkami. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, jakie reakcje mogłaby wywołać odpowiedź na pytanie w stylu: co najbardziej lubiłem jako dziecko Jeszcze by się

Dieta zgodna z grupą krwi - jak to działa?

gotowanie na parze. Grupa A, to ludzie najchętniej przechodzący na wegetarianizm. W ich codziennej diecie ryby i mięso są właściwie zbędne. Jeśli już się na nie decydują, to unikają czerwonego i tłustego mięsa, jak dziczyzna czy wieprzowina. Jedzenie ryb z pewnością nie wpłynie negatywnie na stan zdrowia

Nie mogę schudnąć! Dlaczego? Oto najczęstsze wymówki!

testowała na sobie rozmaite diety odchudzające. Wymówka druga: "Dietetyczne dania są niesmaczne, a ja lubię dobre jedzenie" Faktycznie często zdarza się tak, że niektóre osoby odchudzają się jedząc na okrągło brokuły, gotowaną na wiór pierś z kurczaka i chude twarożki. Nie oznacza to jednak, że

Mięsa pełne aromatu

wierzbie Zamiast szynki parmeńskiej, mięso możesz również obłożyć plastrami surowego lub wędzonego boczku. Taka szynka będzie smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z dodatkiem sosu chrzanowego lub śliwkowego. Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem 1,5-2 kg szynki wieprzowej

Zboże na talerzu zdrowia - na śniadanie, obiad i kolację, czyli energetyczna baza posiłków w ciągu dnia

Właśnie dlatego zachęcamy Państwa do układania codziennego jadłospisu w taki sposób, by w każdym posiłku uwzględnione były - jako podstawa - produkty zbożowe: płatki, pieczywo, makarony i kasze.   Zboże na śniadanie Zestaw 1 50 g dowolnych płatków zbożowych, surowych bądź gotowanych, 100 g

17 dań kuchni włoskiej obowiązkowych do ugotowania w marcu

*. Przekładamy na półmisek, a w tym samym rondlu szklimy cebulę przez 5 minut, dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę lub dwie. Zalewamy winem, zagotowujemy, wkładamy kurczaka, gotujemy chwilę, aż część wina odparuje. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do

Książki kulinarne na święta

nowoczesne, łatwe do przygotowania dania rybne serwowane w lokalach Nathana Outlawa. Podzielone są według technik - mamy więc ryby surowe, marynowane, wędzone, gotowane (również na parze), duszone, grillowane, pieczone, smażone. zapewniam, że po wypróbowaniu np. przegrzebków z masłem orzechowym i rzeżuchą

Zgniły rekin, herbatka z koki, a może durian? Co w walizkach mają kulinarni przemytnicy?

właściciele kotów wdrażali się do ich gotowania raczej stopniowo). Co roku na świecie 1,3 mld ton jedzenia ląduje w koszu. Jak możemy temu zapobiec? Marta przywiozła nietypową pamiątkę z Islandii - zgniłego rekina. Tłumaczy, że podaje się go tam na imprezach jak u nas kiszone ogórki. - Tutaj nikt nie chciał

Jakub Rzeźniczak, Katarzyna Dziurska, Akop Szostak. Jak wygląda dieta piłkarza, a jak kulturysty?

warzywa, bo gotowane nie zalegają długo w żołądku, lepiej się trawią i dodają więcej energii. Mój jadłospis w dniu meczu : Na śniadanie zjadam dwa omlety z dżemem. Na obiad ryż z kurczakiem i gotowane warzywa. Przed meczem jem sam ryż, ewentualnie z kurczakiem czy rybą. W czasie meczu mamy do dyspozycji

Co jeść w listopadzie?

muszkatołową. Gotujemy chwilkę. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia (uwaga robimy to na małym ogniu). Żurawinę płuczemy na sitku (mrożonej nie rozmrażamy), lekko osuszamy i dodajemy do rondla wraz ze skórką z pomarańczy. Całość doprowadzamy do wrzenia I gotujemy przez 15 minut

Dieta dla grupy krwi B

Życie w surowych warunkach miało doprowadzi w konsekwencji do powstania takich cech jak : duża odporność i siła, co odziedziczyli również ich współcześni potomkowie, którym nie straszne są choćby typowe choroby cywilizacyjne, rak czy choroby serca. Zaznacza się jednak tutaj tendencja do takich

Blogerzy polecają: przepisy na niedzielny obiad

pomidory1 łyżka masła1 łyżka mąki200 ml bulionu warzywnego150 ml mleka2 łyżki musztardy1 łyżeczka cukru1 łyżka posiekanej natki1 łyżka koperkusok z cytryny Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką osolonej wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 25 minut. Brokuły podzielić na

Nie licz kalorii, bo zamiast schudnąć, przytyjesz!

dlatego po zjedzeniu wysoko przetworzonych pokarmów stosunkowo szybko znowu stajemy się głodni. Wiele osób ma tendencję do zagotowywania warzyw na śmierć. Miękka marchewka, brokuły i kalafior nie tylko tracą wraz z upływem czasu spędzonym we wrzątku swoje wartości odżywcze, ale także są łatwiej trawialne

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos

Dieta rozdzielna na podstawie diety niełączenia dr. Haya

warzyw oraz owoców. Nie wszystko można połączyć zdrowo. Według tej diety mleko i owoce pasują do siebie, jednak lepiej jeść je osobno.Co do siebie pasuje?Twarożek z rzodkiewkami, grahamka z pomidorem, pieczona pierś kurczaka z gotowanymi brokułami, makaron z pesto, cykoria z pastą rybną na chudym

Niezawodne menu na przyjęcie komunijne

rosołem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, trochę studzimy i miksujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, podgrzewamy. Ser układamy na bułce, posypujemy ziołami i zapiekamy w piekarniku. Podgrzaną zupę podajemy w miseczkach, a grzanki na oddzielnym talerzyku. Ewentualnie można grzankę położyć

Pyszności na letni piknik

Przepis Agnieszki Kręglickiej Pęczek zielonych szparagów, 250 g śmietanki kremówki, 5 jaj, 5-6 łyżek tartego parmezanu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do wysmarowania formy: masło, bułka tarta Szparagi obierz, gotuj przez 3-5 min w osolonym wrzątku. Odstaw, potnij na mniejsze kawałki. Jajka

Kuchnia z północnych Włoch

zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje. Dodaj fasolę i bazylię, przypraw do smaku. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania włóż różyczki brokułów. Odcedź, wymieszaj z sosem, posyp serem

Co ja zjadam? Leniwe, śląskie, pijane

jak kluska czy smakuje jak coś, co jest trochę jednak surowe? Wiecie, że u nas na południu takie kluski nazywano też gumiklyjzami, jeśli więc zastanawiacie się jak powinna smakować dobrze ugotowana kluska ślaska, to właśnie tak, jak brzmi to słowo, trochę gumi a trochę klyjza. Czy to jasne? Jak

Smaczne i bardzo zdrowe

poziom cholesterolu. Ma działanie przeciwbakteryjne. Szpinak jest doskonałym lekarstwem na osłabienie, zmęczenie, wyczerpanie, czy anemię. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które pomocne są w nowotworowej profilaktyce. Warto wiedzieć żeby szpinaku nie gotować zbyt długo, gdyż wtedy wszystkie jego

Jamie Oliver świąteczne przepisy przesyła wprost z Islandii

do groszku cukrowego wymieszaj sok i skórkę z cytryny. Włóż warzywa do?garnka do gotowania na parze z dwoma wkładami. Marchewka powinna się znaleźć najniżej, w następnej warstwie umieść rzepę, dalej różyczki brokułów i wreszcie groszek cukrowy. Gotuj 10 minut. Warzywa podawaj obłożone krążkami

Kuchnia żydowska, czyli koszerne kontra trefne

Nurit przesiewa mąkę na chałę przez bardzo gęste sito. Pyta, czy wiemy, po co. - Mąka jest koszerna. Ale robaki nie - dodaje. Trzeba być bardzo uważnym. To nie takie trudne, szczególnie, jeśli piecze się chałę kilka razy w tygodniu. Nurit wyrabia ciasto z mąki Grahama, używa oliwy z oliwek, żadnych

Dieta ujemnych kalorii

dodatków! Najlepiej łączyć je ze sobą. Warzywa powinny być surowe lub gotowane na półtwardo, najlepiej na parze, z dodatkiem przypraw ale z niedużą ilością soli, a najlepiej bez niej.Czy bilans kaloryczny faktycznie może być ujemny? Tak, zawsze taki jest, kiedy chudniemy. Jednak ?ujemne kalorie? nie

Zdrowe mrożonki

lodówce dwa miesiące, a kiełbasa - tylko 30 dni. Mrożonki, zwłaszcza ryby czy mięso, lepiej rozmrażać w lodówce niż w temperaturze pokojowej. Zmniejsza to straty witaminy C oraz spowalnia rozwój bakterii i pleśni. Miękkie owoce (np. truskawki) do zjedzenia na surowo płuczemy chłodną wodą i zasypujemy

Recepta na zimowy jadłospis

, suszonymi owocami czy marchewkami lub gotowanymi na parze brokułami. Stosowanie powyższych zaleceń pomoże wzmocnić naturalną odporność organizmu i obniżyć prawdopodobieństwo przytycia po zimie. Wprowadzenie kilku modyfikacji codziennej diety pozwoli dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrym

Antyoksydanty- twoja tajna broń

: witaminę C niszczy wysoka temperatura, sól, kontakt z powietrzem, promienie UV. Warzywa i owoce jadaj więc na surowo lub krótko gotowane. Surówki przyrządzaj tuż przed podaniem i doprawiaj oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym.Witamina ENajlepsze źródła: tłuszcze roślinne, orzechy laskowe, nasiona

Święta, święta, a po świętach ...

półtlusty 50 g Dodatkowo: herbata zielona 1 szklanka (250 ml) Drugie śniadanie - 115 kcal Kefir Kefir naturalny 2 % tłuszczu duże opakowanie (225 g) Obiad - 402 kcal Gotowana na parze cielęcina z brokułami Cielęcina łopatka 100 g; brokuły 2 różyczki (100 g) Dodatkowo: ryż biały 5 łyżek (ok. 70 g); sok

Dieta 1000 kalorii

średniej wielkości jabłka (300 g, 138 kcal)OBIADFilet z kurczaka gotowany na parze z ryżem i gotowaną marchewką (340 kcal)Składniki:3 łyżki brązowego ryżu (45 g)1 filet z piersi kurczaka (125 g)marchew świeża lub mrożona (300 g)ziołaSposób przygotowania:Ryż ugotować. Mięso z kurczaka natrzeć ziołami i

Zjedzone tajemnice

Dlaczego proponujesz gościom, żeby sami kroili dla siebie makaron? Przychodzę, jem, płacę. Kelner ma być miły, a talerz czysty. I to wszystko. Jest coś bardzo ortodoksyjnego w podawaniu ''skończonego'' talerza przed gościem na stole. Ja tymczasem podaję na pergaminie kawałek surowego placka na

Gremolata, czyli poświąteczne porządki

dość duszonej kapusty - chociaż podawano ją raz z marchewką, raz z papryką, potem z pomidorami, za każdym razem wyglądała tak samo. Warzywa nie mogą być zamęczone gotowaniem. Zamiast szarych i rozpadających się brokułów czy brukselki można podać znacznie smaczniejsze zielone i jędrne. Pomaga gotowanie

Szparagi z woka

, sosu sojowego i ryżowego wina, czyli bazowym zestawem do chińskiego stir-fry. Surowe szparagi krótko smażone w woku na dużym ogniu i - by nie przywierały - intensywnie mieszane zachowują jędrność oraz składniki odżywcze. Pokroić je trzeba na nieduże równe kawałki. Rozgrzać olej, rozprowadzić na

Śniadanie mistrzów

wiedziało też, jak wygląda por, bakłażan czy pieczarki. - Byłem w szoku - mówił po spotkaniu z dziećmi Jamie Olivier. Pizza mrożona i cola z pączkiem - Jeśli ludzie nauczą się gotować w domach, zwrócą uwagę na to, co wkładają do garnka. Każde dziecko w szkole powinno być nie tylko uczone wartości

Wymarzona figura na lato

i całość poddusić:3. Kaszę ugotować.4. Marchew zetrzeć i skropić olejem.KOLACJA 383 kcalSałatka brokułowo-migdałowaSkładniki:2 różyczki brokułów, 5 migdałów, 1 ząbek czosnku, 1 plaster (40 g) sera feta, 1 łyżka oleju rzepakowegoPrzygotowanie:1. Brokuły umyć, podzielić na cząstki i ugotować

Koszerne kontra trefne

Nurit przesiewa mąkę na chałę przez bardzo gęste sito. Pyta, czy wiemy, po co. - Mąka jest koszerna. Ale robaki nie - dodaje. Trzeba być bardzo uważnym. To nie takie trudne, szczególnie, jeśli piecze się chałę kilka razy w tygodniu. Nurit wyrabia ciasto z mąki Grahama, używa oliwy z oliwek, żadnych

Jak one schudły?! Spektakularne metamorfozy gwiazd

ziołowe, przyprawy, korniszony, cytryna, sól. Druga faza diety Ducana pozwala dołączyć do produktów z pierwszego etapu - surowe lub gotowane warzywa. Trzecią fazę autor diety nazywa stabilizacyjną. Rozpoczyna się ona w momencie, kiedy już uzyskamy wymarzoną wagę. Wtedy zaczynamy - do produktów z

Jeszcze więcej żurawiny

drobno siekamy. Papryczki chilli przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i drobno kroimy. Brokuły dzielimy na różyczki. Makaron gotujemy al dente. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy brokuły. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i papryczkę chilli, podsmażamy przez 2 minuty

Sprzątanie organizmu

stanów zapalnych oczu, pęcherza moczowego czy innych narządów.Ława oskarżonychPo latach badań i wnikliwych obserwacji naukowcy sporządzili listę głównych trucicieli. Znalazły się na niej:Spaliny. Są obecne w powietrzu (często mają dużą ilość ołowiu), ale to nie jedyny przykry efekt rozwoju motoryzacji

Jedzenie w szkole a szkoła jedzenia

razy dziennie należy podawać produkty zbożowe tzw. grubego przemiału.4. Pięć razy dziennie - warzywa i owoce. Najlepiej surowe lub gotowane na parze.5. W okresie intensywnego wzrostu, a więc w wieku szkolnym, dziecko powinno dostarczać organizmowi solidną dawkę wapnia i wit. D3. Dziennie tyle, ile

Kung Pao na Nowy Rok

makaron i zalejmy pomarańczowym sosem. Gotujmy na dużym ogniu, aż płyn odparuje. Przed podaniem pokropmy olejem sezamowym. Orzeszki, pestki i nasiona symbolizują plenność. Seczuańskie kung pao (gong bao) z orzeszkami ziemnymi lub nerkowcami można przygotować z kurczakiem, polędwiczką wieprzową albo

Kiełki - 10 fantastycznych przepisów

z kolei pasować będą wyraziste smaki kiełków rzodkiewki, rzeżuchy, buraka i brokułów. Do gotowania lub smażenia świetnie nadają się kiełki grochu czy fasoli Mung. Kiełki można też wyhodować samodzielnie. W sklepach ogrodniczych i ze zdrową żywnością kupimy urządzenia do kiełkowania: plastikowe tacki

Mazurskie pożegnanie lata

HRECZKĄ I SKRZECZKAMI Ciasto 50 dag mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 20 dag kaszy gryczanej 15 dag boczku wędzonego 2 jajka ugotowane na twardo 25 dag cebuli jarzynka, sól, pieprz Skrzeczki płat surowego boczku główka czosnku majeranek sól, pieprz Przygotować skrzeczki

Sezam

ze zdrową żywnością lub z żywnością orientalną. Potrawy z sezamem BROKUŁY 75 dag różyczek brokułów 3 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 małej łyżeczki ostrej papryki 3/4 małej łyżeczki soli Sezam uprażyć na suchej patelni. Brokuły gotować 7 min w posolonej wodzie, odcedzić

Dziecko po szwedzku

lokalne. W Eriksdalsskolan 20 proc. żywności jest organiczne. Pani Strömbäck od rządu dostaje 1 euro na osobę i tym ma gospodarować. Na stole ląduje sałatka z buraków, brokuły, sałatka z pszenicy, z kapusty kiszonej, surowe warzywa. Do wyboru: kurczak, ryba, zapiekanka z ziemniaków. Do picia

Sałatki - łatwe i szybkie

musztardy sól pieprz Fasolkę gotujemy, studzimy. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki, jajka na twardo podzielone na ćwiartki oraz oliwki. Składniki sosu mieszamy w małym słoiku, energicznie nim potrząsając. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy. Można dodać małą posiekaną dymkę lub trochę czerwonej cebuli

Pasta salad

zgrillowane, brokuły i groszek cukrowy - zblanszowane. Ze spiżarni oliwki, kapary, anchois, suszone pomidory, korniszony, fasola, kukurydza z puszki. Można wykorzystać pozostałości po wielkim grillowaniu, upieczoną pierś kurczaka, plaster karkówki w ziołach czy stek z łososia. Całość zwieńczyć pokruszoną fetą

Suszone pomidory

gotowania pomidorowego czy mięsnego sosu. Trochę suszonych pomidorów w nadzieniu do piersi z kurczaka albo grzybów daje moc winnego smaku. Kiedy nie mam czasu, a chcę podjąć gości czymś własnej roboty, zamawiam w pobliskiej pizzerii surowe ciasto na pizzę. Rwę małe kawałki, formuję placuszki, kładę na nie

Potrawy z mięsa strusia

strony. Gulasz z fasolką szparagową 1 kg mięsa pokrojonego w kostkę, 30 dag surowego boczku pokrojonego w kostkę, 75 dag fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki, 4 ziemniaki (45 dag) pokrojone w plasterki, 1 cebula (10 dag) pokrojona w plasterki, 1 szklanka bulionu z kostki, 1 łyżka octu winnego

Fondue

półmiskach leżały pokrojone w kostkę różne surowe mięsa, pieczarki, chleb, żółty ser. Nadziewaliśmy po kawałeczku na widelec i zanurzaliśmy w garnku z gorącym olejem, który stał na środku stołu. Usmażony kąsek maczaliśmy w którymś z zimnych majonezowych sosów. Tatarski był codziennością, odkrywaliśmy

Tapas

warzyw doskonałą przekąskę zrobi słynny majonezowo-czosnkowy sos alioli. Spróbujcie gotowanych ziemniaków pokrojonych w grubą kostkę, zmieszanych z alioli, posypanych pieprzem i natką. Miseczka sosu i surowa marchew, ogórek, kalafior, rzodkiewka, blanszowana fasolka szparagowa i brokuły albo smażone

Warzywka pełne smaków

krótko je czyścimy, a potem, zależnie od upodobań, blanszujemy lub gotujemy na parze - wtedy nie tracą cennych składników (robimy to 3-5 minut).Jarzyny liściaste: młody szpinak lub botwinkę przygotowujemy na bieżąco, to znaczy tuż przed podaniem.Rośliny strączkowe (nasiona), które zdążyły trochę wyschnąć

Surowce wtórne w kuchni. Gotowanie bez marnowania jedzenia

oczywiście podstawa panierowania, a przesmażona na maśle okrasza kalafiory, brokuły czy fasolkę szparagową. Gdy znudzi nas zestaw z masłem, możemy sięgnąć po sycylijską bułeczkę smażoną na oliwie - do makaronów, ryb i owoców morza. Chleb przerobiony na małe kostki grzanek to właściwy dodatek do zupy krem