45 g kakao ile łyżek

Aneta Kosiba

Z kawą i do kawy

Z kawą i do kawy

Wielka jest moc ziaren kawowca - wzbogacają smak czekolady, migdałowym ciasteczkom i bezom dodają charakteru, a serkowi mascarpone zapewniły sławę.

Domowe czekoladki

Czekoladki domowej roboty sprawdzą się zarówno jako małe co nieco do kawy, jak i słodki podarunek. Tym lepszy, że wykonany własnymi siłami. Do ich przygotowania postaraj się wybrać dobrej jakości składniki - zwłaszcza czekoladę.

Domowe czekoladki

Biała, mleczna czy gorzka. Czekolada idealnie smakuje z dodatkiem bakalii, lodów, likierów czy orzechów. Niezwykłym dodatkiem może być też lawenda.

Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

Ciasta czekoladowe - 10 przepisów, które musisz wypróbować

Rybarczyk (forma na tartę o średnicy ok. 20 cm) Przepis z bloga truetastehunters.blogspot.com   Spód: 60 ml płynnego oleju kokosowego 60 g cukru brązowego muscavado 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki dobrej jakości  kakao 70 g  orzechów laskowych (bez

Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

Moja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!

z jabłkami , przepis użytkownika: katarzyna_sar Ciasto Fale Dunaju Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru 6 jajek 40 dag mąki 1 torebka proszku do pieczenia (15 g) 2 łyżki kakao 40 dag wiśni Masa: 2 szklanki mleka 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 25 dag masła 2 łyżki wódki owocowej (najlepiej

Świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki

2/3 szklanki) mąki pszennej 120 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml śmietany 18-22 proc. 1 cytryna (skórka + sok) 50 g (2 łyżki) kakao Oddziel żółtka od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dorzuć

Ciasta i ciasteczka

Ciasta i ciasteczka

6 jajek 1,5 szklanki cukru 300 g masła 500 g miodu (najlepiej gryczanego) 350 g mąki pszennej + 2-3 łyżki do obtoczenia bakalii 300 g mąki żytniej typ 720 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 2 szklanki zsiadłego mleka 500 g mieszanych ulubionych bakalii Polewa czekoladowa

Marne resztki... brownie. Wyniki konkursu

Marne resztki... brownie. Wyniki konkursu

tartę o średnicy ok. 20 cm) Przepis z bloga truetastehunters.blogspot.com   Spód: 60 ml płynnego oleju kokosowego 60 g cukru brązowego muscavado 3 łyżki mleka roślinnego 120 g mąki gryczanej 2 łyżki dobrej jakości  kakao 70 g  orzechów laskowych (bez skórek) 1/2

Kasza jaglana na słodko [5 PRZEPISÓW]

Kasza jaglana na słodko [5 PRZEPISÓW]

Dlaczego kasza jaglana jest uważana za najzdrowszą z kasz? Składniki : 3 łyżki kaszy jaglanej (45 g suchej), 1 małe jabłko (150 g), 1 łyżeczka masła (5 g), 1 łyżeczka płatków migdałowych (5 g), 2 łyżki żurawiny suszonej (24 g), ? szklanki wody, szczypta soli, cynamon Przygotowanie : Kaszę wsypać do

Babka jak się patrzy

Babka jak się patrzy

: Okazje.info 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 4 jajka 4/5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka i 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka łyżka kakao tłuszcz i bułka do formy Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i obydwa

Muffiny! 7 przepisów do wypróbowania w tym tygodniu

Muffiny! 7 przepisów do wypróbowania w tym tygodniu

  Składniki 85 g gorzkiej  czekolady (70 proc. kakao) 115 g masła 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 2  jajka 2 łyżki wiśniówki 1/2 szklanki  wiśni kandyzowanych

Słodkie zimowe menu

Słodkie zimowe menu

kolor. (przepis Maria Szkop) 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 4 jajka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru masło do wysmarowania foremek cukier puder do posypania foremek W rondelku zagotuj mleko z cukrem waniliowym i bardzo

Miłosne menu pod chmurką

Miłosne menu pod chmurką

podnosi libido. Sałatka z arbuza, fety i mięty 1 kg arbuza 1 opakowanie (200 g) sera typu feta 1 pęczek mięty sok z 1/2 cytryny 3 łyżki (45 ml) oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia) Arbuza obierz, usuń pestki i pokrój w 1,5-cm kostkę. Fetę odsącz, pokrój w kostkę. Miętę posiekaj. Do dużej

Słodkie prezenty - wyniki konkursu

Słodkie prezenty - wyniki konkursu

sosem czekoladowym, miętą i odrobiną granatu. Autor: Sylwester Watrak 300 g płynnego miodu (1 szklanka bez 2 łyżek) 180 g masła 4 łyżki brązowego cukru 1 małe jajko 2 żółtka 2 łyżki kakao 700 g mąki (plus do podsypywania) 1 łyżeczka sody 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika Dodatkowo: 100 g

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?

Ta sałatka będzie doskonałym prezentem, zwłaszcza dla gospodarzy przyjęcia w ogrodzie lub grilla. Jest prosta do wykonania, ale wygląda bardzo efektownie. Sałatka z brokułów i sera feta 1 spory brokuł 1 opakowanie (200 g) sera feta 4 łyżki płatków migdałowych Sos: 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka

Mazurki doskonałe

Mazurki doskonałe

orzechowa: 100 g utartych orzechów włoskich (opcjonalnie migdałów, wtedy smak jest bardziej delikatny, a przy orzechach - wytrawny) 1 pełna łyżka cukru pudru śmietana 22 proc. Polewa czekoladowa: 3 łyżki dobrego kakao 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki śmietany 22 proc. 4 łyżki cukru orzechy

Najlepsze serniki - nie tylko od święta. Klasycznie!

Najlepsze serniki - nie tylko od święta. Klasycznie!

łyżki kakao 200 g cukru (1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) 250 g masła 3 żółtka Masa serowa: 1,25 kg tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie 1 i 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu) 1

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

5 deserów z karmelem i toffi do wypróbowania w marcu

. Gruszki karmelizowane pod chrupiącą kruszonką z lodami waniliowymi dla 8 osób   Spód: 230 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 6 łyżek cukru 150 g zimnego solonego masła 2 małe  jajka 30-40 ml zimnej  śmietanki 30%   Nadzienie: 180 ml  śmietanki 30% 90 ml

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy!!!

. Przykrywamy biszkopty połową kremu, zanurzamy w kawie kolejne 30 biszkoptów, układamy drugą warstwę i przykrywamy resztą kremu. Posypujemy deser kakao i trzymamy w lodówce, aż do momentu podania. (przepis: Tessa Capponi-Borawska) Składniki 45 dag zmielonych orzechów włoskich 30 dag cukru pudru 12 jajek 1/2

Serniki jak marzenie

Serniki jak marzenie

Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 250 g sera ricotta 120 g sera mascarpone 3 łyżki mąki 200 g cukru 5 jajek Spód: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 20 g kakao 125 g cukru pudru 40 g mąki 1 jajko płaska łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 30 g

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

Pieczona kaczka, babka, mazurek i jeszcze pasztet, czyli wielkanocne pieczenie

wcześniej borowiki. Naczynie umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 51 minut w 200oC. Składniki 130 g masła 240 g mąki pszennej 3  jajka 180 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 150 g mąki ziemniaczanej 10 g proszku do pieczenia 20 ml  śmietany 18% 45 g kakao 10 g

7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu

7 ciast z wiśniami do upieczenia w tym tygodniu

do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru pudru 2  jajka 2 łyżki wiśniówki 1/2 szklanki  wiśni kandyzowanych   Do dekoracji: 100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 1/2 szklanki bitej  śmietany 1 łyżka

Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Dzień matki. Nie ma jak u mamy

Składniki 1 szklanka mleka 2 szklanki cukru 250 g masła 4 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 15 g cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4   jaja 1 łyżeczka octu masło i bułka tarta do przygotowania formy 1 słoik dżemu

10 składników, które obudzą twój umysł i ciało. Nie śpij królewno

Ciasto 130 g mąki 25 g  kakao 240 g cukru 80 ml wody 4 łyżeczki oleju roślinnego 2  jajka 60 ml  maślanki lub mleka 110 g masła 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)   Krem czekoladowy 500 g  śmietany 36% 250 g ciemnej  czekolady

Jedzenie na poprawę nastroju

lodów czekoladowych 250 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30-36 proc. 2 i 1/2 łyżki cukru pudru kakao do obtoczenia kulek Łyżką do herbaty lub do melona z lodów przygotuj małe kulki lodowe i wstaw do zamrażalnika na min. 1 godzinę - muszą być mocno zmrożone

Śniadanie na rozgrzewkę

pikantnej czekolady z dodatkiem espresso? Gorąca czekolada z chili - przepis blogera 200 ml mleka 50 g ulubionej czekolady (dobrej jakości) 1 łyżeczka kakao 1/3 łyżeczki rozpuszczalnego espresso szczypta soli szczypta chili bita śmietana i kakao do dekoracji W rondelku podgrzej mleko. Odejmij 2 łyżki

Piernik - staropolski przepis na święta

Piernik dla wszystkich miłośników ciast z dużą ilością rodzynek, orzechów i kandyzowanych owoców. Swój ciemny kolor zawdzięcza dodaniu do ciasta 3 łyżek kakao. Po upieczeniu przechowuj go kilka dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu, wtedy szybciej zmięknie. Składniki: 375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki

Obiad z klopsikami, zalewajką z grzybami i pysznym deserem

200 g filetu z białej ryby 8 krewetek por papryczka chilli pęczek kolendry 3 limonki jajko sól pieprz 2 łyżki sezamu 3-4 łyżki oliwy Rybę miksujemy w blenderze z obranymi krewetkami. Siekamy pora, chilli (pestki wyrzucamy, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw) i kolendrę. Posiekane składniki

Czekolada - najlepszy prezent na Dzień Kobiet

dwie keksówki   Ciasto: 60 g dobrego  kakao 90 ml wody   Składniki suche: 380 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru   Składniki mokre: 230 g miękkiego masła 4  jajka

Muffiny na słodko i słono

śmietankowy serek ricotta możesz zastąpić tłustym białym serem - ważne, żeby nie był kremowy, lecz granulkowaty. (6 sztuk) 85 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) 115 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki mączki migdałowej 2 łyżki

Słodka Wielkanoc

(albo masła 82 proc. tłuszczu) 2 żółtka 10 g drożdży skórka otarta z 1 cytryny 50 g cukru pudru (albo zwykłego drobnoziarnistego) Masa orzechowa: 100 g utartych orzechów włoskich (opcjonalnie migdałów wtedy smak jest bardziej delikatny a przy orzechach - wytrawny) 1 pełna łyżka cukru pudru

Pączki na 7 sposobów

łyżek mleka 7 g drożdży 4 łyżki cukru 50 g orzechów laskowych 25 dag mąki 50 g masła 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego cukier do posypania olej do głębokiego smażenia Sos czekoladowy: 200 ml śmietanki 50 ml mleka 200 g czarnej czekolady 50 g kakao W ciepłym mleku rozcieramy drożdże i łyżkę cukru

9 przepisów z kurczakiem. Sposoby na niedzielny obiad

smażyć wszystkich kawałków mięsa na raz - powinny swobodnie pływać w tłuszczu, inaczej nie przyrumienią się równomiernie. Składniki 2 łyżki oliwy 2 posiekane cebulki dymki 2 posiekane ząbki  czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g  rodzynek 2 goździki 3 czubate łyżki

Pyszności na tłusty czwartek. Tak to się robi na świecie!

czekolada: 1 l pełnotłustego mleka 1/2 łyżeczki  cynamonu 1 świeża zielona papryczka  chilli 2 czubate łyżki cukru trzcinowego 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 15 dag dobrej gorzkiej  czekolady (70% kakao)   Sposób przygotowania Robimy ciasto na churros

9 deserów z czekoladą do wypróbowania w tym tygodniu

(na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i mocnej  kawy  

Słodkie wspomnienia z wakacji

. Tradycyjną wersję można jednak urozmaicać, dodając do deseru m.in. posiekane orzechy czy owoce. Tiramisu 200 ml espresso 2 łyżki likieru amaretto 4 żółtka 80 g cukru 1/2 laski wanilii 500 g serka mascarpone 150 g długich biszkoptów kakao niesłodzone Kawę wymieszaj z amaretto i ostudź. Żółtka utrzyj z

Słodkie podarunki

wystawał ponad foremkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C. Zagnieć ciasto z kandyzowanymi owocami, rodzynkami i migdałami. Z ciasta uformuj kulki i wkładaj do foremek. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz 45 minut. 25-30 sztuk 225 g miękkiego masła 55 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka wódki

13 pomysłów na jadalne prezenty świąteczne

, układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.   Pierniki: 140 g cukru pudru 60 g masła 90 g  miodu gryczanego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 2  jajka 400 g mąki pszennej (typ 650) 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier

Pierniczki i ciasta świąteczne

angielskiego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki roztartego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 płaska łyżeczka  kakao 250 g cukru 60 ml płynnego miodu gryczanego 1  jajko 1 żółtko   Sposób przygotowania Łączymy mąkę, sodę i sól. Masło rozpuszczamy

Niezła babka (wielkanocna)!

g masła 125 ml mleka pełnotłustego 4 duże jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej do formy: masło, bułka tarta Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej 50 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: złote kuleczki cukrowe Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Formę z kominkiem

W Wielkanoc gotuj razem z rodziną

roztopioną margarynę i delikatnie ubijamy. Wylewamy do wysmarowanej formy, pozostawiając kilka łyżek ciasta, do którego dodajemy 2 łyżki kakao. Mieszamy resztę ciasta z kakao i polewamy zawartość formy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 45-55 minut. Po wyjęciu, ostudzoną babkę możemy posypać

Święta dla zabieganych - zdążysz przygotować świąteczne dania w jeden dzień [PRZEPISY I LISTA ZAKUPÓW]

piernik kilkudniowy - można go też upiec w ostatniej chwili i podawać od razu. Piernik: 350 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego 200 g miodu 3 jajka 120 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 łyżki przyprawy do piernika 10 g gorzkiego kakao 50 g suszonych śliwek 50 g orzechów

Fasola, szpinak - nie uwierzysz, że zrobisz z nich ciasta! [8 PRZEPISÓW]

okazje.info Fasolę/ ciecierzycę blendujemy z bananami, syropem z agawy i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dosypujemy płatki ryżowe, sodę, kakao, wlewamy mleko, sok z pomarańczy i blendujemy dalej. Czekoladę, śliwki i orzechy siekamy drobno i mieszamy łyżką z powstałą wcześniej masą. Całość

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym

Master Class Lekue Duo Silikon Silikonowa tortownica Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > źródło: Okazje.info (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody

Twój popisowy deser - zwycięskie przepisy konkursu

4 łyżki rumu Zagotuj mleko i odstaw do przestygnięcia. Wsyp do mleka pokruszone biszkopty, ciasteczka amaretti oraz kawę rozpuszczalną i rum. Utrzyj jajka mikserem ze 100 g cukru i kakao. Połącz jajka z mlekiem. Skarmelizuj na patelni pozostały cukier. Karmel rozlej do kokilek, rozprowadzając na

8 dań z wiśniami do ugotowania w tym tygodniu

; jajek 2 łyżki kakao masło do wysmarowania formy 5-6 gruszek (mogą być świeże lub z kompotu) 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka cukru   Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i smalec. Mieszamy łyżką. Dodajemy masło

Blogerzy polecają: ciasta czekoladowe

łyżki mleka50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych albo włoskich Jajka ubić, powoli wsypywać cukier i ubijać do momentu, aż masa zrobi się jasnożółta, a pod palcami nie będziemy wyczuwać drobinek cukru. Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i wymieszać.Jajka ubijać na najniższych

8 obowiązkowych ciast do upieczenia tej jesieni + rude koty do podziwiania

Autor; Paweł Pojawa   Składniki 400 g mąki tortowej lub szymanowskiej 400 g cukru po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka  cynamonu 1/2 łyżki gałki muszkatołowej 6  jajek 450 ml oleju 400 g drobno startej 

Ponętne babeczki i apetyczne ciacha

kroimy według zaznaczonych linii. (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i

Jesienne wypieki

rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jabłka, cukier (jedną łyżkę pozostaw) oraz jajka ubite z mlekiem. Wymieszaj, przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posyp odłożonym cukrem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Ostudź i oprósz cukrem pudrem

Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić

ciasto bez jajek i masła 300 g mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 70 g cukru pudru 180 g margaryny dobrej jakości szczypta soli Mąkę, skrobię i sól wymieszaj. Margarynę zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj pozostałe sypkie składniki i szybko wyrób. Ciasto uformuj w kulę lub dysk, owiń

Desery dla kawosza

Prawdopodobnie każdy łasuch wie, że kawa i czekolada to połączenie idealne. W tym kremie świetnie się to udało. Ten deser skutecznie stawia na nogi. Krem czekoladowo-kawowy 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 100 ml kawy espresso 4 łyżki (60 ml) rumu albo brandy lub amaretto 1 szklanka

Na ostatki

Składniki: 800 g mąki 60 g drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka 8 żółtek 3 łyżki spirytusu 150 g masła 1/2 szklanki cukru szczypta soli 150 g konfitury różanej cukier puder 1 kg smalcu lub 1 l oleju do smażenia   Przygotuj rozczyn z drożdży: wymieszaj 1 łyżkę mąki pszennej, 1/3 szklanki ciepłego

Obiad pełen aromatu

650 g pomidorków koktajlowych przepołowionych5 łyżek oliwyłyżeczka cukru1 kg królika bez kości pokrojonego w kostkę2 łyżki mąkicebula pokrojona w drobną kostkęząbek czosnku, posiekany35 g orzeszków piniowych250 ml wywaru warzywnego2 łyżki soku z cytryny20 listków szałwii drobno

Niedzielne menu z łososiem, falafelami w warzywach i sernikiem marmurkowym

2 szklanki wytrawnego wermutu 3 posiekane szalotki 2 łyżeczki rozgniecionych w moździerzu jagód jałowca łyżeczka pokruszonych ziaren zielonego pieprzu 250 ml bulionu rybnego 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 3 łyżki masła łyżka oliwy 4 filety (po 150-200 g) z łososia łyżka posiekanej natki sól

Szybkie dania na przyjęcie

po łyżeczce twarożku oraz kilka słupków ogórka i zwijamy w rulony. (dla 4 osób)   Składniki 200 g ciemnej czekolady (min. 70% kakao) 100 g laskowych  orzechów 300 ml 12%  śmietany 6 łyżek cukru pudru skórka otarta z 1  pomarańczy 50 ml likieru

Serniki z truskawkami dla początkujących i średnio zaawansowanych

kruchych herbatników czekoladowych lub kakaowych (ale nie oblanych czekoladą) 100 g stopionego masła 450 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao) 50 g masła 2 łyżki kakao 700 g śmietankowego serka kremowego 1 szklanka cukru 4 jajka 200 g śmietanki 22 proc. 2 łyżeczki esencji waniliowej truskawki Herbatniki

Wielkanocne wypieki

zieloną cukrową posypką. Rada: babeczki możesz przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 dzień. ciasto: 2 i 2/3 szklanki (400 g) mąki pszennej 50 g drożdży 3 łyżki (45 ml) śmietany 22 proc. 3/4 kostki (150 g) miękkiego masła skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 2 żółtka sól

Proste menu na imprezę

śledziowych w oleju 2 duże cebule 2 łyżki oleju 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego cukier (opcjonalnie) 100 g rodzynek sól wykałaczki Filety odsącz z oleju i pokrój w małe prostokąty. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na patelni na oleju. Delikatnie posól. Dodaj koncentrat, jeśli jest

Wasze świąteczne wypieki - wyniki konkursu

i przełożyć do formy. Odstawić na kolejne 10 min. Celem wyrośnięcia. Strucle piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia 45 min. Po upieczeniu wyjąć formy i posypać cukrem pudrem.Ciasto: 250 g mąki pół kostki masła (dobrze schłodzone) 1 jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Nadzienie

Proste domowe menu dnia

st. C i piecz 40-45 minut. Następnie na chwilę wysuń formę z pieca, rozchyl pergamin i posmaruj wierzch pieczeni łyżką oleju i piecz bez przykrycia 15-20 minut, aż góra pieczeni się przyrumieni. La Cucina prostokątna forma Lurch FlexiForm forma prostokątna Lurch FlexiForm forma

14 obowiązkowych dań do ugotowania w listopadzie

dla 10 osób Składniki 3-4 suszone  papryczki chilli (można dać więcej, jeśli lubimy bardzo ostre smaki) 10 niedużych  pomidorów 3-4 ząbki  czosnku 2 łyżki oliwy 300 g karkówki  wieprzowej, pokrojonej na kawałki 1  cebula, pokrojona w piórka 2 garści

Postrachy szkolnej stołówki w smacznych wydaniach

użyć mrożonych) 2 łyżki masła 2 szalotki 3 ząbki czosnku 3 łyżki białego kremowego serka garść posiekanych orzechów włoskich sól i pieprz Sos: 250 g gorgonzoli 500 ml mleka Przygotuj naleśniki: zmiksuj składniki na ciasto, następnie na mocno rozgrzanej patelni na oleju usmaż naleśniki

Tradycyjne potrawy. Kuchnia śląska

ciasta) 2 łyżki masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 proszek do pieczenia (15 g) 2 łyżeczki mielonych przypraw (cynamon, anyżek, imbir, goździki, gałka muszkatołowa) powidła   Sposób przygotowania Do rondelka wlej miód, wsyp cukier, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj (nie gotuj!) na

Wielkanoc last minute. Proste przepisy na smaczne i szybkie dania

dla 8-10 osób   Żur (zakwas): 2 szklanki mąki żytniej razowej 3 szklanki przegotowanej letniej wody 3 łyżki otrąb owsianych 1 kromka podsuszonego chleba razowego na zakwasie 1 łyżka soli morskiej 2 ząbki czosnku   Oraz: 200 g wędzonego boczku 1/2 kg

21 obowiązkowych dań do ugotowania w styczniu

(dla 3 osób)   Składniki 1 szklanka palonej kaszy gryczanej 1 duże  jajko sól, pieprz 100 g grubo pokrojonych  orzechów włoskich 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju lnianego lub rydzowego) 1  cebula 2 łyżeczki posiekanego 

Upiecz babeczki - zaimponujesz dziewczynie

Składniki 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego 1 żółtko 1,5 łyżki cukru pudru   mielone przyprawy: po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cynamonu   Sposób przygotowania Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki

Menu dnia z solidnym gulaszem

brązowego cukru4 jajka225 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaesencja waniliowa40 g kakao500 g malinMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia, dodaj cukier, jaja, kilka kropel esencji waniliowej i wymieszaj. Następnie dodaj kakaową mąkę i

Pleśniak - ciasto o wielu twarzach

cytryny (ok. 1-2 łyżki). Ostatnią, wierzchnią warstwę, stanowi kolejna warstwa, startego na tarce, jasnego ciasta. Warto pamiętać, że jeśli nie lubimy zbyt słodkich wypieków, możemy zmniejszyć nieco ilość cukru, który dodajemy do ciasta. Pleśniak Składniki: 4 jajka 250 g margaryny (kostka) 3 szklanki

Dzień Babć

niepasteryzowane)   Polewa czekoladowa: 4 łyżki masła 8 łyżek cukru 4 łyżki naturalnego kakao 4 łyżki kwaśnej śmietany 22%   Sposób przygotowania Ubijamy jajka z cukrem na kogel-mogel. Roztapiamy masło, dodajemy miód, podgrzewamy, mieszając, aż się rozpuści. Gdy ostygnie, mieszamy z jajkami

Ciasta z jesiennymi owocami - nie tylko tradycyjne

Wiciejowska Ciasto dla tych, którzy nie lubią się napracować w kuchni. Skusi amatorów czekolady. 30 dag ciasta francuskiego 1 puszka gruszek (45 dag) Krem czekoladowy: 1 budyń czekoladowy 2 cukry waniliowe (3 2 dag) 450 ml mleka 10 dag śmietanki 36-procentowej 1 łyżka kakao w proszku Ciasto rozmroź

Sycące menu na weekend z pysznym deserem

gorącym sosem, przed podaniem posypujemy bazylią. 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki oleju po 1/2 szklanki mleka i mocnej kawy Krem: sok z pomarańczy skórka otarta z 1/2 pomarańczy 250 g mascarpone łyżeczka

Przepis października wybrany!

łyżki więcej, ciasto jest dość gęste) 2 jajka, roztrzepane łyżka likieru Amaretto  Składniki na krem: 225 g miękkiego masła 1 łyżeczka Amaretto (opcjonalnie) 1 łyżka kakao 1,5 łyżki mleka 1,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)  Sposób przygotowania:W jednej misie wymieszać składniki suche

Różowe desery z rabarbarem i truskawkami. Mon amour

Składniki 10 dag  czarnych porzeczek 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z  limonki 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania 4 cienkie duże naleśniki 20+4 truskawki 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki olej do smażenia kilka listków

Przepisy na koniec świata

;mleka 1 kostka masła 2 szklanki cukru 5 łyżek  kakao 1 szklanka mleka w proszku garść  orzechów włoskich 2 paczki herbatników masło do smarowania formy   Sposób przygotowania Mleko, stopione masło i cukier podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). Dodajemy

Torcik orzechowy

Ciasto:1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 szklanka cukru6 jajek2 łyżki tartej bułkiszczypta soliKrem:2 jajka1/2 szklanki cukru250 g masła4 łyżki kakao1 aromat rumowy (albo 2 łyżki rumu)masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania tortownicypołówki orzechów włoskich do dekoracjiPrzygotuj

Top 10 deserów, które poprawią humor po rozstaniu

sprawi, że nie zastygną całkowicie. (dla 2 osób)   Składniki 100 g cukru trzcinowego 100 ml kwaśnej 12%  śmietany garść solonych pistacji 6 suszonych  fig 6 kulek lodów waniliowych   Sposób przygotowania Podgrzewamy w rondelku cukier z 2 łyżkami wody

Ciacha na Dzień Kobiet

. Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą   Fot. Paulina Kolondra   (na 12-14 babeczek)   Ciasto: 200 g cukru 140 g mąki pszennej 45 g dobrego kakao naturalnego po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 2  jajka 1/4 szklanki oleju o

Ciasta z jesiennymi owocami. Zawsze efektowne

posypujemy cukrem pudrem. Cytrynowe ciasteczka będą jeszcze bardziej wyraziste w smaku, jeśli udekorujemy je cytrynowym lukrem. W wersji dla maksymalistów możemy lukier dodatkowo posypać kandyzowaną skórką z cytryny Składniki 250 g masła + 1 łyżka do posmarowania tortownicy 1 szklanka cukru 6

15 ciast i deserów na Boże Narodzenie

. układajcie warstwy filo jedna na drugiej i smarujcie każdą stopionym masłem.  Składniki 250 g mąki + trochę do posypania ściereczki 1/4 łyżeczki soli 4 łyżki neutralnego w smaku oleju 1,5 kg kwaśnych  jabłek 50 g  rodzynek 80 g cukru 1/4 łyżeczki  cynamonu 100 ml 

Kokosowe przysmaki - nie tylko na słodko

-czekoladowy: 75 g cukru 100 ml mleczka kokosowego 3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie pancaes: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione masło i lekko roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy (masa ma by

Boże Narodzenie za granicą

samym podaniem dodaj śmietanę i już nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj z grzankami tymiankowymi.Przepis: Marek Widomski - założyciel Kulinarnego Instytutu w Krakowie; www.culinary.com.plfilet z łososia (600 g)4 łyżki oliwy2 łyżki białego wytrawnego winapieprz białysól do smakuPesto:100 g rukoli10 g

Słodkie śniadanie - na dobry początek

opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem1 opakowanie chleba tostowego lub Brioche (francuskie ciasto drożdżowe)4 jajka (najlepiej eko)0,5 litra mleka 2%4 łyżki miodu wielokwiatowego150 g suszonych śliwek1 opakowanie czarnej herbatyCukier puder w młynku Płuczemy śliwki, a następnie gotujemy je w czarnej

Szybko! Upiecz ciasto!

gorzkiej 80 g masła 2 jajka 150 g cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 30 g skrobi kukurydzianej 100 g dowolnych orzechów lub płatków z migdałów, podprażonych na patelni Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym delikatnie masłem. Do miski przełożyć pokrojone na małe kawałki masło i pokruszoną

Dżem session

ok. 2 kg arbuza ze skórą 4 łyżki (60 ml) soku z limonki szklanka (250 ml) soku ze świeżych pomarańczy 200 g jagód 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 i 1/2 szklanki (500 g) cukru żelującego 3:1 Arbuza wykrajamy ze skórki, kroimy w kawałki i usuwamy pestki. Przekładamy do

Gotuj na luzie. Poznaj kulinarne sztuczki

opakowanie podłużnych biszkoptów 300 g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 5 torebek herbaty Earl Grey 2 łyżki cukru pudru 200ml zaparzonej herbaty Earl Grey łyżka kakao dodatkowo do dekoracji przyda się - rękaw cukierniczy z małą zaokrągloną końcówką Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na

Do schrupania - ciasta i ciastka z orzechami

laskowych 10 dag migdałów 5 dag pistacji 20 dag cukru 1/4 łyżeczki cynamonu 45 dag ciasta filo 15 dag sklarowanego masła 12 dag miodu Mieszamy pokrojone orzechy, migdały, pistacje, skórkę cytrynową, 4 łyżki cukru i cynamon. Natłuszczamy prostokątną formę, rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Płaty

Domowe lody - zrób je samemu. Wielki przewodnik

, szybko przelewamy przez sitko do kremówki z malinami. Studzimy, zamrażamy w maszynce do lodów. Podajemy w zmrożonych pucharkach. dla 8-10 osób   Lody: 500 ml  śmietanki kremówki 1 laska  wanilii 1 czubata łyżka  kakao 150 g posiekanej gorzkiej  czekolady 70% 250 ml

Żurawiny na słodko i na słono

czekoladowe z kremem waniliowym i żurawinami (na ok. 20 kawałków) Ciasto: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 6 jajek 350 g mąki 1 opakowanie proszku do pieczenia 2 łyżki stołowe kakao 1 łyżka stołowa mleka 250 g suszon e j wielkoowocowej żurawiny amerykańskiej Krem waniliowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego

Uroda jedzenia sama wchodzi w kadr. Chipsy z kożucha

ée z upieczonej dyni hokkaido (zawiera mało wody i jest pięknie pomarańczowa) * 2-3 łyżki mąki kokosowej lub 40 g śmietanfixu * ekstrakt pomarańczowy * sok z cytryny do nasączenia: * 1 szkl. soku z pomarańczy * ew. alkohol W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej

Blogerzy polecają: świąteczne słodkości

do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia »Składniki: 200 g margaryny, 150 g cukru, 20 g kakao, 150 ml mleka, 3 jajka, 380 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowe składniki: Biszkopty, draże

Kasztany - dania na jesienne i zimowe dni

 rumu lub koniaku 2 łyżki gorzkiego   kakao 6 kandyzowanych kasztanów (lub z syropu) masło i mąka do formy Sposób przygotowania Okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150°C. Czekoladę połamaną w kawałki

Przysmaki na Dzień Dziecka

stopionego masła450 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)50 g masła2 łyżki kakao700 g śmietankowego serka kremowego1 szklanka cukru4 jajka200 g śmietanki 22 proc.2 łyżeczki esencji waniliowejmaliny Herbatniki rozkrusz (rozbijam je wałkiem, którym uderzam w herbatniki włożone do mocnej plastikowej torebki

Świąteczne wypieki

łyżeczka esencji waniliowejutarta skórka z cytryny500-700 g mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do pierników1 łyżeczka mielonego imbiruMasło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do

Rachel Khoo doradza w "Kuchni"

proszku do pieczenia 2 jaja 125 g cukru 50 g roztopionego masła 2 łyżki kakao w proszku  Czekoladowe miseczki: 400 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego 6 baloników 1 koszyczek wiśni (400 g) 2 łyżki cukru  Bita śmietana: 300 ml śmietany

Królewskie menu na środek tygodnia

tabliczki) czekolady (min. 50 proc. kakao) 3 łyżki esencjonalnego espresso 25 g (1/4 kostki) masła 4 jajka czekoladowe foremki: 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao) listki mięty do dekoracjiMus kawowo-czekoladowy - sposób przygotowania: Przygotuj czekoladowe foremki: wytnij z mocnej

Rozpala zmysły i poprawia humor. Kuchnia meksykańska

. Przypraw do smaku. Do mole włóż kurczaka i mieszając, gotuj 3 minuty. Przed podaniem posyp prażonym sezamem i podawaj z czerwonym ryżem. Składniki 24 duże  krewetki 8 posiekanych ząbków  czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka oleju sok z 1/2  cytryny 50 g tequili   Sos

Blogerzy polecają: przepisy na dania z dynią

również zapiec w keksówce. Pieczemy pół godziny lub 45 min. w temperaturze 200 st C, aż sie zarumienią. Przepis pochodzi z bloga "Ekoquchnia".Na ok. 300 g pasty:1/2 szklanki ciecierzycy (namoczonej przez noc)100-200 g upieczonej dyni (np. hokkaido) pokrojonej na kawałki1/2 łyżeczki sody2

Świąteczna Biesiada w Pałacu Bursztynowym

100 ml  śmietanki 1 opakowanie cukru waniliowego 20 dag mąki pszennej tortowej 20 dag mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1,5 tabliczki gorzkiej  czekolady 2 łyżki masła śmietankowego tłuszcz i bułka tarta do formy   Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek

Jesienne desery

kruszonka: 100 g cukru 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej 20 g cukier waniliowy krem czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady 70 proc. kakao 250 g śmietany 36 proc. 50 g masła 2 łyżki miodu sos malinowy: 350 g malin 2 łyżki maki ziemniaczanej 80 g cukru 150 ml czerwonego wytrawnego/słodkiego wina